PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon d750 vs sony a7 III

Strony : 1 [2]

Ligo
05-06-2018, 18:45
Nie wiem o co chodzi, ale nie każdy lubi FB, nawet jesli ma tam konto. Zmuszanie do uczestnictwa jest mało finezyjne.

boobass
05-06-2018, 19:01
Opisz dokładnie jakich warunków szukasz, postaram się zreplikowac

A7III/35/55/85/135

kurczeblade
05-06-2018, 19:03
Koesh to wyjaśnij mi o co chodzi. Trochę osób podało tutaj argumenty na temat A7iii. Nagle znaleźli się użytkownicy, którzy stwierdzili że ten aparat jest dobry na papierze, ale to co jest na papierze nie jest wystarczające, że na YT testy mogą być mało obiektywne itp. naciskając dalej że potrzebują opinii od zwykłych posiadaczy aparatów, które potwierdzą że faktycznie to wszystko co jest na papierze przelewa się w praktyce. Zatem podałem jak na tacy, namiar do dyskusji w której wypowiadają się użytkownicy tego modelu aparatu, gdzie sporo zostało tam wyjaśnione! ale po podaniu namiaru na ten temat, nagle zrobił się problem bo trzeba wejść na grupe, jak na miliony innych takich grup. WTF ?

ksh
05-06-2018, 19:10
Jak to o co chodzi, przecież sam jesteś teoretykiem, a jednak mocno ciśniesz że super, kup sprzęt i spokojnie wrzucaj własne obserwacje, będzie to najlepsze co można zrobić.
Ja mam wcześniejszy model i wiem co można się spodziewać po nowszym, który otrzymał sporo na plus, tylko że dla mnie to jest obojętne bo to co mam wstrzeliło się dobrze w moje potrzeby.
Mogę też tylko teoretyzować o A7III ale dostrzegam wiele sprzeczności w tym co użytkownicy opisują, z jednej strony mamy euforie, a z drugiej że coś działa tak samo jak u poprzednika mimo że na papierze jest bajka.

kurczeblade
05-06-2018, 19:15
Poza tym jest tu kolega boobass który aż się prosi sam żeby zadawać mu pytania, no ale nie, lepiej udawać że go nie ma i dalej podziwiać swoje cudowne Nikony ;) ;) ;) ;)

boobass
05-06-2018, 19:24
Poza tym jest tu kolega boobass który aż się prosi sam żeby zadawać mu pytania, no ale nie, lepiej udawać że go nie ma i dalej podziwiać swoje cudowne Nikony ;) ;) ;) ;)No jestem i mogę poodpowiadać. Zaznaczam jednak, że pierwszy "kotlet" za 3 tygodnie. Do tego czasu portrety w dobrym świetle. Ba, nawet będą doświetlane. Do tej pory W DOBRYM SWIETLE zarówno EyeAF oraz cicha migawka są praktycznie nieomylne. Do tej pory korzystając z innych aparatów rozpoznawanie twarzy uważałem za niewiele wnoszący bajer, bo średnio działał. Teraz używam EyeAF oraz rozpoznawania twarzy cały czas. Kompletnie nie przekadrowuje nic, korzystam ze wszystkich pól af, które są rozlozone bardzo szeroko. To jest bardzo bardzo duże udogodnienie.

A7III/35/55/85/135

Ligo
05-06-2018, 19:33
No i widzicie. Jest boobass, podaje konkrety i nie trzeba łazić po milionach grup, które_nie_mogą_się_mylić.

ksh
05-06-2018, 19:39
...lepiej udawać że go nie ma i dalej podziwiać swoje cudowne Nikony ;) ;) ;) ;) Mrugaj mrugaj bo tak wygląda cała dyskusja, moje zabawki lepsze hmm... nawet te, których jeszcze nie mam :)

cz4rnuch
05-06-2018, 19:51
...dostrzegam wiele sprzeczności w tym co użytkownicy opisują, z jednej strony mamy euforie, a z drugiej że coś działa tak samo jak u poprzednika mimo że na papierze jest bajka.A jakieś namiary na te sprzeczności i opisy, bo w po raz któryś Cię o to wypytuję i za każdym razem odzew jest taki sam. Czyli go nie ma :)

ksh
05-06-2018, 19:54
Raczej dyskusje na dpreview czyli też mocno "elitarnie" :)
Napisałem że to wszystko teoretyzowanie.

cz4rnuch
05-06-2018, 19:56
A jakieś konkretne namiary na potwierdzenie tego co napisałeś?

ksh
05-06-2018, 20:10
Ale sprecyzuj co to może znajdę w historii.

slaweko
05-06-2018, 20:51
Jeden z Kolegów napisał, że A7III ma lepsze iso od D750. A np.: optyczni przetestowali obie puszki i wyszło im odwrotnie. Nikt tutaj tego nie zauważył. No i poszło w świat hehe. Albo, że A7III ma lepszy AF od D750. Naprawdę??? Zwłaszcza w słabym świetle...

cz4rnuch
05-06-2018, 20:56
Ale sprecyzuj co to może znajdę w historii.To raczej pytanie do Ciebie o to co miałeś na myśli we wcześniejszym wpisie :) Napisałeś, że ktoś coś, ale to brzmi jak dla mnie zbyt ogólnie.

boobass
05-06-2018, 21:11
Jeden z Kolegów napisał, że A7III ma lepsze iso od D750. A np.: optyczni przetestowali obie puszki i wyszło im odwrotnie. Nikt tutaj tego nie zauważył. No i poszło w świat hehe. Albo, że A7III ma lepszy AF od D750. Naprawdę??? Zwłaszcza w słabym świetle...Dpreview twierdzi jednak inaczej.
At higher ISO values, the a7 III pulls ahead of the D750, and is up there with the best performing low light cameras in terms of deep shadow noise, which is indicative of increased dynamic range at those ISO values. This is in part due to the a7 III's dual gain architecture, which switches the sensor to a higher sensitivity mode at the pixel level; check out the jump in dynamic range at ISO 640 when compared to the D750 in Bill Claff's quantitative measurements. The greater high ISO dynamic range gives the a7 III, and most recent Sony sensors, a leg up in noise performance of pushed high ISO shadows compared to more traditional sensors.

A7III/35/55/85/135

kurczeblade
05-06-2018, 21:34
Mrugaj mrugaj bo tak wygląda cała dyskusja, moje zabawki lepsze hmm... nawet te, których jeszcze nie mam :)
He he he. Możesz spać spokojnie, póki co nie opuszczam Nikona. Ale wywołam kolejny raz w Tobie żal, twierdząc że lustrzanki w klasie do 10,000 w Nikonie, łącznie z nowym d850 2x krotnie droższym mogą lizać pięty takiemu A7iii. Zobaczymy co teraz wyrzuci na rynek Nikon w kwocie do 10,000zł, co tam ciekawego upierniczy w stosunku do d750(następcy d700) może slot kart pamięci? może czasy do 1/2000? moze ograniczy informacje na górnym wyświetlaczu? może zawęzi pole pól AF? Może zrobi jeszcze z gorszych materiałów, podnosząc cenę? a może stwierdzi że znow warto zmienić linie i amatorzy nie potrzebują w ogóle LCD, albo oszczędzi na wsadzaniu matryc, i zrobi analoga ? No albo może zrobi kolejną akcje przy której zapomni "ups" czym jest kontrola jakości, w której aparaty zaczną rozpadać się w rękach i dopiero masowe pozwy z całego świata postawią ich na nogach ;) Obstawiamy?

Rafaello666
05-06-2018, 22:15
A za 3300-3500 można kupić używane 24-70 2.8 i mamy jakość zdecydowanie lepszą od przyzwoitej.

Zapewne dokupię coś tej klasy za jakiś czas. Na ten moment 24-120 jest ok, bo jest dobry i tani. Raczej z niego nie zrezygnuję, nawet jesli zakupię coś bardziej profi.

markB
05-06-2018, 23:19
łącznie z nowym d850 2x krotnie droższym mogą lizać pięty takiemu A7iii.

Rozumiem, że posiadasz ten aparat od dłuższego czasu i zdążyłeś go dokładnie przetestować, skoro formułujesz tak zdecydowaną opinię. Bo powoływanie się na kolegów z fejsa, którzy oglądali tą puszkę przez szkło gabloty, jest niewiarygodne.

nie.Znajomy
05-06-2018, 23:36
Ja pierdziu, kurczak! - (kataryniarzu jeden! ;-) )
No dosłownie nie da się już czytać tych Twoich, powtarzanych jak mantra, wynurzeń o przewadze kijka nad siekierką. Idź chłopie do sklepu i kup se wreszcie to a7III. Jak tego szybko nie zrobisz to przewiduję, że niechybnie zamęczysz tu na śmierć wszystkich adwersarzy.

Ligo
05-06-2018, 23:36
Kurczeblade - z całym szacunkiem, ale takie określenia, jak miażdżyć, orać, czy lizać stopy są mało poważne i zalatują gimbazą. Tym bardziej, jeśli D850 jest klasą samą dla siebie.
A mówi to użytkownik Sony.

kurczeblade
05-06-2018, 23:38
Niewiarygodne jest to że trafia się kolejna osoba na tym forum która udowadnia fakt, jak silne jest przywiązanie do firmy która pokazuje swoim użytkownikom środkowy palec. W gablotę to się polecam rozpędzić i uderzyć głową, tak żeby fascynacja nad jednyna "słuszną" firma przeszła, i tak żeby później móc się otrząsnąć z tego fanatyzmu i przeczytać ponownie ze zrozumieniem że dyskusja ma miejsce z osobami którzy używają tego sprzętu.

Teu
05-06-2018, 23:42
6 stron wątku w 1 dzień- gj chłopaki! :D
Ja tam mam d750 i sobie chwalę, ale coś czuję, że jak Nikon czegoś ciekawego nie pokaże to a7iv (może v bo 4 to podobno w Azji się źle kojarzy) będzie moja. ;-)

morzon
05-06-2018, 23:43
Nie, niewiarygodne jest to, że piszesz, że jeden aparat może lizać pięty drugiemu (nie ważne który któremu), jakby to była jakaś licytacja w podstawówce na przerwie, na dodatek nie mając żadnego z nich i nie używając ich :DDDD Esencja forumowych prawd i opinii.

ksh
05-06-2018, 23:47
... d850 2x krotnie droższym mogą lizać pięty takiemu A7iii. Oczywiście na papierze albo w zamkniętej grupie na fejsie ? ;)

Zobaczymy co teraz wyrzuci na rynek Nikon w kwocie do 10,000zł, co tam ciekawego upierniczy w stosunku do d750(następcy d700)... D750 ni ebył zadnym następcą, a tym bardziej D700, to była pucha ratująca kiepską wtedy sytuacje nikona po kłopotach z D600 i D800, a i tak okazało się że D750 miał kłopoty.
Nowa polityka nikona jak widać jest dobra, od dłuższego czasu same dobrze sprzedające się modele, co nowego to zobaczymy, zapewne kastrat FX dla dobrej ceny, może "poprawki" D500 i D5 co gdzieś tam plotkują, no i bezlustra, które zakładam będą wzbudzać sporo emocji i euforii nawet na papierze :)

kurczeblade
06-06-2018, 00:12
Koesh co do ceny, to wystarczy wejść na ceneo i sobie porównać. Nikon się ratował ? Czym ? Przeniesieniem produkcji na tańszy rynek i cięciem kosztów przy kontroli jakości? Tymi wadami fabrycznymi od modelu d600/d800/d750. Udawaniem że nie było wad fabrycznych do momentu aż poleciał pozew światowy? czy Wy serio nie widzicie, tandetnych zagrywek tej korporacji, bo ja mimo że mam dwa aparaty które już na linii miały wady, zaakceptowałem to, nawet dostałem nowe migawki i wciąż robię tymi aparatami zdjęcia, ale zauważam że jednoczesnie taki Nikon, ma gdzieś zapotrzebowanie swoich użytkowników, bo jest nastawioną firma która chce jak najmocniej wydoić takich ludzi jak my. Więc sorry resory, widząc to że takie bezlusterkowce z każdy modelem idą do przodu, rozwijają się technologicznie i firma z każdym następnym modelem dodaje coś, a jednocześnie widzę że nie zabiera czegoś(jak to robi Nikon/Canon) to nie patrząc przez pryzmat firmy łatwo mi zauważyć że konkurencja robi bardzo dobry produkt. Ps:. Wciąż jest tu kolega boobass który aż się prosi o zadawanie pytań na temat A7iii , kolejny raz się przypomniał, no ale wolicie sie pokopać z takim outsiderem jak ja, zamiast porozmawiać z bobasem o tym aparacie ;)

ksh
06-06-2018, 00:30
No to może już jesteśmy na etapie że napiszesz co ci brakuje w tych paskudnych nikonach, z tego co czytam męczysz się z nikonem, kup sobie coś tańszego soniaka i zobaczysz czy to lepsze czy nie.

kurczeblade
06-06-2018, 09:09
Proszę bardzo, w Nikonie brakuję mi aparatu o podobnej specyfikacji i możliwościach A7iii za podobną cenę.

madebyzosiek
06-06-2018, 09:36
Proszę bardzo, w Nikonie brakuję mi aparatu o podobnej specyfikacji i możliwościach A7iii za podobną cenę.

Koronny argument powiem Ci, sprowadziłeś nim pytających do parteru...
Patrzę po tygodniu na ten wątek i myślę, że poza kolegą boobass, który posiada A7 III i może odpowiedzieć na nurtujące nas pytania, nie ma tutaj z kim rozmawiać. Ot, typowa przepychanka systemowa z głosem rozsądku kolegi cz4rnuch, który jednak jest ukierunkowany posiadanym A7 i napaleniem kolegi kurczeblade, który się naczytał, ale zamiast kupić i nas tu wyrwać z butów, powtarza ten sam tekst w kilkunastu postach...
Ja tam czekam na obiektywne wrażenia kolegi boobass pod koniec czerwca. To da więcej, niż kolejne kilkadziesiąt postów tej przepychanki bez sensu ;)

Xavier80
06-06-2018, 09:43
Mnie zastanawia deprecjonowanie oczywistych przewag A7iii. Mam na myśli np stabilizację matrycy,. W dobie doskonałych optycznie, niestabilizowanych, jasnych i cięzkich stałek jest to przecież obiektywna przewaga. Tak samo jak pokrycie punktami af, przecież jest to oczywista wygoda korzystania ( można korzystać tylko z centralnych, ale zawsze jest opcja). Albo fps, można nie korzystać, ale przyjdzie czas , że sie przyda to będzie jak znalazł. Co do przesiadek Canoniarzy ( to prawda, jest ich masa), to myślę, ze po części wynikają one też z łatwiejszej zmiany systemu, swoją szklarnię, zanim jej nie zechcą wymienić mogą podłączać przez MC-11 a to spora wygoda.

dranio
06-06-2018, 10:02

Niestety, musisz zmienić system. Ja np. zmieniłem na Nikona, bo w poprzednim systemie brakowało mi kilku rzeczy. A używałem go prawie 20 lat...

kurczeblade
06-06-2018, 10:37
Mnie zastanawia deprecjonowanie oczywistych przewag A7iii. Mam na myśli np stabilizację matrycy,. W dobie doskonałych optycznie, niestabilizowanych, jasnych i cięzkich stałek jest to przecież obiektywna przewaga. Tak samo jak pokrycie punktami af, przecież jest to oczywista wygoda korzystania ( można korzystać tylko z centralnych, ale zawsze jest opcja). Albo fps, można nie korzystać, ale przyjdzie czas , że sie przyda to będzie jak znalazł. Co do przesiadek Canoniarzy ( to prawda, jest ich masa), to myślę, ze po części wynikają one też z łatwiejszej zmiany systemu, swoją szklarnię, zanim jej nie zechcą wymienić mogą podłączać przez MC-11 a to spora wygoda.

Tutaj te przewagi musisz wymienić wszystko w punktach jak dzieciom w przedszkolu, najlepiej dużymi literami ;) ale jak już wymienisz te oczywistości, to i tak dużo osób minie się z tematem. Mało tego, w Canoniarze jak jeden mąż stwierdzają że ten autofocus w A7iii jest tak dobry że nie wyobrażają sobie powrotu do Canona. Nie chodzi już tylko o pokrycie punktami AF ale też o skuteczność tego AF"u która w połączeniu z 10kl/s mnogościa trybów af, gdzie wszystko dziala, trafia i zapiernicza jak katarynka. Nie wspominając nic o stabilizacji, 24 mpx które idealnie uzupełniają tego skutecxnego af,a do pracy przy reportażu, portrecie, cichej migawki, bardzo wysokiego używalnego ISO z dobrej matrycy, czasów 1/8000. Pokażcie mi lustrzankę Nikona ff w kwocie do 10k która posiada takie osiągi. Ten aparat jest wprost idealnym sprzętem trafionym pod fotografię ślubną i portretową.

kurczeblade
06-06-2018, 11:15
Niestety, musisz zmienić system. Ja np. zmieniłem na Nikona, bo w poprzednim systemie brakowało mi kilku rzeczy. A używałem go prawie 20 lat...

Tak myślę, w sobotę będę A7iii mógł przetestować na weselu, ale jeszcze poczekam na krok Nikona, zobaczę co wyjdzie z tych zapowiadanych teraz aparatów, chociaż nie spodziewam się rewolucji. Możliwe że pod koniec sezonu pojawi się A7iii u mnie.

ksh
06-06-2018, 12:40
Jaką byś chciał rewolucje w nikonie ponad to co jest obecnie w D500 czy D850 plus szklarnia do tego ?

slaweko
06-06-2018, 13:14
Koesh, to bardzo proste przynajmniej dla mnie: w FF więcej i szerzej pkt AF. Ja piszę o tym od dwóch lat...

dandan
06-06-2018, 13:18
kurczeblade, może Ty najpierw przetestuj ten korpus, a dopiero później się nim pozachwycaj :-)
Pamiętaj tylko o dwóch rzeczach -wydajność baterii jest na czas pracy, a nie na ilość zdjęć i koniec z laserami w kontrze.

ksh
06-06-2018, 13:25
Koesh, to bardzo proste przynajmniej dla mnie: w FF więcej i szerzej pkt AF. Ja piszę o tym od dwóch lat...

To jest sensowne i to bardzo.
Ja bym chciał w Nikonie normalne wifi i normalne wysyłanie na kompa materiału z karty i AF w trybie LV przynajmniej na poziomie canona.

kurczeblade
06-06-2018, 14:03
Dokładnie to.
No i bedac skromnym, 24 max 30mpx. Takie podstawy jak 1/8000s i dwa sloty na karty pamięci, bo już plotki chodzą że będzie 1 slot. Już nie wymagam tej stabilizacji i ficzerow z A7iii ale podstawowe rzeczy jakie wymieniłem, są ograniczane w FF do 10k w Nikonie/Canonie tylko wyłącznie marketingowo. dandan baterii schodzi ludziom tak przy całym dużym reportażu tak 1.5 więc spokojnie jedna zmiana, tak jak teraz to robię.

boobass
06-06-2018, 14:20
Na jednej baterii robisz spokojnie reportaż dzienny i zostaje jeszcze pół baterii Jeśli jesteś maniakiem oglądania materiału w wizjerze to bateria schodzi szybciej. Całodniowy czas pracy nie jest żadnym zupelnie problemem. Dwa dni pracy chyba są wystarczające na jednym ładowaniu. Bateria zewnętrzna ładowarka ładuje się trochę ponad godzinę w hahnelu cube 2. Nawet dwie baterie jednocześnie. Zasilanie absolutnie nie jest problemem w tym aparacie. Posiadając dwie naładowane baterie robicie zdjęcia 4 dni z materiałem na poziomie 2,5tys. Jeśli komuś to nie wystarcza to ja przepraszam ale faktycznie bezlustro jest nie dla niego.

A7III/35/55/85/135

boobass
06-06-2018, 14:25
Z wad, ale to raczej generalnie wada bezluster, niestety budząca się matryca. Często zmieniam szkla i gruszka jest zawsze w mojej kieszeni. Poza tym wielkość może być również dla niektórych osobliwością i radziłbym wyposażyć się w grip, ponieważ mały palec szwenda się pod korpusem

Poza tym, ja rzadko kiedy noszę aparat na pasku, raczej w ręku i zdarzyło mi się już dokupować muszlę oczną, bo ta jest podatna na wyskoczenie jak ją delikatnie zawadzić czymś.

A7III/35/55/85/135

morzon
06-06-2018, 14:44
Poza tym, ja rzadko kiedy noszę aparat na pasku, raczej w ręku i zdarzyło mi się już dokupować muszlę oczną, bo ta jest podatna na wyskoczenie jak ją delikatnie zawadzić czymś.

W nikonie to też norma, w D750 nie wiem czy tydzień miałem tę muszę oczną. Przy wyciąganiu z torby/plecaka momentalnie schodzi. Na szczęście u majfrendów można kupić za jakieś 0.8$ (w PL - 60zł).

madebyzosiek
06-06-2018, 14:52
Tutaj te przewagi musisz wymienić wszystko w punktach jak dzieciom w przedszkolu, najlepiej dużymi literami ;) ale jak już wymienisz te oczywistości, to i tak dużo osób minie się z tematem. Mało tego, w Canoniarze jak jeden mąż stwierdzają że ten autofocus w A7iii jest tak dobry że nie wyobrażają sobie powrotu do Canona. Nie chodzi już tylko o pokrycie punktami AF ale też o skuteczność tego AF"u która w połączeniu z 10kl/s mnogościa trybów af, gdzie wszystko dziala, trafia i zapiernicza jak katarynka. Nie wspominając nic o stabilizacji, 24 mpx które idealnie uzupełniają tego skutecxnego af,a do pracy przy reportażu, portrecie, cichej migawki, bardzo wysokiego używalnego ISO z dobrej matrycy, czasów 1/8000. Pokażcie mi lustrzankę Nikona ff w kwocie do 10k która posiada takie osiągi. Ten aparat jest wprost idealnym sprzętem trafionym pod fotografię ślubną i portretową.

Nie mogłem się powstrzymać od wspomnień ;)

"kurczeblade
19-09-2014, 10:25

Dobrze że powstał ten wątek. Teraz można zobaczyć ilu maruderów mamy na forum - w innym wątku oczywiście :)
Jestem coraz bardziej przekonany do tego sprzętu, idealnie trafia w moje gusta fotograficzne.
-Jest idealny do portretowania, rozpiętość tonalna matrycy, wystarczająca duża ilość mpix, precyzyjny AF. nie jest klocem jak D800 - dla mnie bardziej skromny= mniej zwraca na siebie uwagę na plenerach i sticie to fajna rzecz.
-Idealny do reportażu ślubnego, AF AF AF - czego więcej potrzebować, leciutki dobrze dopasowany do jasnych stalek z serii G, gibany wyświetlacz, często robiłem zdjęcia z góry na weselach z podniesionej ręki na wyczucie, teraz będę mógł patrzyć się na ekranik i nie walić na wyczucie. Matryca wiadomo, wyciąganie z rawów, mały szum na wysokim iso, wystarczające 24mpix nie 36 które nie jest potrzebne w połowie do repo. ślubnego.
Do tego, uszczelnienia, dobre pokrycie kadru w wizjerze, znana już mi wygodna ergonomia z Nikona D600 i wiele wiele innych dobrodziejstw.
Jeszcze dochodzi fotografia klubowa, jakieś eventy - to oczywiście podobnie jak ślub/wesele. Mnie cieszy że jest wielkości D600, oprócz tego wszystkiego co jest w nim na pro. to można spokojnie bez gripa brać na spacery - moim zdaniem Nikon trafił bardzo dobrze w oczekiwania niektórych. Ja się powstrzymywałem przed D800/810 ze względu na tą matrycę, fajnie do portretu itp. ale z drugiej strony po co do reportażu taka, do portretu 24mpix wystarczające -ja nie drukuję plakatów ze zdjęć. Waga może ktoś powiedzieć że przesadzam bo większe cięższe aparaty są wygodniejsze, ale jak się chodzi z torbą (aparatem) około 20godzin mając drugi aparat 2-3 obiektywy, lampy akcesoria, to fajnie minimalizować tą wagę - ja do tego celu idę, leciutkie, praktyczne i wygodne i nie najdroższe. Aparat miód malina! :) :)
Szkoda tylko że w kieszeni dziura budżetowa i póki co można sobie pomarzyć i pozazdrościć pierwszym nabywcą :D"

No i...

"kurczeblade
26-08-2015, 12:48
Nie ma co czytać, kupować! :)
Najlepszy aparat do 10k!"

Oczywiście to archiwalne posty w temacie o D750 :)

W nikonie to też norma, w D750 nie wiem czy tydzień miałem tę muszę oczną. Przy wyciąganiu z torby/plecaka momentalnie schodzi. Na szczęście u majfrendów można kupić za jakieś 0.8$ (w PL - 60zł).

Właśnie za to uwielbiam D700 i D500... Nic się nie gubi ;)
boobass z niecierpliwością będę zaglądał pod koniec czerwca na forum. Bardzo ciekawi mnie jaka jest skuteczność AFu w pracy na weselu pod światła DJ/zespołu (lasery lub ledy), jak sprawnie działa AF-C, szczególnie ze słabym światłem. Powiedz jeszcze masz jakąś lampę? Jest w Sony sensowny odpowiednik SB910?

kurczeblade
06-06-2018, 15:12
madebyzosiek

19-09-2014
poszukaj jeszcze wspomnień za czasów naszych rodziców, tam wspominali że Zenit to dobry aparat :D a jak pokopiesz na forach pentaxa to znajdziesz moje posty z jakiegoś 2009-2010 roku gdzie pisałem o pentaxie że jest dobry, trochę później o Canonie :) Mamy obecnie połowę 2018r. tak się zajarałeś tym postem, że chyba już o tym zapomniałeś że czas i technologia poleciały wraz z czasem do przodu, i wtedy nie było takiego A7iii :D

boobass
06-06-2018, 15:13
Na wyjazdy mam malutkiego godoxa tt350s (lp24). Jest mocny godox tt600 (lp60) jeszcze. Na plener na miejscu mam godoxa ad600. Wyzwalania wszystko godoxem xpro. Są systemowe lampy, ale ich nie znam. Godox mi pasuje, nawet bardzo.

A7III/35/55/85/135

ksh
06-06-2018, 15:14
Na jednej baterii robisz spokojnie reportaż dzienny i zostaje jeszcze pół baterii... Ile finalnie zdjęć ?

dranio
06-06-2018, 15:18
Technologia leci do przodu, a poziom zdjęć niekoniecznie - to tak filozoficznie. I niektórzy robią świetne zdjęcia Nikonem D700, albo D3, a inni nie produkują gnioty D850, czy D5.

Ja rozumiem, że dla niektórych czas 1/8000 s. to kluczowy parametr, ale czy dotyczy on fotografów ślubnych? Dwa sloty na karty pamięci przydają się, ale o ile wiem najnowsze egzemplarze D750, wciąż mają je dwa.

Szerszy AF niewątpliwie się przydaje, podobnie jak sprawny AF-C. Tutaj w D750 jest nieco gorzej w porównaniu do A7 III, ale - o dziwo! - wciąż można zrobić ostre zdjęcia.

boobass
06-06-2018, 15:22
Ile finalnie zdjęć ?600 na luzaku jak oglądasz, można i 800

A7III/35/55/85/135

kurczeblade
06-06-2018, 15:27
dranio ale tu nie rozmawiamy o worflow ludzi, rozmawiamy o możliwościach sprzętu pod względem typowo technicznym, nawet jak ktoś robi sobie gorsze zdjęcia i robi sobie typowo amatorsko, to ma prawo czerpać korzyści z dobrodziejstw technologicznych.

boobass czyli spokojnie na 2 bateriach ogarniasz się jeden standardowy reportaż. Baterie można zmienić dopiero gdzieś spokojnie na weselu, a pierwszą wrzucić do ładowania. Czyli praktycznie tak samo jak w moich Nikonach.
Jakie wcześniej miałeś lustrzanki ?

Ligo
06-06-2018, 15:29
Ja rozumiem, że dla niektórych czas 1/8000 s. to kluczowy parametr, ale czy dotyczy on fotografów ślubnych?
Jak najbardziej. Choćby do portretów przy f1.4 w plenerze na słońcu.

dranio
06-06-2018, 15:30
dranio ale tu nie rozmawiamy o worflow ludzi, rozmawiamy o możliwościach sprzętu pod względem typowo technicznym, nawet jak ktoś robi sobie gorsze zdjęcia i robi sobie typowo amatorsko, to ma prawo czerpać korzyści z dobrodziejstw technologicznych.

Ależ ma prawo i korzysta. Czasem jednak wiąże się to z koniecznością przejścia do konkurencji. O ile wiem, KAŻDY system ma jakieś ograniczenia, wąskie gardła, itp. przypadłości, których nie ma konkurencja (ale za to ma inne problemy).
Jak w życiu, "zawsze, kurna coś" :P :)

boobass
06-06-2018, 15:31

boobass czyli spokojnie na 2 bateriach ogarniasz się jeden standardowy reportaż. Baterie można zmienić dopiero gdzieś spokojnie na weselu, a pierwszą wrzucić do ładowania. Czyli praktycznie tak samo jak w moich Nikonach.
Jakie wcześniej miałeś lustrzanki ?D80, d200, k7, k5, 6d.
Potem bezlustro, Olka om-d E1, fujiki x pro, xt1, Sony A7 pierwszej generacji.

A7III/35/55/85/135

kurczeblade
06-06-2018, 15:34
Boobass, coraz częściej w D750 używam LV - często robię z LV coś jak mnie już plecy bolą i nogi od nachylania. Ale ostatnio po 2 dniowym maratonie ślubów, 3 dni miałem plener, i praktycznie plener cały obleciałem na LV w D750 bo nie musiałem wtedy kucać i się nachylać :D (chociaż żarło baterie na maks) Powiedź mi czy często używasz ostrzenia z LCD czy jest duża różnica w baterii jak używa się do ostrzenia ekranu LCD w stosunku do używania samego wizjera ?

dranio
06-06-2018, 15:36
Jak najbardziej. Choćby do portretów przy f1.4 w plenerze na słońcu.

Użytkownikom D6x0/750 w takim razie pozostają filtry szare...

cz4rnuch
06-06-2018, 15:42
...Powiedź mi czy często używasz ostrzenia z LCD czy jest duża różnica w baterii jak używa się do ostrzenia ekranu LCD w stosunku do używania samego wizjera ?W każdym bezlustrze Sony kadrując ekranikiem zrobisz więcej zdjęć niż na wizjerze (tak gdzieś około 10-15%).

Pawel92
06-06-2018, 16:15
Przeleciałem watek i doznałem objawienia: otóż okazuje się, iż D750 stracił tytuł najlepszego aparatu foto we Wszechświecie. Zastąpił go jedyny w sobie, a zarazem jakże wspaniały A7III. Ktokolwiek miałby jakiekolwiek wątpliwości dotyczące tej tezy (jako całość, lub tez poszczególnych jej elementów), musi się liczyć z daleko idącymi konsekwencjami.
Jak to mawiają w mojej okolicy: le ridicule ne tue pas :smile:

boobass
06-06-2018, 16:16
Boobass, coraz częściej w D750 używam LV - często robię z LV coś jak mnie już plecy bolą i nogi od nachylania. Ale ostatnio po 2 dniowym maratonie ślubów, 3 dni miałem plener, i praktycznie plener cały obleciałem na LV w D750 bo nie musiałem wtedy kucać i się nachylać :D (chociaż żarło baterie na maks) Powiedź mi czy często używasz ostrzenia z LCD czy jest duża różnica w baterii jak używa się do ostrzenia ekranu LCD w stosunku do używania samego wizjera ?Tak jak napisał cz4rnuch, robisz mniej zdjęć. Ja głównie używam wizjera, mamy taką porę roku, że ekran jest w słońcu nieczytelny

A7III/35/55/85/135

Xavier80
06-06-2018, 16:26
Przeleciałem watek i doznałem objawienia: otóż okazuje się, iż D750 stracił tytuł najlepszego aparatu foto we Wszechświecie. Zastąpił go jedyny w sobie, a zarazem jakże wspaniały A7III. Ktokolwiek miałby jakiekolwiek wątpliwości dotyczące tej tezy (jako całość, lub tez poszczególnych jej elementów), musi się liczyć z daleko idącymi konsekwencjami.
Jak to mawiają w mojej okolicy: le ridicule ne tue pas :smile:

Czemu ma służyć ten post na poziomie gimbazy? Ani D750 taki nie był i nie jest, ani Sony nie aspiruje. Dorabiasz ideologie nasączoną jakimiś własnymi uprzedzeniami. Zamiast zaśmiecać ten wątek idź leczyć kompleksy gdzie indziej

MstrG
06-06-2018, 16:32

No dokładnie :) w obu przykleiłem to ustrojstwo na taśmę dwustronnie klejącą ;)

madebyzosiek

19-09-2014
poszukaj jeszcze wspomnień za czasów naszych rodziców, tam wspominali że Zenit to dobry aparat :D a jak pokopiesz na forach pentaxa to znajdziesz moje posty z jakiegoś 2009-2010 roku gdzie pisałem o pentaxie że jest dobry, trochę później o Canonie :) Mamy obecnie połowę 2018r. tak się zajarałeś tym postem, że chyba już o tym zapomniałeś że czas i technologia poleciały wraz z czasem do przodu, i wtedy nie było takiego A7iii :D

No właśnie. Prawie 4 lata zajęły konkurencji na dogonienie D750, w sumie 6Dmk2 w mojej skromnej opinii nie jest lepszy, ale a7III wprowadził zamieszanie jak widać nie tylko w mojej głowie.
Wyjdzie następca D750 lub Nikon pokaże wreszcie porządne bezlustro i historia znowu się będzie powtarzać. Migracje międzysystemowe zawsze generują koszty ;)

Pawel92
06-06-2018, 16:41
Czemu ma służyć ten post na poziomie gimbazy? Ani D750 taki nie był i nie jest, ani Sony nie aspiruje. Dorabiasz ideologie nasączoną jakimiś własnymi uprzedzeniami. Zamiast zaśmiecać ten wątek idź leczyć kompleksy gdzie indziej
Nie trzeba było długo czekać na konsekwencje :mrgreen:
Moj post dotyczył entuzjastycznie głoszonych na przestrzeni ostatnich lat tez przez naszego forumowego kolegę, a tu się dowiaduję ze mam jakieś schorzenia. Kto wie...

madebyzosiek
06-06-2018, 16:51
kurczeblade mi nie chodzi o wspominanie Zenita, czy Nikona F, ale o bliźniaczo podobny zachwyt... Wtedy skończyło się zakupem D750, który aż do poczytania o A7III był doskonały. Życzę Ci zatem, żebyś kupił A7III i był z niego tak samo zadowolony, jak przez ostatnie lata z D750. Chętnie też przeczytam jakieś wnioski z jego użytkowania w warunkach, które są dość wymagające i mnie interesują. Nie chce mi się natomiast kolejny raz czytać o tym, że to najlepszy aparat do 10k dla ślubniaka i portrecisty. To już wiem, pisałeś o tym kilkanaście razy. Chcę konkretów, czyli jak się spisuje af w wymagających warunkach, kiedy kontrast jest w różnych miejscach, niekoniecznie tam gdzie ja mam punkt ostrości. Jak szybko się steruje z użyciem tej ergonomii, jak w praktyce wygląda seria, ile zdjęć jest ok z tych 10 w pięknym słońcu, a ile w trakcie pierwszego tańca. Przykładowo D500, choć nie jest FXem, radzi sobie doskonale w każdych tych warunkach, też ma pokrycie kadru w całości, AF jest jak z kosmosu, seria 10 i najczęściej 10 trafionych w każdych warunkach. Kosztuje poniżej 10k, ma wygodną ergonomię, robi na baterii ponad 1000 zdjęć, można o nim napisać mnóstwo świetnych postów i jedyną jego wadą przy Sonym jest matryca DX... Chcę wiedzieć, czy takie A7III może go zastąpić...

ksh
06-06-2018, 17:41
kurczeblade jeśli dużo używasz LV to oczywiście soniak lepiej się spisze, wizjer pobiera więcej prądu ale mniej jest załączany od ekranu, wiec według mnie wychodzi na to samo lub nawet mniej zjada baterie jak się pstryka wizjerem, do ekranu musisz dokupić przystawkę bo nic na nim nie widać obojętne jaka wersja A7.

kurczeblade
06-06-2018, 17:42
madebyzosiek z tym że ja wciąż jestem zadowolony z Nikona D750 - nigdzie nie powiedziałem tutaj że nie da się tym aparatem robić zdjęć, albo nie stwierdziłem że jest słabym aparatem :D chociaż kilka osób już mi wmówiło że D750 już u mnie nie robi zdjęć i że wcześniej uważałem ten aparat za dobry, a teraz słaby :D :D :D Mówisz o D500, a D500 wciąż jest cropem. ;)

madebyzosiek
06-06-2018, 17:58
Mówisz o D500, a D500 wciąż jest cropem. ;)

Ale to zasadniczo jedyna jego "wada", choć dla mnie zauważalna tylko na wysokich czułościach i w głębi ostrości. Dlatego jakbym miał pozbyć się go, razem z kilkoma rzeczami DX, to muszę mieć pewność, że taki A7III nie jest lepszy jedynie matrycą, bo to za mało, a "magię FX" spokojnie wyciągam z D700 z odpowiednim szkłem... Jak będziesz miał okazję, to potestuj i opisz wrażenia z A7III. Wylew zachwytów w necie jest dla mnie mało obiektywny.

kurczeblade
06-06-2018, 20:13
Dlatego ja czekam jeszcze na nowości Nikona w tym roku. Jeśli zrobi coś na wzór d750. Zrobi trochę lepszego af,a , wrzuci kilka ulepszeń, i nie zrobi żadnego downgrejda, to może pojawi się coś ciekawego i zachęci do kupna. Ale choćby nzostanie skrojony o ten jeden slot kart pamięci, cokolwiek w stosunku do poprzedników, lub Nikon znów sobie wymyśli jakaś nowa linie, dając coś i jednocześnie zabierając, to kaplica dla mnie z tą marką. Wtedy ewidentnie będzie A7iii - po sprawdzeniu czy faktycznie mi pasuje.

witboy
06-06-2018, 20:25
mi osoboscie w d750 przeszkadza brak 1/8000 reszta ok, nawet przyklad z dzis -> piekniejsza polowka moja zabrała mnie i syna na zdj w makach...godz 18 full słonce i czas na d800 iso 100 1/8000 f 2.2 i tak lekko za jasne 2.5 by bylo ok przy czasie 1/8000 o godz 18 !!

Xavier80
06-06-2018, 20:28
Dlatego ja czekam jeszcze na nowości Nikona w tym roku. Jeśli zrobi coś na wzór d750. Zrobi trochę lepszego af,a , wrzuci kilka ulepszeń, i nie zrobi żadnego downgrejda, to może pojawi się coś ciekawego i zachęci do kupna. Ale choćby nzostanie skrojony o ten jeden slot kart pamięci, cokolwiek w stosunku do poprzedników, lub Nikon znów sobie wymyśli jakaś nowa linie, dając coś i jednocześnie zabierając, to kaplica dla mnie z tą marką. Wtedy ewidentnie będzie A7iii - po sprawdzeniu czy faktycznie mi pasuje.

Następcą D750 powinien być 24-30mpx D850, to jest nierealne, dlatego myślę, że D750 kontynuowany nie będzie, raczej spodziewałbym się następcy D610, bo tu jest co dorzucić (uchylany ekran dotykowe, multicama 20K raczej nie dostanie, ale zamiast 39 polowego np 51 polowy i już będzie progres, nowy expeed i cena w okolicach 10K pln :)

kurczeblade
06-06-2018, 20:33
Mi czasami też brakuje tego 1/8000 chociaż wiadomo wtedy nie robię na pełnej dziurze. Da się to przeżyć, i wątpię żeby Nikon zrobił 1/8000 w aparatach poniżej d8xx

- - - - kolejny post - - - - - -

Następcą D750 powinien być 24-30mpx D850, to jest nierealne, dlatego myślę, że D750 kontynuowany nie będzie, raczej spodziewałbym się następcy D610, bo tu jest co dorzucić (uchylany ekran dotykowe, multicama 20K raczej nie dostanie, ale zamiast 39 polowego np 51 polowy i już będzie progres, nowy expeed i cena w okolicach 10K pln :)

Nie no lipa Panie. Czyli zrobią z d610 takiego d750 z dotykowym ekranikiem i jedyną sensowną zmianą to będzie ta cena 10k - dla nich? ;) Jeśliego dojdzie ta niewygodna buda z d610 i porzucą uchwyt z d750, to będzie kaplica.

Xavier80
06-06-2018, 20:38
Mi czasami też brakuje tego 1/8000 chociaż wiadomo wtedy nie robię na pełnej dziurze. Da się to przeżyć, i wątpię żeby Nikon zrobił 1/8000 w aparatach poniżej d8xx

Nie no lipa Panie. Czyli zrobią z d610 takiego d750 i jedyną sensowną zmianą to będzie ta cena 10k - dla nich? ;) Jeśliego dojdzie ta niewygodna buda, to będzie kaplica.

Wiadomo, że poruszamy się tylko w obszarze spekulacji, ale patrząc na dotychczasową politykę Nikona to taki jest mój typ. Właśnie obstawiam, że następca D610 to będzie taki D750 z dotykowym ekranem, pogłębionym chwytem i nowym expeedem i zapewne około 10K :) Aaa i nie zdziwię się jeśli wzorem D7500 zrobią jedno gniazdo SD i brak możliwości podłączenia gripa.

madebyzosiek
06-06-2018, 20:45
No i właśnie w wyobraźni swojej widzę takiego D500 z dokładnie taką samą specyfikacją i matrycą, nawet mniejszą, 20 MPX FF... Nowy D700... Ale patrząc na D850, to raczej tylko marzenia. Powrót do D500/Dxxx/D5 wzorem D300/D700/D3 jest pewnie tylko w naszych marzeniach...
D850 jest bardzo uniwersalny, ale jednocześnie mocno ukierunkowany na MPX. Ja bym za takiego następcę D700 dał i 12k zł, byle był szybkim, celnym i niezawodnym wołem roboczym z matrycą maks 24 FF...
Tym bardziej ciekawy jestem jak papierowa specyfikacja A7III ma się do realiów.

kurczeblade
06-06-2018, 20:48
Ja właśnie tego się najbardziej obawiam, bo podobnie myślę, ale jaki kur! sens robić gorszy aparat od d750 albo na podobnym poziomie i nazwać następcą d610? No taki żeby zrobić kolejny dojny produkt, do którego dowali się ostro podwyżkę, na której Nikon będzie chciał wydoić swoich użytkowników, a przy okazji zarazem postawi wielu ludzi przed ścianą i skieruję w stronę dużo droższego d850 - kosząc sobie z niego jeszcze wwiekszy zysk, poprzez większą sprzedaż. Myśląc jak mysli Nikon, jest duże prawdopodobieństwo że tak będzie. Zosiek oby Twoje spekulacje sie spełniły ;)

hostman22
06-06-2018, 20:56
kurczeblade (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=62208) a Sony Ciebie nie doi...?
10243

nie.Znajomy
06-06-2018, 21:05
mi osoboscie w d750 przeszkadza brak 1/8000 reszta ok, nawet przyklad z dzis -> piekniejsza polowka moja zabrała mnie i syna na zdj w makach...godz 18 full słonce i czas na d800 iso 100 1/8000 f 2.2 i tak lekko za jasne 2.5 by bylo ok przy czasie 1/8000 o godz 18 !!

a o filtrach ND kolega słyszał ?

ksh
06-06-2018, 21:07
Pytanie co brakuje obecnie D610 żeby w marketingowej papce miało sens, matryca to nadal nawet dla konkurencji po czterech latach problem, więcej pikselków nie koniecznie, grip i drugi slot mogą wywalić bo to amatorski sprzęt jak D7500, pomiar światła i śrubokręt tez mogą wywalić bo mało kto z nowych klientów koniecznie to musi mieć.
Inaczej sprawa ma sie z D750, to jest aparat przeszkadzający od dawna w układzie linii sprzętu, nie widzę tu miejsca na jego następcę, po to ma być zrobione żeby zawodowcy go kupowali bo tańszy od D850 czy D5, a potem płacz że nie ma tej niezawodności co w tym pro sprzęcie ?
W miejsce D750 można spekulować że dopiero bezlustro najtańsze może wskoczyć, jeśli teraz jest taka euforia że wszyscy od imprez i kotletów wywalają sprzęta do śmieci i przesiadają się na soniaka to nic tylko zrobić coś podobnego i już, będzie schodzić jak ciepłe bułeczki zwłaszcza po opiniach na zamkniętych grupach fejsowych ;)

cz4rnuch
06-06-2018, 21:15
To, że Nikon będzie w stanie zrobić równie dobre lub nawet lepsze bezlustro niż Sony jestem sobie w stanie wyobrazić, ale tego, że podobnie je wycenią już nie za bardzo.

ksh
06-06-2018, 21:19
Zakładamy się o piwo że 2200$ będzie kosztowało to tańsze bezlustro Nikona ? :)

morzon
06-06-2018, 21:21
Niby FF za tyle miałby być? xD

ksh
06-06-2018, 21:25
Dokładnie tyle ile teraz A7III, pamiętajmy że pierwsze A7 kosztowało 1800$, a D610 2000$.

Umbra
06-06-2018, 22:19
Tylko teraz role się odwróciły.

ksh
06-06-2018, 22:23
Odwróciły się czyli Nikon jeszcze tańszy ma być ? SOny raczej juz nie wróci z cenami do poziomu pierwszego A7, za dobra sprzedaż i za dużo wpakowali ulepszeń w ewolucji modelu.
Ostatnie dane cipa to spadek sprzedaży sony i canona FF na korzyść nikona ( D750 i D850 ) ale zapewne A7III pozwoli wrócić sony na pierwsze miejsce w sprzedaży FF.

Umbra
06-06-2018, 22:28
Wtedy Sony wchodziło w FF z pozycji aspirującej, a teraz to Nikon musi gonić, bo jest z lekka w lesie ze swoją technologią. Dlatego imo to raczej Nikon będzie musiał powalczyć ceną. Tym bardziej, że nie wiadomo jak to będzie z obiektywami. Musieliby zrobić coś naprawdę szałowego, aby było inaczej.

Ja właśnie tego się najbardziej obawiam, bo podobnie myślę, ale jaki kur! sens robić gorszy aparat od d750 albo na podobnym poziomie i nazwać następcą d610? No taki żeby zrobić kolejny dojny produkt, do którego dowali się ostro podwyżkę, na której Nikon będzie chciał wydoić swoich użytkowników, a przy okazji zarazem postawi wielu ludzi przed ścianą i skieruję w stronę dużo droższego d850 - kosząc sobie z niego jeszcze wwiekszy zysk, poprzez większą sprzedaż. Myśląc jak mysli Nikon, jest duże prawdopodobieństwo że tak będzie. Zosiek oby Twoje spekulacje sie spełniły ;)

A czemu masz takie ciśnienie na zmiany? Ja w ogóle odnoszę wrażenie, że Ty, Łukasz, to taki trochę sprzętowiec jesteś. :P Nie lepiej schować kasę w skarpetę (albo zainwestować w coś), a na razie eksploatować to, co masz? D750 jest całkiem spoko aparatem. Jakbyś miał jakąś semi-padakę (jak np. moje a7 mk I), to się można zastanawiać nad zmianami, a tak... Ja bym chyba został z D750. Tym bardziej, że foty masz spoko, zlecenia są...

Ligo
06-06-2018, 22:30
To, że Nikon będzie w stanie zrobić równie dobre lub nawet lepsze bezlustro niż Sony jestem sobie w stanie wyobrazić, ale tego, że podobnie je wycenią już nie za bardzo.
No i zdrowe podejście.

Zapomnijcie o niskich cenach, to już było i se ne vrati. :-(

ksh
06-06-2018, 23:08
Ale ceny w nikonie wiele się nie zmieniają, są podobna jak przed laty za tej samej klasy sprzęt albo dosłownie delikatnie droższe, nie sugerujcie się tym co wyprawiają nasi rodzimi sprzedawcy.
Za to sony ma pełzający marketing cenowy, każdy następny model jest droższy, tak taniego ff jak A7 już nie będzie, chyba że zrobią niższy model np jakieś A5.

cz4rnuch
07-06-2018, 06:45
Zakładamy się o piwo że 2200$ będzie kosztowało to tańsze bezlustro Nikona ? :)Przyjmuję zakład. Z tym, że mnie rozchodzi się o coś o podobnych lub lepszych od Sony parametrach. Zwycięzca wybiera markę i kuriera. Ok?

ksh
07-06-2018, 12:02
Zawsze możemy się napić w warszafce, tak na oko po środku ;)
Już nie kombinuj z tym tak czy siak, ja uważam że tańsze bezlustro nikona będzie podobne do A7III i cenowo jak napisałem, każdy inny ruch nikona czy to idziemy w kastracje czy w wysokie ceny nie ma sensu i mogą sobie darować rynek bezluster ponownie.

Ja sugeruje się dobrymi premierami nikona w ostatnim czasie, mamy przecież świętego grala w postaci D500, który nie ma sobie równych w apsc, mamy świetne maszynki pod promocje ( patrz zachodnie sklepy ) w postaci D3400 i D5600 gdzie zrobiono jakiś tam modułowy system i nowe szkielety pod kątem cięcia kosztów produkcji, jest D7500 według mnie żaden to następca w serii tylko solidny i tez dobrze wyceniany na zachodzie aparat, którego ciężko przebić jakością, no i wisienka w postaci D850, który u nas ma koszmarną cenę ale spokojnie jest to następca D700 i D810, który powolutku w lustrach może zająć miejsce także D750 ( dla dziadujących zawodowców ;) ) pod warunkiem dobrych cen.

Pawel Pawlak
07-06-2018, 12:16
Naprawdę śmiesznie się czyta :))
Kiedy przed wyborem: nowy D750 vs używany D4, wziąłem na kilkudniowy plener jeden i drugi aparat, każdym porobiłem z tych aparatów w przeróżnych sytuacjach które mnie interesowały zrobiłem przeszło 10ty zdjęć, to wg kurczeblade nie miałem żadnej podstawy żeby pisać na temat tego co lepiej się sprawdza w konkretnych warunkach. Jak widać po jego wypowiedziach, dogłębne poznanie specyfikacji jakiegoś aparatu poparte anonimowymi wypowiedziami w grupie FB daje zdecydowanie większe kompetencje do ostatecznych sądów o wyższości jednego jednego aparatu nad drugim :) Dobre... oczywiście w kategorii żartu :D

O A7III wypowiadał się nie będę, bo nie znam, choć specyfikację poznałem ;)

cz4rnuch
07-06-2018, 12:42
Zawsze możemy się napić w warszafce, tak na oko po środku ;)Jeśli faktycznie Nikon zrobi coś podobnego do Sony w pieniądzach o których piszesz to przylecę do Kra i stawiam piwo oraz zapiekankę z okrąglaka a jeśli nie to wyślesz mi jakąś fajną pocztówkę z gołą babą. OK? D500 oczywiście jest super, ale cenę startową miał taką samą jak Sony mimo mniejszej matrycy a ile Nikon sobie życzy za pełną klatkę to można sobie sprawdzić porównując ceny, dajmy na to D600 z D7000 (albo nawet z D7100).

ksh
07-06-2018, 14:35
OK :)

Ale D500 to jednak najwyższa półeczka w sprzęcie, nr1 w apsc itd, nie porównywałbym tego do bezlustra bo ciut inne zastosowanie dla zawodowców, a amator zaawansowany nawet spokojnie może sobie kupić D500 jako lepszą opcje do zakupu szklarni, do tego sport i np ptaszki itp itd.
Najgorsze jest budowanie "rankingu" sprzetowego, w którym umieszcza się pełną klatkę czy to lustro czy bez ponad mniejszymi matrycami, a to spory błąd, efektem tego jest straszne parcie na pełną klatkę, a wielu potem płacze że na jeden obiektyw musi wydać więcej niż DX+S17-50 :)

kurczeblade
07-06-2018, 14:46
Pawel Pawlak Wypowiedzi osób na grupie FB nie były anonimowe, napisałem wyraźnie że są poparte przez ludzi którzy zajmują się taką sama fotografia którą ja się zajmuje, dopisałem również że można wejść sobie na profile tych ludzi i sprawdzić ich portfolia, ze zdjęciami już zrobionymi z A7III. Także proponuję ściągnąć te okulary przeciwsłoneczne i założyć jakieś do czytania, przeczytać ze zrozumieniem i nie dopisywać o jakiś zmyślonych anonimach. Poza tym jakie masz grupy anonimowe na FB ? byłeś kiedyś na grupie FB, czy udajesz że nie wiesz jak to działa ? Bardziej profile na tym forum są anonimowe niz grupy FB, gdzie w większości ludzie to avatwty i nie można zobaczyć nikogo zdjęć.Poza tym ja nie robię zdjęć siedząc w krzakach, i strzelając do ptaków z 500mm, robię zupełnie inny rodzaj fotografii od Twojej, więc nie oczekuj, że sprzęt którego Ty uzywasz, i to co Ty testujesz spełni moje oczekiwania, ja się nie mieszam w Twoją pracę bo nie robię tego co Ty.

cz4rnuch
07-06-2018, 18:18
...Najgorsze jest budowanie "rankingu" sprzetowego, w którym umieszcza się pełną klatkę czy to lustro czy bez ponad mniejszymi matrycami, a to spory błąd, efektem tego jest straszne parcie na pełną klatkę, a wielu potem płacze że na jeden obiektyw musi wydać więcej niż DX+S17-50 :)Ależ ja nie buduję żadnego rankingu ani nic nie wspominam o parciu na FF. Po prostu stwierdzam fakt, że Nikon sobie sporo liczy za pełną klatkę i podałem przykład sprzętu wirtualnie takiego samego gdzie różnica sprowadza się właściwie tylko do rozmiaru klatki oraz jak to wpłynęło na cenę. To Ty tu piszesz o D500, który owszem jest fajnym sprzętem, ale z inną matrycą. A my tu rozmawiamy o matrycach większych i większą matrycę zapowiedział Nikon w swoim bezlustrze. Więc to nie ja tu mieszam ;)

Rafaello666
07-06-2018, 19:47
Po co się napinać? Sony jest aparatem o kilka lat młodszym. Dobrze, że zaczęli robic takie aparaty, bo może da to kopa w dupę trochę skostniałemu rynkowi. Ja nabyłem D750, bo lubię duże puszki i cenowo wyglądało to znacznie atrakcyjniej niż analogiczny zestaw z A7III. Zresztą, jak brałem Nikona, to A7III był dopiero zapowiadany. Z jakichśtam testów nie wynika istotna przewaga w jakości obrazka na rzecz Sony, taka abym miał żałowac zakupu Nikona. Za parę lat, jak mi się aparat zestarzeje, to mam nadzieję, że będę miał większy wybór opcji kilku producentów, właśnie dzięki temu, że Sony zatrzęsło rynkiem lustrzanek odrobinę. Chwała im za to. Nie widzę jednak, z czysto fotograficznego względu żadnego uzasadnienia dla zmiany systemu ze względu skoku jakościowego. Raczej zastanawiałbym się gdybym miał puchę na wykończeniu i trochę wolnych środków. Wtedy zawsze fajnie mieć wybór.

ksh
07-06-2018, 21:28
Rynek foto nie jest skostniały tylko producenci nie spełniają zachcianek jakie wychodzą w takich dyskusjach, obecnie mamy sprzęt tak bardzo zaawansowany że większość użytkowników nie jest w stanie wykorzystać, a jednak lubią dyskutować nad detalami technicznymi albo wpadać w euforie że aparat X ma szybszą serię albo ciut więcej pikseli.
Doszło do tego że jak gościu chwalił się swoim Pentax K-1 to większość patrzyła na niego z politowaniem że frajer przecież mógł kupić .... ( można sobie wstawić co kto woli ).

Ligo
07-06-2018, 21:34
Przecie K-1 jest całkiem fajnym sprzętem, o ile kto zna ułomności Pentaxa.

Rafaello666
07-06-2018, 21:40
Rynek foto nie jest skostniały tylko producenci nie spełniają zachcianek jakie wychodzą w takich dyskusjach, obecnie mamy sprzęt tak bardzo zaawansowany że większość użytkowników nie jest w stanie wykorzystać, a jednak lubią dyskutować nad detalami technicznymi albo wpadać w euforie że aparat X ma szybszą serię albo ciut więcej pikseli.
Doszło do tego że jak gościu chwalił się swoim Pentax K-1 to większość patrzyła na niego z politowaniem że frajer przecież mógł kupić .... ( można sobie wstawić co kto woli ).

Nie spełniają zachcianek, bo marketingowo to bez sensu. Lepiej coś dołożyć, a coś uciąć. Każdy nowy gracz na rynku wymusza trochę ruchu, bo jak się prześpi, to można się nagle obudzić z dużą stratą. W każdym razie, jakaś większa konkurencja nie zaszkodzi.

kurczeblade
07-06-2018, 23:00
Nie spełniają zachcianek, bo marketingowo to bez sensu. Lepiej coś dołożyć, a coś uciąć. Każdy nowy gracz na rynku wymusza trochę ruchu, bo jak się prześpi, to można się nagle obudzić z dużą stratą. W każdym razie, jakaś większa konkurencja nie zaszkodzi.

Właśnie o to chodzi ;)

Pawel Pawlak
08-06-2018, 10:24
Małe porównanie d750 vs a7 III
http://dslrbodies.com/newsviews/the-nikon-d750-versus-the.html
Oraz review A7 III:
http://www.sansmirror.com/cameras/a-note-about-camera-reviews/sony-nex-camera-reviews/sony-a7-mark-iii-camera.html

OBcY
08-06-2018, 10:54
Kompletnie nie rozumiem czemu ten wątek porównuje aparaty, które dzieli 4 lata !

10323

Sam mam zarówno D750 jak i A7 II i... obecnie bardzo się cieszę, że nie kupiłem A7II te 2,5 roku temu.

Oba są to dobre aparaty. Oba robią słabe zdjęcia. Oba potrafią zrobić świetne zdjęcia. Oba bardzo lubię.

+ plusy dodatnie
D750: ergonomia, AF, obiektywy, dynamika tonalna, ISO>3200
A7II: poręczność, adaptowanie obiektywów i praca z nimi, redukcja drgań!

- plusy ujemne:
D750: AF :P, waga
A7II: dynamika dla ISO>1600, ceny obiektywów systemowych & brak alternatyw

Z bateriami w mirrorless'ie nie mam problemu - po prostu wymieniam :)
Z AF są jaja w obu sprzętach.

Poza tym coś czego się nie wyczyta z testów: obróbka Rawów z Nikona jest... przyjemniejsza. Ciężko to opisać, ale po prostu łatwiej jest ogarnąć kolory, kontrasty.
Porobiłem sobie profile dla typowego oświetlenia z colorcheckerem i dojście do tych samych kolorów jest osiągalne, ale z fotkami z Sonego trzeba się bardziej napocić.

Sony to bardzo dobry, ciekawy sprzęt, ale dla mnie to jest coś bliższego klasycznym rangefinderom. Pozwala na rewelacyjną zabawę ze starymi obiektywami i adapterami typu tilt.
Na ten moment nie widzę opcji, żeby się całkiem przesiąść na Sony, głównie z powodu ergonomii.

cz4rnuch
08-06-2018, 11:33
Ten wątek porównuje te dwa modele, bo takie są na rynku i takie rozważa autor wątku. A to, że na tym forum muszą się przy okazji pojawić wojenki systemowe to już inna sprawa. A7II to raczej nie jest alternatywa dla D750, ale III, przynajmniej na papierze, może za taką uchodzić.

kurczeblade
11-06-2018, 16:24
Współpraca Sigm z a7III
https://m.youtube.com/watch?v=lcd0HGmk7rE

Czy którąś lustrzanką też tak można ? ;)

morzon
11-06-2018, 16:56
kurczeblade - przetestowałeś A7III na weselu? Ja się chwile pobawiłem w sobotę, bo znajomy filmowiec miał i mam mocno mieszane uczucia, ale wszystkie szkła canonowskie jakie mialem do dyspozycji były podlączone przez przejściowke, nic natywnego, więc nie wiem na ile mogę wyciągnąć jakieś wnioski miarodajne.

Rossi_PL
11-06-2018, 17:17
Ciekawość mnie zżera. W Sony A6000 mam tak, że jak zdecyduję się przymknac szkło z 1.4 do powiedzmy f2.8 czy f4... To odrazu owa przysłona się przymyka, widać to nawet patrząc w obiektyw. W jasnych scenach po prostu robię dalej zamierzone zdjęcie. Ale już w pokoju w świetle sztucznym skuteczność af z tego tytułu mocno spada... Af praktycznie woła o pomstę do nieba... Czy w A7III jest tak samo?

kurczeblade
11-06-2018, 18:00
S4int tak, dla mnie aparat rewelacja, wszystkie te wspomagania, śledzenie oka, twarzy działają jak na filmie który wystawiłem wyżej, generalnie leci seria i w serii wszystkie zdjęć praktycznie ostre, można śmiało stwierdzić że teraz małpa może dobrze wyostrzyć tym aparatem. Wystarczy trzymać PM w wizjerze a ostrość sama na nich leci. Nie przeszkadzają sypane płatki róż, konfetti, bo ostrość trzyma cały czas na buzi(opinia kamerzysty, bo ja tylko na weselu mogłem popstrykac). Ciężko mi było trochę z ergonomią, ale kamerzysta też trochę foci i pokazywał jak każdą funkcje można przypisać sobie do przycisków. Największe wrażenie zrobił na mnie AF - dla mnie to kosmos w porównaniu do nawet mojego d750. AF spokojnie sobie radzi na bocznych, środkowych, co się nie ustawi to bach w ostrość, w weselnych warunkach, światła z DJ i ciemność, wszystko praktycznie trafia. Nie wiem co teraz będą musiały lustra zrobić żeby dogonić taki system AF,a, ale z pewnością będą musieli się bardziej postarać. Wiem że pewnie i tak moja opinia przyjedzie bokiem, bo stwierdzicie że się kierowałem emocjami, ale sami sobie porównacie, to zobaczycie ? po zabawie tym aparatem, tylko się utwierdziłem w tej opinii, że ten aparat jest idealny pod taki reportaż jak śluby, i pod portretowanie. Gdybym miał kompletować sprzęt od początku to z pewnością zainwestowałbym w Sony.

morzon
11-06-2018, 19:44
No właśnie ja w takich średniawych warunkach na sali się bawiłem i z tym trafianiem i śledzeniem to tak sobie było (dynamiczne tańce, nie bujanie). Do tego przy ostrzeniu potrafił obraz w wizjerze lagować dość zauważalnie i mocno mnie to zaskoczyło na minus. Ale też biorę poprawkę na to, że aparat nie był zupełnie ustawiony pod zdjęcia, a kamerun też go tylko do video używa, więc nie bardzo potrafił mi pomóc poprzestawiać cokolwiek - stąd mogę mieć niemiarodajny obraz całości, więc wstrzymuję się z opinią (zresztą przez 5-10min zabawy ciężko cokolwiek stwierdzić). Możliwe też, że szkła nie były takie jak trzeba (S20 1.4 przez przejściówke, jakieś 50 1.4 canonowskie chyba, 100/2 canonowskie...). Musiałby mi ktoś ogarniający i siedzący w temacie pokazać co i jak, może wtedy by to wyglądało inaczej.

kurczeblade
11-06-2018, 21:34
Moze to nie była III ? ;)Ale u mnie miał bez przejściówek szkła, w dodatku coś tam fotografuje, więc wszystko mi przestawiał i pokazywał.Dynamiczne tańce też robiłem i normalnie walisz serie, a tam ostre wszystko praktycznie, tak że możesz sobie robić tajmlapsy z tańca, albo gify ;) Sledzenie twarzy jest praktycznie nieomylne, i to w całym pokryciu kadru, od brzegu do brzegu, punkt w punkt ładnie trafia ostrością, możesz zrobić zdjęcia mając kogoś twarz na samej krawędzi kadru bez przestawiania aparatu, nie przekadrowujac. AF jest na wypasie, zero problemów w ciężkim oświetleniu, af-c lapie kręcących się ludzi do szybkiej muzyki przy słabym świetle. Mi się podoba też brak klepania lustrem, jest to zdecydowanie cichszy aparat i bardziej dyskretny, wykonanie tego aparatu też bardzo solidne, taka zbita bryła, gdzie wszystko ładnie i solidnie dopasowane jest. Moim zdaniem wykonanie dużo lepsze niż moje d600 i d750. W sensie mam wrażenie ze to wszystko z lepszych materiałów wykonane jest. Ale mi już w nikonach gumy odchodzą, i farba się zdziera to może dlatego też. Na pewno nie ma takich problemów, jak tu fanboje Nikona tutaj wróżyli, że AF nie wyrabia i że bateria nie nadaje się na śluby, kamerzysta miał w zapasie a7mark 1 i tam do niego 12 baterii, jak mówił to wcześniej co chwilę wymieniał, a tutaj duuuzo dłużej.

Borat1979
11-06-2018, 21:51
Moze to nie była III ? ;)Ale u mnie miał bez przejściówek szkła, w dodatku coś tam fotografuje, więc wszystko mi przestawiał i pokazywał.Dynamiczne tańce też robiłem i normalnie walisz serie, a tam ostre wszystko praktycznie, tak że możesz sobie robić tajmlapsy z tańca, albo gify ;) Sledzenie twarzy jest praktycznie nieomylne, i to w całym pokryciu kadru, od brzegu do brzegu, punkt w punkt ładnie trafia ostrością, możesz zrobić zdjęcia mając kogoś twarz na samej krawędzi kadru bez przestawiania aparatu, nie przekadrowujac. AF jest na wypasie, zero problemów w ciężkim oświetleniu, af-c lapie kręcących się ludzi do szybkiej muzyki przy słabym świetle. Mi się podoba też brak klepania lustrem, jest to zdecydowanie cichszy aparat i bardziej dyskretny, wykonanie tego aparatu też bardzo solidne, taka zbita bryła, gdzie wszystko ładnie i solidnie dopasowane jest. Moim zdaniem wykonanie dużo lepsze niż moje d600 i d750. W sensie mam wrażenie ze to wszystko z lepszych materiałów wykonane jest. Ale mi już w nikonach gumy odchodzą, i farba się zdziera to może dlatego też. Na pewno nie ma takich problemów, jak tu fanboje Nikona tutaj wróżyli, że AF nie wyrabia i że bateria nie nadaje się na śluby, kamerzysta miał w zapasie a7mark 1 i tam do niego 12 baterii, jak mówił to wcześniej co chwilę wymieniał, a tutaj duuuzo dłużej.

Tylko jeszcze pytanie z jakich obiektywów korzystałeś ? AF z takiem Smayangiem 35/2.8 czy Sony 50/1.8 nie będzie działał tak dobrze jak z topowymi szkłami G Master.

slawkor
11-06-2018, 22:17
kurczeblade mógłbym poprosić jakieś foty testowe tegoż aparatu w typowych "polowych" warunkach (fotografowałeś to zapewne posiadasz), czyli standardowy brak światła na sali weselnej + oświetlenie na kontrę od zespołu/dj-a ? Najfajniej by było gdyby były z exifem. To co oglądam w necie mnie nie interesuje, chciałbym zobaczyć materiał reportażowy.
Ponadto interesującą mnie kwestią tegoż sprzętu jest jego serwis. Pracowałem przez 14 lat w labie fotograficznym, trochę tego sprzętu klientowskiego przewinęło się przez moje ręce i w ciągu ostatniego roku pozmieniało się coś, czy jest jak dawniej, czyli gdy coś "padnie" to czas na kupno kolejnej nowości, gdyż naprawa zazwyczaj jest nieopłacalna ? Sony ma kilka bardzo ciekawych rzeczy do zaoferowania: b. dobry marketing i prowizje dla sprzedawców. I tu plusy się kończą.
edit: a co do odklejających się gum: 80 nie wiem ile ma lat, a dalej robi "paszporty", 90 sprawdza się na wycieczkach, fakt 700 i 800 trochę mniej udane pod tym względem, bo co jakiś czas trzeba poprawiać, pierwsza 750 od premiery, nie mam pojęcia ile ślubów na niej zrobione, ale dalej nie klejona, druga zeszłoroczna: wyczyściłbym wizjer i wyświetlacz i ktoś kto nie sprawdzi migawki uzna za nową. Widocznie przez tyle lat miałem farta.

kurczeblade
11-06-2018, 22:45
Borat1979 głównie testowałem na jakimś zeissie 25mm i chyba światło 2 z tego co pamiętam. Borat ale Nikon szkieł "G Master" stałek też nie ma jakiś błyskawicznie szybkich i celnych. slawkor nie mam zdjęć z tego aparatu, bo to nie był mój sprzęt z tymi jedynymi plusami przestań się kompromitować proszę :)

Uciekam nim zacznie się totalny najazd fanbojów N na mnie, ale nim zaczniecie rzucać we mnie błotem, polecam, serio polecam najpierw nawet przejść się do sklepu i sobie sprawdzić ten sprzęt ... :)

Pawel Pawlak
11-06-2018, 23:08
AF w sony jest zdecydowanie bardzie "zautomatyzowany" niż lustrzankach. piszą o tym wszyscy testerzy i jest to kolosalna zaleta dla osób które nie radzą sobie z optymalnym ostawieniem i używaniem AF w DSLRach. D750 ma jeden z lepszych AF na rynku (nie piszą o rozmieszczeniu punktów a o skuteczności ostrzenia w każdych warunkach). Jeśli więc ktoś uważa że AF w A7 III to dzień do nocy (do tego w słabym świetle) w stosunku do D750, to albo ma gówniane pod względem AF szkła do D750 (i wręcz przeciwnie w przypadku A7 III) ale nie potrafi opanować AF w DSLR.

slawkor
11-06-2018, 23:16
Aha czyli fotki widziałeś tylko na ekranie aparatu. Telefonem też zrobię zdjęcie i będzie wyglądać na ekranie bajecznie, po wywołaniu na papier "wow" znika. Wiem wyolbrzymiam. Może i jest to świetny sprzęt, wierzę w to, iż na niskich iso jest rewelacyjny, ale ja dopóki nie zobaczę całego repo nim zrobionym, na różnych iso, nie zaufam.

Jurek Ż
11-06-2018, 23:47
S4int tak, dla mnie aparat rewelacja, wszystkie te wspomagania, śledzenie oka, twarzy działają jak na filmie który wystawiłem wyżej, generalnie leci seria i w serii wszystkie zdjęć praktycznie ostre, można śmiało stwierdzić że teraz małpa może dobrze wyostrzyć tym aparatem. Wystarczy trzymać PM w wizjerze a ostrość sama na nich leci. Nie przeszkadzają sypane płatki róż, konfetti, bo ostrość trzyma cały czas na buzi(opinia kamerzysty, bo ja tylko na weselu mogłem popstrykac). Ciężko mi było trochę z ergonomią, ale kamerzysta też trochę foci i pokazywał jak każdą funkcje można przypisać sobie do przycisków. Największe wrażenie zrobił na mnie AF - dla mnie to kosmos w porównaniu do nawet mojego d750. AF spokojnie sobie radzi na bocznych, środkowych, co się nie ustawi to bach w ostrość, w weselnych warunkach, światła z DJ i ciemność, wszystko praktycznie trafia. Nie wiem co teraz będą musiały lustra zrobić żeby dogonić taki system AF,a, ale z pewnością będą musieli się bardziej postarać. Wiem że pewnie i tak moja opinia przyjedzie bokiem, bo stwierdzicie że się kierowałem emocjami, ale sami sobie porównacie, to zobaczycie ? po zabawie tym aparatem, tylko się utwierdziłem w tej opinii, że ten aparat jest idealny pod taki reportaż jak śluby, i pod portretowanie. Gdybym miał kompletować sprzęt od początku to z pewnością zainwestowałbym w Sony.
Moim zdaniem nie masz racji. Podniecasz się jak dziecko które zobaczyło nową zabawkę. Porównaj sobie Sony A7III czy też A7RIII z Nikonem D850 lub D5. Zobacz i porównaj uzyskany materiał. Sądzę, że wtedy zrozumiesz, że Twój D750 to technologia sprzed wielu lat.???

kurczeblade
12-06-2018, 00:27
Wiedziałem, wiedziałem ;)

ksh
12-06-2018, 08:37
Ale jak kupisz soniaka to zasypiesz nasz fotkami pokazującymi przewagę nad nikonem i wtedy nie trzeba będzie ciągnąć tak jałowego tematu.

Umbra
12-06-2018, 09:17
Moim zdaniem nie masz racji. Podniecasz się jak dziecko które zobaczyło nową zabawkę. Porównaj sobie Sony A7III czy też A7RIII z Nikonem D850 lub D5. Zobacz i porównaj uzyskany materiał. Sądzę, że wtedy zrozumiesz, że Twój D750 to technologia sprzed wielu lat.???

D850 ciągle jest ograniczony AF-em do środka kadru. Poza tym kosztuje 17000 zł, a nie 10000 zł. Eye AF też nie ma. Jakbym miał wybierać, to brałbym a7 III.

A co do tego Eye-AF, to zawsze mnie zastanawia, skąd to niby ma wiedzieć na którą twarz i które oko ostrzyć. Miałem to niby w a6000, ale wyłączyłem, bo często ostrzyło na oko, które jest z tyłu. Na grupach ludzi nie testowałem.

cz4rnuch
12-06-2018, 10:25
Ale jak kupisz soniaka to zasypiesz nasz fotkami pokazującymi przewagę nad nikonem i wtedy nie trzeba będzie ciągnąć tak jałowego tematu.
A gdzie tu jest jakiś przymus? Serio niczego nie musisz ciągnąć :)

kurczeblade
12-06-2018, 10:28

Nie kupuję Soniaka, a jeśli tak bym zrobił to będzie ostatnie miejsce w którym będę pokazywał zdjęcia z tego sprzętu - samobójcą nie jestem, żebym tak ortodoksyjnym miłośnikom firmy N miał pokazywać inny sprzęt. Pisaliście mi żebym sprawdził, sprawdziłem, wszystko co na papierze sprawdziło się w praktyce. Opisałem sytuację to poszły komentarze, że nie potrafię obsługiwać AF w lustrzance, i że Sony jest dla tych co nie potrafią (co za bzdurny argument-lepszy AF jest dla tych co nie potrafią gorszym) że telefonem lepiej robić zdjęcia, że coś tam obiektywy. No i że się podniecam bo bym musiał jeszcze porównać aparat za 25koła, wielkosci mojej mikrofalówki. ;)

Xavier80
12-06-2018, 11:48
AF w sony jest zdecydowanie bardzie "zautomatyzowany" niż lustrzankach. piszą o tym wszyscy testerzy i jest to kolosalna zaleta dla osób które nie radzą sobie z optymalnym ostawieniem i używaniem AF w DSLRach. D750 ma jeden z lepszych AF na rynku (nie piszą o rozmieszczeniu punktów a o skuteczności ostrzenia w każdych warunkach). Jeśli więc ktoś uważa że AF w A7 III to dzień do nocy (do tego w słabym świetle) w stosunku do D750, to albo ma gówniane pod względem AF szkła do D750 (i wręcz przeciwnie w przypadku A7 III) ale nie potrafi opanować AF w DSLR.

Spokojnie możesz wybrać sobie tryb odpowiedni i używać jak w lustrzankach, bez zautomatyzowania, to jest szukanie dziury w całym na siłę. Pamiętam jak rozpływałeś się nad af w D500, tutaj masz jeszcze większy przeskok i to nie jest dzień do nocy? :) Nie ma to jak wziąć szkło 105 1.4 ( albo 200 f2), wykadrować pionowy, ciasny portret z wyostrzeniem na oko. Sony zrobi to bez problemu, natomiast w D850, D5 trzeba będzie przekadrować przy malutkie GO, co stwarza ryzyko pudła jak się nie utrzyma płaszczyzny. Mówienie komuś, kto wybiera bardziej skuteczny, powtarzalny i wygodny system pod tym względem, że nie opanowała AF w DSLR to nieporozumienie.

Pawel Pawlak
12-06-2018, 13:38
Spokojnie możesz wybrać sobie tryb odpowiedni i używać jak w lustrzankach, bez zautomatyzowania, to jest szukanie dziury w całym na siłę. Pamiętam jak rozpływałeś się nad af w D500, tutaj masz jeszcze większy przeskok i to nie jest dzień do nocy? :) Nie ma to jak wziąć szkło 105 1.4 ( albo 200 f2), wykadrować pionowy, ciasny portret z wyostrzeniem na oko. Sony zrobi to bez problemu, natomiast w D850, D5 trzeba będzie przekadrować przy malutkie GO, co stwarza ryzyko pudła jak się nie utrzyma płaszczyzny. Mówienie komuś, kto wybiera bardziej skuteczny, powtarzalny i wygodny system pod tym względem, że nie opanowała AF w DSLR to nieporozumienie.

Z całą pewnością w fotografii statycznej, studyjne, gdzie jest dużo światła rozwiązanie sony - ostrzenie na oko, wraz z szerokim rozmieszczeniem pól AF na prawie całej powierzchni kadru, jest praktyce najlepszym na rynku. Niestety, w wielu innych sytuacjach jest najlepsze tylko teoretycznie. Już samo to że AF pracuje na domkniętej przysłonie mocno ogranicza jego czułość.
Nigdzie nie twierdzę że to zły aparat ze złym AFem, tylko to że AF teoretycznie śledzi oko przy słabym świetle i AF-C, a tym czy rzeczywiście kolejne zdjęcia będą trafione, to spora różnica.
Odnośnie opanowania D750 - pisałem także o tym że może po prostu optyka którą się używa ogranicza AF w DSLR a nie problemem jest sam AF. Nie zauważyłem że ktokolwiek opisywał skuteczność i pewność pracy AF obu aparatów na takich samych, albo porównywalnych szkłach.

cz4rnuch
12-06-2018, 14:32
...Już samo to że AF pracuje na domkniętej przysłonie mocno ogranicza jego czułość...To zależy od tego z jakich ustawień się korzysta.

Jurek Ż
12-06-2018, 19:47
Przed zakupem D850 długo testowałem Sony A7RIII i Sony A7III. Moim zdaniem materiał uzyskany z D850 ma świetną plastykę. Lepsze wysokie ISO. Wiele prób i porównań AF-C (fotografowałem obiekty będące w ruchu} przekonało mnie do Nikona.

morzon
12-06-2018, 20:32
Jak możesz tak pisać, Ty fanboju w żółtym turbanie!

cz4rnuch
12-06-2018, 22:09
W dodatku w internecie gdzie nie można nikomu ufać. No chyba, że jesteś po wizycie w atelier Jacka_Z i po uzyskaniu stosownego certyfikatu :)

Jurek Ż
12-06-2018, 22:55
Jak możesz tak pisać, Ty fanboju w żółtym turbanie!

Piszę o własnych spostrzeżeniach i jeśli myślisz, że ktoś wydaje dość pokaźną sumę tylko dlatego, że jest fanem Nikona, to jesteś w ogromnym błędzie. Ne widzę też problemu, by zrobić porównanie i pokazać kto ma rację.

morzon
12-06-2018, 22:58
Piszę o własnych spostrzeżeniach i jeśli myślisz, że ktoś wydaje dość pokaźną sumę tylko dlatego, że jest fanem Nikona, to jesteś w ogromnym błędzie. Ne widzę też problemu, by zrobić porównanie i pokazać kto ma rację.

Nie zrozumiałeś żartu i kontekstu. No trudno.

Jurek Ż
12-06-2018, 23:22
Nie zrozumiałeś żartu i kontekstu. No trudno.

Faktycznie. Przepraszam i pozdrawiam.

kurczeblade
13-06-2018, 01:53
Padłem ?
Punkt za dobre poczucie humoru ;)

boobass
14-06-2018, 00:15
Z całą pewnością w fotografii statycznej, studyjne, gdzie jest dużo światła rozwiązanie sony - ostrzenie na oko, wraz z szerokim rozmieszczeniem pól AF na prawie całej powierzchni kadru, jest praktyce najlepszym na rynku. Niestety, w wielu innych sytuacjach jest najlepsze tylko teoretycznie. Już samo to że AF pracuje na domkniętej przysłonie mocno ogranicza jego czułość.
Nigdzie nie twierdzę że to zły aparat ze złym AFem, tylko to że AF teoretycznie śledzi oko przy słabym świetle i AF-C, a tym czy rzeczywiście kolejne zdjęcia będą trafione, to spora różnica.
Odnośnie opanowania D750 - pisałem także o tym że może po prostu optyka którą się używa ogranicza AF w DSLR a nie problemem jest sam AF. Nie zauważyłem że ktokolwiek opisywał skuteczność i pewność pracy AF obu aparatów na takich samych, albo porównywalnych szkłach.Na domknietej tylko w trybie ciągłym. Warto zbadać temat zanim się wypowiadamy.

A7III/35/55/85/135

Rossi_PL
14-06-2018, 10:13
Ciekawość mnie zżera. W Sony A6000 mam tak, że jak zdecyduję się przymknac szkło z 1.4 do powiedzmy f2.8 czy f4... To odrazu owa przysłona się przymyka, widać to nawet patrząc w obiektyw. W jasnych scenach po prostu robię dalej zamierzone zdjęcie. Ale już w pokoju w świetle sztucznym skuteczność af z tego tytułu mocno spada... Af praktycznie woła o pomstę do nieba... Czy w A7III jest tak samo?

Umbra
14-06-2018, 15:32
Na domknietej tylko w trybie ciągłym. Warto zbadać temat zanim się wypowiadamy.

A7III/35/55/85/135

Nie tylko w ciągłym. Jeśli ustawiam przysłonę pierścieniem, to niestety ostrzy na przysłonie docelowej. Wpływ na to ma też bodajże ustawienie wyświetlania podglądu na żywo.

boobass
14-06-2018, 15:47
Nie tylko w ciągłym. Jeśli ustawiam przysłonę pierścieniem, to niestety ostrzy na przysłonie docelowej. Wpływ na to ma też bodajże ustawienie wyświetlania podglądu na żywo.Jeżeli masz obiektyw, który domyka przysłonę roboczą to tak, ale to chyba w każdym aparacie, zgoda? Poza tym, tak jak mówisz, można zmienić ustawienia i problem znika .

A7III/35/55/85/135

Rossi_PL
14-06-2018, 16:43
Jeżeli masz obiektyw, który domyka przysłonę roboczą to tak, ale to chyba w każdym aparacie, zgoda? Poza tym, tak jak mówisz, można zmienić ustawienia i problem znika .

A7III/35/55/85/135

Czyli podsumujmy. Mam A7III+24-70G. Jestem w pokoju z ekspozycją iso1600 1/160s f2.8 i Chce skorzystać z f5.6 dopasowując parametry powiedzmy na iso6400 1/160s f5.6 Jak wygląda wtedy ostrzenie AF i AFC? Czy przysłona momentalnie przymyka się na f5.6 i juz tak zostajena czas moich ustawionych parametrów? Czy wykrywanie twarzy/oka jeszcze działa? Czy działa w całym kadrze? Jaka jest wtedy skuteczność AF i AFC?

boobass
14-06-2018, 18:13
Czyli podsumujmy. Mam A7III+24-70G. Jestem w pokoju z ekspozycją iso1600 1/160s f2.8 i Chce skorzystać z f5.6 dopasowując parametry powiedzmy na iso6400 1/160s f5.6 Jak wygląda wtedy ostrzenie AF i AFC? Czy przysłona momentalnie przymyka się na f5.6 i juz tak zostajena czas moich ustawionych parametrów? Czy wykrywanie twarzy/oka jeszcze działa? Czy działa w całym kadrze? Jaka jest wtedy skuteczność AF i AFC?Aparat działa na dwa sposoby. Albo (domyślnie) zmiany w parametrach ekspozycji są aplikowane natychmiast i widzisz je w wizjerze, albo przysłona robocza jest otwarta i na czas nastawów nie jest domykana. Ten parametr wybierasz w menu Live View - settings effects on/off. W przypadku pierwszym, skuteczność jest wysoka o ile pozwala na to ilość światła i tak, eye AF działa. W drugim, podobnie, ale dysponujesz dodatkową ilością światła, ponieważ przysłona jest maksymalnie otwarta, w twoim przypadku wynosi ten parametr 2.8. Przysłona zostaje domknięta w momencie wciśnięcia spustu do końca.

EyeAF działa w całym kadrze i jest skuteczny.

A7III/35/55/85/135

boobass
14-06-2018, 18:23
Ciekawość mnie zżera. W Sony A6000 mam tak, że jak zdecyduję się przymknac szkło z 1.4 do powiedzmy f2.8 czy f4... To odrazu owa przysłona się przymyka, widać to nawet patrząc w obiektyw. W jasnych scenach po prostu robię dalej zamierzone zdjęcie. Ale już w pokoju w świetle sztucznym skuteczność af z tego tytułu mocno spada... Af praktycznie woła o pomstę do nieba... Czy w A7III jest tak samo?Nie musi, tak jak napisałem, możesz ustawić tak, by robocza przysłona była otwarta.

A7III/35/55/85/135

cz4rnuch
14-06-2018, 18:27
Ale kolega pytał o AF-C. Z tego co czytałem to w tym trybie aparat ostrzy na pełnej dziurze tylko w przypadku pierwszej klatki. Z tego co zrozumiałem to jeśli idzie seria w AF-C to pozostałe klatki ostrzone są już na przysłonie roboczej. Nie jest dla mnie jasne jedynie to czy w przypadku gdy nie strzelam seriami i odpuszczam spust migawki obiektyw się ponownie otwiera (co w sumie chyba jest logiczne, ale nie mam pewności). Gdyby tak było to nawet w trybie AF-C (o ile ktoś takiego potrzebuje w studio) dało by się pracować na przymkniętym obiektywie. A jak jest to chyba kolejne pytanie do boobassa. Jestem też ciekaw jak A7 III zachowuje się w trybie pre-focus (o ile taki jest). Jak wtedy pracuje AF?

boobass
14-06-2018, 18:50
Ale kolega pytał o AF-C. Z tego co czytałem to w tym trybie aparat ostrzy na pełnej dziurze tylko w przypadku pierwszej klatki. Z tego co zrozumiałem to jeśli idzie seria w AF-C to pozostałe klatki ostrzone są już na przysłonie roboczej. Nie jest dla mnie jasne jedynie to czy w przypadku gdy nie strzelam seriami i odpuszczam spust migawki obiektyw się ponownie otwiera (co w sumie chyba jest logiczne, ale nie mam pewności). Gdyby tak było to nawet w trybie AF-C (o ile ktoś takiego potrzebuje w studio) dało by się pracować na przymkniętym obiektywie. A jak jest to chyba kolejne pytanie do boobassa. Jestem też ciekaw jak A7 III zachowuje się w trybie pre-focus (o ile taki jest). Jak wtedy pracuje AF?Też tego teraz szukałem ale nie mogę namierzyć informacji.

Jestem też ciekaw jak A7 III zachowuje się w trybie pre-focus (o ile taki jest). Jak wtedy pracuje AF?

Nie używałem tego wcale. Ale sprawdzę. [emoji3]

Nikoś92
07-07-2018, 16:21
Kolejny test aparatu:
https://www.fotopolis.pl/testy/aparaty/30679-sony-a7-iii-test-aparatu

madebyzosiek
07-07-2018, 16:26
boobass jak tam wesele? Podzielisz się wnioskami? Jakie miałeś szkła, czym błyskałeś, ile baterii i jak af?

jony
07-07-2018, 22:06
Witam wszystkich, Zastanawiam się nad zakupem aparatu i biorę pod uwagę:
Nikona d750 oraz Sony a7 III, Do tego szło 35 1.4 i 85 1.4
który lepiej sprawdzi się w wszelkiego rodzaju reportażu? Ktoś zamienił Nikona na Sony lub odwrotnie?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Nikoś92. Z Białegostoku do Warszawy nie jest daleko. Możesz wypożyczyć te dwa aparaty i sam przetestować. Dowiesz się, który sprzęt bardziej spełnia Twoje wymagania.

Nikoś92
07-07-2018, 23:29
Nikoś92. Z Białegostoku do Warszawy nie jest daleko. Możesz wypożyczyć te dwa aparaty i sam przetestować. Dowiesz się, który sprzęt bardziej spełnia Twoje wymagania.

Testowałem już oba modele i właściwie czekam na jakiś sensowny Cashback na Sony A7 III.

A na tą chwilę zostanę z moimi "zabawkami" z Nikona.

Tu też można zauważyć, że Nikon chce konkurować (w bezlusterkowcach) z aparatami Sony:
https://www.spidersweb.pl/2018/07/bezlusterkowce-nikona.html

jony
07-07-2018, 23:42
Testowałem już oba modele i właściwie czekam na jakiś sensowny Cashback na Sony A7 III.
Tu też można zauważyć, że Nikon chce konkurować (w bezlusterkowcach) z aparatami Sony:

Czytałeś dyskusję pod tym artykułem:
https://www.fotopolis.pl/testy/aparaty/30399-sony-a7-iii-jak-radzi-sobie-w-trudnych-koncertowych-warunkach

Moim zdaniem takie działanie aparatu powinno pobudzić myślenie kupującego...

A na tą chwilę zostanę z moimi "zabawkami" z Nikona. Tu też można zauważyć, że Nikon chce konkurować (w bezlusterkowcach) z aparatami Sony:

Nikon pracuje nad nowym bagnetem i może się okazać, że cała szklarnia od lustrzanek Nikona nie współpracuje z bezlusterkowcami Nikona.

OjTam
07-07-2018, 23:58
Nikon pracuje nad nowym bagnetem i może się okazać, że cała szklarnia od lustrzanek Nikona nie współpracuje z bezlusterkowcami Nikona.

Oczywiście że nie będzie. Jaki jest sens robienia bezlustra z bagnetem lustrzanki?
Ma być adapter.

Ligo
08-07-2018, 00:00
Jaki jest sens robienia bezlustra z bagnetem lustrzanki?
Zapytaj Sigmę o model SD Quattro.;-)

OjTam
08-07-2018, 00:02
Zapytaj Sigmę o model SD Quattro.;-)

Sigma to ten wyjątek, co regułę potwierdza. ;)

Ligo
08-07-2018, 00:21
Tak szczerze? Nie wiem, czy nie wolałbym zwykłego EF w bezlustrze, bo akurat bazuję na Canonie, niż jakieś wynalazki na EF-M, które trzeba dopiero stworzyć. Że puszka brzydka, bo z wbudowanym adapterem? Być może dałoby się przeżyć.

jony
08-07-2018, 00:22
Ma być adapter.

Adapter to w Twoich marzeniach:)

Na początku zostaną ogłoszone trzy obiektywy: 24-70 mm, 35 mm i 50 mm (myślę, że 35 i 50 mm będą f / 1.4). Mówi się również o 24mm, ale może być później.

Źródło:

(...)Initially, three lenses will be announced: 24-70mm, 35mm and 50mm (I think the 35 and 50mm will be f/1.4). There is also talk about a 24mm, but it may come later.(...)

Read more: https://nikonrumors.com/2018/07/03/first-set-of-rumored-specifications-for-the-nikon-mirrorless-cameras.aspx/#ixzz5Kbs4EyPn

OjTam
08-07-2018, 00:30
Adapter to w Twoich marzeniach:)

W moich marzeniach mówisz... Ciekawe...
11383
Źródło. (https://nikonrumors.com/2017/09/03/lets-start-talking-about-the-upcoming-nikon-mirrorless-camera.aspx/)

Z dwoma bezlustrami i trzema obiektywami na dzieńdobry dużo nie zdziałają.

jony
08-07-2018, 00:38
W moich marzeniach mówisz... Ciekawe...

Z dwoma bezlustrami i trzema obiektywami na dzieńdobry dużo nie zdziałają.

Zobaczymy, czy Nikon udostępni ten adapter klientom i w jakiej cenie.

OjTam
08-07-2018, 00:42
Zobaczymy, czy Nikon udostępni ten adapter klientom i w jakiej cenie.

Zobaczymy kiedy Nikon udostępni klientom bezlustra i szkła do nich, i w jakiej cenie. Przypominam, że N miał już jeden system bezluster, a adapter F-1 istnieje.

jony
08-07-2018, 00:49
Zobaczymy kiedy Nikon udostępni klientom bezlustra i szkła do nich, i w jakiej cenie. Przypominam, że N miał już jeden system bezluster, a adapter F-1 istnieje.

Tym razem Zarząd Nikona ma świadomość, że konkurenci Nikona w zakresie sprzętu do fotografii profesjonalnej zmierzają do rozwijania technologii bezlusterkowców.

OjTam
08-07-2018, 00:52
Tym razem Nikon ma świadomość, że świat fotografii profesjonalnej zmierza do rozwijania technologii bezlusterkowców.

Aha, no i? Co to ma wspólnego z brakiem (lub nie) adapteru na F?
A że będzie drogi, to wiadomo.

jony
08-07-2018, 01:10
Aha, no i? Co to ma wspólnego z brakiem (lub nie) adapteru na F?
A że będzie drogi, to wiadomo.

Pisałeś wcześniej, że Nikon już miał technologię bezlusterkowców, a gdzie napisałem, że nie miał? Myślę, że tym razem Nikon musi zdążyć, bo mu konkurencja odjedzie...

OjTam
08-07-2018, 01:24
Nie, Ty twierdzisz (łeś?) że adapter to tylko w moich marzeniach.
Nikonowi konkurencja w bezlustrach już dawno odjechała, więc muszą się mocno postarać, żeby nadrobić.

Nikoś92
08-07-2018, 01:24
Czytałeś dyskusję pod tym artykułem:
https://www.fotopolis.pl/testy/aparaty/30399-sony-a7-iii-jak-radzi-sobie-w-trudnych-koncertowych-warunkach

Moim zdaniem takie działanie aparatu powinno pobudzić myślenie kupującego....

W takich warunkach nie miałem okazji przetestowania tego aparatu. Faktycznie warto pomyśleć o tym efekcie rolling shutter, bo w wielu sytuacjach może to zepsuć zdjęcia.

Też ktoś spotkał się z takim problemem?

jony
08-07-2018, 02:20
Nie, Ty twierdzisz (łeś?) że adapter to tylko w moich marzeniach.

O tym adapterze czytałem kilka miesięcy temu. Artykuł o tym patencie jest z września 2017 roku. Według mnie pomysł na ten adapter z lustrem półprzezroczystym jest delikatnie mówiąc bezsensowny. Można go traktować jako ciekawostkę patentową. Można patentować różne "pomysły". Od patentu do produkcji czasami droga jest daleka. Czasami coś patentuje się, żeby konkurencji utrudnić działalność. Gdyby półprzezroczyste lustra były tańszym i lepszym jakościowo rozwiązaniem to zapewne producenci lustrzanek powszechnie stosowaliby je zamiast tradycyjnego mechanizmu lustra ruchomego.

PS. Sony wyprodukowało kilka modeli lustrzanek z półprzeźroczystym lustrem. Zdobyły rynek?

cz4rnuch
08-07-2018, 07:41
O tym adapterze czytałem kilka miesięcy temu. Artykuł o tym patencie jest z września 2017 roku. Według mnie pomysł na ten adapter z lustrem półprzezroczystym jest delikatnie mówiąc bezsensowny...Bardzo podobny adapter wypuściło Sony do swojej starej szklarni by można ją było podpinać pod bezlustra Sony. Zwie się to la-ea4. Można się sprzeczać czy ostatecznie tak lub podobnie będzie wyglądać przelotka Nikona, ale raczej nie o to czy w ogóle taki adapter powstanie. Adaptery do swoich bezluster wydały Olympus, Panasonic, Sony oraz Canon, czyli niemal wszyscy na rynku. Nie zrobiło tego Fuji, ale tylko dlatego, że w zasadzie ominęła je faza DSLR (z małymi wyjątkami) i od razu przeskoczyli na bezlustra. Co więcej Nikon także poszedł tą samą drogą i zastosował już przelotkę FT1 do swoich małych bezluster. A po co się to robi to chyba nie trzeba przekonywać. Nikon ma ogromną kolekcję szkieł, często bardzo dobrych, które przynajmniej na początku mogą bardzo się przydać. Pierwsze kilka lat w nowym systemie to będą ciężkie lata z racji tego, że szkieł będzie mało. Adapter przynajmniej częściowo może ukrócić te cierpienia. Dla niektórych może to być nawet rozwiązanie docelowe. Szczególnie gdy się już posiada dobre szkła z bagnetem F.

Zapytaj Sigmę o model SD Quattro.;-)Albo Pentasia (Ricosia) o K-01.

Tak szczerze? Nie wiem, czy nie wolałbym zwykłego EF w bezlustrze, bo akurat bazuję na Canonie, niż jakieś wynalazki na EF-M, które trzeba dopiero stworzyć. Że puszka brzydka, bo z wbudowanym adapterem? Być może dałoby się przeżyć.A to wtedy nie lepiej po prostu pozostać przy lustrzankach? Adapter to taki złoty środek (albo zgniły kompromis), bo można mieć mniejszą aparatkę i w razie czego skorzystać z lustrzankowej szklarni. I nie zamyka się przy okazji drogi do trochę mniejszych szkieł (tych szerszych).

boobass
08-07-2018, 15:03
boobass jak tam wesele? Podzielisz się wnioskami? Jakie miałeś szkła, czym błyskałeś, ile baterii i jak af?Hej. Właśnie ogarnąłem zdjęcia. To nie do końca było wesele a uroczystość o nazwie quinceanera. 15 - letnie urodziny dziewczyny. Dość ważna uroczystość w Ameryce południowej. Miało być 80 osób, mieszanka ludzi ze Szwecji oraz Urugwaju. Sala ciemna, ale raczej starałem się nie błyskać. Miałem ledy na aparacie, miałem też małego godoxa. AF radzil sobie świetnie. Z imprezy zdjęcia są trafione w punkt. Czasem zdarzało mi się poczekać dłużej przy przesłonie rzędu 4.0. Ogolnie sprzęt zdał egzamin celująco. Cały reportaż ogarnąłem na jednej baterii, łącznie 650 zdjęć. Wcześniej robiłem przygotowania u kosmetyczki oraz fryzjera na innej. Nie zużyłem żadnej baterii poniżej 30%. Samsung 35 sprawował się świetnie. Af działał jak w systemowych szkłach.

A7III/35/55/85/135

boobass
08-07-2018, 22:25

A na tą chwilę zostanę z moimi "zabawkami" z Nikona.

https://www.spidersweb.pl/2018/07/bezlusterkowce-nikona.htmlCashback na Sony A7III? No to powodzenia [emoji3][emoji3][emoji3] Nieprędko. Natomiast aktualny cashback na szkła i pozostałe korpusy działa znakomicie, dostałem zwrot 160 euro po 5 dniach od wysłania maila.

A7III/35/55/85/135

Ligo
08-07-2018, 22:38
wtedy nie lepiej po prostu pozostać przy lustrzankach?
Oczywiście, że pozostanę przy lustrzankach, jednak bezlusterkowiec przydaje się również, choćby do zapinania różnych dziwnych szkieł. W tej chwili jest to Sony, ale mam niejasne wrażenie, że nowe wypusty od Canona i Nikona będą znacznie lepsze.

cz4rnuch
09-07-2018, 07:29
No ok, ale gdybyś miał w bezlustrze lustrzankowe mocowanie to miałbyś też utrudnione podpinanie tych różnych dziwnych szkieł. A co do tego, że nowe Canony i Nikony będą znacznie lub nieznacznie lepsze od Sonacza to wierzę, ale wtedy mam wrażenie, że nie będzie mnie na nie stać. Inna sprawa, że zarówno Nikon jak i Canon są lub byli na rynku bezlusterkowym i w sumie nic takiego wielkiego nie pokazali.

ksh
09-07-2018, 09:47
Nie koniecznie będą lepsze, obie firmy stoją przed ścianą, w którą jak widać walą łbami cały czas, jak zrobią lepsze od sony to nawet zawodowcy oleją lustra tych firm, jak zrobią gorsze to może nie być zachęta do zakupu.
Nikon z tych przecieków widać że chce stworzyć jakiś system, który mógłby istnieć i współdziałać z lustrami, to może być dobre wyjście, jakieś patenty na moduły zawierające lustro, moduł wizjera optycznego, do tego matryca bsi z dual pixel i jakimś af nowatorskim, jeśli aparaty mają się pojawić w 2019 roku to nawet nie powinniśmy się sugerować np sony A7III tylko tym co będzie w przeciekach o wersji IV.
A może są jakieś już umowy z sony że razem będą dzielić się rynkiem, kto to wie ?

Szklarnia jest super w nikonie ale może nikon chciałby jednak zarabiać wreszcie wiecej na obiektywach, a nie jak obecnie że jest na końcu listy, uważam że mają potencjał na to by sypnąć całą gamą obiektywów od amatorskich po pro na nowy bagnet bez takiego cyrku jak sony, które najwidoczniej robi to przemyślanie i nie wpuszcza nowych obiektywów jeśli praktycznie jest monopolistą w ff bezlustrach.

cz4rnuch
09-07-2018, 10:00
... patenty na moduły zawierające lustro...Po co, do czego to będzie służyć?

...moduł wizjera optycznego...Po co, do czego to będzie służyć?

...jakimś af nowatorskim...Jednak czegoś się Nikon od bezlusterkowców nauczył. Za każdym razem jak wychodzi nowego bezlustro, obojętnie czy to Sony, Fuji czy Olympusa/Panasa to zawsze się chwalą rewolucyjnym, najszybszym, najlepszym, idealnym,najwspanialszym AFem :)

...jeśli aparaty mają się pojawić w 2019 roku to nawet nie powinniśmy się sugerować np sony A7III tylko tym co będzie w przeciekach o wersji IV...Poszczególne wersje A7 dzielą zazwyczaj około 3 lata. Serio myślisz, że w przyszłym roku zobaczymy A7IV?

!AGresT
31-08-2018, 23:33
Polecam kilka słów od praktyka. Szczególnie akapity dotyczące pracy na elektronicznej migawce w sztucznym oświetleniu i głośności migawki mechanicznej w porównaniu z lustrzankami.

Jacek_Z
31-08-2018, 23:45
Nie bardzo wiem dlaczego niby na tych koncertach sa trudne warunki. Scena jest tak kontrastowa, że dla AF to żaden problem. I pisał że było dużo swiatła.

!AGresT
01-09-2018, 00:39
O to chodzi. Warunki przeciętne, a kłopoty są. Co dopiero, jakby w takich warunkach taniec był.

cz4rnuch
01-09-2018, 08:47
To co to za praktyk, który nie wie co to są trudne warunki? :) Ten artykuł już dość dawno temu był omawiany na tym forum i akurat o precyzji AFu pan praktyk źle się nie wypowiadał więc jakie znaczenie w kontekście tego artykułu ma to czy fotografowany byłby taniec? Blackout, głośna migawka to są także problemy lustrzanek. Tu opisane jest rozwiązanie dodatkowe, z którego nie trzeba korzystać, i które nie sprawdza się w konkretnym świetle (nie w każdym sztucznym, jak sugeruje autor). Na razie ciche migawki elektroniczne nie są doskonałe (pomijając tą z A9) więc trzeba je po prostu traktować jako opcję dodatkową, która sprawdzić się może w konkretnych warunkach. Przy wybuchających świetlówkach niekoniecznie, przy nowych ledach już prawdopodobnie tak.

ksh
01-09-2018, 08:56
Gość nawet nie potrafił ogarnąć "pasów na elektronicznej migawce".