PDA

Zobacz pełną wersję : nikkor 28-70 2.8

Koper
20-06-2007, 21:09
Dokonałem zakupu D80 i nikkor 28-70 2.8.
Mam pytranie: czy lekkie luzy na pierścieniu focusa to rzecz normalna??
I jeszcze jedno: sprzęt bez instrukcji, a jako, że w materii lustrzanek z wymienną optyką jestem na razie laikiem, prpszę o informację jak skonfigurować aparat z obiektywem, gdyż bawiłem się nim przez krótką chwilę, ale nie potrafię robić zdjęć na przysłonie niższej niż 22.

szympro
20-06-2007, 23:38
Musisz ustawic przyslone na wartosci 22 i zablokowac. Jest przy pierscieniu przyslony taki suwak maly, przesuwasz go i sie blokuje pierscien. Potem wartosc przyslony regulujesz z poziomu puszki.

Koper
21-06-2007, 10:52
Dzieki Szympro, właściwie doszedłem do tego rozwiązania, jednak nadal nie bardzo rozumiem po co w takim razie ten pierścień przysłon, a ściślej- w jakim momencie bądź też z jakim sprzętem on faktycznie działa.

Ponawiam pytanie co do luzów na pierścieniu ostrości. Wynoszą one ułamek (może 1/2-1/3) mm i zdaję sobie sprawę, że focus powinien pracować w nieco luźnych warunkach, ale czy aż do tego stopnia?
Pytam, bo sprzęt jest nowy i istnieje jeszcze realna możliwość jego zwrotu.

Jakubas
21-06-2007, 11:14
W starszych, analogowych puszkach przyslone nastwiasz wlasnie tym pierscieniem, bo nie istnieje mozliwosc zrobienia tego z poziomu puszki. Obiektywy nie posiadajace takowego pierscienia, czyli cala seria G nie wspolpracuje w pelni z takimi aparatami jak np F801, co znaczy ze odpada uzycie bardzo wygodnego i cenionego tryby preselekcji przyslony. Co do luzow - nie odpowiem niestety.

Koper
21-06-2007, 15:49
Dzięki!
A może ktoś inny odpowie na nurtujące mnie pytanie dot. luzów??
Dręczy mnie to, a nie mam możliwości innego sprawdzenia, porównania, sprzęt doszedł do mnie pocztą.
Może tylko przesadzam, ale będę spokojniejszy jeśli się upewnię.
Wszak cena tego szkła to nie "dwa złote".

markB
21-06-2007, 16:39
Zasadniczo luzów nie powinno być w nowozakupionych profesjonalnych obiektywach. W moich (niestety, akurat nie mam 28-70) pojawiły się z czasem wskutek użytkowania. Na początku chyba tylko w jednym (80-200) coś trochę klekotało. Ale bez wpływu na jakość zdjęć.

Koper
21-06-2007, 19:52
Wierzę, że są na forum użytkownicy, tudzież szczęśliwi posiadacze nikkora 28-70...

apsza
21-06-2007, 20:17
Mam go. Od nowości mał lekki luz na pierścieniu ostrości. Pisałem tutaj na forum o tym. Podobno jak się trafi. Jeden ma luz inny egz. nie ma. Mnie to już nie przeszkadza. A obiektyw jest super! Tyle, że wąski.

leon28
21-06-2007, 20:21
W starszych, analogowych puszkach przyslone nastwiasz wlasnie tym pierscieniem, bo nie istnieje mozliwosc zrobienia tego z poziomu puszki. oj nie tylko w starszych, ale tez nowszych, na pewno taka funkcje ma d200, ze mozesz ustawiac przeslone wlasnie tym pierscieniem na obiektywie.

MarS
21-06-2007, 21:07
Mam go. Od nowości mał lekki luz na pierścieniu ostrości. Pisałem tutaj na forum o tym. Podobno jak się trafi. Jeden ma luz inny egz. nie ma. Mnie to już nie przeszkadza. A obiektyw jest super! Tyle, że wąski.
Akurat nie od nowości bo uzywka i dopiero od tygodnia mam to szkło i ..... dopiero pod wpływem tego posta ten luz sprawdziłem i jakiś tam maluteńki jest ale w normalnym użytkowaniu tego wcale nie wyczułem, ale może dlatego że mam mało czasu ostatnio i jak coś kupie i czas znajde to lece robić foty a nie testy ;-)

Jakubas
26-06-2007, 20:35
Leon, tylko ze w D200 mozesz sobie ustawiac tak przyslone, w starszych puszkach musisz.
Ot, roznica... ;)