Zobacz pełną wersję : [ Fujifilm ] Aparaty Fuji X-T* (X-T1, X-T2, X-T3, ...)
cybulski
18-04-2020, 13:11
Dokładnie tak. Tutaj mój patent. Ale to wykorzystuję gdy coś dłużej nagrywam.
38425
A to ładuje w trakcie nagrywania, przez USB czy to do gniazda baterii patent? Przy fotach ładuje jak wyłączony a po włączeniu chyba nie ładuje?
Przed kupnem smartfona sprawdzam opinie, także odnośnie baterii. Ludzie chwalą, że dwie doby, że 6 godzin SOT, że polecam. Przychodzi co do czego, ładuje telefon dwa trzy razy dziennie.
Ja wiem że w szybkiej serii trzymając spust zrobię tysiące zdjęć - nie ma to jednak nic wspolnego z faktyczną uzytkowaniem Fuji.
Komplet zapasowych aku to konieczność w tym systemie.
A to ładuje w trakcie nagrywania, przez USB czy to do gniazda baterii patent? Przy fotach ładuje jak wyłączony a po włączeniu chyba nie ładuje?Ładuje cały czas, nawet podczas używania aparatu.
Wysłane z mojego kalkulatora Casio.
mbodniak
18-08-2020, 17:51
Tak z innej beczki... Z jakiej wywoływarki korzystacie przy aparatach ze starszą matrycą (jak w X-T1)? Pytam bo mam nieco problem z wyostrzaniem i odszumianiem zdjęć i wydaje mi się że najlepiej sprawuje się Capture One, a i przy okazji cena jest przyzwoita... Wcześniej miałem dostęp do Lightrooma, ale on mi robił sieczkę ze zdjęć. Pomijam fakt że chyba najlepiej wypada pstrykanie w jotpegach :)
Capture1 One for Fujifilm.
Darmowy. Świetny. Polecam.
mbodniak
18-08-2020, 21:02
Czyli jednak :)
Jeśli jednak masz już LR i jesteś do niego przyzwyczajony, to pobaw się z domyślnym ustawieniem odszuminia chrominacji i wyostrzania. W prosty sposób możesz uzyskać rezultaty co najmniej tak dobre, jak w JPEGu. Trochę o tym pisałem:
http://www.epicure.pl/x-trans-kontra-lightroom/#lightbox/3/
http://www.epicure.pl/lightroom-czy-capture-one-dla-matryc-x-trans/
C1 też ma swoje wady. Moim zdaniem główną wadą LR nie jest wyostrzanie i odszumianie (bo z nimi można coś zrobić), tylko złodziejska polityka subskrybcji (na którą nie ma rady).
Jeśli jednak masz już LR i jesteś do niego przyzwyczajony, to pobaw się z domyślnym ustawieniem odszuminia chrominacji i wyostrzania. W prosty sposób możesz uzyskać rezultaty co najmniej tak dobre, jak w JPEGu. Trochę o tym pisałem:
http://www.epicure.pl/x-trans-kontra-lightroom/#lightbox/3/
http://www.epicure.pl/lightroom-czy-capture-one-dla-matryc-x-trans/
C1 też ma swoje wady. Moim zdaniem główną wadą LR nie jest wyostrzanie i odszumianie (bo z nimi można coś zrobić), tylko złodziejska polityka subskrybcji (na którą nie ma rady).
Moim zdaniem C1 pod Fuji jest nie do pobicia. Już w defaultowych ustawieniach daje bardzo dobre rezultaty. Poza tym nieporównywalnie lepiej radzi sobie przy wyciąganiu cieni i świateł.
Próbowałem epicure Twoich ustawień i daję to nawet radę, ale trzeba jednak bardziej kombinować. LR też ma wersję pod fuji. Nie mam jej więc nie wiem jak sobie radzi.
Mi w większości wystarczają Jpegi. Jak mam jakąś "mocniejszą" wizję na coś, to robię w C1, jak chcę ingerować jeszcze mocniej, to import z C1 do tiff i wtedy nawet LR dalej radzi sobie nieźle :-)
Moim zdaniem C1 pod Fuji jest nie do pobicia. Już w defaultowych ustawieniach daje bardzo dobre rezultaty.
W kwestii wyostrzania i odszumiania tak. W kwestii poprawności interpretacji krzywej w światłach i właściwej korekty zniekształceń obiektywu już nie.
Gdybym miał obrobić RAWy, w pierwszej kolejności skorzystałbym z silnika w puszce. No chyba, że byłyby to tysiące zdjęć, to wtedy równie dobrze poradziłbym sobie zarówno z LR, jak i C1. Oba wymagają zmiany ustawień defaultowych, ale o to chyba chodzi w obróbce RAWów.
cybulski
19-08-2020, 11:15
A ja osobiście uważam, że nie po to bierze się Fuji aby grzebać się w rawach :) W końcu wymyślono aparat, który ma jakiś charakter jotpegów i widać idą dalej w tym kierunku w Xpro3 i x100v. Dla mnie na tym właśnie polega zabawa fudżikami aby nie siedzieć nad tym za bardzo w kompie.
Do bawienia się rawami, Fuji jest chyba najtrudniejszym i najmniej wdzięcznym z systemów jakimi dotychczas miałem do czynienia - Nikon, Canon, Sony, Fuji.
Oczywiście 'dedykowany' C1 coś w tym temacie niby poprawia.
mbodniak
19-08-2020, 18:50
Jeśli jednak masz już LR i jesteś do niego przyzwyczajony, to pobaw się z domyślnym ustawieniem odszuminia chrominacji i wyostrzania. W prosty sposób możesz uzyskać rezultaty co najmniej tak dobre, jak w JPEGu.
Spróbuję powalczyć jeszcze...
Poza tym nieporównywalnie lepiej radzi sobie przy wyciąganiu cieni i świateł.
To mi się właśnie w oczy rzuciło jako pierwsze :)
(...) i właściwej korekty zniekształceń obiektywu już nie.
To mnie boli w C1, ale nie aż tak bardzo jak ostrość i odszumianie w LR :(
A ja osobiście uważam, że nie po to bierze się Fuji aby grzebać się w rawach :)
Boję się że coś spierdzielę i nie wyratuję, stąd pstrykanie w RAWach. No i przyzwyczajenie z D700... Chyba żeby się nauczyć będę pstrykał jednocześnie w RAWie i jotpegu.
Co do LRa w wersji dla Fuji, to zdaje się że dopiero od późniejszych matryc (x-t2) ma jakieś dodatkowe wsparcie. Ale spróbuję się jakoś przestawić, zobaczymy co to wyjdzie. No i ten abonament... :(
Do bawienia się rawami, Fuji jest chyba najtrudniejszym i najmniej wdzięcznym z systemów jakimi dotychczas miałem do czynienia - Nikon, Canon, Sony, Fuji.
Oczywiście 'dedykowany' C1 coś w tym temacie niby poprawia.
Mam dokładnie odmienne odczucia - po walce z d750 i dziwnych zafarbach, teraz mam Fuji+c1 i ogarniecie barw to poezja.
Boję się że coś spierdzielę i nie wyratuję, stąd pstrykanie w RAWach.
Ustaw RAW+JPEG. Tam, gdzie się da, wykorzystasz JPEGa. Tam gdzie się da, obrobisz sobie RAWa w puszcze. A tam, gdzie się nie da, będziesz dłubał na kompie.
mbodniak
20-08-2020, 16:56
Ustaw RAW+JPEG. Tam, gdzie się da, wykorzystasz JPEGa. Tam gdzie się da, obrobisz sobie RAWa w puszcze. A tam, gdzie się nie da, będziesz dłubał na kompie.I tak też ustawiłem aparat :)
lukasz_kk
21-08-2020, 13:05
Mam pytanie do osób, które przesiadły się z Nikona (konkretnie D750), na Fuji (T2/T20 lub T3/T30) lub też na odwrót.
Czy AF-C w Fuji dorównuje temu w D750? Nie mam tu na myśli szybkiego sportu czy ptactwa, bardziej biegające dziecko. I jak w tych modelach radzi sobie wykrywanie twarzy lub oka?
Teu pisałes wyżej, że miałeś D750, nie wiem co masz teraz z Fuji ale czy mógłbyś się wypowiedzieć?
Tak, prywatnie mam X-T3.
Obrazek na wysokich czułościach bardziej szumi od d750, ale to nic dziwnego (ja z tym problemu nie mam).
AF- Fuji ma bezlustrowe gadżety - af na oko/twarz jest ok, choć nie tak pewny jak Sony. Jeżeli mówimy o pojedynczym punkcie z pro-szkłem (np. 24-70 2.8) to d750 pewniejszy. Choć wolę minimalnie mniej pewny af, od problemów z ff/bf.
To co dla mnie było priorytetem to ogólny user-experience: jpeg z Fuji + gmeranie w c1 jak trzeba. I już. Do tego do chodzą obiektywy, które w Fuji są po prostu dobre - kupuję się ogniskową jaką potrzeba, a nie konkretny obiektyw który wyszedł producentowi dobrze.
W biurze pracuje często na d850/a7riii /z7 /eos R i nie czuje żeby mi czegoś brakowało w Fujiku. Aparat, jak aparat - ma dawać radość z używania.
niedzielny_pstrykacz
25-08-2020, 20:45
Ja zawsze używałem ACR-a, ale jak na próbę zainstalowałem sobie C1 to już pozostał. Lepiej wyciągał cienie i jakoś lepszy detal wydawało mi się robił.
Nierzadko muszę wyciągać z takich cieni, ale matryca w X-T10 + C1 (plus kilka swoich patentów) radzi sobie
https://live.staticflickr.com/65535/50267631738_da36bb4d44_k.jpg
Witam po długiej przerwie, mam takie pytanko czy ktoś się orientuje co się dzieje z forum fujifilm Polska, nie mogę znaleźć tego forum, czyżby ono znikło z powierzchni googla
No skoro nie widać to znaczy że zamknięte..
Takie skórzane cudeńko mi kurier w tym tygodniu przyniósł. [emoji41][emoji991]
43082
czomolungma
14-09-2020, 20:55
Może gdybym miał takie etui to teraz nie odchodziłyby mi gumy :)
Może gdybym miał takie etui to teraz nie odchodziłyby mi gumy :)No widzisz - nie pomyślałeś i teraz musisz żyć z konsekwencjami. [emoji1]
czomolungma
15-09-2020, 11:58
Gdzieś zasłyszałem, że tylko pierwsze serie miały nagminny problem z gumami. Czujnik zbliżeniowy w moim dziadku także padł więc powoli rozglądałem się za czymś nowym. Bardzo tanio chodzą kilkumiesięczne używki na gwarancji X-E3 (widziałem za 1600 zł) i nie ukrywam że bardzo wizualnie podoba mi się ten aparat. Wolałbym X-T30 ale....cena używek na gwarancji to około 3 tysięce więc różnica spora. Tak tylko zacząłem się zastanawiać nad trwałością tych fujików. Miałem w swoim życiu kilka aparatów i nigdy żaden nie miał żadnych usterek. Fujika mam krótko (używany) gumy się porozchodziły, padł czujnik zbliżeniowy...trochę zacząłem się zastanawiać....
cybulski
15-09-2020, 12:02
W moim XT1 po paru latach gumy napuchły i odchodziły od body. Naklejenie nowych to w sumie nie jest wielki koszt gdyby się upierać.
Mam nadzieję że następny właściciel z tego forum, będzie z niego zadowolony jak ja długo byłem.
Dla nieobznajomionych dodam, że stan gum nie ma wpływu na obrazek :Di nie jest aż takim powodem do dużej obniżki cen, koszt nowych z tego co sprawdzałem to ok 300 z naklejeniem
czomolungma
15-09-2020, 12:26
W moim XT1 po paru latach gumy napuchły i odchodziły od body. Naklejenie nowych to w sumie nie jest wielki koszt gdyby się upierać.
Mam nadzieję że następny właściciel z tego forum, będzie z niego zadowolony jak ja długo byłem.
Dla nieobznajomionych dodam, że stan gum nie ma wpływu na obrazek :Di nie jest aż takim powodem do dużej obniżki cen, koszt nowych z tego co sprawdzałem to ok 300 z naklejeniem
Ano fakt, gumy nie robią zdjęć, więc mimo uszkodzonego czujnika cały czas eksploatuję go. Natomiast jakąś tam wprawę trzeba mieć przy naklejaniu. Ja punktowo próbowałem podkleić i owszem trzyma się, ale nieumiejętnie to zrobiłem i zostały małe bąble. Trzeba to jakoś przed przyklejeniem wygładzić aby powietrze wyszło. Z drugiej strony gdybym wygładził to nie wiem czy zmieściłyby się gdyz moga być delikatnie rozciągnięte. Dlatego kupując używkę zwracam na to uwagę, aby potem nie męczyć się z klejeniem tego. Pytanie jak sprawują się pod tym względem modele 3 generacji ? Dalej nagminnie odklejają się czy to tylko pierwsze serie tak miały ?
Gdzieś zasłyszałem, że tylko pierwsze serie miały nagminny problem z gumami.
Prawdopodobnie wszystkie modele z miękką gumą są obciążone ryzykiem wystąpienia tego problemu. W modelach X-E czy X100, w których guma jest twarda, raczej nie ma się czego obawiać.
czomolungma
15-09-2020, 14:43
Prawdopodobnie wszystkie modele z miękką gumą są obciążone ryzykiem wystąpienia tego problemu. W modelach X-E czy X100, w których guma jest twarda, raczej nie ma się czego obawiać.
A orientujesz się czy Xt30 to ten sam typ gumy co xt10 ? Bo fakt w xt10 jest strasznie miękka.
Miałem X-T30, wydaje się to być ta sama guma. Ale w ciągu roku się nie odkleiła [emoji846] Za to w X-T10 odkleiła się trzy razy.
cybulski
23-12-2020, 20:27
Zapowiedzi nowości z Fuji https://www.digitalcameraworld.com/news/fujifilm-gfx100s-to-be-announced-on-27-january
czomolungma
27-12-2020, 15:38
Coraz bardziej podoba mi się seria X-E, szczególnie kształt i ten wizjer z boku, bo na środku go mając ciągle nosem maziam ekran. Szkoda tylko braku kólka trybów bo często przełączam się na BKT lub seryjne a w serii X-T jest o na wierzchu.
Czekam na 27.01 - pewnie pokażą już finalne 18 f/1.4 i 70-300. Oba mnie bardzo interesują. ;)
czomolungma
29-12-2020, 18:11
Pytanie do użytkowników X-T30: Czy w opcji BKT można w tym modelu ustawić ilość zdjęc czy tylko 3 robi ?
Dopiero się uczę tego aparatu, wiec niekoniecznie jestem odpowiednią osobą, by odpowiadać na tak trudne pytania, ale jeśli nie odezwie się inny użytkownik, to wydaje mi się, że braketing z AE i braketing ostrości pozwalają na wybór ilości zdjęć. A BKT ISO, BKT z symulacją filmu oraz BKT balansu bieli to 3 zdjęcia.
cybulski
30-12-2020, 13:55
Sprzedaż aparatów foto w 2020 w cyfrowe https://blog.cyfrowe.pl/bestsellery-2020-ranking-aparatow/
W 10tce znalazł się Fuji X-T30. Warto zwrócić też uwagę na ten akapit
"Chętnie kupujemy Instaksy
Aparaty natychmiastowe to wciąż popularny gadżet i cieszą się wcale nie tak małą popularnością. Jeśli zsumujemy sprzedaż dwóch najpopularniejszych modeli: Fujifilm Instax Mini 11, Fujifilm Instax SQ6, wyjdzie nam, że sprzedano ich więcej niż trzeciego najpopularniejszego aparatu roku, czyli Canon EOS 6D Mark II. Całkiem nieźle, jak na tak specyficzny sprzęt."
- - - - kolejny post - - - - - -
Fuji bardzo dobrze tutaj rozpoznało potrzeby, Instax to brand który jest bardzo popularny wśród młodych. Idąc za ciosem Fuji robi tu robotę jakiej nie widzi ani Sony ani Caonon ani Nikon. Druakrki Instax, apki do telefonów. W wawie niejednokrotnie jeszcze przed pandemią, byłem świadkiem w abfoto czy fotocewe że co i rusz ktoś wchodził i kupował wkłady do instaxa albo któryś model tego "aparatu"
Tutaj filmik reklamowy o co w tym biega, bo to coś co umknęło na tym forum chyba https://www.youtube.com/watch?v=-xqHifEDqPI
Sprzedaż aparatów foto w 2020 w cyfrowe https://blog.cyfrowe.pl/bestsellery-2020-ranking-aparatow/
W 10tce znalazł się Fuji X-T30.
Ciekawe. I miło wiedzieć, że do tego dziewiątego miejsca w rankingu dołożyłem własną cegiełkę.
Rafifafi
30-12-2020, 20:41
"Chętnie kupujemy Instaksy
Aparaty natychmiastowe to wciąż popularny gadżet i cieszą się wcale nie tak małą popularnością. Jeśli zsumujemy sprzedaż dwóch najpopularniejszych modeli: Fujifilm Instax Mini 11, Fujifilm Instax SQ6, wyjdzie nam, że sprzedano ich więcej niż trzeciego najpopularniejszego aparatu roku, czyli Canon EOS 6D Mark II. Całkiem nieźle, jak na tak specyficzny sprzęt."
Fuji bardzo dobrze tutaj rozpoznało potrzeby, Instax to brand który jest bardzo popularny wśród młodych. Idąc za ciosem Fuji robi tu robotę jakiej nie widzi ani Sony ani Caonon ani Nikon. Druakrki Instax, apki do telefonów. W wawie niejednokrotnie jeszcze przed pandemią, byłem świadkiem w abfoto czy fotocewe że co i rusz ktoś wchodził i kupował wkłady do instaxa albo któryś model tego "aparatu"
Tutaj filmik reklamowy o co w tym biega, bo to coś co umknęło na tym forum chyba https://www.youtube.com/watch?v=-xqHifEDqPI
Ponieważ dostałem Instax 90 mini do kupionego X-T3 to oddałem go w prezencie córce... no i się okazało, ze to aparat przy którym się bawi cala rodzina :D Ile zdjęć powstało w święta, jakie kreacje i inscenizacje...w życiu nikt tak nie miał ochoty się wygłupiać przed aparatem.... Nawet myślę o drugim, bo jest walka o ten aparacik.
A jak to wygląda od strony kosztów eksploatacyjnych?
czomolungma
30-12-2020, 21:39
A jak to wygląda od strony kosztów eksploatacyjnych?
Taniocha, od 2,50 wzwyż za odbitkę wychodzi. Ja pamiętam jeszcze niedawno kiedy płaciłem 300 zł za jedną odbitkę i to o wiele gorszej jakości
z takiego aparatu:
https://i.ibb.co/RQB5PC4/indeks.jpg
Cornelson
30-12-2020, 21:47
2,50 gdzie można za tyle kupić?
Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka
No to moim zdaniem jednak dość drogo. Popularność pewnie można tłumaczyć niską ceną zakupu aparatu.
Plus jest taki, że fotki mogą być bardziej kreatywne od tych robionych przy drogach.:wink:
czomolungma
30-12-2020, 21:56
2,50 gdzie można za tyle kupić?
wszedzie, 20 sztuk za 56 - 60 zł
https://www.euro.com.pl/wklady-i-filmy-do-aparatow/fujifilm-instax-2-x-10-szt-.bhtml?gclid=EAIaIQobChMI9tX47b327QIVBWIYCh1glgwiE AQYAiABEgL-ffD_BwE&gclsrc=aw.ds
chyba ze to jakies inne rozmiary sa o których mówicie.
No to moim zdaniem jednak dość drogo. Popularność pewnie można tłumaczyć niską ceną zakupu aparatu.
Plus jest taki, że fotki mogą być bardziej kreatywne od tych robionych przy drogach.:wink:
to nie sa aparaty które zabiera się na wakacje w celu przywiezienia 1000 sztuk odbitek. To takie bardziej sporadyczne szybkie pstrykanie typu zlot świateczny bach 3 strzaly: jedno na lodówke 2 dla ciotki :)
tak to bym widzial :)
cybulski
30-12-2020, 22:21
Dla Fuji to super temat, jest popyt na wkłady. Leica też próbuje robić, Sofort jednak Fuji wygrywa.
https://youtu.be/WgzOtVhtWQ8
Ten model ma edycję Taylor Swift
Cornelson
30-12-2020, 22:44
Moja pomyłka. Ja mam kwadraty, a te są jeszcze droższe.
Rafifafi
31-12-2020, 14:32
Dokładnie, można bez problemu kupić dwupak 2 x 10 odbitek za 54-56PLN, co oczywiście nie jest tanie, ale dostarcza naprawdę fajnych wrażeń zwłaszcza podczas spotkań rodzinnych czy towarzyskich. Zdjęcia malutkie, jakość nie najgorsza, na lodówkę czy do portfela taka pamiątka doskonale się nadaje.
cybulski
06-01-2021, 12:08
Jaki będzie x-e4 https://www.fujirumors.com/fujifilm-x-e4-with-tilt-up-screen-similar-to-x70-and-flush-to-the-camera-body-like-x100v-screen/
Jaki będzie x-e4 https://www.fujirumors.com/fujifilm-x-e4-with-tilt-up-screen-similar-to-x70-and-flush-to-the-camera-body-like-x100v-screen/
Znowu nie dla mnie: 1-3 nieruchomy ekran, 4 - brak wizjera. Uwzięli się, "cycuś"? :)
A ja chciałbym ruchomy ekran i wizjer.
cybulski
06-01-2021, 13:15
jo44 Seria X-E ma wizjer EVF i właśnie ma być tilt screen czyli odchylany w sposób pokazany na zdjęciu z lewej. Z prawej to stary x70.
Wydaje się że nowy xe4 będzie taki jak powinien, po tym jak skopali xpro3 z tym ekranem.
Cornelson
06-01-2021, 13:20
The Fujifilm X-E4 will have a tilt up screen.
Będzie góra dół jak w x70. Dlaczego nie ma być wizjera?
Nie będę się upierał, ale wydaje mi się że przy "góra-dół" nie bardzo jest miejsce na EVF.
Nie przypominam sobie by jakikolwiek aparat miał "i to, i to". Dlaczego tu ma być inaczej?
Cornelson
06-01-2021, 14:55
X100V, PRO3 raczej mają to i to.
X100V, PRO3 raczej mają to i to.
Raczej nie. W wymienionych nie da się wyświetlacza ustawić tak jak na zdjęciach z Rumorsów.
Nie są to wyświetlacze obracane względem górnej krawędzi.
Cornelson
06-01-2021, 15:38
Ale pisałeś o braku ruchomego ekranu i wizjera. Jest to i to. Serio ma znaczenie względem jakiej krawędzi się obraca?
Ale pisałeś o braku ruchomego ekranu i wizjera. Jest to i to. Serio ma znaczenie względem jakiej krawędzi się obraca?
Serio? a ja myślałem że:
The Fujifilm X-E4 will have a tilt up screen.
Będzie góra dół jak w x70. Dlaczego nie ma być wizjera?
Cornelson
06-01-2021, 15:51
I co wynika z cytatów?
Cornelson
06-01-2021, 15:52
Znowu nie dla mnie: 1-3 nieruchomy ekran, 4 - brak wizjera. Uwzięli się, "cycuś"? [emoji4]
A ja chciałbym ruchomy ekran i wizjer.
że seria X-E... nie dla mnie.
cybulski
06-01-2021, 15:54
Jescze raz dam linka. To tylko przypuszczenie jak ma wyglądać ten ekran https://www.fujirumors.com/dont-panic-the-fujifilm-x-e4-has-an-evf/
Cornelson
06-01-2021, 15:57
Z Twojej wypowiedzi wynika, że nie dla Ciebie bo brak wizjera i ruchomego ekranu. Mniejsza o to. Zawsze się znajdzie coś czego jakis aparat nie ma. Tyle.
Stanąłem przed dylematem kupna X-T3 lub X-S10. Aparat głównie do podróży i streetu. Raczej nie kręcę filmów. Znaki na niebie wskazują, że powinienem wybrać S10, choćby ze względu na gabaryty.
Cena jest porównywalna, z przewagą dla T3. Ale za to wagowo T3 jest cięższy niż mój D5300..
Co radzili byście mi wybrać? Czy odczuję jakość obrazka pomiędzy tymi modelami?
Jakość obrazu jest ta sama.
Cornelson
08-01-2021, 10:32
T3 jest uszczelniony co w podróżnym może ale nie musi mieć znaczenie. Inna obsługa. A jeżeli nie to może T30.
czomolungma
08-01-2021, 10:54
Stanąłem przed dylematem kupna X-T3 lub X-S10. Aparat głównie do podróży i streetu. Raczej nie kręcę filmów. Znaki na niebie wskazują, że powinienem wybrać S10, choćby ze względu na gabaryty.
Cena jest porównywalna, z przewagą dla T3. Ale za to wagowo T3 jest cięższy niż mój D5300..
Co radzili byście mi wybrać? Czy odczuję jakość obrazka pomiędzy tymi modelami?
Wydaję mi się że stabilizacja jest bardziej potrzebna w filmowaniu którego nie robisz niż w zdjęciach. rzadko będziesz pewnie schodził na takie czasy, a nawet jeśli zejdziesz na 1/10 na przykład to owszem nie poruszysz ale czasu Ci to nie skróci, ludzie których będziesz chciał mieć ostrych w ruchu i tak się rozjadą. Do pewnego odsetka zdjęć się tylko przyda typu coś nieruchomego. W filmowaniu obraz bez IS a z IS to przepaść, ale skoro nie filmujesz.....takie moje zdanie subiektywne.
Sam się zastanawiam który będzie następny bo mój stary fujik zaczyna padać (co chwile odklejają się gumy, padł mi czujnik zbliżeniowy wizjera) i dla mnie bilans jest taki:
X-S10 - jedyna rzecz którą chciałbym z tego modelu to stabilizacja. Pozostałe rzeczy są dla mnie na minus:
- wygląd.
Niby wygodniejszy w uchwycie ale przez ten profilowany grip raz że jest brzydszy, to dwa zatracił swój fujikowy charakter i wygląda jak obecnie każdy inny bezlusterkowiec.
- pokrętła.
Brak pokręteł i rozwiązanie z PSAM dla mnie jest wadą. Nie bardzo rozumiem tłumaczenia że PSAM jest prostszy...bo nie jest. Żeby przestawić dajmy na to czas w starym fujiku przesuwam kółko czasu. Aby przestawić czas w PSAM nie dość że muszę wybrać odpowiedni tryb to jeszcze i tak kółkiem przestawić czas więc roboty tyle samo albo i więcej (bo jeszcze tryb wybrać) a dodatkowo bez spojrzenia w wizjer lub ekran nie wiem jaki jest czas. Przy klasycznych pokrętłach nawet nie muszę patrzeć w wizjer bo na kółku widzę co ustawiam. To samo przesłona.
- brak wybieraka S/C/M na korpusie.
Nie widziałem na korpusie tego wybieraka. Dość często zdarza mi się na statywie kilka klatek robić, więc ustawiam ostrość jednym klikiem wyłączam AF i robię kolejne klatki. Czy też na ulicy kiedy do jakiego tłumu celuje i wiem ze czekając na dany moment zrobię ich kilkanaście to po wyostrzeniu, wyłączam af w ułamku sekundy i tylko naciskam mogąc nawet przekadrowywać bo af już ustawiony. Nie wyobrażam sobie wchodzić za każdym razem do menu i szukać opcji.
- brak uszczelnień
Dlatego na tę chwilę wybrałbym xt3 zdecydowanie, tym bardziej że wizjer jest klasę lepszy o funkcjach video nie wspominając.
Wydaję mi się że stabilizacja jest bardziej potrzebna w filmowaniu którego nie robisz niż w zdjęciach. rzadko będziesz pewnie schodził na takie czasy, a nawet jeśli zejdziesz na 1/10 na przykład to owszem nie poruszysz ale czasu Ci to nie skróci, ludzie których będziesz chciał mieć ostrych w ruchu i tak się rozjadą. Do pewnego odsetka zdjęć się tylko przyda typu coś nieruchomego.
W podróżach ja akurat często korzystam ze stabilizacji na nocnych spacerach. Wtedy głównie interesują mnie widoczki i architektura, a możliwość utrzymania czasu 5 s ręki daje ogromną swobodę, której na wakacjach nigdy za wiele :) Dlatego aktualnie Fuji zostawiłem sobie tylko do streeta, a do fotografii podróżniczej przesiadłem się na Olympusa.
Wydaję mi się że stabilizacja jest bardziej potrzebna w filmowaniu którego nie robisz niż w zdjęciach. rzadko będziesz pewnie schodził na takie czasy, a nawet jeśli zejdziesz na 1/10 na przykład to owszem nie poruszysz ale czasu Ci to nie skróci, ludzie których będziesz chciał mieć ostrych w ruchu i tak się rozjadą. Do pewnego odsetka zdjęć się tylko przyda typu coś nieruchomego. W filmowaniu obraz bez IS a z IS to przepaść, ale skoro nie filmujesz.....takie moje zdanie subiektywne.
Sam się zastanawiam który będzie następny bo mój stary fujik zaczyna padać (co chwile odklejają się gumy, padł mi czujnik zbliżeniowy wizjera) i dla mnie bilans jest taki:
X-S10 - jedyna rzecz którą chciałbym z tego modelu to stabilizacja. Pozostałe rzeczy są dla mnie na minus:
- wygląd.
Niby wygodniejszy w uchwycie ale przez ten profilowany grip raz że jest brzydszy, to dwa zatracił swój fujikowy charakter i wygląda jak obecnie każdy inny bezlusterkowiec.
- pokrętła.
Brak pokręteł i rozwiązanie z PSAM dla mnie jest wadą. Nie bardzo rozumiem tłumaczenia że PSAM jest prostszy...bo nie jest. Żeby przestawić dajmy na to czas w starym fujiku przesuwam kółko czasu. Aby przestawić czas w PSAM nie dość że muszę wybrać odpowiedni tryb to jeszcze i tak kółkiem przestawić czas więc roboty tyle samo albo i więcej (bo jeszcze tryb wybrać) a dodatkowo bez spojrzenia w wizjer lub ekran nie wiem jaki jest czas. Przy klasycznych pokrętłach nawet nie muszę patrzeć w wizjer bo na kółku widzę co ustawiam. To samo przesłona.
- brak wybieraka S/C/M na korpusie.
Nie widziałem na korpusie tego wybieraka. Dość często zdarza mi się na statywie kilka klatek robić, więc ustawiam ostrość jednym klikiem wyłączam AF i robię kolejne klatki. Czy też na ulicy kiedy do jakiego tłumu celuje i wiem ze czekając na dany moment zrobię ich kilkanaście to po wyostrzeniu, wyłączam af w ułamku sekundy i tylko naciskam mogąc nawet przekadrowywać bo af już ustawiony. Nie wyobrażam sobie wchodzić za każdym razem do menu i szukać opcji.
- brak uszczelnień
Dlatego na tę chwilę wybrałbym xt3 zdecydowanie, tym bardziej że wizjer jest klasę lepszy o funkcjach video nie wspominając.Super, dzięki za opinię :)
Są gusta i guściki, bo mi bardziej wizualnie podoba się S10. Wydaje mi się, że właśnie też ergonomicznie będzie lepiej leżał w dłoni ze względu na większy grip. No i waży jednak mniej. Brałem też pod uwagę Sony A6400, ale wziąłem do ręki i jest tragedia. Niby kompaktowy, ale do dłuższej zabawy się nie nadaje.
Nie filmuję, ale też nie zakładam, że nie będę. Docelowo jednak bardziej foto. I też trochę astrofoto wchodzi w grę, co zacząłem na D5300.
Co do uszczelnień to chyba nie robi mi to różnicy, z takimi sprzętami wody staram się unikać. :)
A jeszcze w takim razie pytanie - Widziałem, że do Fuji są adaptery z Nikon F. Czy ktoś testował, warto?
Chciałbym dokupić 18-55 2.8-4.0, ale może mając Sigmę z F nie byłoby to konieczne?
A jeszcze w takim razie pytanie - Widziałem, że do Fuji są adaptery z Nikon F. Czy ktoś testował, warto?
Chciałbym dokupić 18-55 2.8-4.0, ale może mając Sigmę z F nie byłoby to konieczne?
Nie warto. Nawet jeśli taki adapter istnieje, to miałbyś mały zgrabny aparat z wielkim pokracznym obiektywem, zapewne bez autofocusa.
Zakupiłem X-S10. Świetne małe, zgrabne bezlustro. Póki co wziąłem 18-55 2.8-4 na zapoznanie. Po przejściu z Nikona menu trochę przeraża (mnogość funkcji), ale suma sumarum póki go jestem zadowolony.
Pojawił się X-E4: https://www.dpreview.com/articles/6688198021/fujifilm-x-e4-hands-on
po przejściu z Nikona menu trochę przeraża (mnogość funkcji)
Mam to samo odczucie - jestem w połowie instrukcji obsługi i jestem przytłoczony ilością opcji i funkcji. Czuję się zagubiony, dlatego że chcę poznać wszystko i zapamiętać każdą opcję i skrót klawiszowy...
Cornelson
30-01-2021, 10:19
Mam to samo odczucie - jestem w połowie instrukcji obsługi i jestem przytłoczony ilością opcji i funkcji. Czuję się zagubiony, dlatego że chcę poznać wszystko i zapamiętać każdą opcję i skrót klawiszowy...
Poszukaj na yt xman. Kanał mojego znajomego. Wszystko przystępnie wyjaśnia, jak co sobie najlepiej poustawiać. Ma chłop wiedzę. Najlepiej wszystko uprościć. Zaprogramować klawisze do funkcji które są najczęściej używane. Do tego masz qmenu. I zapomnisz o grzebaniu w aparacie, chyba ze w wyjątkowych sytuacjach. Instrukcja podaje tylko co gdzie włączyć lub wyłączyć. Ale nie opisuje już działania danej funkcji. Pal licho jak jest to oczywiste. Ale nie zawsze tak jest.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
cybulski
30-01-2021, 11:22
Oprócz możliwości zaprogramowania guzików, jest też "my menu" gdzie można dodać funkcje tzw drugiej potrzeby.
Pod guzikami pierwszej. Qmenu sugeruję wykorzystać do recept/symulacji (dawałem linka i innym wpisie).
Cornelson
Dziękuję, takiego opracowania potrzebowałem.
cybulski
12-02-2021, 19:41
Ciekawe https://wardakaszuba.com/canon-r6-canon-r5/
Tytuł mylący trochę.
No ciekawe. Tym bardziej w kontekście tego, że autor parę dni temu został ambasadorem Fuji :)
cybulski
12-02-2021, 20:49
To wszystko wyjaśnia.
Szkoda, że wiarygodne źródła topnieją w oczach... ciężko odróżnić kupiony tekst od uczciwej opinii...
cybulski
13-02-2021, 12:17
Ciekawe https://wardakaszuba.com/canon-r6-canon-r5/
Tytuł mylący trochę.
Tak czy inaczej, porównania miedzystemowe są ciekawe. Oni zmieniają system chyba co roku więc doświadczenie jest ogromne. Przeczytać warto.
czomolungma
13-02-2021, 12:22
Szkoda, że wiarygodne źródła topnieją w oczach... ciężko odróżnić kupiony tekst od uczciwej opinii...
Uczciwych opinii jest mnóstwo na grupach,, jesli ktos przeszedł z innego systemu na fuji czasem nawet z FF i chwali sobie to znaczy ze coś w tym jest. Wszystkie systemy są dziś dość fajne, jakośc zdjęć jest zadowalająca z każdego. Sam przeszedłem z nikona na fuji i nie mam zamiaru wracać. Nikt mi za to nie płaci żebym w fuji pozostał. Większą przyjemność sprawia mi teraz fotografia i lżej to zabierać. Nie mam ciśnienia na FF bo drukuje zdjęcia klasyczne , żadnej róznicy w tej wielkości w detalu nie widzę.
cybulski
13-02-2021, 12:50
W zakresie sprzętu który miałem i mam to w 100% zgadzam się z opinią z tego za linkowanego wpisu. Myślę że od takich ślubnych fotografów warto wiedzę przyjmować. Tu nie ma raczej popeliny i ściemniania mimo tego, że ambasadorzy teraz. Porównania między systemowe trafiają w punkt.
Owszem, wymiana doświadczeń jest bardzo cenna, sam przeszedłem z FF (Nikon Z6) na X-T3, a wcześniej z Canon 5D wróciłem do starego 4/3. Niemniej jednak jeśli słyszę "ambasador marki" to od razu mi się lampka ostrzegawcza zapala. Pamiętam jak kiedyś Wacław Wantuch był ambasadorem (?) Olympus e-1, przynajmniej wszyscy przez moment piali jaki ten system jest wspaniały, bo robi piękne akty :-)
To warsztat w rękach jest ważny, narzędzie oczywiście również, ale jak już powyżej kolega zauważył - obecnie sprzęt jest bardzo do siebie zbliżony jakościowo. Ważne, żeby sprawiał radość z używania... Fujifilm zdecydowanie - dla mnie - ma to coś, czego ani Canon ani Nikon (a przede wszystkim nie Sony) mi nie dawały. Olympus też ma coś, co mi pasuje bardzo.
https://youtu.be/LHy-s5xxdBw
cybulski
21-02-2021, 23:32
dziadek do xf35/1.4 używane xt2, teraz mają już dość atrakcyjne ceny w dobrym stanie za ok 2tys. Xt1 też fajne i połowę tańsze będzie. xt2 półka wyżej z AF no i jest 1/8000 mechaniczna. Xt1 ma 1/4000. Oba mimo to mają elektroniczną migawke od 1/32000.
dziadek do xf35/1.4 używane xt2, teraz mają już dość atrakcyjne ceny w dobrym stanie za ok 2tys. Xt1 też fajne i połowę tańsze będzie. xt2 półka wyżej z AF no i jest 1/8000 mechaniczna. Xt1 ma 1/4000. Oba mimo to mają elektroniczną migawke od 1/32000.
Dziękuję bardzo za konkretną podpowiedź. Sytuacja byłaby teraz dość klarowna ale trochę wodzi mnie jeszcze na pokuszenie Olympus. Troszkę ale jednak.
Z używkami od Fuji w mojej okolicy jest kompletna kicha a wolałbym rzecz przed kupnem pomacać.
cybulski
22-02-2021, 18:06
Na grupie giełdy Fuji można znaleźć, czasem jest wysyp, trzeba wyczekać https://www.facebook.com/groups/gieldafujifilm/?ref=share
Na olx jest coś takiego https://www.olx.pl/oferta/fujifilm-x-t-2-vpb-CID99-IDIxzKT.html
https://www.olx.pl/oferta/fujifilm-x-t2-obiektyw-18-55mm-zestaw-CID99-IDI2ZRS.html
Na grupie giełdy Fuji można znaleźć, czasem jest wysyp, trzeba wyczekać https://www.facebook.com/groups/gieldafujifilm/?ref=share
Na olx jest coś takiego https://www.olx.pl/oferta/fujifilm-x-t-2-vpb-CID99-IDIxzKT.html
https://www.olx.pl/oferta/fujifilm-x-t2-obiektyw-18-55mm-zestaw-CID99-IDI2ZRS.html
Jeszcze raz dzięki. OLXa przetrzepałem dokładnie ale na grupie Fuji z pierwszego adresu po pobieżnym przejrzeniu już widziałem kilka interesujących kąsków. Jest np. szkło o którym wspomniałeś za 1850. Tylko że muszę najpierw upolować body (z wiadomych względów) a wtedy determinacja do kupienia szkła będzie większa.
Może na początek kupię adapter m42 i poćwiczę ze starymi manualami?
cybulski
22-02-2021, 19:52
Do starych szkieł na m42 lepsze będzie Sony np a7 lub a7ii bo ff. Na apsc jest mnożnik i stare szkła będą słabsze bo tu rozdzielczość stawia większe wymagania obiektywom.
FF ma lepszą jednak jakość obrazu niż apsc.
Fuji to zalety do streetu, do zabierania ze sobą. Chcę się zabierać ze sobą ale trzeba mieć zgrabne systemowe szkło np naleśnik xf27/2.8
Sony nie sprawia takiej frajdy, jest dość toporny i mega głośna migawka.
Trzeba wybrać pod siebie. Zawsze są jakieś kompromisy.
Ja używam Fuji do streetu, do brania ze sobą itp.
Do plenerów czy portretów wolę ff canona. Fuji w tym zakresie mi nie podchodzi.
Sony niby jest dobrym kompromisem jako jeden system ale ja wolę mieć bardziej dedykowane zabawki więc mam fuji i canona lustro ff.
Sony nie wchodzi w rachubę. Będzie Fuji. Jak znajdę coś to podeślę linka do oceny (jeśli można).
Czy umiecie radzić na to o co ktoś pyta, a nie na to o co nie pyta? :-)
Dlaczego nie Sony?
Bo Fuji ma to coś czego Sony ngdy nie będzie miało. :)
Bo Fuji ma to coś czego Sony ngdy nie będzie miało. :)No właśnie, "oszukane" ISO, czytałem na ten temat i oglądałem filmiki, zastanawiałem się dlaczego w Fuji iso zaczyna się od 200.
Ja mam x-t2 a kolega a7ii, więc postanowiliśmy to sprawdzić, a żeby było miarodajnie pod oba podpisaliśmy ten sam manualny obiektyw m42, Jupiter 9.
Wyszło że żeby w obu aparatach zdjęcie wyszło z taką samą jasnością, ekspozycją, to w Sony iso musi być ustawione o działkę mniejsze, czyli Sony iso 100 - Fuji 200, i tak dalej.
Matryca Fuji jest bardzo dobra, ale po co sztucznie zawyżają wartość iso.
Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka
Matryca Fuji jest bardzo dobra, ale po co sztucznie zawyżają wartość iso.
Było o tym wielokrotnie, do znudzenia. Bierz Sony skoro jakieś losowe cyfry bolą :-)
Było o tym wielokrotnie, do znudzenia. Bierz Sony skoro jakieś losowe cyfry bolą :-)Mnie nic nie boli , mam Fuji i jestem zadowolony, i gdyby w specyfikacji było podane max. iso 12800 zamiast 25600 to też był bym zadowolony, tylko po co ta ściema ze strony Fuji.
Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka
Czy umiecie radzić na to o co ktoś pyta, a nie na to o co nie pyta? :-)
To się nazywa dyskusja. Wymiana opinii. Chyba, że ten wątek jest po to, żeby Fuji wychwalać ignorując istnienie alternatyw...
To się nazywa dyskusja. Wymiana opinii. Chyba, że ten wątek jest po to, żeby Fuji wychwalać ignorując istnienie alternatyw...
No nie, bo Dziadek nie prosił o wychwalenie fuji, ani nie pytał o alternatywy, tylko Dziadek zapytał konkretnie o Fuji, o pomoc w wyborze modelu :-) No przeczytaj raz jeszcze jego pytanie. Odpowiadanie nie na pytanie, zmienianie tematu, to gadulstwo, paplanie, ale nie dyskusja.
Napisał "Sony nie wchodzi w rachubę.". Bylem ciekaw powodów skreślenia całej firmy. Nadal powodów brak.
Cornelson
23-02-2021, 15:45
Jeszcze raz dzięki. OLXa przetrzepałem dokładnie ale na grupie Fuji z pierwszego adresu po pobieżnym przejrzeniu już widziałem kilka interesujących kąsków. Jest np. szkło o którym wspomniałeś za 1850. Tylko że muszę najpierw upolować body (z wiadomych względów) a wtedy determinacja do kupienia szkła będzie większa.
Może na początek kupię adapter m42 i poćwiczę ze starymi manualami?
Jak chcesz się bawić starymi obiektywami to większego znaczenia nie będzie miało czy to XT1 czy 2. Skupiłbym się na konkretnym egzemplarzu, jego stanie techicznym. Obiektywy z oznaczniem XC to tańsze, w obudowie plastikowej, odpowiedniki droższych szkieł oznaczonych XF. Aparaty XT jednocyfrowe mają większy wyświetlacz niż tez dwucfrowe np. XT-20. Może mieć to znacznie przy korzystaniu właśnie z manualnych szkieł.
Dzięki Cornelson za info, tego nie wiedziałem.
Panowie luz:wink:
Dlaczego nie Sony?
Coś na zasadzie ,,nie bo nie'' i nie potrafię tego sprecyzować. Może dlatego, że w przeszłości nie miałem szczęścia do innych sprzętów Sony a chyba trochę tez, że robią wszystko.
Wiem, ktoś powie żadne argumenty, Sony robi porządne foto ale ja chyba jestem niereformowalny.
Rozumiem, z uprzedzeniami nie będę dyskutował. Sam skreśliłem SONY bo te aparaty (APS-C i FF) strasznie drewnianie się obsługuje ...
Wracając do Fuji - szukasz uniwersalnego obiektywu czy chcesz zestaw stałoogniskowych? Jaki zakładasz budżet?
Rozumiem, z uprzedzeniami nie będę dyskutował. Sam skreśliłem SONY bo te aparaty (APS-C i FF) strasznie drewnianie się obsługuje ...
Wracając do Fuji - szukasz uniwersalnego obiektywu czy chcesz zestaw stałoogniskowych? Jaki zakładasz budżet?
Najpierw body XT-1(chyba). Wiem,że niektórych dziwi taka kolejność ale taka jest moja wizja:wink: Budżet na body max. 2000. Skromnie ale jest kilka ciekawych ofert.
Zastanów się czy nie lepiej nowszą puszkę z serii X-T20 lub 30 albo ewentualnie X-E3 ...
cybulski
23-02-2021, 19:00
Najpierw body XT-1(chyba). Wiem,że niektórych dziwi taka kolejność ale taka jest moja wizja:wink: Budżet na body max. 2000. Skromnie ale jest kilka ciekawych ofert.
Bardzo fajne body na start. Miałem 4 lata. W końcu zmieniłem na xt2. Do xt2 to moje drugie podejście matbe ;)
Zastanów się czy nie lepiej nowszą puszkę z serii X-T20 lub 30 albo ewentualnie X-E3 ...
W moim przypadku kluczowe byłoby spotkanie w realu ze sprzętem . Pewnie bym wtedy nie grymasił, jaki to X, a na to się raczej nie zanosi , bo w mojej okolicy nikt nic..
Pozostanie mi zaufać deklaracjom sprzedającego. Rozważam inne X-T ale budżet jest raczej sztywny.
Bardzo fajne body na start. Miałem 4 lata. W końcu zmieniłem na xt2. Do xt2 to moje drugie podejście matbe ;)
O i na takiego posta czekałem..:wink:
cybulski
23-02-2021, 19:26
O i na takiego posta czekałem..:wink:
Bierz, nie ma co dumać :) na zachętę
z 18/2
https://live.staticflickr.com/7867/33421027708_ea5895a4e3_b.jpg
z 27/2.8
https://live.staticflickr.com/65535/50251644828_9b383fa3f4_b.jpg
Ja zmieniłem T1 na T2 od Cybulskiego i jednak kolory na ISO 1600-6400 to przepaść.
Mam dziś równolegle xt10 i kurde strasznie w tym odstaje.
Dlatego powtórzę, jeśli t30 za drogie to chociaż t20 przemyśl.
Jednocyfrowe mają te same matryce co dwucyfrowe, tj T10=T1, T20=T2, T30=T3.
Analogicznie Af, różnice są w guzikologi, wielkości, uszczelnieniach, wizjerze.
Ja zmieniłem T1 na T2 od Cybulskiego i jednak kolory na ISO 1600-6400 to przepaść.
Mam dziś równolegle xt10 i kurde strasznie w tym odstaje.
Dlatego powtórzę, jeśli t30 za drogie to chociaż t20 przemyśl.
Jednocyfrowe mają te same matryce co dwucyfrowe, tj T10=T1, T20=T2, T30=T3.
Analogicznie Af, różnice są w guzikologi, wielkości, uszczelnieniach, wizjerze.
Skoro kolega Cybulski pozbył się X2 a X1 zatrzymał (co widać powyżej) to coś w tym węszę..Chyba że trzyma dla mnie..:wink:
A na serio, to namieszałeś ale słusznie. Chyba muszę jeszcze poczytać i szkoda, że nie mam możliwości kóregoś pomacać..
Gdybym jednak kupił XT1, nie miej żalu..dzięki
cybulski
23-02-2021, 22:25
już nie mam xt1
już nie mam xt1
Wyczuwam smutek..
czomolungma
25-02-2021, 14:40
koledzy czy baterie z xt10 w126 beda pasowały do xe4 ? (w126s). Czy to "s" coś zmienia ?
"S" umożliwia ładowanie w aparacie, poza tym będzie pasować.
Beda pasowac, tylko grzeja sie bardziej.
Cornelson
07-03-2021, 13:51
Jak zaprogramuję sobie qmenu swoje ustawienia np. symulację filmu wyostrzenie itd. Np. pod C2 i do tego momentu jest ok. Tylko problem w tym, że aparat nie zapamiętuje tego, że chcę fotografować w C2 tylkoi wraca do BASE. Jakieś pomysły?
cybulski
07-03-2021, 14:04
Jak zaprogramuję sobie qmenu swoje ustawienia np. symulację filmu wyostrzenie itd. Np. pod C2 i do tego momentu jest ok. Tylko problem w tym, że aparat nie zapamiętuje tego, że chcę fotografować w C2 tylkoi wraca do BASE. Jakieś pomysły?
Bo gdy wybierasz np C2 to aparat przepisuje z C2 do base.
Jeśli nast. coś zmieniasz to zmieniasz w base a nie w C2.
Podstawowe ustawienia globalne które wprowadzasz jak napisałeś to jest zawsze tzw base.
Aby zmienić w C2 trzeba wejść na C2 zmodyfikować i zapisać zmiany lub z poziomu q też chyba zapamięta.
Ostatnio używany tryb C staje się trybem bazowym.
cybulski
07-03-2021, 14:09
Mnie aż ciężko to wytłumaczyć bo korzystam z tego intuicyjnie od lat ale początki też pamiętam były zaskakujące aż zrozumiałem jak oni to zaprogramowali.
No właśnie.
Ostatnio używany tryb C staje się trybem bazowym.
Tak jest
Cornelson
07-03-2021, 14:12
Zapis już ogarnłąem. Po zmianch nie zapamiętywałem poprzez back tylko wciskałem ok. Wiecie czy w T1 można edytować nazwy?
Przyznam, że bawię symulacjami które #Cybulski wrzucił i jest pare fajnych. Dzięki za pomoc
Wiecie czy w T1 można edytować nazwy?
Jeśli dobrze pamiętam, to nie. Taka możliwość jest w sprzętach ostatniej generacji.
Cornelson
07-03-2021, 14:20
Ok. dzięki
cybulski
07-03-2021, 14:23
Nazwy można zapisywać od modelu xt2 ale np nie można w x100f.
Zapis już ogarnłąem. Po zmianch nie zapamiętywałem poprzez back tylko wciskałem ok. Wiecie czy w T1 można edytować nazwy?
Przyznam, że bawię symulacjami które #Cybulski wrzucił i jest pare fajnych. Dzięki za pomoc
Są apki na androida i Apple, podałem linki w wątku o receptach.
Cornelson
07-03-2021, 14:31
Są apki na androida i Apple, podałem linki w wątku o receptach.
Właśnie z nich korzystam. Zobaczymy co mo z tego wyjdzie. Może będzie mniej zabawy niż np. w snapseed. Chociaż przyznam, że lubię zabwaę w snapseed. :)
29.06 wyszła aktualizacja do X-T3 i mam pytanie (może głupie), bo nie jestem pewny. Czy najnowsza aktualizacja posiada poprawki z wszystkich wcześniejszych? Znaczy mam aparat z podstawowym oprogramowaniem i jak wgram najnowsze, to będzie miał wszystkie poprawki wcześniej wychodzące?
Tak, tego bym też oczekiwał, że najnowsza poprawka 4.11 zawiera wszystkie poprzednie (nie wiem czy bywa inaczej kiedykolwiek). Chociaż Fujifilm nie pisze jasno na ten temat.
https://fujifilm-x.com/support/download/firmware/cameras/x-t3/
Jeśli aparat pozwoli zaktualizować się do 4.11 od razu bez wersji pośredniej (spotkałem się z takim rozwiązaniem) to znaczy, że poprzednie aktualizacje zostały też wgrane.
Ta aktualizacja wygrała się w moim aparacie na górskim szlaku turystycznym ze dwa dni temu.
No właśnie, Fuji nie napisało jasno, a od 1.01 do 4.11 jest dosyć długa lista. Same zmiany co drugą, trzecią aktualizację są dosyć poważne. Wychodzi nawet na to, że po którejś tam z kolei mam z X-T3 praktycznie X-T4, tylko bez stabilizacji i "kręconego" ekranu :wink:
Tak, tego bym też oczekiwał, że najnowsza poprawka 4.11 zawiera wszystkie poprzednie (nie wiem czy bywa inaczej kiedykolwiek). Chociaż Fujifilm nie pisze jasno na ten temat.
https://fujifilm-x.com/support/download/firmware/cameras/x-t3/
Jeśli aparat pozwoli zaktualizować się do 4.11 od razu bez wersji pośredniej (spotkałem się z takim rozwiązaniem) to znaczy, że poprzednie aktualizacje zostały też wgrane.
Ta aktualizacja wygrała się w moim aparacie na górskim szlaku turystycznym ze dwa dni temu.Tak, aktualizując do najnowszej wersji masz wszystkie poprzednie już zawarte
Tak dwa tygodnie czytania oglądania YT, waham się miedzy Z5 i właśnie XT-3. Czy nie brakuje wam stabilizacji przy robieniu zdjęć?
Jeszcze jedno, warto kupić odnowiony XT-3 za 4tys? Jak nowy 4700, ceneo pokazuje?
700zl taniej za używkę? Moim zdaniem nie warto. A stabilizacji mi nie brakuje, bo na co dzień nie schodzę poniżej 1/250. A jak schodzę to mam statyw. [emoji6]
Obejrzyj jakie obiektywy by Ci pasowały u na tej podstawie podejmuj decyzje. Warto mieć na uwadze że tamron już pokazał super zoom do Fuji, a sigma dziś pokażę trio stałej 16/33/56 mm w dobrej cenie.
Wysłane z mojego kalkulatora Casio przy użyciu Tapatalka
Wiem o statywie, obiektywy jakaś portretówka i szeroki kąt na początek a te właśnie nie posiadają stabilizacji... Raczej kita bym pominął choć ma właśnie stabilizację. To będzie mój drugi aparat, kilkanaście lat temu fociłem Panasem FZ-7 i tam stabilizacja działała :) coś tam wiem o fotografowaniu.
Wiem, że tu lepsze szkła są.
No to do Fuji niedługo dokupisz tanio 16/56 mm czego w Nikonie "tanio" nie znajdziesz. [emoji6]
Wysłane z mojego kalkulatora Casio przy użyciu Tapatalka
Przyłączam się do tego co pisze Teu, popatrz na szkla jakie chciałbyś mieć w obu systemach, to moim zdaniem ważniejsze niż stabilizacja lub jej brak. A z drugiej strony - może T4? Sam bym nie dopłacił do IBIS'a (tym bardziej, że w T3 jest fajniejszy mechanizm ruszania ekranikiem), ale może dla Ciebie jest to jakaś opcja.
Xt4 owszem czytałem itd, ale trzeba dużo dopłacić jak dla mnie...
Dokładnie, sensu większego nie ma. Obiektywy Fuji ma świetne. Kiedyś wydawały się drogie. Dzisiaj, gdy popatrzymy na ceny nowych innych marek, już nie są takie drogie. Warto poszukać używanych. Tak kupiłem sobie 56 f/1.2 i 35 f/1.4. - świetne szkła. Szeroki kąt jest drogi, ale jest 10-24 do tego nowa wersja uszczelniona.
Niestety, ale sigma moim zdaniem jest lepszą opcją w tym momencie jak ktoś nie jest purystom systemowym. Są szybkie, uszczelnione, dobre optycznie i tanie.
Tak, tak. Pisałem raczej o X-T4, że nie warto dopłacać, o obiektywach bąknąłem ogólnie, że są OK. A, że Sigma coś w końcu robi, to cieszy. Czekam na zoom ze światłem 2.8 i jakieś fajne, tanie UWA. Ze stałek nie skorzystam, bo mam. No może ten 16 1.4 kusi trochę.
Robi się ciekawie:
https://www.fujirumors.com/sigma-18-50mmf2-8-for-fujifilm-x-coming-december-2022/
Dlaczego dopiero w grudniu? Interesujące.
Ciekawe czy Arty i Sporty też będą.
Kto to wie. To są Japończycy - może muszą teraz długo sobie patrzeć w oczy z wymownym HMMMM zanim licencje podpiszą. ;)
Ja tam czekam na supertele od sigmy z fuji X.
Ale zoomika wykrakałem :mrgreen: Osobiście wolałbym 17-50 f/2.8 pod Fuji. Jeszcze 10-20 przez pół z ceną w stosunku do Fuji 10-24 i będzie super. Tele w sumie również się przyda.
Jestem zainteresowany zakupem X-T4. Moje pytanie związane jest z kolorem body aparatu. Który srebrny bądź czarny jest trwalszy? Mniej podatny, widoczny na zarysowania? A może nie ma to znaczenia?
Wydaje mi się, że czarny jednak trwalszy od srebrnego, ale to kwestia indywidualna, znaczy jak, kto dba. Ja wybieram czarne, bo bardziej mi się podobają, jednak jeden gość na Youtube narzekał na wersję srebrną, że ta lubi się odbić w fotografowanym przedmiocie przy mocniejszym świetlne, szczególnie przy zbliżeniu. Nie wiem na ile to faktycznie przeszkadza bo poza analogami nie mam srebrnych body. Jak nie robimy makro przedmiotów odbijających światło, problemu nie będzie.
cybulski
17-06-2022, 09:06
Namawiam wziąć czarny korpus, lepiej się "starzeją" czarne.
Cornelson
19-06-2022, 00:41
Mam T1 czarny i E2 srebrny. Być może srebrny bardziej się rysuje (może bardziej widać) ale mi sięto podoba. Jak ktos jest pedentem to chyba czarny.
cybulski
23-08-2022, 11:09
Takie życzenia są do Fuji co mogliby dalej zrobić :) "10 wow products" https://fujixweekly.com/2022/08/22/10-wow-products-fujifilm-should-be-making-right-now/
Cornelson
23-08-2022, 23:27
Z tego wszystkiego interesowałby mnie tylko następca X70.
cybulski
23-08-2022, 23:42
Mnie zainteresowałaby aktualizacja naleśnika 18/2 oraz może x100 w wersji full frame pod warunkiem że byłoby o połowę taniej niż leica Q2 v2 i z podobnym szklem :)
cybulski
24-08-2022, 11:02
Pamiętam jak stałem przed wyborem pierwszego Fuji, rozważałem X70, X100T lub X-T10, padło na ten ostatni bo niby najbardziej "uniwersalny". Z dzisiejszej perspektywy jednak widać które puszki pozostają kultowe i porządane a które odchodzą w niepamięć :) niestety albo stety wtedy wybrałem X-T10.
W Fuji widać też niedoceniono moc tego X70. W X100V też wprowadzili zmianę której wielu userów nie pochwala czyli brak d-pada. Joystick jest OK to dobra nowość ale po co likwidować coś co było świetne ?
Drugi przykład to Xpro3 - zamiast ulepszyć Xpro2 to zrobiono z niego jeszcze bardziej niszowe body niż było. A był świetny. Wystarczyło tylko dodać normalnie odchylany ekran jak w x100v czy xe4. Ale nie, poszli w niszę zupełną. Cóż i tak im się te modele sprzedają ale dla mnie jest to już idea nietrafiona.
Z drugiej strony podoba mi się kierunek w którym rozwijają "mały średni format" GFX.
Przy obecnych cenach szkieł i nowych puszek FF (np Canona) zaczyna to być realna alternatywa i jeden z powodów dlaczego nie zdecydowałem się jak dotąd na zmianę lustra Canona na bezlustro R.
Obserwuję co robi Canon w RF i Fuji w GFX. Ceny szkieł RF są kosmiczne (mówią że jakość też) więc jeśli zdecyduję się na R to będę używał swoich szkieł EF z przejściówką systemową. Tak naprawdę zależy mi tylko na EF85/1.2L II i 135/2L. Reszta jest dla mnie mało istotna w canonie.
cybulski
09-09-2022, 09:05
Fuji nie zdejmuje nogi z gazu. Niedawno było xh2s a teraz premiery xh2 (7stop stabilization) i zaktualizowany 56/1.2 R gdzie dodali WR.
Zaczną się dylematy nowy 56/1.2 czy 50/1 czy może stare 56/1.2 :D
A z drugiej strony mały średni format GFX w cenie topowych ff Canona i Nikona.
Robi to wszystko wrażenie.
Mnie zainteresowałaby aktualizacja naleśnika 18/2...
Zgodnie z aktualnymi trendami w Fuji zaktualizowaliby go tak, że przestałby być naleśnikiem.
cybulski
09-09-2022, 09:20
Zgodnie z aktualnymi trendami w Fuji zaktualizowaliby go tak, że przestałby być naleśnikiem.
Straszny jest ten trynd.
Chciałbym kupić baterię do X-T1. Zauważyłem że oryginalnych już nie ma w sprzedaży. Są zamienniki Patona oraz Newell. Macie jakieś z nimi doświadczenia i który ewentualnie zakupić?
Bierz patona. Miałem kilka i były OK.
cybulski
10-09-2022, 17:35
Chciałbym kupić baterię do X-T1. Zauważyłem że oryginalnych już nie ma w sprzedaży. Są zamienniki Patona oraz Newell. Macie jakieś z nimi doświadczenia i który ewentualnie zakupić?
Niebieskie patony są OK.
Jeśli wsadzę do X-T4 dwie różne karty SD o innej pojemności i mam ustawione by wykonywało na drugiej kopię pierwszej to czy aparat umożliwi mi to pomimo różnej ich pojemności?
Czy jak w X-T4 chwycie dwoma palcami od góry przycisk załączania aparatu to rusza się Wam on na boki (ma luzy)? Pytam gdyż w X-T1 siedzi twardo i nic się nie rusza a w moim X-T4 ma jednak luzy.
Nie wiem jak w XT-4, ale T3, T20 ruszają się delikatnie. Chyba we wszystkich w które można wkręcić wężyk. X-T1 nie ma takiej możliwości.
Tytułem eksperymentu, dość tanio udało mi się kupić X-T1.
1. Korpus jest strasznie delikatny (albo sprawa takie wrażenie) - czymś zabezpieczacie go? klatka? grip?
2. Czy to normalne, że ta sama ekspozycja jest "wyceniana" przez Fuji na ISO6400, podczas gdy Sony daje jej 3200? (czas ten sam 1/60 i 5.6 na obiektywie)?
3. Zastanawiam się jaki jest cel DR100/200/400... w jaki sposób z niego korzystacie?
Tak poza tym, kolory na zdjęciach są OK (walczę z wyostrzaniem, bo mam zbyt miękko), dostęp do nastaw komfortowy (ale z drugiej strony aż tak często ich nie zmieniam), AF w trybie AF-S działa lepiej niż w A6000, wizjer to po prostu bajka. Niestety, mam większy dylemat niż miałem: do Nikona FF jednak nie ma startu (AF), a jeśli chodzi o obrazowanie to FF to jest inna bajka, tak więc T1 może być jego uzupełnieniem, a Sony które lubię za "pancerny design" i to co daje z siebie na ISO100 może być ofiarą...
A szkło jakie masz na tym Fuji? Ja mam kompletnie inne odczucia co do pancerności. Powiedziałbym, że odwrotne. Co prawda nie miałem jedynki, ale jeszcze do niedawna miałem trójkę i uważam ją za sprzęt pancerny. Uszczelnienia, praca na mrozie, czyli wszystko to czego Sony poniżej A6600 nie ma. Fenomenalne szkła, dużo uszczelnianych, chociaż starsze kultowe konstrukcje jak 35mm f/1.4 nie mają uszczelnień.
Obiektyw to pierwszy z brzegu (PZ 15-45) i porównuję również z PZ w Sony. Optycznie wypada lepiej PZ od Fuji, za cenę rozmiaru, ale to drobiazg. Co do szkieł, to wiem co dalej (Sigma).
Sprawdzam korpus (jest fajnie), największe obawy mam o te klapki skrywające gniazda i pokrętła wystające poza obrys korpusu - L bracket? klatka operatorska?
Faktem jest, że klapki były chyba poprawiane w nowszych korpusach, ale samo body jest pancerne.
jurkarol
04-12-2022, 22:03
...
Ad. 2. Nie wiadomo dlaczego z iso tak ustawia, to już grubsza kalkulacja. Miałem x-e1 i mnie głowa bolała gdy porównywałem nastawy z Nikonem więc dałem spokój.
Ad. 3. DR w Fuji z matrycą xtrans im większy tym bardziej wyrównuje cienie i świetla, zmniejsza dynamikę. Przy dr400 zdjęcia w świetle dnia wydawały mi się mdłe w porównaniu do dr100, niebo gasło. Chroni przed przepalami.
To jakby d-lighting Nikona.
Wartości dostępne DR zależą od ustawień czułości, de facto tak to działa, że podwyższa lub zniża ISO. Stąd może --> pkt.2
Szkoda ubierać klatki na taki aparat bo będzie już niezgrabnie.
Brawo.
1. Korpus jest strasznie delikatny (albo sprawa takie wrażenie) - czymś zabezpieczacie go? klatka? grip?
Nie baw się w to. Klatki, futerały czy inne pierdoły w razie upadku i tak na nic nie pomogą - jak coś ma się urwać to się urwie. ;)
2. Czy to normalne, że ta sama ekspozycja jest "wyceniana" przez Fuji na ISO6400, podczas gdy Sony daje jej 3200? (czas ten sam 1/60 i 5.6 na obiektywie)?
Tak, Fuji zawyża ISO tłumacząc to innym standardem. Znany i szeroko omówiony temat.
Odstającą klapkę można naprostowac wkłuwając od wewnątrz igły/szpilki/, dwie trzy sztuki i trzyma mocno. Pytania o zabezpieczenia nie zrozumiałem...
Odstającą klapkę można naprostowac wkłuwając od wewnątrz igły/szpilki/, dwie trzy sztuki i trzyma mocno. Pytania o zabezpieczenia nie zrozumiałem...
Klapki mają się dobrze, bo korpus przeszedł przez serwis, lecz sprawiają wrażenie bardzo delikatnych, podatnych na zaczepienie o coś by się wyrwały. Podobnie pokrętła... wystają ponad obrys. W dotychczasowych korpusach, takie drobiazgi były pancerne lub z kawałka solidnego plastiku i razie gleby nie było szkód poza rysami. Stąd pytanie o cokolwiek co ogranicza szkody. Widziałem X-T osadzone w L-bracketach zasłaniające boki i spód, w przypadku Sony klatki operatorskie otaczające body...
Co do aparatu... przyjemny w użyciu, do tego stopnia że Nikon FF idzie pierwszy pod topór.
Chciałbym odgrzać temat edycji plików RAW (RAF). Z tego co znalazłem w sieci i przetestowałem to SilkyPix załatwia bardzo proste tematy, do większej edycji (np. wyostrzanie, korekta świateł i cieni, warstwy) to C1 jest używany. O Lightroom i jego przypadłościach wiem. Czym grzebiecie w RAW, bo jednak trzeba... (JPG jest OK, wiele można ustawić w korpusie, ale to nie wszystko)?
Co do samego aparatu...
1). bez grupa zapięcie tele do niego to będzie kłopot - jak to nosić?
(Fakt że mój Tamron to "ogórek" bo FF, ale nie zmienia to faktu że małe to body, a "tele" APS-C musi być gabaryt).
2). Na AF-S pudłuje pomimo potwierdzenia ostrości w dobrych warunkach.
Problemem był pies, a dokładniej jego sierść, pomimo focus na oko czy ucho (kontrastowe elementy). Na 4 zdjęcia, 1 było w celu (najnowsze FW). No... spore rozczarowanie. Pozostałe korpusy "w celu" na pierwszej klatce.
3). Gałki są ok, tylko... za rzadko nimi kręcę, a AFL/AEL tak ustawione że muszę się odrywać by sprawdzić co robię.
W Sony jest teoretycznie gorzej (1 guzik), ale trafiam palcem gdzie trzeba bez odrywania oka od wizjera.
4). Obrazek: Brakuje mi detalu.
Porównując do Nex3n (rozmiar matrycy), na zdjęciach z X-T1 widać coś jakby "raster", na ISO3200/6400 (wg Fuji 6400, wg Sony 3200).
Niby sierść psa mogę "liczyć", ale dalej nie ma ona ostrości, pewnie efekt matrycy X - finalnie muszę grzebać w RAW, bo nie bardzo mogę zwiększyć ostrość przez redukcję rozmiaru o 50%, bo czasem trzeba jednak zrobić crop-a.
5). Bateria... czytałem że szybko idzie, ale to jest 50% tego co bateria "Sony" starej generacji.
6). Wizjer jest niesamowity - luksus.
Reasumując, chyba robię coś źle w pkt 4, bo to chyba tak nie zostało pomyślane - czy jest jakieś ustawienie na które powinienem zwrócić uwagę? (np. odszumianie?)
Reszta kwestii jest mocno subiektywna, i po początkowym zachwycie wizjerem, Provią, Astią, nie za bardzo widzę ten aparat u siebie... (konieczność grzebania w RAW, pudła w statycznych scenach)
Sięgnę po niego chyba tylko wtedy, gdy nie będę mógł zabrać Nikona, tak więc jeśli jest ktoś chętny na zadbany X-T1 po wymianie okładzin wraz z PZ15-45 (pudełko, ładowarka, dekle,...), to zapraszam na priv.
Pozdrawiam
Michał
X-T1 robił papkę w JPEGach na standardowych ustawieniach. Nie ruszaj DR ani Higlights, odszumianie zmniejsz do minimum. Całkowicie to nie rozwiąże problemu, ale trochę pomoże.
Kilka dni temu też właśnie o tym pisałem https://forum.nikoniarze.pl/threads/304504-Fuji-x-S10/page7
FujiFilm ma z tym problem co niestety nie każdy dopóki nie porówna z aparatami innych producentów.
parę linków do podobnych spostrzeżeń.
https://www.dpreview.com/forums/thread/4390462
https://photo.stackexchange.com/ques...rom-canon-400d
https://photography-on-the.net/forum....php?t=1494435
X-T1 robił papkę w JPEGach na standardowych ustawieniach. Nie ruszaj DR ani Higlights, odszumianie zmniejsz do minimum. Całkowicie to nie rozwiąże problemu, ale trochę pomoże.
Ok, dziękuje, sprawdzę jeszcze w lepszych warunkach - jest słońce i śnieg wiec aparat nie powinien szaleć z ekspozycją. Został jeszcze drugi domowy recenzent :) (który jest zafascynowany d750) i zobaczymy co dalej z Fuji.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
cześć,
pozwólcie, że zapytam:
w XT-1 z manualnymi szkłami nie chce mi działać focus peaking,
ten typ tak ma (nie doszukałem się w instrukcji), czy mam uszkodzony egzemplarz?
z góry dzięki za wskazówki
już wiem, nie włączyłem sobie AF w tryb M...
cybulski
06-03-2023, 10:49
Będę wyprzedawał stopkę z Fuji. Wkrótce pojawią się ogłoszenia.
Zapraszam na priv zainteresowane osoby.
Witam, pytanie może śmieszne może nie ale sytuacja dokuczliwa, chodzi o zdjęcia z lampą. Rzadko ale czasem robię zdjęcia z lampa, mam starego Metza w którym fajnie działa automatyka własna wiec jej używam. Problem tylko w tym że kiedy miałem lustrzankę, co bym nie ustawił (czas, przesłona) w wizjerze zawsze jasno, w przypadku Fuji XT1 jak ustawię w pomieszczeniu wieczorem 1/180s to w wizjerze robi się ciemno bo na bieżąco rozjaśnia lub przyciemnia obraz w zależności od ustawionych parametrów, wiec jak robiłem te zdjęcia to ledwo cokolwiek widziałem. Niemożliwe żeby nie dało się tego jakoś ustawić żeby wizjer nie reagował na zmianę ekspozycji tylko nie wiem jak to robić, niech ktoś skrobnie coś w temacie.
cybulski
26-04-2023, 09:57
Tam możliwe, trzeba wyłączyć symulacje ekspozycji. Teraz już nie podam opcji z menu bo sprzedałem ostatnie body Fuji ale tak jakoś po polsku chyba ta opcja jest przetłumaczona. Używałem anglo jezycznego menu przeważnie.
Ok, dziękuje, sprawdzę jeszcze w lepszych warunkach - jest słońce i śnieg wiec aparat nie powinien szaleć z ekspozycją. Został jeszcze drugi domowy recenzent :) (który jest zafascynowany d750) i zobaczymy co dalej z Fuji.
Wypadałoby napisać podsumowanie eksperymentu z Fuji, zwłaszcza że zawracałem Wam głowę: X-T1 obronił się, szukam X-T3...
Trochę zajęło mi ogarnięcie drania, jest dość upierdliwy pod tym względem (zmusił mnie do przeczytania instrukcji), ale jakość obrazka w JPG, dobór parametrów naświetlania ekspozycji, Auto/DR400 powodują że nie grzebię w RAW, a cała gałkpologia na wierzchu umożliwia ogarnięcie kadru w 5 sekund gdy automatyka AutoISO ma gorsze momenty. Zaskakująco dobrze działa wykrywanie twarzy, z AF-C jest bardzo dużo "trafień" tam gdzie trzeba. Co do szkieł, to w zasadzie mam już wszystko za normalne pieniądze, w takim wydaniu, jakiego nie uświadczyłem w Sony.
Wady też są: przy Auto-ISO, gdy czas jest dobierany najniższy możliwy podczas gdy jest margines na przesłonie, pobieranie zdjęć na komputer wymaga wyciągnięcia karty (nie współpracuje z MacOS), wykrywanie twarzy ma problem z grupą osób ("lotto" przy wyborze twarzy, co przy presji Auto-ISO na szerokie otwarcie obiektywu powoduje że nie wszystkie twarze są ostre).
Pierwszy poległ Sony. Używany równolegle z X-T1, pomimo lepszego AF-C, był tym gorszym (czytaj irytującym) aparatem: denerwujące sterowanie, jakość zdjęcia przy ISO 800+, reprodukcja bieli (sporo jednak działam w zimie i niebieski śnieg się opatrzył), wizjer, zawodny spust poniżej 0st C, jakość obiektów typu zoom, zniechęcający cennik czegoś dłuższego, brak wsparcia producenta (np. nierozwiązany problem lagów AF na Sigmie 30/1.4 od 5 lat).
Drugi poległ D750 z banalnej przyczyny: zniechęcający ciężar, dość losowy dobór parametrów ekspozycji przez co nieustannie kręciłem kompensacją, skuteczny AF w ciemnicy ale jednak mało spójny ("wszystko albo nic" przy portretach). Jak trafi się z parametrami i ostrością, to "ogień w kadrze", ale to 4-5 RAW musi być mniej trafionych... no i te 2Kg u szyi.
No i ciekawostka: na wieczorowej imprezie zdjęcia były robione D750 i X-T1 jednocześnie. Nikon zrejestrował 250 RAW, z czego 50 nadawało się do pokazania po obróbce (wyciąganie z cieni, korekta ekspozycji), z X-T1 wyszło ok 60 zdjęć, z czego 50 zostało udostępnionych od razu w JPG bo były OK. Krytycznym okazał się być balans bieli w świetle nienaturalnym - Nikon "rozpoznał" fioletowy reflektor jako biały (domyślcie się co z resztą się stało), oraz sposób działania AF (siatka zdefiniowanych punktów vs. wykrywanie twarzy w dowolnym miejscu ekranu). Ta puszka po prostu wymaga "skilla".
cybulski
11-06-2023, 14:53
U mnie Nikon ff d610 przegrał z xt1 do reportażu i streetu już w 2016. Cały Nikon poszedł out. Mój skill był niestety zbyt mały aby robić tym sensowne kadry reporterskie, zbyt dużo jakiejś losowości, czasem właśnie ch*j wie czemu naświetlone od czapy. Szkoda mi było czasu, wolałem bardziej przewidywalne narzędzie. Chociaż jak nikon ze wszystkim trafił to był ogień, jak napisałeś, lecz nie był to zbyt częsty przypadek. To nie był sprzęt dla mnie po prostu :) to jakby młotkiem trafiać raz w gwoźć i trzy razy w palec.
Witam. Mam pytanie odnośnie Fujifilm X-T30 z 18-55 XF OIS 2,8-4. Podczas robienia filmu ostrość nie nadąża za ruchem "zooma" - około 1 do 2 sekund jak uzyskuje lub nie ostrość. Czy zależy to od ustawienia w "menu", a jeśli tak to która i gdze ta opcja? Dzięki.
To nie jest obiektyw parafokalny, więc nie utrzymuje płaszczyzny ostrości przy zmianie ogniskowej. Nic z tym nie zrobisz.
Dzięki. A już myślałem, że coś zmieniłem i to jest efekt.
Ktoś miał w lapach xh2s? Bo już mam parę szkieł do fuji i zastanawiam się nad aparatem/kamerą zwał jak zwał do nagrywania filmów.
Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka