Zobacz pełną wersję : sb 600 problem
Witam
Proszę o pomoc.W mojej sb 600 nagle zaczął mrugać wyświetlacz z częstotliwościa co 1 s
Lampa działa jak należy , wszystkie ustawiena można zmieniać.
Już wszystkiego próbowałem i nic
Pozdrawiam
jacek.gold
17-06-2007, 17:08
hmmmmm
chyba się zepsuła...
zmienić akumulatory zrobić reset a jak nie pomoże to do serwisu
Valdek_Tychy
17-06-2007, 17:17
Witam
Proszę o pomoc.W mojej sb 600 nagle zaczął mrugać wyświetlacz z częstotliwościa co 1 s
Lampa działa jak należy , wszystkie ustawiena można zmieniać.
Już wszystkiego próbowałem i nic
Pozdrawiam
Ten sam problem trwa w mojej już od jesieni ub.roku lampa działa prawidłowo a jedynie mruga wyświetlaczem. O ile wiem tak przypadłość spotkała jeszcze kogoś z forum ale nie przypominam sobie kogo.
Moim zdaniem nie przejmuj się tylko używaj lampy do czasu aż padnie a czy to nastąpi nie wiadomo. No chyba,że bardzo Ci to przeszkadza to do serwisu leć.
To chyba kolejna wada tej lampy, u mnie również migał wyświetlacz, ale poza tym wszystko działało OK, poza tym, że czasami sama z siebie błyskała. Wymieniłem na inną i jak na razie nowa tylko czasem sama się wyzwala.
Dzięki za informacje.
Jestem po rozmowie z serwisem nikona-jeżeli nie pomógł reset to do naprawy.
Niestety do naprawy dopiero po sezonie , może nie nawali całkowicie.
Pozdrawiam
Terrorysta
22-06-2007, 01:55
Mam dokładnie to samo..w sumie lampa działa jak trzeba, ale troszkę mnie to denerwuje :)
Valdek_Tychy
22-06-2007, 10:06
Mam dokładnie to samo..w sumie lampa działa jak trzeba, ale troszkę mnie to denerwuje :)
No to jest nas już trzech/czterech na forum czyli procentowo dość dużo więc nikon powinien uznać to jako wadę fabryczną i naprawić za free ale .... można pomarzyć
Terrorysta
22-06-2007, 12:57
Ta już to widzę ;) mogliby wymienić na sb-800 ;)
Kaziu666
22-06-2007, 13:08
A ja to widze tak jeżeli lampka jest na gwarancji to ją oddaj. A czy jak oddajesz sprzęt na gwarancje nie ma możliwoście dostać sprzętu zastępczego.
Witam
Niestety lampa jest po gwarancji.Serwis ją może przyjąć ale ew naprawa to około 3 tyg.
Chyba poczekam do końca sezonu.
Pozdrawiam
Terrorysta
22-06-2007, 16:37
Ja gwarancje jeszcze mam parę miesięcy, ale lampa działa, więc póki co ;)
Majster7
10-08-2007, 14:31
Cóż.... muszę dołączyć do grona z migającymi wyświetlaczami. Wątek powstał juz chwile temu, może ktoś znalazł lekarstwo? Nie wiadomo dlaczego wyświetlacz w mojej SB600 zaczął migać. Też nakombinowałem się zdrowo sądząc, że to jakieś ustawienia sfiksowały.
Czy może ktoś z Was ma jakis pomysł (oprócz serwisu NIKONa)?
pozdrawiam wszystkich...
yossarian
10-08-2007, 17:46
U mnie miga od roku i dobrze mu :D
Majster7
10-08-2007, 20:59
....a może to jakis sposób na utrzymanie serwisów NIKONa?
no a reset lampy nie pomaga? - jeśli nie to faktycznie tylko serwis pozostaje, albo będzie trzeba sie przyzwyczaić to tego mankamentu, bo jeśli poza tym jest wszystko ok. ja niedawno kupiłem sb-600, w zasadzie używaną, ale mam nadzieję że wszystko będzie działać jak powinno.
Majster7
11-08-2007, 16:19
czy ktoś byłby tak nieuprzejmy i przypomniałby mi jak wykonać reset lampy SB600? Z góry dzięki za info.
żółto-czarny
11-08-2007, 23:37
Wcisnąć razem przyciski MODE i ON/OFF, trzymać 2 sekundy. Nawet między tymi guziczkami jest napis wypukły - RESET :p
Majster7
12-08-2007, 17:22
Wcisnąć razem przyciski MODE i ON/OFF, trzymać 2 sekundy. Nawet między tymi guziczkami jest napis wypukły - RESET :p
wszystko to prawda. dzięki bardzo za odpowiedź. RESET lampy najwyraźniej nie działa na miganie wyświetlacza więcej, po wykonaniu resetu, nie ma żadnej reakcji (czyt.: po wciśnięciu tych dwóch przycisków przez 2s nie dzieje się zupełnie nic). Może to oznacza, że lampa cały czas sama sie resetuje....?
Witam
Widzę że problem który poruszyłem jest cały czas aktualny.
Niestety moja 600 cały czas miga lecz nie wpływa to na jakość błysku i zdjęć.
Ciekawy jestem kiedy padnie na amen.
Proszę wszystkich z tym problemem o info na bieżąco.
Pozdrawiam
U mnie miganie lampy wystąpiło pod koniec życia akumulatorów. Wszystko wskazuje na to, że jest to sygnalizowanie konieczności wymiany źródła zasilania, a problem jest w tym, że po wymianie miganie nie ustaje. Czyli błąd oprogramowania. Jeżeli moja teoria jest prawdziwa, to pomóc powinno odłączenie na chwilę wewnętrznego zasilania. Jak mi się skończy gwarancja, to sprawdzę (niestety jeszcze kilka miesięcy).
leny1980
24-08-2007, 09:31
U mnie miganie lampy wystąpiło pod koniec życia akumulatorów. Wszystko wskazuje na to, że jest to sygnalizowanie konieczności wymiany źródła zasilania, a problem jest w tym, że po wymianie miganie nie ustaje. Czyli błąd oprogramowania. Jeżeli moja teoria jest prawdziwa, to pomóc powinno odłączenie na chwilę wewnętrznego zasilania. Jak mi się skończy gwarancja, to sprawdzę (niestety jeszcze kilka miesięcy).
zgadzam sie z ta wypowiedzia. proponuje zakupic nowy zestaw akumulatorkow zaladowac i sprawdzic czy problem bedzie sie powtarzal jak tak to serwis
pozdrawiam
Nie jest to wina akumulatorków (mam 3 różne komplety). Po prostu lampa, po zmianie akumulatorków na świeże, nie przestaje sygnalizować końca poprzednich. Nie jest to jedyna lampa na tym forum, z taką usterką, więc sprawa jest raczej wynikiem błędu oprobramowania (moim zdaniem).
Pytanie, czy miganie, u wszystkich mających migające lampy, uaktywniło się pod koniec życia akumulatorów, czy też w innym momencie.
Valdek_Tychy
24-08-2007, 11:59
zgadzam sie z ta wypowiedzia. proponuje zakupic nowy zestaw akumulatorkow zaladowac i sprawdzic czy problem bedzie sie powtarzal jak tak to serwis
pozdrawiam
Nic to nie daje. Najprawdopodobniej jest tak jak mowi/pisze piotr w problem tkwi w oprogramowaniu lampy,może faktycznie wystarczy jego reset. Moja lampa migając wyświetlaczem "chodzi" już rok i oprócz tej niedogodności jest ok.
Dzisiaj się dowiedziałem z wiarygodnych źródeł,że jest to błąd oprogramowania lampy i naprawa polega na jego wymianie a koszt to kilkadziesiąt złotych
Czy "wiarygodne źródła" są w stanie podać nr serii lamp, od której nie ma juz tej wady ?
Valdek_Tychy
25-08-2007, 10:59
Czy "wiarygodne źródła" są w stanie podać nr serii lamp, od której nie ma juz tej wady ?
No chyba raczej nie.Ale z tego co jest mi wiadomo nie jest to wcale rzadka usterka sabinek 600.Ja swoją wyślę do naprawy p.podobnie w październiku więc wówczas będę wiedział dokładnie co i jak.
onufry81
04-09-2007, 08:56
W przypadku mojej sb 600 bylo podobnie. Baterie byly juz wyczerpane zmienilem na nowe i wyswietlacz zaczal migac.
Na szczescie mialem jeszcze 2 miesiace gwarancji i oddalem lampe do serwisu (podczas mojego urlopu). Lampa zostala naprawiona nie napisali w gwarancji jaka byla tego przyczyna. Mialem do nich dzwonic ale juz mi sie nie chciala tym bardziej ze trzymali mi lampe 4 tyg!!!!!
onufry81
04-09-2007, 09:01
dodam jeszcze tyle, że napisalem im tj. sewisowi , że mam niekontrolowane blyski. z tym to juz nic nie zrobili . Teraz przeciściłem styki i lampy i aparatu zobaczymy co to da. W weakend mam robote wiec napisze czy cos to dalo. Ale mysle ze nic z tego nie bedzie wydaje mi sie ze jest to problem elektroniki lamp sb 600 tak jak w przypadku migajacego wyswietlacza.
jacek.gold
04-09-2007, 09:52
polecam jeszcze sprawdzenie akumulatora w aparacie. niby nic a miałem niekontrolowane błyski sabinki na nieoryginalnym aku. wątek jest tu http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=35254
onufry81
04-09-2007, 10:16
polecam jeszcze sprawdzenie akumulatora w aparacie. niby nic a miałem niekontrolowane błyski sabinki na nieoryginalnym aku. wątek jest tu http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=35254
dzieki za wątek - bardzo przydatny.
No ale blyski pojawiaja sie na oryginalnym aku.
jacek.gold
04-09-2007, 10:30
Ale w zasadzie nie ma rzeczy niepsujących się więc warto wykluczyć awarię aku podmieniając go na inny najlepiej oryginalny.
Błyski samoistne są kolejną wadą fabryczną tej lampy, z tą róźnicą, że z nimi serwis sobie nie radzi, bo nie ma pojęcia, dlaczego powstają.
Z tego co mi się wydaje, cała partia SB-600 nadaje się do cofnięcia, bo we wszystkich występują, albo wystąpią problemy, o których piszemy (czyli migający wyświetlacz i samoistne błyski).
No chyba, że jest ktoś, kto ma tę lampę od dłuższego czasu (ponad rok) i nic mu się nie dzieje.
Valdek_Tychy
04-09-2007, 16:17
Z tego co mi się wydaje, cała partia SB-600 nadaje się do cofnięcia, bo we wszystkich występują, albo wystąpią problemy, o których piszemy (czyli migający wyświetlacz i samoistne błyski).
No to teraz pozostaje czekać aż nikon zdecyduje się za darmo naprawić to co spieprzono w fabryce - ale mam wymagania ;)
A ja sie wlasnie przymierzam do kupna sb-600... Ciekawe czy w najnowszych partiach tez jest ten defekt...?
Sama lampa jest ok, dobrze naświetla, szybko się ładuje, daje powtarzalną barwę. Pod tym względem nic do niej nie mam. Ma tylko dwie, upierdliwe wady fabryczne.
żółto-czarny
05-09-2007, 12:31
No chyba, że jest ktoś, kto ma tę lampę od dłuższego czasu (ponad rok) i nic mu się nie dzieje.
Mam 2 lata i trochę i jest OK. Ale zdecydowanie częściej robię "bez" niż "z".
onufry81
10-09-2007, 10:43
Miesiąc nie minął odkąd dostałem lamę z serwisu i znowu ta sama bolączka - migający wyświetlacz i czały czas niekontrolowane błyski (które i tak serwis wtedy nie usunął) - już nie wiem co mam zrobić. Robiąć zdjęcia nie mogę być pewnym czy zadziała lampa czy też nie.
żółto-czarny
10-09-2007, 12:10
Masz jeszcze tę gwarancję? Jeśli jest to nieusuwalna wada (wizyta w atoryzowanym serwisie nie pomogła), to w takim razie nie należy się wymiana egzemplarza?
onufry81
10-09-2007, 12:18
Masz jeszcze tę gwarancję? Jeśli jest to nieusuwalna wada (wizyta w atoryzowanym serwisie nie pomogła), to w takim razie nie należy się wymiana egzemplarza?
wlasnie mi sie gwarancja kończy albo skończyla muszę dokladnie policzyć bo aparat miał gwarancję do 5 sierpnia ale prawaie 30 dni leżał oficjalnie w serwisie nieoficjalnie 35dni bo nie przesłałem euro gwarancji tylko polską.
Napisalem maila do serwisu nikona jestem ciekaw co mi odpowiedzą.
onufry81
10-09-2007, 14:15
Tragedia - komunikacja z serwisem nikon-a. Napisałem maila - jeszcze odpowiedzi nie dostałem, dzwoniłem - lecz bezskutecznie
PS.
Może ktoś wie gdzie na śląsku można naprawić lampę ?
Najbliższy serwis znalazłem w Bielsku białej a ja potrzebuję czegoś bliżej Katowic