Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Bałtyk cd

krop
20-08-2018, 17:58
Zawsze chciałem podejść do tego tematu...co myślicie ?

12871

Sebastianito
20-08-2018, 18:15
Jajku, jak ciężko! Taka była moja pierwsza myśl po ptwarciu posta... nie ma na tym zdjeciu nic co by zatrzymało na dłuższą chwilę. Sorry Winnetou.

kosta493
20-08-2018, 20:40
Pierwsza odsłona była ciekawsza, tutaj zgadzam się z Sebastianito.

2pompony
20-08-2018, 21:47
Nie pękaj Krop! W sąsiednim wątku Kulten pokazał niemal takie samo zdjęcie tylko gorzej zrobione i wszystkim się podoba! :) Jak sobie nastukasz więcej postów i będziesz miał więcej kolegów, też Cię pochwalą.

6868
20-08-2018, 22:01
Czyli sugerujesz Senor, ze istnieje TWA?

2pompony
20-08-2018, 22:01
Tak, mniej więcej.

Rycerz
21-08-2018, 10:09
Oczywiście że TWA w krajobrazie istnieje odkąd tu jestem.

kosta493
21-08-2018, 10:46
TWA jest wszędzie i nie ma sensu zaczynać tutaj tego tematu.

skarcity
21-08-2018, 11:14

hmmm... To może dla dobra forum powinieneś odejść...?

Co do zdjęcia - kolorystycznie mdłe i nieestetyczne. Dziwne kadrowo - kamienie zbyt wysoko, taki wysoki środek ciężkości sprawia wrażenie, że fotka się zaraz przewróci... ;-)

pozdrawiam

2pompony
21-08-2018, 13:11

A dlaczegóż to Rycerz miałby odchodzić, skoro ani on tego TWA nie stworzył, ani - o ile pamiętam - nie był jego aktywnym uczestnikiem? Cóż to, nagle wykluczamy po uważaniu?

A wracając do zdjęcia - ja bym jeszcze nadmienił, że wspaniale uwidoczniła się wklęsłość Ziemi, :) , co dodatkowo podkreślił efekt lokalnego kontrastu mocno widoczny na horyzoncie. I to powiedziawszy dalej uważam, że z tymi wadami zdjęcie jest lepsze niż to, które w innym wątku się podoba, he, he...

Rycerz
21-08-2018, 14:23
To zdjęcie może być dowodem dla tych którzy nadal wierzą że ziemia jest płaska. Tam się woda wylewa. ;-)
Bez przesady to zdjęcie jest inne ale nie od razu źle.

skarcity
21-08-2018, 15:50
A dlaczegóż to Rycerz miałby odchodzić, skoro ani on tego TWA nie stworzył, ani - o ile pamiętam - nie był jego aktywnym uczestnikiem? Cóż to, nagle wykluczamy po uważaniu?
Kolega przeczyta dokładnie zdanie, które zacytowałem wcześniej...

krop
21-08-2018, 16:23
No cóż patrząc na komentarze nie można się pomylić ....jestem w Polsce...

2pompony
21-08-2018, 18:39
Kolega przeczyta dokładnie zdanie, które zacytowałem wcześniej...

Czytałem - i słabo dowcipne, a sugerujące, że Rycerz miał z tym coś wspólnego. Okazuje się, że powiedzenie czegoś zasługującego na touche bywa trudne.

Tylko się teraz nie rozklejaj! Weź na klatę, pomyśl swoje i ewentualnie zacznij robić coś, żeby to co powiedziałeś nie było prawdą. Na przykład skomentuj czyjeś zdjęcie w taki sposób, jakbyś chciał, by Twoje skomentowano. Jakby więcej było takich niż tych z TWA, nie wpadłbyś na pomysł takiego komentarza. Tyle torii.

A co do zdjęćia - jest to zwyczajowy przykład użycia długiego czasu podczas pobytu nad morzem; każdy przez to przechodził i każdy był tym zafascynowany, ani nie jesteś pierwszy, ani nie ostatni. Jako wprawka i ćwiczenie całkiem niezłe, a nawet powiedziałbym, że dobre. Jak na ostateczne zdjęćie z którego można być dumnym i powiesić sobie na ścianie - trochę mu brakuje staranności, ale rozumiem, że pokazujesz tu zdjęćia żeby właśnie wskoczyć na poziom wyżej. Teraz od Ciebie zależy, czy się obrazisz, czy wyciągniesz nawet z tego co jest tyle ile się da i polepszysz własny warsztat i umiejętność postrzegania.

Zahir
21-08-2018, 19:01
Na przykład skomentuj czyjeś zdjęcie w taki sposób, jakbyś chciał, by Twoje skomentowano.

ooo! to powinno być gdzieś w nagłówku forum albo przyklejone gdzieś chociaż

skarcity
22-08-2018, 08:59
Czytałem - i słabo dowcipne, a sugerujące, że Rycerz miał z tym coś wspólnego. Okazuje się, że powiedzenie czegoś zasługującego na touche bywa trudne.
Sytuacja może wyglądać zupełnie inaczej po wyciągnięciu kija... lub poluzowaniu jakiejś gumy...

pozdrawiam i miłego dnia życzę.

2pompony
22-08-2018, 10:53
Jakież to piękne zwycięstwo internetowe: powiem mu, żeby wyjął kija - ależ mu pójdzie w pięty! I jeszcze napiszę ze straszliwie gryzącą ironią, że pozdrawiam - na pewno umrze z rozpaczy.

skarcity - gratuluję pomysłu, umysłu i finezji.

skarcity
22-08-2018, 13:58
Wydaje mi się, że bardzo ciężko jest Ci wyjść z roli guru / mentora / kaznodziei, którą zwykle uskuteczniasz na tym forum. O ile Twoje "wymądrzanie się" w sprawach zdjęciowych jest zwykle pożyteczne, trafne i je szczerze doceniam, o tyle stawianie się w roli sędziego w sprawach pomysłu, umysłu, finezji, poczucia humoru, jakości żartu, moralności i nie wiem czego jeszcze, jest mocno ryzykowne...

Mój żart z wypowiedzi Rycerza mógł być dobry albo słaby (wg mnie dobry), choć nie był skierowany bezpośrednio do Ciebie, to Twoje zacięcie kaznodziejskie nie pozwoliło Ci przejść obok tego słabego żartu obojętnie.

Mimo Twojej deklaracji o zrozumieniu mojego słabego żartu, podejrzewam, że go jednak nie zrozumiałeś. Bo niby po co miałbyś mi tłumaczyć:

wiedząc że to żart. Mogłeś napisać np. "Słaby żart. odpuść sobie". Wiedząc, że to (słaby) żart, musiałeś wiedzieć, że ja wiem, że Rycerz nie stworzył tego mitycznego TWA... itd... itd...

Teraz głupio się przyznać, że guru nie złapał sensu prostej wypowiedzi, i zaczęło się bicie piany ja w wątkach o domniemanej nieostrości czy poruszeniu... Tylko po co?

A może kolega, mimo niemłodego wieku (snuje taki wniosek po pokaźnym doświadczeniu kolegi), wpadł w w cyfrową pułapkę świata emotikonów? Bez uśmiechniętej mordki żartu nie rozpozna?

Co do moich pozdrowień, to proponuję przejrzeć moje posty na forum i zobaczyć, że chyba w większości używam tego zwrotu, i w cale nie ku rozpaczy pozdrawianych... Proponuję samemu częściej używać tego zwrotu żeby się przekonać, że nie jest to sposób na "dołożenie" dyskutantowi.

(szczerze) pozdrawiam

2pompony
22-08-2018, 14:04
nie mam siły, jak tkoś nie chce pojąć, to już nie poradzę. trudno.

Jacek_Z
22-08-2018, 20:40
Był raport więc skomentuję.

Jeśli to żart to powinna być emotka. Mają rację. To wygląda na napisane serio. Czasami lepiej napisac coś jaśniej (albo wcale). To zresztą częsty powód nieporozumień na forach, mnie też dotyka.

Kulten
22-08-2018, 22:30
Nie pękaj Krop! W sąsiednim wątku Kulten pokazał niemal takie samo zdjęcie tylko gorzej zrobione i wszystkim się podoba! :) Jak sobie nastukasz więcej postów i będziesz miał więcej kolegów, też Cię pochwalą.

W ilości postów dominujesz zatem tę uwagę możesz idealnie skierować ku sobie. I nie byłbyś sobą gdybyś znów nie usiłował komuś dosrać, prawda?

Mi osobiście niedobrze się robi czytając twoje wynurzenia nacechowane megalomanią i przekonaniem o własnej nieomylności. Ale może innym ten styl odpowiada....

Co do zdjęcia to mniej więcej zgadzam się w wypowiedzią Sebastiana. Zdjęcie poprawnie naświetlone ale kadrowo takie przysadziste/ciężkie.

2pompony
22-08-2018, 22:53
Mi osobiście niedobrze się robi czytając twoje wynurzenia nacechowane megalomanią i przekonaniem o własnej nieomylności. Ale może innym ten styl odpowiada....

He he, zazwyczaj jak ktoś nie umie mi odpowiedzieć merytorycznie, to słyszę takie wypowiedzi pełne klasy: niedobrze się robi, dosrać, styl mi nie odpowiada, a w ogóle to jestem bardzo be.

Chłopie, niedobrze ci - to nie czytaj! Albo czytaj i wymiotuj - na szczęście obie ewentualności mam rewelacyjnie w tyle. I popłacz dzisiaj w poduszkę, jaki świat jest niesprawiedliwy, że robi ci się niedobrze, a mimo tego ja od tego nie umieram.

Rycerz
22-08-2018, 23:14
2pompony daj spokój. Szkoda zdrowia dla trolingu. TWA ma się dobrze i nic z tym nie zrobisz ;-)

2pompony
22-08-2018, 23:38
Wiesz, posiadanie własnego zdania bywa w cenie, a to że niektórym ciężko się pogodzić z tym, że je wypowiadam mnie kompletnie nie wzrusza. To nie mój problem po prostu.

A co do TWA to ja po prostu jeszcze bardziej dogłębnie mam w tyle: jeśli mam na jakiś temat własne zdanie, a chce mi się akurat coś napisać - to piszę, i tyle. Mam na tyle oleju w głowie, żeby z TWA nie walczyć - bo to by było podobnie jak np. walka z modą wśród gimbazy: pewnych rzeczy dotyczących fryzury czy garderoby nie da się wytłumaczyć i już, sami muszą wyrosnąć z tych schematów.

pawl_s
23-08-2018, 06:32
Panowie dajcie spokój, off-topic robicie.

A zdjęcie mi osobiście podoba się, jako amatorowi. W większy format i na ścianę, jak te z Ikei, na uspokojenie nerwów. Polecam ;)

Greg77
23-08-2018, 07:30

Ale co powoduje, ze "jestem w polsce"? Wiem co miales na mysli piszac to, ale tutaj otrzymales dosc konstruktywna krytyke z ktorej zrobila sie {G}burza o TWA, temat tak stary i tak smieszny, ze czytac sie juz nie chce...
Babel napisal o Kultenie i sratatata...osobiscie uwazam, ze nie mial racji, bo stawiajac obok siebie te dwa zdjecia to duze uproszczenie.
Teraz wypowiem sie na temat zdjecia, jest ciezkie, tak mala ilosc nieba powoduje, ze jest malo oddechu, wielkosc kamieni (wielkosc na zdjeciu) powoduje, ze zdjecie przytlacza, samo ulozenie kamieni tez nie dodaje uroku.
Ogolnie zdjecie poprawnie wykonane, technicznie dobre, ale poza tym kadrowo nie wyszlo, swiatlo tez takie spacerowe.

Pozdrawiam i prosze tylko nie mowic o mnie TWA bo dostane skretu kiszek ze smiechu.

skarcity
23-08-2018, 09:40
nie mam siły, jak tkoś nie chce pojąć, to już nie poradzę. trudno.

Dyskusja jest bez sensu ze względu na Twoje braki, dwa braki:

najpierw brakowało

...pomysłu, umysłu i finezji.
żeby zrozumieć mój komentarz.

Teraz brakuje Ci charakteru żeby się do tego przyznać.

Był raport więc skomentuję.
jaką pipą trzeba być, żeby takie posty raportować :-)

Jeśli to żart to powinna być emotka. Mają rację. To wygląda na napisane serio. Czasami lepiej napisac coś jaśniej (albo wcale). To zresztą częsty powód nieporozumień na forach, mnie też dotyka.
No cóż, przeceniłem niektórych użytkowników.

Wyłączam się z tego wątku. Jak pipy chcą, to niech dalej raportują. Banujcie mnie jak uznacie to za słuszne itd...

Ja idę na kawę.

Pozdrawiam.

2pompony
23-08-2018, 12:12
Na szczęście ja nic nie raportowałem (wzywam Jaceka, aby to potwierdził), więc kolega wyżej z wściekłości na mnie obraża innych. :mrgreen: Trzeba przyznać, że wspaniale puszczają mu nerwy.

Jacek_Z
23-08-2018, 12:59
Potwierdzam, to nie bombel.

cz4rnuch
23-08-2018, 14:16
Piszesz tak, bo sami jesteście w TWA :)

Rycerz
23-08-2018, 16:07
Haha.
To co się udało cz4rnuch.

A co to wstyd jakiś raportować gdy się buraczano robi na forum?

Jacek_Z
23-08-2018, 16:31
I sam dodajesz okreslenie które moze prowadzić w konsekwencji do dalszen eskalacji. Rycerz no ....

Sebastianito
23-08-2018, 22:59
Nie zgadzam się z tym absolutnie! Oba zdjecia diametralnie sie różnia (przykładowo ułożeniem w kadrze) co wpływa na odbiór! Jeśli zarzucasz użytkownikom forum TWA to wobec mojej osoby jesteś w błędzie. Oceniam zdjecie a nie autora.

skarcity
24-08-2018, 11:50
Potwierdzam, to nie bombel.
Nie ma takiej potrzeby, bo przez chwilę nawet tak nie myślałem. Jeśli mam obstawiać, to typuję pewnego mało stabilnego emocjonalnie osobnika...
Z resztą to nie ma żadnego znaczenia, bo sprawa "raportowania" tego wpisu jest zwyczajnie żałosna... Bo niby co jest złego w tym wpisie?

Ciekawi mnie natomiast Twoja reakcja na raport i sugerowanie, że nieumieszczenie mordki za wpisem powoduje, że ten wpis jest be... A niby dlaczego jest be? Podejrzewam, że Twoja reakcja spowodowana była faktem, że sprawa dotyczy Twojego redakcyjnego kolegi, byłego moderatora. Jakiś sentyment, koleżeństwo, solidarność itp...

Proszę wytłumacz mi co złego jest w moim poście, ale najpierw zapomnij kto pisał te wpisy.... Mamy krótki dialog:

- Oczywiście że TWA w krajobrazie istnieje odkąd tu jestem.
- hmmm... To może dla dobra forum powinieneś odejść...?

Co złego, nagannego, obraźliwego czy jakiegokolwiek innego jest w mojej odpowiedzi, nawet jeśli nie była żartem? Uświadom mnie proszę.

Ja tu widzę logiczną odpowiedź, ściśle związaną ze zdaniem wcześniejszym. Uważam, że TWA jest złe dla każdego forum. Podałem logiczny, prosty sposób rozwiązania problemu. Odpowiedź jest napisana kulturalnie itd...

Nikt nie zauważył, że Rycerz sam klepnął bzdurę na swój temat. Ot zwykła gafa zauważona i skomentowana przeze mnie. Nie zauważyłeś również, że Rycerz jednocześnie pomówił innych użytkowników o uczestnictwo w TWA...

Jakbym był na miejscu Rycerza, to moją reakcją byłby mniej więcej taka odpowiedź: "Heh, dobrze wypatrzone... walnąłem gafę..." i pozamiatane. Ale do takiej odpowiedzi trzeba mieć trochę dystansu do samego siebie, samokrytyki i poczucia humoru... Tymczasem nasz kolego szlocha po kątach i próbuje robić wrzutki o buraczkach czy czymś takim... Dorosły facet...

Dostałem upomnienie za "pipę" i słusznie. Oczywiście nie powinienem był użyć takiego określenia, ale odzwierciedlała ona moją opinię o "raporterze".

Mam nadzieję, że odniesiesz się do mojego pytania.

Pozdrawiam

2pompony
24-08-2018, 13:02
Chłopie, żałosne to jest to, że najpierw szukałeś winy u mnie, a teraz szukasz u kogoś innego, za chwilę znowu Jacek będzie winny (oskarżyłeś go już zresztą, że robi to przez 'kolesiostwo')... I ty śmiesz się oburzać na uwagę o buractwie?

Opadają mi ręce.

Jacek_Z
24-08-2018, 15:50
Proszę wytłumacz mi co złego jest w moim poście, ale najpierw zapomnij kto pisał te wpisy.... Mamy krótki dialog:

- Oczywiście że TWA w krajobrazie istnieje odkąd tu jestem.
- hmmm... To może dla dobra forum powinieneś odejść...?

Co złego, nagannego, obraźliwego czy jakiegokolwiek innego jest w mojej odpowiedzi, nawet jeśli nie była żartem? Uświadom mnie proszę.
Powinieneś odejść. Dlaczego kogoś "wyrzucasz" z forum?
Nieistotne, jeśli kilka osób mówi ci, że cos jest nie teges to może coś w tym jest?

nikoniarz
24-08-2018, 15:54
Nieistotne, jeśli kilka osób mówi ci, że cos jest nie teges to może coś w tym jest?

Każdy interpretuje jak mu wygodnie. Dla Ciebie "wyrzuca", dla mnie "sugeruje"... Zauważasz różnicę?

Jacek_Z
24-08-2018, 15:59
Tak. Jedno i drugie mi się nie podoba (to nie jest karalne ;). Kartka była za nazwanie kogoś pipą, nie za to.

Skoncentrujmy się na zdjęciu, bo tu robi się za długi OT. Przy kontynuacji go wytnę.

nikoniarz
24-08-2018, 16:09
Kartka była za nazwanie kogoś pipą, nie za to..

To mi się podoba. Pomimo, że trafne, to jednak niskich lotów.

robi się za długi OT. Przy kontynuacji go wytnę.
Więc po uj wdajesz się w taką dyskusję skoro i tak będzie usunięta? Albo gasisz w zarodku albo zostawiasz. To nie pierwsza taka sytuacja. Weź pod uwagę, że ludzie czasem piszą OT szczerze.

krzysztofz24
24-08-2018, 16:15

A to jest wlasnie celowe i swiadome zaczecie gownoburzy.
I zenujace jest to, ze jesli juz moderacja sie wtraca i daje ostrzezenie innemu userowi za pewne slowo (i slusznie) to wypadaloby chociaz slownie napomknac tego kto zaczal ten spam.

No ale stary user to nie wypada;-).
Chyba z TWA jest;-).

nikoniarz
24-08-2018, 16:18
A to jest wlasnie celowe i swiadome zaczecie gownoburzy.
I zenujace jest to, ze jesli juz moderacja sie wtraca i daje ostrzezenie innemu userowi za pewne slowo (i slusznie) to wypadaloby chociaz slownie napomknac tego kto zaczal ten spam.

Chyba z TWA jest;-).

"Kolesiostwo" będzie zawsze i wszędzie. Mało kto jest w stanie sprzeciwić się "zasadzie"

6868
24-08-2018, 16:24
/(...)

Chyba z TWA jest;-).

Czyli to ja, ja jestem winny, ja zaczelem pisac o TWA :-P

krzysztofz24
24-08-2018, 16:29
Czyli to ja, ja jestem winny, ja zaczelem pisac o TWA :-P

Nie, nie Ty pierwszy rzuciles kamyczek do ogrodka pod tytulem "rozkrecamy spam":-).
Zeby nie bylo, nie chodzi mi o zadne upomnienie dla usera, tylko zwykle zwrocenie uwagi przez moderatora na niestosowne zachowanie.
Jak juz leca ostrzezenia, to wypada zaczac o poczatku.

P.s Dobra moze napisze komentarz do zdjecia, zeby nie bylo ze tylko nie na temat;-).
Otoz ja nie za bardzo lubie takei zdjecia, rzadko kiedy mi sie podobaja, po prostu nie moj typ fotografi.
Dodatkow, dosyc pustawo na dole...co tak pustke generuje na zdjeciu.
ale zeby nie bylo, ze tylko ktytykuje, to kolorystycznie jest ok.

2pompony
24-08-2018, 16:34

Niestety, podtrzymuję w całej pełni. Po prostu napisałem prawdę - dalszy ciąg dyskusji tylko to wzmocnił i potwierdził.

Krzysztof, jeśli ci tak bardzo zależy żeby mnie upomnieć, czemu wcześniej nie poszedłeś i nie naskarżyłeś, tylko czekałeś aż dotąd... Oj nieładnie się tak lenić, nieładnie...

nikoniarz
24-08-2018, 16:45
dalszy ciąg dyskusji tylko to wzmocnił i potwierdził.

Tak Ci się tylko wydaje. Tzn. tak to sobie tłumaczysz, i to wersja "dla Ciebie".

krzysztofz24
24-08-2018, 16:45
Niestety, podtrzymuję w całej pełni. Po prostu napisałem prawdę - dalszy ciąg dyskusji tylko to wzmocnił i potwierdził.

Krzysztof, jeśli ci tak bardzo zależy żeby mnie upomnieć, czemu wcześniej nie poszedłeś i nie naskarżyłeś, tylko czekałeś aż dotąd... Oj nieładnie się tak lenić, nieładnie...

Napisalem, ze nie chodzi o formalne ostrzezenie na forum. Tylko o slowne upomnienie...tak zeby bylo sprawiedliwie. Bo to ty zaczales i to swiadomie.
Nie zalezy mi az tak bardzo, zeby to zglaszac. Tak sobie tylko napisalem o braku sprawiedliwosci na tym swiecie;-).

To ze kiedys sie posprzeczalismy w Cafe, to nie znaczy ze np nie doceniam twoich (niektorych) komentarzy.
Potrafisz tak konstruktywnie czasami sie wypowiedziec o zdjeciu, ze powaznie szacunek.

A tutaj co, rozkrecasz spam. Wstyd.
Jak to bylo w regulaminie/zaleceniach dotyczacych komentowania zdjec? "Skupiamy sie na zdjeciu, bez wycieczek personalnych itp.

2pompony
24-08-2018, 18:04
Potrafisz tak konstruktywnie czasami sie wypowiedziec o zdjeciu, ze powaznie szacunek.

A tutaj co, rozkrecasz spam. Wstyd.

Naprawdę? No to jakby to było tak poważnie o tym zdjęciu?

Widzisz Autorze, to nic, że zrobiłeś zdjęcie dobre, to nic że w sąsiednim wątku ktoś zrobił gorsze... Musisz Autorze zrozumieć teraz obiektywną prawdę, że tamto gorsze zdjęćie jest lepsze, a Twoje lepsze jest gorsze. Czemu tamto gorsze (które jest lepsze) chwalą? No tego przecież nei trzeba tłumaczyć, ta plastyka, ta niedościgła kompozycja tamtego zdjęćia, a Ty popatrz: 4 pixele za dużo obciąłeś, lipa stary, lipa!

Autorze, a kiedy to tutaj Twoje zdjęćie będą chwalić? No stary, jeszcze kupa czasu musi upłynąć, zobacz, musisz plastykę pokazać, nie obcinać tak idiotycznie o 4 pixele za bardzo, stary, doświadczenie, doświadczenie! Jeszce kupa nauki przed Tobą, ale może jak się wyrobisz...

I co Krzysztof, teraz już nie ma spamu, teraz jest dobry komentarz?

krzysztofz24
24-08-2018, 18:25
Teraz jest wyrafinowany, kasliwy i zakamuflowany spam:-).
I nie bede Ci pisal czemu i konkretnie gdzie, bo sam wiesz najlepiej.

A moze bys tak po prostu ocenil zdjecie, nie przyrownujac do innego autora, nie piszac o TWA itp.
To zapewne swiezy user moglby sie od ciebie czegos nauczyc...

6868
24-08-2018, 18:50
(...)
To zapewne swiezy user moglby sie od ciebie czegos nauczyc...

Akurat tego bombelkowi zarzucic nie mozna. Mi osobiscie podobaja sie tego typu komentarze i wiele nauczylem sie, jako swierzynka forumowa, od Senora i jemu podobnych, kasliwych, starych forumowych wyjadaczy.

nikoniarz
24-08-2018, 18:57
Akurat tego bombelkowi zarzucic nie mozna. Mi osobiscie podobaja sie tego typu komentarze i wiele nauczylem sie, jako swierzynka forumowa, od Senora i jemu podobnych, kasliwych, starych forumowych wyjadaczy.

Szkoda, że nie można tego ocenić...

6868
24-08-2018, 19:28
Szkoda, że nie można tego ocenić...Niestety, tak daleko jeszcze nie jestem. Najpierw teoria, potem teoria no i moze kiedys ...

krzysztofz24
24-08-2018, 19:29

Chodzilo mi o to zeby z tego komentarza zostala sama wartosciowa tresc o zdjeciu.
Uwagi o TWA i ze ma sie za malo postow i kolegow, sa zbedne.

Zahir
24-08-2018, 19:34
A moze bys tak po prostu ocenil zdjecie, nie przyrownujac do innego autora

ja bym tylko, jeśli można, chciał się dowiedzieć co jest niewłaściwego w porównywaniu różnych prac?

?

Bijąc się w cyce przyznaję, że sam zawsze tak robię i dzięki (między innymi) temu jakoś tam mozolnie kształtuje się, jak mam nadzieję, moja fotograficzna świadomość... bombel powiedział głośno to co każdy z nas robi bez przerwy i nagle zrobił się z tego jakiś dziwny problem?

zawsze gadki o TWA zbywałem wzruszeniem ramionami - wychodząc z założenia, że dobry obraz sam się obroni - ale teraz poważnie przeszło mi przez myśl, że to przez to że, cała powyższa dziwna rozkmina powstała tylko dlatego, że porównanie dotyczyło tej, a nie innej pracy i autora - poważnie?

Mniej hipokryzji życzę, a więcej czerpania radości ze wspólnej pasji, która nas wszystkich tutaj zgromadziła.

krop
24-08-2018, 21:53
Fotografia to nasza pasja, odskocznia...dajmy już spokój tej dyskusji.... usunął bym ten post i tyle w temacie..

piotrekjeczen
25-08-2018, 12:32
Zawsze chciałem podejść do tego tematu...co myślicie ?

Nie jest całkiem źle. Ale do doskonałości brakuje wiele. Przede wszystkim perspektywa - tu całkiem mi nie pasuje. Mając "ciekawe" kamyki trzeba się naprawdę nieźle nawyginać aby je pokazać w ciekawy i niepowtarzalny sposób. Ten kadr sprawia takiego jakbyś podszedł i rozstawił statyw i bez chwili zastanowienia wcisnął spust migawki. Brakuje mi też drugiego planu czyli nieba, chmur czyt. ten podział do mnie nie przemawia. Brakuje też obecności ciekawego światła - jak dla mnie wszystko w kadrze jest zbyt "jednolite" za dużo monotonii. Owszem nie przejmuj się krytyką - ten temat tylko pozornie wydaje się prosty.

skarcity
27-08-2018, 12:55
Weekend minął... Airshow udany mimo pogody...

Wydaje mi się Jacku, że niedomagasz na jedno oko, tzn. widzisz skutki, ale nie przyczyny. Leczenie samych objawów nigdy nie pokona choroby.
"Powinieneś odejść" może być trudne dla 5-latka, gdy mówi to mamusia karmiąca niemowlę... a nie w gronie dorosłych facetów.
Zakładając, że Rycerz wie co pisze, jest świadomy i odpowiedzialny, nie mam powodów żeby mu nie wierzyć. Jeśli pisze sam o sobie pisze:

to ja to szanuję. W takim przypadku moja odpowiedź nie powinna obruszać nikogo, komu logika obca nie jest. Tyle.

Co do ilości osób mówiących mi - ilość może spowodować, że ich głos może być bardziej słyszalny, ale ni chu chu nie powoduje, że ta wypowiedź ma więcej sensu.
Np. miliony ludzi myśli, że sarna to "żona" jelenia...

Pozdrawiam

pawl_s
27-08-2018, 13:20
Niesamowici jesteście. Rycerz powiedział, ze twa jest odkąd on tu jest. I teraz jedni interpretują, ze przyznał, że on właśnie „założył” twa i „każą” mu zastanowić się nad odejściem. Drudzy (jak i ja) interpretują jego zdanie, ze twa było już gdy on tu przyszedł. Moim zdaniem skromnym twa jest wszędzie, było, jest i będzie. Jeszcze tak nie bylo, żeby w grupie ludzi nie powstawały mniejsze grupki.

Dajcie sobie spokój, powtarzam się ale widzę, ze nie dociera.

2pompony
27-08-2018, 14:05
Pawl_s, wypraszam sobie. Nie ' niesamowici jesteście', tylko jeśli już to 'niesamowity jesteś' - skierowane nie do wszystkich, a do konkretnej osoby, która wraca do tematu od tygodnia, w dodatku majacząc coś o logice (sic!), mentalności pięciolatka i temu podobne. Z całą resztą Twojej wypowiedzi się zgadzam i popieram - poza liczbą mnogą, bo do tej liczby mnogiej akurat ja się nei poczuwam.

Rycerz
27-08-2018, 20:06
Jak dzieci w piaskownicy.

- - - - kolejny post - - - - - -

Napisałem fajny post ale mi skasowali ;-) jak widać nie jestem w TWA.
Natomiast wszyscy starzy forumowicze to swoiste TWA ;-) lubimy się . Ale lubimy sobie czasem dopiec ;-)