Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] A.
po przerwie urlopowej czas bylo zajrzec czy studio nie zaroslo kurzem ..
taki jeden portrecik z dzisiejszej sesji:
http://psychodelic.org/%7Esailor/gaga/aniah/s_PFA2135.jpg
Bardzo sympatyczne :) Ciepłe, ładne, przytulne światło i bezpieczna, przytulna poza :) Całość gra i stroi :)
Po, po, poprostu piękne... światło i te oczy... Dobry kontakt z modelką, rozumiecie się Sailor. :)
A dla mnie troche bez wyrazu i przekazu (nie zawsze musi być, ale czasem fajnie jak jest). Warsztatowi nic nie zarzucę bo się nie znam, ale wygląda na profesjonalny (no może sposób oświetlenia tła - może lepiej bym odebrał zdjęcie przy równo ciemnym, choć układ świateł/cieni po przekątnych też wygląda interesująco).
Ja często czepiam się naturalności, więc i tutaj - niby niewinny gest rąk sugerujący zabawy z bluzką nie współgra mi ze zbyt "świadomym" wzrokiem - ostrym spojrzeniem, zamiast zamyślonego. Kokieteria? Może, ale zbyt sztuczna.
Zdjęcie oczywiście bardzo dobre (a uwagi skrajnie subiektywne jak zawsze).
Owietlenie modelki w porządku. Ale tak jak pisał mOSAd - na pierwszy rzut oka zwróciłem uwagę właśnie na te tło - nie lubię, kiedy odległość od modelki do drugiego planu jest taka mała. Tym bardziej, że tył odwraca uwagę.
A drugie, co mi przeszkadza, to ten cień w prawym dolnym rogu - jakby fotka przepasana kirem.
DonMaliniacco
13-06-2007, 01:41
bardzo dobre zdjecie
Nastrojowo i miło. Ładne :mrgreen:
A. ?
B. Jak "bardzo dobre" :)
Sylvii23
13-06-2007, 09:33
świetny portrecik, fana ,przemawiająca mina,ogólnie oki.
Warsztatowi nic nie zarzucę bo się nie znam, ale wygląda na profesjonalny (no może sposób oświetlenia tła - może lepiej bym odebrał zdjęcie przy równo ciemnym
??????
nie lubię, kiedy odległość od modelki do drugiego planu jest taka mała. Tym bardziej, że tył odwraca uwagę
??????
Panowie..bardzo prosze..wyjasnijcie mi te dwa zdania.. bo chyba jeszcze spie i nie rozumiem.
Panowie..bardzo prosze..wyjasnijcie mi te dwa zdania.. bo chyba jeszcze spie i nie rozumiem.
Przecież to proste. Nie znasz się, spaprałeś, przecież to oczywiste. Jak masz wystawiać takie knoty, to lepiej poczytaj o fotografii najpierw, albo weź się za koszenie trawników. Capito? :D
aaaa chyba ze tak .. teraz rozumiem .. bo wczesniej im bardziej szukalem drugiego planu tym bardziej go nie bylo .. i poczulem sie lekko zagubiony ..
ide w takim razie po kosiarke .. :)
nie lubię, kiedy odległość od modelki do drugiego planu jest taka mała. Tym bardziej, że tył odwraca uwagę.
A drugie, co mi przeszkadza, to ten cień w prawym dolnym rogu - jakby fotka przepasana kirem.
W jaki sposób ustaliłeś, że jest mała odległość modelki od tła? Ja nie widzę w tle żadnego szczegółu, który by pozwolił wnioskować o odległości.
odleglosc modelki od tla ok 2,5m .. nie wiem czy to duzo czy nie .. na razie czytam instrukcje obslugi kosiarki :)
Sailor,
zdjęcie bardzo przyjemne w odbiorze a ładna modelka to już połowa sukcesu :-D
a komentarzami niektórych forumowych "mądrali" to bym się nie przejmował
bo najczęściej jak sami nie maja co pokazać to chociaż coś "naskrobią" niekoniecznie
mądrego i twórczego
pozdrawiam
..... a modelka przypomina mi Kasię Kowalską
mnie w kwestii tła bardziej od odległości zafascynował
układ świateł/cieni po przekątnych na tymże tle
tzn. oglądam fotki na laptopie, być może mam badziewną LCDkową matrycę, ale czy może mi ktoś pokazać te cienie po przkątnej, na tle? bo ja za cholerę nic tam nie widzę.. i to niezależnie od pochylenia mojej badziewnej matrycy;)
EDIT: DObra, przeczytałem jeszcze raz... już czaję o co chodzi;) chyba się jeszcze nie dobudziłem :P
odleglosc modelki od tla ok 2,5m .. nie wiem czy to duzo czy nie .. na razie czytam instrukcje obslugi kosiarki :)
Czytaj, czytaj a jak przeczytasz to Cie pebees nią przejedzie ;)
Gawronnek
13-06-2007, 14:34
zawsze z zachwytem patrzę na Twoje portrety, większość mam zapisanych na dysku w ulubionych zdjęciach, dałbym wiele żeby opanować tak aparat i światło jak Ty i jeszcze kilku innych moich ulubionych fotografów z tego forum
Mnie się bardzo podoba
Ma w sobie to coś...
...na pierwszy rzut oka zwróciłem uwagę właśnie na te tło ...Tym bardziej, że tył odwraca uwagę.
Tło?? Jakie tło?? Chyba coś ze mną nie tak, widzę tylko jej ciepłe i zmysłowe spojrzenie ... dla mnie miodzio :)
Pozdrawiam
l.s.
kawałek dobrej roboty, super technika
Moze przez ta ogniskowa niektorzy maja jakies dziwne odczucia.
Zdjecie jest przyjemne w odbiorze :D
PS. Nikkor 60/2,8 ?
zawsze z zachwytem patrzę na Twoje portrety, większość mam zapisanych na dysku w ulubionych zdjęciach, dałbym wiele żeby opanować tak aparat i światło jak Ty i jeszcze kilku innych moich ulubionych fotografów z tego forum
no to teraz pojechales .. chyba sobie zrobie zrzut ekranu i w ramke oprawie :oops::oops::oops:
PS. Nikkor 60/2,8 ?
dokladnie tak. coraz rzadziej odpinam to szklo od body :)
Rafał_Sz
13-06-2007, 16:50
Światełko mniam.
bukowy dziad
13-06-2007, 17:14
bardzo ladne i - ze tak powiem - tresciwe, jak na "zwykly" studyjny portret:) swiatelko za rsz - mniam:)
z detali, ktore osobiscie bym machnal w peesie (gdyby mi bylo kiedys dane zrobic taki portret:) ): skosna zmarszczka pod prawym okiem (usunac), cien po lewej (naszej prawej) stronie ust (troche wygladzic), i pojedynczy wlos spadajacy po lewej (usunac). :)
hmm a nie bylo by wtedy zbyt sterylnie? :) ten wlosek owszem .. mozna by ciachnac .. co do reszty ... uznalem ze ten portret poza zmniejszeniem i lekkim przycieciem nie potrzebuje obrobki :)
bukowy dziad
13-06-2007, 17:24
no to skoro nie wymagal zadnej obrobki to "szapoba" (czy jakos tak;) ) i moze faktycznie lepiej miec satysfakcje, ze czasem zrobi sie cos swietnego bez peesowania niz mimo ew. osiagnietej jeszcze wiekszej (lub nie) doskonalosci nie moc sie chwalic "a to jest portret bez peesa";)
sam zdecyduj - dla ulatwienia machnalem te drobiazgi:)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img108.imageshack.us/img108/8452/sailorakc9.jpg)
jesli moge miec zdanie .. pozostane przy swoim :)
to czy cosjest z peesem czy bez z reguly mnie nie interesuje ;) .. staram sie go uzywac malo chyba ze zachodzi taka koniecznosc lub tak jest latwiej. w tym wypadku takiej potrzeby nie zauwazylem :)
bukowy dziad
13-06-2007, 17:56
jesli moge miec zdanie .. chyba zartujesz? w tym przypadku?!;)
pozostane przy swoim :) wiedzialem:)
to czy cosjest z peesem czy bez z reguly mnie nie interesuje ;)
oj juz ja ci znajde zdiecie, gdzie fraza "za duzo peesa" sama sie na kazde usta cisnie:) ale w przypadku dobrych zdiec to faktycznie nie ma znaczenia:)
.. staram sie go uzywac malo chyba ze zachodzi taka koniecznosc lub tak jest latwiej. w tym wypadku takiej potrzeby nie zauwazylem :)
wypada jeszcze raz pogratulowac fachowosci fotografa i modelki:)
oj juz ja ci znajde zdjecie, gdzie fraza "za duzo peesa" sama sie na kazde usta cisnie:)
mowimy o zdjeciach a nie o probach pstrykania przez ktore ktos np przejechal szerokim gaussian blurem :)
chodzilo mi o to ze przy dobrym zdjeciu niewazne dla mniejest czy ktos uzywal szopa czy nie .. wazne ze zdjecie jest dobre. i tyle.
wypada jeszcze raz pogratulowac fachowosci fotografa i modelki:)
modelki .. fotograf tylko nacisnal spust migawki.
chodzilo mi o to ze przy dobrym zdjeciu niewazne dla mniejest czy ktos uzywal szopa czy nie .. wazne ze zdjecie jest dobre. i tyle.
Amen.
bukowy dziad
13-06-2007, 18:27
mowimy o zdjeciach a nie o probach pstrykania przez ktore ktos np przejechal szerokim gaussian blurem :)
skad wiedziales, w jakiej kategorii mialem zamiar szukac?:)
jak pisalem:
ale w przypadku dobrych zdiec to faktycznie nie ma znaczenia
tak wiec wiem o co chodzilo i w pelni sie zgodzilem:)
modelki .. fotograf tylko nacisnal spust migawki.
dobra dobra:)
swoja droga - zernij na moj poprzedni post - od samego patrzenia na ta nasza wymiane zdan mozna sie usmiechnac:)
Wprawdzie nie mam jeszcze za dużego doświadczenia, więc nie będę się mądrzył. Napisze jedynie jakie są moje odczucia.
Sailor bardzo mi się podoba. Bardzo ciepłe kolorki, fajna poza, światło dobrze dobrane, oczywiście modelka bardzo fotogeniczna :) Całość daje bardzo dobre rezultaty, ale wystarczy popatrzeć, żeby się o tym przekonać.
W kwestię technicznę nie wchodzę, bo sam jeszzce sporo błędów robię, więc nie będę się mądrzył.
Jednym słowem - podoba się :) Czekamy na kolejne...
Al Bundy
13-06-2007, 19:04
Wielki powrót :D Już myślałem że nie tylko studio Ci zarosło :D
Bardzo mi się podoba...
downunder
14-06-2007, 00:27
Nic dodać, nic ująć. :)
Jak dla mnie zdjecie jest bardzo dobre. Duzo w nim ciepla. A swiatelko super.
Czy mozesz powiedziec jak oswietliles modelke? Jezeli chodzi o studio jestem zupelnie zielona a ze za pare dni troche sprzetu przyjedzie do domu to choc za jakias mala wskazowke czy podpowiedz bylaby wdzieczna ;)
puchbeary
14-06-2007, 11:17
Sailor - ja tez sie średnio znam ale zdjęcie jest piękne. Mina modelki, jej ustawienie, światło na twarzy - wszystko baaaardzo pozytywne. Jestem mocno tym zdjęciem urzeczony - jeśli masz więcej z tej serii to wrzucaj bez wahania bo modelka jest cudowna.
Al Bundy
14-06-2007, 12:14
Teraz tak analizuję fotę i poprawka Dziada dobrze mu robi...
chciałbym kiedyś zrobić na takim poziomie pracę, gratuluję, widziałem również na plfoto
Czy mozesz powiedziec jak oswietliles modelke? Jezeli chodzi o studio jestem zupelnie zielona a ze za pare dni troche sprzetu przyjedzie do domu to choc za jakias mala wskazowke czy podpowiedz bylaby wdzieczna ;)
modelke oswietlilem jedna lampa.
jeśli masz więcej z tej serii to wrzucaj bez wahania bo modelka jest cudowna.
dziekuje w imieniu modelki. wiecej zdjec owszem mam ale raczej nie bedzie ich na forum.
chciałbym kiedyś zrobić na takim poziomie pracę
no to na co czekasz? modelka, lampa, aparat, kawal sciany i do dziela :)
wiecej zdjec owszem mam ale raczej nie bedzie ich na forum.
...to się nazywa "umiejętne tworzenie niedosytu"...