Zobacz pełną wersję : Zakup Apple PowerMac G5?
ovserwator
04-10-2005, 08:30
Witam. Przymierzam się powoli do zakupu stacji graficznej - Apple Power Mac G5 + monitor Cinema Display 23" LCD.
Szczerze powiem - pracowałem kiedyś na iMac'u G3 dość długo - więc nie będę miał problemu z przesiadką z Windowsa na Tigera.
Teraz posiadam PC'ta (także mocnego) ale nadal czuję braki i żółwie tempo jego pracy.
Potrzeby moje - to wygodna praca przy oprogramowaniu Nikon'a, InDesign oraz PS.
Czy ktoś z Was miał doczynienia z tym sprzętem? Chodzi mi głównie o to, czy wydatek z zakupem G5 jest uzasadniony.
Z góry dzięki za pomoc.
Nie liczyłbym na jakieś demoniczne przyspieszenie tempa pracy. Na pewno zaś nie takie, jak sugerowałaby to cena! Teoretycznie topowy Mac G5 2x2,7 jest w PS dwukrotnie szybszy niż mocny PCet. Pomiarów dokonano jednak na filtrach, filtrów zaś wg mnie w pracy używa sie najrzadziej...
ovserwator
04-10-2005, 10:18
No własnie. A jak z nefami w Picture Project? Bo na PC, krztusi się przy dokładnym pokazywaniu zdjęć (nie poglądowym - jak to robi Nicon View). InDesign także zanotuje dwukrotne przyspieszenie?
Zamiast filtrów w PS bardziej korzystam z tego co mi daje Nicon Capture - leczi on na PC działa niezbyt szybko.
A co ze stabilnością pracy?
niestety, G5 testowałem krótko (zastanawiałem sie nad zakupem), głównie pod kątem Afobe Design Collection, której używam do pracy. Doszedłem jednak do wniosku że Maczek jest śliczny ale za drogi - najszybsza stacja 2,7GHz (ponoć 2x szybsza od PC)kosztuje 14tys. brutto, do tego trzebaby rozszerzyć RAM do 2GB (standardowo nedzne 0,5GB). Wzglednie tani jak na Apple monitor 23cale to kolejne 6500, w sumie dobrze ponad 20tyś. A jeszcze musiałbym dokupić kolekcje programów Adobe za kolejne 6tyś, bo moje są na PC. Ja wymiekłem, za mało jeszcze mi klienci korporacyjni zlecają...
Ovservatorze, a podaj moze konfig tego mocnego peceta? Moze wcale nie jest taki mocny?! :) Za cene Mac'a mozesz taka maszyne PC zbudowac, ze nie bedzie miala zadnych kompleksow w starciu z G5.
4 GB RAMu, dwurdzeniowy procesor 64 bit, SCSI, dobra karta graficzna i jeszcze starczy na na pewno lepszego LCDeka niz ten Cinema 23", ktory wcale nie jest taki dobry...
i jeszcze starczy na na pewno lepszego LCDeka niz ten Cinema 23", ktory wcale nie jest taki dobry...
Akurat ten płaskacz jak na Apple to jest totalna taniocha, cieżko kupić inny monitor tej wielkości w niższej cenie (może Philips brillance), a już na pewno nie taki ładny :wink:
Natomiast zgadzam sie że można sobie zrobić PC-ta może odrobineczke wolniejszego, ale na pewno 4 x tańszego - dużo szybkiego RAM-u powinno skompensować moc G5 (tam standardowo kładą tylko kości 400MHz)
Uwazaj na tego Cinema Display, u mnie w robocie chlopaki tez maja takie sprzety. Na poczatku wszystko cacy (tez bylem nim oczarowany) niestety teraz wzdluz krawedzi maja rozowe zafarby i z niewielka nutka zazdrosci spogladaja na mojego 22 calowego crt od LaCie.
Podobno ten typ tak ma.
niestety teraz wzdluz krawedzi maja rozowe zafarby i z niewielka nutka zazdrosci spogladaja na mojego 22 calowego crt od LaCie.
Podobno ten typ tak ma.
Przyznaj sie: przypruszyłeś im po rancie różowym lakierem w sprayu? :lol: :lol: :lol:
A na poważnie: nie można tego badziestwa reklamować? Które to konkretnie monitorki? Te najnowsze w alu, czy jeszcze te starsze? (Sorki za niezdrową ciekawość :wink: )
ovserwator
04-10-2005, 12:16
Ovservatorze, a podaj moze konfig tego mocnego peceta?
Płyta ASUS P5AD2-E PREMIUM; Proc.PIV 3 GHZ/800MHZ FSB; 2 X 512 MB DDR2/533 CORSAIR; HDD MAXTOR 160GB SATA 150; ATI X300 PCI-X; EIZO FLEXSCAN L568 17"LCD.
Akurat ten płaskacz jak na Apple to jest totalna taniocha
Uwazaj na tego Cinema Display
hm... naprawdę tak kiepsko z tymi monitorami?
A na poważnie: nie można tego badziestwa reklamować? Które to konkretnie monitorki? Te najnowsze w alu, czy jeszcze te starsze? (Sorki za niezdrową ciekawość :wink: )
Ja juz w to nie ingerowalem, sprzet sprowadzany ze szwecji pewnie dlatego to problem. A chodzi o te monitorki w alu, fakt ze wyglada super ale jak ma siasc po pol roku to moze lepiej cosik innego. Nawet jezeli wymieniaja/reperuja na gwarancji to chyba zaufanie do sprzetu spada, a noz widelec za pol roku usterka sie powtorzy. Ech technologia :wink:
[ Dodano: 04-10-05, 12:34 ]
hm... naprawdę tak kiepsko z tymi monitorami?
Moze to byla spora seria, trzeba by poszukac na grupach newsowych zwiazanych z maczkami, tam pewnie lepiej ci powiedza. No i ciekawe czy gwarancja na makowki jest door to door i czy daja sprzecik zamienny na czas naprawy.
Uwazaj na tego Cinema Display, u mnie w robocie chlopaki tez maja takie sprzety. Na poczatku wszystko cacy (tez bylem nim oczarowany) niestety teraz wzdluz krawedzi maja rozowe zafarby i z niewielka nutka zazdrosci spogladaja na mojego 22 calowego crt od LaCie.
Podobno ten typ tak ma.
Dwa lata pracuje na starszej wersji tego monitora, od pol roku mam wersje nowsza (alu 20") w domu... Ani jeden, ani drugi nie ma przebarwien... Wielu moich znajomych wczesniej sceptycznie nastawionych do pracy na LCD, poprzesiadalo sie na LCDki Appla. Maja po prostu bardzo dobry stosunek ceny do jakosci, zwlaszcza jezeli bierzemy pod uwage Cinema Display 20" (2800pln netto). Spokojnie daja sie kalibrowac (w moim przypadku Eye-one Gretagmacbeth) i stabilnie trzymaja kalibracje. Ja swoj monitor w pracy kalibruje srednio co 3 tygodnie i profile generowane przez soft kalibratora niewiele sie roznia od "przeterminowanych" co znaczy ze monitorek "nie plywa" za bardzo... O wiele wieksze problemy mialem z monitorami kineskopowymi Barco Calibrator line (totalne dno!!!) i LacieIII. Podobna stabilnosc kalibracji jak na LCD mialem tylko na Radiusach PressView... ale bylo to dobre 10lat temu i cena tych monitorow oscylowala w granicach 4600-5000$.
Z negatywna opinia o Cinema Display spotkalem sie tylko raz. Chodzilo o "plamiasty" monitor 30" alu.
[ Dodano: Sro Paź 05, 2005 2:21 pm ]
Nie wiem, czy pojawi się możliwość emulacji PowerPC przez Intela. Ale zapewne, zwłaszcza w początkowych latach, nie będzie szybsza niż oryginał (narzut). Więc ewentualne inwestycje w oprogramowanie dla Mac'a, skompilowane na PowerPC, mogą skończyć się tym, że trzeba będzie kupić upgrade dla nowej plaftormy.
W instalacji systemu OSX na intela, jest Rosetta, program emulujacy PowerPC na Intelu. Apple ma juz doswiadczenie w zmianie procesorow. Przeciez kilka lat temu byla przesiadka z Motorolli 68xxx na PowerPC
[ Dodano: Sro Paź 05, 2005 2:41 pm ]
Czy ktoś z Was miał doczynienia z tym sprzętem? Chodzi mi głównie o to, czy wydatek z zakupem G5 jest uzasadniony.
Jesli chodzi o szybkosc pracy, to moze nie bedzie kolosalnej roznicy pomiedzy PM G5 i podobnym PC. Tu bardziej chodzi o wygode pracy, przyjaznosc systemu, stabilnosc!!!
Ja spedzam dziennie minimum 8-10 przy kompie. Glownie w Photoshopie. System instalowalem jakies 2.5 roku temu, na zewnetrznym dysku FW i bootuje sie z tego systemu na 2 roznych komputerach codziennie (w pracy i w domu, oba to PM MDD G4). Mile jest to ze przy takim trybie pracy nie musialem nigdy przeinstalowac systemu. Robie tylko upgrady do nawszych wersji z zachowaniem danych userow i wszystko chodzi super!!! Nie pamietam kiedy ostatnio zaliczylem "zwis" Photoshopa, a "zwis" calego systemu widzialem u siebie tylko 2 razy... Mile jest rowniez to, ze system rozpoznaje sam gdzie zostal uruchomiony i automatycznie podpina np odpowiednie profile wyswietlania do konkretnego monitora...
Jezeli kiedys juz pracowales na Maczku, to wiesz o czym mowie. Jezeli zalezy Ci tylko na wydajnosci samego sprzetu, to poczekaj na Maczki z procesorem Intela.