Zobacz pełną wersję : Pierwsza wyprawa z D70
Witam wszystkich
Po dużych problemach związanych z zakupem body ( temat na inną historię) i zakupie od forumowicza obiektywu zabrałem zestawik na pierwszy wyjazd ( akurat Sopot).
Moje wrażenia: uważam że D70 dla amatora ( czyli mnie) jest aż za dobry, naczytałem się instrukcji ale taki ogrom informacji w krótkim czasie jest nie do przetrawienia.
Mówiąc krótko aparat OK "robiący zdjęcia" żeby nie nazywać się fotografem ma przed sobą długą drogę.
Druga sprawa - dobra lampa musi być ja miałem ze sobą Panasonica odłączonego od analoga i niestety porażka, większość zdjęc prześwietlona, może to mój błąd w robieniu zdjęć nie wiem.
Czytając wcześniej troszkę forum robiłem zdjęcia w Rawach niestety teraz muszę jeszcze nauczyć się programu do obróbki.
Pytanie do znających ten sprzet - jakich używacie czasów (max) aby zdjęcia robione z ręki wychodziły nie poruszone zwłaszcza gdy robi się już ciemno i te czasy muszą być dłuższe (chyba?).
Czy jaest ktoś kto pomoże mi uratować zwłaszcza jedno zdjęcie z mojego wypadu z żoną do Sopotu ponieważ wpadł nam w łapy Czarek Pazura ( chętny do pozowania) a zdjęcie niestety troszkę spaliłem.
Generalnie z aparatu jestem zadowolony - z siebie niestety trochę mniej.
Pozdrawiam
Archangel
12-06-2007, 21:17
czytaj, pstrykaj, wyciągaj wnioski i tak w kółko
co do czasów to mi nieporuszone wychodzą przy 1/20-1/30sek. ale na ogół wole mieć krótsze bo "zdarza sie" ;)
wstaw to zdjecie tutaj albo przeslij na mejla
[email protected], moze coś mi sie uda zdziałać :)
pstrykaj ile wlezie, ucz się :) a za dwa tygodnie chętnie pomogę :)
1. Druga sprawa - dobra lampa musi być ja miałem ze sobą Panasonica odłączonego od analoga i niestety porażka, większość zdjęc prześwietlona, może to mój błąd w robieniu zdjęć nie wiem.
2. Pytanie do znających ten sprzet - jakich używacie czasów (max) aby zdjęcia robione z ręki wychodziły nie poruszone zwłaszcza gdy robi się już ciemno i te czasy muszą być dłuższe (chyba?).
3. Czy jaest ktoś kto pomoże mi uratować zwłaszcza jedno zdjęcie z mojego wypadu z żoną do Sopotu ponieważ wpadł nam w łapy Czarek Pazura ( chętny do pozowania) a zdjęcie niestety troszkę spaliłem.
Ad. 1 - na 99% jest to lampa manualna albo nie współpracująca z D70 - tu trzeba trochę się znać, by pokombinować. Na początek ćwicz z lampą wbudowaną.
Ad. 2 - nie minie Cię zapoznanie się z literaturą fotograficzną - tu nie ma dróg na skróty i uniwersalnej porady w pigułce - to trzeba wiedzieć i czuć.
Ad. 3 - prześlij też do mnie (ekonet @ box43.pl) - zobaczymy, czy jest co ratować, ale w przypadku przepałów słabe szanse zazwyczaj.
Dziekuję za odpowiedzi.
Zainteresowanym wysłałem zdjęcia - czekam na efekty.
Pozdrawiam wszystkich i zyczę udanych zdjęc.
herbatnik
12-06-2007, 23:13
Racja, lepiej uzywaj lampy wbudowanej, moze cos wyjdzie, bo skoro nie masz doswiadczenia z lampami manulanymi to NA PEWNO nic nie wyjdzie ;)
Czasy ekspozycji natomiast bardziej powinienes rozpatrzyc pod katem obiektywu, nie aparatu. Im dluzsza ogniskowa (wiekszy zoom) tym czasy musza byc krotsze.
co do czasów to jest pewna zależność z ogniskową im większa ogniskowa tym krótszy czas co do konkretnych wartości to ciężko jednoznacznie odpowiedzieć bo wiele zależy od fotografa oraz jego stanu :)
generalnie na ogniskowych 18-25 nie powinieneś mieć problemu z czasami 1/30 - 1/50 (a nawet krótszymi) dal 50mm ja najpewniej się czyje tak od 1/80 :)
aczkolwiek zdarzało mi się robić zdjęcia na 200mm z czasem 1/30 i nie wychodziło źle (tyle że to było z Nikkora 70-210 F4), który jest dosyć długi i masywny ... po oparciu go o ramię i chwyceniu barku można sobie zrobić całkiem solidną podpórkę :D
co do lampy to na razie rób wbudowaną, ja mam troszkę lepszą ale też analogowa i można robić na "M" albo na "A"(kompensacja ekspozycjina "-", trzeba wyczuć ile)
a o czasach naświetlania maks. generalnie można używać czasu : 1 podzielone na długość ogniskowej np. ogniskowa 70 mm, to czas 1/70s, ale to wszystko zależy od warunków.
Pozdrawiam Krzysztof Pielech
z tą zależnością czasu / ogniskowa to sprawdzało się to jako tako przy analogach w cyfrze jest 1.5 wiec np dla 300mm (po cropie bedzie 450mm) 1/300 moze byc za mało :)
ale jak już pisałem wcześniej wszystko zależy od operatora ...
GrzegorzPPP
13-06-2007, 10:51
u mnie czas na ogniskowych od 18-50 to około 1/30s
jak chcesz to przeslij mi rawa
[email protected]
z tą zależnością czasu / ogniskowa to sprawdzało się to jako tako przy analogach w cyfrze jest 1.5 wiec np dla 300mm (po cropie bedzie 450mm) 1/300 moze byc za mało :)...
Nie będzie za mało z tej prostej przyczyny, że ogniskowa się nie zmienia i dalej jest 300. Zmienia się tylko kąt widzena na "odpowiadający obiektywowi o ogniskowej 450mm" co nijak nie ma wpływu na w/w zasadę. Zatem dobór zależności "czasu naświetlania do długości obiektywu" odbywa się na podstawie jego wartości nominalnych a nie mnożnika x1,5.
Nie będzie za mało z tej prostej przyczyny, że ogniskowa się nie zmienia i dalej jest 300.
No nie koniecznie, zasada 1/ogniskowa jest oczywiście bardzo przybliżona i odnosi się chyba właśnie do kąta widzenia. Przy poruszeniu liczy się bowiem "długość" rozmazania, a więc przy cropie 1.5 długość rozmazania w stosunku do całego kadru będzie, przy takim samym obiektywie, większa niż przy Full Frame.
Ale to tylko teoretyczna dywagacja. Ja w analogu sensownie trzymałem 50mm na 1/8, w cyfrze zdarza mi się poruszyć przy 1/30 - pewnie to kwestia zmiany gabarytów body, punktu ciężkości, pogody itp. :-)
No nie koniecznie...
Znowu nie moge sie zgodzic bo "droga rozmazania" na matrycy APS jest bezwzglednie taka sama jak na klatce filmu maloobrazkowego (liczac np. w mm). Cala reszta to tylko kwestia dalszego powiekszania obrazu. Ale to juz sprawa wtorna i nie ma znaczenia czy bedzie to powiekszenie A4 na papierze z analoga czy odpowiednik powiekszenia na monitorze z cyfry. Sama nieostrosc wynikajaca z poruszenia bedzie dokladnie taka sama.
Jeszcze raz dziekuję wszystkim za pomocne wypowiedzi.
Wniosek jest prosty pstryk, pstryk ............ - jak w reklamie plusa i mieć nadzieję, że w ten sposób zdjęcia będą coraz lepsze.
Przepraszam jeszcze za przesłanie nie tego zdjęcia co trzeba ale zaraz się poprawię.
Pozdrawiam z centralnej Polski