Zobacz pełną wersję : Dioptrie na wizjerze
wlasiukk
18-06-2007, 17:14
Czy z moimi oczami jest ok, jeśli widzę wyraźnie tylko przy suwaku dioptri ustawionym w krańcowym minusowym położeniu ? A wydaje mi się, że jeszcze trochę na minu byłoby lepiej ...
Czy wszyscy tak mają ?
Przy maks. minusowym ustawieniu obraz w wizjerze jest tak duży, że utrudnia mi to precyzyjne kadrowanie - nie obejmuję wzrokiem całego obrazu. Czy to normalne czy tylko ja taki nieforemny jestem ????
1. oko sobie radzi w roznych sytuacjach, ale przy zlym ustawieniu po pewnym czasie zaczna bolec
2. w d40 za duzy wizjer?! chryste, to ja mam problemy, ze w d2h jest dla mnie maly...
Ja też mam suwak, a raczej kółko, ustawione na maksa, jak chyba każdy krótkowidz z -2 co robi bez okularów. Jak jeszcze brakuje to można ewentualnie dokupić soczewki korekcyjne Nikona do wizjera.
Czy z moimi oczami jest ok, jeśli widzę wyraźnie tylko przy suwaku dioptri ustawionym w krańcowym minusowym położeniu ? A wydaje mi się, że jeszcze trochę na minu byłoby lepiej ...
Czy wszyscy tak mają ?
Przy maks. minusowym ustawieniu obraz w wizjerze jest tak duży, że utrudnia mi to precyzyjne kadrowanie - nie obejmuję wzrokiem całego obrazu. Czy to normalne czy tylko ja taki nieforemny jestem ????
też zawsze sądziłem, że dobrze widzę (nie mam okularów). Tak samo jak Ty, suwak mam ściągnięty na sam dół - wtedy widać najostrzej pudełka pola autofokusa. Przy tym ustawieniu mam ten sam problem co ty - "wejście" wizjera jest za małe, żeby zobaczyć dokładnie co pokazuje cały wizjer.
Np jak widzę dobrze górną granicę obrazu wizjera, to wiersz na dnie z informacjami jest trochę niewyraźny i jakby "przyczerniony" - tj muszę podnieść wizjer względem oka żeby zobaczyć wyraźnie i dokładnie ten dolny wiersz. Ale w takiej sytuacji górna granica obrazu jest wtedy lekko przyciemniona i przyczerniona. Ten sam efekt dotyczy lewej i prawej granicy obrazu w wizjerze.
Czy z moimi oczami jest ok, ?
Myślę, że na to pytanie to naprawdę może pomóc Ci odpowiedzieć tylko okulista...
Może na przykład się w czasie badania okazać, że nie jesteś ani krótkowzroczny ani dalekowzroczny ale masz choćby lekki astygmatyzm - i nawet niewielka taka wada może powodować inne od standardowych wymagania co do ustawień wizjera.
Nawiasem mówiąc większość populacji ma minimalny astygmatyzm...:)