Zobacz pełną wersję : nikkor 28-70 2.8
Dokonałem zakupu D80 i nikkor 28-70 2.8.
Mam pytranie: czy lekkie luzy na pierścieniu focusa to rzecz normalna??
I jeszcze jedno: sprzęt bez instrukcji, a jako, że w materii lustrzanek z wymienną optyką jestem na razie laikiem, prpszę o informację jak skonfigurować aparat z obiektywem, gdyż bawiłem się nim przez krótką chwilę, ale nie potrafię robić zdjęć na przysłonie niższej niż 22.
Musisz ustawic przyslone na wartosci 22 i zablokowac. Jest przy pierscieniu przyslony taki suwak maly, przesuwasz go i sie blokuje pierscien. Potem wartosc przyslony regulujesz z poziomu puszki.
Dzieki Szympro, właściwie doszedłem do tego rozwiązania, jednak nadal nie bardzo rozumiem po co w takim razie ten pierścień przysłon, a ściślej- w jakim momencie bądź też z jakim sprzętem on faktycznie działa.
Ponawiam pytanie co do luzów na pierścieniu ostrości. Wynoszą one ułamek (może 1/2-1/3) mm i zdaję sobie sprawę, że focus powinien pracować w nieco luźnych warunkach, ale czy aż do tego stopnia?
Pytam, bo sprzęt jest nowy i istnieje jeszcze realna możliwość jego zwrotu.
W starszych, analogowych puszkach przyslone nastwiasz wlasnie tym pierscieniem, bo nie istnieje mozliwosc zrobienia tego z poziomu puszki. Obiektywy nie posiadajace takowego pierscienia, czyli cala seria G nie wspolpracuje w pelni z takimi aparatami jak np F801, co znaczy ze odpada uzycie bardzo wygodnego i cenionego tryby preselekcji przyslony. Co do luzow - nie odpowiem niestety.
Dzięki!
A może ktoś inny odpowie na nurtujące mnie pytanie dot. luzów??
Dręczy mnie to, a nie mam możliwości innego sprawdzenia, porównania, sprzęt doszedł do mnie pocztą.
Może tylko przesadzam, ale będę spokojniejszy jeśli się upewnię.
Wszak cena tego szkła to nie "dwa złote".
Zasadniczo luzów nie powinno być w nowozakupionych profesjonalnych obiektywach. W moich (niestety, akurat nie mam 28-70) pojawiły się z czasem wskutek użytkowania. Na początku chyba tylko w jednym (80-200) coś trochę klekotało. Ale bez wpływu na jakość zdjęć.
Wierzę, że są na forum użytkownicy, tudzież szczęśliwi posiadacze nikkora 28-70...
Mam go. Od nowości mał lekki luz na pierścieniu ostrości. Pisałem tutaj na forum o tym. Podobno jak się trafi. Jeden ma luz inny egz. nie ma. Mnie to już nie przeszkadza. A obiektyw jest super! Tyle, że wąski.
W starszych, analogowych puszkach przyslone nastwiasz wlasnie tym pierscieniem, bo nie istnieje mozliwosc zrobienia tego z poziomu puszki. oj nie tylko w starszych, ale tez nowszych, na pewno taka funkcje ma d200, ze mozesz ustawiac przeslone wlasnie tym pierscieniem na obiektywie.
Mam go. Od nowości mał lekki luz na pierścieniu ostrości. Pisałem tutaj na forum o tym. Podobno jak się trafi. Jeden ma luz inny egz. nie ma. Mnie to już nie przeszkadza. A obiektyw jest super! Tyle, że wąski.
Akurat nie od nowości bo uzywka i dopiero od tygodnia mam to szkło i ..... dopiero pod wpływem tego posta ten luz sprawdziłem i jakiś tam maluteńki jest ale w normalnym użytkowaniu tego wcale nie wyczułem, ale może dlatego że mam mało czasu ostatnio i jak coś kupie i czas znajde to lece robić foty a nie testy ;-)
Leon, tylko ze w D200 mozesz sobie ustawiac tak przyslone, w starszych puszkach musisz.
Ot, roznica... ;)