PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon Z7 w praktyce forumowiczów

Strony : 1 [2] 3

ksh
02-08-2019, 09:45
Żadne. Ale domyślam się, że dla Koesha nowsze Sony też mają nieadekwatną cenę :)
Dla mnie tak, jest za wysoka bo jak wspomniałem wcześniej moje potrzeby póki co spełnia A7II, A7rII jakby miał ekran dotykowy to tak, na wiosnę był po 5500zł.

JK
02-08-2019, 09:50
Zacznijcie w tym wątku pisać o Z7. Wasze genialne pomysły na temat Sony i innych niewątpliwie jeszcze bardziej genialnych szkieł nikogo tu raczej nie obchodzą. Wasze rozliczenia finansowe z Sony także.

Wielce szanowne trolle, załóżcie sobie gdzieś specjalny wątek dla trolli i tam bijcie tę pianę.

Może wreszcie jakiś moderator tu posprząta. Są tu jeszcze tacy?

fafniak
02-08-2019, 10:12
A czy ktoś sprawdzał na ile dokładnie pokazuje peaking ostrość? Czy przy otwartych szkłach i 4 K jest użyteczny?

J1
02-08-2019, 12:08
Ale takie rozentuzjazmowanie to norma jak sie pierwszy raz do rąk wezmie coś nowego.
Ja doczynienia z bezlustrami mam od pięciu lat, fuji x m1 skutecznie mnie odstraszył, potem samsungi nx zachęciły, sony a6000 znowu zniechęcił, przelotne uzywanie jakis olympusów ep-l znowu zachęciło :) aż w końcu sony a7ii utrwaliło w przekonaniu że jest to świetny sprzęt do pary z lustrzanką.
Jeszcze jak dla mnie są pewne granice ile można dać za sprzęt, Z6 jeszcze ma cenę nie adekwatną do tego co oferuje w porównaniu do sporo tańszego sony.
No i jeszcze oczywiście kwestia obiektywów, ceny dostępność tu nie rozpieszczają,

Masz racje i jej nie masz ;-)

Owszem od 3 dni ciesze sie jak male dziecko z bateryjki ;-) W pewnym stopniu spowodowane tym ze jak to nazywasz "wzialem do rak cos nowego". ;-)
Jednak istota mojej radosci lezy w zupelnie innym miejscu.

Moja przygode z bezlusterkowcami rozpoczalem chyba w 2012 lub moze 2013 roku kiedy dalo sie kupic Nikona 1 V1 w komplecie z nalesnikiem za jakies 999pln czy cos kolo tego. Aparat mial wady i zalety. W jednym z ostatnich wpisow w watku o Nikonie 1 opisalem moje odczucia co do tego sprzetu i to co najbardziej mnie irytowalo. Pozniej pojawil sie Fuji rozpoczelo sie od X-T1 i uzywalem go dosyc dlugo. Rok temu przesiadka na X-T2 i po chyba 2 tygodniach zmienilem na X-H1. Do Fuji mialem (w sumie nadal mam ale wlasnie je pakuje do sprzedazy) topowe zoomy i stalki. Byc moze kierowany dziwnym internetowym marketingiem Fuji probowalem zaczac uzywac tego aparatu do wszystkiego i myslec czy da sie wyeliminowac lustrzanke. Naogladalem sie nawet zdjec z meczow pilki noznej wykonanych Fuji. Po czasie zmaksymalizowalem moje umiejetnosci w uzytkowaniu H1 i doszedlem do sciany. Okazalo sie ze bardzo szybko na drodze do rezultatow porownywalnych z D750 stoi sam sprzet czyli aparat Fuji. Nie pomagal problem z XF 50-140.

Do dnia w ktorym przyjechal do mnie Nikon Z bezlusterkowiec byl zawsze tym drugim... w pewnym sensie gorszym. Owszem fotografowanie Fuji dawalo frajde... fajny sprzet spacerowy. Jednak efekty nie byly na tyle zadowalajace zeby powierzyc mu powazniejsze zadanie. Taki stan rzeczy mnie irytowal. Dwa systemy nie sa dobrym rozwiazaniem. Ciagle wybory i podwajanie kosztow obiektywow.

Rozwazalem rozne opcje... moj serdeczny kolega namawial mnie na zakup Sony. Ja chetnie spogladalem w strone Nikona Z z uwagi na kompatybilnosc posiadanych obiektywow Nikon F.
Fajna byla reakcja mojego kolegi kiedy zameldowalem ze mam juz trzeci system. Zapytal tylko... Sony ? Odpowiedzialem Z ;) Na to z kolei On mowi... swietnie... wybrales bezkompromisowo i bedziesz zadowolony (znal moje zastrzezenia do Fuji).

Stracilem sporo czasu czytajac internety. Najwiekszy blad!

To co napisalem powyzej ma na celu pokazanie kontekstu i mojego poszukiwania sprzetu ktory pogodzi zalety lustrzanki i bezlusterkowca. Najwieksza dla mnie zaleta bezlusterkowca jest cicha migawka. Pomijam juz korzysci zwiazane z wizjerem elektronicznym. AF podczas filmowania. Czy brak upierdliwej kalibracji obiektywow. Wczesniej zdarzalo sie ze nie moglem zrobic zdjecia na kameralnym koncercie w momencie kiedy bardzo mi zalezalo. Musialem czekac na glosniejsza partie muzyki ktora mogla zagluszyc dzwiek lustra. Z kolei fotografujac na ulicy... czesto dzwiek lustra skupial uwage ludzi i od tego momentu zamiast byc tylko dyskretnym obserwatorem stawalem sie czescia sytuacji. Po czesci Fuji spelnial te warunki. Jednak odbiegal technicznie i jakosciowo od tego co dawal D750.

Zapewne wytrwaly czytelnik juz teraz odgadnie moja radosc po zakupie Nikona Z. Powiedzmy ze 30% to radosc z nowosci... pozostale 70% to radosc po odnalezieniu rozwiazania odwiecznego problemu. Teraz bezlusterkowiec nie jest juz tym gorszym... drugim. Uzywam Z6 dopiero 2 dni i jestem wciaz na etapie testow. Jednak widze ogromny potencjal i jestem prawie pewien ze w dosc szybkim czasie zastapi moje D750 a zakup D850 zamienie na Z7.

To dlaczego nie posluchalem kolegi ktory tak mi polecal Sony. Powod jest bardzo prosty. Obiektywy. Mam idealny dla mnie zestwa obiektywow Nikon F. Zarowno zoomy 2.8 jak i stalki 1.8. Nie bez znaczenia jest N200-500 5.6 ktory stosunkiem ceny do mozliwosci i jakosci obrazka jest dla mnie hitem zakupowym. Nikon Z dzieki adapterowi FTZ daje mi mozliwosc rozpoczecia migracji juz teraz. Na chwile obecna zaczne powoli wymieniac stalki i zoom 24-70 2.8. Po czasie zostanie tylko do wymiany 14-24 i 70-200 oba 2.8. Zreszta o ile wymiana stalek kusi mnie bardziej to z zoomami nie musze sie spieszyc. Z tego co widzialem wczoraj po pierwszych zdjeciach poprawa pracy AF daje widoczna poprawe jakosci zdjecia w porownaniu do lustrzanki.

Podsumowujac i dajac rade tym ktorzy zastanawiaja sie nad Nikonem Z (byc moze posiadaja tez zestaw dobrych obiektywow FX). Kupic lub wypozyczyc. Mysle ze kilka dni wystarczy zeby przetestowac i samemu sie przekonac co potrafi Z. Szkoda czasu na czytanie "internetow" nie kazda opinia jest uczciwa. W czasach platnych recenzji sprzetu lepiej samemu byc recenzentem na swoje potrzeby. Nie bedzie pozniej narzekan ze ktos AF przetestowal tak czy inaczej.

To tyle wyjasnienia i moje rozwiazanie problemu.

Teraz moje pytanie do uzytkownikow Nikona Z7. Jak wyglada sprawa malych RAWow z tego aparatu. Mam na mysli jakosc. O ile pamietam to czytalem na tym forum ze male rawy z D850 nie sa najlepszej jakosci. Nie jestem pewien czy ta opinia przenosi sie automatycznie na Z7 czy nie. Jestem ciekawy opini uzytkownikow Z7.

nikoniarz
02-08-2019, 12:26
Stracilem sporo czasu czytajac internety. Najwiekszy blad!

To co napisalem powyzej ma na celu pokazanie kontekstu i mojego poszukiwania sprzetu ktory pogodzi zalety lustrzanki i bezlusterkowca.

Ale popatrz- z jednej strony twierdzisz, że czytając internety popełniłeś największy błąd. A z drugiej- ostatnie posty to wylewne wypowiedzi, czasem słowotok. Po co, skoro czytanie internetów jest błędem?

La
02-08-2019, 12:34
Jaack - wykrakałem :)
jak wróce z weekendu to Ci przesle rawy, sam sobie zobaczysz co i jak.

J1
02-08-2019, 12:37
Ale popatrz- z jednej strony twierdzisz, że czytając internety popełniłeś największy błąd. A z drugiej- ostatnie posty to wylewne wypowiedzi, czasem słowotok. Po co, skoro czytanie internetów jest błędem?

Zwroc uwage jaka daje rade na koncu. To co nazywasz slowotokiem to kontekst aby zrozumiec moja frustracje zwiazana ze znalezieniem rozwiazania. Mysle ze osob z moimi dylematami bedzie sporo. Szczegolnie ze na temat Nikona Z jest sporo sprzecznych informacji.

Zreszta rada kupic i samemu przetestowac Nikona Z nie pojawia sie tylko w moich wypowiedziach. Zreszta rada ta powinna dotyczyc kazdych dylematow zakupowych.

nikoniarz
02-08-2019, 12:43
Raczej nie klei się w jedno uważanie, że czytanie internetów jest błędem, po czym słowotok internetowego doradztwa. I nie napisałem tego złośliwie

J1
02-08-2019, 12:47
Jaack - wykrakałem :)
jak wróce z weekendu to Ci przesle rawy, sam sobie zobaczysz co i jak.

No wiem ;-)

Bylem na to przygotowany. Wiem ile sam zmarnowalem czasu na teoretyczne rozwazania. Mysle ze osob ktore utkwily w podobnym blednym kole decyzyjnym bedzie sporo. Dlatego teraz uwazam ze warto pisac i dzielic sie wrazeniami z uzywania Nikona Z.

Jednak glownie radzic aby kazdy sam sie przekonal kupujac lub wypozyczajac aparat.

PS.
Dziekuje z gory za chec pomocy.

Raczej nie klei się w jedno uważanie, że czytanie internetów jest błędem, po czym słowotok internetowego doradztwa. I nie napisałem tego złośliwie

Jak sie koledze cos nie klei... sugeruje zmienic klej ;) Rowniez nie napisalem tego zlosliwie. ;-)

nikoniarz
02-08-2019, 12:50
Jak sie koledze cos nie klei... sugeruje zmienic klej ;) Rowniez nie napisalem tego zlosliwie. ;-)

Po prostu skoro kolega zmarnował czas na czytanie internetów to czemu inni mają marnować czas na czytanie kolegi zwierzeń ;)

JK
02-08-2019, 13:00
Żeby nie wypisywać tu bzdur, że D3 (czy inny D700), jest najlepszym aparatem. Swego czasu D3 był najlepszy, to prawda, ale dziś już nie jest. D700 nigdy nie był najlepszy, bo to zawsze był kastrat z D3. Dziś są już tylko przyzwoitymi narzędziami, dla niezamożnego fotografa. I nie ma tu o czym dyskutować, bo najpierw trzeba zdobyć trochę wiedzy na temat najnowszych rozwiązań, którymi są dziś Z-tki. Bez tej wiedzy możesz się co najwyżej ośmieszać.

J1
02-08-2019, 13:06
Po prostu skoro kolega zmarnował czas na czytanie internetów to czemu inni mają marnować czas na czytanie kolegi zwierzeń ;)

Nikt nikogo nie zmusza... Ci "inteligentni inaczej" beda przeinaczac sens mojej wypowiedzi. Szukac dziury w calym. Czepiac sie slowek. ;-) (ten usmieszek dotyczy calej lini tekstu)

Z drugiej strony byc moze znajdzie sie ktos komu ta prosta rada... (kup/wypozycz i przekonaj sie sam czy Nikon Z jest dobry dla Ciebie) bedzie swiatelkiem w tunelu.

PS.
Tak z ciekawosci... Jakie wrazenia kolega odnosi z uzytkowania Nikona Z ? Bo rozumiem ze kolega ma Nikona Z albo rozwaza jego zakup skoro udziela sie w tym watku. Natomiast jezeli kolega nie posiada albo nie ma zamiaru posiadania Nikona Z sugeruje zmiane piaskownicy. ;-)
Ta piaskownica sluzy do zabawy tym co maja lub chca miec Nikona Z ;-)

Żeby nie wypisywać tu bzdur, że D3 (czy inny D700), jest najlepszym aparatem. Swego czasu D3 był najlepszy, to prawda, ale dziś już nie jest. D700 nigdy nie był najlepszy, bo to zawsze był kastrat z D3. Dziś są już tylko przyzwoitymi narzędziami, dla niezamożnego fotografa. I nie ma tu o czym dyskutować, bo najpierw trzeba zdobyć trochę wiedzy na temat najnowszych rozwiązań, którymi są dziś Z-tki. Bez tej wiedzy możesz się co najwyżej ośmieszać.

Lubie to!

nikoniarz
02-08-2019, 13:07
Nikt nikogo nie zmusza... Ci "inteligentni inaczej" beda przeinaczac sens mojej wypowiedzi. Szukac dziury w calym. Czepiac sie slowek. ;-) (ten usmieszek dotyczy calej lini tekstu)

Z drugiej strony byc moze znajdzie sie ktos komu ta prosta rada... (kup/wypozycz i przekonaj sie sam czy Nikon Z jest dobry dla Ciebie) bedzie swiatelkiem w tunelu.

PS.
Tak z ciekawosci... Jakie wrazenia kolega odnosi z uzytkowania Nikona Z ? Bo rozumiem ze kolega ma Nikona Z albo rozwaza jego zakup skoro udziela sie w tym watku. Natomiast jezeli kolega nie posiada albo nie ma zamiaru posiadania Nikona Z sugeruje zmiane piaskownicy. ;-)
Ta piaskownica sluzy do zabawy tym co maja lub chca miec Nikona Z ;-)

No tak, kolejny dowód na to, że dla niektórych kryzys wieku średniego przychodzi zbyt późno, lub zbyt długo się utrzymuje.
Ale będąc w toku dyskusji- nie, nie mam Zetki, ale gdybym potrzebował bezlustro FX to jest ona najbliżej moim potrzebom. Chociażby ze względu na optykę jaką posiadam. Chociażby ze względu na to co w moim mniemaniu oferuje. Ale jak widać póki nie zadałem niewygodnych pytań, to nie było problemu z tym czy posiadam czy nie. Wszystko jak widać sprowadza się do pierwszego zdania w tym poście.

ksh
02-08-2019, 13:11
Stracilem sporo czasu czytajac internety. Najwiekszy blad!Czyli twierdzisz że czytanie twojego posta to strata czasu? Ja uważam że każda opinia jest ważna zwłaszcza od użytkownika.
Zauważ że sprzęt jest na rynku dość sporo, a mało od użytkowników wrażeń.

cz4rnuch
02-08-2019, 13:11
W Sony faktycznie chyba jest nieskończoność po prawidłowej stronie. Ale jeżeli nawet da v się podpisać szkła Sony do Nikona to najprawdopodobniej traci się część funkcjonalności /szybkości/celności Af tak jak w przypadku b podpięcia szkieł sigmy do sonyTrochę się pewnie traci, ale skoro najbardziej przeszkadza to w którą stronę się kręci pierścień to wnioskuję, że chodzi o ostrzenie manualne a tu już nie ma wielkiej filozofii i do Zetki podepniesz masę szkieł, choćby z mocowaniem PL lub innych. Być może Zet to jeszcze nie jest w pełni pro system do filmowania, aż tak się nie znam, ale potencjal ma duży i szkła nie są tu wielkim problemem. No chyba, że ktoś naprzemiennie używa manuala i afu i chce mieć do tego jeden zestaw szkieł, ale wtedy to normalne, że nie podpasuje, bo system jest jeszcze zbyt mlody i ma kilka dziur.

J1
02-08-2019, 13:12
No tak, kolejny dowód na to, że dla niektórych kryzys wieku średniego przychodzi zbyt późno, lub zbyt długo się utrzymuje.

Znowu pudlo... niedalej jak dwa tygodnie temu obchodzilem 18 urodziny ;-) Jak co roku byla ta sama impreza ;-)

Ale będąc w toku dyskusji- nie, nie mam Zetki, ale gdybym potrzebował bezlustro FX to jest ona najbliżej moim potrzebom. Chociażby ze względu na optykę jaką posiadam. Chociażby ze względu na to co w moim mniemaniu oferuje.

Duza zaleta Z jest mozliwosc uzywania posiadanych obiektywow FX. Calkowicie sie z kolega zgadzam.

JK
02-08-2019, 13:15
Problem polega na tym, że w zalewie głupawych komentarzy tych "inteligentnych inaczej", osoba szukająca informacji na temat Z-tek musi się zdrowo namęczyć, żeby odsiać te "mądrości" od konkretów. Chyba nie taki jest sens istnienia forum? Ale żeby to pojąć, trzeba najpierw móc zrozumieć cokolwiek, a z tym rozumieniem niestety jest coraz gorzej.

cz4rnuch
02-08-2019, 13:16
...Ta piaskownica sluzy do zabawy tym co maja lub chca miec Nikona Z...Nie popadajcie w skrajności, bo to pachnie talibanem. To rownież wątek ogólnie dla fanów technologii czy tak jak dla mnie dla fanów bezluster. Niezależnie od marki. Na razie nie zamierzam zmieniać systemu, ale i tak mnie interesują zetki.

JK
02-08-2019, 13:21
To sobie drogi fanie poczytaj na forum o Z-tkach. Czegoś się może dowiesz, a pisać nie musisz, bo i tak to pisanie ma pomijalną wartość dla użytkowników Z-tek. Łatwiej będzie znaleźć wartościowe informacje na forum, jak będzie u wypisywanych mniej głupot.

La
02-08-2019, 13:23
Tak btw, instalował ktoś nowy soft? Bo mam blokadę psychiczną. Cokolwiek ostatnio nie aktualizowałem były problemy, łącznie z przywracaniem ustawieĶń fabrycznych w TV :)

nikoniarz
02-08-2019, 13:26
Znowu pudlo... niedalej jak dwa tygodnie temu obchodzilem 18 urodziny ;-) Jak co roku byla ta sama impreza ;-)
Nie wiem czemu pudło... Nie wiem, czemu zakładasz, że pisałem o Tobie... Akurat to na tyle nieistotne, że uwzględnia ogół, a nie jednostki. Wyciągając wnioski powinienem w sumie zapytać które to już z kolei...
Ale jak też można zauważyć, istotne jest sprowadzenie niewygodnej dyskusji do posiadanego sprzętu. Bądź do prezentowanych zdjęć. Bądź też do czegokolwiek by móc poczuć się "lepszym". Tylko różnica jest taka, że mnie nie przeszkadza ta opinia. Robię czym chcę, kiedy chcę. Podobnie z pisaniem. Moderacja uczyni co uzna za słuszne. Mnie nie zaboli jak posty znikną, a innych będzie razić w oczy jak nie znikną :)

ksh
02-08-2019, 13:43
Problem polega na tym, że w zalewie głupawych komentarzy tych "inteligentnych inaczej"...Policz sobie ile na ostatnich stronach jest twoich inteligentnych postów i robienia z tematu śmietnika.

J1
02-08-2019, 13:47
Czyli twierdzisz że czytanie twojego posta to strata czasu? Ja uważam że każda opinia jest ważna zwłaszcza od użytkownika.
Zauważ że sprzęt jest na rynku dość sporo, a mało od użytkowników wrażeń.

"Stracilem sporo czasu czytajac internety. Najwiekszy blad!"

Byc moze wyrazilem sie niefortunnie. Taki skrot myslowy. Mysle ze Ci ktorzy rozwazaja zakup Nikona Z znaja i rozumieja problem. W necie jest sporo sprzecznych informacji o Nikonie Z. Nie sposob oddzielic informacje od prawdziwych uzytkownikow od informacji tych co aparat widzieli przez szybe w sklepie albo maja aparat ale nie przeczytali instrukcji obslugi.

Pytanie o to czy czytanie mojego posta jest strata czasu... Niech kazdy oceni sam. Na ile rada zawarta w poscie aby kupic/wypozyczyc i samemu ocenic pomoze rozwiazac nasz dylemat.

Pomijam juz fakt ze w dzisiejszych czasach w necie jest sporo platnych recenzji ktorych obiektywnosc moze byc watpliwa. Zreszta jezeli pamietam to masz lub miales Fuji wiec powinienes to rozumiec.

Dochodzi jeszcze do tego problem poziomu dyskusji. Dlatego czesc uzytkownikow nie zabiera glosu w dyskusji (a mogliby przekazac istotne informacje, wrazenia, porownania) bo woli oszczedzic sobie trudu prowadzenia jalowej dyskusji z osobami ktore nie maja i nie planuja kupic jakiegos tam aparatu. To dotyczy roznych systemow i roznych aparatow. Zapewne mnie rowniez odechce sie dzielic wrazeniami na tym forum. Zreszta patrzac samolubnie... ja swoj problem rozwiazalem. Jestem poki co zadowolony z wyboru. To po kiego grzyba mam sie spierac o kazde slowo mojej wypowiedzi.

Zwroc uwage jak wygladaja dyskusje na temat jakiegos sprzetu. Jaki procent stanowa konkretne pytania i odpowiedzi. Na przyklad jakich ustawien uzyc podczas fotografowania czarnego kota siedzacego na weglu w ciemnej piwnicy. I wtedy wokol tego toczy sie dyskusja. Padaja rozne rozwiazania... ktos nawet robi eksperyment z kotem. Pozniej po czasie wychodzi ze ten kot z eksperymentu byl bialy a nie czarny i zafalszowalo to finalny wynik. W rezultacie trzeba bylo zlapac czarnego kota i powtorzyc eksperyment. Jednak to wciaz w miare sensowna dyskusja, wymiana pogladow, doskonalenie warsztatu (w lapaniu kota rowniez). Niestety rzeczowa dyskusja stanowi maly procent ogolnej liczby postow natomiast ta jalowa i meczaca wiekszosc postow zniecheca faktycznych uzytkownikow do dzielenia sie wrazeniami.

cz4rnuch
02-08-2019, 13:59
To sobie drogi fanie poczytaj na forum o Z-tkach. Czegoś się może dowiesz, a pisać nie musisz, bo i tak to pisanie ma pomijalną wartość dla użytkowników Z-tek. Łatwiej będzie znaleźć wartościowe informacje na forum, jak będzie u wypisywanych mniej głupot.Na bank będzie łatwiej coś znaleźć jak już przestaniesz w co drugim poście szukać trolli itd. Trochę mniej lamentowania też nie zaszkodzi. I oczywiście nie muszę pisać, ale mogę. To, że nie pasuje to do Twojej wizji wątku akurat mało mnie interesuje. Nie jesteś też tu ani właścicielem forum ani moderatorem więc jakoś nie czuję potrzeby się naginać do Twojego widzimisię. Czasy, że to było forum stricte dla Nikoniarzy już minęły. To, że ktoś kto się interesuje szuka porównań do innych systemów albo jak z tym systemem dogadują się szkła i peryferia z innych też jakoś nie powinno dziwić. Ale tylko Ty wiecznie tu utyskujesz na tych trolli, moderatorów albo nawet tych co próbują Cię o coś dopytać. Równie dobrze mogę Ci się zrewanżować i poradzić byś sam się przestał udzielać, bo wnioskując po Twoich wpisach to forum ewidentnie Ci nie służy.

J1
02-08-2019, 14:14
Nie popadajcie w skrajności, bo to pachnie talibanem. To rownież wątek ogólnie dla fanów technologii czy tak jak dla mnie dla fanów bezluster. Niezależnie od marki. Na razie nie zamierzam zmieniać systemu, ale i tak mnie interesują zetki.

Tam na koncu byl usmieszek. ;-)

Z jednej strony tytul watku sugeruje cos jednoznacznie i ma to sens. Z drugiej strony jezeli czasami dyskusja zejdzie na boczne tory to chyba nie stanie sie tragedia. Jednak obecnie zrobilo sie odrobine nerwowo.

tomgol
02-08-2019, 14:17
Policz sobie ile na ostatnich stronach jest twoich inteligentnych postów i robienia z tematu śmietnika.

Normalnie wyjęte z ust. Przyglądam się od dłuższego czasu i dawno nie widziałem takiego trolowania wobec innych użytkowników, jak u JK.
Wzorowy Polak Cebulak. Dziwne że mod toleruje takich inteligentnych inaczej.

Myszowor
02-08-2019, 14:20
Ostatnio często na tym forum więcej jest czepialstwa i spamowania niż konkretów, to nie są wątki do dyskusji o wszystkim tylko o Z6 i Z7.
Moderator powinien czyścić te śmieci.

Zelber
02-08-2019, 14:22
Zacznijcie w tym wątku pisać o Z7. Wasze genialne pomysły na temat Sony i innych niewątpliwie jeszcze bardziej genialnych szkieł nikogo tu raczej nie obchodzą. Wasze rozliczenia finansowe z Sony także.

Wielce szanowne trolle, załóżcie sobie gdzieś specjalny wątek dla trolli i tam bijcie tę pianę.

Może wreszcie jakiś moderator tu posprząta. Są tu jeszcze tacy?
Zdanie trolla, który nie jest w stanie pokazać zdjęć na potwierdzenie swoich słów też nikogo nie interesuje.

rpromin
02-08-2019, 14:24
Tak btw, instalował ktoś nowy soft? Bo mam blokadę psychiczną. Cokolwiek ostatnio nie aktualizowałem były problemy, łącznie z przywracaniem ustawieĶń fabrycznych w TV :)

Ja zainstaluje w niedziele bo coś, gdzieś ktoś pisał o problemach z sigmami a nie chce się wpakować bo mam sesje jutro i będę potrzebował S35A

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

ksh
02-08-2019, 14:33
Niech nikogo nie dziwi że posty opisujące Z7 czy Z6 bardzo pozytywnie dziwią po tylu stronach i miesiącach raczej hejtowania tego sprzętu.
Jechanie po tym sprzęcie zaczęło się jeszcze przed prezentacją, przed tym jak ktoś to w ręce miał, a potem oczywiście pięć minut macania pozwalało na tworzenie wielkich "recenzji".

J1
02-08-2019, 14:54
Niech nikogo nie dziwi że posty opisujące Z7 czy Z6 bardzo pozytywnie dziwią po tylu stronach i miesiącach raczej hejtowania tego sprzętu.
Jechanie po tym sprzęcie zaczęło się jeszcze przed prezentacją, przed tym jak ktoś to w ręce miał, a potem oczywiście pięć minut macania pozwalało na tworzenie wielkich "recenzji".

Mnie to juz chyba niewiele zdziwi ;-)

Aczkolwiek daje do myslenia ile ochow i achow bylo w okolicach premiery Fuji X-T3 albo X-H1 a jak wygladalo to z Nikonami Z. Teraz po czasie czytalem ze X-T3 az tak wiele nie poprawia w kwestii AF. Ze matryca taka sobie na wyzszych czulosciach. Co do wspanialosci X-H1 to przekonalem sie sam.

Z Nikonami Z jest odwrotnie. Ludzie kupuja i uzywaja i sa zadowoleni z uzyskanych rezultatow. Owszem widzialem na grupie na FB posty gdzie ogladzina gumowa sie luszczyla i nie byly to pojedyncze przypadki. Czy to kwestia dlugich paznokci czy kiepskiej okladziny... tego nie wiem. Byly tez opisane przypadki zawieszania sie aparatu. Byc moze obecna aktualizacja oprogramowania aparatu rozwiazuje ten problem. Jednak nie kazdemu sie taki problem trafi a rezullaty uzyskane Z sa bardzo zadowalajace.

Chyba najwiekszym problemem jest jakosc i obiektywnosc czesci "recenzji". Trudno tez tak do konca opierac sie o opinie faktycznych uzytkownikow. Dla jednego zadowalajacy poziom bedzie nieodpowiedni dla innego. Jak ustalic jakas wartosc bezwzgledna.

cz4rnuch
02-08-2019, 14:55
Ostatnio często na tym forum więcej jest czepialstwa i spamowania niż konkretów, to nie są wątki do dyskusji o wszystkim tylko o Z6 i Z7.
Moderator powinien czyścić te śmieci.Masz rację, ale jeśli ktoś pyta o porównanie albo o odpowiednik to chyba to jest na temat? Miejcie na uwadze to, że to forum jest dla wszystkich, także dla tych którzy tego sprzętu nie mają. Jeśli na porównanie wrzucam jakiś test to jest to test osoby, która sprzęt posiada i w przeciwieństwie do kolegi JK nie wstydzi się pokazać wyników. Oczywiście można się z wynikami tych testów nie zgadzać i przedstawić własne zdanie. Tyle, że ja w ostatnich postach jedynie napisałem, że zetki są super do filmowania i że można do nich podpiąć prawie wszystko. A kolega JK potrafi to jedynie skwitować stwierdzeniem "głupoty". Sorry, ale jeśli ktoś mi odpowiada w ten sposób a nie potrafi mi merytorycznie wytknąć gdzie konkretnie są te głupoty to dla mnie to bardziej podpada pod trollowanie. A co do moderowania to zamiast o tym ciągle pisać przecież można to zgłosić. Niech ktoś kto nie jest uwikłany w dyskusję sam rozsądzi co trzeba wyrzucić. Ja zgłaszam swoje ostatnie posty do moderacji, bo faktycznie nic nie wnoszą, ale po prostu chciałem się wytłumaczyć, bo zostałem sprowokowany. Na przyszłość mam nauczkę by po prostu ignorować tego typu ludzi. Jeszcze raz przepraszam za OT.

Ryw
02-08-2019, 15:59
Ja zainstaluje w niedziele bo coś, gdzieś ktoś pisał o problemach z sigmami a nie chce się wpakować bo mam sesje jutro i będę potrzebował S35A

Zainstalowałem. Z S35A, 50 (nie A) i 105/2.8 macro chodzi bez zmian (czyli bardzo dobrze).

fafniak
03-08-2019, 09:58
A czy z7 dogaduje się z tamronem 70-200 2.8 ? Tym nowszym? On chyba G2 się zowie....

Ryw
03-08-2019, 10:01
A czy z7 dogaduje się z tamronem 70-200 2.8 ? Tym nowszym? On chyba G2 się zowie....

Dogaduje bez problemu. Tu masz listę https://www.tamron.eu/pl/serwis/kompatybilnosc-nikon-z-i-canon-eos-r/ jak widać bardzo krótką. Nie zmieniła się od lutego.
Za to z Sigmami wszystkimi bez wyjątku :-)

fafniak
03-08-2019, 10:38
Hmmm to będę musiał sprawdzić numer seryjny i wersję oprogramowania. Mam chyba ten dynks do aktualizacji :)
Dziękuję za podpowiedź !

Ale to będę musiał Rawy wywoływać w nowym sieciowym LR czy mając starego pudełkowego LR i PSa da się wgrać nowy "silnik" do RAW?

- - - - kolejny post - - - - - -

017903 - czyli nie będzie działał... Chyba że to kwestia softu...

cz4rnuch
03-08-2019, 10:41
Poniekąd. Możesz ściągnąć adobe dng converter.

fafniak
03-08-2019, 10:52
Wiem, ale ostatnio wgrałem sobie plik z chyba nie obsługiwanego aparatu. I wszystko się wyświetliło dobrze. Potem gdzieś chyba wyczytałem że mając PSa i zaktualizowany silnik RAW, LR też czyta to samo. Ale nie jestem pewny tych informacji.

edytka - to chyba jednak bzdura - wgrywałem o ile pamietam plik z d850 ale to co mam na laptopie (czyli tylko LR 6.1.4) też czyta plik z d850
z7 nie czyta :(
(ciekawe czy jest szansa na podmianę silniczka wywołującego :) - od kogoś zgrać plik...

TOP67
03-08-2019, 12:00
fafniak, a do filmowania nie lepsza Z6? Ma 4k z całej klatki.

KrzysztofKozicki
03-08-2019, 12:40
Z6 raczej lepsza do filmowania. Mam wygrany nowy Soft i jak na razie problemów nie widzę. Jutro trzy sesję w studio. Jestem ciekaw, czy się zawiesi, bo niby to poprawili.
P.S.
Bardzo się zastanawiam dlaczego jako ludzkość mamy taką potrzebą dzielenia się na lepszych - gorszych, mających - nie mających itp. Forum jest dla wszystkich i wszyscy powinni miec prawo wypowiedzi, choć przyznam że miło by było gdyby osoby nie posiadające i nie chcące posiadać aparatu nie były w czołówce ilości postów. Miło by było czytać o sprzęcie i oglądać zdjęcia. Ale przykro jest jak pojawi się zdjęcie to mało kiedy jest pozytywny odbiór, lub sugestia jak coś zrobić lepiej. Często zapominamy, że wielu z nas się uczy i popełnia wtedy błędy, często bardzo głupie, ale pomagajmy im wyciągać wnioski, by tych błędów było mniej. Też się uczyliśmy i uczymy dalej. Obecnie uczę się pływać na kajcie i nie zdajecie sobie sprawy jak mało zachęcający może być wzrok starych wyjadaczy jak gdzieś z boku stoję, by nie wadzic nikomu i trenuje pierwsze stary na desce. A jednocześnie ile dodaje energii jakąś podpowiedź od kogoś kto pamięta jak był na takim poziomie jak ja teraz. Nie rozumiem spiny o sprzęt, bo raczej dzisiaj nie ma najlepszego. Każdy znajdzie coś dla siebie w różnych systemach. Takie forum powinno mu pomóc podjąć decyzję świadomie o zakupie. Niestety czytając to wszystko co tu jest raczej jest odwrotnie. I też się podpisze pod radą pożycz, przetestuj a dopiero oceniaj. I ok wiele rzeczy da się wywnioskować z specyfikacji i wlasnej wiedzy. Że jest jedna karta i brak gripa wszyscy wiemy. I co z tego, przecież tego nie zmienimy. Trzeba to wpisać na listę minusy, ale Z Maja długa listę plusów i niech każdy zrobi swoją średnią ważną i podejmie swoją decyzję. A nadmiar emocji rozładuje na jakimś wysiłku fizycznym ?. Mniej spiny a więcej uśmiechu. Kiedy ostatni raz powiedzieliscie komuś obcemu miłego dnia? To nie jest trudne, a zdjęcie się jakie przyjemne.

fafniak
03-08-2019, 13:05
fafniak, a do filmowania nie lepsza Z6? Ma 4k z całej klatki.

Czegoś znowu nie doczytałem?
Ale to co jest mi potrzebne to te czterdzieści coś megapikseli. Ma m do zrobienia sporo reprodukcji zdjęć taty.

J1
03-08-2019, 14:44
Czegoś znowu nie doczytałem?
Ale to co jest mi potrzebne to te czterdzieści coś megapikseli. Ma m do zrobienia sporo reprodukcji zdjęć taty.

Filmujac Z6 w trybie 4K zachowasz katy widzenia obiektywow takie jak dla FX. Przy Z7 w 4K bedzie to crop.

Aczkolwiek ja Z6 mam kilka dni i dopiero ogarnalem temat fotografowania. Filmowanie w przyszlym tygodniu ;-)

PS.
Nie wiem co miasz dokladnie na mysli mowiac o reprodukcji zdjec. Moze warto zerknac na to ponizej.

https://www.nikonusa.com/en/learn-and-explore/a/tips-and-techniques/digitizing-film-using-the-d850-and-es-2-negative-digitizer.html

Powinno przeciez dzialac z Z7 rowniez. Kwestia podpiecia odpowiedniego obiektywu. Nawet jezeli aparat nie zrobi calej roboty to mozna to zrobic pozniej w PS.

fafniak
03-08-2019, 15:33
To są jednostkowe prace pozytywowe

Dariusz Breś
06-08-2019, 22:21
Pofociłem dziś Z7 na sesji w ramach testów i moje spostrzeżenia.

Puszka stworzona do tego typu fotografii, podgląd w wizjerze na duży plus.

AF ok, tragedii nie ma, aczkolwiek na ciągłym gdy modelina szła bokiem na 7 zdjęć wszystkie poleciał BF (AF nie nadążył, choć nastawy miał krótkie).
Wykrywanie oka działa ale potrafi się pogubić i walnąć mega BF i tylko przestawienie w punktowy lub ręczne ostrzenie naprowadzi go znów na cel.
Generalnie bym się tym nie przejmował, bo w ogólnym rozrachunku daje dużo trafień.

28786

Trochę razi brak małych ciągłych punktów AF i kondycja baterii. No i ten nieszczęsny wizjer i kiepska ergonomia.
Trzeba pamiętać że lightroom czyta rawy z nastawami z aparatu i jeśli ustawię w aparacie żywe to lightroom odczyta je domyślnie jako vivid, itp.

W skrócie: sesje outdor Z7 - passed

https://live.staticflickr.com/65535/48474247812_ba0549e3ae_b.jpg

https://live.staticflickr.com/65535/48474676216_98811283a8_b.jpg

JK
06-08-2019, 23:33
Szybką miałeś tę modelkę, że ci tak sprawnie z pola AF uciekała.;) Ja tam ostatnio robiłem fotki lekkoatletom (Omelko, Krzewina, Czykier, Bednarek, Haratyk, ...) i nic mi się nie "gubiło", nic mi nie "uciekało". Ale może tylko miałem dobrze poustawiane parametry AF w Z7.;-)

J1
06-08-2019, 23:39
Czy mozesz podac wiecej szczegolow jak miales ustawiony ten AF-C. Dodatkowo jakie obiektywy byly podpiete.

To o tyle istotne ze taki Dynamic-area AF potrafi przestrzelic na tlo. Z kolei Wide-area AF (niezaleznie czy S lub L) ma inne algorytmy i jezeli w ramce znajda sie dwa obiekty to powinien ustawic ostrosc na tym blizej. Nie powinno sie zdazyc ze przestrzeli na tlo poniewaz aparat nadaje priortet obiektowi blizej nas. Przynajmniej tak mowi instrukcja. Fotografowalem wczoraj deskorolkarzy i wlasnie takie mialem doswiadczenia. Jezdzili pod dachem gdzie tylko jedna czesc obiektu byla odkryta i dochodzilo tam swiatlo zachodzacego slonca a reszta to swiatlo sztuczne. Dodatkowo na scianach grafitti wiec mozna powiedziec ze sciany bardzo kontrastowe. Co prawda uzywalem Z6 w polaczeniu z Nikonem 24-70 2.8G i 70-200 2.8 VR II.

Jest jeszcze kwestia namiastki 3D Tracking ukrytej pod Auto-Area AF. Trzeba wybrac ten typ ramki i wcisnac OK zeby uaktywnic pole. Pozniej niby trzeba znowu kliknac OK zeby zatwierdzic cel. W praktyce jak ustawisz to pole na obiekcie i po prostu wlaczysz AF to zaczyna sledzic obiekt. Probowalem tego dzisiaj na ptakach w polaczeniu z N200-500 5.6 i jakos to dawalo rade (z naciskiem na jakos). Co ciekawe po dluzszym sledzeniu (wiecej niz kilka sekund, system gubil cel). Jednak musze przyznac ze przy AF-C i N200-500 5.6 wole D750. Ten obiektyw nie ma szybkiego AF (pomaga wlaczenie ogranicznika zakresu) jednak szybciej lapie cel i go lepiej utrzymuje na D750 niz na Z6.

Generalnie bardziej skomplikowane zadania AF-C pokazuja slabosc systemu Z. Aczkolwiek jak juz trafi to jest idealnie. Problematyczne jest tylko zlapanie celu i jego utrzymanie z wolniejszymi obiektywami (N200-500 5.6) Nie wiem jak bedzie z nowymi obiektywami Z. Poki co "cwicze" temat z obiektywami wymienionymi powyzej.

Tez zauwazylem ze soft Adobe czyta nastawy z plikow RAW w aparacie. Akurat nie jest to duzy problem. Raz skonfigurowac profile i po problemie.

PS.
Jeszcze taka dygresja. Porownalem szybkosc ustawienia ostrosci pomiedzy Z6 w polaczeniu z Nikonem 24-70 2.8G i 70-200 2.8 VR II vs Fuji X-H1 w polaczeniu z 16-55 2.8 i 50-140 2.8. Z zalem powiem ze Fuji bylo szybsze od Nikona Z.
Nikon Z dosyc dlugo doostrza z obiektywami Nikon F. Slychac ze ustawia najpierw ostrosc wstepnie a pozniej ruchami przod-tyl doostrza.

Szybką miałeś tę modelkę, że ci tak sprawnie z pola AF uciekała.;) Ja tam ostatnio robiłem fotki lekkoatletom (Omelko, Krzewina, Czykier, Bednarek, Haratyk, ...) i nic mi się nie "gubiło", nic mi nie "uciekało". Ale może tylko miałem dobrze poustawiane parametry AF w Z7.;-)

Na to samo zwrocilem uwage. Wazne jest aby podawac jak mialo sie skonfigurowane AF i jakie obiektywy.

Zakladam ze fotografowales lekkoatletow Z7 w polaczeniu z 24-70 2.8 S. Czyli obiektyw systemowy... jezeli na dodatek poswieciles czas aby poznac i zrozumiec ustawienia AF w Z7 to nie dziwi ze mozesz miec dobre rezultaty. Zreszta sportowcy sa o tyle OK ze maja czesto kontrastowe koszulki, plus numer, czasem logo itd.

PS.
Moze trzeba by modelke ubrac w suknie w paski... tyle ze paski poszerzaja ;-) ale aparatowi bedzie latwiej ;-)

fafniak
07-08-2019, 08:01
Ważne też są odległości od obiektów. Jeżeli mamy 10-15 metrów to będą większe szanse na trafienie niż idącą modelka w szybkim tempie albo sportowiec biegnący w odległości 5m od nas

Jurek Ż
07-08-2019, 08:40
JK Jesteś niesamowitym szczęściarzem. Twoja Zetka to totalny odlot.:smile:

JK
07-08-2019, 09:42
No właśnie. Sam się czasem dziwię, że mi ten AF-C dobrze działa. ;-)

nikoniarz
07-08-2019, 09:44

Bo to pewnie nie zasługa sprzętu a operatora :)

krzysztofz24
07-08-2019, 09:59

Ale to jak z kwiatem paproci w tej basni...z nikim nie mozesz sie podzielic zdjeciami, to przedstawiajacymi;-).
A Dariusz opisal swoje wrazenia i pokazal zdjecia.

JK
07-08-2019, 10:06
Co ty tak w kółko o tych zdjęciach? Choroba jaka, czy co?
Ale zapewniam, że to się da skutecznie leczyć.;) Trzeba tylko sobie kupić Z-tkę i będziesz miał zdjęć, przepraszam - fotek testowych, do woli. Jakie będziesz chciał.

nikoniarz
07-08-2019, 10:09
Ale to jak z kwiatem paproci w tej basni...z nikim nie mozesz sie podzielic zdjeciami, to przedstawiajacymi;-).
A Dariusz opisal swoje wrazenia i pokazal zdjecia.

Dawno, dawno temu, sto lat przed murzynami, to ludzie fotografowali bez AF i też mieli zdjęcia... Nawet wystawy robili. A Dariusz chyba nie robi...

krzysztofz24
07-08-2019, 10:21
Co ty tak w kółko o tych zdjęciach? Choroba jaka, czy co?
Ale zapewniam, że to się da skutecznie leczyć.;) Trzeba tylko sobie kupić Z-tkę i będziesz miał zdjęć, przepraszam - fotek testowych, do woli. Jakie będziesz chciał.

Akurat z osob "wypominajacych" ci brak zdjec potwierdzajacych, to mam wrazenie ze robie to rzadko;-). Nie udzielam sie za czesto w watkach o Z-etkach, raczej czytam.
Ale pamietam jak wstawiles raz zdjecia, ktore spotkaly sie z krytyka...i zniknely;-).
Tam bylo chyba zdjecie popiersia tancerki, gdzie ostrosc byla na reke zamiast na twarz.
To tak rozmawiajac o AF.
Chodzi mi o to (to nie jest atak na twoja osobe), ze dla ciebie zawsze wszystko w Z7 jest the best, wszystko ci wychodzi. Ale nie potrafisz, badz nie chcesz postawic tej kropki nad I unaoczniajac to zdjeciami.
A Dariusz wrzucil tu na forum wiele "testow" z praktycznych zastosowan, opisal swoje wrazenia i popieral to zawsze mniejsza lub wieksza iloscia zdjec.

Szkoda ze ty tak nie robisz...
Juz nie uwierze, ze nie masz takich zdjec ze absolutnie nikt by nie dal rady sie do nich przyczepic i sie obronia bezapelacyjnie. Takze, bez obaw i smialo;-).

La
07-08-2019, 11:41
moja modelka, seria na af-c , jpg z puszki obciety delikatnie i zmniejszony, niewyostrzany przy eksporcie, f 2,2 iso 1250, 85mm

PS
zazdraszczam im sprawnosci...

28809
28810
28811
28812
28813
28814
28815

Jurek Ż
07-08-2019, 11:52
Po tych zdjęciach wyraźnie widać, że na dobrą Zetkę należy jeszcze poczekać.:shock:

La
07-08-2019, 12:19
Wkleiłem żeby każdy mógł sobie sam ocenić. I Ci co widzą i Ci ślepi.

nikoniarz
07-08-2019, 12:19
Po tych zdjęciach wyraźnie widać, że na dobrą Zetkę należy jeszcze poczekać.:shock:

Słabe zdjęcie można wykonać każdym sprzętem. Nawet D850. Czy to oznacza, że trzeba czekać na nowsze wcielenie?

JK
07-08-2019, 12:20
moja modelka, seria na af-c , jpg z puszki obciety delikatnie i zmniejszony, niewyostrzany przy eksporcie, f 2,2 iso 1250, 85mm

Jeśli chcesz pokazywać takie zdjęcia, to trzeba je choć trochę przygotować. Pomijam tu kolorystykę, poziomy i takie tam drobiazgi ;-), ale zmniejszać zdjęcie bez wyostrzenia, to jest błąd podstawowy. Zrób tak: zmniejsz zdjęcie do 200x300mm 300dpi i je lekko wyostrz. Następnie zmniejsz otrzymany rezultat do 100x150mm 300dpi i ponownie lekko wyostrz. Na koniec zmniejsz do rozmiaru, jaki zamieszczasz na forum i też lekko wyostrz. Zobaczysz różnicę. Oczywiście zamiast podawać wymiary zdjęć i dpi, można to przeliczyć na piksele - zależy jak komu wygodniej. Powodzenia - zdjęcia się cudownie poprawią.

La
07-08-2019, 12:30
Panowie. Żeby nie było. Zwykła prowokacja z mojej strony a Wy już o słabych zdjęciach itd. I dobre rady.
Zdjęcia były zrobione bo przypadkiem zabrałem syna do spodka. Owszem bez przygotowania. Do zwykłych jpg bo chciałem zobaczyć tylko czy seria działa. I AF-C. Przy sobie miałem tylk o35 i 85 1.8G - czyli wg forumowych standartów zabytek i śmieć.
Teraz o Was - wyrokujecie o jakości zdjęć na podstawie zmniejszonych pokropowanych plików jpg do 800 px na ekranikach smartfonów - ja jebie.
A co do wątku głównego i celności AF-C
28816

Trafia czy nie?

I na koniec - w wątku o Z7 nie napiszę już nic. Tak ogólnie, wydaje mi się, że tutaj nikogo nie interesują możliwości tego sprzętu, każdy ma z góry wyrobione zdanie i tyle. Zresztą chyba całe to forum tak działa. Więc może faktycznie szkoda na to czasu?

nikoniarz
07-08-2019, 12:37
na ekranikach smartfonów - ja jebie

Z tego to i ja jebie...

Jurek Ż
07-08-2019, 12:41
I jest znacznie lepiej.

Panowie. Żeby nie było. Zwykła prowokacja z mojej strony a Wy już o słabych zdjęciach itd. I dobre rady.
Zdjęcia były zrobione bo przypadkiem zabrałem syna do spodka. Owszem bez przygotowania. Do zwykłych jpg bo chciałem zobaczyć tylko czy seria działa. I AF-C. Przy sobie miałem tylk o35 i 85 1.8G - czyli wg forumowych standartów zabytek i śmieć.
Teraz o Was - wyrokujecie o jakości zdjęć na podstawie zmniejszonych pokropowanych plików jpg do 800 px na ekranikach smartfonów - ja jebie.
A co do wątku głównego i celności AF-C
28816

Trafia czy nie?

I na koniec - w wątku o Z7 nie napiszę już nic. Tak ogólnie, wydaje mi się, że tutaj nikogo nie interesują możliwości tego sprzętu, każdy ma z góry wyrobione zdanie i tyle. Zresztą chyba całe to forum tak działa. Więc może faktycznie szkoda na to czasu?

Daj spokój. Sam widzisz, że wcześniej nie najlepiej nam to pokazałeś.

krzysztofz24
07-08-2019, 21:11
Panowie. Żeby nie było. Zwykła prowokacja z mojej strony(....)

Aha, to fajnie.
Naprawde odechcialo mi sie kogokolwiek tutaj prosic o zdjecia.
Chyba dodam sobie twoj nick do zakladki niewiarygodnych osob.
I uprzedzam ze nie obchodzi mnie czy ciebie to obchodzi lub nie.

P.s
Kurde, przeciez to nie do pomyslenia zeby jakis user Z7 wstawil dobre zdjecie i napisal uzylem takiego i takiego trybi AF i mialem ustawienia takie a takie plus swoje wrazenia...no to jest niemozliwe
Chory watek. Albo same puste pochwaly na zasadzie, bo mam najnowsza zabawke no to musi byc the best. Jakies prowokacje zamiast zdjec:-).
I raz na dlugi czas tylko cos wartosciowego sie trafi.
Dobra, szkoda pisac...

Dariusz Breś
08-08-2019, 02:19
Gdyby kogoś interesowało porównanie Z7 vs D850 na Nikkorze 70-200 2.8 FL

Generalnie odkryłem że FTZ to zło i jeśli myślisz jeden z drugim o podpinaniu szkieł przez to cudo, odradzam (w niektórych sytuacjach).
Opowiem czemu w następnym poście.

28846

krzysztofz24

Kurde, przeciez to nie do pomyslenia zeby jakis user Z7 wstawil dobre zdjecie i napisal uzylem takiego i takiego trybi AF i mialem ustawienia takie a takie plus swoje wrazenia...no to jest niemozliwe

AF ciągły punktowy, blokada AF: 1 , priorytet ostrości, mechaniczna migawka, 500 F4 sport, ftz

wrażenia: przy obiekcie nieruchomym puszka tip top

28847

28848

28849

La
08-08-2019, 09:57
Aha, to fajnie.
Naprawde odechcialo mi sie kogokolwiek tutaj prosic o zdjecia.
Chyba dodam sobie twoj nick do zakladki niewiarygodnych osob.
I uprzedzam ze nie obchodzi mnie czy ciebie to obchodzi lub nie.

P.s
Chory watek. Albo same puste pochwaly na zasadzie, bo mam najnowsza zabawke no to musi byc the best. Jakies prowokacje zamiast zdjec:-).
I raz na dlugi czas tylko cos wartosciowego sie trafi.
Dobra, szkoda pisac...

1. Jestem niewiarygodny - miałem nie pisać ale specjalnie dla Ciebie drogi krzysztofz24 odpisuje.
1. Fakt - z tą prowokacją to się trochę zagalopowałem. Ale pisząc to słowo miałem przed oczami gównoburzę jaka się zaraz rozpęta.
2. Za przeproszeniem, czego Ci więcej trzeba w opisie? Masz podane wszystkie ważne informacje w poście ze zdjęciami - jeśli nie potrafisz ich odczytać, tudzież nie wiesz co to exif - nie moja sprawa
3. ZDJĘCIA DOTYCZYŁY AF-C. NIE TEGO ŻE MAJĄ BYĆ DOBRE CZY NIE! MIAŁY POKAZAĆ SKUTECZNOŚĆ SYSTEMU AFC W Z7.
4. Odnośnie chorego wątku: przeczytaj co napisałeś. Potem się zastanów czy to wątek jest chory czy forumowicze. Tacy właśnie jak Ty. Nic nie wnoszący, roszczeniowi, za każdym razem wkładający kij w mrowisko. Żeby się działo. Żeby można było spędzić kilka godzin z wypiekami na twarzy na forum.
5. Najważniejsze z mojego punktu widzenia - spędzam tu czas dla kilku osób. Między innymi dla Dariusza B. który też próbuje coś tu pokazać. Wiadomo, że przez pryzmat swoich doświadczeń. Dla Pana Jana - który nie dość że super tematycznie, to jeszcze te oczekiwane piękne zdjęcia wkleja. Dla ptaszników, dla Wujota. Nawet dla fafniaka z jego innym spojrzeniem. I kilkunastu innych. A teraz druga strona : panowie od zwykłego zaśmiecania wątków, w moim prostym języku od zwykłego *******enia. I Ty niestety jesteś jednym z nich.
Wrzucaj sobie dokąd chcesz mój nick, razem ze swoim podejściem do forum. Mam to, jak sam się domyśliłeś, głęboko w dupie. Spadam na piwo. Szkoda, że nie pomogłem. Ale w zasadzie też mam to w dupie.

krzysztofz24
08-08-2019, 10:02
Dariusz Breś dzieki za rzetelny wpis, poparty jeszcze dodatkowo zdjeciami.
Czekam z ciekawoscia na nastepny.
Wlasnie takich wpisow, tutaj brakuje.
Mozna je poczytac u Ciebie i zaledwie paru osob.
Jakie to rozne od wpisow typu; wszystko jest the best of the best zawsze i wszedzie, mam ale nie dam zdjec, lub jakichs prowokacji.

P.s Chyba zdajesz sobie sprawe, ze ewentualna krytyka nowinki u Nikona, spotka sie z "zywiolowa" reakcja userow tejze nowinki;-).
Tylko zebys sie nie zniechecal, bo sporo osob, nie tylko ja. Z ciekawoscia czyta twoje "oceny i testy" i ceni je sobie za poziom.

Lassar najpierw piszesz ze sie troche zagalopowales z ta prowokacja, potem jednak bronisz swojego wpisu, potem mi zarzucasz cos, a potem masz to wszystko gdzies...
Moze sie zdecyduj;-).
Mysle, ze lepiej bedzie jak sobie darujemy dyskusje i jakies klotnie. Bo to raczej nie bedzie w temacie.
A przynajmniej w jednym sie zgadzamy - ze malo tu wartosciowych wpisow.

Dariusz Breś
08-08-2019, 11:24
oj, przyznaję się do błędu, porównanie z7 vs d850 na nikkorze 70-200 2.8 FL to pierwsze co wrzuciłem nie jest prawdziwe.
Domyślne wyostrzanie było różne (z7 wrzuca nastawy do lr i nie dałem takich samych parametrów).

28846

JK
08-08-2019, 12:12
..... Generalnie odkryłem że FTZ to zło i jeśli myślisz jeden z drugim o podpinaniu szkieł przez to cudo, odradzam (w niektórych sytuacjach).

Normalnie doczekać się nie mogę na te rewelacje.
Piszesz: "FTZ to zło" - no to się pewnie zaraz dowiemy jakiego szatana nam tu Nikon podrzucił. ;)

Zelber
08-08-2019, 12:19
Lassar
Żadne z tych zdjęć nie jest trafione.
Jeżeli JK tego nie widzi, to obawiam się, że u niego sytuacja wygląda identycznie, czyli to nie Z'tka jest taka super, tylko szwankują oczy i umiejętność oceny ostrości zdjęć.

JK
08-08-2019, 12:26
Czy ja gdzieś coś na ten temat pisałem?
Pisałem tylko, że po zmniejszeniu trzeba zdjęcie wyostrzyć. Nie zgadzasz się z tym?
I może staraj się zrozumieć, to co czytasz - wiem, że to dla niektórych nie jest łatwe, ale postaraj się trochę. ;)

Zelber
08-08-2019, 12:37
Czy ja gdzieś coś na ten temat pisałem?
Pisałem tylko, że po zmniejszeniu trzeba zdjęcie wyostrzyć. Nie zgadzasz się z tym?
I może staraj się zrozumieć, to co czytasz - wiem, że to dla niektórych nie jest łatwe, ale postaraj się trochę. ;)
Wyostrzenie nie ma nic do tego, czy zdjęcie jest trafione czy nie. Po prostu wyostrzone nietrafione zdjęcie będzie wyglądać lepiej niż niewyostrzone, ale dalej będzie nietrafione.

JK
08-08-2019, 12:42
Czyli nadal nie rozumiesz słowa pisanego. No cóż, trudno.

J1
08-08-2019, 12:43
...

Generalnie odkryłem że FTZ to zło i jeśli myślisz jeden z drugim o podpinaniu szkieł przez to cudo, odradzam (w niektórych sytuacjach).
Opowiem czemu w następnym poście.

...

wrażenia: przy obiekcie nieruchomym puszka tip top

Twoja wypowiedz o FTZ jest bardzo enigmatyczna... z niecierpliwoscia czekam na wyjasnienie. O tyle jest to istotne ze jeszcze w przyszlym tygodniu moge oddac moje FTZ do sklepu po zwrot kasy. ;-)

Natomiast zgadzam sie w 100% z Twoimi wrazeniami z fotografowania obiektow nieruchomych.

PS.
Wracajac do FTZ moje wrazenia sa bardzo pozytywne. Ty porownujesz Z7 do D850 a ja moge porownac D750 do Z6. Z mojego punktu widzenia glowna korzysc uzywania obiektywow Nikon F z Z6 jest brak potrzeby mikrokalibracji AF. Dotyczy to glownie zoomow. Mikrokalibracja w wydaniu Nikona nie jest idealna w przypadku zoomow. Mozna wpisac tylko jedna wartosc ktora w przypadku gdzie wymagana korekta dla Wide i Tele jest rozna bedzie wartoscia posrednia. Zapewni najlepsze osiagi dla skrajnych zakresow ale jest kompromisem bo nigdzie nie bedzie idealnie. Pozostaje jeszcze kwestia mikrokalibracji na rozne odleglosci od celu. Lepiej to wyglada w przypadku stalek ale tez nie jest idealnie. U mnie Z6 rozwiazuje wszystkie dylematy z tym zwiazane.

Zelber
08-08-2019, 12:52
Czyli nadal nie rozumiesz słowa pisanego. No cóż, trudno.
Czyli sugerujesz, że wyostrzenie zdjęcia magicznie przesunie płaszczyznę ostrości na twarz?

@Topic:
Trafione zdjęcie na matrycy z D850/Z7 wygląda w cropie 1:1 tak(nieruszany RAW z ISO 800 wywołany w LR na domyślnych ustawieniach):
28851
Jak to się ma do wrzuconego tutaj chyba każdy będzie w stanie ocenić.

JK
08-08-2019, 12:56
Sugeruję tylko to, że nie rozumiesz tego, co czytasz.
Nigdzie nie napisałem, że te zdjęcia są trafione, ale to nie przeszkadza ci w wypisywaniu bzdur.
Teraz rozumiesz? Czy nadal masz z tym problem?

krzysztofz24
08-08-2019, 13:06
Normalnie doczekać się nie mogę na te rewelacje.
Piszesz: "FTZ to zło" - no to się pewnie zaraz dowiemy jakiego szatana nam tu Nikon podrzucił. ;)

JK daj najpierw napisac i wstrzymaj sie z szydera. Sam zwracales uwage na stan tego watku.
To moze sam pozwol sie innym rzeczowo wypowiedziec...

cz4rnuch
08-08-2019, 13:25
Gdy JK w ten sposób ubogaca wątek to wtedy jest to OK :)

La
08-08-2019, 14:12
Zelber : jpg, crop 1:1 , iso 1250 czas 1/1600 85 1.8G na 2,2 czwarte zdjęcie z serii byłego mistrza antypodów w akcji. Strzelone lekko po skosie ,ale głównie na wprost z odległści kilkunastu metrów z jednej ręki w trybie AF-C automat ze śledzeniem. Myslę, że jest na tyle ostre na ile to było możliwe - i tutaj pełny szacun dla Z7 bo technologia naprawdę jest niezła. Jak sie wkurzę, wezme 70-200 podjade jeszcze raz do spodka i zrobie te śliczne zdjęcia z ostrymi nieruchomymi twarzami - też w AFC żeby nie było.

Tutaj mała dygresja dla mniej kumatych - zdjęcie wydaje się nieostre bo:
1. rozdzielczość
2. kompresja
3. brak wyostrzania w puszcze
4 bardzo szybki ruch
5. karnacja

Flaga na koszulce mówi wiele o ostrości.

28852

Czy D850 zrobiłby w takich ustawieniach lepsze zdjęcie? Nie sądze.
Czy w Z7 działa AFC? Tak. Czy jest wybitny? Nie. Czy istnieje na świecie aparat z wybitnym AFC? Nie. Czy Z7 jest pod tym względem lepszy od D750? Oczywiście.

JK
08-08-2019, 15:15
Trochę Ci pomogę. Nie zamierzam dyskutować o tym, czy zdjęcie jest trafione, czy nie. Szczerze mówiąc nie za bardzo mnie interesuje, kto na którą rzęsę ostrzy - tu są lepsi specjaliści od ostrzenia na rzęsy, brwi, oczy (tylko nie wiadomo, czy to oko to ma być tęczówka, rogówka, czy może dno oka ;)). Dla mnie ważniejsze jest to, czy zdjęcie jest ostre. A na to odpowiedź dają dostępne w programach graficznych funkcje, takie jak wykrywanie krawędzi. Po zastosowaniu takiej funkcji wychodzi coś takiego:

28864

Wystarczy się więc trochę pobawić i odpowiedź przestaje być kwestią czysto subiektywną.

morzon
08-08-2019, 15:37
JK, możesz jakiś krótki opis do tego dorzucić? Bo patrze i nie wiem co mogę z tego wywnioskować :D Te kolory linii coś znaczą?

Zelber
08-08-2019, 15:43
Trochę Ci pomogę. Nie zamierzam dyskutować o tym, czy zdjęcie jest trafione, czy nie. Szczerze mówiąc nie za bardzo mnie interesuje, kto na którą rzęsę ostrzy - tu są lepsi specjaliści od ostrzenia na rzęsy, brwi, oczy (tylko nie wiadomo, czy to oko to ma być tęczówka, rogówka, czy może dno oka ;)). Dla mnie ważniejsze jest to, czy zdjęcie jest ostre. A na to odpowiedź dają dostępne w programach graficznych funkcje, takie jak wykrywanie krawędzi. Po zastosowaniu takiej funkcji wychodzi coś takiego:
Wystarczy się więc trochę pobawić i odpowiedź przestaje być kwestią czysto subiektywną.

Jeżeli ktoś miał jeszcze jakieś wątpliwości dotyczące tego, czy jesteś [EDIT], to właśnie je rozwiałeś.
Z tego co wrzuciłeś wynika, że na przykład dolna krawędź reklamy w tle jest tak ostra jak być powinna.

@Zelber, Tylko spokój może Cię uratować.

J1
08-08-2019, 16:47
Za chwile przyjdzie lesniczy i wywali wszystkich z lasu ;-)

JK
08-08-2019, 18:55
JK, możesz jakiś krótki opis do tego dorzucić? Bo patrze i nie wiem co mogę z tego wywnioskować :grin: Te kolory linii coś znaczą?

Zapytaj Zelbera - on wie wszystko. Może ci powie. Jeśli go wcześniej nie zbanują za te epitety. ;-)

Albo chwilę się zastanów i może sam dojdziesz do tego co przedstawia ten obrazek. Dlaczego jedne linie są grubsze, a inne cieńsze. Co to jest ostrość i jak ją wykrywać na zdjęciach. Wiedza nie boli, ale trzeba trochę pomyśleć.

La
08-08-2019, 20:43
No to raz jeszcze. Bardzo proszę bez przepychanek, suche fakty.
1. Warunki - spodek, oświetlenie ledowe, włączona funkcja redukcji migotania w aparacie (nie mam pojęcia czy działa i co tak naprawdę daje), zdjęcie do nefa, wyłączony VR. Parametry na obrazku, póżniej wycinek mniej wiecej 1:1 suchego nefa a na końcu jpg z całości. Na 100 zdjęć w tych warunkach ze 3 przestrzelone - z mojej winy. Osobiście uważam że nie ma się czego czepiać w AF-C Nikona Z7. Dla mnie temat wyczerpany.
1
28885
2
28886
3.
28887

dziękuję i dobranoc.

Zelber
08-08-2019, 20:59
Dla mnie temat wyczerpany.
W tym konkretnym przypadku dla mnie też ;)
Ale w dalszym ciągu pozostaje pytanie jak z powtarzalnością działania i % trafionych zdjęć, bo jedno trafione zdjęcie wiosny nie czyni.

La
08-08-2019, 21:38
W tym konkretnym przypadku dla mnie też ;)
Ale w dalszym ciągu pozostaje pytanie jak z powtarzalnością działania i % trafionych zdjęć, bo jedno trafione zdjęcie wiosny nie czyni.

Mamy trzy możliwości:
1. uwierzysz w to co napisałem w poście powyżej
2. nazwiesz mnie kłamcą - wtedy będę musiał Ci udowodnić, że to co napisałem jest prawdą ,a ja oprócz dzikiej satysfakcji stracę pół godziny na generowanie bezsensownych zdjęć i umieszczanie ich w necie
3. weźmiesz Z7 w rękę, sam porobisz i opiszesz wrażenia

JK
08-08-2019, 21:46
To trzecie odpada - nie stać go na taki wydatek, a na ładne oczy nikt mu sprzętu nie da. ;-)
Pierwsze nie wchodzi w grę, bo on nikomu nie uwierzy.
Najwygodniej mu będzie skorzystać z wersji drugiej, bo to Ty będziesz miał robotę, nie on. A on będzie tylko jątrzył i dogadywał. Na koniec pokaże Lewandowskiego ssącego brudnego palucha i powie, że tak ma wyglądać fotografia sportowa. ;)

Ale co tam, trochę się chłopak pogubił i uważa się za wielką gwiazdę fotografii sportowej. Myślę, że z czasem mu to przejdzie. ;-)

La
08-08-2019, 21:52
Nikogo nie obrażając - Panowie bądźmy dorośli. Bez jaj, wystarczy mi TV żeby się wkur...ć. Co do Z7 - polecam każdemu pomacać. Ja jechałem po D850 i po 3 minutach zabawy Z7 w FotoJokerze wiedziałem że D850 nie kupię. Że idzie nowe. Czy się to komuś podoba czy nie. I nie żałuję. Więc punkt trzeci nie był zaczepny - po prostu polecam każdemu spróbować.

JK
08-08-2019, 22:00
Nie jesteś pierwszy. Już wielu tu radziło, żeby spróbować. I nie dla testów, tylko przeczytać instrukcję, pomyśleć, poustawiać i trochę popracować tym sprzętem. Ja już ponad pół roku im to piszę, ale bez skutku. Chyba jednak bariera finansowa odgrywa istotną tu rolę.

mario_320
08-08-2019, 22:13
Nikogo nie obrażając - Panowie bądźmy dorośli. Bez jaj, wystarczy mi TV żeby się wkur...ć. Co do Z7 - polecam każdemu pomacać. Ja jechałem po D850 i po 3 minutach zabawy Z7 w FotoJokerze wiedziałem że D850 nie kupię. Że idzie nowe. Czy się to komuś podoba czy nie. I nie żałuję. Więc punkt trzeci nie był zaczepny - po prostu polecam każdemu spróbować.

Witam widze ze nerwowo sie zrobilo na forum
Ja tylko tak bo mialem ten sam dylemat czy d850 czy z7 wybralem to 2
Goraco pozdrawiam milosnikow Z7 -k

J1
08-08-2019, 22:14

Mozna tez wypozyczyc. Opcji zeby pobawic sie Nikonami Z jest sporo. Mozna tez isc na calosc: zamowic i oddac po 14 dniach.

KrzysztofKozicki
08-08-2019, 22:16
Akurat bariera finansowa jest zrozumiała, bo jak dla mnie ten aparat jest drogo wyceniony. Porównuje do np Z6 i osobiście widzę mało sensownych powodów dokladania. Jak kilka dni temu rozwazalem czy naprawiać D810, to brałem pod uwagę z7, ale realnie po za satysfakcją to na moje zarobki by się to nie przełożyło i szybko sobie odpuściłem tą opcję. Poczekam na kolejną generację. Lustra pracują dalej, a ja może doczekam się gripa.

krzysztofz24
08-08-2019, 22:17
No to raz jeszcze. Bardzo proszę bez przepychanek(....)

No prosze, jak nie prowokujesz;-), to jaki konkretny i tresciwy post wyszedl.
Okraszony dodatkowo zdjeciami.
Dodam ze zdjecia tej siatkarki w porownaniu z tamtym tenisista. To jak niebo a ziemia.

J1
08-08-2019, 22:18
Witam widze ze nerwowo sie zrobilo na forum
Ja tylko tak bo mialem ten sam dylemat czy d850 czy z7 wybralem to 2
Goraco pozdrawiam milosnikow Z7 -k

Tak to jest z Zetkami... jedni je kochaja a inni nienawidza. Zakladam ze nienawidza Ci co w rekach nie mieli ;-)

krzysztofz24
08-08-2019, 22:20
Nie jesteś pierwszy. Już wielu tu radziło, żeby spróbować. I nie dla testów, tylko przeczytać instrukcję, pomyśleć, poustawiać i trochę popracować tym sprzętem. Ja już ponad pół roku im to piszę, ale bez skutku. Chyba jednak bariera finansowa odgrywa istotną tu rolę.

A pomyslales ze moze ma znaczenie JAK to piszesz.
No i dowodow swoich teori nie prezentujesz.

Dariusz Breś
08-08-2019, 22:27
W warunkach wieczornych Z7 już ma problem na ciągłym, oka nie wykrywa, a jak wykrywa to i tak nie trafia.

Bez zbędnych ceregieli, Z7: słabe warunki: test oblany.

Jeśli obiekt jest nieruchomy, pomieli pomieli i w końcu trafi. Tutaj jest w miarę ok.

Ale jeśli obiekt jest w ruchu to ilość nietrafień wzrasta i to sporo.
Dodatkowo jeśli ustawimy priorytet ostrości na ciągłym to zwyczajnie się lokuje i nie zrobi zdjęcia, obiekt dawno wyjdzie z kadru...
Bardzo nieprzyjemnie się foci po zmroku, af bardzo pływa widać to w wizjerze.

28891

28893

28894

JK
08-08-2019, 22:44
A co z tym szatańskim FTZ, bo już się doczekać nie mogę na te rewelacje. ;-)

.... Bez zbędnych ceregieli, Z7: słabe warunki: test oblany .....

Gdybym nie miał Z7, to może bym ci uwierzył, ale go mam, używam i wiem co potrafi. Musisz się trochę bardziej postarać. ;-)

J1
08-08-2019, 22:59
W warunkach wieczornych Z7 już ma problem na ciągłym, oka nie wykrywa, a jak wykrywa to i tak nie trafia.

Bez zbędnych ceregieli, Z7: słabe warunki: test oblany.

Jeśli obiekt jest nieruchomy, pomieli pomieli i w końcu trafi. Tutaj jest w miarę ok.

Obiecales wyjasnic dlaczego FTZ jest zly. ;-)

Byc moze Z6 ma przewage nad Z7 pod wzgledem AF w warunkach slabego oswietlenia. Tak wynika ze specyfikacji. Ciekawi mnie tez czy wlaczal sie u Ciebie tryb AF dedykowany dla sytuacji z niskim poziomem swiatla. Z tego co pamietam aparat to sygnalizuje. Wracajac do tematu. Kiedy uzywalem malego punktu AF dla AF-C i priorytetu ostrosci to mialem podobna sytuacje do Twojej. Aparat ostrzyl... ja wciskam spust i obiekt zdazyl uciec z kadru zanim aparat wyostrzyl. Zmienilem pole AF na Wide S i jak reka odjal. Na tyle co poznalem juz bezlusterkowce to wieksze pole AF = szybsze wyostrzenie. Takie ja mam odczucia z Z6. No i jeszcze kwestia z jakim obiektywem miales takie zle rezultaty. Ja chwale sobie w takich warunkach N 24-70 2.8 G w polaczeniu z Z6.

Dariusz Breś
08-08-2019, 23:24
Obiecales wyjasnic dlaczego FTZ jest zly. ;-)

Byc moze Z6 ma przewage nad Z7 pod wzgledem AF w warunkach slabego oswietlenia. Tak wynika ze specyfikacji. Ciekawi mnie tez czy wlaczal sie u Ciebie tryb AF dedykowany dla sytuacji z niskim poziomem swiatla. Z tego co pamietam aparat to sygnalizuje. Wracajac do tematu. Kiedy uzywalem malego punktu AF dla AF-C i priorytetu ostrosci to mialem podobna sytuacje do Twojej. Aparat ostrzyl... ja wciskam spust i obiekt zdazyl uciec z kadru zanim aparat wyostrzyl. Zmienilem pole AF na Wide S i jak reka odjal. Na tyle co poznalem juz bezlusterkowce to wieksze pole AF = szybsze wyostrzenie. Takie ja mam odczucia z Z6. No i jeszcze kwestia z jakim obiektywem miales takie zle rezultaty. Ja chwale sobie w takich warunkach N 24-70 2.8 G w polaczeniu z Z6.

Jadę na przysłonach 1.4 w takiej sytuacji zetki focusując na głowę potrafią być nieprecyzyjne w słabych warunkach, bo robią kwadraty i to spore że zajmują cała twarz.
Jak zmienię na punktowy potrafi jeździć.

Zresztą nikon tutaj niczego nie ukrywa, Z7 AF pracuje od -1 EV na AFC i - 4 EV na AFS. Więc wszystko się zgadza i ma prawo na ciągłym nie trafiać.

Próbowałem wszystkiego, i tak jak rano zamówiłem własną tak przed chwilą anulowałem zamówienie.
Sprzęt idealny za dnia, wieczór bez wspomagania na AFC nie pójdzie chyba że damy F4 ;)

Wiktor Sobolewski szef Nikona w Pl potwierdza z pracą AF od -1 EV na ciągłym, nie będę wklejał korespondencji ale dołączam zrzut.

28895

FTZ musisz chwilę poczekać muszę potwierdzić to u technika nikona :)

JK
08-08-2019, 23:24

Myślę, że obserwacja prawidłowa, ale wytłumaczenie już nie do końca. Rzeczywiście najtrudniej robić zdjęcia Z-tką na pojedynczym punkcie AF w trybie AF-C. Dlaczego? Dlatego, że nawet minimalne przesuniecie modela lub drgnięcie reki powoduje, że ostrość jest ustawiana od nowa (szczególnie przy Blokadzie Ostrości ustawionej na minimum), bo obiekt "wychodzi" z pola AF. Jeśli pole AF składa się z większej liczby sensorów AF (szeroki, dynamiczny), to łatwiej jest "utrzymać" obiekt w polu AF (nie w pojedynczym sensorze AF, tylko w całym polu AF), czyli aparat nadal kontroluje ostrość wybranego obiektu, a nie rozpoczyna całej zabawy od początku. A jeśli ustawi się jeszcze Blokadę Ostrości na trochę wyższym poziomie np. 3, to aparat toleruje nawet krótkie "zgubienie" obiektu z pola AF. Jeśli obiekt szybko wróci w obszar pola AF (poprawimy kadrowanie, albo łapa przestanie drgać), to nie ma dodatkowych przeostrzeń i wszystko jest OK. Zdjęcia są ostre nawet w serii o maksymalnej szybkości. Moim zdaniem ta cała teoria prezentowana na forum, że punkty AF w Z7 są zbyt duże jest lekko dęta. Te punkty są na tyle małe, że trudno w nich utrzymać ruchomy obiekt - co wykazały te "testy". No i wnioski "testerów" są takie, że AF-C działa kiepsko. Moim zdaniem to nie AF-C działa kiepsko, tylko "tester" nie potrafi puszki skonfigurować. Ale jak tu o takich detalach dyskutować z facetami, którzy nigdy tego w rękach nie mieli. ;)

Zelber
08-08-2019, 23:56
Mamy trzy możliwości:
1. uwierzysz w to co napisałem w poście powyżej
Zdjęcia z pierwszego posta na trafione nie wyglądały. 1-4 nawet na 100% trafione nie są.

2. nazwiesz mnie kłamcą - wtedy będę musiał Ci udowodnić, że to co napisałem jest prawdą ,a ja oprócz dzikiej satysfakcji stracę pół godziny na generowanie bezsensownych zdjęć i umieszczanie ich w necie
Tak jak pisałem powyżej. Zdjęcie z drugie wpisu ze zdjęciem jest na 100% trafione, pierwsze zdjęcia z pierwszego wpisu trafione nie są. Otwartym pozostaje, to jaki jest ich stosunek w całym materiale.

3. weźmiesz Z7 w rękę, sam porobisz i opiszesz wrażenia
Generalnie to planuję wziąć Z6/7 z NPS'u, ale jakoś w okolicach października-grudnia, jak oprócz nożnej będzie też siatka/kosz.

nikoniarz
09-08-2019, 00:19
Matka ci się z psem puszczała, że jesteś taki wyszczekany?

Nie sądziłem, że dasz się staruszkowi sprowokować... Nie warto. Dobrze wiesz, że w pewnym wieku ludzie stają się zrzędliwi. Z czasem niestety będzie tylko coraz gorzej, więc musimy przywyknąć.
Jeśli chodzi o sam aparat to zdajesz sobie sprawę ile baterii będziesz musiał zabrać na mecz? I jak to trzymać z czterysetką?

J1
09-08-2019, 00:34
Myślę, że obserwacja prawidłowa, ale wytłumaczenie już nie do końca. Rzeczywiście najtrudniej robić zdjęcia Z-tką na pojedynczym punkcie AF w trybie AF-C. Dlaczego? Dlatego, że nawet minimalne przesuniecie modela lub drgnięcie reki powoduje, że ostrość jest ustawiana od nowa (szczególnie przy Blokadzie Ostrości ustawionej na minimum), bo obiekt "wychodzi" z pola AF. Jeśli pole AF składa się z większej liczby sensorów AF (szeroki, dynamiczny), to łatwiej jest "utrzymać" obiekt w polu AF (nie w pojedynczym sensorze AF, tylko w całym polu AF), czyli aparat nadal kontroluje ostrość wybranego obiektu, a nie rozpoczyna całej zabawy od początku. A jeśli ustawi się jeszcze Blokadę Ostrości na trochę wyższym poziomie np. 3, to aparat toleruje nawet krótkie "zgubienie" obiektu z pola AF. Jeśli obiekt szybko wróci w obszar pola AF (poprawimy kadrowanie, albo łapa przestanie drgać), to nie ma dodatkowych przeostrzeń i wszystko jest OK. Zdjęcia są ostre nawet w serii o maksymalnej szybkości. Moim zdaniem ta cała teoria prezentowana na forum, że punkty AF w Z7 są zbyt duże jest lekko dęta. Te punkty są na tyle małe, że trudno w nich utrzymać ruchomy obiekt - co wykazały te "testy". No i wnioski "testerów" są takie, że AF-C działa kiepsko. Moim zdaniem to nie AF-C działa kiepsko, tylko "tester" nie potrafi puszki skonfigurować. Ale jak tu o takich detalach dyskutować z facetami, którzy nigdy tego w rękach nie mieli. ;)

Dziekuje za wyjasnienie. Blokade ostrosci ustawilem ponownie na 3 juz kilka dni temu. Jednak nie mialem okazji tego sprawdzic w praktyce. Potestuje jeszcze AF-C w polaczeniu z wlaczona stabilizacja. Intryguje mnie to co napisales powyzej.

...

FTZ musisz chwilę poczekać muszę potwierdzić to u technika nikona :)

OK Pozostaje czekac. Ciekawi mnie o jaki problem FTZ chodzi. Poki co w necie widzialem skargi na mocowanie statywowe, niedokladnosc produkcji, problemy z obiektywami Sigma i Tamron. Sam problemow z FTZ nie mam poki co.

...
Jeśli chodzi o sam aparat to zdajesz sobie sprawę ile baterii będziesz musiał zabrać na mecz? I jak to trzymać z czterysetką?

Mozliwe ze 2 max 3 baterie. Mozna potraktowac Z jako inteligentny tylny dekielek do duzego obiektywu. ;-)

Dariusz Breś
09-08-2019, 00:44
OK Pozostaje czekac. Ciekawi mnie o jaki problem FTZ chodzi. Poki co w necie widzialem skargi na mocowanie statywowe, niedokladnosc produkcji, problemy z obiektywami Sigma i Tamron. Sam problemow z FTZ nie mam poki co.

Mocowanie statywowe tak, ale bardziej chodzi o zastosowanie nowych silników w szkłach do zetek, vs tradycyjne swm.
Te pierwsze mają inne charakterystyki pracy i inne instrukcje.

Zelber
09-08-2019, 00:45
Nie sądziłem, że dasz się staruszkowi sprowokować... Nie warto. Dobrze wiesz, że w pewnym wieku ludzie stają się zrzędliwi. Z czasem niestety będzie tylko coraz gorzej, więc musimy przywyknąć.
To nie kwestia wieku, jakoś dziwnym znam trochę ludzi w wieku słusznym, chociażby zajmujących się fotografia sportową, którzy jakoś nie prezentują takiego podejścia jak tutaj widzimy ;)

Jeśli chodzi o sam aparat to zdajesz sobie sprawę ile baterii będziesz musiał zabrać na mecz?
Obstawiam 1-2. Wymiana baterii w przerwie to kilkanaście sekund, jest to do przeżycia. Na dobrą sprawę ta sama bateria w D750 starczy na jakieś 2-2.5 meczu.

I jak to trzymać z czterysetką?
Trzyma to się nie gorzej niż D750, ale jestem tutaj dosyć średnim wyznacznikiem dla ogółu, bo z jednej strony mam dłonie mniejsze niż 90% ludzi(przez co Zetki mi super leżą w ręce), a z drugiej jestem silniejszy niż jakieś 98% :P

fafniak
09-08-2019, 10:07
Bardzo interesująca sytuacja.
Ludzie którzy pokazują realne efekty z Z7 i wnioski vs fanboj który obraża większą część użytkowników i który nie pokazuje nic prócz swojego aroganckiego sposobu bycia i widzenia innych ...

Dariusz B. - a czy w tych warunkach oświetleniowych próbowałeś jakiejś automatyki AF (grupowania pól, o ile jest) wraz z dedykowanym szkłem ?

!AGresT
09-08-2019, 18:11
fanboj który obraża większą część użytkowników i który nie pokazuje nic prócz swojego aroganckiego sposobu bycia i widzenia innych ...

Cóż, od lat (kilkunastu) nikt rozsądny nie przejmuje się zbytnio postami JK.
Takie koszta agory.

Dariusz Breś
10-08-2019, 19:22
Kolejne niepowodzenie pracy ciągłego AF zetki 7, tym razem na tapetę seminarium kempo na sali gimnastycznej.

Nikon Z7 + 24-70 2.8 S + 135 1.8 Art.

Jeśli obiekt jest nieruchomy, da mniej więcej radę. W przypadku gdy obiekt się porusza nie da się tego focić, po prostu, odechciewa się fotografii.

Testowałem wszystkie możliwe tryby AF-u ciągłego, między innymi zmieniałem szybkość pracy. Punkty, wykrywanie oka.
Jedyny sensowny tryb to wykrywanie oka, ale potrafi z niewiadomych przyczyn przeskoczyć na "cudze" oko oddalone o parę metrów i na krawedzi kadru, choć sekundę wcześniej miał na obiekcie głównym:

28977
28980
28979

Przy locku AF-u na postać (przytrzymanie dłużej klawisza ok) sytuacja się lekko poprawia by się znów sp... jest zwyczajnie wolny ten kwadrat i nie nadąża za postacią.
Potrafi znów dać takie o coś:

28978

Sytacja poprawia się gdy nie ma nikogo innego oprocz głównej postaci, hehheh
Nie ma znaczenia szkło, 24-70 2.8 S zachowuje się podobnie jak 135 art, nie próbowałem Flki bo mnie ta zetka na maxa już podku...

Biorę do ręki D5 i jakby mi ktoś okno na świat otworzył:

https://live.staticflickr.com/65535/48504516427_fb10003691_b.jpg

Mówcie co chcecie ale to za wcześnie na bezlustra nikona, w dzień, w dobrych warunkach jest tip top.
Ale jak mamy ruch i w słabszych warunkach, wewnątrz, to się zaczynają schody. Owszem zrobi się foto, ale odrzut będzie potwornie duży. Dodatkowo nieprzyjemnie się fotografuje
bo ekran smuży jak diabli i ma laga.

Na tygodniu skończe recenzję zetek może ktoś będzie chciał poczytać, będą też filmy z pracy AF.

ksh
10-08-2019, 19:26
Myślałem że na youtubach porównania Z6/Z7 z A7III były naciągane mocno ale jednak Nikon jeszcze parę aktualizacji softu wymaga podobnie jak wspomniany sony, który kiepsko sobie radził po premierze.

Ligo
10-08-2019, 19:29
Fajnie, że pokazałeś jak to praktyce wygląda. Ale jak dla mnie nic nowego. Jeśli potrzeba sprzętu do pracy, to nadal D850 i wyższe.

Zelber
10-08-2019, 19:53
Mówcie co chcecie ale to za wcześnie na bezlustra nikona, w dzień, w dobrych warunkach jest tip top.
Jak definiujesz dobre warunki? I mniej więcej od jakiej ilości światła przestaje to sensownie działać? Masz porównanie Z6 i Z7?

ksh
10-08-2019, 19:58
Fajnie, że pokazałeś jak to praktyce wygląda. Ale jak dla mnie nic nowego. Jeśli potrzeba sprzętu do pracy, to nadal D850 i wyższe.

Takie zdanie chyba też poszło z Nikona że póki co nie ma Zetki dla zawodowca dorównującej lustrzankom, zastanawiam się tylko czy to co teraz jest w oprogramowaniu Zetek to szczyt możliwości technicznych Nikona czy sztuczne zachowanie sobie marginesu dla wyższych modeli?

Dariusz Breś
10-08-2019, 20:39
Jak definiujesz dobre warunki? I mniej więcej od jakiej ilości światła przestaje to sensownie działać? Masz porównanie Z6 i Z7?

Najgorsze jest to że.... nie potrafię określić. Robiłem proste testy w dzień, słoneczko. Jak i normalnie rpacowałem na sesji. Obiekt szedł i biegł. Wykrywanie oka i nie, itp.
I też potrafił nie trafić.

seria z 24-70 2.8S:

28997
28998
28999
29000
29001

To cały kadr 4 załacznika.
29002

Fociłem na sesji i jeśli modelina była w ruchu i uwaga: w cieniu BF leciał. Niby w pomniejszeniu jest ok jak widać:

28995

Ale dam 1:1 i widać BF:

28996

Z6 fociłem w zeszłym roku jak jeszcze w sprzedaży nie był, nie dał rady zrobić poprawnego foto w warunkach klubowych, ciągły AF.
Podobnie zresztą jak sony A7RIII.

tomgol
10-08-2019, 21:08
Darek dobra robota. Dawaj więcej opinii. Bo te od fachowców pokroju JK, co to tylko błyszczą arogancją, zarozumialstwem i zwyczajnym cham... są "funta kłaków warte".
Trochę dziwi taka praca szkiełka pozycjonowanego jako profi (przynajmniej cenowo). Obawiam się jednak że coś leży w algorytmach. Może kolejny upgrade coś pomoże.
Miałeś doczynienia z innymi bezlustrami np. Sony w podobnych warunkach ?

Dariusz Breś
10-08-2019, 21:23
Darek dobra robota. Dawaj więcej opinii. Bo te od fachowców pokroju JK, co to tylko błyszczą arogancją, zarozumialstwem i zwyczajnym cham... są "funta kłaków warte".
Trochę dziwi taka praca szkiełka pozycjonowanego jako profi (przynajmniej cenowo). Obawiam się jednak że coś leży w algorytmach. Może kolejny upgrade coś pomoże.
Miałeś doczynienia z innymi bezlustrami np. Sony w podobnych warunkach ?

Sony A7RIII, na systemowym 24-70 2.8 G, w dzień tip top, na pewno jest szybszy i responsywniejszy. Ale niestety tak jak zetki poległ w klubie.

Jutro będę miał pogadankę na temat silników w nikkorach S, tam są inne silniki, algorytmy i inaczej działają, są precyzyjniejsze ale przez to wolniejsze. Inaczej liczą impulsy.
Dokładnie to opiszę jak nagram rozmowę bo to taka wiedza że nie sposób zapamiętać.

fafniak
10-08-2019, 21:40
Wybacz że wejdę w brzydkie tony... na ch.. taka wiedza jak to nie działa... ?
Nosz... słabo -
Kurde.. liczyłem ze wejdę w z7 (ze względu na liczbe pikseli - tu miałbym statyczne obiekty) ale że AF-C będzie jednak lepiej pracować

nikoniarz
10-08-2019, 21:50
Ja mam takie pytanko- czemu zdjęcia z Z7 publikujesz 4-krotnie większe od zdjęć z D5? Dlatego, że nominalną rozdzielczość też ma większą?

Dariusz Breś
10-08-2019, 21:53
Ja mam takie pytanko- czemu zdjęcia z Z7 publikujesz 4-krotnie większe od zdjęć z D5? Dlatego, że nominalną rozdzielczość też ma większą?

Bo z D5 jest po obróbce, a z Z7 eksport do jpga poleciał od razu, nie będę obrabiał nietrafionych zdjęć przecież.

Wybacz że wejdę w brzydkie tony... na ch.. taka wiedza jak to nie działa... ?
Nosz... słabo -
Kurde.. liczyłem ze wejdę w z7 (ze względu na liczbe pikseli - tu miałbym statyczne obiekty) ale że AF-C będzie jednak lepiej pracować

AFC dobrze pracuje jak ma ok warunki, pucha idealna do sesji foto.

Wiedza sie przydaje, ja lubię wiedzieć jak to funkcjonuje.

nikoniarz
10-08-2019, 21:55
Bo z D5 jest po obróbce, a z Z7 eksport do jpga poleciał od razu, nie będę obrabiał nietrafionych zdjęć przecież.

Myślę, że bardziej miarodajna byłaby wrzutka w tej samej rozdzielczości. Rozumiem, że z D5 obrobione, no ale przecież można było dać rozdzielczość jak z Zetki.

Dariusz Breś
10-08-2019, 22:05
Myślę, że bardziej miarodajna byłaby wrzutka w tej samej rozdzielczości. Rozumiem, że z D5 obrobione, no ale przecież można było dać rozdzielczość jak z Zetki.

Masz rację, zmniejszyłem do 1024 na długim boku jak D5, rzeczywiście teraz mamy lepszy obraz nietrafień...

29010
29011
29012

nikoniarz
10-08-2019, 22:09
A można prosić to zdjęcie z D5 by miało 2000px na długim boku? Czyli tak jak te pierwsze z Zetki...

Dariusz Breś
10-08-2019, 22:17
A można prosić to zdjęcie z D5 by miało 2000px na długim boku? Czyli tak jak te pierwsze z Zetki...

https://live.staticflickr.com/65535/48504516427_b8f2ce211a_o.jpg

nikoniarz
10-08-2019, 22:19
Nie zawodzisz- dziękuję.

J1
10-08-2019, 22:23
...
Jutro będę miał pogadankę na temat silników w nikkorach S, tam są inne silniki, algorytmy i inaczej działają, są precyzyjniejsze ale przez to wolniejsze. Inaczej liczą impulsy.
Dokładnie to opiszę jak nagram rozmowę bo to taka wiedza że nie sposób zapamiętać.

Jestem bardzo ciekawy czego sie dowiesz.

Do mnie dojechala dzisiaj 50mm 1.8 S i moglem porownac prace AF z obiektywami AF-S.

Jezeli chodzi o obiekty poruszajace sie to duzo zalezy od ich kontrastowosci i chyba to ma wieksze znaczenie niz ilosc swiatla. Bardzo mozliwe ze z tego powodu fotografujacy sport gdzie zawodnik ma bardziej kontrastowy stroj ma latwiej niz Ty fotografujac modelka czy modela i oczekujac trafienia w oko.

Z tego co widze fotografujesz na w pelni otwartym obiektywie. Wiec i tak powinno byc latwiej. Niestety Zetki domykaja przyslone do zadanej wartosci roboczej jeszcze przed zrobieniem zdjecia ale nie wiecej niz f5.6. Czyli jezeli ustawimy F8 to podczas ustawiania AF obiektyw bedzie domkniety do F5.6 a w momencie zrobienia zdjecia F8. Widac wtedy spowolnienie pracy AF. Zupelnie inaczej niz lustrzanki gdzie domykanie przyslony odbywa sie w momencie zrobienia zdjecia. Z jednej strony Nikon rozwiazal problem focus shift a z drugiej strony przymykanie obiektywu ma wplyw na wydajnosc AF.

Z kolei uzywajac AF-C jezeli obiektyw w pelni otwarty i duzo swiatla to AF-C po ustawieniu ostrosci konczy prace AF. Po prostu ustawi i jezeli obiekt sie nie poruszy to AF stoi w miejscu. Z kolei jezeli w tej samej sytuacji przymknac obiektyw do F5.6 to po ustawieniu ostrosci slychac ze silnik delikatnie pracuje. Ta sama sytuacja z obiektywami AF-S przez FTZ z uzyciem AF-C slychac intensywniejsza prace silnika w obiektywie mimo ze obiekt sie nie rusza. Pod tym wzgledem lepiej wypadaja obiektywy systemowe.

Byc moze wiedza o tych nowych silnikach lepiej pomoze zrozumiec jak dziala AF w Zetkach oraz mniej wiecej czego mozna sie spodziewac w przyszlosci.

Po moich poki co krotkich doswiadczeniach z Z6 powiem podobnie jak Ty ze do foto statycznego Zetki sa bardzo OK.

Natomiast jezeli chodzi o AF-C to duzo zalezy od tego co i gdzie fotografujemy i na ile kontrastowy jest obiekt ktory sledzimy. Do latwych i srednich zdan Z6 w polaczeniu z odpowiednim obiektywem da rade. Do zadan bardzo trudnych... pozostaje lustrzanka.

Wiedza sie przydaje, ja lubię wiedzieć jak to funkcjonuje.

Bardzo rozsadne podejscie... poznac narzedzie pracy i je zrozumiec.

nikoniarz
10-08-2019, 22:28
Jezeli chodzi o obiekty poruszajace sie to duzo zalezy od ich kontrastowosci i chyba to ma wieksze znaczenie niz ilosc swiatla.

To akurat ogólnie dotyczy celności. Chodzi raczej o stosunek światła do kontrastu.

Jacek_Z
10-08-2019, 23:51
Myślę, że zdjęcia z judo z sali to za duże kadry by wykrywanie oka było skuteczne. Tu raczej wykrywa głowę, a tych głów jest zbyt wiele w kadrze.

DeadPixel
10-08-2019, 23:53
Czyli Zetki są do bardzo "kontrastowych sportów" przy dobrym świetle? Kurka, tylko szachy przychodzą mi na myśl. A tak na serio, to działanie AF w Z6 przypomina mi działanie AF w LV mojego D500. Porównanie bezpośrednie w tych samych okolicznościach (półmrok). Chyba jednak ta technologia nie nadąża jeszcze za oczekiwaniami w niej pokładanymi.

Dariusz Breś
11-08-2019, 00:25
Myślę, że zdjęcia z judo z sali to za duże kadry by wykrywanie oka było skuteczne. Tu raczej wykrywa głowę, a tych głów jest zbyt wiele w kadrze.

No właśnie o dziwo ja widziałem w wizjerze kwadracik na oku z pierwszego planu po czym przeskoczył na jeszcze mniejsze oko 3 metry dalej, dokładnie o ten kadr chodzi:
Jedyne wytłumaczenie tego zjawiska to obiekt na który AF "uciekł" jest lepiej doświetlony i z "wytrzeszczem".

29015

rpromin
11-08-2019, 08:08
Myślałem że na youtubach porównania Z6/Z7 z A7III były naciągane mocno ale jednak Nikon jeszcze parę aktualizacji softu wymaga podobnie jak wspomniany sony, który kiepsko sobie radził po premierze.

Nie wrzucaj AF z7 do tego samego worka co z6 bo z tego co widze te układy musza mieć zupełnie inna skuteczność.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Jurek Ż
11-08-2019, 10:09
Tak więc jedna karta pamięci, słabiutko akumulator, zawodny AF. Nikon wypuścił drogie zabawki. Nieładnie.

J1
11-08-2019, 12:22
Czyli Zetki są do bardzo "kontrastowych sportów" przy dobrym świetle? Kurka, tylko szachy przychodzą mi na myśl. A tak na serio, to działanie AF w Z6 przypomina mi działanie AF w LV mojego D500. Porównanie bezpośrednie w tych samych okolicznościach (półmrok). Chyba jednak ta technologia nie nadąża jeszcze za oczekiwaniami w niej pokładanymi.

Bieg na 100m tez zrobisz. Tylko celuj w klate gdzie masz nr zawodnika. Kazdemu aparatowi bedzie latwiej (lustrzance tez) niz jezeli wycelujesz pojedynczym punktem w twarz czy oko. To od fotografa zalezy na ile pozna narzedzie pracy i jak je wykorzystuje.

Ja z Z6 mam tylko zastrzezenia co do pracy AF-C z N200-500 5.6. Z reszta obiektywow jest OK. Zreszta z D750 200-500 tez potrafil byc problematyczny przy ptakach w locie. Mam na mysli dluzszy czas potrzebny aby zlapal cel i rozpoczal sledzenie. Zet 6 jest troche wolniejszy niz D750. Zaznaczam dotyczy to tylko 200-500 5.6. Mam info i widzialem zdjecia z zestawu Z6 i 200-400 f4 i ten zestaw dziala lepiej. Cena 200-400 f4 tez inna niz moj bieda zoom 200-500 wiec mnie to nie dziwi.

paparapa
11-08-2019, 17:02
No prosze, jak nie prowokujesz;-), to jaki konkretny i tresciwy post wyszedl.
Okraszony dodatkowo zdjeciami.
Dodam ze zdjecia tej siatkarki w porownaniu z tamtym tenisista. To jak niebo a ziemia.

Siatkarki?
Mógłbym to odpowiednio skomentować ..... :). Tylko co to da? :)

La
11-08-2019, 21:01
Siatkarki?
Mógłbym to odpowiednio skomentować ..... :). Tylko co to da? :)
i tenisistą. Zwłaszcza, że to mistrzostwa świata w badbintonie :)

1. Ustawienie A11 - czyli lepsze wykrywanie w ciemniejszych warunkach odnosi się tylko do AF-S
2. Wg instrukcji, jedyny słuszny tryb AF-C ustawiania ostrości w przypadku sali z judokami to "z dynamicznym wyborem pola". Do tego należałoby ustawić zakres wykrywania zmian.
3. Słaby akumulator - nie - jest taki sam jak w poprzednich, tylko zużycie prądu jakby większe - duży minus bezlusterek w tym Z
4. Jedna karta pamięci - to faktycznie ból, głównie psychiczny. Są sposoby na backup w locie więc da się obejść, ale faktycznie trochę szkoda że nie dorzucili drugiego slotu.
5. Zawodny Af. No cóż, imho znacznie lepszy niż D750. Pamiętajcie, że D850 też poległo przy D5 - mimo pogłosek że to te same układy.
6. Robiłem zdjęcia z "krzątaniny" w słabych warunkach, iso non stop 4000, czasy max 1/125, f od 2.8 w góre - 20 kobiet biegało po sali. Wspomniany AF-C z dynamicznym wyborem i zero problemów.

J1
12-08-2019, 12:46
...
6. Robiłem zdjęcia z "krzątaniny" w słabych warunkach, iso non stop 4000, czasy max 1/125, f od 2.8 w góre - 20 kobiet biegało po sali. Wspomniany AF-C z dynamicznym wyborem i zero problemów.

Z jakim obiektywem ?

Ja wczoraj zaczalem praktyczne testy N 50mm 1.8 S i wyglada to obiecujaco. Poszedlem fotografowac deskorolkarzy poznym wieczorem. Poprzednio bylem blizej 19 w sloneczny dzien natomiast wczoraj bylo po 20 i ciemno. Specyfika tego miejsca (zdjecia w watku zdjeciowym Zetek) jest taka ze sciany sa bardzo kontrastowe i dobrze oswietlone. Z kolei deskorolkarze na pierwszym planie nie sa tak dobrze oswietleni (chyba ze zdjecia robic w sloneczny dzien). W efekcie balans pomiedzy kontrastowoscia i oswietleniem scian a zawodnika jest niekorzystny dla zawodnika.

Dynamic AF Area - sporo przestrzelonych na tlo, poprzednio bylo lepiej ale wynikalo to z tego ze wiecej swiatla padalo na zawodnikow (wczesniejsza godzina i wiecej swiatla slonecznego)

Wide S Area - tak jak poprzednio... lepiej zapewne z uwagi na alogrytm dajacy pierwszenstwo obiektowi z przodu, jednak tym razem tez trafily sie pojedyncze pudla i AF byl na scianie.

W duzym stopniu wynik zalezal od stroju deskorolkarza. Bardziej wzorzyste koszulki i rezullaty byly lepsze... jednak to samo bedzie dotyczylo lustrzanki.

Jezeli chodzi o szybkosc AF to 50tka S jest szybka a optycznie bardzo... bardzo dobra.

Mozliwe ze zabiore tam D750 i porownam wyniki. O ile zdaze to zrobic przed jego sprzedaza. Do wiekszosci zastosowan Zetka pasuje mi bardziej niz D750 wiec nie ma dla mnie sensu trzymania obu aparatow.

Dariusz Breś
12-08-2019, 13:59
Ok jestem po rozmowie o AF i silnikach z Nikonem.

Nikon wie że zetki mają ograniczenia i np. do sportu się nie nadają. Generalnie potwierdzają moje doświadczenia vs D5, D850.
Ambasador Nikona też niezadowolony z AF Z7 przy sporcie.

Do statycznych i dobrych warunków puszka ideał.

Planują wypuszczenie słabszego i mocniejszego modelu klasy pro. Ale jak to będzie wyglądać nikt póki co nie wie.

Silniki do Zetek to są silniki krokowe z przekładnią, nie falowe, czyli z założenia wolniejsze, ale za to cichsze i mniej energii zużywają.
W krokowym silniku każdy krok liczy, falowy moze skoczyć od razu na zadaną wartość. Stąd może wynikać różnica w szybkości + przekładnia.
Do tego dochodzi szybkość przetwarzania i ograniczenia matrycy.

Dlaczego takie silniki zastosowano? między innymi że są ciche (filmowanie) i mniej energii zużywają.

JK
12-08-2019, 14:27
.... Nikon wie że zetki mają ograniczenia i np. do sportu się nie nadają. Generalnie potwierdzają moje doświadczenia vs D5, D850.
Ambasador Nikona też niezadowolony z AF Z7 przy sporcie. ....
Który to Ambasador Nikona sportem się zajmuje, jeśli można wiedzieć. Tak tylko pytam, bo mam zupełnie inne doświadczenia z Z7.

J1
12-08-2019, 15:07

Nikon wie że zetki mają ograniczenia i np. do sportu się nie nadają. Generalnie potwierdzają moje doświadczenia vs D5, D850.

Planują wypuszczenie słabszego i mocniejszego modelu klasy pro. Ale jak to będzie wyglądać nikt póki co nie wie.

Silniki do Zetek to są silniki krokowe z przekładnią, nie falowe, czyli z założenia wolniejsze, ale za to cichsze i mniej energii zużywają.
W krokowym silniku każdy krok liczy, falowy moze skoczyć od razu na zadaną wartość. Stąd może wynikać różnica w szybkości + przekładnia.

Dlaczego takie silniki zastosowano? między innymi że są ciche (filmowanie) i mniej energii zużywają.

Czy we wszystkich obiektywach Nikon Z beda te same silniki ? Bo jezeli tak to waskim gardlem beda obiektywy nawet po wypuszczeniu modeli klasy pro.

Moje odczucia sa podobne a uzytkuje Z6 ktory wg specyfikacji ma miec lepszy AF. Dodam ze wartoscia dodana przy Zetkach jest dla mnie mozliwosc normalnego uzywania obiektywow Nikon F. Jest to bardzo wazne... bo poki co zaden bezlusterkowiec innego producenta nie obsluzy mi tych obiektywow w pelni.

AF-S
Zdjecia statyczne w dowolnych warunkach... jest super.

AF-C
Zdjecia obiektow ktore sie poruszaja... zalezy od ilosci swiatla, kontrastowosci obiektu (wzorzysta koszulka zawodnika, logo sponsora, nr startowy itp). Rowniez obiektyw ma wplyw. Obiektyw ktory byl bardzo szybki z lustrzankami da rade lepiej niz obiektyw ktory byl znany jako wolniejszy. Dla mnie takim negatywnym przykladem jest N 200-500 5.6. Dziala poprawnie (nie jest zle ale nie ma tez zachwytow) z D750 (dla porownania 24-70 2.8 i 70-200 2.8 dzialaja rewelacyjnie) natomiast z Zetka 200-500 dziala tak sobie w AF-C. Generalnie sytuacje latwe i srednie Zetka powinna dac rade... sytuacje wymagajace i bardziej skomplikowane lepiej uzyc dobrej lustrzanki aby uniknac niepotrzebnej frustracji.

Podchodzac rozsadnie do tematu... kazdy aparat do innych zastosowan. Wielka zaleta nowego systemu jest optyka. U mnie prawdopodobnie Z6 zastapi D750 a dokupie D850 z uwagi na lepszy niz w D750 i Z6 AF-C oraz zapas MP przydatny przy kropowaniu (glownie obiektywy tele mam na mysli).

Byc moze to co napisales powyzej ma sens w kontekscie tego aby nowe bezlusterkowce nie kanibalizowaly lustrzanek. Dla sportu nadal beda kupowane lustra i dedykowane obiektywy. Natomiast sila Zetek bedzie jakosc optyki i filmowanie. Byc moze tutaj tkwi tajemnica dlaczego jest jak jest. W przyszlosci pojawia sie obiektywy z szybszymi silnikami oraz aparaty klasy pro ktore dadza rade tam gdzie dzisiaj daje rade tylko dobra lustrzanka. Tyle ze bedzie to za ladnych kilka lat... gdzie Nikon postawi wszystko na nowy system bo lustrzanki nie beda sie dobrze sprzedawaly i odpadnie argument kanibalizacji jednej lini produktow przed druga.

La
12-08-2019, 16:49
Jasny dzień dzisiaj był. Więc testowałem. Mam młodego, mam akrobatów, mam z boku, po skosie, przybliżający się obiekt i oddalający się. Poniżej kilka zdjęć z serii 24 - młody na linie, najpierw najeżdża potem się odbija i wraca. Prędkość dobrze napędzonego biegacza. Wklejam kilka, reszta wg uznania - podajcie numer który chcecie zobaczyć i crop.

F2,8 70-200 VR II, iso 1250, wyłączony VR, okolice 100mm

Oceńcie sami trafianie AF-C z dynamicznym polem.
1.
29095

5.
29096

10.
29097

15.
29098

20.
29099

24
29100

Xavier80
12-08-2019, 18:35

Spokojnie, nie nadają się do sportu...jeszcze. Po prostu nie mają odpowiednika A9, które bez problemu kładzie na łopatki D5 w 90% przypadków. Nie chcę być źle zrozumiany, nie mówię, że D5 to słaby aparat, to fantastyczna puszka, absolutny top. Twierdzę jedynie, że A9 jest dużo lepszy. Mankamentem był brak szkieł do sportu, obecnie przy natywnych 400 2.8 i 600 4 ( kosztujących majątek notabene) i ostatniej wersji oprogramowania D5 został po prostu z tylu.

Zelber
12-08-2019, 18:46
Spokojnie, nie nadają się do sportu...jeszcze. Po prostu nie mają odpowiednika A9, które bez problemu kładzie na łopatki D5 w 90% przypadków. Nie chcę być źle zrozumiany, nie mówię, że D5 to słaby aparat, to fantastyczna puszka, absolutny top. Twierdzę jedynie, że A9 jest dużo lepszy. Mankamentem był brak szkieł do sportu, obecnie przy natywnych 400 2.8 i 600 4 ( kosztujących majątek notabene) i ostatniej wersji oprogramowania D5 został po prostu z tylu.
Słyszałem odmienne opinie na temat A9 vs D5 :P

krzysztofz24
12-08-2019, 18:55
Po prostu nie mają odpowiednika A9, które bez problemu kładzie na łopatki D5 w 90% przypadków.
90% opini mowi na odwrot:-).

La
12-08-2019, 19:23
Znaczy tylko A9 nadaje się do sportu. Ewentualnie D5. A wcześniej nikt nie robił sportowych zdjęć. Sami mitomani, paranoicy i onaniści na tym forum. Masakra. Panowie, nie wiem czy wiecie, ale jest specjalne miejsce w piekle dla Was. Pomijając fakt, że jest wiele sposobów na fotografię sportową, to dzisiejsze puszki, w tym niedopracowany, słaby, DRGOGI ( to najczęstszy argument zaglądających w cudze portfele), z jedną kartą, Nikon Z7, czekający na nowe wypusty puszek pro i aktualizację softu, żeby w końcu dało się tym dziadostwem robić zdjęcia, bez najmniejszego problemu jest w stanie śledzić nadbiegający obiekt. Ludzie robią nim ptaki, kolarstwo, ba nawet F1. Ale wyrok polskiego forumowicza brzmi: NIE NADAJE SIĘ DO SPORTU. Buhahaha

Xavier80
12-08-2019, 19:27
90% opini mowi na odwrot:-).

To poproszę o linka do tych opinii. Panowie, nie żartujcie

J1
12-08-2019, 19:34
Znaczy tylko A9 nadaje się do sportu. Ewentualnie D5. A wcześniej nikt nie robił sportowych zdjęć. Sami mitomani, paranoicy i onaniści na tym forum. Masakra. Panowie, nie wiem czy wiecie, ale jest specjalne miejsce w piekle dla Was. Pomijając fakt, że jest wiele sposobów na fotografię sportową, to dzisiejsze puszki, w tym niedopracowany, słaby, DRGOGI ( to najczęstszy argument zaglądających w cudze portfele), z jedną kartą, Nikon Z7, czekający na nowe wypusty puszek pro i aktualizację softu, żeby w końcu dało się tym dziadostwem robić zdjęcia, bez najmniejszego problemu jest w stanie śledzić nadbiegający obiekt. Ludzie robią nim ptaki, kolarstwo, ba nawet F1. Ale wyrok polskiego forumowicza brzmi: NIE NADAJE SIĘ DO SPORTU. Buhahaha

Taaaa ;-)

Zapomniales dodac ze czesto bywa tak ze ci krytykanci widza te swoje A9 z topowymi obiektywami... glownie na obrazkach w folderach reklamowych ;-)

krzysztofz24
12-08-2019, 20:37
To poproszę o linka do tych opinii. Panowie, nie żartujcie

Wybacz ale nie bede odpowiadal na twoje, chyba trolowanie. Polecam popularne portale testowe czy chocby YT.
Mi to zajelo 30 sekund szukania w google i jeszcze mniej znalezienie paru filmikow z YT...

A9 to najlepsze co ma Sony pod wzgledem AF, ale jeszcze mu brakuje do 1-nek Nikona czy Canona.
Internet stoi przed toba otworem;-).

Xavier80
12-08-2019, 21:07
Wybacz ale nie bede odpowiadal na twoje, chyba trolowanie. Polecam popularne portale testowe czy chocby YT.
Mi to zajelo 30 sekund szukania w google i jeszcze mniej znalezienie paru filmikow z YT...

A9 to najlepsze co ma Sony pod wzgledem AF, ale jeszcze mu brakuje do 1-nek Nikona czy Canona.
Internet stoi przed toba otworem;-).

Krzychu, nie zachowuj się jak dziecko... daj te linki po prostu. W czym mu brakuje? Jedyne mankamenty vs jedynki Nikona i Canona to wytrzymałość baterii i celność af przy jednoczesnym zoomowaniu i obiekcie poruszającym się wzdłuż osi obiektywu, oddalającym się od nas. , no i ergonomia.

nikoniarz
12-08-2019, 21:21
Krzychu, nie zachowuj się jak dziecko... daj te linki po prostu. W czym mu brakuje? Jedyne mankamenty vs jedynki Nikona i Canona to wytrzymałość baterii i celność af przy jednoczesnym zoomowaniu i obiekcie poruszającym się wzdłuż osi obiektywu, oddalającym się od nas. , no i ergonomia.

Dorzuć jeszcze słabą serię z lampą... I parę innych rzeczy które jednym mniej lub bardziej mogą przeszkadzać. Zresztą podobnie jak w D5, gdyż nie ma sprzętu bezwzględnie najlepszego. Póki co jedynki (C i N) są na tyle skuteczne, iż nie sądzę, by je ludzie masowo porzucali na rzecz Sony.

cz4rnuch
12-08-2019, 22:15
Trzeba rozgraniczyć pewne sprawy. A9 dostał już piąty firmware więc nie jest tym samym aparatem co na początku. Ostatnia poprawka dotyczyła głównie AFu i to w kontekście sportu nie jest bez znaczenia. Podobnie jak seria, która nawet jeśli AF jest odrobinę mniej skuteczny potrafi przynieść szybszemu aparatowi więcej udanych kadrów. A chyba to ostatecznie się liczy. Niemniej jednak nawet po testach ostatniego fw jedyny portal, który to zrobił potrafił wskazać pewne plusy D5 względem A9. Myślę, że dopiero A9II postawi kropkę nad i. Oczywiście Nikon też nie będzie stał w miejscu i w D6 też coś poprawią. https://www.dpreview.com/articles/3438684085/sony-a9-real-time-tracking-update-makes-it-the-highest-scoring-camera-in-its-class

Xavier80
12-08-2019, 22:21
Dorzuć jeszcze słabą serię z lampą... I parę innych rzeczy które jednym mniej lub bardziej mogą przeszkadzać. Zresztą podobnie jak w D5, gdyż nie ma sprzętu bezwzględnie najlepszego. Póki co jedynki (C i N) są na tyle skuteczne, iż nie sądzę, by je ludzie masowo porzucali na rzecz Sony.

Przyjmuję uwagę, bo słuszna. Myślę, że tych rzeczy może być sporo, ale af przy wersji 5.0 w A9 to jest mistrzostwo świata. Brakowało szkieł, ale to się zmieniło. Nawet fro, który jest nikoniarzem z krwi i kości po teście A9 z nowymi szkłami powiedział, że D5 to jego ostatnia lustrzanka i z miecierpliwością czeka na bezlustro Pro od Nikona.

cdc
12-08-2019, 22:25
A co z EVF lag w A9 :?:

https://www.youtube.com/watch?v=P7pElrHGajE&feature=youtu.be&t=330

nikoniarz
12-08-2019, 22:36
Przyjmuję uwagę, bo słuszna. Myślę, że tych rzeczy może być sporo, ale af przy wersji 5.0 w A9 to jest mistrzostwo świata. Brakowało szkieł, ale to się zmieniło. Nawet fro, który jest nikoniarzem z krwi i kości po teście A9 z nowymi szkłami powiedział, że D5 to jego ostatnia lustrzanka i z miecierpliwością czeka na bezlustro Pro od Nikona.

Wyjątki zawsze się znajdą. Póki co na imprezach nie widuję tego przechodzenia na ten "mistrzowsko-światowy" sprzęt.

J1
12-08-2019, 22:41
Trzeba rozgraniczyć pewne sprawy. A9 dostał już piąty firmware więc nie jest tym samym aparatem co na początku. Ostatnia poprawka dotyczyła głównie AFu i to w kontekście sportu nie jest bez znaczenia. Podobnie jak seria, która nawet jeśli AF jest odrobinę mniej skuteczny potrafi przynieść szybszemu aparatowi więcej udanych kadrów. A chyba to ostatecznie się liczy. Niemniej jednak nawet po testach ostatniego fw jedyny portal, który to zrobił potrafił wskazać pewne plusy D5 względem A9. Myślę, że dopiero A9II postawi kropkę nad i. Oczywiście Nikon też nie będzie stał w miejscu i w D6 też coś poprawią. https://www.dpreview.com/articles/3438684085/sony-a9-real-time-tracking-update-makes-it-the-highest-scoring-camera-in-its-class

Jest jedna zasadnicza roznica pomiedzy Sony a Nikonem. W Sony linia lustrzanek zostala wygaszona juz chyba dawno temu. Wiec nie ma problemu kanibalizacji lustrzanek przez bezlustra. U Nikona to wyglada inaczej... raczej nie beda poki co podcinac galezi z lustrzankami. Oczywiscie Sony dluzej produkuje bezlustra wiec moga miec temat lepiej opracowany. Jednak mysle ze u Nikona nie tylko brak doswiadczenia ale i pewna strategia wplywaja na caloksztalt obecnych aparatow bezlusterkowych.

Zreszta Zetki sprawdzaja sie w wiekszosci zastosowan. Tam gdzie Zetka nie da rady da rade dobra lustrzanka Nikona. Gdyby od tej strony spojrzec na temat to dla mnie przynajmniej ma to sens i tlumaczy dlaczego jest jak jest.

Zreszta sam niedawno myslalem o zestawie Z6 i Z7. Poki co blizej mi do decyzji Z6 i D850. Oczywiscie wolalbym D5 i Z7... ;-)

Zelber
12-08-2019, 22:43
Wyjątki zawsze się znajdą. Póki co na imprezach nie widuję tego przechodzenia na ten "mistrzowsko-światowy" sprzęt.
No ja nie widziałem nikogo ze swoją* A7/A9 na stadionie.
*Ewentualnie z braną z Sonowskiego "NPSu"

Xavier80
12-08-2019, 23:10
No ja nie widziałem nikogo ze swoją* A7/A9 na stadionie.
*Ewentualnie z braną z Sonowskiego "NPSu"

To jest kwestia kasy zainwestowanej w obiektywy moim zdaniem. Zelber, co byś zrobił ? Masz 400 2.8 Nikona, wolałbyś sprzedać i szarpnąć się na G-mastera za 55 tys.? ( nie ma używek) wraz ze zmianą systemu? Czy raczej poczekać jak się sytuacja rozwinie u Nikona, może wypuszczą bezlustro Pro, z dopracowaną adaptacją przez FTZ czy coś w tym stylu? To, że tak mało widzimy A9 jest w moim odczuciu ty, spowodowane

nikoniarz
12-08-2019, 23:17
To jest kwestia kasy zainwestowanej w obiektywy moim zdaniem. Zelber, co byś zrobił ? Masz 400 2.8 Nikona, wolałbyś sprzedać i szarpnąć się na G-mastera za 55 tys.? ( nie ma używek) wraz ze zmianą systemu? Czy raczej poczekać jak się sytuacja rozwinie u Nikona, może wypuszczą bezlustro Pro, z dopracowaną adaptacją przez FTZ czy coś w tym stylu? To, że tak mało widzimy A9 jest w moim odczuciu ty, spowodowane

Owszem, jest to bardzo konkretny argument. Nawet w rozmowach ludzie jasno przyznają, że zmiana rozbudowanego systemu to ogromne koszty jeśli mowa o pokryciu zakresu 16-400 z światłem f/2,8. Jeszcze gdyby ta zmiana dawała same korzyści/plusy. Ale tak niestety nie jest. Także rozchodzi się i o pieniądz, i o to, że nie będzie to sprzęt bezwzględnie lepszy.

Dariusz Breś
13-08-2019, 02:44
Czy we wszystkich obiektywach Nikon Z beda te same silniki ? Bo jezeli tak to waskim gardlem beda obiektywy nawet po wypuszczeniu modeli klasy pro.
Moje odczucia sa podobne a uzytkuje Z6 ktory wg specyfikacji ma miec lepszy AF. Dodam ze wartoscia dodana przy Zetkach jest dla mnie mozliwosc normalnego uzywania obiektywow Nikon F. Jest to bardzo wazne... bo poki co zaden bezlusterkowiec innego producenta nie obsluzy mi tych obiektywow w pelni.
AF-S
Zdjecia statyczne w dowolnych warunkach... jest super.
AF-C
Zdjecia obiektow ktore sie poruszaja... zalezy od ilosci swiatla, kontrastowosci obiektu (wzorzysta koszulka zawodnika, logo sponsora, nr startowy itp). Rowniez obiektyw ma wplyw. Obiektyw ktory byl bardzo szybki z lustrzankami da rade lepiej niz obiektyw ktory byl znany jako wolniejszy. Dla mnie takim negatywnym przykladem jest N 200-500 5.6. Dziala poprawnie (nie jest zle ale nie ma tez zachwytow) z D750 (dla porownania 24-70 2.8 i 70-200 2.8 dzialaja rewelacyjnie) natomiast z Zetka 200-500 dziala tak sobie w AF-C. Generalnie sytuacje latwe i srednie Zetka powinna dac rade... sytuacje wymagajace i bardziej skomplikowane lepiej uzyc dobrej lustrzanki aby uniknac niepotrzebnej frustracji.

Podchodzac rozsadnie do tematu... kazdy aparat do innych zastosowan. Wielka zaleta nowego systemu jest optyka. U mnie prawdopodobnie Z6 zastapi D750 a dokupie D850 z uwagi na lepszy niz w D750 i Z6 AF-C oraz zapas MP przydatny przy kropowaniu (glownie obiektywy tele mam na mysli).

Byc moze to co napisales powyzej ma sens w kontekscie tego aby nowe bezlusterkowce nie kanibalizowaly lustrzanek. Dla sportu nadal beda kupowane lustra i dedykowane obiektywy. Natomiast sila Zetek bedzie jakosc optyki i filmowanie. Byc moze tutaj tkwi tajemnica dlaczego jest jak jest. W przyszlosci pojawia sie obiektywy z szybszymi silnikami oraz aparaty klasy pro ktore dadza rade tam gdzie dzisiaj daje rade tylko dobra lustrzanka. Tyle ze bedzie to za ladnych kilka lat... gdzie Nikon postawi wszystko na nowy system bo lustrzanki nie beda sie dobrze sprzedawaly i odpadnie argument kanibalizacji jednej lini produktow przed druga.

Z tymi silnikami raczej tak. Wiesz, Nikon dopiero startuje z bezlusterkowcami, czasu potrzeba i przede wszystkim też mocy obliczeniowej.
Wciśnij dłużej OK po wybraniu oka i zobacz jak laguje kwadrat podążający za obiektem.

Z drugiej strony mamy Sony A7 RIII ktore nadal nie daje rady w słabych warunkach, ile to już lat?
Rozmawiając z Nikonem na luzie usłyszałem że ograniczeniem jest sama technologia i ciężko będzie przez to przejść jeśli chodzi o AF w słabych warunkach.
Dopracowania też wymaga aktualny soft zetki, widać że wykrywanie oka ma błąd w kodzie bo przeskakuje z głownego planu oka na oddalone 3 metry dalej 3x mniejsze oko.

Przy okazji takie małe filmiki Z7+24-70 2.8 S

https://youtu.be/UUwbxeaF0-4

https://youtu.be/onLBCD4788E

https://youtu.be/4WdyLFfELqA

Po prostu nie mają odpowiednika A9, które bez problemu kładzie na łopatki D5 w 90% przypadków.

łoooo, idę po A9 na testy, miałem już w ręku i wizjer kosmicznie słaby w porównaniu do zetek i jego praca mnie odrzuciły ale spróbuję raz jeszcze na zleceniu :)

Ja z Z6 mam tylko zastrzezenia co do pracy AF-C z N200-500 5.6. Z reszta obiektywow jest OK. Zreszta z D750 200-500 tez potrafil byc problematyczny przy ptakach w locie. Mam na mysli dluzszy czas potrzebny aby zlapal cel i rozpoczal sledzenie. Zet 6 jest troche wolniejszy niz D750. Zaznaczam dotyczy to tylko 200-500 5.6. Mam info i widzialem zdjecia z zestawu Z6 i 200-400 f4 i ten zestaw dziala lepiej. Cena 200-400 f4 tez inna niz moj bieda zoom 200-500 wiec mnie to nie dziwi.

200-500 silnik po lewej, po prawej klasyk z 70-200, 500 F4, 200-400 4 o którym piszesz, itp
stąd powolność :)

29139

Xavier80
13-08-2019, 08:47
Z drugiej strony mamy Sony A7 RIII ktore nadal nie daje rady w słabych warunkach, ile to już lat?

Nie żartuj, daje radę bez najmniejszego problemu. Nie jest to oczywiście poziom D5, ale spokojnie daje radę w dynamicznych scenach. Posiadam A7riii od dwóch miesięcy i naprawdę sprawdza się w ciemnych, dynamicznych warunkach, lepiej niż d850, które sprzedałem. Prawda jest też taka, że af w Sony trzeba się „ nauczyć”, dobrze poznać tryby, bo są inne niż w Nikonie. Ja nie używam wcale af-s, bo w porównaniu z lustrem działa naprawdę wolno, ale af-c rewelacja. Są oczywiście ograniczenia, jak choćby zwalniający sporo af przy domykanie szkieł. Prawdą jest też, że sonowskie evf nie mają startu do Nikonów Z.

łoooo, idę po A9 na testy, miałem już w ręku i wizjer kosmicznie słaby w porównaniu do zetek i jego praca mnie odrzuciły ale spróbuję raz jeszcze na zleceniu :)

Wizjer może i nie tej klasy, ale af w wersji 5.0 to killer, pod warunkiem, że ktoś go potrafi obsługiwać ?

29139[/QUOTE]

La
13-08-2019, 09:13
Darku - pozwoliłem sobie odtworzyć ustawienia z drugiego filmu. Wnioski mam trzy
1. Miałem problem znaleźć takie ciemne pomieszczeni, poszedłem do nieoświetlonego garażu z mikro szparą w drzwiach :)
2. AF poprawił jakość i szybkość w momencie jak podniosłem iso i wydłużyłem czas jeszcze - mam wrażenie, że w momencie jak obraz na martycy się rozjaśnił działalo wszystko "jakby" lepiej
3. Na D750 nie bardzo widziałem gdzie ostrzyć.

Dariusz Breś
13-08-2019, 11:50
Nie żartuj, daje radę bez najmniejszego problemu. Nie jest to oczywiście poziom D5, ale spokojnie daje radę w dynamicznych scenach. Posiadam A7riii od dwóch miesięcy i naprawdę sprawdza się w ciemnych, dynamicznych warunkach, lepiej niż d850, które sprzedałem. Prawda jest też taka, że af w Sony trzeba się „ nauczyć”, dobrze poznać tryby, bo są inne niż w Nikonie. Ja nie używam wcale af-s, bo w porównaniu z lustrem działa naprawdę wolno, ale af-c rewelacja. Są oczywiście ograniczenia, jak choćby zwalniający sporo af przy domykanie szkieł. Prawdą jest też, że sonowskie evf nie mają startu do Nikonów Z.

U mnie zupełnie odwrotnie niż D850, ale dam mu jeszcze jedną szansę, w sumie czemu nie, ostatnio się nie sprawił:

https://youtu.be/-1G-pUdQ-RE

https://youtu.be/VU4LlYuZrG0

Darku - pozwoliłem sobie odtworzyć ustawienia z drugiego filmu. Wnioski mam trzy
1. Miałem problem znaleźć takie ciemne pomieszczeni, poszedłem do nieoświetlonego garażu z mikro szparą w drzwiach :)
2. AF poprawił jakość i szybkość w momencie jak podniosłem iso i wydłużyłem czas jeszcze - mam wrażenie, że w momencie jak obraz na martycy się rozjaśnił działalo wszystko "jakby" lepiej
3. Na D750 nie bardzo widziałem gdzie ostrzyć.

To mój pokój i włączone monitory tam jest jeszcze jasno, lustra które mam nie mają żadnych problemów z trafieniem i nie zwalniają.
Zet7 robi tak jak widać. Jest się czym przejmować? myślę że nie ale warto wiedzieć że w low light czas focusowania się wydłuża, instrukcja o tym informuje.

La
13-08-2019, 13:09
Ale finalnie trafia. I o to chyba głównie chodzi.

cz4rnuch
13-08-2019, 13:52
Ja na dwóch ostatnich klipach zdaje się, że widzę ustawiony najmniejszy punkt "pinpoint" a to chyba oznacza, że w tym trybie nie działa faza a jedynie af kontrastowy co powoduje, że ustawianie AFu staje się powolne. Czy się mylę? Miga tam też coś takiego jak low light af a to chyba też jest najwolniejszy tryb. Przynajmniej tak w swoich klipach przedstawiał to ten brodacz od Nikona (zdaje się, że Ricci).

Xavier80
13-08-2019, 14:24
U mnie zupełnie odwrotnie niż D850, ale dam mu jeszcze jedną szansę, w sumie czemu nie, ostatnio się nie sprawił:

https://youtu.be/-1G-pUdQ-RE

https://youtu.be/VU4LlYuZrG0

Tylko nie podłączaj canonowskich szkieł przez MC-11 ? bo to wypacza taki test, jest masa natywnych obiektywów do wyboru do koloru, chociażby rewelacyjna Sigma 28 1.4 FE, a jakby Ci się udało wytrząsnąć do testów najnowszego kloca Sigmy 35 1.2 FE, to fajnie byłoby zobaczyć jak się sprawdza w takich warunkach., bo to pierwszy art Sigmy zaprojektowany pod bezlustra typowo.

Darku, tylko sprawdź czy wgrana jest wersja oprogramowania 3.0 lub 3.01, af-c w trybie zrównoważony nacisk. Dodatkowo pod któryś z górnych „c” polecam ustawić tryb pól af. Nie polecam widzę area, bo będzie Ci przeskakiwał na bardziej kontrastowe obiekty, lub losowo szukał oka w grupie ludzi na parkiecie. Lepiej sprawdzi się af-c single point larg lub medium. Przy larg pole jest większe i bez problemu można przemieścić je joystickiem w wybraną strefę. Wystarczy, że choćby krawędź pola zahacza o osobę i już masz na niej detekcję oka( a jak nie wykryje to twarzy) . Jest też ostatni tryb rozszerzony punktowy, gdzie zaznaczasz sobie osobę/ obiekt , na którym ma być ostrość, af blokuje na niej i trzyma cały czas ostrość.

To mój pokój i włączone monitory tam jest jeszcze jasno, lustra które mam nie mają żadnych problemów z trafieniem i nie zwalniają.
Zet7 robi tak jak widać. Jest się czym przejmować? myślę że nie ale warto wiedzieć że w low light czas focusowania się wydłuża, instrukcja o tym informuje.

To jest pin af, to najwolniejszy tryb, działa tylko w oparciu o detekcję kontrastu, coś jak live view w lustrzankach.

Dariusz Breś
13-08-2019, 20:54
Tylko nie podłączaj canonowskich szkieł przez MC-11 ? bo to wypacza taki test, jest masa natywnych obiektywów do wyboru do koloru, chociażby rewelacyjna Sigma 28 1.4 FE, a jakby Ci się udało wytrząsnąć do testów najnowszego kloca Sigmy 35 1.2 FE, to fajnie byłoby zobaczyć jak się sprawdza w takich warunkach., bo to pierwszy art Sigmy zaprojektowany pod bezlustra typowo.

To na Systemowym 24-70 2.8 GM Sony było.
Ale mam też przez konwerter 70-200 2.8:

https://youtu.be/z9QL5OCaYqM

Ale w sumie dobry pomysł aby sprawdzić arty.

Darku, tylko sprawdź czy wgrana jest wersja oprogramowania 3.0 lub 3.01, af-c w trybie zrównoważony nacisk. Dodatkowo pod któryś z górnych „c” polecam ustawić tryb pól af. Nie polecam widzę area, bo będzie Ci przeskakiwał na bardziej kontrastowe obiekty, lub losowo szukał oka w grupie ludzi na parkiecie. Lepiej sprawdzi się af-c single point larg lub medium. Przy larg pole jest większe i bez problemu można przemieścić je joystickiem w wybraną strefę. Wystarczy, że choćby krawędź pola zahacza o osobę i już masz na niej detekcję oka( a jak nie wykryje to twarzy) . Jest też ostatni tryb rozszerzony punktowy, gdzie zaznaczasz sobie osobę/ obiekt , na którym ma być ostrość, af blokuje na niej i trzyma cały czas ostrość.

Ta pamiętam o tej aktualizacji softu.

To jest pin af, to najwolniejszy tryb, działa tylko w oparciu o detekcję kontrastu, coś jak live view w lustrzankach.

To jest tryb pracy AF od -4 EV, najmocniejszy do słabych warunków.
Pozostałe tryby (AFC) pracują tylko od -1 EV, czyli dokładnie tyle ile Nikon D90.

cz4rnuch
13-08-2019, 21:14
....To jest tryb pracy AF od -4 EV, najmocniejszy do słabych warunków...Najbardziej czuły, ale też najwolniejszy, bo działa na zasadzie detekcji kontrastu. Dlatego tak to wygląda.

...Pozostałe tryby (AFC) pracują tylko od -1 EV, czyli dokładnie tyle ile Nikon D90.Dokładnie tak było, ale na starym sofcie. Z nowym czułość wzrosła do -2EV w Z7 i do -3,5EV w Z6. W trybie low light w Z7 czułość pozostała bez zmian czyli -4EV natomiast w Z6 wzrosła do -6EV a przynajmniej tak podaje producent. Wynika z tego, że jeśli komuś zależy tylko na czułości i mu się nie spieszy to wtedy warto zainteresować się trybem low light. W przeciwnym wypadku chyba jednak lepiej pozostać przy detekcji fazy i nie korzystać z najmniejszych punktów afu.

Dariusz Breś
28-08-2019, 13:44
Xavier80

Tak żeś mnie nakręcił że wyciągnąłem tę potęgę od sony i sigmy.
Tak więc do testu stanie:

A9
sony 24-70 2.8 GM
sony 70-200 2.8 GM OSS
sigma art 35 1.2 natywna (najnowsza potęga sigmy)
sigma art 14-24 2.8 natywna (najnowsza potęga sigmy), jezusie to szkło jest połowę mniejsze i waży połowę tego co nikkor 14-24 2.8, coś niesamowitego
sigma art 85 1.4 "natywna" (z dupką)

29831

https://live.staticflickr.com/65535/48635389543_ee6803388d_h.jpg

jjj
04-09-2019, 16:43
Darku, co z tym testem ?

Dariusz Breś
04-09-2019, 17:14
jjj

Nawał pracy i na dodatek kolejka w testach, w skrócie:

Tak naprawdę miałem wybrać dla siebie bezlusterkowca stąd wziąłem na patelnie soniacze.
Wg. tego co zaobserwowałem:

A9 - lepszy AF od zetek bez dwóch zdań, baardzo zbliżony do D5, w klubie radzi sobie OK.
Sony ma potężna przewagę w szkłach, nowe arty 1.2 czy też 14-24 2.8 (super szkło) nie będą dostępne
pod nikona. Sony z Sigmą to takie dwa bratanki, dobrali się i nikonowi mówią nie w bezlustrach. dsfkfjskdfjsdf!!!!

A7 gorszy af, nie taki mocny jak A9.

Niby wszystko ok ale to Zet 7 zakupiłem w końcu dla siebie, nie sony. Odpowiedź jest prosta.
Sony jest, jakby to powiedzieć, tandetne, w sensie budowa tego sprzętu, coś trzeszczy, coś się niedomyka.
Osłony przeciwsłoneczne latają, klapki z kartą nieotwierają, to są pierdoły owszem, ale ja np. zwracam na to uwagę.
Np. 24-70 2.8 GM sony strasznie ciężko chodzi pierścień zoomu.

Przyjemność z fotografowania, obsługa menu, po stronie zetki i to zdecydowanie. W sony jest multum opcji (wykrywanie oka złapało mi na posągu)
ale obsługa tego to katastrofa np. żeby usunąć foto w nikonie przyciśniemy dwa razy śmietnik, w sony raz śmietnik, potem kursorek na zatwierdz i klik w przycisk ok.
I jakoś dłuzej to trwa.

Kolejna sprawa to wizjery, zetki mają najlepszy wizjer elektroniczny na rynku, no może poza nowym panasonikiem.
I tę różnicę widać, zwłaszcza przy A9, który zwyczajnie jest słabszy, widać na krawędziach obiektów mrowienia.
A7 ma lepszy wizjer od A9. Widocznie potrzebowali mocy kosztem obrazu.

Oczywiście to subiektywne porównanie i sony i nikon będą sprawiać wiele radości z użytkowania.

cz4rnuch
04-09-2019, 19:44
Sigma od niedawna jest brathankiem Lejki i Panasa więc zaraz się okaże, że i Sonemu przykręcą kurek :) A odnośnie kasowania "trójklikiem" w słonikach to w menu można sobie ustawić "dwuklik" ;)

J1
04-09-2019, 21:26
...

Niby wszystko ok ale to Zet 7 zakupiłem w końcu dla siebie, nie sony. ...

No to gratuluje koledze na nowej drodze zycia. ;-)

U mnie poki co Z6 sprawuje sie swietnie. Czekam na jakies jesienne promocje bo szykuja sie wieksze zakupy w systemie Z. Chce sprobowac zestawu Z6 i Z7 i skompletowac zestaw stalek 1.8 S. Poki co mam 35 i 50mm i jestem zadowolony.

jjj
04-09-2019, 21:44
Niebawem będzie pewnie następca A9, to i wizjer będzie ...współczesny ;)
Ale ta "soniczna" ergonomia....

Dariusz Breś
04-09-2019, 21:57
Sigma od niedawna jest brathankiem Lejki i Panasa więc zaraz się okaże, że i Sonemu przykręcą kurek :) A odnośnie kasowania "trójklikiem" w słonikach to w menu można sobie ustawić "dwuklik" ;)

Kiedy rozmawiam z sigmą to słyszę buzi buzi z sony i to widać w produktach, ale może pewnego dnia się tak stanie.
Póki co 1.2 nie dla nikona :(

Można w sony to ustawić? ok, nie dałem rady przebrnąć przez menu, więc moja wina.

No to gratuluje koledze na nowej drodze zycia. ;-)

U mnie poki co Z6 sprawuje sie swietnie. Czekam na jakies jesienne promocje bo szykuja sie wieksze zakupy w systemie Z. Chce sprobowac zestawu Z6 i Z7 i skompletowac zestaw stalek 1.8 S. Poki co mam 35 i 50mm i jestem zadowolony.

Jak zna się ograniczenia Zetek, sprawią dużo radości.
Krajobraz, podróże, sesje, architektura, wnętrza, królem bezlustro (zeta, alfa).
Szybka akcja, słabe warunki, sport to nadal domena lustrzanek i w żadnym wypadku nie zamienię jednego kosztem drugiego.
No chyba że zrobią ergonomię, baterię, af i szybkość D5, to wtedy tak. Póki co D6 w drodze.

OjTam
04-09-2019, 21:58
Póki co 1.2 nie dla nikona :(

No "pacz" Pan. Jakby adapteru nie było. :mrgreen:

Dariusz Breś
04-09-2019, 21:59
No "pacz" Pan. Jakby adapteru nie było. :mrgreen:

Jest przejściówka z sony na nikona? weź nie gadaj i działa to?

OjTam
04-09-2019, 22:02
Jest. Nawet sam się o niej wypowiadałeś:
https://forum.nikoniarze.pl/threads/295077-Adaptery-do-Nikon-Z-do-podpinania-innej-optyki?p=4057890&viewfull=1#post4057890
;)

Dariusz Breś
04-09-2019, 22:07
Jest. Nawet sam się o niej wypowiadałeś:
https://forum.nikoniarze.pl/threads/295077-Adaptery-do-Nikon-Z-do-podpinania-innej-optyki?p=4057890&viewfull=1#post4057890
;)

AAAa, no racja coś tam mi świta teraz, nadzieja jest :)

J1
04-09-2019, 22:17
...

Jak zna się ograniczenia Zetek, sprawią dużo radości.
...

Tak samo mysle.

W pewnych dziedzinach rezultaty uzyskane Zetka dostana note celujaca. W innych dostateczna+ albo dobra. To tylko narzedzie i trzeba wiedziec do jakiej roboty jakiego narzedzia uzyc. Jest cos specyficznego w Zetkach ze przyjemnie sie tym pracuje. Ja zamowilem Z6 bardziej z ciekawosci a po krotkim czasie juz wiedzialem ze chce miec ten aparat jako glowne body. Nie bylo mi dane sprobowac systemu Sony ale wiekszosc narzekan jest wlasnie na ergonomie i obsluge oraz jakosc wykonania.

Rowniez myslalem o zestawie hybrydowym (lustrzanka/bezlustro) jednak nie bylo sensu trzymac D750. Z kolei D5 za drogie a nie czuje zeby dzisiaj mial dla mnie sens zakup D4 albo D4s. Zreszta poki co nie mialem sytuacji ze Z6 nie dalo rady.

Ja mysle ze Twoj zestaw D5 i Z7 to optymalne polaczenie. Dostaniesz to co najlepsze z obu swiatow.

Xavier80
05-09-2019, 18:46
Darku, a jak ta Sigma gabarytowo? Nie urywa ręki ? :) i jak af/rozdzielczość w stosunku do 35 1.4 arta ?

Dariusz Breś
06-09-2019, 00:10
Darku, a jak ta Sigma gabarytowo? Nie urywa ręki ? :) i jak af/rozdzielczość w stosunku do 35 1.4 arta ?

No właśnie nie, jest jakoś wyjątkowo lekka, a przecież to 1.2.
Zresztą teraz arty są passe bo za lekkie, teraz takimi wiadrami się foci :):

Rozdzielczości nie sprawdzałem, ale patrząc na 14-24 2.8 to poziom 28/40 artów, czyli wysoki.

30326

Tak samo mysle.
W pewnych dziedzinach rezultaty uzyskane Zetka dostana note celujaca. W innych dostateczna+ albo dobra. To tylko narzedzie i trzeba wiedziec do jakiej roboty jakiego narzedzia uzyc. Jest cos specyficznego w Zetkach ze przyjemnie sie tym pracuje. Ja zamowilem Z6 bardziej z ciekawosci a po krotkim czasie juz wiedzialem ze chce miec ten aparat jako glowne body. Nie bylo mi dane sprobowac systemu Sony ale wiekszosc narzekan jest wlasnie na ergonomie i obsluge oraz jakosc wykonania.
Rowniez myslalem o zestawie hybrydowym (lustrzanka/bezlustro) jednak nie bylo sensu trzymac D750. Z kolei D5 za drogie a nie czuje zeby dzisiaj mial dla mnie sens zakup D4 albo D4s. Zreszta poki co nie mialem sytuacji ze Z6 nie dalo rady.
Ja mysle ze Twoj zestaw D5 i Z7 to optymalne polaczenie. Dostaniesz to co najlepsze z obu swiatow.

Zet 6 jeszcze mam w ręku, sprawdzę na ślubniaku w sobotę, zauważyłem że Z6 ma większe te punkty AF do Z7.

Dariusz Breś
08-09-2019, 03:09
Pofociłem dziś na ślubie Z6 i Z7, można ich używać na ślubie bez żadnego problemu.

Owszem potrafią mieć problem z highlitsami i ciemniejszymi salami ale w ogólnym rozrachunku tip top.
Bardzo cicho klepią w kościele, przyjemny dźwięk.
Trzeba pamiętać aby minimum 3 baterie zapasowe do jednej zetki wziąć. Żrą na potęgę ten prąd.

Z7
https://live.staticflickr.com/65535/48695906758_9f33d52c99_h.jpg

Z6
https://live.staticflickr.com/65535/48696420592_40a2bb9705_h.jpg

https://live.staticflickr.com/65535/48695906238_ba0f6f7988_h.jpg

dinus
08-09-2019, 09:25
Trójeczka przecudna. Czy używałeś cichej migawki?

jjj
08-09-2019, 10:27
Darku, jakbyś w kilku słowach, porównał AF w Z7 w stosunku do Z6 ? ...szybkość, celność, czułość, śledzenie.

La
08-09-2019, 12:21
Czy używałeś cichej migawki?

Dwie uwagi do cichej migawki - a w zasadzie bezgłośnej:

1. w niektórych warunkach oświetleniowych ( ledy, kompakty) za zdjęciu wyjdą pasy - myślę, że większość zdaje sobie z tego sprawę, ale może komuś się przyda taka informacja

2. mając elektroniczną migawkę ustawioną, aparat nie ma możliwości uruchomienia błysku. Całe menu błysku jest wtedy nieaktywne w podstawowych trybach (A S M)

J1
08-09-2019, 12:29
Pofociłem dziś na ślubie Z6 i Z7, można ich używać na ślubie bez żadnego problemu.

Owszem potrafią mieć problem z highlitsami i ciemniejszymi salami ale w ogólnym rozrachunku tip top.
Trzeba pamiętać aby minimum 3 baterie zapasowe do jednej zetki wziąć. Żrą na potęgę ten prąd.

Zdjecia jak zwykle... rewelacja.

Im wiecej ludzi poznaje te aparaty w realnych warunkach tym wiecej pozytywnych opinii sie pojawia. Bo to fajne aparaty sa ;-)

Za kilka dni Z7 powinno byc i u mnie. Ciekawi mnie porownanie do Z6 ktory mam juz chyba ponad miesiac. Intryguje mnie to co napisales o Z7 i mniejszym punkcie AF oraz roznica pracy AF w ciemniejszych warunkach. A pomyslec ze jeszcze nie tak dawno myslalem o duecie D750 i D850.

U mnie przez wiekszosc czasu w uzyciu migawka elektroniczna.

Czy planujesz zrobic porownanie wplywu wstrzasu powodowanego migawka i lustrem w D850 a migawka elektroniczna w Z7 ? Niby migawka w D850 jest zaprojektowana specjalnie tak aby nie generowac wibracji podczas pracy. Jednak dopiero Z7 pozbywa sie calkiem tego problemu podczas uzywania migawki elektronicznej.

tomgol
08-09-2019, 14:36

Kol. Darku proszę o info jakie szkiełka. Bo jak seria S to chyba je biorę :).
Pozdr.

Dariusz Breś
08-09-2019, 21:12
Trójeczka przecudna. Czy używałeś cichej migawki?

Nie, cały czas mam włączoną mechaniczną, jest tak cicho że nie ma potrzeby.
Cichą stosuję tylko do krajobrazu.

Darku, jakbyś w kilku słowach, porównał AF w Z7 w stosunku do Z6 ? ...szybkość, celność, czułość, śledzenie.

Jeden karabin jak dla mnie, chociaż Z7 jakiś taki fajniejszy? może przez te mniejsze punkty AF.
Jest różnica w szumach, Z6 podobnie szumi jak D5 i można spokojnie kręcić.
Z7 więcej tego szumu daje.

Z wad widocznych: jeśli warunki są słabe, ciemno, to wizjer zaczyna lagować. W momencie kiedy widzisz dobry kadr w ruchu wciskasz spust i otrzymujesz foto inne niż to co widziałeś. Podobnie jest w sony.
Docelowo można to przełknąć ale nieprzyjemne to jest, tak jak sama praca wizjera w takich warunkach.

Kolejna wada to start z wybudzenia, czyli chodzisz sobie szukasz kadru, aparat przechodzi w standby widzisz kadr podnosisz do oka, wciskasz klawisz i czekasz aż się uruchomi wizjer.
Często kadr traciłem w ten sposób, jest zwyczajnie za wolny w stosunku do lustra.

Duże punkty af a przez to nieprecyzyjne, ciężko wybiera się jedną osobę jeśli tańczy ich blisko siebie kilka.
Af na szczęście trochę poprawili i jest lepiej niż na starej wersji w słabych warunkach.

Kol. Darku proszę o info jakie szkiełka. Bo jak seria S to chyba je biorę :).
Pozdr.

Ja tylko na 1.4 pracuję więc nie S-ki.

Art 85 i 28 1.4 przez ftz.

Zdjecia jak zwykle... rewelacja.

Im wiecej ludzi poznaje te aparaty w realnych warunkach tym wiecej pozytywnych opinii sie pojawia. Bo to fajne aparaty sa ;-)

Za kilka dni Z7 powinno byc i u mnie. Ciekawi mnie porownanie do Z6 ktory mam juz chyba ponad miesiac. Intryguje mnie to co napisales o Z7 i mniejszym punkcie AF oraz roznica pracy AF w ciemniejszych warunkach. A pomyslec ze jeszcze nie tak dawno myslalem o duecie D750 i D850.

U mnie przez wiekszosc czasu w uzyciu migawka elektroniczna.

Czy planujesz zrobic porownanie wplywu wstrzasu powodowanego migawka i lustrem w D850 a migawka elektroniczna w Z7 ? Niby migawka w D850 jest zaprojektowana specjalnie tak aby nie generowac wibracji podczas pracy. Jednak dopiero Z7 pozbywa sie calkiem tego problemu podczas uzywania migawki elektronicznej.

Ja tylko mechaniczną używam, elektronicznej do testów i krajobrazu tylko.
Jest różnica między Dxxx a zetką z tym wpływem uderzenia lustra na zdjęćia. W zetkach tego nie doświaczyłem, za to w D810 tak, nawet na statywie potrafił mi dać poruszone foto.

Punkty af w z7 są mniejsze, wg mnie to zaleta. Ale ta prądożerność to jakaś masakra. Nic dziwnego że nie przyjęły się w sporcie (jeden z punktów).

Myszowor
08-09-2019, 22:39
Z ciekawości prądożerności - ile robisz na 1 aku?
Jeśli u mnie w Z6 akceptowalne jest ISO 6400 to jaka wartość będzie odpowiadać w Z7 ?

J1
08-09-2019, 22:57
...

Kolejna wada to start z wybudzenia, czyli chodzisz sobie szukasz kadru, aparat przechodzi w standby widzisz kadr podnosisz do oka, wciskasz klawisz i czekasz aż się uruchomi wizjer.
Często kadr traciłem w ten sposób, jest zwyczajnie za wolny w stosunku do lustra.

...

U mnie srednio robie 800 zdjec na jednym ladowaniu. Mam ustawiony krotki czas usypiania chyba 20s.

W sytuacji o ktorej mowisz powyzej nauczylem sie robic tak. Aparat wisi na pasku na biodrze i jezeli wiem ze cos sie szykuje to w momencie kiedy prawa reka siega po aparat to chwytajac aparat wciskam jednoczesnie przycisk AF On i wybudzam aparat odrobine wczesniej. Kiedy aparat mam juz na wysokosci oka jest juz OK. Jednak zanim tego sie nauczylem to tez bywalo ze sie spoznialem na dobry kadr.

Dariusz Breś
09-09-2019, 01:51
U mnie srednio robie 800 zdjec na jednym ladowaniu. Mam ustawiony krotki czas usypiania chyba 20s.

W sytuacji o ktorej mowisz powyzej nauczylem sie robic tak. Aparat wisi na pasku na biodrze i jezeli wiem ze cos sie szykuje to w momencie kiedy prawa reka siega po aparat to chwytajac aparat wciskam jednoczesnie przycisk AF On i wybudzam aparat odrobine wczesniej. Kiedy aparat mam juz na wysokosci oka jest juz OK. Jednak zanim tego sie nauczylem to tez bywalo ze sie spoznialem na dobry kadr.

Taa, załapałem podobnie, ale wcześniej pozwoliłem sobie w menu ustawić opóźnienie wyłączania C3 i czas czuwania na „bez ograniczen”. Działa wtedy bez opóźnienia.
Do czasu jak mi bateria zdechła błyskawicznie.

Z ciekawości prądożerności - ile robisz na 1 aku?
Jeśli u mnie w Z6 akceptowalne jest ISO 6400 to jaka wartość będzie odpowiadać w Z7 ?
Nie robiłem takich testów, przyznam szczerze ale na Z7 nie wychodzę poza iso 1000, robię nim tylko sesje w dobrych warunkach (tylko i wyłąćznie do tego służy).

Zerknąłem na baterię podczas ślubu:
Z7: 55% baterii - 361 zdjęć, Z6: 25% - 645 zdjęć. Dla porównania nikon D5: 89% baterii: 720 zdjęć

Tryb samolotowy, moniotr wyłączony.

J1
11-09-2019, 22:04
Orzel wyladowal... ;-) Dojechal do mnie Nikon Z7.

Ogolne pierwsze wrazenia podobne do tych z uzytkowania Z6. Jednak ilosc detalu na zdjeciach powala (dotychczas uzywalem aparatow max 24MP). Sprawdzilem tez tryb DX i jestem pod wielkim wrazeniem. W pewnych sytuacjach planuje uzywac Z7 jako substytut telekonwertera 1.5x i juz wiem ze bede z tego zadowolony. Wielka zaleta Z7 w stosunku do D850 jest taka ze tryb DX w Z7 jest normalnie wyswietlany w wizjerze elektronicznym zamiast ramki w D850 (kolejny argument za bezlusterkowcami). Dopiero jutro wybiore sie na miasto zeby sprawdzic mozliwosci tego cuda. Zapewne z czasem pokusze sie o glebsze porownanie Z6 do Z7 jako ze oba aparaty beda uzywane rownolegle.

Razem z aparatem dojechal 24-70 f2.8 S. Faktycznie tak jak Darek wczesniej wspominal... plastik fantastic. Jednak moj N 24-70 f2.8 G sprawia bardziej solidne wrazenie. Z drugiej strony dopiero czas pokaze na ile nowa kostrukcja jest trwala. Obiektyw jest krotszy ale bardziej pekaty. Pod wzgledem ergonomii znowu chcialbym miec grip do Zetki. Powoli oduczylem sie uzywania gripa ze stalkami S i zoomami tele jednak ten nowy zoom az prosi sie o wieksze wsparcie po dolnej stronie aparatu. Byc moze dlatego ze starsza wersja byla smuklejsza i dluzsza trudno mi to jednoznacznie okreslic. Optycznie nie ma sie co rozpisywac bo to jest kosmos. Jezeli chodzi o domowe testy AF to jest OK. W sensie nie jest to jakis rekordzista jezeli chodzi o przebieg calego zakresu AF co nie oznacza tez ze jest wolny.

OjTam
11-09-2019, 22:17
Tak z ciekawości. Jest jakiś bonus z korzystania z trybu DX? Np przyrost fps?

J1
11-09-2019, 22:33
Tak z ciekawości. Jest jakiś bonus z korzystania z trybu DX? Np przyrost fps?

Tryb DX nie daje zadnych korzysci jezeli chodzi o ilosc fps. Wplywa na ilosc fps ma tylko 12/14 bit oraz migawka mechaniczna/elektroniczna. Z tego co teraz sprawdzilem to nie bedzie to mialo tez znacznego wplywu na bufor. Maksymalna pojemnosc bufora dla Z7 to okolo 25 zdjec w zaleznosci od jakosci a dla Z6 to kolo 50 zdjec.

OjTam
11-09-2019, 22:37
Tryb DX nie daje zadnych korzysci jezeli chodzi o ilosc fps. Wplywa na ilosc fps ma tylko 12/14 bit oraz migawka mechaniczna/elektroniczna. Z tego co teraz sprawdzilem to nie bedzie to mialo tez znacznego wplywu na bufor. Maksymalna pojemnosc bufora dla Z7 to okolo 25 zdjec w zaleznosci od jakosci a dla Z6 to kolo 50 zdjec.

Czyli poza użyciem szkieł DX właściwie to sensu nie ma. Cropowanie z pełnej rozdzielczości przecież ten sam efekt da.

J1
12-09-2019, 00:26
Czyli poza użyciem szkieł DX właściwie to sensu nie ma. Cropowanie z pełnej rozdzielczości przecież ten sam efekt da.

Zalezy co kto lubi. Mozna wlaczyc DX w aparacie a mozna wyciac w obrobce. Mnie poki co podoba sie opcja trybu DX w aparacie (dla mnie zaleta jest obraz rozmiaru DX w wizjerze). Oczywiscie w pewnych specyficznych sytuacjach do uzycia z obiektywem tele.

OjTam
12-09-2019, 00:29
Hm, w sumie przy tele może mieć to sens, pod względem oszczędności miejsca. Ile taki rawek z Z7 w DX będzie miał mpix? ~20?

J1
12-09-2019, 00:46
Hm, w sumie przy tele może mieć to sens, pod względem oszczędności miejsca. Ile taki rawek z Z7 w DX będzie miał mpix? ~20?

Cos okolo 19-20. Dla mnie korzyscia jest powiekszenie obrazu w wizjerze. Aczkolwiek nie w kazdej sytuacji, czasami lepiej zostawic tryb FX i miec margines miejsca na wypadek kiedy obiekt szybko i mocno sie przemiesci. Z kolei w trybie DX przy ciasnym kadrowaniu moze to byc wada.

Akurat Z7 jest na tyle fajnym aparatem ze w zaleznosci od potrzeb mozna to rozwiazac na dwa sposoby. W D850 tryb DX jest mniej praktyczny bo obraz w wizjerze nie powieksza sie 1.5x. Wtedy lepiej wykadrowac juz na kompie.

OjTam
12-09-2019, 12:59
Nie no, w lustrze korzystanie z trybu kropa to prawie całkiem bezsensu. A prawie, bo czasami daje tego fpsa więcej, który akurat może być potrzebny. ;)

J1
12-09-2019, 13:10
Nie no, w lustrze korzystanie z trybu kropa to prawie całkiem bezsensu. A prawie, bo czasami daje tego fpsa więcej, który akurat może być potrzebny. ;)

No wlasnie dlatego wole tryb DX w bezlustrze. Masz powiekszenie w wizjerze i na zdjeciu. Aczkolwiek nie w kazdej sytuacji zalety przewyzsza wady tego rozwiazania. Co do fps to dawalem rade D750 ktory ma chyba 5 albo 6 fps to dam i rade Zetkami ktore i tak maja wiecej ;-)

garnus
14-09-2019, 12:56
Nowa poprawka AF?
https://vimeo.com/359806797?ref=em-share

Dariusz Breś
16-09-2019, 02:59
Jakby ktoś pytał jak szybko matryca się brudzi w zetce, proszę bardzo.
Kilka razy zmieniany 14-30 4 S na ftz + 16-35 4

30801

misiak76
16-09-2019, 05:32
Czyżby test porównawczy tych dwóch szkieł się szykuje [emoji6]

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

prz3mo
16-09-2019, 08:12
W każdym bezlustrze brudzi się szybko matryca. Zetka nie jest tu jakaś "wyjątkowa".

cz4rnuch
16-09-2019, 08:32
W każdym bezlustrze brudzi się szybko matryca. Zetka nie jest tu jakaś "wyjątkowa".

Możliwe, że w Canonie R ze względu na ten myk z zasłanianiem matrycy brudzi się ona wolniej.

cybulski
16-09-2019, 14:30
Matryce brudzą się w bezlustrach bardziej. Trzeba przyzwyczaić się do dość częstszego używania gruszki tudzież czyszczenia z płynem Rotin.
Mój stały zestaw wyjazdowy to jakiś pędzelek to oczyszczenia z kurzu body i obiektywu, gruszka. Płynu zazwyczaj ze sobą nie biorę. A czasem by się chyba przydało.
Jak do tej pory nie miałem konieczności lecieć z tym do seriwsu a trochę tych bezluster już u mnie do tej pory było. Na FB ktoś co i rusz wyskakuje z pytaniem o problem z tym zabrudzeniem.
No niestety do tego trzeba się przyzwyczaić i po prostu czyścić. Wg mnie nie ma co przesadzać ze słaniem do serwisu, u mnie jeszcze nigdy Rotin niczego złego nie zrobł :)
Serwisy zostawmy tylko do "ciężkiego kalibru".

Pawel92
16-09-2019, 15:52
Problem brudzenia matryc jest mocno overrated (tak jak Meryl Streep :mrgreen:): jasne słoiki, zdjęcia na pełnej dziurze i dobrze wypełniony kadr z wykluczeniem błękitnego nieba i paprochy z matrycy znikają.

Dariusz Breś
16-09-2019, 16:58
Czyżby test porównawczy tych dwóch szkieł się szykuje [emoji6]

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

Porównałem, ten 14-30 4 odrzuca swoją tandetą (nie optyką), wolałbym 16-35, tak na szybko.

czomolungma
17-09-2019, 10:18
Aż z ciekawości sprawdziłem u siebie. D7100, matryca czyszczona w zeszłym roku, przymknięcie przysłony i strzał w niebo - kilka plamek czyli matryca do czyszczenia
X-T10 - z matryca na wierzchu, od kupna czyli ponad 2 lata ( w tym zmiany szkieł) podobny test - czysto...

czyli u mnie cuda i dziwy :)

cybulski
17-09-2019, 10:24
Aż z ciekawości sprawdziłem u siebie. D7100, matryca czyszczona w zeszłym roku, przymknięcie przysłony i strzał w niebo - kilka plamek czyli matryca do czyszczenia
X-T10 - z matryca na wierzchu, od kupna czyli ponad 2 lata ( w tym zmiany szkieł) podobny test - czysto...

czyli u mnie cuda i dziwy :)

Bo pierwsza seria fujików to nadzwyczajne aparaty są :) mucha nie siada, kurz się nie czepia matrycy.

maxwawa
27-01-2020, 19:39
Ciekawy teścik 50 1.8 S na Z7
https://www.dpreview.com/forums/thread/4462501

leon001
03-05-2020, 19:25
A czy ktoś używał tego aparatu z Nikkorem 2,8/300VRII?

leon001
03-05-2020, 20:33
Panowie Petros i Xavier80 szkoda, że zaśmiecacie wątek bo Wasza wiedza opiera się na YouTube a moja na używaniu aparatu, więc proszę komentujecie może waszych guru z internetu...
kurczeblade generalnie jestem bardzo zadowolony i jeżeli chodzi o reportaż to polecam w 100%. AF celny i pewny jak to w nikonach ale jeżeli chodzi o uchwyt to I tak wolę d850. Jakoś pewniej mi się trzyma duży aparat chociaż łapa boli :)
O moim zakupie bardziej zadecydował płynny AF do filmowania bo wcześniej to był słaby punkt Nikona i miałem do tego 5dmk4.
Ogólnie 90% mojej pracy to zdjecia ale jak mnie klientów prosi o szybki film to ten "ficzer" bardzo pomaga. Stabilizacja matrycy to też ogromny plus dlatego posiadając taki zestaw jak teraz Z7+d850 myślę że mam zestaw na najbliższe 2 lata zarówno to repo jak i studio.
Jeżeli bym robił tylko repo to bym brał Z7+Z6.
Krótkie pytanie: co to znaczy robić repo?

ksh
25-03-2021, 21:37
Pytanie do tych co mają lub mieli porównanie Z6 do Z7 pod względem AF i nie wiem czy to tylko efekt placebo:
- czy Z7 przy ustawionym punkcie AF zwłaszcza na Pin jest precyzyjniejszy i pewniejszy od Z6 ?
- czy EyeAF w Z7 na większych odległość wcześniej wykrywa oko ?

Wydawało mi się że oba aparaty maja mieć identyczne działanie AF i możliwe że tak jest.

Jacek_Z
25-03-2021, 21:43
Mają piksele różnej wielkości, więc AF w niuansach się różni. Punkt w Z7 jest mniejszy, tym samym dokładniejszy, ale mniej czuły.

Myszowor
25-03-2021, 22:24
Dokładnie tak, Z6 w ciemnicy lepiej ustawia AF, w Z7 punkty są mniejsze, łatwiej jest wycelować w detal czy oko, fajniej się pracuje z mniejszymi punktami, pina nie używam bo za mały.

ksh
25-03-2021, 23:08
Pinem mogę sobie ustawić ostrość nawet na pręcikach w krokusie :)

MstrG
26-04-2021, 12:15
Firmware 3.30:
https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/399.html

Zmiany w wersji 3.30 oprogramowania sprzętowego „C” w stosunku do wersji 3.20

• Opcja Zapisz pozycję ostrości została dodana do MENU USTAWIEŃ. Jeśli wybrane jest Włącz, pozycja ostrości aktywna w momencie wyłączenia aparatu zostanie przywrócona po ponownym włączeniu aparatu. Ta opcja ma zastosowanie tylko wtedy, gdy aparat jest używany w połączeniu z obiektywem z autofokusem i mocowaniem Z.
• Usunięto problem, który czasami powodował, że aparat przestawał reagować po przerwaniu nagrywania filmu poklatkowego.

Krzysztofh
03-05-2021, 18:01
Mam pytanie dotyczące kart do Z7. Mam dylemat czy kupić od razu CFexpress np. SanDiska (chciałbym 128GB), czy na początek XQD np 64GB Nikona. Chodzi mi o to, że nie wiem jaki soft będzie w aparacie i jeżeli aparat nie będzie obsługiwał kart CFE to nic mi po tej karcie bo nie będę mógł zrobić aktualizacji na początku. Chyba od aktualizacji 2.2. i 3.0 Z7 czyta CFexpress, a może się mylę. Do tej pory używałem kart SD, więc to będzie mój debiut z tymi kartami. A może Delkina XQD 120GB.
Doradźcie co robić.

ksh
03-05-2021, 18:11
Tak to jest problem, ja zostałem z kartami CFexpress i kupiłem Z7 w wersji 2.0, trzeba było załatwiać XQD i czytnik żeby zrobić aktualizacje, to jest najbardziej porąbana sprawa jaką Nikon zrobił.
Wyjście jest takie że będąc w dużym mieście przy otwartych juz sklepach może by ci ktoś zrobił aktualizacje, ewentualnie ludzik jakiś z forum ?

Co do kart to przerobiłem ich sporo i zostałem przy ProGrade 128GB Gold ponieważ wydajnościowo i cenowo wypada super.
XQD Sony/Nikon zatka sie tylko przy dużych seriach, więc jeśli takiego fotografowania nie masz w planie to żeby nie mieć problemu bierz XQD.

Krzysztofh
03-05-2021, 20:23
Chyba kupię tego Niona XQD 64GB na początek i jako drugą kartę na rezerwę, a później dokupię 128GB CFexpress jakąś. Mam jakiś czytnik z wieloma wejściami. Jest też CF. Zobaczę czy da się wgrać na kartę tym czytnikiem, a jak nie to będę myślał.

Ta ProGrade 128GB Gold to z amazona.de, bo widzę że cena jest o połowę niższa niż SanDicka. Używasz tej karty i wszystko OK?

Na polskim amazonie tylko 256GB za 1365zł.

Zbyszek
03-05-2021, 20:35
... a później dokupię 128GB CFexpress jakąś. Mam jakiś czytnik z wieloma wejściami. Jest też CF....Chciałem tylko zauważyć że CF to nie jest CFexpress!

Jacek_Z
03-05-2021, 21:04
Mieszkasz w Warszawie. Ktoś ci wgra soft.
Kup CFexpress. Ja kupiłem kartę AGFA 256 GB za 850 zł.

Kojocisko
03-05-2021, 21:31
Też bym już w XQD nie wchodził, soft ci mogę wgrać :-)

ksh
03-05-2021, 21:37
Chyba kupię tego Niona XQD 64GB na początek i jako drugą kartę na rezerwę, a później dokupię 128GB CFexpress jakąś. Mam jakiś czytnik z wieloma wejściami. Jest też CF. Zobaczę czy da się wgrać na kartę tym czytnikiem, a jak nie to będę myślał.

Ta ProGrade 128GB Gold to z amazona.de, bo widzę że cena jest o połowę niższa niż SanDicka. Używasz tej karty i wszystko OK?

Na polskim amazonie tylko 256GB za 1365zł.

Na niemeickim masz za 170 euro.
Używam, obecnie z czytnikiem na karcie PCIe w komputerze, mało wygodne ale czytanki używam tylko do aktualizacji, więc jest ok.
Tu masz więcej o sprawdzonych i pewnych kartach https://forum.nikoniarze.pl/threads/305362-CFexpress-dzia%C5%82aj%C4%85ce-na-Nikon-Z?highlight=
Pamiętaj że CFexpress nie ma nic wspólnego z CF z dawnych czasów.

Agfa i Transcend bywają taniutko wersje 256gb.

Krzysztofh
04-05-2021, 07:37
CFexpress AGFA taką?

CFexpress ProGrade z pojemnością 128 nie dostarczają do Polski, ciekawe, bo już 256 i więcej OK.

ksh
04-05-2021, 10:26
Słabo z promocjami, tzn brak promocji, ja bym się wstrzymał z CFE jeśli masz XQD jakieś.

Jacek_Z
04-05-2021, 16:02
CFexpress AGFA taką?
Tak, mam taką.
XQD Nikona jest wiele wolniejsza.

Frodo
04-05-2021, 19:30
Jacek_Z,

Jest różnica u Ciebie w długości serii - CFe do XQD?

Jacek_Z
05-05-2021, 00:05
Moja uwaga wynikała z parametrów karty - 1700 MB/s i 1200 w zapisie vs 440 MB/s i 400 w zapisie. To nie niuans, to 3x tyle.
U mnie seria trwa 1-2s, może max 3. Nie sprawdzałem dłużej. Tyle się zapewne załaduje do bufora i karta ma wtedy mniejsze znaczenie.
Idzie robić dłuższe serie, ale w jakimś momencie aparat zwalnia. Pytasz o to po ilu klatkach zwalnia? (edit - to jest w teście jaki niżej linkuję)
Ja mam Z7II, może to robić jakąś różnicę. Dołożyli procesor, ma więcej fps (10 zamiast 9) i to co powiem dla Z7II może nie odpowiadać pierwszej wersji Z7.

EDIT - wszedłem w testy na optycznych.
Pierwsze Z7 sprawdzali na XQD https://www.optyczne.pl/412.3-Test_aparatu-Nikon_Z7_U%C5%BCytkowanie_i_ergonomia.html
Z7 II na CFexpress https://www.optyczne.pl/462.3-Test_aparatu-Nikon_Z7_II_U%C5%BCytkowanie_i_ergonomia.html
Różnica jest bardzo znacząca, ale czy wynika z tylko kart nie wiem. Chyba nie. Tu już raczej ma także coś do gadania nowe body.

Frodo
05-05-2021, 08:17
Jacek_Z,

Bardzo dziękuję.
Interesują mnie różnica długości serii w konkretnych modelach (CFe vs XQD).
A w zasadzie informacja, czy dany model jest w stanie wykorzystać zwiększony transfer - zrzucając szybciej dane z bufora i tym samym wydłużając długość serii.
Na przykład D6 to wykorzystuje, ale w przypadku innych korpusów może okazać się, że zysku brak.

ksh
05-05-2021, 10:39
Są pomiary w necie, nawet na youtube, głównie chodzi tu o gotowość aparatu do następnej serii albo jakieś mega długie serie, tu dwójki mają dodatkowo zapas mocy obliczeniowej i większy zysk z CFexpress będzie.

Krzysztofh
06-05-2021, 21:14
Szukam pokrowca z neoprenu do zetki z obiektywem. Generalnie jak wyjeżdżam, to pakuję sprzęt do plecaka fotograficznego i wtedy lustro jeździło razem obiektywami w plecaku bez dodatkowych osłon. W końcu plecaki fotograficzne są tak projektowane aby chronić należycie zawartość. Ale zdarzało się, że wybierałem się ze zwykłym plecakiem na lokalny spacer, i do plecaka wrzucałem lustrzankę z obiektywem i drugim szkłem. Wtedy zabezpieczałem aparat takim pokrowcem. Sprawdza mi się takie rozwiązanie. Teraz szukam jakiegoś pokrowca neoprenowego do bezlustra, ale na allegro nic specjalnego nie ma. Zaspali czy co.

poste
06-05-2021, 21:52
Kupiłem kiedyś coś takiego do Sony A7
https://allegro.pl/oferta/futeral-pokrowiec-neoprene-do-sony-a7-a7r-a7s-iii-10449217935
Może mają coś większego, bo do A7 to jest tak na styk i tylko z niedużym szkłem. W każdym razie ktoś już wpadł na pomysł takich prostych pokrowców. Kiedyś widziałem też podobne w morele.pl o ile pamiętam.

Jeśli chodzi o samą ochronę to jest też taki
https://eltec.pl/search/neopren/Futeral-pokrowiec-neoprenowy-rozmiar-M.html

Krzysztofh
07-05-2021, 06:56
Dzięki. Ten z Elteca znam, i jest marny, ale to do Sony OK, mam tego typu na D750. Właśnie takiego szukam, ale jak się wpisze pokrowiec do Z6Z7 - nic.

misiak76
07-05-2021, 07:07
Na Aliexpres znalazłem coś takiego. Firma dobra z akcesoriów.

https://a.aliexpress.com/_mMC1e3P

Wysłane z mojego GM1910 przy użyciu Tapatalka

Krzysztofh
07-05-2021, 08:44
Właśnie szukam tej firmy, mam to sprawdzone z lustrzanką. Jak nie znajdę na allegro to zamówię, tylko trochę trzeba będzie poczekać.

edit
Udało się na allegro.

poste
07-05-2021, 09:45
Te pokrowiec z allegro jest właśnie firmy JJC. Jeśli upolowałeś większy niż mój, powinien być ok, taki sam będzie moim zdaniem za ciasny do Z-tki.

Krzysztofh
07-05-2021, 09:49
Wpisz sobie "Pokrowiec NEOPRENE do NIKON Z6 II 24-70mm" za 54,99. Powinien być OK. Nie podaję linku, bo ten za jakiś czas będzie nieaktualny i jak ktoś będzie szukał to trafi w próżnię.

poste
07-05-2021, 09:59
Sądząc po cenie to taki sam jak mój. Sprawdzisz, sam zobaczysz, może podpasuje. Kupiłem bo czasem biorę sam aparat z jednym szkłem, ale okazuje się to niezbyt wygodne już ze średniej wielkości obiektywem:-(

ksh
07-05-2021, 18:03
Miałem taki pokrowiec, mało to przydatne ale to chińczyki miały po 5$.
Zrezygnowałem z pieszczenia Zetek, ten sprzęt jest serio bardzo odporny i mało wrażliwy na normalne użytkowanie, foliowanie wyświetlaczy moim zdaniem nie ma sensu, a jak ktoś sprzętem rzuca po bagażniku to neopren nic tu nie da.

Krzysztofh
07-05-2021, 18:20
No cóż należę do osób, które dbają o sprzęt, nie tylko fotograficzny - po prostu tak mam. Nie lubię żeby coś było porysowane lub co gorzej uderzone.
Pokrowiec już zamówiony. Zobaczymy jak przyjdzie jak pasuje, bo że się sprawdzi to nie mam wątpliwości. Mam taki odpowiedni wielkością do D750 i dzięki temu jest idealna, podobnie z resztą jak D7200, które zaraz pójdzie do sprzedaży. Z obiektywami też jest tak samo. Kilkuletnie obiektywy wyglądają jak nowe. Ale to mniej ważne.
Jak się zmieni system to pojawiają się - jak to mówią - problemy wieku młodzieńczego. To co napotkałem to współpraca Z7 z płytką PD STANDARD v3 - Arca Swiss. Generalnie używam artykułów PD. Można ją przykręcić i jest OK, ale jak się próbuje zapiąć FTZ już niestety płetwa z jednej strony haczy jakieś 2mm. Jak już jest zapięty FTZ to tą płytkę można zamocować, ale jak się chce zdjąć FTZ to znów odkręcanie płytki. Kupiłem SLIDE LITE v3, bo on jest praktyczniejszy do bezlustra i w komplecie jest płytka do mocowania anchorów ale jest malutka i nie przyda się do zapięcia jej na statyw z głowicą Arca Swiss. Można niby płytkę (tą większą zamontować do FTZ. Wtedy OK, ale wolałbym mieć coś uniwersalnego, raz przykręconego, żeby zamocować w statywie, zmieniać obiektywy natywne i te przez FTZ.
Można by spiłować jedną płetwę płytki ale jak to będzie wyglądało. Macie jakiś pomysł?

Maro66.
07-05-2021, 19:00
Można zamocować taki grip, jak pojawił się ostatnio w wątku o Z5 chyba. wtedy nic więcej nie trzeba dokręcać, bo jego podstawa jest jedną wielką płytką Arca Swiss. Również z boku, ale ten element można odkręcić. Sam mam taki grip przy X-T20. Super sprawa.

Wystarczy w google na na grafice wpisać: grip z7 arca swiss

Krzysztofh
07-05-2021, 21:26
Pewnie chodzi Ci o Meike MK-Z7G. Zastanowię się bo przyznam, że nie planowałem żadnego gripa.

ksh
07-05-2021, 21:33
Mam dużą łapę ale akurat Z6/Z7 dobrze się trzyma ale wszystko jest uzależnione od obiektywu, mając Tamrona 35-150 taki grip się przydaje ale i tak zazwyczaj druga ręka na obiektywie co likwiduje problem, ja jednak wolę nie dodawać do Zetki nic co zwiększa gabaryt i wagę, przerabiałem to w Sony i wyszło dziwadło nagle.

Krzysztofh
07-05-2021, 22:14
Dlatego na razie nie myślę o gripie z tego samego powodu. Poza tym pozostaje problem na wypadek nie przykręcania płytki PD STANDARD v3 - Arca Swiss. Bo niby jak zaczepić anchor u dołu. Jeżeli nosi się aparat na pasku PD, to najwygodniej jest jeden anchor przyczepić właśnie do płytki mocowanej do body śrubą, a drugi do lewego ucha body (lewe jak się patrzy na monitor). Czasem też zamiast paska używam uchwytu Cappture v3 zamocowanego do szelki plecaka. Wtedy grip ten z szyną Arca Swiss odpada.

Maro66.
07-05-2021, 22:25
Co za malkontenci... :wink:
Chodzi mi o coś takiego: https://pl.aliexpress.com/item/32966025160.html
Raczej dużo wielkości body nie zmieni, a jak ktoś chce bardzo płytkę PD dokręcić, to dalej od spodu jest taka możliwość. Odkręcamy ten segment boczny i jest wszystko cacy. Taki Z6, czy Z7 z tym ustrojswem dostaje taką ergonomię, że w Nikonie 100 lat by myśleli i nie wymyślili :twisted:

stx
08-05-2021, 07:57
Używam takiego typu gripa Smallring już chyba od pół roku. Po prostu uchwyt pionowy w setkach jest za niski i mój najmniejszy palec u ręki nie trzymał już za niego. Teraz w zasadzie zapomniałem już o dyskomforcie zwiazanym z trzymaniem aparatu do momentu gdy przeczytałem posty wyżej. Jedyne co mogło być w moim lepsze to dołożenie okleiny gumowej na pod palcem.

Krzysztofh
08-05-2021, 18:52
Mam pytanie z innej beczki. Co zrobić żeby połączyć się Z7 z iphone7. Raz mi się udało na chwilę i teraz nic. Zainstalowałem snapbridge w iphone ale po Bluetooth nie mogę nawiązać połączenia. Z7 zaktualizowany do 3.30. Po wi-fi się łączę, ale wolałbym po Bluetooth. Iphone nie wykrywa Zetki. przy parowaniu. Po niedzieli będę mógł sprawdzić z innym urządzeniem apple'a, ale do tego czasu może udało by się coś wykombinować. Aku naładowany, karta w slocie.

Krzysztofh
08-05-2021, 19:54
Usunąłem dane aparatu z Snapbridge i zapomniałem sieć w iphone. Ponowna próba połączenia udała się ale jak aparat pokazuje że jest połączony po Bluetooth to aplikacja nie reaguje na starowanie aparatem. Po połączeniu po Wi-Fi daje się sterować aparatem. To samo chciałbym uzyskać po Bluetooth.

TOP67
08-05-2021, 20:14
W trybie zdjęć zdalnych zawsze wymagane jest WiFi.
Po BT idzie tylko synchronizacja GPS i przesyłanie małych zdjęć.

Krzysztofh
08-05-2021, 20:32
No to szkoda, bo w instrukcji sieciowej na stronie 7 piszą, że można i po Bluetooth.

stx
08-05-2021, 21:03
Jeśli chodzi o Snapbridge to tu powinno być osobne subforum :D a dla tego kto programował ten program powinno być przygotowane specjalne miejsce w piekle.