Zobacz pełną wersję : [ Fujifilm ] Aparaty Fuji X-T* (X-T1, X-T2, X-T3, ...)
latoking
11-07-2019, 21:20
Witam wszystkich serdecznie
Pomożecie szybko w wyborze aparatu.
Do jutra trwa promocja na X-t30, czy może lepszym rozwiązaniem będzie zakup X-T2 na Amazonie, gdyż jest w tej samej cenie
https://www.amazon.de/Fujifilm-X-T2-Systemkamera-Geh%C3%A4use-Megapixel/dp/B01I5LE51A/
Przy tej samej cenie wybrałbym X-T2.
latoking
11-07-2019, 22:34
Przy tej samej cenie wybrałbym X-T2.
Też się skłaniam ku X-T2. Cena około 3 tys. a z obiektywem XF18-55mm około 3900 więc myślę że nieźle. Mam X-T10 i fajnie by,oby mieć coś szybszego:)
Ja przeszedłem na T2 i jestem bardzo zadowolony. AF w końcu petarda, ergonomia wzorowa, z dłoni nie wypada.
Często korzystam z T10 i dla mnie jego wielkość jest nieakceptowalna. Jakość/solidność budowy też gorsza, mniejszy wizjer, brak uszczelnień.
Wierzę że T30 ma lepszy AF-C, dla mnie to bez znaczenia.
I po co ja tu wchodziłem ;) Miałem się cieszyć moim X-T10 jeszcze długi czas, a tu info o promocji na Amazon. Co robić, kliknąłem, ale wersję z obiektywem, której aktualnie nie ma na stanie, zamówienia jednak przyjmują. Ciekawe, czy wyślą, czy anulują zamówienie.
Jak anulują to weź body samo i dokup niedrogi 35/2wr.
Przypadkowo mam taki na zbyciu :-)
Aż dziwne, że nikt tu jeszcze nie pisał o tym, że w X-T30 (i pewnie też w X-T3) pojawił się tryb priorytetu dynamiki, który potrafi takie rzeczy, że szczęka opada. Jestem po pierwszych testach i wciąż dochodzę do siebie :D
Jak anulują to weź body samo i dokup niedrogi 35/2wr.
Przypadkowo mam taki na zbyciu :-)
Jak na razie przyjęli zamówienie, więc może spodziewają się dostawy. Do niedawna myślałem, że 18-55 to klocek, nie miałem okazji go widzieć wcześniej na żywo. Po prostu założyłem, że w porównaniu z 16-50 jest wyraźnie większy i cięższy. Kiedy jednak miałem okazję pobawić się nim jakiś czas temu, byłem zaskoczony, jakie to niewielkie szkiełko. Stąd decyzja o wymianie 16-50 na 18-55 :) CO do innych szkiełek, to mam w torbie jeszcze kilka, ale korci mnie 90mm :)
Aż dziwne, że nikt tu jeszcze nie pisał o tym, że w X-T30 (i pewnie też w X-T3) pojawił się tryb priorytetu dynamiki, który potrafi takie rzeczy, że szczęka opada. Jestem po pierwszych testach i wciąż dochodzę do siebie :D
Napisz coś więcej proszę o tej funkcji. To taki wspomagacz D-Range'a? Jak na razie pomimo włączonego trybu innych priorytetów dynamicznie przewietrzyłem portfel, ale może warto zamiast X-T2 wziąć X-T30 :)
Jak ktoś nie wie co to raw to może faktycznie przydatne.
Ok, trochę doczytałem. To w zasadzie takie wyciąganie cieni w puszce. W sumie gdybym robił w samych jpeg, to pewnie byłoby pomocne, ponieważ niemalże każde zdjęcie w RAF nieco z cieni wyciągam :)
Rafy są tak gumiaste że grzech z tego nie korzystać :-)
Jak ktoś nie wie co to raw to może faktycznie przydatne.
Ocho! RAWowy fotograf alfa pokazuje JPEGowcom gdzie ich miejsce :D
Wielu ludzi doskonale wie, czym jest RAW, a mimo to świadomie często unikają ślęczenia godzinami przed komputerem. Mniej obrabiania, więcej życia...
Napisz coś więcej proszę o tej funkcji. To taki wspomagacz D-Range'a?
Ok, trochę doczytałem. To w zasadzie takie wyciąganie cieni w puszce.
To wyciąganie świateł i cieni w stopniu niedostępnym dla DR400 i dotychczasowego zakresu regulacji tych parametrów w puszcze.
W sumie gdybym robił w samych jpeg, to pewnie byłoby pomocne, ponieważ niemalże każde zdjęcie w RAF nieco z cieni wyciągam :)
To jest dostępne też w RAWach. Można to wykorzystać, jeśli wywołujesz je w puszce lub korzystasz z X RAW STUDIO.
Używam LR, ale coraz częściej pozostaję tylko przy JPEG. W puszce RAF-ów w ogóle nie wywołuję - chyba kiedyś tylko raz na próbę, czy to w ogóle działa ;)
Tutaj widać jaki efekt to daje: https://www.imaging-resource.com/PRODS/fuji-x-t3/fuji-x-t3A5.HTM
Całkiem ciekawie to działa, zwłaszcza na auto. No cóż, chyba jednak zdecyduję się na uszczelniane X-T2. Przy następnej promocji, na X-T3, będę się cieszył z jeszcze lepszych jotpegów. Tylko pewnie wtedy X-T4 będzie miało znowu coś ciekawego i pełnoklatkową matryce pewnie ;)
Warto z tego korzystać w połączeniu z funkcją Color Chrome Effect (nie mylić z Classic Chrome), która poprawia wygląd czerwieni i zieleni wyciągniętych z cienia - jest róznica, kolory nie są tak cukierkowe. Kombinacji tu jest tyle, że będę musiał przysiąść na temat i zrobić porządny test, bo możliwości są obiecujące.
Co ciekawe, wywołując RAW w puszce lub w X RAW STUDIO intensywność funkcji priorytetu dynamiki można w każdej chwili zmniejszyć lub ją wyłączyć bez żadnej straty dla zdjęcia.
Ocho! RAWowy fotograf alfa pokazuje JPEGowcom gdzie ich miejsce :D
Dlaczego ze mnie drwisz? Dla ciebie mogę być nawet fotografem gama. A miejsce to sam sobie wybrałeś takimi tekstami. Recenzencie xD
Ja nie oceniam ludzi robiących w jpg i nic do nich nie mam. Natomiast "ślęczenie" przed kompem nie jest dla mnie niczym traumatycznym, przeciwnie, raz że lubie, dwa rzadko poświęcam na zdjęcie więcej niż kilka sekund i po trzecie, dlaczego w ogóle o tym piszę - omijają mnie takie kwestie jak wyżej. Szybkość reakcji, wielkość wizjera, ergonomia to są moje priorytety, a nie jakie aparat ma ustawienia jpg xD
Więc powtórzę, wierzę że dla kogoś T30 może być bardziej odpowiednim wyborem... :-)
Cornelson
12-07-2019, 13:00
Bywa tak, że jpg to jedyne wyjście. Miałem przez jakiś czas XF10 i bufor wymusił na mnie korzystanie z jpg. W specyfikacji apart robi do 6kl/s tylko nie dodali, że po 3 bufor jest pełny. Wiem to nie aprat pro ale zapis rawa też trwał. Zostawiłem jpg i jakoś nie specjalnie żałowałem. Już ponoć z etherny dało się sporo wyciągać więc dla amatora jpg może być zupełnie wystarczający. Nie raz przyłapywałem się, że rawa robię na podobieństwo jpg (to samo zdjęcie). Jeszcze ws 18-55. Na plus światło i pierścień przysłony na obiektywie, ale cięższy (vs 16-50). Ja różnic specjalnie nie widziałem w jakości zdjęć. Opcja cenowa T2 z 18-55 bardzo fajna. clusca pożycz sobie 90/2.0 i potem decyduj czy kupić. Ja kupiłem, zrobiłem kilkanaście zdjęć przez pół roku i sprzedałem. Może lepszą opcją byłby ten nowy chińczyk Viltrox z af. Ponoć na dalekim wschodzie do dostania za 1200-1300.
Obrazek2000
12-07-2019, 13:13
Czy to jest dobry pomysł, żeby „posmakować” kolorów Fuji?
Czy jakość zdjęć będzie taka sama jak z xt20 czy xt100?
Z Sony A7 II nie mogę się jakoś dogadać, a chciałbym coś mniejszego od D610 i przy okazji sprawdzić, dlaczego zdjęcia/kolory z Fuji tak mi się podobają.
https://www.currys.co.uk/gbuk/cameras-and-camcorders/digital-cameras/dslr-and-compact-system-cameras/fujifilm-x-a20-mirrorless-camera-with-fujinon-xc-15-45-mm-f-3-5-5-6-ois-pz-lens-black-silver-10182780-pdt.html
Właśnie przy wołaniu RAW-ów dążę do uzyskania wyglądu JPEG-a, z tym, że nieco wyciągam cienie i dodaję odrobinę w czerniach. Czyli takie sztuczne powiększenie zakresu tonalnego z większym kontrastem. Dlatego funkcja D-Range Priority byłaby jak znalazł :)
Co do 90mm, obawiam się, że też byłby używany od przypadku. Mam 56/1.2, więc może masz rację. Pożyczę i sam się przekonam, czy warto posiadać taki obiektyw na stałe. Bardziej mnie martwi, że zamówiłem X-T2, a nie mam żadnego obiektywu WR. Chyba jednak będę musiał się szarpnąć na 16/1.4 lub 23/2, ponieważ jednym z powodów zmiany body jest właśnie WR.
No i coś, co nie daje mi spokoju. Chciałbym jakiś w miarę dobry obiektyw makro 1:1, ale 80mm ma dwa poważne mankamenty: jest dość drogi i strasznie wielki. Zastanawiałem się, czy kupić Tamrona 90mm i przejściówki (nie wiem tylko z jakim mocowaniem najlepiej). Uważacie, że to dobry pomysł?
Obrazek2000
X-A20 nie ma X-Transa, więc nie wiem jak z tymi Fujowymi kolorami tam będzie. Jeśli o mnie chodzi, jedyną rzeczą, której mi brakuje w Fuji, to pełna klatka. Cała reszta na duży plus. Tak więc zdecydowanie polecam :)
Dlaczego ze mnie drwisz?
A dlatego, że drwina, czyli ironiczny żart, nie jest na forum zabroniony, a sam w sobie jest świetną zabawą, o czym doskonale wiesz. Bo czymże jeśli nie ironicznym żartem jest Twoja wypowiedź o tym, że z JPEGów korzystają ci, którzy nie znają RAWów? To pytanie retoryczne, nie musisz odpowiadać :)
Obrazek2000
12-07-2019, 13:49
Clusca:
Aha, Dzięki. Właśnie chyba chodziło mi o tą matrycę...
Są drobne różnice w silniku JPEG między X-T100 z matrycą Bayera a pozostałymi modelami Fuji z matrycami X-Trans, ale nie sądzę, żeby wynikały one z samych matryc. Raczej po prostu w Fuji uznali, że podstawowe modele kierowane do początkujących amatorów powinny produkować obrazek o ciut większym nasyceniu koloru i kontraście, bo ludzie to lubią.
A dlatego, że drwina, czyli ironiczny żart, nie jest na forum zabroniony, a sam w sobie jest świetną zabawą, o czym doskonale wiesz. Bo czymże jeśli nie ironicznym żartem jest Twoja wypowiedź o tym, że z JPEGów korzystają ci, którzy nie znają RAWów? To pytanie retoryczne, nie musisz odpowiadać :)
Muszę jednak, bo nie kumasz.
Drwina to wyraz złośliwości, przejaw agresji.
A moja wypowiedź nie była ukrytą zlośliwością, tylko zwykłym stwierdzeniem, które dalej podtrzymuję. Jak ktoś nie zna/nie używa raw to takie funkcje w aparacie doceni. Nie oceniam, nie wartościuję, nawet emotki brak.
Ja myślę że masz jakiś kompleks z tymi jpgami, jakieś uczucie gorszości(?) bo to nie pierwszy raz i nie pierwsze miejsce kiedy tak reagujesz jakbyś poczuł się atakowany. A jest dokładnie odwrotnie, to Ty mnie obrazileś i to Ty mi ustawiłes miejsce "rawowy fotograf alfa". Przy tym to z Ciebie wylazła pogarda do sposobu obróbki.. :rolleyes:
Przez to okreslenie ze śmiechu oplulem monitor więc się nie gniewam, ale serio, masz coś nie tak z odbiorem.
... bo kolega kcial zaistniec :-D
Cornelson
12-07-2019, 15:29
Abstrahując od Waszej dyskusji. W LR przy imporcie zdjęć z E2 program autamatycznie przycina mi do 16:9 mimo (potem w edycji mogę zmienić na 3:2 powiększając niejako zdjęcie, ale za każdym razem muszę przeklikać), iż w aparacie ustawione 3:2. Z T1 nie mam tego problemu. Jakieś pomysły?
Cornelson
Poniżej masz link do dyskusji na ten temat. Nie czytałem całego wątku, ale ktoś podejrzewa, że winowajcą jest sposób pomiaru ekspozycji (sic!). Link prowadzi do konkretnego postu.
https://www.fuji-x-forum.com/topic/2237-x-e2-40-applies-169-crop-to-raw-files-in-lr/?do=findComment&comment=24080
Przez to okreslenie ze śmiechu oplulem monitor więc się nie gniewam...
No to jesteśmy kwita, bo...
Przy tym to z Ciebie wylazła pogarda do sposobu obróbki.. :rolleyes:
:D
Cornelson
12-07-2019, 16:39
Cornelson
Poniżej masz link do dyskusji na ten temat. Nie czytałem całego wątku, ale ktoś podejrzewa, że winowajcą jest sposób pomiaru ekspozycji (sic!). Link prowadzi do konkretnego postu.
https://www.fuji-x-forum.com/topic/2237-x-e2-40-applies-169-crop-to-raw-files-in-lr/?do=findComment&comment=24080
O widzisz, dzięki piękne. :) Racja, teraz jest jak należy. Inna rzecz, że to kicha straszna. Gwoli ścisłości ja używam LR 5.7.1
To, że w LR nie mam opcji Classic Chrome już stanowi mniejszy problem. Przy E2 bo w T1 jest.
Taki mały przykład na szybko:
27675
DR100, wszystko standardowo.
27676
DR-P wysoki, wszystko standardowo, ta sama ekspozycja.
Tutaj różnica jest kolosalna. Poproszę o przykłady, jeśli to nie problem oczywiście, takich kombinacji:
- DR400, DRP OFF vs DR400, DRP LOW
- DR 400, DRP OFF vs DR400, DRP AUTO
- DR AUTO, DRP OFF vs DR AUTO, DRP AUTO
Dałoby to porównanie możliwości np. X-T20 i X-T30.
DRP HIGH to już „za bardzo” jak dla mnie. Wyglada jak tzw. pseudo HDR.
O widzisz, dzięki piękne. :) Racja, teraz jest jak należy. Inna rzecz, że to kicha straszna. Gwoli ścisłości ja używam LR 5.7.1
To, że w LR nie mam opcji Classic Chrome już stanowi mniejszy problem. Przy E2 bo w T1 jest.
Wrzuć jeśli możesz to cropujące się zdjęcie na jakiś serwer do współdzielenia plików i podeślij link. Z ciekawości sprawdziłbym, czy na LR CC też się takie szopki dzieją. Jestem ciekaw, czy to bug w sofcie aparatu, czy wina LR.
Przy ustawieniu DR-P innym niż OFF nie ma możliwości wyboru między DR100, DR200 i DR400 - pozycja jest wyszarzona, a zakres DRxxx wybierany jest automatycznie zgodnie z regułą:
DR-P Low -> DR200
DR-R High -> DR400
DR-P Auto -> aparat wtedy sam sobie ustala, czy wybrać Low czy High, więc nie mamy wpływu na to, czy będzie to DR200, czy DR400.
- DR400, DRP OFF vs DR400, DRP LOW
Zgodnie z powyższym nie da się ustawić DR400 i DR-P Low. Można ustawić DR-P High i wywołując RAWa w puszcze zmienić na DR-P Low, ale wtedy DR400 zmieni się DR200.
- DR 400, DRP OFF vs DR400, DRP AUTO
Jak wyżej: DR-P Auto to będzie albo DR-P Low, albo High, a więc trzeba by zrobić dwa porównania - 1) DR400 DR-P OFF vs. DR200 DR-P Low; 2) DR400 DR-P OFF vs. DR400 DR-P High.
DR AUTO, DRP OFF vs DR AUTO, DRP AUTO
DR Auto to jest zawsze DR200. Jeszcze mi się nie zdarzyło, aby aparat w nawet najbardziej ekstremalnych warunkach użył DR400 przy ustawieniu Auto. Nie ma sensu tego używać.
DRP HIGH to już „za bardzo” jak dla mnie. Wyglada jak tzw. pseudo HDR.
W wielu przypadkach tak, ale ten mój test nie był robiony w naprawdę ekstremalnych warunkach, gdzie i światła są przepalone, i cienie kompletne czarne. Wtedy DR-P High wygląda naturalnie. Poza tym opcja Color Chrome Effect, której tu nie zastosowałem, trochę zmniejsza "cukierkowatość" kolorów, więc nie wygląda to już tak HDR-owo.
Dalsze porównanie wkrótce tu wrzucę, muszę tylko przygotować zdjęcia.
- - - - kolejny post - - - - - -
Tym razem trochę większe zdjęcia, żeby można się było przyjrzeć szumom.
27681
S0, H0, DR-P OFF, DR100
27682
S-2, H-2, DR-P OFF, DR100
27683
S0, H0, DR-P OFF, DR200
27684
S-2, H-2, DR-P OFF, DR200
27685
DR-P Low (czyli DR200 na sterydach)
27686
S0, H0, DR-P OFF, DR400
27687
S-2, H-2, DR-P OFF, DR400
27688
DR-P High (czyli DR400 na sterydach)
DR400 z cieniami i światłami maksymalnie na minus wciąż jest lepszy, niż DR-P Low. Natomiast DR-P High to taki DR400, tyle że z cieniami i światłami skorygowanymi w zakresie jeszcze większym, niż ten dostępny do wyboru ręcznego.
Ok, nie wiedziałem, że w trybie DRP nie da się żonglować DR. Jednak w linku, który przytoczyłem wcześniej https://www.imaging-resource.com/PRODS/fuji-x-t3/fuji-x-t3A5.HTM DRP AUTO wygląda inaczej niż DRP LOW i HIGH. Zatem coś pomiędzy musi się dziać, co z kolei świadczyłoby, że DRP AUTO to nie tylko jedno z dwóch: LOW lub HIGH.
Po porównaniu zdjęć testowych wygląda na to, że najbardziej mi odpowiada DR400 S-2 H-2. Byłoby idealnie przy ustawieniach DR400 S-1 H-2 :)
Ok, nie wiedziałem, że w trybie DRP nie da się żonglować DR. Jednak w linku, który przytoczyłem wcześniej https://www.imaging-resource.com/PRODS/fuji-x-t3/fuji-x-t3A5.HTM DRP AUTO wygląda inaczej niż DRP LOW i HIGH. Zatem coś pomiędzy musi się dziać, co z kolei świadczyłoby, że DRP AUTO to nie tylko jedno z dwóch: LOW lub HIGH.
Faktycznie. W takim razie mam jeszcze więcej kombinacji do przetestowania :D
Cornelson
13-07-2019, 16:43
Wrzuć jeśli możesz to cropujące się zdjęcie na jakiś serwer do współdzielenia plików i podeślij link. Z ciekawości sprawdziłbym, czy na LR CC też się takie szopki dzieją. Jestem ciekaw, czy to bug w sofcie aparatu, czy wina LR.
Ja słaby technicznie jestem ale może tak?
https://www.dropbox.com/s/ku5i2erk6ayvwvc/DSCF9335.RAF?dl=0
nikoniarz
13-07-2019, 16:55
rzadko poświęcam na zdjęcie więcej niż kilka sekund
Myślę, że w takim razie mógłbyś zdać się na zapis jpg i różnic by nie było... To nie złośliwość z mojej strony, tylko taki wniosek sobie wysnułem.
Myślę, że w takim razie mógłbyś zdać się na zapis jpg i różnic by nie było...
Bardzo się mylisz.. :-)
Zesztą, kurcze, obróbka(chyba każdy tutaj inaczej ja rozumie) to tylko jeden malutki element w fotoedycji.
Ja trochę zazdroszczę że ktoś ma problem jak i co przestawić żeby w słoneczny zdjęć mieć hdr. Dla mnie to jakaś abstrakcja.
nikoniarz
13-07-2019, 17:46
Bardzo się mylisz.. :-)
Wnioskuję jedynie po zdjęciach.
Rozumiem, dostrzegasz tylko finał ;-)
truchamontada
13-08-2019, 09:03
Ekipo. Potrzebuję Waszej opinii. Mam X-T30 i do tego 18-55, 23 i 50 F2, 55-200 i teraz..... Muszę coś wybrać - drugie body, bo nie zawsze chcę tyrać X-T30 do spraw pracowniczych ( nie mam co liczyć na sprzęt od firmy) . Chcę go tylko do własnych potrzeb. Myślę nad używką X-T1 ( po taniości) vs X-E3 . X-T1 ze względu na wizjer, wielkość - podpięcie pod 55-200 ( X-T30 trochę mały nawet z dodatkowym gripem). X-E3 ze względu na kompaktowe rozmiary ( miałem X-E2 i uwielbiałem go ). Trzecia opcja, która świta mi w głowie - odpuszczam temat drugiego body i kupuję 35 1.4 . Czemu tak? Już tyle się naczytałem o magii tego słoika.... Reasumując:
1. To co mam + używka X-T1
2. To co mam + X-E3
3. To co mam, tyram X-T30 + element baśniowy 35 1.4 ;)
Pomożecie?
Ztcp E2s z najnowszym softem to to samo co E3.
Wadą T1 było dla mnie zbyt dlugie wyostrzanie oraz wyczuwalny shutterlag. Ja bym pomacal E3 w sklepie dla porównania.
Powinno być raczej, E2 z najnowszym softem to to samo co E2s. E3 to kolejna generacja. Tak w kwestii sprostowania.
truchamontada
13-08-2019, 09:42
Ztcp E2s z najnowszym softem to to samo co E3.
Wadą T1 było dla mnie zbyt dlugie wyostrzanie oraz wyczuwalny shutterlag. Ja bym pomacal E3 w sklepie dla porównania.
X-E3 - inna matryca, inny procek, inny AF, dodatkowe kółko, brak d-pad, joystick itd itd - jednym słowem wiele zmian.
X-T1 miałeś z najnowszym softem?
Racja jalk
Tak, wgrywałem aktualizacje.
T1 uzytkowalem równo rok, zmieniłem na T2 i juz w najblizszych latach nie będę myślał o innej puszce :)
truchamontada
13-08-2019, 10:05
Na T2 finansowo nie wyrobię niestety. Główny i tak jest dla mnie X-T30 i nim pozostanie. Do wyboru opcje 1, 2 i 3.
Mnie najbardziej zawsze cieszy kupno nowego szkła. Ostatnio zmieniłem body i owszem ekstra wreszcie to na co narzekałem w fuji po przesiadce z lustra (AF, AF-C) w końcu działa
Ja bym już nie wrócił do poprzedniej (u mnie 2 generacje) i kasę chętnie wydałbym na szkiełko. A taki xf 35/1.4 to pozycja obowiązkowa.
X-t1 działa podobnie szybko jak x-e2 z fv 4.0 Swego czasu miałem oba modele. Teraz siedzi u mnie T30, to różnica w szybkości działania jest znacząca.
Na T2 finansowo nie wyrobię niestety. Główny i tak jest dla mnie X-T30 i nim pozostanie. Do wyboru opcje 1, 2 i 3.A masz gdzieś sklep w pobliżu? E3 wciąż w sprzedaży, bebechy z T2 więc powinno być nieźle. Ja cenię uszczelnienia(t1) ale tutaj wybralbym szybkość(e3). Wyzsze iso też robi różnicę.
truchamontada
13-08-2019, 10:16
Mnie najbardziej zawsze cieszy kupno nowego szkła.
Ja bym już nie wrócił do poprzedniej (u mnie 2 generacje) i kasę chętnie wydałbym na szkiełko. A taki xf 35/1.4 to pozycja obowiązkowa.
.
Z 35 mam tylko jeden problem. Miałem 35f2 i ogniskowa mi nie przysiadła. Za wąsko. Sprzedałem. I zastanawiam się tylko, czy magia 1.4 jest tak duża, że po przestrzeleniu pozostanie. Biorę ten słoik pod uwagę jako szkło "do zadań specjalnych". No i szkoda mi tyrać X-T30 nie do swoich rzeczy. Dlatego pomysł nad zapasowym/drugim body. Właśnie się też zastanawiam, czy powrót do matrycy 16mp ( lubię ten obrazek) nie jest już za dużym come back.
A masz gdzieś sklep w pobliżu? E3 wciąż w sprzedaży, bebechy z T2 więc powinno być nieźle. Ja cenię uszczelnienia(t1) ale tutaj wybralbym szybkość(e3). Wyzsze iso też robi różnicę.
Tak, nawet już próbowałem. Ale z uwagi na częste wypady na lotnisko ;) i posiadanie 55-200 myślałem nad większym do niego body. Bardziej do siebie pasują. Problem byłby rozwiązany gdybym mógł nabyć drogą kupna T2. Niestety....
cybulski
13-08-2019, 10:20
X-T1 obecnie można tanio kupić.
Osobiście, we własnej osobie, tak właśnie zrobiłem przed urlopem i nie żałuję, z racji tej że nie sprzedałem 18/2 (oraz xf60) a to dobre szkło na wyjazd i body które musi dużo wytrzymać. Ogólnie z Fuji "wyszedłem" ale jak widać nie do końca. A na wakacje stwierdziłem że nie ma lepszego kompana (poza żonką oczywiście :twisted:) niż X-T1, którego bardzo dobrze znałem i uwielbiałem.
Mnie najbardziej zawsze cieszy kupno nowego szkła. ....
No masz, u mnie to już nałóg kupowanie nowych szkiełek. Muszę się mocno powstrzymywać :)
truchamontada
13-08-2019, 10:24
X-T1 obecnie można tanio kupić.
No właśnie. Ale jak basket pisze różnica w szybkości do T30 jest już znaczna i przy spotterskich zapędach ..... Z drugiej strony kusi rozmiarem, uszczelnieniem, iso pod palcem i wizjerem.
No masz, u mnie to już nałóg kupowanie nowych szkiełek. Muszę się mocno powstrzymywać :)
No właśnie ;)
No właśnie. Ale jak basket pisze różnica w szybkości do T30 jest już znaczna i przy spotterskich zapędach .....
Jeździłem po pokazach z e-2+55-200 i dało się :-) Trzeba było często zacisnąć ze złości zęby. Mimo doskonałego opanowania :-D sprzętu i odpowiednich technik AF często myszkował i kiedy nadeszła ta najważniejsza chwila naciśnięcie spustu migawki spowodowało zarejestrowanie plamy, a nie samolotu :-P X-t30 na pokazach jeszcze nie był, ale pofociliśmy na Okęciu. AF w porównaniu z tym X-t1, e-2, to bardzo duży krok naprzód
truchamontada
13-08-2019, 10:41
Czyli basket dajesz swój głos na X-E3 i w drugiej kolejności na 35 1.4 ?
cybulski
13-08-2019, 10:44
Czyli basket dajesz swój głos na X-E3 i w drugiej kolejności na 35 1.4 ?
Jeśli nie masz jeszcze 35/1.4 to kup przede wszystkim to szkiełko.
truchamontada
13-08-2019, 10:54
Jeśli nie masz jeszcze 35/1.4 to kup przede wszystkim to szkiełko.
Czyli Twój głos na opcję nr 3.
cybulski
13-08-2019, 10:57
Zdecydowanie. Moje zdanie jest zawsze takie, że 75% środków przeznaczać na szkła a tylko 25% na puszki.
Zobacz - puszki co roku są nowe, stare tanieją. A dobre szkła są warte aby je mieć.
Mój też. Ja bym się nie uwsteczniał. Ale jeśli chcesz jednak korpus, to mój głos padł by na e3
cybulski
13-08-2019, 11:06
Tak kup 35/1,4 a nie będziesz żałował i nie słuchaj "głosów" że podobno 35/2 szybsze .... wersję 1.4 kupuje się dla obrazu na 1.4 a nie dla szybkości af.
truchamontada
13-08-2019, 12:03
X-E2 bardzo lubiłem , jakość, rozmiar ( koniec kilogramów na plecach z napisem Nikon, Sigma) , niepozorność, obrazek. Więc X-E3 na bank mi przypasuje. To, że 35 1.4 ( choć na nim nie pracowałem) jest ok, prawdopodobnie nie podlega dyskusji. Co ciekawe, patrząc na budowę/konstrukcję 50 F2 ( z tego co mam moje ulubione szkło pod względem obrazka) jest chyba najbliżej temu co wypluwa 35 1.4. 50 F2 to jedyne chyba szkło z nowych wypustów Fuji, które ma najmniejszą ilość soczewek ( 9 f2 , 8 1.4 ) co przekłada się na TEN charakter obrazka, który tak lubimy w Fufu. 23 i 35 F2 już są bardziej cyfrowe dla mnie. No cóż, prześpię się jeszcze chwilę z tematem. Na teraz wygrywa opcja 3, potem 2 i X-T1 został na końcu.... Jeśli jeszcze ktoś dorzuci coś do moich rozterek, będę wdzięczny. Dziękuję za wszystkie dotychczasowe wpisy :)
Cornelson
13-08-2019, 12:07
Napiszę tak. Kupisz 35/1.4 to czy minie pół roku czy rok nie straci na wartości. Kupisz starą puszkę będzeisz się bujał przy sprzedaży lub dasz bardzo niską cenę. Ja bym kupił 35. Ostatnio robiłem zdjęcia na imprezie rodzinnej (knajpa) i w 23/2.0 trochę brakowało światła.
Na 35 może za to braknąć szerokości, jak by by nie było to nadal matryca APS-C. Sam się wybieram teraz na wyjazd, (co prawda z Nikonem) i się zastanawiam czy nie zabrać tylko 35-tki ale obawiam się że będzie najczęściej za wąsko.
truchamontada
13-08-2019, 16:57
Na 35 może za to braknąć szerokości, jak by by nie było to nadal matryca APS-C. Sam się wybieram teraz na wyjazd, (co prawda z Nikonem) i się zastanawiam czy nie zabrać tylko 35-tki ale obawiam się że będzie najczęściej za wąsko.
I dlatego pozbyłem się 35 F2. Ale teraz kiedy mam 23 F2 sytuacja trochę inaczej się przedstawia.
Cornelson
18-08-2019, 20:39
Jak ktoś ma wujka lub ciotkę w USA to chyba warto się skusić za tą cenę.
https://www.bhphotovideo.com/c/product/1388298-REG/fujifilm_16568755_x_h1_mirrorless_digital_camera.h tml
Cornelson
18-08-2019, 20:54
Dolicz stówę taxu.
I nie będzie się już opłacało?
Dolicz vaty, sraty, cła, akcyzę i domiar. I podróż.
Cornelson
19-08-2019, 07:54
Chyba nie zrozumiałeś mojego postu. Wyraźnie napisałem, że ma to sens jak ktoś ma rodzinę ewentualnie znajomego na miejscu. Gdzie było info o podróży. Cła i akcyzy na elektronikę nie ma. MoNa zamówić z przesyłką z USA wtedy dochodzi koszt przesyłki i vatu. Bez podatku stanowego. Czyli dalej ponad 1000 zł taniej z gripem niż samo body w PL. Jak ktoś przywiezie zapłaci tylko podatek stanowy. Tyle z mojej strony.
Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka
A H1+16-55 jedyne $1700!
https://www.fujirumors.com/fujifilm-x-h1-costs-299-only-if-bundled-with-lens-best-seller-at-amazonus/?fbclid=IwAR2ekRkTgX3CbD1fPBvzYSqjzNjqYOJlQriPSC7Q FZ-8WJXjQ4qJuQru8Hs
Mam pytanie do użytkowników Fuji X-T2, którzy jednocześnie mieli styczność z X-T10. Po kilku latach posiadania Fuji X-T10 podjąłem dość impulsywną decyzję o zakupie X-T2. Świetna puszka, znakomita ergonomia, jednym słowem zmiana pod każdym względem na lepsze. Jedno mnie zastanawia. Praktycznie dla każdej "klatki" (otwierane w LR) ekspozycja pomiędzy JPEG i RAF różni się o około 1EV (RAF jest niedoświetlony). Czy u Was tez tak jest? Może mam coś w ustawieniach namieszane. DR ustawione na AUTO i odszumianie na -3. Poza tym żadnych zmian w stosunku do ustawień fabrycznych. Sprawdziłem, jak to wyglądało w przypadku X-T10 i różnice były, ale jedynie w kolorach i nieco wyciągnietych cieniach w plikach JPEG. Może to X-T2 tak RAF-y zapisuje, a może LR je tak czyta, jestem ciekaw, co może być przyczyną.
Lightroom źle interpretuje DR200 (a DR Auto praktycznie zawsze wybiera DR200), które jest niczym innym, jak klatką niedoświetloną o 1 EV. LR chyba nie wie, co powinien z nią zrobić. A powinien ją podciągnąć o działkę z odpowiednio poprowadzoną krzywą w światłach.
Polecam Capture one express for fuji - jest za free i świetnie współpracuje z RAF.
cybulski
06-09-2019, 23:08
Polecam Capture one express for fuji - jest za free i świetnie współpracuje z RAF.
U mnie C1 nie zagrzał długo ani przy Fuji ani przy Sony. IMO przereklamowany. A rafy są dość kłopotliwe, przynajmniej jeśli porównać z innymi rawami.
U mnie C1 nie zagrzał długo ani przy Fuji ...
Piszesz o tym C1 pod fuji?
Mnie c1 bardzo spasował (nikon +fuji) szczególnie po zrobieniu profili z xrite.
Dzięki Epicure :) Poczytałem tu i ówdzie i zdaje się, że przyczyna tkwi rzeczywiście w ustawieniach DR. To znaczy winowajcą jest brak prawidłowej interpretacji tych ustawień z niektórych modeli Fuji przez LR, ale owe różnice w EV można zniwelować ustawiając na stałe DR100. Pytanie, czy miesza DR Auto, czy, jak napisałeś, DR200 - muszę poeksperymentować i sprawdzić. W każdym bądź razie w przypadku X-T10 nie ma takich różnic.
W przypadku C1 pliki z X-T2 wyświetlane są prawidłowo.
Co do używania C1 na dłuższa metę, to zdaję sobie sprawę, że wiele osób poleca ten program i że efekty obróbki plików z Fuji są ponoć lepsze niż w przypadku LR, jednak dla mnie ten program, jego ergonomia i cały workflow jest drogą przez mękę. Wolę pogodzić się z mankamentami LR, ale pracować w pełni komfortowo, z wykorzystaniem wszelkich dobrodziejstw, które ten program daje użytkownikowi :) Owszem, żeby dopieścić jedną fotkę, dbając o jak najwierniejsze odzwierciedlenie kolorów, odpowiednie wyostrzenie i odszumianie, pracując bez presji czasu, C1 jest zapewne świetny. Jednak idea pracy w LR jest MZ na chwile obecną niedościgniona :)
Ja używałem z x-t10 adobe camera raw i bylem zadowolony.
Ja używałem z x-t10 adobe camera raw i bylem zadowolony.
A teraz czego używasz?
Bo ja nadal jadę na ACR
cybulski
07-09-2019, 12:07
Piszesz o tym C1 pod fuji?
Tak wersja express. To w ogóle jest jeden program ale po resecie licencji można zmienić z Fuji na Sony bez reinstalacji lub wybrać wersję pro i wprowadzić klucz. Mnie GUI zniechecilo.
...
Co do używania C1 na dłuższa metę, to zdaję sobie sprawę, że wiele osób poleca ten program i że efekty obróbki plików z Fuji są ponoć lepsze niż w przypadku LR, jednak dla mnie ten program, jego ergonomia i cały workflow jest drogą przez mękę. Wolę pogodzić się z mankamentami LR, ale pracować w pełni komfortowo, z wykorzystaniem wszelkich dobrodziejstw, które ten program daje użytkownikowi :) Owszem, żeby dopieścić jedną fotkę, dbając o jak najwierniejsze odzwierciedlenie kolorów, odpowiednie wyostrzenie i odszumianie, pracując bez presji czasu, C1 jest zapewne świetny. Jednak idea pracy w LR jest MZ na chwile obecną niedościgniona :)
Przez lata uzywam oprogramowania Adobe i dobrze mi sie na nim pracuje. Nie widzialem korzysci z matrycy X-Trans aby meczyc sie na C1 ktory mi nie odpowiada. Moze ktoregos dnia Fuji da wybor... matrycy w ramach tego samego modelu aparatu. Wtedy portfele klientow zdecyduja czy X-Trans ma sens. Aczkolwiek dla mnie juz za pozno.
Mnie GUI zniechecilo.
Ale wiesz, że w C1 można sobie w zasadzie wszystko poprzestawiać "po swojemu", a dla uchodźców z Lr jest nawet przygotowany preset?
A teraz czego używasz?
Bo ja nadal jadę na ACR
nadal siedze na ACR tyle że nie mam jużx-t10, sprzedałem i załuje. czekam na cashback taki jaki byl w wakacje tysiak mniej to kupie xt30. Zostal mi d7100 wiec poki co na nim siedze ale jak tylko cashback na fuji taki by wszedl to sprzedaje d7100 i kupuje xt30
Z okazji pojawienia się nowego x-A7 podobno dla x-t3 oraz x-t30 ma wyjść nowy soft znacznie poprawiający AF?
To już chyba tradycja, że jak wychodzi nowy model, to starsze dostają update.
.... lub zachowują algorytm dla kolejnego modelu
Antonioo
15-09-2019, 22:11
to czym generalnie obrabiacie rafy?
to czym generalnie obrabiacie rafy?
Najczęściej aparatem :)
Pomimo braku wsparcia dla DRAuto z X-T2 nadal LR jest dla mnie numerem 1 :)
Wysmarowałem recenzję X-T100, gdyby kogoś interesowało:
http://www.epicure.pl/fujifilm-x-t100/
Ostrzegam: jest obszerna, jak zwykle :)
czomolungma
07-10-2019, 17:27
Wysmarowałem recenzję X-T100, gdyby kogoś interesowało:
http://www.epicure.pl/fujifilm-x-t100/
Ostrzegam: jest obszerna, jak zwykle :)
Interesowało :) ja tam lubie Twoje obszerne testy, szkoda tylko za to T100, bo akurat nie celuje w niego. Przeczytałbym z chęcią o X-T30 :)
Przeczytałbym z chęcią o X-T30 :)
Jest aktualnie na warsztacie :)
Z XF 16-80/4, by any chance?
czomolungma
07-10-2019, 19:05
to przyspiesz :) tak się właśnie zastanawiam czy xt30 czy xt2.....
Z XF 16-80/4, by any chance?
Niestety nie mam dostępu do tego szkła.
to przyspiesz :) tak się właśnie zastanawiam czy xt30 czy xt2.....
Muszę się trzymać terminarza publikacji :D Następna recenzja najwcześniej za miesiąc ;)
Jeśli Ci nie zależy na uszczelnieniach i większym korpusie, to X-T30...
czomolungma
07-10-2019, 19:32
Niestety nie mam dostępu do tego szkła.
Muszę się trzymać terminarza publikacji :D Następna recenzja najwcześniej za miesiąc ;)
Jeśli Ci nie zależy na uszczelnieniach i większym korpusie, to X-T30...
najbardziej zalezy mi na af i wizjerze bo w xt10 kiedy ostrze manualnie to jest sredni (wizjer) delikatnie mowiac.
Cornelson
07-10-2019, 19:36
najbardziej zalezy mi na af i wizjerze bo w xt10 kiedy ostrze manualnie to jest sredni (wizjer) delikatnie mowiac.
Napisz do basketa. On ma T30.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
W X-T30 jest taki sam wizjer jeśli chodzi o rozdzielczość i wielkość, ale z dużo lepszym odświeżaniem i mniejszym kontrastem. Wizjer z X-T2 na pewno jest lepszy do manualnego ostrzenia.
czomolungma
07-10-2019, 19:43
serio ? tyle lat roznicy i wizjery xt10 i xt30 prawie sie nie roznia ???
W tych aparatach jest wiele rzeczy, które są takie same w każdej kolejnej generacji. Jeśli chodzi o rozdzielczość i wielkość, to jest to taki standard w tej klasie cenowej. Inni producenci też jakoś się specjalnie nie kwapią, żeby dać lepszy EVF.
Jeśli jednak chodzi o użyteczność wizjera, to poprawa tutaj nastąpiła, bo na pewno jest lepszy DR.
serio ? tyle lat roznicy i wizjery xt10 i xt30 prawie sie nie roznia ???
A kto by wtedy kupował X-T3?
Mikis525
07-10-2019, 21:56
Najbardziej boli ciagle ta sama bateria ;)
Mnie najbardziej boli to, że aby wymienić baterię muszę za każdym razem odkręcać szybkozłączkę.
czomolungma
07-10-2019, 22:47
Mnie najbardziej boli to, że aby wymienić baterię muszę za każdym razem odkręcać szybkozłączkę.
a ile tych każdych razów jest ? :) bez przesady, baterie się zmienia raz na kilkaset zdjęć, idąc na zachód ze statywem choćbym lukał i kukał przez wizjer to jedna wymiana wciągu 2 godzin mnie czeka co najwyżej :)
No chyba ze coś innego robicie lub inaczej pracujecie ( z włączonym lcd itp) ale wtedy (przy włączonym lcd) to i w lustrze padnie...lub filmujecie no to inna bajka. Ja nie filmuję, więc mnie to nie przeszkadza, dzięki temu aparacik jest mały. Rzadko zmieniam baterie w ciągu spaceru, ale tez nie robie setek zdjęc. Ze spaceru przyniose ze 20 pstryków więc zmianami się nie meczę :)
Dokładnie. Tyle czasu wszyscy o tym trąbią.
Nigdy nie miałem X-t2 dłużej niż przez tydzień. Jak potrzebowałem lepszego AF, to kilka razy wypożyczałem. Wizjer w serii X-T(1-3) to inna bajka. Przede wszystkim rozmiar robi różnicę, ergonomia i uszczelnienia też na duży plus. Więc w kwestii czy t2 czy t30 decydują osobiste preferencje. Ja zmieniłem puszkę po 5 latach używania x-e2 i najbardziej mnie cieszy uchylany wyświetlacz :-D Szybkość i pewność AF też bez porównania. Ustawienia DR, nowe symulacje filmów i wiele innych bardzo przyjemnych rzeczy sprawia, że ten maleńki T30 bardzo dobrze się sprawdza. Przez najbliższe 5 lat pewnie nic lepszego nie będzie mi potrzebne :-)
Ja statywu używam rzadko, ale mocowania Capture Clip wręcz bezustannie. Wystarczy, że raz dziennie muszę szukać kluczyka imbusowego, żeby je odkręcić - bezsensowne komplikowanie czynności, która powinna być dziecinnie prosta. Na spacerze też robię kilkadziesiąt zdjęć, ale moje spacery czasem trwają po 5 godzin, podczas których przez długi czas aparat aktywny, jest wielokrotnie włączany/wyłączany, a często też przeglądam zdjęcia i wywołuję RAWy w aparacie, gdy sobie gdzieś przycupnę na chwilę, żeby odpocząć :) Rzadko kiedy jeden akumulator starcza na taki cały dzień.
Zresztą nie ma co się tłumaczyć. Nie ma żadnych argumentów na obronę idiotycznego umiejscowienia gwintu :D
Dzięki za recenzję, przeczytam z niecierpliwością, bo rozglądam się cały czas za bezlustrem i jedyne czego mi brakuję w wyższych modelach to ekran 180st. Możecie się śmiać ale często jeździmy z żoną na weekendowe wypady w dwójkę i brakowało by mi opcji zrobienia sobie wygodnie podwójnego selfie z ręki. Wiadomo że będzie to na szerokim kącie ale lubię te takie nasze zdjęcia. Statywu nie zabieram na wyjazdy. A X-T100 ma właśnie taki gibany ekranik.
Protip: selfie rób stworzonym do tego fonem, a resztę fujikiem.
czomolungma
08-10-2019, 10:17
Zresztą nie ma co się tłumaczyć. Nie ma żadnych argumentów na obronę idiotycznego umiejscowienia gwintu :D
To chyba też kwestia wielkości body. Moja szybkozłączka od statywu zakrywa dobra połowę jak nie więcej spodu body. Jeśli miałaby nie zakrywać gwintu to ów gwint musiałby znajdować się bardzo z boku co raczej zachwiałoby w pewien sposób środek cięzkości. Gdybym mial do wyboru duzo większe body ale z mozliwością wymiany baterii bez odkręcania złaczki lub obecny stan bez wahania wolałbym to co mam. No ale wiadomo każdy jest inny :) Najlepiej jakby bateria dłużej trzymała i byłoby po kłopocie...tak z 2 razy dłużej niż obecnie :)
Cornelson
09-10-2019, 13:13
Jakby kogoś interesował XF10 to w ABfoto za 999 zł. Złoty niestety.
https://abfoto.pl/aparat-fujifilm-xf10-zloty
leighadams
09-10-2019, 18:06
Jakby kogoś interesował XF10 to w ABfoto za 999 zł. Złoty niestety.
https://abfoto.pl/aparat-fujifilm-xf10-zloty
Dzięki za info. Jakoś przeboleję ten kolor i chyba kupię na próbę to pierdziotko:)długo polowałem na x70, ale używek nie ma, więc trzeba będzie się zadowolić tym. Tylko jedno pytanko, orientuje się ktoś jaka tam jest matryca, x-trans czy bayer??
Cornelson
09-10-2019, 18:33
Dzięki za info. Jakoś przeboleję ten kolor i chyba kupię na próbę to pierdziotko:)długo polowałem na x70, ale używek nie ma, więc trzeba będzie się zadowolić tym. Tylko jedno pytanko, orientuje się ktoś jaka tam jest matryca, x-trans czy bayer??
Też myslałem intensywnie o X70, ale brak spowodował, że kupiłem XF10. Dlatego najprawdopodobniej pozbędę się Coolplixa A. Chodził mi po głowie GRII, ale różnica w cenie na kożyść XF10 przeważyła.
leighadams
09-10-2019, 19:18
No ja gr się pozbyłem, bo stwierdziłem, że będę polował na x70 i fujikowe kolory. No, ale tego ni cholerę nie można znaleźć, więc padnie na xf10. Za tą cenę można sprobowac[emoji3] chociaż zastanawiam się czy nie dołożyć 3stówek do czarnego[emoji3]
cybulski
09-10-2019, 20:10
I jak na ulicy się sprawdza ten xf10? Z wyglądu fajne maleństwo.
Cornelson
09-10-2019, 20:44
Jak zaakceptujesz af, to okaże się bardzo fajnym aparatem.
czomolungma
25-11-2019, 23:29
Hej
Potrzebuję koledzy podpowiedzi bo cos mi sie nie zagadza. Ustawiłem Auto ISO w sposób następujący:
33987
Czy dobrze rozumuje ?
ISO będzie sie ustawiało automatycznie w zakresie 200-1600 natomiast czas (pokrętło ustawione na A) będzie sie ustawiało automatycznie z tym wyjątkiem że nie ustawi się czas dłuższy niż 1/60 tak ?
No własnie nie....ustawiłem sobie takie parametry gdyż robiąc 35-tką bezpieczny czas aby nie poruszył jest 1/50. Ale kiedy takie wartości wprowadzę w auto iso to owszem ISO się reguluje w tym zakresie, ale czas niestety nie. Pstryknąłem patrze poruszone, zerkam na czas a tam 1/20s...jakim cudem skoro ustawiłem w auto ISO (i uruchomiłem tę funkcję) że czas ma nie spadac poniżej 1/60. Coś źle robię ?
cybulski
25-11-2019, 23:31
Tak masz za ciemno. Podbij iso do 3200.
czomolungma
25-11-2019, 23:33
Nie chodzi o to czy mam za ciemno czy za jasno (zdjęcie wychodzi jasno akurat) tylko o to że nie słucha się aparat minimalnego czasu ! nastawiłem że ma nie spadac poniżej 1/60 więc jeśli iso jest za małe to powinno niedoświetlić przy iso 1600 tak jak mówisz i ustawic czas 1/60 minimalny jaki nakazałem, a on schodzi na 1/10 nawet....mimo iz ustawione min 1/60
Po co zatem jest minimalny czas skoro aparat to olewa i dązy do prawidłowego naświetlenia....? w nikonie trzyma mi minimalny czas który ustawię.
cybulski
25-11-2019, 23:35
Gdy dojdzie do ściany na iso 1600 to będzie schodzic z czasu. Nastaw korektę na minus 1ev to się przekonasz że wskoczy w krótszy czas.
czomolungma
25-11-2019, 23:37
w takim razie po co jest granica czasu skoro on ja olewa ? jeśli do granicy dojdzie a nie nakazałem mu schodzic nizej niz 1/60 powinien niedoświetlać, w innym przypadku ta funkcja nie ma sensu. Po to ustawiam czas minimalny aby nie poruszyć, co mi da w nocy że mi ustawi 1/5s kiedy z ręki robie...W nikonie mi trzyma czas jaki ustawiłem. Zawsze ustawiałem kólkiem z ręki 1/60 i tyle ale musiałem przy roznych ekspozycjach ISO zmieniać więc pomyślałem o tej fukcji ale kiedy nie trzyma czasu tak jak chce to nie ma ona dla mnie zastosowania. Chyba że....nastawię auto iso ale.....i/60 ustawię na sztywno na pokrętle ciekawe czy wtedy iso bedzie zmieniać samo a trzymac czas.....
cybulski
25-11-2019, 23:38
1/60 to jest próg do przeskoku na wyższe iso ale przy najwyższym iso gdy nie starcza wydłuża potem czas. To tak działa w każdym body, nikon, canon sony oraz Fuji
czomolungma
25-11-2019, 23:41
Myślałem że działa to tak, ustawiłem 1/60 minimum więc aparat robi fotkę na dobranym czasie ale jeśli czas do prawidłowego naświetlenia schodzi poniżej 1/60 podbija iso ale do momentu jaki wskazałem tj 1600 jesli ta wartośc jest za mała to niedoświetla. Lepsze by to było niz wydłużanie mi w nocy czsu kiedy robię z ręki...w nikonie nastawilem 1/200 bo tele 70-200 i nie zauważyłem na żadnym zdjęciu aby mi zszedł poniej tego czasu.
cybulski
25-11-2019, 23:41
Podbij iso do wartości maxymalnej i się przekonasz że mam rację ;)
Mylisz pojęcia. Tutaj musiałbyś ustawić czas na sztywno i wtedy nie zejdzie. To nie jest psam, tu każdy parametr może być auto albo nie. A tłumaczenie wydaje się na pl jest błędne to nie jest czas minimalny a próg do przejścia na wyższe iso.
czomolungma
25-11-2019, 23:43
Ja nie twierdzę że nie masz racji :) tylko ja zakładałem że działa tak jak pisałem bo wtedy ma to sens. 3200 przy apsc to tak średnio akceptowalne dla mnie, to znaczy nie jest źle ale staram się nie wychodzić powyżej 1600.
Cornelson
25-11-2019, 23:43
Ale jak będziesz miał za mało światła, żeby 1/60 i iso 1600 właściwie naświetliło aparat zejdzie z czasu. Jak będzie trzymał czas to będziesz zamiast zdjęcia miał np. czarną plamę. Masz do wyboru kilka autoiso właśnie po to by dostosować do warunków w jakich fotografujesz.
czomolungma
25-11-2019, 23:45
Wolałbym aby było niedoświetlone bo mam szanse wyciągnąć coś, ale jak mi zjedzie na 1/4s to nic juz nie zrobię. Jak nastawiam ISO 1600 przy F2 i na stałe 1/60 to w nocy na ulicy 90% zdjęć jest naświetlona tak że czarnej plamy nie mam na szczęście. Ale wiadomo czasem jakas witryna oswietlona do sfocenia i robi się przepał więc chciałem tym auto iso to szybko wyrownywać, ale jeśli aparat nie słucha i przekracza zadany czas to ta funkcje jest dla mnie zbyteczna.
cybulski
25-11-2019, 23:47
Korzystaj z korekty EV, ustaw w wizjerze/ekranie abyś widział wynik naświetlania, będzie łatwiej. Po lustrach to ciężko czasem ułatwić sobie robotę ale tu się da i to bardzo łatwo. Ty myślisz PSAM ale tu tego nie ma, jest elastycznej ;)
Każdy parametr możesz mieć auto lub stały - przyslona, czas, iso. Ustaw stały czas, stała przysłone lub auto a iso będzie latać jak auto.
czomolungma
25-11-2019, 23:50
No tak ale skoro mam krecic kokrektą rownie dobrze moge kręcić pokrętłem ISO jak do tej pory robiłem żadna róznica. Mnie najbardziej chodziło o to aby nie przekraczało czasu z maksymalnie zadanym ISO. Pozostaje mi robic tak jak robiłem f2 1/60 z ręki i regulowac sobie iso patrząc na drabinke :) Chciałem zaoszczędzic te pare sekund :)
cybulski
25-11-2019, 23:52
Iso zostaw auto. Nie myśl lustrem i trybem PSAM to właśnie ciężko skumac po innych body. Tutaj masz trójkąt przysłona czas i iso. Rozumiesz? Każde może być auto lub stałe. Od Ciebie zależy co ustawiasz.
Które masz body i szkło?
Mozesz sobie ustawić jak mówisz f2 i 1/60, auto iso i regulować pokrętłem korekty EV i widzisz od razu efekt przed pstrykiem.
czomolungma
25-11-2019, 23:57
Xt10 + 35f2
Kumam bo juz 2 raz mam ten mały aparacik, ale co i da kręcenie korektą lub ustawienie jej na stałe ? przyjda takie warunki ze korekta bedzie za mała i znow mi zjedzie czas. A jesli mam tym kolkiem kręcić patrząc na ekspozycje to robie to samo trzymając czas kołkie i kręcę iSO, tak samo wtedy działa i ten sam czas mnie to kosztuje :)
Wiem że każde może byc stałe i tak do tej pory robiłem stały czas 1/60 w nocy na ulicy stała przysłona f2 i wystarczylo kólkiem zmieniać ISO...ale chcialem zeby samo się zmieniało :) Też kręcąc isem widze od razu czy przeswietli czy niedoświetli to samo uzyskujemy 2 metodami ale chciałem aby samo iso skakalo ale jak wlacze auto iso to czasu nie trzyma. Sprawdze jeszcze auto iso ale blokując czas kólkiem na 1/60 na korpusie a nie w menu auto iso może zadziala :)
cybulski
25-11-2019, 23:59
No nie do końca. Musisz to w praktyce zrobić bo na forum to się nie nauczysz jak nie chcesz :)
Korekta EV jest właśnie po to aby przyciemnic albo zmusić aparat do zmiany ekspozycji parametrów auto. Praktycznie porób bo my tu 5 lat tak robimy i działa :)
W innych body jest trudniej to skumac bo tam jest ten psam który trochę zmienia sposób myślenia.
czomolungma
26-11-2019, 00:04
Miałem okazję odkupić od kolegi za grosze te body i szkło bo do Anglii wyjeżdzał więc się skusiłem. Głupi by nie kupił :) Będę sobie przypominał ten aparat bo kiedyś go miałem.
cybulski
26-11-2019, 00:24
A tu takie małe porównanie xt30, a6400, M6 mk2, Z50
https://youtu.be/6Cx0NdbvB24
czomolungma
26-11-2019, 00:26
X-T30 i 35f2 na ulicę chodzi mi po głowie to sobie z chęcią zobacze filmik, właśnie sobie lewe odkładam na niego przed żoną :D
Ale napatoczyła się okazja zakupu po taniości 35f2 i X-T10 więc wziąłem, szkło i tak bym kupował takie, a jak dozbieram na X-T30 to X-T10 sprzedam, a żona nawet nie pozna że to inne :)
cybulski
26-11-2019, 09:25
W PORÓWNANIU AF tych 4 puszeczek, xt30 wypada podobno najsłabiej. Ranking w AF jest: a6400, M6 mk2, Z50, xt30.
X-T30 jeszcze nie miał aktualizacji softu poprawiającej AF, a wiadomo jest, że każdy model Fuji prędzej czy później taką dostaje przynajmniej raz. X-T3 ma ją dostać w styczniu, więc X-T30 załapie się na nią w tym samym czasie albo niedługo później.
cybulski
26-11-2019, 12:58
Ciekawy jest też ranking wg nich jakości obrazu: M6, xt30, a6400, Z50.
Już wcześniej patrząc na sample wydawało mi się że M6 mk2 może być całkiem niezły i się potwierdza. Oczywiście nie wiem jak tam DRy bo to najsłabszy zawsze punkt canona.
Ja jestem ciekaw jaka metodologia została przyjęta do testowania AF. Przecież oprócz zdefiniowanych można też kombinować samemu i dostosować ustawienia do potrzeb. Jakieś szybkości, omijanie przeszkód itd... Ja mam t30 od sierpnia i nie mogę się w tym połapać :-D Może się okazać, że jak ktoś załapie jak te ustawienia wpływają na działanie AF, to AF dostaje dużego kopa. I nie myślę tu tylko o fuji, tylko też o innych sprzętach z tego powyższego filmiku.
Typowy przedświąteczny poradnik bez większej wartości. Można obejrzeć tylko, jak się nudzi w pracy.
cybulski
26-11-2019, 14:41
Dpreview trochę tego przewala więc pewnie są ogarnięci. Nie zakładam że są totalnymi ziutkami co to nie umieją sprawdzić i porównać aparatek ;)
WITAM.
Potrzebuje porady w kwestii wyboru aparatu: fotografowanie dzieci za którymi ciężko nadążyć, gdzie sie da - w mieszkaniu i na zewnątrz; portrety; fotografia rodzinno/okolicznościowa.
Na chwile obecną pod uwagę biore
Nikon D7500
Fujifilm X-T30
chociaż żałuje że żaden nie ma stabilizacji, z drugiej strony nie wiem czy poza filmami się to przydaje.
cybulski
29-11-2019, 08:42
Najlepszy aktualnie AF w bezlustrsch
apsc wyszło z powyższego filmiku i testów dpreview, że ma Sony a6400. Ale to niby półka niżej niż Xt3. W AF szkła też są ważne bo są szybkie modele ale i wolniejsze.
To w ogóle jest pytanie dlaczego chcemy jakiś konkretnie aparat a nie inny. Dziś to dużo zależy od indywidualnych preferencji. Np moje porady mogą zupełnie nie pasować komuś kto ma zupełnie inne preferencje, czy też szkła. Reasumując to do szkieł które masz lepiej byłby chyba Z6 bo to pełnoklatkowe. I stabilizacja jest. Nikkor będzie działać ale czy ten tamron to nie wiem. Bo z jakimiś tamronami starszymi jest chyba kłopot.
Najlepszy aktualnie AF w bezlustrsch
apsc wyszło z powyższego filmiku i testów dpreview, że ma Sony a6400. Ale to niby półka niżej niż Xt3. W AF szkła też są ważne bo są szybkie modele ale i wolniejsze.
A z tego testu wynika na odwrót:
https://www.youtube.com/watch?v=l-JFGTfSN6s
cybulski
29-11-2019, 09:50
W AFS lepiej Fuji a na AFC z eyeaf lepiej Sony, tak zrozumiałem ale film dka mnie za długi aby wszystko obejrzeć przy śniadaniu ;) Jakieś są tam jeszcze wnioski?
Jakieś są tam jeszcze wnioski?
W słabym świetle Fuji dwukrotnie szybszy, a pod słońce w Sony trzeba było zmniejszyć fps, żeby dorównał wynikowi Fuji. No i Fuji nie gubił aż tak bardzo ostrości przy zmianie ogniskowej.
cybulski
29-11-2019, 12:00
No proszę to już dużo mówi bo realnie tak właśnie jest, ciemno, albo pod słońce no i się zumuje jak jest zum.
Używa ktoś z Was x-t3 w połączeniu z jakimś speedboosterem i sigma 18-35 f1.8? Przymierzam się do zakupu adaptera, tylko nie wiem, który model spisze się najlepiej.
cybulski
11-12-2019, 09:02
Używa ktoś z Was x-t3 w połączeniu z jakimś speedboosterem i sigma 18-35 f1.8? Przymierzam się do zakupu adaptera, tylko nie wiem, który model spisze się najlepiej.
Z tego co się orientuję to sigme tą podepniesz z AF ale z bagnetu Canona. Z bagnetu Nikona nie spotkałem się z sensownym adapterem. Jeśli z canona to Viltrox ef-fx lub booster ef-fx2.
Manualnie bagnet F można K&F koncept z F na X są przelotki manualne za mniej niż stowe. Ma pierścień do przysłony.
Taka dygresja bo mi się przypomniało. Warto nakleić szkło ochronne na ekran, przynajmniej w X-T20. Mi po jednym wyjeździe pojawiły się ryski. Myślałem że jest bardziej odporne, w D90 jest pancerne. Może przez to że Fuji to dotykowiec.
cybulski
18-12-2019, 16:23
Taka dygresja bo mi się przypomniało. Warto nakleić szkło ochronne na ekran, przynajmniej w X-T20. Mi po jednym wyjeździe pojawiły się ryski. Myślałem że jest bardziej odporne, w D90 jest pancerne. Może przez to że Fuji to dotykowiec.
Teraz taka moda żeby wszystko było bezglutenowe lub organiczne cokolwiek to znaczy ale pewnie przez to miętkie. A od razu Ci żem nie pisał aby glass nakleić po rozpakowaniu ?
Na wszystkich aparatkach tak robię od kilku lat i do wszystkich szkieł nakręcam filtr ochronny jakiś dobry.
A ja nigdy nie naklejałem folii na wyświetlacz. X-e2 miałem 5 lat. Przejechał ze mną 10000km w rowerowym plecaku i na telewizorze nie było najmniejszej ryski :-) Ja ogólnie dbam o sprzęt, ale raczej wyświetlacz w tym modelu jest dość odporny na zarysowania. Zobaczymy jak będzie z X-t30 :-P
sprawdzał ktoś czy nowy firmware do x-t3 zmienił coś w działaniu AF?
Cornelson
22-12-2019, 21:15
Czy ktoś spotkał się z samoistnym kadrowaniem rawów z T3 przez C1? Kiedyś podbny problem miałem z E2 i lr. Wtedy problem leżał po stronie lr i trzeba było pomiar ekspozycji zmienić na punktowy lub centralny. Przy matrycowym program sam kadrował. Teraz znajomy, który ma T3 ma podobny problem z C1. Ktoś coś wie?
Czy ktoś spotkał się z samoistnym kadrowaniem rawów z T3 przez C1?
A to nie jest przypadkiem kwestia domyślnego wczytywania profilu obiektywu?
sprawdzał ktoś czy nowy firmware do x-t3 zmienił coś w działaniu AF?
Najnowszy firmware nie dotyczy działania AF.
Cornelson
22-12-2019, 23:16
A to nie jest przypadkiem kwestia domyślnego wczytywania profilu obiektywu?Nie rozumiem chyba. W c1 ustawia się profil obiektywu gdzieś w ustawieniach? Trzeba to edytować zależnie od użytego obiektywu?
W przypadku bezlusterkowców jest inaczej. Profil ładuje się automatycznie, bo obiektywy często są tworzone pod korekcję programową. Jeśli program jest powolny, to czasem zanim załaduje profil na miniaturce widać przez chwilę nieskorygowany kadr.
Cornelson
23-12-2019, 00:33
Czyli zmiana w uwstawieniach profile obiektywu może wpłynąć na imporowane rawy i je jak w tym przypadku przekadrowywać? Dobrze zrozumiałem?
Nic się nie da zmienić w profilach obiektywów, ta pozycja jest wyszarzona albo w ogóle jej nie ma. Profil ładuje się automatycznie zgodnie z wymogami Fuji i nie są się z tym nic zrobić.
Cornelson
23-12-2019, 02:12
Czyli zostaję "ręczna" korekcja kadru w programie?
Nie, wszystko jest skorygowane automatycznie.
Cornelson
23-12-2019, 12:37
To chyba wciąż nie zrozumiałem. Skoro koryguje automatycznie to dlaczego kadruje zdjęcie?
czomolungma
23-12-2019, 15:51
To chyba wciąż nie zrozumiałem. Skoro koryguje automatycznie to dlaczego kadruje zdjęcie?
Tez to zauważyłem. Importuje zdjęcie, wyświetla się w C1 niby całe, ale....jak kliknę ikonke kadruj to moge jeszcze rozszerzyć je, tak jakby właśnie wcześniej ktoś wykadrował. Ale czy nie jest to jakoś ustawione w opcji programu ? bo zauważyłem że od czasu do czasu jak wrzucam rafy to nie kadruje sam. Potem znowu kolejne przez długi czas jak wrzucam to są tak przykadrowane, a potem znowu co któryś raz nie kadruje. Może te ikonki kadrowania (ustawienia domyślne) się ustawia/resetuje ? Próbowałem rozwijać te ikonki kadrowania coś tam losowo z listy wybierać i skutek jest taki, że czasem właśnie nie kadruje. Coś jest na rzeczy.
Nie wiem, czy to o czym piszesz to jest to, o czym ja myślę. Może chodzi o to, że przy korekcji dystorsji pole widzenia się trochę zwęża. Te obiektywy mają ciut większy kąt widzenia, właśnie po to, żeby było z czego ucinać rogi przy prostowaniu beczki.
cybulski
23-12-2019, 16:25
Nie wiem, czy to o czym piszesz to jest to, o czym ja myślę. Może chodzi o to, że przy korekcji dystorsji pole widzenia się trochę zwęża. Te obiektywy mają ciut większy kąt widzenia, właśnie po to, żeby było z czego ucinać rogi przy prostowaniu beczki.
Tak też mi się zdaje.
Cornelson
23-12-2019, 16:31
Nie zdjęcia są wyraźnie przycięte. Widać znaczna różnicę pomiędzy zaimportowanym razem a jpg. Tak miałem kiedyś w lr z e2 kiedy to z automatu kadrkwal do 16:9 i winny był temu pomiar ekspizycji. Ktoś mi tu pomógł wtedy.
Niestety nie pomogę, nigdy się z tym nie spotkałem.
Cornelson
23-12-2019, 18:54
Opisałem znajomemu Wasze sugestie i wychodzi że Merde miał rację. Problem tkwi w profilu obiektywu. Jak będę miał więcej informacji jak to ogarnąć w ustawieniach to napiszę tu kilka słów. Dzięki wszystkim za pomoc.
Nie rozumiem chyba. W c1 ustawia się profil obiektywu gdzieś w ustawieniach? Trzeba to edytować zależnie od użytego obiektywu?
Capture One ładuje profil obiektywu własny lub (jeśli dostępny) profil producenta obiektywu. Tak przynajmniej jest w Fujinonach.
Profil ten odpowiada m.in. za dystorsje. Kadrowanie jest naturalną konsekwencją korekty dystorsji.
Czy trzeba to edytować? Nie, nie trzeba, ale można.
Nic się nie da zmienić w profilach obiektywów, ta pozycja jest wyszarzona albo w ogóle jej nie ma. Profil ładuje się automatycznie zgodnie z wymogami Fuji i nie są się z tym nic zrobić.
Nie jest to prawdą. Mogę wybrać w zasadzie dowolny profil, choć efekty mogą czasem być dziwaczne.
35105
Można także wyłączyć domyślną korekcję obiektywu.
35106
cybulski
09-01-2020, 18:39
Rumorsy XT4 https://www.fujirumors.com/fujifilm-x-t4-registered-and-coming-with-ibis-in-march-and-about-that-6k60p-video-rumor/
X100V https://www.fujirumors.com/fujifilm-x100v-and-fujifilm-x-t4-registered-and-announcements-on-february-4/
X-T200 też ma być. Założę się, że z bebechami X-T20.
jurkarol
10-01-2020, 00:04
Ha, wiedziałem że będzie x100v. Tylko v pasowalo po t. Więc kolejny będzie Z bo też fajna literka.
czomolungma
10-01-2020, 00:11
Ciekawe czy X-T40 dostanie IBIS w spadku po X-T4, czy jednak wykastrują...
X-T200 też ma być. Założę się, że z bebechami X-T20.
nie sądzę bo jak X-T100 to jest taki Fujifilm X-A5 z EVF
tak X-T200 zapewne będzie takim Fujifilm X-A7 z EVF
co mnie cieszy bo nie będzie miał matrycy X-Trans
nie sądzę bo jak X-T100 to jest taki Fujifilm X-A5 z EVF
tak X-T200 zapewne będzie takim Fujifilm X-A7 z EVF
No tak, a X-A7 to jest właśnie taki X-T20 bez wizjera. X-A5 i X-T100 to były odświeżone klony X-T10.
jurkarol
10-01-2020, 14:02
No tak, a X-A7 to jest właśnie taki X-T20 bez wizjera. X-A5 i X-T100 to były odświeżone klony X-T10.
Nie są to klony, a właściwie zupełnie inny typ aparatu, przede wszystkim matryca inna
Dlatego napisałem, że to odświeżone klony - do starych podzespołów dołożyli tylko "nową" (znaną z X-T20) matrycę.
W X-A7 zrobili inny zabieg - do starej matrycy (tej z X-T20) dołożyli nowy procesor.
Mylisz bardzo pojęcia .
X-T100 to żaden klon X-T10 to bardzo różne body, inna specyfikacja, całkiem inna matryca, inny układ sterowania itd.
Dlatego napisałem, że to odświeżone klony - do starych podzespołów dołożyli tylko "nową" (znaną z X-T20) matrycę.
W X-A7 zrobili inny zabieg - do starej matrycy (tej z X-T20) dołożyli nowy procesor.
Kolejna bzdura.
przede wszystkim w X-A7 jest matryca w układzie Bayera w X-T20 jest X-Trans to są dwie różne matryce
To ta sama matryca, tylko z innym układem filtrów. Zastanów się następnym razem zanim nazwiesz coś bzdurą.
jurkarol
10-01-2020, 22:18
Xa7 ma zwykły CMOS a nie xtrans. Układ senseli jest inny. epicure jaki filtr masz na myśli i co rozumiesz pod pojęciem matrycy?
Do matrycy można nie zaliczać filtra aa lub podczerwieni ale reszta już jest 'matrycą'
Mam na myśli sprawność półprzewodników, jakość przetwornika itp. Nie mam na myśli kolejności rozmieszczenia filtrów RGB ani co ile pikseli pojawia się "okienko" w tychże na "czujnik" detekcji fazy (który nota bene nie jest żadnym czujnikiem, tylko zwykłą fotodiodą jak wszystkie inne dookoła).
Swoją drogą X-Trans to jest najzwyklejszy na świcie CMOS.
Oczywiście może trochę nadużyłem słowa „dwie różne matryce” ale chodziło o kwestie fotograficzno-softwarowe
bo jeśli chodzi budowę samej matrycy to nie są oczywiście dwie całkowicie różne konstrukcje są podobieństwa ale conajmniej to nie są klony bo budowa jako całości matrycy jest jednak inna a i sama już elektronika pod dany typ rodzaju matrycy też musi być inaczej zaprojektowana.
jurkarol
10-01-2020, 22:48
CMOS to rodzaj i technika budowa wielu współczesnych matryc ale dla potocznego odróżnienia od xtrans z innym układem filtrów tak mówimy - CMOS zwykły.
Układ filtrów w zasadzie stanowi o różnicy w obrazowaniu.
Wiadomo o co chodzi: xtrans i nie-xtrans.
Więc xa7 ma nie xtrans :)
X-Trans robi tak znikomą różnicę w obrazowaniu, że więcej zależy od softu, niż od tego, w jakiej sekwencji są rozmieszczone filtry RGB.
Więc xa7 ma nie xtrans :)
Nikt nie twierdzi, że ma. On ma matrycę będącą technicznym klonem tej z X-T20, tyle że z podmienionymi filtrami RGB i "dziurkami" na fazę w innych miejscach.
jurkarol
10-01-2020, 23:33
X-Trans robi tak znikomą różnicę w obrazowaniu, że więcej zależy od softu, niż od tego, w jakiej sekwencji są rozmieszczone filtry RGB.
nie wiem czemu ale w xtrans zawsze wiedziałem w cieniach i na wysokim iso efekt akwareli, zupełnie innego typu rozmycie niż przy tradycyjnych matrycach. Nawet jeśli to tylko wina softu, to jest coś takiego w xtrans, że zostaje w taki sposób przetwarzane. A i programy do obróbki zdjęć nie zawsze czytają poprawnie xtrans. Więc może tylko na pierwszy rzut oka nie widać wielkich różnic w obrazie.
Zrazilem się po prostu do xtrans, choć uwielbiam fujifilm za stylistyke i obsługę aparatów.
X-T200 już jest oficjalnie:
https://www.optyczne.pl/14548-news-Fujifilm_X-T200.html
Wygląda na to, że naprawili wszystko to, co spartolili w X-T100 (nie wiem jak z jakością wykonania), za co policzyli sobie jakieś absurdalnie duże pieniądze - 3700 zł w kicie. X-T100 nie domagał w wielu aspektach, ale kosztował grosze, za które można było mieć dobry rejestrator obrazów do optyki Fuji.
podobno dzisiejszy firmware daje niezłego kopa AF z X-T3, ciekawe czy/kiedy wyjdzie pod X-T30?
Oj daje kopa. Wgrałem i jest bajka - poziom A6600 Sony. Kwadraciki śmigają aż miło. :)
czomolungma
31-01-2020, 10:11
Oj daje kopa. Wgrałem i jest bajka - poziom A6600 Sony. Kwadraciki śmigają aż miło. :)
A powiedz przyjacielu, jako przesiadkowicz z FF nikona na apsc....czy widzisz tę mityczną przewagę pełnej klatki ? Czy w zdjęciach do rozmiaru max 20x30 cokolwiek widać ? Sam zastanawiam się czy czasem nie zakupić czegoś z większą klatką i już pozostac tam na amen....
Na zdjęciach 20x30 na pewno nie zauważysz różnicy. Na A3 zauważysz jak się będziesz z bliska wpatrywał przy wydruku na błysku, bo na macie też ciężkie do odróżnienia.
Oczywiście przy wyższym ISO na cropie 100% ta różnica jest widoczna, ale ja się już tym nie jaram- oceniam właśnie na wydruku a3.
Nie żałuję wyboru- obecne apsc jest po prostu wystarczające do 90% zadań.
Jeszcze szkła. Wreszcie cieszę się że w Fuji wybiera się ogniskową jaką się potrzebuje, a nie szkło które się do czegoś nadaje (w N tak miałem).
Ale AF... No po prostu poezja. Nie dość że jest żwawszy to jeszcze okienko zmienia proporcje z 1:1 na 1:2 (eye af) w niektórych sytuacjach przez co trafia jeszcze lepiej.
Oczywiście wszystko na boost mode.
Wysłane z mojego kalkulatora Casio.
czomolungma
31-01-2020, 13:58
Na zdjęciach 20x30 na pewno nie zauważysz różnicy. Na A3 zauważysz jak się będziesz z bliska wpatrywał przy wydruku na błysku, bo na macie też ciężkie do odróżnienia.
Oczywiście przy wyższym ISO na cropie 100% ta różnica jest widoczna, ale ja się już tym nie jaram- oceniam właśnie na wydruku a3.
Nie żałuję wyboru- obecne apsc jest po prostu wystarczające do 90% zadań.
Jeszcze szkła. Wreszcie cieszę się że w Fuji wybiera się ogniskową jaką się potrzebuje, a nie szkło które się do czegoś nadaje (w N tak miałem).
Ale AF... No po prostu poezja. Nie dość że jest żwawszy to jeszcze okienko zmienia proporcje z 1:1 na 1:2 (eye af) w niektórych sytuacjach przez co trafia jeszcze lepiej.
Oczywiście wszystko na boost mode.
Dzięki za odpis. Tak pytałem bo już wiele lat siedzę na aps-c. Kolega od jakiegoś czasu zmienił swoją stara A77 na nowa A7mIII i nie powiem...zacny aparacik. Szybki af, fajne ISO (przy 6400 jak mi pokazywał co wyszło na kompie to byłem w szoku...bardzo małe szumy) no i wiele innych plusów. No i fajna GO juz przy 85 1.8, na apsc jednak widze róznicę. Dlatego tak sie waham czy nie robic kosztów i kupić używkę 56 f1.2 (ale póki co trzymają ostro cenę nawet po gwarancji) czy powyprzedawać co mam i puknąc alfę raz i konkretnie na 5 lat nawet nie będę myślał o zmianie.....a potem tylko szkiełko dokupić drugie i mi starczy.
Wiadomo koszta mniejsze w apsc, bo body na upartego mam, stare bo stare ale tylko dokupic 56 1.2 i byłoby ok, podobno GO jest taka sama z 56 f1.2 na apsc co na 85 1.8 w FF. Tylko ze jak patrze na YT porownanie 56 1.2 vs 85 1.8 FF to i tak w FF mimo odpowiednika światła jest mniejsza GO a powinna byc niby taka sama z kalkulatora tak wychodzi. Nie jestem portrecistą ale lubię czasem rodzinę pofocić z mała GO.
Dzięki za odpis. Tak pytałem bo już wiele lat siedzę na aps-c. Kolega od jakiegoś czasu zmienił swoją stara A77 na nowa A7mIII i nie powiem...zacny aparacik. Szybki af, fajne ISO (przy 6400 jak mi pokazywał co wyszło na kompie to byłem w szoku...bardzo małe szumy) no i wiele innych plusów. No i fajna GO juz przy 85 1.8, na apsc jednak widze róznicę. Dlatego tak sie waham czy nie robic kosztów i kupić używkę 56 f1.2 (ale póki co trzymają ostro cenę nawet po gwarancji) czy powyprzedawać co mam i puknąc alfę raz i konkretnie na 5 lat nawet nie będę myślał o zmianie.....a potem tylko szkiełko dokupić drugie i mi starczy.
Wiadomo koszta mniejsze w apsc, bo body na upartego mam, stare bo stare ale tylko dokupic 56 1.2 i byłoby ok, podobno GO jest taka sama z 56 f1.2 na apsc co na 85 1.8 w FF. Tylko ze jak patrze na YT porownanie 56 1.2 vs 85 1.8 FF to i tak w FF mimo odpowiednika światła jest mniejsza GO a powinna byc niby taka sama z kalkulatora tak wychodzi. Nie jestem portrecistą ale lubię czasem rodzinę pofocić z mała GO.
to tylko podobna GO ale technicznie i w odbiorze zdjęcia zawsze będą lepsze na większej matrycy FF plastyczność zdjęć, co zresztą już sam zauważyłeś.
Za cenę używki 56 1.2 to kupisz używkę FF DSLR Nikon lub Canona razem z 85 1.8
lub Sony A7 (choć nie za bardzo polecam ten model ale statycznych zdjęć jak najbardziej si e nada ) z 85 1.8
zobacz jakie zdjęcia min. A7 ( z różnymi szkłami) robi Iwona https://www.flickr.com/photos/iwonapodlasinska/
Masterpiece https://www.flickr.com/photos/iwonapodlasinska/46517352052/in/photostream/
Nie ma czegoś takiego, jak plastyczność zdjęć :-) Wszystko sprowadza się do GO.
marcin255
31-01-2020, 15:08
Co powiecie o takim zestawie tak na wakacje X-T3 + ob. XF 18-55 mm f/2.8-4.0 ?
cybulski
31-01-2020, 15:09
Co powiecie o takim zestawie tak na wakacje X-T3 + ob. XF 18-55 mm f/2.8-4.0 ?
IMO za duży. To podobna wiekość tego co masz w stopce z6+24-70.
https://camerasize.com/compact/#800.359,795.784,ha,t
Rozważ X-T3 i 27 2.8
Nie ma czegoś takiego, jak plastyczność zdjęć :-) Wszystko sprowadza się do GO.
a jakbym wziął słowo plastyczność w cudzysłów to by było dobrze mistrzuniu?
i nie wszystko sprowadza się do GO.
cybulski
31-01-2020, 15:28
Rozważ X-T3 i 27 2.8
Mój zestaw wakacyjny przez kilka lat to był xt1+27/2.8 do którego czasem dorzucałem 18-55. Zdarzały mi się wyjazdy gdzie nie wyciągałem tego zooma z plecaka (miasta, street). Moim drugim ulubionym wakacyjnym szkłem była 18/2.
Gdybym miał mieć jakieś życzenia do Fuji to chciałbym aby zaktualizowali własnie 18/2 i 35/1.4 ale nie do wersji xc a xf wersje poprawione mk2
A po co ta złośliwość?
W cudzysłowie mógłbyś nawet napisać, że zdjęcie z pełnej klatki miało duszę i do Ciebie mówiło.
cybulski
31-01-2020, 15:39
i nie wszystko sprowadza się do GO.
Wszystko sprowadza sie do szkieł. Te przykłądy co podałeś, robotę robią po połowie szkła i postproces albo nawet postproces większą część.
18 f2 XC chętnie bym przytulił. :)
czomolungma
31-01-2020, 20:17
Może nie wszyscy ich lubią ale konkretnie rzeczowo i z dowodami :)
https://youtu.be/och085bnrIk
cybulski
31-01-2020, 20:32
Może nie wszyscy ich lubią ale konkretnie rzeczowo i z dowodami :)
https://youtu.be/och085bnrIk
Stare, sprzed tygodnia :) i obejrzane
niedzielny_pstrykacz
31-01-2020, 22:33
Stare ale jare :D
Też już podjąłem decyzję. Wyprzedaje wszystko powoli co mam i przy pierwszym cashbacku takim jak obecnie jest na a7m2 (1400zł) kupuję A7mIII - raz się żyje :)
Więc jeśli ktoś chciałby przytulić X-T10 z kitem oraz 35F2 (jeszcze na gwarancji szkło, nawet pyłku nie ma stan idealny to walić na PW :)
Na gwint od kita mam jeszcze polarka marumi (uzyty 3 razy) oraz holder cokina i 3 płytki połowkowe szare o róznej gęstości.
Ja nie, mam inne przytulanki.;-) Ale decyzja dobra.
... oraz holder cokina i 3 płytki połowkowe szare o róznej gęstości.
To już wiadomo jak były naświetlane te krajobraziki :-P
marcin255
02-02-2020, 22:43
Rozważ X-T3 i 27 2.8
Xt30 + 18-55 2.8-4 ? Na wakacje na spacer ?
Xt30 + 18-55 2.8-4 ? Na wakacje na spacer ?
Do jednego i drugiego się nada.
marcin255
02-02-2020, 22:58
I taki zestaw zamierzam nabyć :smile: , przy cenie 4369 zł to naprawdę zacny zestawik .
I taki zestaw zamierzam nabyć :smile: , przy cenie 4369 zł to naprawdę zacny zestawik .
Uważam, że to dobra decyzja.
niedzielny_pstrykacz
03-02-2020, 11:01
Ja nie, mam inne przytulanki.;-) Ale decyzja dobra.
Niby dobra, tylko dlaczego tak boli ? :)
Nie wiem czy nie włączył się u mnie Pan "mieć"...czyli posiadanie dla samego posiadania. Nikt nie neguje, że FF da lepszy obrazek, mniejszą GO czy lepsze ISO. Tak wczoraj przed snem porachowałem na szybko żę FF(myślałem o a7m3) nawet w dobrej cenie + 85 1.4 + 35 1.8 to około 12 patyczków, nawet jak stare graty uda się sprzedać to dołożyć będzie trzeba grubo ponad 7 patyczków. Następnie policzyłem realne wypady z aparatem....wakacyjny urlop + co pare dni spacer z małżowinką w te same miejsca więc praktycznie nie ma co fotografować, od czasu do czasu jednodniowy wypad. Efekt takich wypadów: kilka gniotów wrzuconych tu na forum w rozdziałce ok. 2000pix + instagram wielkości znaczka pocztowego....no ni chu chu mi się to nie kalkuluje. Może po prostu wyprzedać tylko resztki Nikona, którego nie używam kupić 56 1.2 i pacnąć się w głowę na tyle silnie aby ciągoty przeszły...Tym bardziej że zostając z małym fujikiem (w w segmencie X-TXX) jestem w stanie wtedy dla fanaberii co 2 lata sprzedawać puszkę dokładać niewiele i zmieniać sobie dla przyjemności na nową....
A tak, sprzedam 35-tkę której ogniskowa mi nie leży, dołoże 1500 zł wezmę 56 f1.2 i będę mieć korpus + kit szeroki na te moje pseudo widoczki + 56 f1.2 którym da się przyportrecić . Sam nie wiem czy dobrze rozumuje....
Co chwile zmieniam decyzję, już byłem w ogródku, już witałem się z gąską i....znowu rozsądek podpowiada co innego. Z drugiej strony żyje się tlyko raz i coś z tego życia mieć trzeba. I weź tu bądź mądry Panie..i pisz wiersze.
cybulski
03-02-2020, 11:29
Niby dobra, tylko dlaczego tak boli ? :)
Nie wiem czy nie włączył się u mnie Pan "mieć"...czyli posiadanie dla samego posiadania. Nikt nie neguje, że FF da lepszy obrazek, mniejszą GO czy lepsze ISO. Tak wczoraj przed snem porachowałem na szybko żę FF(myślałem o a7m3) nawet w dobrej cenie + 85 1.4 + 35 1.8 to około 12 patyczków, nawet jak stare graty uda się sprzedać to dołożyć będzie trzeba grubo ponad 7 patyczków. Następnie policzyłem realne wypady z aparatem....wakacyjny urlop + co pare dni spacer z małżowinką w te same miejsca więc praktycznie nie ma co fotografować, od czasu do czasu jednodniowy wypad. Efekt takich wypadów: kilka gniotów wrzuconych tu na forum w rozdziałce ok. 2000pix + instagram wielkości znaczka pocztowego....no ni chu chu mi się to nie kalkuluje. Może po prostu wyprzedać tylko resztki Nikona, którego nie używam kupić 56 1.2 i pacnąć się w głowę na tyle silnie aby ciągoty przeszły...Tym bardziej że zostając z małym fujikiem (w w segmencie X-TXX) jestem w stanie wtedy dla fanaberii co 2 lata sprzedawać puszkę dokładać niewiele i zmieniać sobie dla przyjemności na nową....
A tak, sprzedam 35-tkę której ogniskowa mi nie leży, dołoże 1500 zł wezmę 56 f1.2 i będę mieć korpus + kit szeroki na te moje pseudo widoczki + 56 f1.2 którym da się przyportrecić . Sam nie wiem czy dobrze rozumuje....
Co chwile zmieniam decyzję, już byłem w ogródku, już witałem się z gąską i....znowu rozsądek podpowiada co innego. Z drugiej strony żyje się tlyko raz i coś z tego życia mieć trzeba. I weź tu bądź mądry Panie..i pisz wiersze.
Ja bym na początek zrobił redukcję. Zacząć od lustra, wszystko out.
Albo reduckja fuji do zera i dokupujesz z6 jeśli faktycznie szkła z NIkona masz dobre, które będą dobrze działać.
Miałem w ręku z6 z S 24-70/4 ... mimo tego że może to się wydawać małe takim nie jest. Fuji to zdecydowanie zgrabniejszy zestaw.
Jesli chodzi o różnicę w jakości - sam musisz opdowiedzieć sobie na pytanie czy Ty naprawdę tego potrzebujesz, bo wiem że to czasem męczy. Poza Tobą tych różnic nikt nie zauważa. Liczą się tylko foty które robisz a te są świetne na Twoim instagramie.
niedzielny_pstrykacz
03-02-2020, 11:51
Ja bym na początek zrobił redukcję. Zacząć od lustra, wszystko out.
Tez tak własnie myślę pomyślałem. Już nawet rozpuściłem wici i pierwszy oglądający zjawi się niebawem.
Albo reduckja fuji do zera i dokupujesz z6 jeśli faktycznie szkła z NIkona masz dobre, które będą dobrze działać.
Niestety. Po pierwsze zostało mi już tylko jedno tele do nikona. Druga sprawa wejście w Z to ruina dla mnie finansowa. Szkła sporo droższe niż w soniaczu (1.8) a jak wyjda 1.2 to pewnie ceny 5 cyfrowe jak w Canonie 85 1.2 (R). Wiem że to bardziej przyszłościowe szkła (te w Nikonie) ze względu na mały bagnet w sony ale....nie dla niedzielnego pstrykacza, który wstawi fotke ze spaceru z żoną na insta wielkości znaczka pocztowego :) Jeśli coś targnęłoby mną na tyle że jednak pójdę w FF to na dzień dzisiejszy tylko sony z jego tańszą szklarnią się kwalifikuje. FTZ dla mnie odpada bo robi się jeszcze większe pudło.
Liczą się tylko foty które robisz a te są świetne na Twoim instagramie.
Oj Zbyszku teraz to zapodałeś. Są delikatnie mówiac średnie i każdy średnio ogarnięty gimnazjalista smartofnem takie znaczki wkleja na insta. Mówię serio. Ale dziekuję.
Obiecałeś pokazac coś z 56 1.2 APD pamiętasz ? :)
cybulski
03-02-2020, 12:10
Brak weny mnie dopadł w tym okresie zimowym.
niedzielny_pstrykacz
03-02-2020, 16:41
Brak weny mnie dopadł w tym okresie zimowym.
Nie muszą być przesiąknięte artyzmem :)
Bardziej interesuje mnie jak wygląda obrazek, czy jakieś różnice względem wersji bez APD
czomolungma
21-02-2020, 14:29
Do 29 lutego w Fotojokerze dobra cena jakby ktos chciał tanio body całkiem niezłe:
X-T20 - Cashback 860 zł wliczony w cenę + 5% tłusty rabat = 1728 zł + aku za 1 zł + fotoksiązka
cybulski
26-02-2020, 10:49
X-T4
https://www.dpreview.com/reviews/fujifilm-x-t4-initial-review
https://www.optyczne.pl/14659-news-Fujifilm_X-T4.html
https://www.optyczne.pl/748.1-artyku%C5%82-Fujifilm_X-T4_w_naszych_r%C4%99kach.html
cybulski
26-02-2020, 11:18
Jaka cena?
Jakiś kosmos chyba cenowy, nawet się nie interesowałem.
Prędzej czy później stanieje a musicie przyznać, że Fuji ma w sobie jakąś magię.:-D
cybulski
26-02-2020, 11:32
Prędzej czy później stanieje a musicie przyznać, że Fuji ma w sobie jakąś magię.:-D
No wiadomo, najfajniejsze zabawki :mrgreen:
Jakoś coraz mniej ją czuję. Póki co ma najlepsze (subiektywnie) JPEGi i pokrętła, a cała reszta jest zupełnie standardowa.
cybulski
29-02-2020, 12:25
Xt4 sample https://m.dpreview.com/samples/9632054262/fujifilm-x-t4-pre-production-sample-gallery-dpreview-tv
cybulski
29-02-2020, 14:09
Wysokie ISO jest faktycznie dość słabe w tych matrycach 26mpix, widać ze mocno się sypie już przy iso 1000. Komu zależy na wysokim iso to te matryce nie są tutaj odpowiednie. Już dawno pisałem ze Fuji zrobiło błąd zagęszczając xtransy apsc. To nie jest właściwy kierunek no ale cóż, widać ambasadorowie marki "przyklaszczą" wszsytkiemu, nikt nie będzie podcinał gałęzi na której siedzi :)
Co Ty gadasz, cybulski? Te matryce są na wysokich ISO niemal identyczne, jak te 24-megapikselowe. Zastanowiłbym się bardziej nad tym, czemu ACR wcześniej miał standardowe wyostrzanie z siłą 25, a teraz 40. No ale wątpię, aby ktokolwiek zauważył taki "drobny szczegół".
marcin255
29-02-2020, 16:01
Co ciekawe tak samo zauważyłem przy nikonie z
36867
Szczerze mówiąc nie widzę w tych samplach znacznej różnicy wobec m43.
xt4 na pewno ma dobrą specyfikację lecz jako całość (body +szkła) to jest za duży i za ciężki (w kategorii apsc i nawet ff szczególnie ze szkłami 1.4 czy 2.8).
Wiem, że to jedna z lepszych puszek do foto i video na rynku, ale chyba wolałbym z6.
xt4 na pewno ma dobrą specyfikację lecz jako całość (body +szkła) to jest za duży i za ciężki (w kategorii apsc i nawet ff szczególnie ze szkłami 1.4 czy 2.8).
Nie większy ani nie cięższy niż E-M1 czy G9. Niestety puszki PRO są większe i cięższe, niezależnie od wielkości matrycy. Jeśli komuś zależy na czymś mniejszym, to ma w czym wybierać w modelach z niższych półek.
Zawsze gonienie króliczka, kto więcej, kto lepiej. A czasami wystarczy "wystarczająco dobrze".
Mnie obrazek z X-T3 cieszy do 6400, mam 16 f/2.8, który bardzo lubię, a na spacery z 35 f/1.4 chodzę.
Symulacja Classic Negative, jednak stała się moją ulubioną.
Inne aparaty mam do pracy, ale to własnie Fuji jest dla mnie tym który sprawia mi najwięcej frajdy.
X-T4 ominę, bo za mało wnosi względem X-T3. Pewnie wymienię dopiero na X-H2 lub X-T5.
Wysokie ISO jest faktycznie dość słabe w tych matrycach 26mpix, widać ze mocno się sypie już przy iso 1000. Komu zależy na wysokim iso to te matryce nie są tutaj odpowiednie. Już dawno pisałem ze Fuji zrobiło błąd zagęszczając xtransy apsc. To nie jest właściwy kierunek no ale cóż, widać ambasadorowie marki "przyklaszczą" wszsytkiemu, nikt nie będzie podcinał gałęzi na której siedzi :)
Mając Nikona D850 i Sony A7III, Fuji X-T30 z ob XF 18-55 F2,8-4 R LM OIS kupiłem bo była promocja i na wakacyjne wycieczki:grin: Bawię się robiąc wszelkie porównania i naprawdę jestem zachwycony. Piszesz, że w tych matrycach wysokie ISO jest kiepskie i sypie się już przy ISO 1000.
1, ISO 3200.
36876
2. ISO 12800
36877
cybulski
01-03-2020, 15:32
Mając Nikona D850 i Sony A7III, Fuji X-T30 z ob XF 18-55 F2,8-4 R LM OIS kupiłem bo była promocja i na wakacyjne wycieczki:grin: Bawię się robiąc wszelkie porównania i naprawdę jestem zachwycony. Piszesz, że w tych matrycach wysokie ISO jest kiepskie i sypie się już przy ISO 1000.
1, ISO 3200.
36876
2. ISO 12800
36877
Podałem linka z xt4 i na tej podstawie napisałem. Mam obecnie xt1 i x100f i wiem jak pracuje Fuji. Jak jest światło to nie ma problemu. Najlepiej widać wpyw wysokiego iso na skórę i tam są takie zdjęcia w tym linku.
Tak jak napisał Teu najważniejsza jest przyjemność z fotografowania danym sprzętem .
Czasami jest tak , że gorsza matryca , ergonomia ale ogolnie jest fun .
Podałem linka z xt4 i na tej podstawie napisałem. Mam obecnie xt1 i x100f i wiem jak pracuje Fuji. Jak jest światło to nie ma problemu. Najlepiej widać wpyw wysokiego iso na skórę i tam są takie zdjęcia w tym linku.
W podanym linku zdjęcia z X-T4 wyglądają kiepsko.
czomolungma
25-03-2020, 22:42
Trwa podwójny cashback na X-T30 jak ktoś szuka - cena w AB foto 2839 zł....dobra cena :)
czomolungma
02-04-2020, 09:50
W Xkom po wpisaniu kodu promocyjnego wiosennego X-T20 za 1699 zł bardzo dobra cena gdyby ktoś szukał. Notabene nie przeszkadza to ludziom w ogłoszeniach żądać za używke 2 latnią nawet 1500 - paranoja
czomolungma
06-04-2020, 10:04
promka
https://www.fotoplus.pl/aparaty-cyfrowe/kompaktowe/Fujifilm-X100F
cybulski
14-04-2020, 21:05
Streszczenie z wywiadu https://www.fujirumors.com/fujifilm-manager-toshihisa-iida-we-open-the-x-mount-to-third-parties-x-h-line-continues-no-gfx-fixed-lens-camera-more/
“We Open X Mount to Third Parties. X-H Line Continues. No GFX Fixed Lens Camera & More”
Ciekawostka - wczoraj zrobiłem X-T3 1300 zdjęć. Zadło 3 kreski z 5ciu na jednym akumulatorze.
Zdjęcia seryjne high/low, boost mode, migawka elektroniczna, aparat włączony tylko do zdjęć, używany w 80% tylni ekranik.
To akurat nic dziwnego :) W bezlusterkowcach to ekran i wizjer są najbardziej energochłonne, a nie migawka. Używając zdjęć seryjnych skracasz czas pracy ekranu i wizjera.
cybulski
18-04-2020, 11:03
Ciekawostka - wczoraj zrobiłem X-T3 1300 zdjęć. Zadło 3 kreski z 5ciu na jednym akumulatorze.
Zdjęcia seryjne high/low, boost mode, migawka elektroniczna, aparat włączony tylko do zdjęć, używany w 80% tylni ekranik.
Niezly wynik.
Żaden wynik, zwykłe używanie. ;)
Dziwi mnie sapanie niektórych użytkowników (szczególnie niektóre grupy na FB), że nie idzie im przebić granicy 300 zdjęć.
Nie wiem co trzeba robić, aby tak szybko zjadać baterię.
Nie wiem co trzeba robić, aby tak szybko zjadać baterię.
Wystarczy pochodzić z aparatem przez parę godzin po mieście :)
Żaden wynik, zwykłe używanie. ;)
Dziwi mnie sapanie niektórych użytkowników (szczególnie niektóre grupy na FB), że nie idzie im przebić granicy 300 zdjęć.
Nie wiem co trzeba robić, aby tak szybko zjadać baterię.Chcesz zaimponować to idź na spacer, zrób chociaż połowę tego ;-)
300 to już nie zły dla mnie wynik(i największa wada Fuji)
Ale jak spacerujecie to ciągle macie włączony aparat? Po co?
A jak chcesz fotografować wyłączonym?
Zresztą, idź zademonstruj :-)
Odłóż złośliwość na bok. Ignorancja zrozumienia mojego posta tez mało wnosi do tematu z Twojej strony.
Podpowiem, słowo klucz: ciągle.
cybulski
18-04-2020, 13:01
Bateria gdyby była większa to puszki by urosly. Dla jednych byłoby to ok dla innych nie. Ja wolę aby Fuji nie rosło. Wolę mieć zapas baterii w plecaku lub podłączone do powerbanka niż wzrost rozmiarów body.
Bateria gdyby była większa to puszki by urosly. Dla jednych byłoby to ok dla innych nie. Ja wolę aby Fuji nie rosło. Wolę mieć zapas baterii w plecaku lub podłączone do powerbanka niż wzrost rozmiarów body.
Dokładnie tak. Tutaj mój patent. Ale to wykorzystuję gdy coś dłużej nagrywam.
38425
Ciągłe włączanie i wyłączanie też jest energochłonne.
cybulski
18-04-2020, 13:06
A propo baterii to pierwszy raz od 4 lat padła mi bateria, zamiennik zielona patona. Miała mniej ok 6 mies. Używam oryginalnych, newelli, duracele i patony zielone i niebieskie.
O Patonach mam niskie mniemanie - 2 mi padły swego czasu. Od długiego czasu mam duracell/greencell/newell i są ok.