Zobacz pełną wersję : Pomocy!!!
Pershing
11-06-2007, 18:17
Witam po dłuższej przerwie i bardzo proszę o pomoc. Nie będę się rozpisywał co mi się przytrafiło, bo wstyd się przyznać, ale muszę pilnie oddać mojego D50 do dobrego(patrz taniego) serwisu na wymianę matówki. I tu moje pytanie - gdzie w okolicach Sosnowca(Katowic) polecilibyście przyzwoity serwis szybki i niedrogi.
Z góry dziękuję za okazaną pomoc.
hehe... zanim dostaniesz jakąś odpowiedź uważam, że powinieneś powiedzieć co się stało :) bo ludzie tu próżni i lubią słuchać opowieści :) :twisted:
ja swoją zarysowałem śrubokrętem przy wkładaniu po czyszczeniu. Oko się już do tego przyswyczaiło :)
Pershing
11-06-2007, 19:03
Dobra tylko proszę się bardzo nie śmiać. Popłynąłem z kilkoma kumplami jachtem na Borholm. Będąc na pełnym morzu kiedy robiłem fajne zdjęcie innego jachtu w oddali zauważyłem paprocha. Ponieważ sprzęt przygotowywałem do tej podróży cały tydzień wiedziałem że matryca była czysta jak łza, więc szybko zdiagnozowałem, że to coś na matówce. Zdjąłem obiektyw i chciałem pędzelkiem przeczyścić matówkę bo faktycznie na niej siedział jakiś paproch. Na morzu trochę huśtało ja miałem ze 4 promile i tak zdiąłem paprocha , że pojechałem po matówce drogą stroną pędzelka i zajechałem ją niemiłosiernie. Kiedy to zobaczyłem nie do końca świadom (4 promile) postanowiłem wyjąć matówkę, no i wyjąłem, tak że nie mam blaszki zabezpieczającej i tej złotej obwódki. Dalej nie opowiadam bo robi mi się przykro na samą myśl, bo z tej podróży miałem mieć miłą pamiątkę, a tak na pamiątkę w rękach została mi zrysowana matówka i małe braki w częściach i do końca nie zrobiłem już żadnego zdjęcia a założenie było takie że miałem być pokładowym fotografem. Koniec morskiej opowieści ku przestrodze przyszłych naśladowców.
A teraz dajcie ludzie jakieś namiary bo cierpię.
Ps. Thor 88 widzę, że jesteś ze Szczecina. Moja podróż właśnie tam się zaczęła. Płynęłiśmy z przystani PTTK-u jezieorem Dąbskim, potem zalewem do Świnoujścia i dalej do Dani. Fajnie było tylko zdjęć brak.
Bartek-Kacper
11-06-2007, 19:52
Krótko , ja bym tego nie opisywał i w ogóle nie brał się za czyszczenie takich delikatnych miejsc w aparacie. Pojechałeś i sam sobie nawaliłeś ale co tam...są ludzie i ludziska...da się określić stan swojego nawalenia poprzez promile ;/Przy 4 to cud, że nie wpadłeś na dno z 50 tką :D
to się nazywa udana impreza...:)
według zachodnich encyklopedii przekroczyłeś dopuszczalny poziom promili ;)
D50 tego już nie przetrzymał
a tak na poważnie to jest jakiś serwis w Krakowie
tam chyba będziesz miał najbliżej jeżeli w Katowicach nic nie ma
a czym pershing płyneliście?? tzn jaka nazwa statku.
kronos28
11-06-2007, 20:48
ramkę od matówki też zgubiłes? Jak tak, to czarno widzę, tanio nie będzie. Matówka to nie problem, w skalepach tego dosyć sporo (można sobie teraz wymienić na taką z rastrem ;)) ale te blaszki itd to z tego co się orientuję to chyba serwis nikona takimi bajerami dysponuje.
Pershing
11-06-2007, 21:37
No to mnie koledzy pocieszyli, cóż droga imreza, ale warto było, a jachcik to "Aumakuma" czy jakoś tak podobnie, bo szczerze mówiąc dobrze nie pamiętam. W każdym razie był to carter, bardzo fajny, i niezatapialny. Co do lądowania na dnie raczej mi to nie groziło, bo kapitan panował nad wszystkim, poza tym te 4 promile to wynik kumulacji z kilku dni więc tak naprawdę bardzo źle ze mną nie było tylko na odwagę w czyszczeniu D50 mi się zebrało i tylko tego się wstydzę. Koniec z morskimi opowieściami teraz proszę naprawdę o jakiś adres serwisu, bo do nikona nie wyślę napewno, a dlaczego użytkownicy tego forum dobrze wiedzą.
tu masz adres do Krakowa
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=28634
Dobra tylko proszę się bardzo nie śmiać. Popłynąłem z kilkoma kumplami jachtem na Borholm. Będąc na pełnym morzu kiedy robiłem fajne zdjęcie innego jachtu w oddali zauważyłem paprocha. Ponieważ sprzęt przygotowywałem do tej podróży cały tydzień wiedziałem że matryca była czysta jak łza, więc szybko zdiagnozowałem, że to coś na matówce. Zdjąłem obiektyw i chciałem pędzelkiem przeczyścić matówkę bo faktycznie na niej siedział jakiś paproch. Na morzu trochę huśtało ja miałem ze 4 promile i tak zdiąłem paprocha , że pojechałem po matówce drogą stroną pędzelka i zajechałem ją niemiłosiernie. Kiedy to zobaczyłem nie do końca świadom (4 promile) postanowiłem wyjąć matówkę, no i wyjąłem, tak że nie mam blaszki zabezpieczającej i tej złotej obwódki. Dalej nie opowiadam bo robi mi się przykro na samą myśl, bo z tej podróży miałem mieć miłą pamiątkę, a tak na pamiątkę w rękach została mi zrysowana matówka i małe braki w częściach i do końca nie zrobiłem już żadnego zdjęcia a założenie było takie że miałem być pokładowym fotografem. Koniec morskiej opowieści ku przestrodze przyszłych naśladowców.
A teraz dajcie ludzie jakieś namiary bo cierpię.
Ps. Thor 88 widzę, że jesteś ze Szczecina. Moja podróż właśnie tam się zaczęła. Płynęłiśmy z przystani PTTK-u jezieorem Dąbskim, potem zalewem do Świnoujścia i dalej do Dani. Fajnie było tylko zdjęć brak.
Normalnie szacuneczek :D Ja to bym poprostu zgubił ten aparat :D
Pozdrawiam Wilki Morskie
Maciek321
11-06-2007, 22:20
tu masz adres do Krakowa
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=28634
polecam ten serwis... zwłaszcza jesli chodzi o D50
Pershing
13-06-2007, 20:27
Czyli rozumiem, że nic bliżej Krakowa nie znajdę, no cóż w końcu to tylko trochę ponad 100 km. Dam radę.
Dziękuję za pomoc.
bukowy dziad
13-06-2007, 20:37
Dobra tylko proszę się bardzo nie śmiać
hehehe:)
z czego wynika, ze o ile wode ponoc d50 znosi calkiem niezle, to alkohol niekoniecznie:D
Pershing
14-06-2007, 19:15
No i pojawił się kolejny problem. Dzwoniłem dzisiaj na Czapskich do Krakowa i wszystko ok., oczywiście nie ma problemu z wymianą matówki tylko muszę mieć swoją, bo oni matóweek do D50 i wogóle nikonów na stanie nie mają. Podobno w chwili obecnej takimi częściami handluje tylko serwis Nikon Polska i do ceny matówki doliczają cenę za założenie. Znalazłem inny serwis w Chorzowie i tam gość powiedział mi dokładnie to samo. Czytałem gdzieś na tym forum że matówki są po 80 zł i można je kupić w sklepie. Jeśli ktoś ma namiary na taki sklep to bardzo proszę. Ramka się znalazła i sprężynka też, więc potrzebuję do szczęścia jedynie matówki.
carlos_76
14-06-2007, 19:31
A takie coś cię nie interesuje ?
http://www.allegro.pl/item205391246_matowki_do_manualnego_ostrzenia_supe r_okazja_.html
albo
http://www.allegro.pl/item202777532_matowki_do_manualnego_ostrzenia_supe r_okazja_.html
Tylko to udało mi się znaleźć :-( o dostępności w sklepach nic nie wiem.
Pershing
14-06-2007, 20:09
Dzięki carlos, te też znalazłem i jak nie będzie innej możliwości to pewnie będę musiał taką kupić. Z tym matówkami jest jeden mały problem i nie chodzi o cenę tylko z taką matówkę światłomierz wariuje i trzeba za kazdym razem wprowadzać korektę EV. No panowie może jednak ktoś zna jakiegoś sprzedwacę zwykłych matówek.
Pershing
18-06-2007, 22:29
Nie chcąc zakładać nowego wątku ponawiam apel w starym. Gdzie kupić zwykłą matówkę do D50. Przeszperałem cały net i jedyne co znalazłem to na allegro z rastrem i klinem, a do tego gośc który to sprzedaje ma 1 komentarz więc narazie nie zaryzykuję. Gdzieś wyczytałem na tym forum że matówki to można w sklepach kupić po 80 zł i jest tego pełno. Pytam panowie i panie gdzie. Bo wszystkie serwisy z jakimi się kontaktówałem twierdzą, że matówki się w Polsce nie kupi, ewentualnie okazayjnie z rozebranego uszkodzonego body.Nikon nie sprzedaje części zamiennych chyba że z doliczoną ceną za robociznę. No pomóżcie. Za miesiąc wyjeżdżam na wakacje i chciałbym mieć mojego nikosia sprawnego jak dawniej.
nie wiem jakie przejscia masz z NP ale najsensowniej byloby do nich uderzyc imo
mario_Scott
27-06-2007, 23:24
W Sosnowcu masz serwis w churtowni fotograficznej, niestety nie znam nazwy ulicy ale łatwo trafić, Idąc od dworca głównego PKP w kierunku Milowic na rądzie nie skręcasz pod most tylko przejściem podziemnym przechdzisz na wprost i za około 200 m msz po prawej stronie.