Zobacz pełną wersję : Sherpa 750
whydra555
14-06-2007, 21:19
Witam,
Na początku, jako że jest to mój pierwszy post, to serdecznie Wszystkich witam, i .... :)
otóż zamierzam kupić statyw velbona sherpa 750, nie orientuję się za bardzo w statywach, ale wygląda na soldiny i porządnie wykonany, ALE brakuje mi w nim poziomiczek i jakich kolwiek miarek, czy w praktyce na coś te "bajery" się przydają?
Ewentualnie co byście polecili w tej cenie(500zl, ew 700zl), właśnie z poziomicami i miarkami, i najlepiej żeby głowica była wykonana z jakiegoś solidnego stopu, czyt. nie plastik [ czy może nie ma różnicy? RC2 bodajże jest z plastiku a wyczytałem ze jest godny polecenia ] :)
Pozdrawiam
Witam :) Za taka cene jak podajesz to mozesz kupic naprawde cosfajnego, np. Manfrotto 055 PROB, bardzo chwalony na forum.
Jeśli chodzi o poziomice, to najbardziej odczuwam ich (raczej jej) brak podczas robienia panoram. Mi przydałaby się poziomica kolumny statywu, bo wokół tej osi obraca się aparat i jeśli ustawi się ją krzywo, to potem jest problem ze sklejaniem poszczególnych klatek.
whydra555
14-06-2007, 22:29
swider, tylko że ten manfrotto kosztuje 530 zł... + jeszcze głowica [ zakładam koło ~300zł ], nie zmieszczę się w cenie.
michal8791
14-06-2007, 22:54
Ja polecam używany przezemnie SLIK PRO 700 DX. Dwie poziomice, głowica ze stopu ( waga jej to 1 kg)
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=15407
tu masz link gdzie ja kupowałem: http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/product/product/5795
swider, tylko że ten manfrotto kosztuje 530 zł... + jeszcze głowica [ zakładam koło ~300zł ], nie zmieszczę się w cenie.
mozesz kupic tansza glowice, ale naprawde ten statyw jest wart swojej ceny! Albo jak kolega powyzej pisal, mozesz kupic Slika, tez b. dobry sprzet.
Zobacz też Manfrotto 190, są różne typy. Z głowicą powinno się zmieścić w podanym przedziale cenowym. Poziomica faktycznie przydatna przy panoramach, ale można dokupić taką co wchodzi w sanki aparatu. To nawet lepiej niż poziomica na statywie.
zawsze zostaje podrobka calkiem niezła Manfotki przez goldphoto - tylko nie ma mozliwości wysunięcia kolumny w bok (poziom) kosztuje coś ponad 250zl i jest równie ciężka jak protoplasta a głowicę kupisz sobie jaka chcesz Manfrotki, Slik'a czy inna
[...] ale można dokupić taką co wchodzi w sanki aparatu. To nawet lepiej niż poziomica na statywie.
Właśnie zastanawiałem się nad tym patentem i doszedłem do wniosku, że chyba poziomica na statywie (przy kolumnie) jest ważniejsza podczas robienia panoram niż ta na aparacie (na głowicy). Rozważ sobie 2 przypadki:
1. Poprawne ustawienie poziomu aparatu (za pomocą poziomicy na głowicy, lub na sankach lampy), ale kolumna statywu nie jest ustawiona prostopadle do płaszczyzny ziemi (wiem że to trochę abstrakcyjne pojęcie, ale załóżmy że takie coś jest). Pierwsze zdjęcie wyjdzie w porządku (proste znaczy się) ale z następnymi będzie gorzej (wszystko zależy jak będzie pochylona kolumna). Taką panoramę jest ciężko posklejać i w najlepszym wypadku wyjdzie ona "poschodkowana"
2. Kolumna statywu jest ustawiona idealnie prostopadle do (tej nieszczęsnej) płaszczyzny ziemi, a krzywo natomiast jest aparat. Zdjęcia wyjdą pochylone, ale wystarczy je wyprostować w programie i sklejenie nie stanowi już większego problemu, ponieważ oś obrotu jest prostopadle do horyzontu.
Dodam jeszcze, że ustawienie kolumny "na oko" jest o wiele trudniejsze, niż ustawienie aparatu w ten sam sposób.
Sam posiadam statyw bez żadnej poziomicy, ale kiedyś wpadła mi w ręce mała poziomica (breloczek do kluczy). Ustawiając statyw, większą uwagę poświęcam na dobre ustawienie kolumny. Aparat ustawiam już "na oko".