Zobacz pełną wersję : Nikon Z7 w praktyce forumowiczów
misiak76
08-05-2021, 21:38
Jeśli chodzi o Snapbridge to tu powinno być osobne subforum :D a dla tego kto programował ten program powinno być przygotowane specjalne miejsce w piekle.[emoji1787][emoji23] masz [emoji482]
Wysłane z mojego GM1910 przy użyciu Tapatalka
Krzysztofh
09-05-2021, 15:14
Dzisiaj miałem wreszcie trochę czasu i przetestowałem parę obiektywów z moją Zetką. z obiektywami F AF-S nie problemu. Niestety współpraca z Nikkor AF Micro 105 mm f/2.8D oraz Tokiną AT-X M100 PRO AF D 100 mm f/2.8 układa się tylko na gruncie manualnym. Zakładam, że tak ma być i inaczej nie będzie. To akurat nie problem, makro i tak prawie zawsze robię w manualnie, a jak mi się zachce inaczej to ciągle jest D750.
Obiektyw D nie ma jak napędzić bo to na śrubokręt, a Tokina pewnie kwestia oprogramowania w obiektywie, którego nawet nie ma do aktualizacji czy to w domowych warunkach czy nawet w serwisie.
Obiektyw D nie ma jak napędzić bo to na śrubokręt,
A co ma D wspólnego z AF na wiertarkę?
a Tokina pewnie kwestia oprogramowania w obiektywie,
Nieee, ta Tokina też jest na śrubkę. ;)
Chyba ma to że FTZ nie ma napędu na śrubkę ? :)
Jak tokina na śrubkę to tym bardziej nic nie zrobisz z tym.
Wielu żałuje obiektywów na śrubokręt ale ja bym się tym muzeum nie przejmował.
No nie ma. Ale jeszcze raz. Co litera D w nazwie obiektywu ma wspólnego z AF na śrubkę?
Krzysztofh
09-05-2021, 18:05
Mam tego świadomość. Makro i tak przeważnie manualnie. Ważne że cała reszta hula i jest super.
No nie ma. Ale jeszcze raz. Co litera D w nazwie obiektywu ma wspólnego z AF na śrubkę?
To że z małymi wyjątkami D oznacza że tam będzie na śrubokręt bo to są muzealne obiektywy, przecież obiektywów D z własnym silnikiem AF wiele nie ma i łatwo to sprawdzić, a szukać inaczej już utrudniamy, dlatego D raczej oznacza śrubokręt mimo że to oznaczenie nie jest związane z śrubokrętem - tyle wystarczy ? :)
Nie, nie wystarczy. Bo jak ktoś akurat ma AF-S/D albo AF/G, i przeczyta że nie działa/działa na FTZ a tu zonk, i przyjdzie marudzić na forum/FB?
I fakt. Dużo ich nie było, ale były.
Raczej trzeba sprawdzić konkretnie czy działa przez FTZ bo to że jakiś obiektyw D ma swój silnik nie oznacza nic, a wtedy marudzenie na forum/FB może być do kwadratu.
Ja bym zwyczajnie unikał takich obiektywów.
Możłiwości matrycy Z7 są wielkie i nawet z ograniczeniami optyki obiektywu Viltrox 1.8/85 robi na mnie wrażenie bardzo pozytywne.
1/200 ISO64 f/6.3
crop 1:1
51625
żeby urealnić jaki to jest crop
51626
i finalnie można wyciąć sobie takie coś:
51627
Wydaje się że procentowo tych pikseli tak wiele nie ma ale w rzeczywistości matryca obecnie średniej wielkości bo są przecież większe i planowane dużo dużo większe, jak to się mówi robi robotę.
Podpinając Nikkor S 1.8/85 spodziewać można się jeszcze lepszej szczegółowości.
Po co to piszę, a no po to że ja z premedytacją używam krótkich ogniskowych i taka matryca daje mi wielkie możliwości zwłaszcza w uwa zoom ale i w takim 85mm gdzie mam namiastkę tele, a to wszystko przy małych gabarytach i małej wadze.
Kojocisko
21-05-2021, 12:21
Mnie ciągle zastanawia czy po 46mpx jestem w stanie wrócić di 24mpx? Stąd ciekawe co piszesz - ty właśnie przebyłeś drogę 24-46mpx.
misiak76
21-05-2021, 12:33
Wszystko się zmienia. Ja też długo myślałem, że 24 Mpix mi wystarczy. Do czasu aż zacząłem dostawać zamówienia na duże wydruki. Wówczas lampka się zapaliła.
Bo każde zdjęcie dodatkowo kadruje w postprodukcji i wychodzi, że zdjęcie nie ma tych 24 Mpix a 18. Wiem są sposoby aby zwiększyć zdjęcia i często się nimi ratuję. Tylko, że gdy zobaczyłem te magiczne Mpixele w Z7 to niestety. Z drugiej strony ciężar D850 mnie odstraszał [emoji28] Bo jednak lekkość ma znaczenie [emoji6]
Kojocisko
21-05-2021, 13:16
Ja lubię 46mpx ale tęsknię za szumami 24mpx :-).
Mnie ciągle zastanawia czy po 46mpx jestem w stanie wrócić di 24mpx? Stąd ciekawe co piszesz - ty właśnie przebyłeś drogę 24-46mpx.
Można się cofnąć ale to zależy mocno od wykorzystania samej matrycy, przecież nie wszyscy wykorzystują to jak przykładowo ja.
Na drugie zastosowanie zwrócił mi uwagę znajomy bawiący się mocno makro, a kwestia wielkich wydruków trudno mi ocenić, robiłem tylko dwa wielkie bannery przy autostradzie ze swoich zdjęć z D600 i wyszło super :)
- - - - kolejny post - - - - - -
Ja lubię 46mpx ale tęsknię za szumami 24mpx :-).
Obawiałem się tej straty ale już wiem że zysk z detalu kompensuje i tak niewielką stratę w szumie, porównywałem zdjęcia z ISO 12800-16000 i jest porównywalnie ze wskazaniem na większą matrycę.
Moja druga obawa była odnośnie utrzymania zestawu w rękach na długich czasach i czy będzie to samo co na 24Mpix, póki co nie dostrzegam różnic.
Krzysztofh
30-06-2021, 10:44
Pojawiła się kolejna aktualizacja wersja 3.31 dla Z7
Tak, nawet nie wgrywałem tego, nie chce mi się karty z aparatu wyciągać, a FTZ nie używam :)
Pamiętam taki problem też usuwali w Sony, jak kręciłem zoomem to wydawał piski dziwne, myślałem że obiektyw pada, a po aktualizacji znikło.
Usunięto problem występujący po aktualizacji oprogramowania sprzętowego aparatu do wersji 3.30, który czasami wzmacniał dźwięki generowane przez mechanizmy przysłony podczas obracania pierścieniem zoomu lub pierścieniem ustawiania ostrości w niektórych obiektywach z mocowaniem F podłączonych za pośrednictwem adaptera do mocowania FTZ.
Krzysztofh
08-08-2021, 17:11
Czy ktoś posiadaczy Z7 orientuje się czy dodana ładowarka EH-7P daje się rozebrać, tzn. czy da się odłączyć wtyczkę sieciową? Nie chcę się z nią mocować, a w necie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na ten temat. Pytam na wypadek zabrania jej w podróż. Odłączenie wtyczki może trochę zmniejszyć zajęte miejsce.
Jeśli masz na myśli wersję z wciskanym adapterem to wygląda on tak i jest trudny do ściągnięcia bo zatrzask dość mocno trzyma.
54698
Ja na wyjazdy zabieram kabel USB-C nikona i wykorzystuję ładowarkę do fona, naładujesz tak akku w aparacie jeśli jest zgodny z EN-EL15b.
Czy ktoś posiadaczy Z7 orientuje się czy dodana ładowarka EH-7P daje się rozebrać, tzn. czy da się odłączyć wtyczkę sieciową? Nie chcę się z nią mocować, a w necie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na ten temat. Pytam na wypadek zabrania jej w podróż. Odłączenie wtyczki może trochę zmniejszyć zajęte miejsce.
Wywal fabryczną ładowarkę i kup coś takiego lub podobnego:
Cyfrowe.pl ładowarka Patona
(https://www.cyfrowe.pl/ladowarka-patona-ladowarka-usb-smart-dual-lcd-do-nikon-en-el15-enel15-p.html?utm_source=google&utm_medium=organic&utm_campaign=GMC_bezplatne_informacje&gclid=CjwKCAjwgb6IBhAREiwAgMYKRvsLW621FAtlucNZG0v0 sk4GdKCqyt0Kncv8nRZ0GSj_w8_O3xDtfRoCmWMQAvD_BwE)
Podziękujesz mi potem. ;)
Krzysztofh
09-08-2021, 07:10
Już dziękuję. Przy najbliższej okazji jak będę w cyfrowych to zakupię. Tej fabrycznej faktycznie nie będę próbował rozłączać, bo jak widać na załączonym przez koesh obrazku wygląda to tak, że raz zapiąć i nie ruszać.
Ja na ostatni wyjazd ponad tygodniowy z intensywnym użytkowaniem sprzętu już nie zabrałem całego kompletu ładowarka, powerbank, dwa zapasy akku itd.
Zabieram kabelek USB z kompletu od Nikona i ładowarka zwykła do fona ( ta Nikona z kompletu Z7 za ciężka ), zapas akku nie używany ani raz, doładowywanie akumulatora w body co drugi dzień.
Wydaje mi się że jak już używamy sprzętu intuicyjnie to zapotrzebowanie na energię spada drastycznie, jeden akumulator wystarcza nawet na 500 zdjęć i to bez stresu żeby wyłączać aparat, uśpienie działa dobrze, nigdy nie włączam trybu samolotowego i nie kombinuję z ustawieniami wifi/bt.
Zapasowy CFe znowu nie wykorzystany, odpukać żadnych problemów nie ma kolejny raz na lotniskach, bramkach, skanerach itd, z kartami SD miałem niesamowite jaja co tu opisywałem, więc nie jestem obiektywny !! :)
Programowany pierścień na obiektywie nadal nie ma u mnie zastosowania, a przypadkowe zakręcenie nim jest możliwe, więc jest to funkcja zbędna, za to przydałby się przycisk na obiektywie, a 14-30mm S tego nie ma.
patronat
07-10-2021, 20:35
W Nikonie niewiele się zmienia. Po 2 latach użytkowania gumy spuchły niemiłosiernie, do tego stopnia iż nie można już w zasadzie zatkać portów. Poza czyszczeniem matrycy, trzeba czasem czujnik zbliżeniowy oka wyczyścić, jeśli się chce korzystać z automatycznego przełączania wizjer/ekran. Poza tym same pozytywy- reszta działa jak należy, bateria nie wykazuje śladów zużycia, FTZ w porządku, żadnych luzów. Ostrzenie w punkt, pomiary ok. Ulubione obiektywy to 35 Sigmy i 85 Viltroxa ostatnio. Obydwa bez zarzutów. Mam też nikkora 50s, ale niestety mam wrażenie że nie przepuszcza tak obrazu jak na początku. Najwięcej nieostrych zdjęć wychodzi z Sigmy 70-200 sport, trzeba mocno uważać na stabilizację. Dobrze współpracują za to Nikkory, w tym 70-200 Vr i Vr2 te testowałem mocno, 105 bezbłędna. Fajna zabawa z M42. Tak ogólnie piszę tylko żeby wątek odświeżyć, ale może będę w stanie coś podpowiedzieć zainteresowanym zakupem wersji poerwszej.
Mój Z6, który sprzedałem widziałem że nadal jak nówka, specjalnie przyglądałem się gumom i jest idealny stan, na liczniku nastukane ma podobno 50 tysięcy, więc dość sporo jak na ponad dwa lata, więc liczę że Z7 też będzie ok, jedynki były robione w Japonii ale podejrzewam że dwójki nie będą miały innych materiałów.
Za to brudzenie się sensora jest wkurzające, nie wiem czy zasłanianie migawką to dobry pomysł ale jakby taka opcja była to w terenie używałbym jej.
patronat
08-10-2021, 10:03
Gumy nie dość że puchną, ale jeszcze do tego się łuszczą
56736
56737
56738
MADE IN JAPAN
Ja bym sobie zrobił badania, serio nie trolluje :) To co wychodzi z potem na dłoniach i niszczy tak gumę jest niepokojące.
patronat
08-10-2021, 10:35
Koesh - z podstawówki wyciągnąłem wiedzę tajemną: słyszałeś o tarciu? Ale Tobie gratuluje wypocin. Serio, nie trolluję.
Mi w jednej Z6 zaczęły puchnąć gumy zakrywające porty. Nie były używane, może dwa razy otworzyłem. W drugiej jest dobrze. Gumy uchwytu jak na razie nie mają oznak zużycia w obu sztukach. W D750 po dwóch latach też zaczęło delikatnie wszystko puchnąć.
Koesh - z podstawówki wyciągnąłem wiedzę tajemną: słyszałeś o tarciu? Ale Tobie gratuluje wypocin. Serio, nie trolluję.
Nie obrażaj się ale w wielu schorzeniach na dłoniach z potem wydziela się kwas i amoniak, nie żeby usprawiedliwiać problem jakości tych gum.
Przeszło mi wiele sprzętu przez ręce i trafiały się aparaty z małym przebiegiem i gumy rozciągnięte, a i z dużym przebiegiem jak nowe.
Serio to co się z rąk wypaca ma znaczenie i nie ma się co oburzać.
Uszkodzenia mechaniczne gumy to inna sprawa.
Ja bym sobie zrobił badania, serio nie trolluje :) To co wychodzi z potem na dłoniach i niszczy tak gumę jest niepokojące.
serio....badania sa konieczne i dobry lekarz... :))) tylko dla kogo... tysięcy posiadaczy Nikona..?? ;)
serio....badania sa konieczne i dobry lekarz... :))) tylko dla kogo... tysięcy posiadaczy Nikona..?? ;)
ale co w tym dziwnego że ludzie się różnie pocą? różnie reaguje ich naskórek? itp itp
nie żebym od razu do lekarza wysyłał jak radzi koesh ale częściowo ma rację
Ale o czym idzie rzecz? Że gumy niedostosowane do warunków w jakich są użytkowane kwalifikują miliony użytkowników aparatów do interwencji medycznej? :D co za nonsens.
Tak tak, miliony użytkowników, przeglądnij sobie używany sprzęt i ile z niego ma tak zniszczone gumy, to są sporadyczne przypadki, mechaniczne zużycie ok ale dlaczego tak spuchła guma, kupowałem sporo różnych aparatów i nawet przy przebiegu dużym i wielu latach użytkowania nigdy nie trafiłem na takie coś.
Ale ok nie będę z tym walczył bo problem z gumami jest tylko że nie tak ekstremalny i pisanie o milionach jest słabym trollingiem.
Przeczytaj sobie raz jeszcze swój wpis kolego koesh..pózniej sprawdz definicje trollingu..i zastanów sie, kto tu trolluje wysyłając użytkownika do lekarza,że pokazał jak mu gumy w aparacie odłażą.. nie raz jak czytam twoje wpisy,to zastanawiam się czy jesteś tylko fanatycznym wyznawcą Nikona czy słabym pijarowcem takiej firmy..bo takimi 'argumentami' jakie wrzucasz,to mnie osobiście tylko odrzuciłbys od takiej firmy. Poza tym juz nie raz ,można było zobaczyć twoje dziecinno hejterskie wrzutki wobec użytkowników Sony czy Canona...więc życzyłbym sobie,byś w moim kierunku nie rzucał oskarżeń o trolling...szczególnie już TY! Daruj sobie. Fakt,że u Nikona są częste przypadki z trwałością gum,nie są ani nowe,ani nieznane,i kolega tylko pokazał,że dalej sobie z tym nieporadzono niestety,i tyle w temacie...a wysyłanie go do lekarza to już :)))
Trollujesz nadal ponieważ nie zauważasz ze problem gum jest i był, nawet w Sony i Canonie, ja osobiście nigdy nie miałem w żadnym sprzęcie takiego problemu, wiele sprzętu mocno używanego też miałem.
Nigdy nie spotkałem się z takim stanem jak na zdjęciach tu wrzuconych i dlatego tak mnie to zastanowiło, a że wrzuciłem kwestię zdrowotną to też nic dziwnego bo ten sam problem mamy w samochodach z kierownicą i drążkiem zmiany biegów itp.
Po co się obrażać ? Wiele chorób jest ukrytych i wychodzi po rozpoznaniu mało znaczących symptomów, pocenie się rąk samo w sobie nie jest wielkim problemem ale już zawartość potu tak, problemy z wątrobą, nerkami, trzustką... nawet lekarz rodzinny po takich objawach potrafi wysłać do specjalisty i czasami uratować życie.
Dla ciebie może to być głupie i możesz sobie dalej kpić i jechać z sarkazmami.
cz4rnuch
09-10-2021, 12:03
Przeczytaj sobie...Szkoda Twojego czasu :) Serio.
Bardziej to wygląda na słabe materiały i wykonanie a nie chorobę lub toksyczny pot.
Mam dwa Canony prawie 10 letnie które od lat leżą w pracowni, są "uwalone" farbami, wystawione na kurz i promienie słoneczne. Do tego czyszczone czystym spirytusem co kilka miesięcy. I idąc tą logiką powinienem już scierać aluminium ze szkieletu.
A tu widać że sprzęt zadbany i nawet jakby go tak pot zalatwił. to jest to problem producenta i słabych materiałów jakie zastosował.
]...]zastanawiam się czy jesteś tylko fanatycznym wyznawcą Nikona czy słabym pijarowcem takiej firmy..bo takimi 'argumentami' jakie wrzucasz,to mnie osobiście tylko odrzuciłbys od takiej firmy.
Powiedziałbym, że to niemożliwe, bo byłby to marketingowy strzał w kolano. No ale mówimy tu o Nikonie, więc pewności nie ma...
Ale mimo wszystko obstawiam po prostu, że Koesh nie końca potrafi zrozumieć, że jego osoba nie jest "boską matrycą", której bozia używa, żeby nią od lepić całą ludzkość.
Jeśli jemu gumy nie spuchły to znaczy, że są w porządku. A miliony użytkowników mają problem ze zdrowiem. Skoro Koeshowi śledzenie AF wystarcza na portretowym 14-30/4, to jak można od wspaniałej firmy wymagać usprawnień? Koesh nie liczy się z pieniędzmi wydawanymi na sprzęt foto, więc radujmy się, że AF w starszych obiektywach nie działa.
To jest jedyny słuszny użytkownik aparatu, tak trudno to zrozumieć? A reszta? Malkontentci!
paparapa
09-10-2021, 20:19
Tak tak.... .
Widzisz koesh, zaraz spłoniesz na stosie, a Twoi potomkowie zostaną wyklęci do czasu aż wszyscy zapomną o Nikonie. :-D
Jak widać nie może być prawdą, że pocenie się organizm wykorzystuje do pozbywania się niepotrzebnych, szkodliwych czy trujących substancji.
Całe Twoje szczęście, że nie wspomniałeś o innych "sztukach" organizmu w tym temacie. :mrgreen:
Bo wysłano by do Ciebie odział Ninja, w celu zakończenia Twojej niecnej.... działalności w tym zaścianku. :)
cybulski
09-10-2021, 20:31
Odnośnie pocenia się dłoni i puchnięcia gum:
- w Nikonie mi puchly
- w Fuji xt10 i xt1 puchły, w wyższych xt2, xpro2 wersjach już nie
- w canonie nic nie puchnie nawet w starym 6d i 5dmk4
Na tej podstawie mniej więcej już umiem rozpoznać ogumienie które będzie miało problem. Niestety nikon okleja takim a nie innym materiałem pochłaniającym pot. Prościej byłoby oklejać innym takim jak np Canony. Tam jest inna okleina. Ale niestety nikon rzadko słucha swoich wiernych klientów. Woli tylko słuchać tych zadowolonych których ma coraz mniej i mniej. No taką mają polityke co zrobić
patronat
11-10-2021, 11:53
Lekarz mi powiedział, żeby zamiast składu potu sprawdzić czy nie mam za dużo wolnego czasu na czytanie internetów.
Gumy się rozciągają z powodu złego składu i tyle. Dodatkowo u mnie jest używany uchwyt paskowy boczny i aparat często trzymany jest w sposób który może się przyczyniać do naciągania.
A teraz fakty zamiast dywagacji o przyczynach, czyli naprawa. Znaczy odpowiedź serwisu - w okresie gwarancyjnym serwis ocenia przyczynę powstawania odkształceń i czasami może zakwalifikować wymianę jako gwarancyjną. U mnie i tak minęła, więc pozostaje opcja poniżej:
"Jeżeli chodzi o zakup części to dla klientów dostępne są jedynie zaślepki gniazd - (126ZB) około 24 zł i (126ZC) - około 20 zł. Guma rękojeści czyli "grip" wymaga do wymiany demontażu dolnej obudowy a opisana klapka portu karty nie jest dostępna jako oddzielna część, lecz tylko jako element obudowy zawierający właśnie klapkę i ten element poniżej - w tym wypadku jest również wymagany demontaż aparatu (jak i zerwanie gumy grip)
Wymiana w serwisie wszystkich opisanych przez Pana elementów to koszt około 500 zł."
Znaczy wysyłka, bez możliwości samodzielnej wymiany.
Przy okazji: zaślepki gniazd są u mnie od nowości nieużywane/ nie dotykane. Nie mam tam potu, ani urazów mechanicznych. Tylko zmiana temperatury. Ale to tak na marginesie...
Masz tą Z7 od nowości? Jaki dokładnie wiek? Troche irytujace,że w flagowcu takie rzeczy, tak szybko i takie podejście serwisu... ciekaw tez jestem czy moga takie problemy w innych modelach się pojawiać Z5 ,Z6.
W moim z6 któremu w listopadzie skończy się gwarancja napuchnięta jest guma pod serdecznym palcem, o ok przycisku fn2. Na dniach będę wysyłał do serwisu z ciekawe co powiedzą.
Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
patronat
12-10-2021, 08:44
Masz tą Z7 od nowości? Jaki dokładnie wiek? Troche irytujace,że w flagowcu takie rzeczy, tak szybko i takie podejście serwisu... ciekaw tez jestem czy moga takie problemy w innych modelach się pojawiać Z5 ,Z6.
Tak, lipiec 2019.
To nie jest żaden flagowiec, zwykły aparat dla entuzjastów czy tam zaawansowanych amatorów, a to że guma zła i u wielu użytkowników się psuje to wina i partactwo Nikona.
Ja nigdy problemu nie miałem z gumami w sprzęcie foto mimo że ręce pocą mi się mocno, po roku używania Z7 odpukać jestem mega zadowolony z zastosowanych materiałów, żadnych przetrać, uszkodzeń, klapki i gumy spasowane.
paparapa
19-10-2021, 12:11
To nie jest żaden flagowiec, zwykły aparat dla entuzjastów czy tam zaawansowanych amatorów, a to że guma zła i u wielu użytkowników się psuje to wina i partactwo Nikona.
Ja nigdy problemu nie miałem z gumami w sprzęcie foto mimo że ręce pocą mi się mocno, po roku używania Z7 odpukać jestem mega zadowolony z zastosowanych materiałów, żadnych przetrać, uszkodzeń, klapki i gumy spasowane.
Materiały są całkiem przyzwoite. Obudowa dość wytrzymała o czym miałem okazje się przekonać dość mocno przyziemiając na górskiej śliskiej ścieżce. Jedyne co mi się nie podoba to sposób działania klawiszy. Ale jak napisałeś to kamera dla entuzjastów więc tragedii nie robię. :)
Mnie wkurza ten nowy wybierak, przeszkadza mi i kompletnie nie jest dla mnie to wygodne ani potrzebne, w tym miejscu mogli dac dwa programowalne przyciski i było by dla mnie super.
Druga sprawa to już strefa marzeń i chciejstwa, jakbym mógł pod F1 lub F2 ustawić że przytrzymując mam np -2EV to by było genialne, ja tam ustawiam pomiar punktowy i pomiar bez przepaleń, ekspozycja na pierścieniu obiektywu nie spełnia swojego zadania, więc korzystam z pokrętła tylnego ale szybsze i wygodniejsze było by mieć jakąś z góry ustaloną na przycisku.
paparapa
19-10-2021, 22:01
Mnie wkurza ten nowy wybierak, przeszkadza mi i kompletnie nie jest dla mnie to wygodne ani potrzebne, w tym miejscu mogli dac dwa programowalne przyciski i było by dla mnie super.
Druga sprawa to już strefa marzeń i chciejstwa, jakbym mógł pod F1 lub F2 ustawić że przytrzymując mam np -2EV to by było genialne, ja tam ustawiam pomiar punktowy i pomiar bez przepaleń, ekspozycja na pierścieniu obiektywu nie spełnia swojego zadania, więc korzystam z pokrętła tylnego ale szybsze i wygodniejsze było by mieć jakąś z góry ustaloną na przycisku.
Ja się przyzwyczaiłem do zmiany ekspozycji kółkiem i mi pasuje, bo stała wartość zmiany ekspozycji nie zawsze dokładnie odpowiada w danej sytuacji. I przypomniałeś mi o drugim koszmarku zetek .
Czyli o pierścieniach obiektywów, które w stałkach są MZ za luźne. I przysparzają więcej problemów niż korzyści. Gdyby był jakiś tryb z zapadkami dla wartości liczbowych to tak. W obecnym stanie mam to wyłączone.
Aktualizacja firmware 3.40:
https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/428.html
• Dodano obsługę:
- adapterów do mocowania FTZ II i
- obiektywów NIKKOR Z 24-120mm f/4 S.
• Występowanie migotania na ekranie jest mniej prawdopodobne podczas filmowania, gdy materiał filmowy w formacie N-Log lub RAW jest nagrywany na zewnętrznych nagrywarkach wideo przy słabym oświetleniu.
• Poprawiono działanie wykrywania oczu w trybach Automatycz. wybór pola AF oraz Szerokie pole AF (D).
• Zwiększono częstotliwość odświeżania pola AF wyświetlanego podczas korzystania z AF z wykrywaniem twarzy/oczu oraz AF ze śledzeniem obiektu.
• Poprawiono działanie wykrywania twarzy/oczu oraz widoczność fotografowanych obiektów na zdjęciach zrobionych przy użyciu opcjonalnej lampy błyskowej.
• Rozwiązano następujące problemy:
- Aparat czasami przestawał reagować, gdy Automatycznie było wybrane dla Ustaw funkcję Picture Control w MENU FOTOGRAFOWANIA.
- Aparat czasami przekraczał wartość wybraną dla Ustawienia czułości ISO > Maksymalna czułość w MENU NAGRYWANIA FILMÓW.
Jestem zaskoczony, byłem pewny że starsze modele już nigdy nie otrzymają żadnej aktualizacji istotnej w kwestii AF.
Zaraz sobie zrobię testy na dużym dystansie gdzie jest już gubiony EyeAF i czy na nowym coś się poprawi.
Tak na szybko to co jest zauważalne nawet bez większych testów to szybkość odświeżania punktu AF, podczas śledzenia twarzy i oka teraz to jest karabin maszynowy.
Wykrywanie oka pozostaje na większym dystansie niż przed aktualizacją, podejrzewam że jest to efekt zwiększenia odświeżania punku AF co powoduje że jest więcej prób pomiaru na sekundę i śledzenie przez to trzyma się skuteczniej.
Do potwierdzenia bo może wydaje mi się tylko że wizjer w trudnych warunkach oświetleniowych np ISO 12800 nie klatkuje czyli ma większe odświeżanie ?
Myszowor
10-11-2021, 11:23
Uuu nieźle, czyli coś z Z9 spłynęło do niższych modeli, muszę potestować.
Tak na szybko to co jest zauważalne nawet bez większych testów to szybkość odświeżania punktu AF, podczas śledzenia twarzy i oka teraz to jest karabin maszynowy.
Wykrywanie oka pozostaje na większym dystansie niż przed aktualizacją
W Z6 mam dokładnie takie samo wrażenie. Teraz czekam na aktualizację Z6II ;)
Myszowor
10-11-2021, 11:53
O kucze, wykrywa z dwa razy mniejszej odległości i od razu oczy a nie twarze, brawo, nie spodziewałem się aż takiego polepszenia ;)
Mam pytanie, noszę się z zamiarem zakupu Z7 II, ze względu na to, że D850 na razie jeszcze zostaje, to zdecydowałem się na razie na użytkowanie obiektywów na bagnet F przez FTZ. W chwili obecnej mam AF-S NIKKOR 18-35mm f/3.5-4.5G ED, Nikkor 85 mm f/1.8 G AF-S i starego AF 80-200 f/2.8 D. 18-35 chcę zostawić, 85 i 80-200 (jest na śrubokręt, więc chyba już z Z7 II i FTZ nie będzie działał?) pójdą na sprzedaż. Plan jest taki, że na miejsce tych dwóch chcę kupić Tamrona SP 90mm F/2.8 Di MACRO 1:1 VC USD, waham się pomiędzy Nikkor AF-S 70-200mm f/2,8 ED VR II (używka) a TAMRON 70-200 mm F/2.8 Di VC USD G2 (nowy) oraz Sigma lub Tamron 35 lub 50 f/1.4. Pytanie brzmi: które z wymienionych obiektywów - chodzi mi o Tamrona lub Sigmę lepiej działa z Z7 II i FTZ, przede wszystkim AF? czy też nie ma znaczenia?
85/1.8 AF-S nie jest na śrubokręt i będzie działał na Z7 II. Wymiana na Tamrona 90 nie ma sensu, chyba że planujesz robić makro.
85/1.8 AF-S nie jest na śrubokręt i będzie działał na Z7 II. Wymiana na Tamrona 90 nie ma sensu, chyba że planujesz robić makro.
Tak, zgadza się, ale będę potrzebował właśnie makro, dlatego wymiana.
lukasz_kk
11-11-2021, 00:33
Jeśli waga obiektywu nie jest dla Ciebie problemem (aczkolwiek biorąc pod uwagę Twoją specjalizację w fotografii, to może ona stanowić pewną niedogodność :)), to z zoomów 70-200 mogę polecić Sigmę Sport. Ja sobie chwalę, a używam jej z Z5, tym bardziej z Z7 II powinno być dobrze.
Jeśli waga obiektywu nie jest dla Ciebie problemem (aczkolwiek biorąc pod uwagę Twoją specjalizację w fotografii, to może ona stanowić pewną niedogodność :)), to z zoomów 70-200 mogę polecić Sigmę Sport. Ja sobie chwalę, a używam jej z Z5, tym bardziej z Z7 II powinno być dobrze.
Wiem, że Sigma jest najlepsza optycznie z całej wielkiej trójki ;-) tylko właśnie dlatego rozważam zakup bezlustra, żeby zmniejszyć wagę i gabaryty sprzętu (D850 ma zostać do roboty stacjonarnej i studyjnej), no a Sigma jest największa ;-) dlatego muszę wybrać między Nikkorem i Tamronem, od razu też mówię, że 70-200 FL VR odpada, ze względu na cenę. VR II i Tamron plasują się na podobnej półce cenowej, z tym że VRII raczej wchodzi w grę używka... Choć najbardziej chodzi mi o różnicę szybkości i pewności AF pomiędzy Tamronem i Sigmą 35/1.4.
patronat
11-11-2021, 18:13
Sigma jest ok, ale stanowczo za ciężka. Na dłuższą metę to męczące jest. Ale jest spoko.
Do makro świetnie działa 105 nikkora, ja mam w pierwszej wersji, jest ok.
Mam też 35 sigmy i nie zamierzam zmieniać bo ją lubię. Natomiast 85G wymieniłem na Vitroxa i jestem zachwycony.
Gdybym ja miał wybierać, to 70-200 brałbym nikkora jednak. Któregokolwiek. Jeśli 50 to nikkor s jest wystarczający i stosunkowo tani. 35 zresztą też.
Testował ktoś porównawczo nowy soft w samym śledzeniu np szalejącego psa itp ?
Ja na viltrox 85 zauważyłem że punkt af jest bardziej klejący nawet przy ustawieniu najmniejszego punktu.
misiak76
12-11-2021, 09:25
Na necie jak narazie to tylko test porównawczy na Z6 widziałem i mam opad szczęki po obejrzeniu tego co tam zobaczyłem. AF na starym sofcie chyba tylko ostrość złapał tuż przy aparacie a po wgraniu softu prawie od początku jak bieg się rozpoczął.
Można powiedzieć, że stare zetki dostały nowe życie [emoji846]
Myszowor
12-11-2021, 10:22
Można powiedzieć że stare Zki dogoniły konkurencje ;)
Śruba - Co do wyboru obiektywów to ja polecam stałki pod Z, mimo wszystko są ostre od 1,8, lekkie i bezproblemowe w porównaniu do Sigm i Tamronów.
Na necie jak narazie to tylko test porównawczy na Z6 widziałem i mam opad szczęki po obejrzeniu tego co tam zobaczyłem. AF na starym sofcie chyba tylko ostrość złapał tuż przy aparacie a po wgraniu softu prawie od początku jak bieg się rozpoczął.
Można powiedzieć, że stare zetki dostały nowe życie [emoji846]
Bez przesady, zaraz się okaże że AF nie działał wogóle :)
AF przed aktualizacją był podobny co w konkurencji, drobne różnice na dużych odległościach z wykrywaniem oka co i tak jest zbędne wtedy, śledzenie i tak było świetne, fakt że gubił twarz po odwróceniu głowy ale samo śledzenir działało świetnie, co prawda sugeruje się już od dłuższego czasu Z7 gdzie jest więcej punktów i są mniejsze co zawsze przekładało się z korzyścią na AF.
Teraz to co odczuwalne bez większych testów to że zwiększona częstotliwość odświeżania punktów AF robi niesamowitą poprawę w śledzeniu, podejrzewam że główny konkurent dla Z6 czyli Sony A7III teraz będzie gorzej wypadał.
Nadal jestem zaskoczony, taka aktualizacja przeczy zdrowemu rozsądkowi managerów finansowych firmy :)
Nikt by się nie oburzał jakby zostawili AF bez aktualizacji, takie są prawa rynku nie oszukujmy się i jest to standard od zawsze, ludzie są przyzwyczajeni do postarzania sztucznego sprzętu i tworzenia też sztucznie postępu technologicznego.
ZbyszekS
12-11-2021, 13:19
Nadal jestem zaskoczony, taka aktualizacja przeczy zdrowemu rozsądkowi managerów finansowych firmy :)
Nie podpowiadaj Nikonowi, bo następna aktualizacja przywróci poprzedni stan rzeczy :razz:
Wind Mill
12-11-2021, 14:26
...Nadal jestem zaskoczony, taka aktualizacja przeczy zdrowemu rozsądkowi managerów finansowych firmy...
Nie podpowiadaj Nikonowi, bo następna aktualizacja przywróci poprzedni stan rzeczy :razz:
Co nieco jednak w zgodzie z dotychczasową polityką się ostało - Z50 dostał poprawiony AF Zfc już nie (tylko FTZII i nowy spacerzoom). :mrgreen:
Chyba że, Zfc już w 1.00 miał lepiej działający AF niż Z50?
misiak76
12-11-2021, 15:06
Ciekawe czemu nie dali softu do 100-400 skoro dali do 24-120.
Wind Mill
12-11-2021, 15:19
Gdybając - używanie 100-400 nie wymaga aktualizacji, a używanie 24-120 już tak. Dziwne, ale nie niemożliwe.
100-400 był w roadmap od dawna. A zamiast 24-120 było 24-105. A na pewno wymaga on dużej korekcji dystorsji.
Wind Mill
12-11-2021, 16:17
No tak - przecież tu chodzi zapewne tylko o profil szkła (korekcja wad optycznych) - ja założyłem, iż o działanie.
ZbyszekS
12-11-2021, 19:52
Chyba że, Zfc już w 1.00 miał lepiej działający AF niż Z50?
Zfc w fabrycznym sofcie ma bardziej funkcjonalny AF niż Z6 przed aktualizacją z wykrywaniem twarzy i zwierząt w polu WideL i S. Teraz dostał jakąś małą aktualizację bez zmian AF i mam wrażenie, że nowy AF w Z6 działa z wyższą częstotliwością próbkowania, ale to może subiektywne odczucie bo nie porównywałem w tych samych warunkach...
Można powiedzieć że stare Zki dogoniły konkurencje ;)
Śruba - Co do wyboru obiektywów to ja polecam stałki pod Z, mimo wszystko są ostre od 1,8, lekkie i bezproblemowe w porównaniu do Sigm i Tamronów.
patronat - na pewno natywne szkła są bezproblemowe, zdaję sobie z tego sprawę. Natomiast tak jak pisałem - póki co zostaję także przy D850, więc nie ma mowy, żebym zdołał kupić drugi komplet szkieł pod Z, zwłaszcza przy cenach natywnych obiektywów... dlatego póki co, chcę zbudować zestaw szkieł, które będę mógł wymieniać pomiędzy dwoma korpusami. Stąd pytanie - jak się zachowują i jakie ewentualne problemy generują Sigmy Arty 50 i 35, a jakie Tamrony 35, i który będzie najlepszym wyborem przy Nikon Z7 II i FTZ...
Co do 70-200 skłaniam się bardziej ku Nikkorowi VR II, ładnej używce, chyba że dostanę w dobrej cenie Tamrona G2.
Może lepiej pakować kasę w Nikkory, które przez FTZ działają tak jak powinny działać co zresztą potwierdzają nawet użytkownicy pracujący od pół roku na Z9.
Może lepiej pakować kasę w Nikkory, które przez FTZ działają tak jak powinny działać co zresztą potwierdzają nawet użytkownicy pracujący od pół roku na Z9.
No, tak by było najlepiej, tylko niestety Nikkory F z kolei w tych parametrach są albo gorsze optycznie i pod względem AF (50), albo gorsze optycznie i dużo droższe (35) niż S/T...
A nie nie, stałki to tam byle co kupuj bo potem i tak kupisz lepsze Zetkowe, raczej mam na myśli zoomy.
Myszowor
14-11-2021, 00:27
No to Sigmy Art mogę polecić zarówno 50 jak i 85 Art bardzo dobrze współpracują z Z7.
No to Sigmy Art mogę polecić zarówno 50 jak i 85 Art bardzo dobrze współpracują z Z7.
Ok, dzięki, to ważna informacja, bo ta 50 ART kusi. koesh tak, raczej skłaniam się do używanego Nikkora 70-200 VR II. A jak wygląda sprawa w temacie 35? Sigma Art czy Tamron? Wiem, że z Sigmą były problemy z AF (niecelnością) w lustrzankach, a jak jest z Z?
Ok, dzięki, to ważna informacja, bo ta 50 ART kusi. koesh tak, raczej skłaniam się do używanego Nikkora 70-200 VR II. A jak wygląda sprawa w temacie 35? Sigma Art czy Tamron? Wiem, że z Sigmą były problemy z AF (niecelnością) w lustrzankach, a jak jest z Z?
Moja S35 Art dobrze współpracowała z jedną D750, z drugą słabiej. Zarówno na Z6 jak i na Z6II to szkło trafia praktycznie za każdym razem. Inna kwestia, że może warto nie mając jeszcze kupionej 35ki zastanowić się nad 35/1.8S.
patronat
15-11-2021, 22:33
35 mam Sigme i jak napisałem nie zmienię bo lubię ją bardzo. W 100% zgodna z Z7. Gdybym jednak nie miał to nikkora chyba bym przygarnął, wersję natywną oczywiście.
35 mam Sigme i jak napisałem nie zmienię bo lubię ją bardzo. W 100% zgodna z Z7. Gdybym jednak nie miał to nikkora chyba bym przygarnął, wersję natywną oczywiście.
Dzięki za podzielenie się wrażeniami, myślę, że na wersje natywne Z przyjdzie czas, jak spadną ceny, no i jak przekonam się, że bezlustra mogą być moimi jedynymi narzędziami, póki co jednak chcę wejść w okres przejściowy i pracować hybrydowo na D850 i Z7 II (jeśli mój plan się powiedzie). A czy ktoś pracował na zestawie Z7 i 35 Tamrona?
paparapa
16-11-2021, 13:01
Dzięki za podzielenie się wrażeniami, myślę, że na wersje natywne Z przyjdzie czas, jak spadną ceny, no i jak przekonam się, że bezlustra mogą być moimi jedynymi narzędziami, póki co jednak chcę wejść w okres przejściowy i pracować hybrydowo na D850 i Z7 II (jeśli mój plan się powiedzie). A czy ktoś pracował na zestawie Z7 i 35 Tamrona?
Obawiam się że szkła już nie stanieją. Najlepiej kupować sprzęt w okresach letniej i zimowej obniżki cen. Czyli być może za chwilę. O jakim tamronie piszesz? Domyślam się że o 1.4.
Ja jestem zadowolony. Porównywałem z natywnym. Ponoć firmowy ma jak to tu piszą, pewniejszy AF. Ale nie jestem do końca o tym przekonany. Być może przy zdjęciach bardzo dynamicznych tak jest.
To zależy do czego będziesz używał takiego szkła. Mnie "kupił" ten T ostrością całego kadru i rogów. W tym temacie góruje nad Nikkorem.
Obawiam się że szkła już nie stanieją. Najlepiej kupować sprzęt w okresach letniej i zimowej obniżki cen. Czyli być może za chwilę. O jakim tamronie piszesz? Domyślam się że o 1.4.
Ja jestem zadowolony. Porównywałem z natywnym. Ponoć firmowy ma jak to tu piszą, pewniejszy AF. Ale nie jestem do końca o tym przekonany. Być może przy zdjęciach bardzo dynamicznych tak jest.
To zależy do czego będziesz używał takiego szkła. Mnie "kupił" ten T ostrością całego kadru i rogów. W tym temacie góruje nad Nikkorem.
Myślę, że jeżeli plan się powiedzie to właśnie celuję na okres przed świętami, zarówno jeśli chodzi o Zetkę jak i szkła... dzięki bardzo za info o Tamronie (tak, oczywiście 1.4) :-)
Jak co roku promocje już były w październiku, teraz jedynie liczyć że coś będzie na black frajery i może jakieś sklepowe akcje, od stycznia jak co roku będzie najdrożej .
misiak76
16-11-2021, 14:22
Zawsze można między sklepami zapytanie zrobić o jakiś rabat przy większym zakupie.
Taka ciekawostka o której tu chyba nikt nie pisał. Otóż robiłem bardzo długie czasy naświetlania i okazało się że zapis zdjęcia zajmuje chyba mniej niż sekundę, w każdym razie bardzo bardzo szybko to jest realizowane. Poprzednie D800E i inne aparaty potrzebowały czasu żeby zapisać zdjęcie. Ogólnie dotyczy to chyba wszystkich bezluster!? Skraca to czas fotografia
Zgadza się, przetwarzanie i zapis jest szybki, widać też różnicę jaka karta, na XQD jest szybko ale na CFE widać różnicę w szybkości zapisu, pamiętam że na Sony A7II zapis był bardzo długi, porównywalny z tym co na D600 miałem, w obu aparatach spowalniało wszystko karta SD, a raczej ograniczeniem jest szybkość zapisu na nich.
Bardziej bym obstawiał że to elektronika i matryca odpowiada za tego typu przypadek a nie karta CFE B. Tak czy owak w plenerze się to przydaje i jest na plus. Następna cecha podczas zdjęć krajobrazowych to fakt że przez wizjer nie wpada lewe światło gdy mam słońce za plecami a aparat na statywie i nie zasłaniam go okiem. In minus to że przez elektroniczny wizjer nie widzę aż takiego wpływu filtra polaryzacyjnego gdy go obracam.
Taka ciekawostka o której tu chyba nikt nie pisał. Otóż robiłem bardzo długie czasy naświetlania i okazało się że zapis zdjęcia zajmuje chyba mniej niż sekundę, w każdym razie bardzo bardzo szybko to jest realizowane. Poprzednie D800E i inne aparaty potrzebowały czasu żeby zapisać zdjęcie. Ogólnie dotyczy to chyba wszystkich bezluster!? Skraca to czas fotografia
To nie ma nic wspólnego z bezlustrem. W D800 miałeś włączone odszumianie długich czasów, które trwa tyle samo co naświetlanie.
Co do kupowania do Z7 obiektywów, ta wszystkie które kupiłem czyli 14-24, 24-70, 70-200 i 50 są po prostu wybitne, nie ma sensu utrzymywać starego systemu. Lepiej to co się ma sprzedać niż robić protezy, bo i tak się wyda kasę na szkła z systemu Z, innej drogi nie ma. Teraz zbieram na korpus Z9. Jestem mega zadowolony z przesiadki na Z-tki. Od dwóch lat mam to o czym zawsze marzyłem.
Niebieskooki1984
23-12-2021, 23:18
Witajcie doradźcie Nikona z7 z 24-70 F4 czy czekać na 28-75 f2.8 ???
Myszowor
24-12-2021, 00:30
To zależy do czego, jeśli potrzebujesz 2,8 to czekaj, jeśli wystarczy f4 np. na wycieczki itp. to lepsze będzie 24mm.
Witam,
Czy jest jakaś alternatywa jeśli o sterowanie aparatem z pozycji telefonu? Dziś zapomniałem włożyć do torby wężyka spustowego i byłem zmuszony korzystać z Snapbridge do wyzwalania długich czasów naświetlania. To jest jakieś nieporozumienie że nie można ustawić ISO niżej niż 100 podczas gdy z7 ma 64 a nawet niższe. Nawet ustawiając iso 64 z pozycji aparatu po wejściu do SB automatycznie zmienia ją na 100. Jak przeszedłem w tryb Bulb to mógłby być jakiś najprostszy stoper bo gdy kliknąłem na stoper telefonu to automatycznie aplikacja uznała, że nie robię już zdjęcia i zakończyła naświetlanie. Ogólnie cała procedura połączenia aparatu z telefonem na mrozie nie jest jakoś przyjemna i trochę zajmuje. Przejście z trybu A na M i aplikacja złapała zwieche i nie działała zmiana czasu naświetlania aż do wyłączenia aplikacji i ponownego połączenia. Po prostu w pewnym momencie się tak zirytowalem że przeszedłem na wyzwalanie z samowyzwalacza. Z mojego punktu widzenia ta aplikacja jest kompletnie nieprzydatna.
Jest jakaś alternatywa? Może być nawet po kabelku
Pozdrawiam
Jest w samym aparacie i nazywa się czas T. Do tego DLY 3s i elektroniczna pierwsza kurtyna.
Stawiasz aparat na statywie i naciskasz spust. Włączasz stoper. Po czasie dłuższym o 3s od zaplanowanego naciskasz spust drugi raz.
Jeśli boisz się poruszeń przy wyłączaniu, zasłoń wcześniej obiektyw czarną kartką.
Tego patentu z kartką nie znałem i muszę spróbować, dzięki. Poszukiwane wężyka trwa nadal. Może po prostu zainwestuje w wężyk bardziej rozbudowany bo obecnie mam najprostszy z możliwych
Tego patentu z kartką nie znałem i muszę spróbować
Pierwsze aparaty nie miały migawki i posługiwano się dekielkiem. Na starych filmach czasami widać, jak fotograf kręci dekielkiem kółka, w ten sposób odmierza czas.
Niebieskooki1984
06-02-2022, 14:51
Doradźcie Nikon z6 Mark 2 czy z7 mark1 i dlaczego ? Do użytku w każdych dziedzinach. Trochę sportu, portret, koncerty, krajobrazy, jakieś wesele, chrzciny, komunie od czasu do czasu
Krzysztofh
06-02-2022, 15:24
Musisz rozważyć czy drugi slot jest ci potrzeby, czy wystarczy jeden. W Z7 jest slot na cfexpress i te karty są drogie, ale bardziej niezawodne. W Z7 jest lepsza matryca i dużo więcej detalu na zdjęciu, więc jak trzeba będzie coś wykropować to będzie z czego. W Z6II jest nowszy, więc można liczyć na dłuższe wsparcie, ale teraz po ostatniej aktualizacji Z7 to na prawdę jest rewelacyjną puszka. Piszę to jako jej właściciel. Też się zastanawiałem nad Z6II ale ostatecznie zdecydowałem się za radą @koesha na Z7 i nie żałuję. Co do kart, to jak się kupi odpowiednio dużą to nie trzeba jej w ogóle zmieniać.
misiak76
06-02-2022, 15:47
Jedyną wadą Z7 jest to, że ma wielkie pliki [emoji16] więc obowiązkowy dochodzi zakup dysków [emoji6] jak idę w plener to potrafię 200 gb w zdjęciach przynieść. Co prawda po przejrzeniu na kompie mało co z tego zostaje [emoji6]
Ja obecnie z Z7 używam kart Angelbird AV PRO SE 512 G B i dają radę do tego czytnik Lextara w rozsądnych pieniążkach i można działać.
Kojocisko
06-02-2022, 17:08
Ja jestem szumofobem. Więc wolę przy wyższych ISO matrycę 24mpx. Z D850 przesiadłem się na Z6II. I jest dobrze, choć po D850 pikseli przy kadrowaniu trochę brakuje.
Do krajobrazu bym wybrał Z7, do reporterki w słabszym oświetleniu Z6.
A swoją drogą w D850 miałem kartę 64GM i chyba raz zapełniłem. Ale to oczywiście zależy od stylu i tego co się fotografuje.
Krzysztofh
06-02-2022, 18:06
Potwierdzam przedmówców. Zdjęcia są ciężkie i trzeba mieć dość wydajny komputer do obróbki. Co do kart to jak zabierałem na wakacje D750 to jedna karta 64GB nie wystarczała, więc kupując cfexpress przy jednym slocie nie chciałem aby zabrakło miejsca i zdecydowałem się na 256GB, a że mam zaufanie do sandisca to trochę kasy poszło.
Niebieskooki1984
06-02-2022, 20:25
Komputer mam nowy więc nie będzie problemu. Z tego co piszecie prędzej czy później więcej pixeli się przyda. Zawsze większe możliwości cropa no i obrazek piszecie że ładniejszy. Af wydaje mi się że nie jest taki zły. D610 dawałem radę ze sportem to z7 tym bardziej powinienem sobie poradzić. Zdjęć nie wiadomo ile nie będę archiwizował to i dysku starczy najwyżej zakupie co jakiś czas nie są drogie. Teraz tylko pytanie co do z7 24-70 F4 czy 28-75 2.8 ale 2.8 to jednak 2.8. jeszcze jedno pytanko do z7 tylko xqd działają ???
Potwierdzam przedmówców. Zdjęcia są ciężkie i trzeba mieć dość wydajny komputer do obróbki. Co do kart to jak zabierałem na wakacje D750 to jedna karta 64GB nie wystarczała, więc kupując cfexpress przy jednym slocie nie chciałem aby zabrakło miejsca i zdecydowałem się na 256GB, a że mam zaufanie do sandisca to trochę kasy poszło.
Faktycznie, Commodore i Atari mają z tym problem. :grin:
misiak76
06-02-2022, 23:05
Kartę Angelbird masz w cenie do 986 zł 512 z zapisem coś 800 MB/sek lub 160 z zapisem 1750 MB/sek. A jak poszukasz to i 920 zł można kupić.
Odnośnie optyki to zależy od Ciebie. Jak masz stare szkiełka to warto ftz kupić. Daje drugie życie obiektywom [emoji6]
Niebieskooki1984
07-02-2022, 06:48
Ftz na pewno kupię dla mojego starego Nikkora 85 1.8g, sigmy 70-200 2.8 os hsm. Będę działał na tych dwóch obiektywach dopóki nie będzie testów i porównań Nikorem 24-70 F4 z nikkorem 28-75 2.8
Krzysztofh
07-02-2022, 08:11
Jest jeszcze nowy Z 24-120f4, który planuję kupić. Chyba jak każdy kupiłem też FTZ bo sporo szklarni jest od D750. Ale też jak każdy przekonałem się że jednak praca z natywnymi obiektywami robi różnicę.
Niebieskooki1984
07-02-2022, 09:02
Ale wydaje mi się że F4 w tych obiektywach to ciężka sprawa. Zawsze światła brakuje prędzej czy później :)
misiak76
07-02-2022, 10:33
F4 w obiektywach Z jest dobre [emoji6] Ja też się szykuję do zakupu 24-120 f4 No i czegoś jasnego do astro bo mój samyang 14 nie lubi się z ftz 2 i muszę czegoś innego poszukać lub kupić samyanga 14 pod bagnet Z [emoji848]
Ale wydaje mi się że F4 w tych obiektywach to ciężka sprawa. Zawsze światła brakuje prędzej czy później :)
Jak komu. Podniosę ISO i to tyle. Za to brak 24 mm daje sie odczuć. Szczególnie jesli sie nie posiada innego szerokiego kąta.
Jak komu. Podniosę ISO i to tyle. Za to brak 24 mm daje sie odczuć. Szczególnie jesli sie nie posiada innego szerokiego kąta.
Jak ja lubię takie gadanie. Jak masz pełną dziurę i dobrane ISO6400 to też tak sobie podniesiesz ISO do 12800? A może jeszcze wyżej? Już to widzę.
Każdy sam musi wybrać, czy woli 24mm, czy woli f/2.8. I nie ma, że coś jest lepsze, albo coś jest gorsze, bo to zależy od konkretnych potrzeb, od tego co się robi, a wszelkie doradzanie w tym przypadku jest bez sensu. No chyba, że ktoś doradzi 24-70/2.8 - on jest wyraźnie lepszy od każdego z porównywanych (bo te 5mm na dłuższym końcu śmiało można pominąć), ale sporo droższy. Czyli jak zwykle - zależy co komu potrzebne i na co jest kasa. Tu nic się nie zmienia od lat. :wink:
A jak ja nie lubię takiego gadania. Podejrzewam, że skoro Niebieskooki1984 pisze o swoich rozterkach odnośnie obiektywu na forum to właśnie liczy na to, że ktoś się podzieli spostrzeżeniami i doświadczeniem, prawda? Twój wpis w stylu: "ten obiektyw daje ci 5mm ogniskowej, a tamten działkę światła więcej" sugeruje, że użytkownik jest debilem, który nie potrafi rozszyfrować oznaczeń na obiektywie.
Kojocisko
07-02-2022, 11:55
Będę się powtarzać. Pod bagnet Z nie ma w zasadzie szkieł portretowych (jest 85/1.8 i 105/2.8) i to dla nich + ew. fajnych starych manuali warto trzymać FTZ. + oczywiście okres przejściowy.
A co więcej - przy cenie optyki natywnej, obstawiam, że będę wolał dla portretówek utrzymywać obiektyw/obiektywy na bagnet F + FTZ. Bo jakoś nie widzę wydania 15kpln na hipotetyczne (bo nie ma śladu na roadmapie i rumorsach) Z 105/1.4S.
A co do rozkminy 24mm/4 czy 28/2.8 na krótkim końcu. Ja miałem dylemat f4 vs. f2.8 na bagnecie F. I zamieniłem super uniwersalną i fajną Sigmę 24-105/4 na Tamrona 24-70/2,8 GS, bo często fotografuję w salach treningowych, gdzie ze światłem jest kłopot.
Więc przy fotografowaniu w trudniejszych warunkach ja bym poświęcił 4mm krótkiego końca na rzecz światła 2.8. Ale dla zdjęć z turystycznego włóczenia się, grosza do 2.8 bym nie dołożył.
Niebieskooki1984
07-02-2022, 11:57
24-70f4 ma przewagę tylko w krajobrazie bo szerszy i ciemnica nie przeszkadza reszta to 28-75 2.8 sport, portret, ślub, komunia itd. zawsze
Nie tylko w krajobrazie. Zdjęcia u cioci na imieninach ;) czyli wnętrza itd itd. Co mi da światło jeśli nie będę mógł złapać kadru? No i istnieją lampy błyskowe, błysk przy ISO 6400 czy 3200 jest OK (w sensie delikatny) i da nam te 1 EV więcej.
Jak ja lubię takie gadanie. Jak masz pełną dziurę i dobrane ISO6400 to też tak sobie podniesiesz ISO do 12800?
Jaki to % zdjęć to każdy musi sobie sam odpowiedzieć. Czy częściej potrzebuje 24 mm, czy nie chce wchodzić na 12.800. Ja 24 mm potrzebuję dosyć często (tzn zawsze gdy robię grupówkę albo backstage albo wnętrza), 12.800 nigdy nie potrzebowałem i to mając szkło 4.0. Nawet 6400 to rzadkość. Pamiętajmy, że stabilizacja pozwala używać dłuższych czasów (tak Jacku, wiem, jak obiekt się rusza to nie mozna). To tyle z mojej strony, Niebieskooki musi wiedzieć co potrzebuje.
Krzysztofh
07-02-2022, 13:51
Ale przecież natywne szkła dla Z7 się nie kończą na 24. Jest całkiem fajny 14-30/4. Jest też 14-24/2.8 ale za całkiem inne pieniądze.
Generalnie nie będę odkrywczy, bo to już wielu potwierdziło że natywne szkła do Zetek są bardzo dobre i do włóczenia się z aparatem nie ma sensu targać jasnych obiektywów, bo są po prostu ciężkie. Pomijam tu kwestię ceny bo dla jednych to koszty zaporowe a dla innych pestka.
Takie minimum w reportażowej to 2.8 i 24 mm:D
Ale przecież natywne szkła dla Z7 się nie kończą na 24. Jest całkiem fajny 14-30/4. Jest też 14-24/2.8 ale za całkiem inne pieniądze.
Napisałem to:
..Za to brak 24 mm daje sie odczuć. Szczególnie jesli sie nie posiada innego szerokiego kąta.
Szanowni, czy ktoś podpinał może do Z7 (Z6) kołową Sigmę 8mm f/3,5? Czy jest poprawna komunikacja? (wiadomo, że MF) oraz czy nie ma problemu z profilem szkła w LR?
Odświeżę trochę wątek pytaniem do tych, którzy się przesiedli na Z7 z D850. Nie żałujecie? Warto było? ?
Odświeżę trochę wątek pytaniem do tych, którzy się przesiedli na Z7 z D850. Nie żałujecie? Warto było? ?
Do D850 dokupiłem Z7 II, używam obu... w pewnych kwestiach Z7 II ma pewne niedociągnięcia, które mi trochę przeszkadzają - chodzi mi przede wszystkim o zaciemnienie wizjera w momencie szybkiej serii, przestaję być w stanie śledzić w wizjerze co się dzieje, przy szybkich akcjach przeszkadza mi to. Na minus też ergonomia (pionowy grip w D850 bardzo lubię) i guzikologia, brakuje mi tego wszystkiego, co w D850 miałem pod palcami i byłem w stanie przestawić w ułamku sekundy. W bezlustrze jednak jest zdecydowanie gorzej. To wszystko jest pewnie trochę kwestią przyzwyczajenia, w pewnym stopniu wyrobienia sobie nowych nawyków. Na plus z kolei na pewno waga i rozmiar Z7 II (choć kosztem ergonomii), poznaję możliwości AF i podoba mi się bardzo AFC ze śledzeniem oka, choć znów - muszę się tego wszystkiego jeszcze nauczyć, gdzie najlepiej się sprawdza a gdzie niekoniecznie, bo jeszcze czasem mam problem z optymalnymi ustawieniami, gdzie jaki tryb sprawdzi się najlepiej. Podobno w Z9 tych wad już nie ma, AF jest znakomity, zaciemnienia również - ale to aparat kompletnie poza moim budżetem. Podsumowując - cieszę się, że kupiłem Z7 II, ale wymaga ode mnie sporo nauki i nauczenia się go, cieszę się też, że nie sprzedałem D850, bo w pewnych sytuacjach wolę pracować na nim. Jeżeli miałbym możliwość chętnie bym wymienił starego na nowego D850, żeby jeszcze długie lata mi posłużył, kiedy przestana być produkowane. Natomiast z czasem też coraz bardziej przekonuję się do bezlustra, i widzę korzyści tam gdzie waga i rozmiary mają dla mnie znaczenie. Natomiast kiedy przesiadałem się na kolejne lustrzanki - D300s potem D700 i w końcu D850, przejścia były dla mnie płynne i niemal niezauważalne (w sensie obsługi i wyczucia aparatu), przejście na Z7 II nie jest tak płynne i automatyczne. Takie są moje wrażenia.
chemik74
15-06-2022, 12:01
Za przedmówcą, generalnie mam takie same odczucia odnośnie ergonomii. Dopiero 9 dobrze leży w dłoni, ale to może dlatego, że preferuję cięższe sprzęta.
Pierwsze odczucia po kontakcie z zetką, oględnie mówiąc nie były zachęcające - małe toto i pewnie liche. Trochę trwało zanim się przyzwyczaiłem i potraktowałem ten sprzęt bardziej poważnie. W efekcie nie mam już nic ze sprzętu z bagnetem F, ostatni obiektyw makro wymieniłem na makro z bagnetem Z.
Jeśli chodzi o jakość o obrazka to nie jestem w stanie dostrzec zbytnich różnic pomiędzy D850, z7 a z9.
Niestety - przesiadka z F na Z trochę szarpie po kieszeni, chociażby z braku sensownych alternatyw dla zetkowej szklarni. Z drugiej strony - nie sądzę, żeby firma szla jeszcze w stronę lustrzanek i obiektywów do nich a i pewnie firmy trzecie też się będą z tego segmentu wycofywać. Reasumując - warto, chociaż zmiana przyzwyczajeń lustrzankowych trochę trwa.
Krzysztofh
16-06-2022, 20:16
Jest jedna rzecz, dla osób, które pracują lustrzanką. Piszę pracują, co oznacza, że focą dużo i z tego żyją. Generalnie ślubniacy. Ja mam Z7 i współpraca z sabinką 910 jest mało ergonomiczna, żeby nie powiedzieć niewygodna, z racji wielkości body. Dochodzi kwestia słabej współpracy zetek z lampami systemowymi Nikona w ciemniejszych warunkach. Ale ja nie zarabiam na fotografii i moje zdjęcia nie wymagają współpracy z lampami co do zasady. To taka uwaga dla osób, które myślą o zmianie systemu na zetki i trzaskanie zdjęć na przyjęciach, gdzie bez lampy ciężko.
...... Dochodzi kwestia słabej współpracy zetek z lampami systemowymi Nikona w ciemniejszych warunkach. ......
Może rozwiń ten temat, bo to są chyba jakieś totalne brednie. No, ale może czegoś nie zauważyłem. :wink:
Zapewne chodzi o brak wspomagania AF z lampy.
Firmware 3.50:
https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/466.html
Zmiany w wersji 3.50 oprogramowania sprzętowego „C” w stosunku do wersji 3.40
• [Zapisz pozycję ostrości] oraz [Przywróć pozycję ostrości] dodano do funkcji, które można przypisać za pomocą ustawienia osobistego f2 [Osobisty przydział sterowania] w [MENU USTAW. OSOBISTYCH]. Zgodnie ze stanem na 20 października 2022 r., te opcje były obsługiwane w połączeniu z następującymi obiektywami:
- NIKKOR Z 70-200mm f/2.8 VR S
- NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S
- NIKKOR Z 400mm f/2.8 TC VR S
- NIKKOR Z 400mm f/4.5 VR S
- NIKKOR Z 800mm f/6.3 VR S
• Działanie autofokusa podczas wczytywania z pamięci zostało poprawione w celu zagwarantowania braku zmiany pozycji ostrości we wszystkich trybach ustawiania ostrości, nawet jeśli spust migawki zostanie wciśnięty do połowy podczas wczytywania pozycji ostrości z pamięci.
• Rozwiązano następujące problemy:
- Ustawienia wybrane dla ustawienia osobistego f2 [Osobisty przydział sterowania] w [MENU USTAW. OSOBISTYCH] czasami nie działały zgodnie z oczekiwaniami w trybach ustawień użytkownika.
- Ustawienia wybrane dla [Sterowanie błyskiem] > [Opcje bezprzew. ster. błyskiem] w [MENU FOTOGRAFOWANIA] czasami zmieniały się z [Optyczno-radiowy AWL] na [Optyczny AWL], kiedy lampa błyskowa SB-500 była używana w połączeniu z bezprzewodowym pilotem zdalnego sterowania.
Firmware 3.80:
https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/558.html
Usunięto następujący problem:
- Wartości czasu otwarcia migawki były czasami nieprawidłowo rejestrowane w danych Exif, jeśli ustawienie czasu otwarcia migawki „czas B” lub „czas” było wybrane dla długiego czasu naświetlania.
Padł mi autofocus w D610, nie działa z żadnym obiektywem i mogę robić zdjęcia tylko manualnie. A jak widzę wartość tego sprzętu to nie wiem czy jest sens go gdzieś do serwisu wysyłać. W związku z tym zastanawiam się nad zakupem używki Z7 w pierwszej wersji i mam kilka pytań.
1. Widzę, że Nikon coś miesza i czy akumulator od D610 pasuje do Z7?
2. Karta pamięci. Ceny są jakieś dziwnie wysokie. Czy kupując to:
https://www.amazon.pl/Karty-CFexpress-Adaptera-Aluminium-Obudowy/dp/B0CKCW5K65
i dysk NVME 2230 np. taki:
https://www.amazon.pl/Crucial-wewn%C4%99trzny-kompatybilny-p%C3%B3lprzewodnikowy-CT1000P310SSD2/dp/B0D61Z8R1W/ref=pd_day0_d_sccl_1_5/261-6692369-9422463
będzie to działać?
3. Mam tylko szklarnię pod F więc czy pod FTZII działa normalnie Sigma 100-400 i Sigma 20?
paparapa
16-06-2025, 12:00
Padł mi autofocus w D610, nie działa z żadnym obiektywem i mogę robić zdjęcia tylko manualnie. A jak widzę wartość tego sprzętu to nie wiem czy jest sens go gdzieś do serwisu wysyłać. W związku z tym zastanawiam się nad zakupem używki Z7 w pierwszej wersji i mam kilka pytań.
1. Widzę, że Nikon coś miesza i czy akumulator od D610 pasuje do Z7?
2. Karta pamięci. Ceny są jakieś dziwnie wysokie. Czy kupując to:
https://www.amazon.pl/Karty-CFexpress-Adaptera-Aluminium-Obudowy/dp/B0CKCW5K65
i dysk NVME 2230 np. taki:
https://www.amazon.pl/Crucial-wewn%C4%99trzny-kompatybilny-p%C3%B3lprzewodnikowy-CT1000P310SSD2/dp/B0D61Z8R1W/ref=pd_day0_d_sccl_1_5/261-6692369-9422463
będzie to działać?
3. Mam tylko szklarnię pod F więc czy pod FTZII działa normalnie Sigma 100-400 i Sigma 20?
U mnie akumulatory z d610 działają w Z7. Ale nie pamiętam czy mam wszystkie aktualizacje.
Co do adaptera to raczej zapomnij. Chyba że coś przez rok czasu małe ludki poprawiły.
Była kiedyś w sieci tabela kompatybilnych puszek i dysków.
Figiel polegał na tym, że adapter teoretycznie działał z D850 i chyba Z6 ale tylko z starymi dyskami konkretnej marki kupionymi u nich.
Nigdzie indziej tych dysków nie było.
Każdy inny dysk wieszał puszkę. Przynajmniej moje nikony.
Po tych eksperymentach została mi pamięć do magazynowania/zrzucania fotek z puszki ala pendrive. :)
Ad. 1. Oryginały zawsze. Zamienniki w większości
Ad. 2. Kup i sprawdź. Możesz odesłać w ciagu miesiąca. Bałbym się jednak temperatury. Zdaje się, że Z7 wymaga upgrade firmware, żeby obsługiwać CFE. A do tego potrzebny jest XQD
Generalnie odradzałbym Z7 i Z6 w pierwszej wersji. Potrzebujesz tych 45 Mpx? Jeśli nie, to kup Z5, Z6II. Obydwa działają na kartach SD (Z7 II też).
Schwefel
16-06-2025, 12:54
U mnie akumulatory z d610 działają w Z7. Ale nie pamiętam czy mam wszystkie aktualizacje.
Co do adaptera to raczej zapomnij. Chyba że coś przez rok czasu małe ludki poprawiły.
Była kiedyś w sieci tabela kompatybilnych puszek i dysków.
Figiel polegał na tym, że adapter teoretycznie działał z D850 i chyba Z6 ale tylko z starymi dyskami konkretnej marki kupionymi u nich.
Nigdzie indziej tych dysków nie było.
Każdy inny dysk wieszał puszkę. Przynajmniej moje nikony.
Po tych eksperymentach została mi pamięć do magazynowania/zrzucania fotek z puszki ala pendrive. :)
Również odradzam, dałem się naciągnąć i zostałem z dyskiem który według chińczyka był kompatybilny a w rzeczywistości nie działał. To było jak XQD były pieruńsko drogie, obecnie CF Express spokojnie kupisz za te 400zł.
Do tego te dyski 2230 grzeją się do chorych temperatur.
paparapa
16-06-2025, 13:08
Nie ma sensu kupować i sprawdzać. Wszystko wyszło z tego miejsca. :)
Nie ma żadnego softwarowego wsparcia w tym adapterze.
https://pl.aliexpress.com/item/1005005800646040.html?spm=a2g0o.detail.pcDetailBot tomMoreOtherSeller.3.4369V29LV29LxR&gps-id=pcDetailBottomMoreOtherSeller&scm=1007.40050.354490.0&scm_id=1007.40050.354490.0&scm-url=1007.40050.354490.0&pvid=317894a4-e23b-4ea4-b53f-89fd7b02a478&_t=gps-id:pcDetailBottomMoreOtherSeller,scm-url:1007.40050.354490.0,pvid:317894a4-e23b-4ea4-b53f-89fd7b02a478,tpp_buckets:668%232846%238114%231999&pdp_ext_f=%7B%22order%22%3A%2270%22%2C%22eval%22%3 A%221%22%2C%22sceneId%22%3A%2230050%22%7D&pdp_npi=4%40dis%21EUR%2169.25%2118.89%21%21%21560. 28%21152.84%21%402103894417500712482357757e1152%21 12000034397288806%21rec%21DE%21%21ABX&utparam-url=scene%3ApcDetailBottomMoreOtherSeller%7Cquery_ from%3A
Mimo że jest to ponoć adapter do wielu puszek. To w opisie podane są działające kombinacje.
Mi z Z6 toshiba nie chciała działać. Po kilku fotach wieszała puszkę.
Innej osobie nie działało w R3.
I faktycznie grzeje się tak, że prawie parzy. :)
Oczywiście jak ktoś ma ochotę i czas to może się pobawić.
Druga generacja zetek jest o tyle lepsza, że ma możliwość używania kart sd.
TOP67
Akurat mam oryginalne akumulatory i jakby to działało to jeden problem z głowy.
Z tymi kartami to mam potwierdzenie użyszkodnika Z7, że ten adapter od paparapa działa z dyskiem WD SN520. To widzę da się kupić za grosze ale tylko używane/poleasingowe. A, że się grzeje, no cóż każdy NVMe się grzeje. Oczywiście kartę CF B też rozważam. Tylko zawsze miałem Sandiska, który mnie nigdy nie zawiódł, a tutaj ceny nie są optymistyczne. Lexara da się w miarę przyzwoitej kwocie kupić ale akurat z nim mam złe doświadczenia.
Nie chce ani Z5, ani Z6 właśnie dlatego że 24Mpix mam od 10 lat i chcę więcej. Tzn. miałem zamiar używać tego D610 aż by nie padło... Z7 jest dla mnie wyborem minimum. I maksimum jednocześnie, bo nie widzę sensu wydawać więcej na Z7 II, który i tak ostatecznie da ten sam obrazek więc zwyczajnie szkoda mi kasy. Ja tego nie używam zarobkowo i patrzę pod kątem postępu z D610.
Zresztą D610 też kupowałem patrząc na D750 i uznałem, że nie warto do moich potrzeb.
Kup CFe typ B jakąkolwiek, nie kombinuj. Ja kupiłem najtańszą ale to dlatego, że miała nazwę .. Agfa :)
Na Amazonie masz SandiSki w okolicach 350 zł. Wolałbym Anglebirda 512 GB za 514 zł, cena na 1 GB jest korzystniejsza.
paparapa
16-06-2025, 20:36
Między Z7 a Z7II różnice są niewielkie. Właściwie nic się nie traci używając do krajobrazu puszkę pierwszej generacji względem puszki drugiej generacji.
Też mam Anglebirda 512 GB i jestem zadowolony. Rok temu nie karty były za śmieszne pieniądze.
Schwefel
16-06-2025, 21:25
Z tymi kartami to mam potwierdzenie użyszkodnika Z7, że ten adapter od paparapa działa z dyskiem WD SN520. To widzę da się kupić za grosze ale tylko używane/poleasingowe. A, że się grzeje, no cóż każdy NVMe się grzeje. Oczywiście kartę CF B też rozważam. Tylko zawsze miałem Sandiska, który mnie nigdy nie zawiódł, a tutaj ceny nie są optymistyczne. Lexara da się w miarę przyzwoitej kwocie kupić ale akurat z nim mam złe doświadczenia.
Gdzie dostaniesz takiego starocia jak SN520? Mi chińczyk pisał żebym kupił SN530 i już jego ciężko było dostać w rozmiarze 2230, później stwierdził, że jednak SN740, następnie BG5 albo BG4, to mu odpowiedziałem żeby się walił bo nie będę beta testerem tego niedziałającego badziewia.
CF Express nie grzeją się tak jak SSD.
thornlab
16-06-2025, 23:44
Mi właśnie ta przejściówka JEYI z dyskiem SSD WD SN740 256 GB działa na Z6 II wyśmienicie. Nie robię zdjęć zawodowo i ta karta służuy jako backup.