PDA

Zobacz pełną wersję : Komputer za MINIMUM 8.800 zł

Strony : [1] 2 3

mini21
17-02-2018, 11:24
Witam serdecznie.

Tytuł trochę nietypowy, ale dobrze przedstawia sytuację w której się znajduję.
W skrócie tylko powiem, że mój obecny PC zaczął sypać mi różne BSODY i zdarzyło się już że właśnie podczas obróbki zdjęcia nad którym siedziałem parę ładnych godzin taki BSOD się pojawił i uszkodził plik (odpowiadając na pytania - tak, plik był zapisany, mam włączony autozapis w PS).

Ponieważ wydałem już na niego trochę tylko po to, żeby dowiedzieć się, że wszystko jest ok (leżał tydzień u speca, który testował go pod każdym kątem, następnie rozebrał i złożył od nowa) chyba czas się go po prostu pozbyć.

W związku z tym chciałem prosić Was o propozycję możliwie NAJTAŃSZEJ konfiguracji która bez problemu pociągnie PS'a, LR'a, C1 itp. (otwartych jednocześnie wraz z firefoxem).
Przy czym chciałbym zaznaczyć, że chciałbym mieć "otwartą furtkę" więc mieć możliwość ew. w przyszłości jakoś go rozbudować (dołożyć ramu, dołożyć lub zmienić kartę graficzną itp.).

Ze starego kompa jedyne co mogę przenieść (chyba, bo może się okazać że któraś z tych elementów jest walnięta) to obudowa Fractal Define R6 (ma ok. pół roku i to od momentu wymiany obudowy wszystkie problemy się zaczęły), dysk SSD (Goodram Iridium 240 GB), dysk HDD (WD RED 3 TB) i 2 dyski HDD (Seagate 2TB).

Co moglibyście polecić?

Na wszelki wypadek moja obecna konfiguracja:
Cpu: Intel i5 3570k + HR-02 Macho
Mobo: Gigabyte Z77X-D3H
Ram: 2x 4GB
Gpu: Gigabyte Radeon HD7870
Hdd: Goodram Iridium 240 GB
Hdd: 2x Seagate ST2000DM001
Hdd: WD Red 3TB
Case: Fractal Design Define R5
Power: XFX Pro 550W
Screen: Eizo S2243W

ksh
17-02-2018, 12:28
Czyli potrzebujesz:
- zasilacz ( na wszelki wypadek warto zmienić )
- płytę główną
- procesor
- chłodzenie
- pamięci

Zostaje:
- obudowa
- ssd
- hdd
- monitor ?

Do wywalenia karta graficzna, wszystko pociągnie na wbudowanym lub dokupisz teraz coś w opcji minimum lub zostawisz sobie na przyszłość zakup.

Do wyboru dwie platformy:
- AMD
- Intel

Co do walki, która platforma lepsza czy gorsza nie wdaję się, osobiście jestem na intela wściekły i będę składał niedługo na nowych AMD Ryzen 2xxx sobie zestaw.

Musisz podać jaką kwotę chcesz wpakować to ci dobiorę elementy.

mmluty
17-02-2018, 12:57
obudowa Fractal Define R6 (ma ok. pół roku i to od momentu wymiany obudowy wszystkie problemy się zaczęły),

Czy z obudową wymieniałeś zasilacz? Jeżeli tak, to jest pierwszy podejrzany. Ja bym jednak solidnie przetestował to co masz. bo jak piszesz " ..jak najniższym kosztem..." to raczej niczego odczuwalnie bardziej wydajnego nie kupisz, a pieniedzy na wymianę płyty, procesora i pamięci wydasz sporo. Zacznij od sprawdzenia czy nie pozmieniałeś w BIOS-sie ustawień po zmianie obudowy. Może masz ustawioną zbyt wysoką częstotliwość procka albo RAM. Dawno temu miałem również podobne problemy kiedy zaczął się sypać systemowy HD.

mini21
17-02-2018, 13:17
Czy z obudową wymieniałeś zasilacz? Jeżeli tak, to jest pierwszy podejrzany. Ja bym jednak solidnie przetestował to co masz. bo jak piszesz " ..jak najniższym kosztem..." to raczej niczego odczuwalnie bardziej wydajnego nie kupisz, a pieniedzy na wymianę płyty, procesora i pamięci wydasz sporo. Zacznij od sprawdzenia czy nie pozmieniałeś w BIOS-sie ustawień po zmianie obudowy. Może masz ustawioną zbyt wysoką częstotliwość procka albo RAM. Dawno temu miałem również podobne problemy kiedy zaczął się sypać systemowy HD.

Nie, wymieniałem tylko obudowę, zasilacz został.
Co do ustawień w BIOSIE, ja nic tam nie ruszałem.
Była zmieniona obudowa i tyle, system stary jaki był.
Jak zaczęło się to dziać, to poszedłem do tych "speców" od kompa co mi go składali.
Powiedzieli że po zmianie obudowy powinno się przeinstalować system (bujda moim zdaniem, ale dobra, niech im będzie) - przeinstalowałem.
Oczywiście nie pomogło.

Oddałem kompa do innego fachowca - znajomy więc umówiliśmy się ze jak coś będzie nie tak i nie da rady to po prostu kasy nie weźmie.
Komp stał u niego tydzień czasu.
W tym czasie testował każdą z kości osobno (ja robiłem to wcześniej po 12 godzin każda kość), zasilacz przekładał do swojego kompa, jego do mojego, wymontował wszystko i poskładał od nowa.
U niego przez tydzień działało bez zarzutu.
Komp do mnie wrócił i ...... BSOD.

Co do taktowania itp. - Przemek to wszystko robił, testował.
Ustawiał taktowanie procesora (ale to raczej nie to), pamięci - jakieś XMP czy coś.
Jak się zaczęły bsody kazał przywrócić do ustawień fabrycznych - ale nic nie pomogło.

- - - - kolejny post - - - - - -

Czyli potrzebujesz:
- zasilacz ( na wszelki wypadek warto zmienić )
- płytę główną
- procesor
- chłodzenie
- pamięci

Zostaje:
- obudowa
- ssd
- hdd
- monitor ?

Do wywalenia karta graficzna, wszystko pociągnie na wbudowanym lub dokupisz teraz coś w opcji minimum lub zostawisz sobie na przyszłość zakup.

Do wyboru dwie platformy:
- AMD
- Intel

Co do walki, która platforma lepsza czy gorsza nie wdaję się, osobiście jestem na intela wściekły i będę składał niedługo na nowych AMD Ryzen 2xxx sobie zestaw.

Musisz podać jaką kwotę chcesz wpakować to ci dobiorę elementy.

Zasilacz to jedna z podstawowych rzeczy o których myślałem, choć łopatologicznie - co ma zasilacz do BSOD'a?
Cała reszta idzie do wymiany - bo to starocie i chyba nie ma sensu dokupowanie do nich podzespołów - szczególnie, że nie wiadomo co jest winne tego stanu rzeczy.
Co do chłodzenia - to pewnie tak, bo jak się domyślam - ma dedykowane mocowanie (czy jak to nazwać) i nie będzie pasować (mam HR-02 Macho).

Obudowa na pewno - dobra jest i w zasadzie nowa.
Dysk SSD też w miarę świeży.
Dyski HDD - tu gorzej. Prócz WD Red to w zasadzie przydałoby się je wymienić, ale na razie nie chcę się pakować w dodatkowe koszta.
Monitor Eizo S2243 - jeszcze działa, rzekomo świeci równomiernie, więc zostaje.

Karta graficzna - w zasadzie mógłbym na upartego użyć tej co mam teraz, ale znowu jest pytanie - a jeśli to ona powoduje te problemy? Tak więc też idzie do wywalenia. Ja już w gry w zasadzie w ogóle nie gram, a zawsze jest zintegrowana.

Intel czy AMD - NIE MAM ZIELONEGO POJĘCIA.
Od dość dawna siedzę w Intelu i do tego przywykłem, łatwiej mi chyba ogarnąć tą markę, bo mam chociaż minimalne pojęcie (np.: że wolę procek z "k" na końcu) a o AMD nie wiem nic.

No i kwota - nie wiem.
Im taniej tym lepiej.
Nie znam cen, nie znam realiów, nie mam bladego pojęcia.

Tydzień temu przyszedł mi nootebook na który brałem kredyt (życie rencisty) więc nie łatwo będzie zebrać pieniądze na ten sprzęt, ale trzeba więc im taniej tym lepiej.
Może na razie 8 GB ramu zamiast 16 czy 32...
Nie wiem na czym można przyoszczędzić...

crusiek
17-02-2018, 13:34
Zasilacz podejrzany, jego wydajność jest na styk, moim zdaniem powinien być nieco mocniejszy 80+. Po 5 godzinach na wysokich obrotach mógłby się poddać... Twój sprzęt w maksymalnym stresie potrafi zjeść nawet i 460 W, bez liczenia podłączonych dodatkowych urządzeń - przynajmniej takie wartości wyszły mi z teoretycznej kalkulacji tych podzespołów, ja tam bym od zasilacza zaczął, z czasem jego efektywność spada :) i tak, zasilacz potrafi wywołać BSODa :)

Być może warto by też wymienić paste termoprzewodzącą na procku, chipsecie płyty i na karcie graficznej.

Nie masz złego i jakoś strasznie niewydajnego komputera, na prawdę.

Aha, nigdy więcej nie wracaj do ludzi, którzy po zmianie obudowy kazali Ci przeinstalować system :)

mini21
17-02-2018, 14:54
Zasilacz podejrzany, jego wydajność jest na styk, moim zdaniem powinien być nieco mocniejszy 80+. Po 5 godzinach na wysokich obrotach mógłby się poddać... Twój sprzęt w maksymalnym stresie potrafi zjeść nawet i 460 W, bez liczenia podłączonych dodatkowych urządzeń - przynajmniej takie wartości wyszły mi z teoretycznej kalkulacji tych podzespołów, ja tam bym od zasilacza zaczął, z czasem jego efektywność spada :) i tak, zasilacz potrafi wywołać BSODa :)

Być może warto by też wymienić paste termoprzewodzącą na procku, chipsecie płyty i na karcie graficznej.

Nie masz złego i jakoś strasznie niewydajnego komputera, na prawdę.

Aha, nigdy więcej nie wracaj do ludzi, którzy po zmianie obudowy kazali Ci przeinstalować system :)

Widzisz - mi ten komp w 100% wystarcza do tego co robię.
Może jak zmienię aparat.... (hehehehe pomarzyć można) na D850 i plik 50mpix to może dostawać zadyszki, ale teraz, przy nefach - nawet tych 14 bitowych nieskompresowanych on działa w zasadzie bez zająknięcia... nie licząc bsodów.

Pasta była wymieniana na procku (w zasadzie 2x) - pierwszy raz przy zmianie obudowy (chyba że ją zapiep.... bo dałem im swoją - najlepszą jaką znalazłem w necie po opiniach), drugi raz gdy ten znajomy montował wszystko od nowa.

Ten komp ma już naprawdę ładnych parę lat (jak spojrzałem na fakturę - 2012 rok) więc wszystko ma prawo po jakimś czasie paść - a że on chodził jakieś 12-15 godzin na dobę to miał prawo.

ShutterStill
17-02-2018, 15:13
Mocno obciążony PSU może nadpalić / to pić wtyczki i/lub wejścia kabli.
Może warto przyjrzeć się kablom i wtyczki sprawdzić w środku czy nie widać nadpaleń.
Ja przy 5820K OC + radeon 295x2 miałem podobne problemy gdyż 860w PSU ledwo wyrabiał i upalił mi wtyczkę od karty.
Druga sprawa czy przy wymianie obudowy był wyjmowany procek lub chłodzenie?
Chłodzenie może być za mocno dokręcone i piny mogły się wygiąć.
Mogli za mocno płytę przykręcić.
Po wysyłaniu systemu na ekranie startowym przed wejściem do BIOS może być info co powoduje wysypanie.

mini21
17-02-2018, 15:35
Kurde, ciężko powiedzieć.
O ile tych gości co przekładali obudowy to jakoś pewny nie jestem, o tyle druga osoba (znajomy Przemek z FB) raczej zajął się wszystkim i sądzę że to sprawdził.
Komp był w zasadzie 2x składany raz przez ten serwis na początku potem przez tego znajomego i ciągle jest to samo.

W biosie nic nie widać, za to w dzienniku zdarzeń tak.

robank
17-02-2018, 16:50
Podepnę się pod temat bo tez jestem przed wyborem deskop czy laptop, jeśli laptop to Dell XPS 16Gb ramu 512 ssd i7-7700HQ podłączane pod Eizo CX241 a jeśli deskop to (nie chce mi się bawić w składaka) jaki ?

ShutterStill
17-02-2018, 17:05
Kurde, ciężko powiedzieć.
O ile tych gości co przekładali obudowy to jakoś pewny nie jestem, o tyle druga osoba (znajomy Przemek z FB) raczej zajął się wszystkim i sądzę że to sprawdził.
Komp był w zasadzie 2x składany raz przez ten serwis na początku potem przez tego znajomego i ciągle jest to samo.

W biosie nic nie widać, za to w dzienniku zdarzeń tak.To nie w biosie tylko na stronie startowej.
Na dole wywala np zepsuty dysk ssd.
Tak samo mi pokazuje jak wywali przy złym OC.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/02/4e6a49df502fcff6730ba931a378e27a-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180217/4e6a49df502fcff6730ba931a378e27a.jpg)

mini21
17-02-2018, 17:19
Nie mam czegoś takiego.

ksh
17-02-2018, 17:36
Zasilacz to jedna z podstawowych rzeczy o których myślałem, choć łopatologicznie - co ma zasilacz do BSOD'a?
Tak, może wpływać też na BSOD.

Od dość dawna siedzę w Intelu i do tego przywykłem, łatwiej mi chyba ogarnąć tą markę, bo mam chociaż minimalne pojęcie (np.: że wolę procek z "k" na końcu) a o AMD nie wiem nic.
AMD każdy jest tak jakby "K" u Intela, plus AMD że praktycznie na każdej płycie podkręcisz nawet takiej za 280zł.
Minus Intela obecnie to znaczacy spadek wydajności SSD i samego procesora po załataniu dziur sprzętowych i ograniczenie platformy do jednego sezonu, czyli każda seria procesorów wymaga nowych płyt głównych, u AMD platforma ma miec żywotność sześć lat i trzy serie procesorów minimum, czyli więsza szansa na przyszłe ulepszenia bez wymiany płyty.

Polecam wstrzymać się z zakupem do marca żeby zobaczyć nowe AMD Ryzen, ja wstępnie liczyłem że Intel kompletnie się nie opłaca.

Musisz określić kwotę jaką chcesz wydać na: płyta + procesor + ram.

mini21
17-02-2018, 17:48
Nigdy nie rozważałem AMD, ale w sumie - czemu nie.
Mi jest wszystko jedno.
I tak wszystko do wymiany, więc to już w zasadzie bez różnicy.

Z tym wstrzymaniem... no cóż, nie wiem jak to będzie.
Na razie jestem przerażony, bo boję się otwierać jakikolwiek plik w Ps'ie, bo znów spędzę przed nim parę godzin, a tu nagle bsod, plik uszkodzony i nie da się otworzyć.

No i najgorsze - kwota.
Szczerze - nie mam pojęcia.
Nie chcę podać za niskiej, nie chcę za wysokiej, dlatego najlepiej - im taniej.

Mając na uwadze, że część podzespołów już mam, karta graficzna mi w zasadzie niepotrzebna (albo przełożę tego radeona co teraz posiadam) to strzele - 2000 zł.
Kupię coś sensownego (płyta + procek + ram + ew. chłodzenie jeśli ten Mach nie będzie pasował)?

sokolnik
17-02-2018, 18:40
za 2 tyś polowałbym w używane podzespoły :)
sam sprzedawałem tak sprzęt, używany tylko do zdjęć/internetu z uwagi na brak karty graficznej. Sprzedał się od razu po wystawieniu na OLX, gość przyjechał po procesor... wziął jeszcze płytę i RAM :D i tak musiałem szybko ogarnąć nowe podzespoły.
2-3 miesiące temu zastanawiałem się czy nie sprzedaż obecnych części czyli i7 6700K podkręcony na 4,5 GHz, płytę i 16 GB RAM... ale stwierdziłem że mi się niezbyt opłaca pod względem wydanej kasy a zyskanej mocy obliczeniowej... jeszcze te afery z Intelem i dziurami w CPU :)

Ja na Twoim miejscu bym szukał czegoś używanego, nie wyżyłowanego w grach czy koparkach kopiących kryptowaluty.

Kiedy chcesz robić zakupy? Bo coś czuję że nie teraz tylko w przyszłości a teraz badasz temat sprzętu/kalkulujesz koszty...

ksh
17-02-2018, 18:43
Jeśli dasz radę się wstrzymać to już teraz miały premierę najtańsze nowe Ryzeny 2xxxG, teraz czekać trzeba na premierę reszty.
Od strony wydajność/cena gdzie nie interesują nas gry to AMD wypada bardzo ale to bardzo dobrze, przykładowo:

płyta główna 329zł
https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b350m-mortar-7a37-002r-1195346/

procesor 675zł
https://www.morele.net/procesor-amd-ryzen-5-1500x-3-5ghz-16mb-yd150xbbaebox-976703

pamięci 365zł ( 1x 8GB ) trzeba wypruć flaki na drugą kość bo komfort w Ps rośnie.
https://www.morele.net/pamiec-goodram-irdm-ddr4-8gb-3000mhz-cl16-ir-xb3000d464l16s-8g-1656561

1369zł
masz tu budżetowy zestaw ale bardzo dobry w stosunku do tego co w takiej cenie kupisz z intelem.

do tego zasilacz 179zł
https://www.morele.net/zasilacz-silentiumpc-vero-l2-500w-spc164-977142

karta graficzna 330zł
https://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-gt-1030-lp-oc-2gb-gddr5-dp-hdmi-box-gt-1030-2gh-lp-oc-1256984/

Z karty graficznej można będzie zrezygnować po premierze nowych AMD Ryzen 2xxxG z średniej półki czyli coś w rodzaju modelu 2500G, powinno wyjść cenowo lepiej niż zakup osobno karty.

( Pomyśleć że ja za świetne pamięci 2x8GB dwa lata temu dałem razem 260zł !! )

mini21
17-02-2018, 19:35
za 2 tyś polowałbym w używane podzespoły :)
sam sprzedawałem tak sprzęt, używany tylko do zdjęć/internetu z uwagi na brak karty graficznej. Sprzedał się od razu po wystawieniu na OLX, gość przyjechał po procesor... wziął jeszcze płytę i RAM :D i tak musiałem szybko ogarnąć nowe podzespoły.
2-3 miesiące temu zastanawiałem się czy nie sprzedaż obecnych części czyli i7 6700K podkręcony na 4,5 GHz, płytę i 16 GB RAM... ale stwierdziłem że mi się niezbyt opłaca pod względem wydanej kasy a zyskanej mocy obliczeniowej... jeszcze te afery z Intelem i dziurami w CPU :)

Ja na Twoim miejscu bym szukał czegoś używanego, nie wyżyłowanego w grach czy koparkach kopiących kryptowaluty.

Kiedy chcesz robić zakupy? Bo coś czuję że nie teraz tylko w przyszłości a teraz badasz temat sprzętu/kalkulujesz koszty...

Powiem tak - najchętniej wcale, ale jak tak dalej pójdzie to raczej szybko.
Najbardziej boli że miesiąc temu wziąłem kredyt na notebooka i teraz może być ciężko z kasą na pc ale to jest raczej sprawa pilna.

Myślę jeszcze nad jednym rozwiązaniem...
Z tych wszystkich podzespołów w moim obecnym pc jedyjie zasilacz nie jest pewny, tzn nie dało się go jakoś sensownie przetestować.
Myślę czy nie kupić samego zasilacza i sprawdzić go jeszcze w obecnej konfiguracji.

sokolnik
17-02-2018, 19:47
Powiem tak - najchętniej wcale, ale jak tak dalej pójdzie to raczej szybko.
Najbardziej boli że miesiąc temu wziąłem kredyt na notebooka i teraz może być ciężko z kasą na pc ale to jest raczej sprawa pilna.

Myślę jeszcze nad jednym rozwiązaniem...
Z tych wszystkich podzespołów w moim obecnym pc jedyjie zasilacz nie jest pewny, tzn nie dało się go jakoś sensownie przetestować.
Myślę czy nie kupić samego zasilacza i sprawdzić go jeszcze w obecnej konfiguracji.

w takim razie kup jakiś dobry zasilacz... omijaj tych za 100ileś złoty :)
sprawdź kable SATA albo je wymień na inne być może coś na kablach nie łączy... nie wiem. Z tego co opowiadasz to może być jakaś pierdoła. Może się okazać że płyta główna siada albo dysk... może RAM padł?
Ja bym wymieniał na nowe lub pożyczał sprzęt od znajomych i testował swoją obecną konfigurację ale do tego potrzeba dużo czasu i może kosztować sporo dodatkowych nerwów.

Ten notebook do czego? Dużo podróżujesz? PC do obróbki?

mini21
17-02-2018, 20:01
Do studia. Wygodniej na sesji mieć podgląd na żywo :)

Na razie chyba z zasilaczem powalczę. Teraz mam xfx 550.

sokolnik
17-02-2018, 20:13
Do studia. Wygodniej na sesji mieć podgląd na żywo :)

Na razie chyba z zasilaczem powalczę. Teraz mam xfx 550.

Na Twoim miejscu brałbym coś w miarę dobrego, przyszłościowego. Coś w budżecie 300-400 zł. Serio, sam mam jakiegoś Seasonic kupionego w 2014 r 500 lub 550 W i jakoś nie mam do niego przekonania :) chociaż poprzedni zestaw CPU/MOBO/RAM oraz obecny działa bez problemu (bez karty graficznej także ma luzik). Jednak teraz inwestowałbym w coś naprawdę dobrego, może nie za worek złota ale też nic za 150 zł :/

Corsair lub be quiet!

https://www.x-kom.pl/p/163096-zasilacz-do-komputera-corsair-cs750m-750w-gold-box.html

https://www.x-kom.pl/p/406795-zasilacz-do-komputera-corsair-650w-cp-9020132-eu-box.html

https://www.x-kom.pl/p/163096-zasilacz-do-komputera-corsair-cs750m-750w-gold-box.html

coś modularnego z certyfikatem 80 PLUS Gold

ksh
17-02-2018, 21:06
Było już wałkowane o zasilaczach na wielu forach, SilentiumPC ma bebechy zasilaczy często 2x droższych, dobra Polska firma i jak do tej pory sprawdzają się ich zasilacze co do awaryjności.
Po co modularne jak sam nie będzie zabawiał się w odpinanie i przypinanie, raz poskładane i koniec zabawy, a odpięte kable gdzieś trzeba schować i nie zgubić.

Mane
17-02-2018, 21:18
Aktualnie SeaSonic Focus Plus Gold 650W [SSR-650FX] zamiata wszystko, cena 400zł.

SilentumPC o takiej mocy kosztuje 90% ceny SeaSonica, więc nie wiem o jakich 2 razy droższych mowa :)

sokolnik
17-02-2018, 21:26
Aktualnie SeaSonic Focus Plus Gold 650W [SSR-650FX] zamiata wszystko, cena 400zł.

SilentumPC o takiej mocy kosztuje 90% ceny SeaSonica, więc nie wiem o jakich 2 razy droższych mowa :)

Corsair CS750M 750W Gold BOX jest w cenie 399 zł :)

Mane
17-02-2018, 21:28
Ja tam wolałbym kupić coś lepszego kosztem tych watów, 750 toć to nawet do 1080 nie potrzebne :)

A wracając do tematu, to zamiast wymieniać metodą eliminowania kolejnych podzespołów zamieniając na nowe, skoro aktualny zestaw wydajnościowo daje radę, to poleciłbym serwis, który sprawdzi pamięci, procesor, płytę główną i zasilacz.

ksh
17-02-2018, 21:31
Do zestawu jak w temacie 350W dobrej firmy wystarczy ale większy wybór jest 450-550W.
Pytający chyba nie ma zamiaru wydawać kasy akurat na zasilacz, który nie będzie mu nigdy potrzebny.

sokolnik
17-02-2018, 21:34
Do zestawu jak w temacie 350W dobrej firmy wystarczy ale większy wybór jest 450-550W.
Pytający chyba nie ma zamiaru wydawać kasy akurat na zasilacz, który nie będzie mu nigdy potrzebny.

dobry zasilacz jest potrzebny każdemu :) chyba że ktoś woli zasilacze za 130 zł ale potem niech się nie dziwi że sprzęt po paru latach zaczyna żyć własnym życiem :)

nikoniarz
17-02-2018, 21:40
dobry zasilacz jest potrzebny każdemu :) chyba że ktoś woli zasilacze za 130 zł ale potem niech się nie dziwi że sprzęt po paru latach zaczyna żyć własnym życiem :)

Nie przesadzaj... Niby wspominasz, że nie masz przekonania, ale jednak 4 lata służy, prawda?

sam mam jakiegoś Seasonic kupionego w 2014 r 500 lub 550 W i jakoś nie mam do niego przekonania :)

sokolnik
17-02-2018, 21:45
Nie przesadzaj... Niby wspominasz, że nie masz przekonania, ale jednak 4 lata służy, prawda?

dokładnie, tylko ja dałem za niego jakieś 300 zł :) sprawdziłem 329 zł, 550W 80 Plus Gold , model S12G

a teraz bym kupiłem lepszy, bardziej markowy :)

nikoniarz
17-02-2018, 21:51
dokładnie, tylko ja dałem za niego jakieś 300 zł :)

a teraz bym kupiłem lepszy, bardziej markowy :)

A widzisz, ja bym nie dał ;) I nie dałem, i działa... Owszem, można inwestować, ale nie jest to mus.

ksh
17-02-2018, 21:52
Nikt tu nie doradza zakupu zasilacza za 130zł z jakiś chińskich śmietników gdzie przyklejono ładne logo, co to oznacza dobry zasilacz? jak ma ładne logo, ma wysoką cenę, a może ładne opinie w sklepach, a może zwyczajnie dobrze wypada w testach gdzie zrobiono pomiar itd ?
Zajęło mi chwilę napisanie postu z radą odnośnie zakupu dla pytającego, wybrałem najtańszy zasilacz ale dobry, tak się składa że ten zasilacz za coś 179zł ma bardzo dobre bebechy, które można spotkać w zasilaczach w cenie ~300zł.
SilentiumPC jest niedocenianą nadal firmą.

mini21
17-02-2018, 23:04
Ja tam wolałbym kupić coś lepszego kosztem tych watów, 750 toć to nawet do 1080 nie potrzebne :)

A wracając do tematu, to zamiast wymieniać metodą eliminowania kolejnych podzespołów zamieniając na nowe, skoro aktualny zestaw wydajnościowo daje radę, to poleciłbym serwis, który sprawdzi pamięci, procesor, płytę główną i zasilacz.

Sęk w tym, że już był tak testowany.
Sam robiłem takie testy różnymi benchmarkami, memtest86, cpu-z, gpu-z, future mark itp. i nic.
Był też u znajomego który się komputerami zajmuje - pisałem o tym wcześniej - rozebrał go, poskładał testując każdy element oddzielnie.
U niego przez tydzień czasu jak stał - nic...
Wrócił do mnie - i na następny dzień BSOD.

nikoniarz
17-02-2018, 23:09
Nie kombinuj- zacznij od zasilacza...

mini21
17-02-2018, 23:13
Ok, w takim razie od tego zacznę...
Teraz tylko zastanawiam się jak do tego podejść....
Czy kupić nowy, podłączyć i testować....
Czy spróbować od kogoś pożyczyć...
A może zrobić z siebie "cebulę" (ale to pewnie nie przejdzie) - kupić, podłączyć, przetestować przez 10 dni i oddać?

A jest jakiś "sprawdzony" sposób na testowanie zasilacza?
Robiłem to jakimś programem (nie pamiętam już teraz którym) to po włączeniu testu nie minęło 10 sekund i komp się wyłączał.

nikoniarz
17-02-2018, 23:14
Najtaniej mimo wszystko pożyczyć "odpowiedni" ;)

sokolnik
17-02-2018, 23:23
podłącz kompa w inne miejsce w sensie kontakt :) może masz listwę walniętą ? :)

mini21
17-02-2018, 23:24
Tylko trochę ciężko pożyczyć bo ktoś by musiał wyjść ze swojego pc :)

Może pożyczę od Przemka - tego znajomego co mi drugi raz składał, mówił że ma, ale słaby bo 450W.

Ja za swojego xfx płaciłem 213 zł i tego mi polecano wowczas na forach.
Więc może coś w okolicach 300 zł znajdzie się sensownego?
Tak jak mówię - nie chcę przepłacać, bo jak to nie to to będzie mniejszy żal.

nikoniarz
17-02-2018, 23:24

Jak walnięta listwa to może być ten sam kontakt ;)

Tylko trochę ciężko pożyczyć bo ktoś by musiał wyjść ze swojego pc :)

No to kup nowy skoro tak będzie łatwiej :D Rób ja Tobie wygodnie.

mini21
17-02-2018, 23:26

Właśnie tak zrobiłem - 2 dzień bez problemu (no nie, choć jeden bsod był ale rzekomo knnh, związany z kartą graficzną).

To na wszelki wypadek podłączyłem do innej listwy i innego kontaktu :p

Mane
17-02-2018, 23:31
Gniazdko panowie, gniazdko...

Może coś się grzeje, kompa wciśnięty gdzieś głęboko pod biurko, jakie temperatury są w okolicach restartu.. Jak się pojawia BSOD to też powinien zapisać się zrzut pamięci, numerki błędów też potrafią ciekawe rzeczy powiedzieć.

mini21
17-02-2018, 23:44
Temperatury w "stresie" to tak z 50-55 stopni.
Bsod potrafi się zrobić od razu po wybudzeniu komputera (czytaj - ruszeniu myszką).

Jest dość dobrze wentylowana, więc to bym chyba wykluczył.

ShutterStill
17-02-2018, 23:57
Jaki pobór pokazuje?

mini21
17-02-2018, 23:58
A jak to sprawdzić?

ShutterStill
18-02-2018, 00:09
Podłączyć miernik.
A bez karty próbowałeś używać?
Radek to często smok na prąd. Może ze starości Zachciało mu się więcej? ;)

Mane
18-02-2018, 13:37
To że obudować R6 to zacny klocek to wiem, chodziło mi o to że może coś jakiś wylot zasłania :)

mini21
18-02-2018, 14:33
Stoi w takim miejscu że nie na co zasłaniać. A wydaje mi się że skoro 2 różne osoby ją składały i jest to samo to raczej nie w tym problem.

sokolnik
18-02-2018, 14:52
ja bym wymieniał po kolei, zasilacz, płyta, RAM, karte graficzną odłączyć... na bank coś siada. Może dysk? Może kable? Może klątwa? :D

no cudów nie ma :)

dasz 2 tyś to Ci sprzedam moją platformę ;)

Mane
18-02-2018, 15:12
A próbowałeś zapuścić jakiś "stres test"? Może to fuckup w jakimś sofcie, który Ty używasz, a osoby które testowały sprzęt sprawdzały tylko pod kontem właśnie obciążenia.

mini21
18-02-2018, 15:38
A próbowałeś zapuścić jakiś "stres test"? Może to fuckup w jakimś sofcie, który Ty używasz, a osoby które testowały sprzęt sprawdzały tylko pod kontem właśnie obciążenia.

Robiłem testy programs.... occt (mogłem przekręcić nazwę).
Wszystko przeszło - prócz zasilacza

ja bym wymieniał po kolei, zasilacz, płyta, RAM, karte graficzną odłączyć... na bank coś siada. Może dysk? Może kable? Może klątwa? :D

no cudów nie ma :)

dasz 2 tyś to Ci sprzedam moją platformę ;)

Tak planuje zrobić, zacznę od zasilacza, a potem... wymiana płyty = wymiana procesora...

Co do reszty - w tym jest problem że ciężko to zweryfikować. Bo jak sprawdzić czy to wina kabla...

sokolnik
18-02-2018, 16:03
Co do reszty - w tym jest problem że ciężko to zweryfikować. Bo jak sprawdzić czy to wina kabla...

zależy jaki kabel ? Wymienisz zasilacz i już masz 80 % kabli wymienionych :) później, zmiana kabli SATA, 20 zł w markecie... Sprawdź jeszcze kości RAM. Ile ich masz? 1 czy 2 ? Wyjmij jedną i korzystaj z jednej. Jak masz jedną tylko pożycz od kogoś inną i testuj. Lub zmień slot na płycie głównej o ile to możliwe, nie znam się :P
BIOS płyty aktualny? Przywróć ustawienia fabryczne na płycie i testuj.

Moim zdaniem, jeśli komp ma parę dobrych lat, to jakiś element siadł lub siada i niedługo siądzie tak że kompa nie uruchomisz.

Jak Ci ten zwiechy uszkadzają pliki NEF, to pamiętaj rób kopie ważnych plików na oddzielnym nośniku danych, np. pendrive. Ogólnie ważne pliki 3maj na oddzielnym dysku, nie wiem dysk zewnętrzny, duży pendrive albo DVD... Bo jak padnie Ci dysk albo coś się stanie... to tracisz dane bezpowrotnie lub dużo wydasz kasy na ich odzyskanie bez gwarancji odzyskania.

mini21
18-02-2018, 17:49
No już mi ta zawiecha uszkodziła psd nad którym siedziałem parę ładnych godzin.

Zaczynam coraz mocniej podejrzewać kartę graficzną...
Dziś dla odmiany - po powrocie ze sklepu komputer nie chciał się wybudzić.... tzn. nie, źle wróć - komputer się wybudził, ale nie było obrazu.
Dopiero po restarcie zaczął działać.

ShutterStill
18-02-2018, 18:27
Proponowałem już wcześniej bez karty odpalić. Minuta roboty z wypięciem karty i przepięciem kabla od monitora do płyty głównej

rpromin
18-02-2018, 18:42
Proponowałem już wcześniej bez karty odpalić. Minuta roboty z wypięciem karty i przepięciem kabla od monitora do płyty głównej

Tyle ze po wyjęciu grafiki spada obciążenie zasilacza i to dość znacznie, jeśli będzie ok to nadal nie znaczy ze to grafika. Ja tez bym obstawiał zasilacz. Miałem już taki przypadek, kolega podejrzewał grafikę bo z inna działało OK (tyle ze mniej prądożerną) a finalnie okazało się ze karta jest dobra a zasilacz nie dawał rady po latach.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

ShutterStill
18-02-2018, 18:44
O tym też już wcześniej wspominałem.
Tylko że to można zrobić od razu bez pozyczania niczego.

mini21
18-02-2018, 19:44
Bazuje ciągle na tym, że ten znajomy spec to wszystko sprawdził (tak twierdził przynajmniej).
Ogólnie rzecz biorąc są teraz 2 rzeczy - bsod które od czasu zamiany listwy zasilającej jakoś nie pokazują się i to co stało się dziś (pierwszy raz w zasadzie).

mmluty
18-02-2018, 20:04
mini21 nie marudź a zacznij działać. Masz wiele propozycji identyfikacji uszkodzonego elementu bez wydawania jakichkolwiek pieniędzy.
Wywalasz kartę grafiki i sprawdzasz - problem znika, zostaje do ustalenia grafika czy zasilacz?
Masz chyba cztery banki pamięci - wywalasz trzy z nich i sprawdzasz. Jeżeli problem nie znika w miejsce pozostawionego banku wkładasz któryś z wyjętych. Problem nie znika tzn że powodem nie są pamięci.
Odłączasz dyski poza systemowym, a w systemowym zamieniasz kabelek SATA na kabelek któregoś z odłączonych. Problem nie znika dajesz sobie spokój z kabelkami SATA i dyskami i szukasz dalej. Tutaj jednak uwaga: dysk systemowy mimo wszystko jest moim zdaniem jednym z podejrzanych, tylko to sprawdzenie wymaga przeniesienia systemu na inny dysk. Miałem kiedyś takie objawy na starych dyskach z taśmami ATA
Bez kosztów możesz jeszcze ewentualnie obniżyć taktowanie procesora. Mało prawdopodobne ale możliwe, że osiąga stan zawałowy.
Dalej za jakieś 200PLN kupujesz zasilacz i sprawdzasz. Problem nie znika to sprzedajesz nowy nabytek za 150PLN.
Ostatnia pozostaje do wymiany płyta główna, ktora przy "fachowej" wymianie obudowy mogła oberwać mechanicznie np. kondensatory czy jakieś mikropęknięcia itp.
Kolejność działań może być oczywiście dowolna tyko działać, masz do zaoszczędzenia kilka tysiecy zł.

PS Po Twoim ostatnim poście, jeżeli po zmianie listwy problem znika to to co napisałem jest zbędne.

mini21
18-02-2018, 20:27
Dzięki za wyczerpujące wyjaśnienie.
Póki co bsoda nie było ale to nie zasada bo potrafiło przez tydzień nic się nie dziać i nagle...

Z wymienionych problemów to widzę kartę graficzną (bo coś się dzieje rzeczywiście), płytę główną (bo ten pierwszy serwis mógł coś ****....) i teraz jak wspomniałeś dyski twarde (bo moje Seagate'y są już dość leciwe).

Poczekam, zobaczę.
Mam już jakiś plan działania - zaczynam od listwy i po kolei...
Jak coś wyjdzie nie tak, to następna część.

A co się tyczy karty graficznej, jest jeszcze jeden objaw na to wskazujący (chyba że to system) - coś się dzieje z tapetą blokady ekranu.

sokolnik
18-02-2018, 20:44
czyli mój pomysł z listwą okazał się trafiony :D

mini21
18-02-2018, 20:54
czyli mój pomysł z listwą okazał się trafiony :DNa razie tak.... i jestem w szoku bo nie przyszło by mi do głowy że to może mieć znaczenie.

sokolnik
18-02-2018, 21:03
Na razie tak.... i jestem w szoku bo nie przyszło by mi do głowy że to może mieć znaczenie.

myślę że w ostatecznym rozrachunku to może być co innego :) listwa może i zminimalizuje problem ale finalnie okażę się że to co innego... tak myślę, nie wiem, może się mylę. W drugiej kolejności, zasilacz sprawdź.

mini21
18-02-2018, 21:42
Czy są jakieś programy testujące zasilacz (prócz OCCT, bo tam mi zasilacz pada po paru sekundach - co może coś znaczyć)?
Wiem, że najlepiej byłoby go po prostu zmienić - ale nieregularność tych problemów powoduje, że nie jestem w stanie stwierdzić co jest błędem...
Może wyskoczy za tydzień, może za 3 minuty...

Mane
18-02-2018, 23:38
Czy są jakieś programy testujące zasilacz (prócz OCCT, bo tam mi zasilacz pada po paru sekundach - co może coś znaczyć)?

Skąd wniosek, że to pada zasilacz? Jeśli uważasz, że to zasilacz to zostaje pożyczyć od kogoś inny.
A co do testowania zasilacza, to tylko miernik.

mini21
19-02-2018, 15:23
No i d.... - przed chwilą znów ten sam BSOD.
Dokładnie pojawił się po tym, jak ruszyłem myszkę i komp wstał z uśpienia.

Czyli kwestia zmiany miejsca podłączenia pc do prądu w zasadzie została rozwiązana....

Tak to wygląda - choć bywały i inne:
5168

ShutterStill
19-02-2018, 16:01
Może tu coś pomoże

www.reviversoft.com/blog/2013/08/memory_management-blue-screen/

ksh
19-02-2018, 16:19
System masz postawiony świeżutki ?

mini21
19-02-2018, 16:24
Może tu coś pomoże

www.reviversoft.com/blog/2013/08/memory_management-blue-screen/Czytałem już ten (i kilka innych) artykułów na ten temat.
Robiłem co pisali, ale nic nie pomogło.
Chyba nawet dawałem link temu znajomemu od komputerów, ale już nie pamiętam...

W każdym razie niestrty nie pomogło.

mini21
19-02-2018, 16:27
System masz postawiony świeżutki ?System był stawiany na nowo 2 razy.
Pierwszy raz jak odebrałem komputer po wymianie obudowy i panowie fachowcy z serwisu komputerowego powiedzieli że po wymianie lbudkwy powinno się przeinstalować system (pozostawię to bez komentarza).

Drugi raz robił to ten znajomy "magik".
U niego stal tydzień i nic, wrócił do mnie i zaraz się pojawił bsod (mimo że nic nie instalowałem bo on wszystko co potrzebowałem już wgrał).

ksh
19-02-2018, 16:35
Najprościej sprawdzić pamięci jeśli masz więcej niż jedną kość, cała reszta wymaga zamienników, ja bym nie obstawiał że to wina zasilacza, raczej pamięć lub płyta.

mini21
19-02-2018, 16:42
Najprościej sprawdzić pamięci jeśli masz więcej niż jedną kość, cała reszta wymaga zamienników, ja bym nie obstawiał że to wina zasilacza, raczej pamięć lub płyta.

Tylko widzisz - nie bardzo wiem jak to lepiej przetestować...
Każda z kości była testowana po 12 h programem memtest86 i żadna nie wykazała błędu...
To samo zresztą robił kolega i też nic.

ksh
19-02-2018, 17:17
Robisz tak że zostawiasz jedną kość i używasz, potem druga sama itd.
memtest nic nie daje.

Zdebik
19-02-2018, 17:36
Robisz tak że zostawiasz jedną kość i używasz, potem druga sama itd.
memtest nic nie daje.Pojedynczo mogą pracowac dobrze, w parze niekoniecznie.

Aha żeby było jasne memtest odpalasz z plyty pod dosem!

Zacząbym od biosu, profile xmp napięcia. Kości najlepiej żeby były tego samego typu. W windowsie zostawic domyślny swap i nie bawić sie ram dyskiem.

Powodzenia.

mini21
19-02-2018, 17:44
Pojedynczo mogą pracowac dobrze, w parze niekoniecznie.

Aha żeby było jasne memtest odpalasz z plyty pod dosem!

Zacząbym od biosu, profile xmp napięcia. Kości najlepiej żeby były tego samego typu. W windowsie zostawic domyślny swap i nie bawić sie ram dyskiem.

Powodzenia.

Bios - pierwsze co zrobiłem to zmiana tego xmp.
Potem przywrócenie biosu do ustawień fabrycznych.
Co do reszty - pojęcia nie mam, bo przy tym nie grzebałem.
Kości niestety nie są identyczne - dokupiłem je po latach i nie dało rady już dostać takich samych...
Tylko dalej będę drążył... DLACZEGO KIEDUS BYŁO DOBRZE?

grizz
19-02-2018, 18:32
A odpal jakiegoś Linuxa i na nim zrób testy.

mini21
19-02-2018, 18:42
Nie ma ktoś z Wwy pożyczyć 16 GB Ramu DDR3 ? :D

Z tym Linuxem - można spróbować, ale jakie testy?
Cały problem polega na tym, ze to bsody są tak niespodziewane, że nie da się wyczuć.
Może być tak że miesiąc się nie pojawią, a korzystanie miesiąc czasu z Linuxa... hmmm

grizz
19-02-2018, 19:00
Jakie testy - albo odpal jakaś aplikację do Tego (google Linux stress test, computer test) albo po prostu zapuścić kolejkę wywoływania rawow w darktabke albo rawtherapee.

+ Ew normalna praca w przeglądarce itp.

Linux z live USB. Instalować nawet nie musisz.

mini21
21-02-2018, 21:26
Pytanie - bo ktoś mi coś takiego doradził...
Dysk SSD i jeden talerzowy są podpięte do tego samego kontrolera.
Zasugerowano mi, że to może mieć jakiś wpływ na problemy z kompem?
Ogólnie to jest masakra - z dnia na dzień zaczął się uruchamiać nie jak wcześniej 30 sekund a 5 minut, ps mi łapie takie krótkie freeze'y (podejrzewam że może to się dzieje przy autozapisie, ale nie wiem) i ogólnie kiepsko...

sokolnik
22-02-2018, 00:43
a dysk SSD masz wpięty w dobre miejsce na płycie głównej? Chyba powinno być w wtyczce nr 1 :) sprawdź na płycie głównej. Sterowniki aktualne?

wywal SSD i testuj HDD, później odwrotnie jeśli będzie bez zmian.

albo sklep lub używane części :) ja nie sprzedaje :P

mini21
22-02-2018, 01:56
a dysk SSD masz wpięty w dobre miejsce na płycie głównej? Chyba powinno być w wtyczce nr 1 :) sprawdź na płycie głównej. Sterowniki aktualne?

wywal SSD i testuj HDD, później odwrotnie jeśli będzie bez zmian.

albo sklep lub używane części :) ja nie sprzedaje :P

Gdzie jest wpięty dysk - nie mam pojęcia choć z tego co widzę to wydaje mi się że tak jak pisałeś w 1(tu widać 2 dyski, są jeszcze 2).

https://drive.google.com/file/d/1DfwHgVEIo4JowCuUymLnhw4cKiIRl5bx/view?usp=drivesdk

zientas
22-02-2018, 11:21
A czy procesory AMD mają obsługę grafiki tak aby pominąć kartę graficzną, i czy mają wspomaganie CUDA czyli to co jest wykorzystywane w LR i w PS w procesie obróbki?
Sam przymierzam się do zmiany kompa i też stoję przed dylematem.
ze starego wykorzystał bym dyski, najchętniej ram ddr3 obudowę - reszta do kosza
myślałem od i7 7700K i płycie na z270, ale tam są ddr4 więc moje 16gb ddr3 nie wykorzystam.
ważne dla mnie jest cicha praca bo w tej chwili kopmputer chodzi głośniej niż traktor sąsiada.
Powiedzcie coś więcej o AMD bo z poprzednich lat pamiętam że ta platforma słabo radziła sobie z PS i LR.
Doradźcie coś.

znalazłem jeszcze w sieci coś takiego:
"AMD Ryzen 7 1700 to nie jest procesor dla Ciebie, jeżeli:
potrzebujesz więcej niż 64 GB RAM;
zależy Ci na jak najlepszej wydajności w programach graficznych Adobe;
ogólnie pracujesz w aplikacjach, w których szybkość pojedynczego rdzenia jest ważniejsza od liczby rdzeni."

ksh
22-02-2018, 17:57
AMD własnie wypuścił dwa modele z bardzo mocnymi porównując do procesorów intela wbudowanymi gpu, ale są to model z niższej półki, trzeba czekać na wyższe modele.
Intel też zaczyna oferować procesory w wbudowanym gpu AMD.
CUDA w Lr/Ps wykorzystuje tylko teoretycznie, w wielu obliczeniach to karty AMD radzą sobie lepiej.
Nie pchaj się w 7700K, bierz śmiało i5-8600K co pod Lr/Ps jest najlepsze cenowo.
Cisza to sprawa zakupu cichego chłodzenia.
Ps/Lr wymaga wysokich zegarów procesora, czym więcej tym lepiej ale ja nie widzę różnicy w tych programach siedząc na i5-4570 i i5-8600K gdzie różnica zegarów jest gigantyczna.

AMD słabiej wypada w oprogramowaniu, które nie wykorzystuje mocy procesorów, ich rdzeni i wątków, adobe jest beznadziejnie zoptymalizowany, AMD pokazuje pazurki w renderingu, kompresji, w obliczeniach grafiki 3D ogólnie, w video.

zientas
22-02-2018, 21:12
a jaką do tego płytę polecasz?
myślę to składać bez karty graficznej tylko na wbudowanej.
nie gram na kompie, jedynie do foto. Dla tego myślałem też o płycie o rozmiarze micro atx lub mini itx.
masz jakieś sugestie,
a może jakiś sklepik znasz fajny gdzie to złożą i na raty rozłożą 0%

ksh
22-02-2018, 21:19
Każda płyta pozwala na lekkie podkręcanie, lepsze płyty pozwalają na większe, wszystkie procesory AMD Ryzen można podkręcać.
Do tego dopasowujemy pamięci, w AMD na płycie sporo można zaoszczędzić i co ważne mamy zapewnioną żywotność platformy, nie jak u intela że każda nowa seria procesorów wymaga nowych płyt głównych.

sokolnik
22-02-2018, 21:24
odnośnie zasilaczy komputerowych:
https://www.youtube.com/watch?v=MGeIAfSxa_A

Black zawsze coś ciekawego powie :)

zientas
22-02-2018, 21:29
ustaliliśmy że jednak intel i5 8600k (na raziie kosztuje więcej niż i7 7700)
płyta: http://allegro.pl/plyta-gigabyte-ga-z370m-d3h-z370-ddr4-s-1151-matx-i7187325268.html
chyba że jest jakaś fajniejsza propozycja.
chłodzenie be quaiet i taki sam zasilacz, obudowę mam
pamięci 2x8 styknie

jakieś uwagi

ksh
22-02-2018, 21:36
Ale co na takiej płycie w intelu chcesz zawojować ? :)
Masz zamiar podkręcać ?
Jeśli tak to płyta solidniejsza, pamięci dobre, chłodzenie też, to kosztuje żeby podkręcić sensownie i było stabilnie.
Dlaczego be quaiet ?

zientas
22-02-2018, 21:43
no właśnie, zacznijmy od początku.
chcę zmienić kompa do LR i PS.
mam kupić i ma działać płynnie i płynnie w lr obrabiać pliki 50mb
nie gram.
komputer ma być cichy, może być słyszalny ale cichy.
nie mam zamiaru go kręcić.
chcę kupić (może być w częściach) złożyć i używać i nie wkur..., się przy obrabianiu 600 zdjęć z sesji w LR.
co tu więcej powiedzieć?
chyba wszystko => tylko dobrać sprzęt.

sokolnik
22-02-2018, 21:52
no właśnie, zacznijmy od początku.
chcę zmienić kompa do LR i PS.
mam kupić i ma działać płynnie i płynnie w lr obrabiać pliki 50mb
nie gram.
komputer ma być cichy, może być słyszalny ale cichy.
nie mam zamiaru go kręcić.
chcę kupić (może być w częściach) złożyć i używać i nie wkur..., się przy obrabianiu 600 zdjęć z sesji w LR.
co tu więcej powiedzieć?
chyba wszystko => tylko dobrać sprzęt.

na jakim teraz sprzęcie pracujesz?
masz SSD ? jaki procesor? Ile RAM?

ksh
22-02-2018, 21:57
i5-8600K kosztuje 999zł w komputroniku.
Płyta obojętne jeśli nie kręcisz, co ci się podoba i pasuje cena, nic tu nie zmieni zakup wypasionej kolorowej z napisem gaming, a rozbudowy o nowe procesory i tak nie będzie bo na to intel nie pozwala :)
Pamięci bierzesz takie jakie obsługuje maksymalnie płyta.
Zasilacz 450-500W i chłodzenie spokojnie możesz kupić coś SilentiumPC, jest cicho i tanio przy bardzo dobrej jakości.
Dysk odgrywa duże znaczenie i poważnie PCIe NVMe dużo daje, np wspominany już parę razy samsung 960 evo na M.2
Pamiętajmy że przez załatanie dziur w procesorach Intela mamy spadki wydajności SSD 5-30% i ogólnie cały system działa słabiej, nowa seria od intela też będzie miała tą wadę, w AMD jest lepiej.

zientas
22-02-2018, 22:15
do niedawna pracowałem na laptopie z intel i5 6200u, 16 mb ram i do póki miałem nikona z matrycą 12mpx to sprzęt wystarczał aż nad to. Oczywiście podłączony pod 2 monitory.
ale zmieniłem aparat i teraz praca na tym sprzęcie to tragedia ale tego szukam tu rozwiązania. dysk który używam i bedę używał w nowej konfiguracji to ssd.
Ale może myśląc przyszłościowo lepiej wziąć AMD bo czym się różni:
Procesor AMD Ryzen 5 1600X AM4 3,6GH (6 rdzenie po 3,6)
od
Procesor Intel Core i5-8600K, 3.60GHz (6 rdzeni po 3,6)

czy to nie wyjdzie na to samo w wydajności podstawowej? a dodatkowo nie zwalnia na dyskach ssd...

ale nie wiem jak z grafiką przy AMD, czy też można to ruszyć bez karty graficznej?

ksh
23-02-2018, 00:10
Różni się tym że wydajność GHz w intelu jest wyższa od AMD w Ps/Lr, w rzeczywistości w normalnym użytkowaniu mało to ktoś odczuje ale jest, dodatkowo ten wymieniony procesor nie ma wbudowanego gpu czyli musisz doliczyć przynajmniej zakup nvidia 1030 lub np amd 550.
Kiedy będą procesory AMD z wyższej półki z wbudowanym gpu nie wiem, może w kwietniu ?

sokolnik
26-02-2018, 23:22
To na wszelki wypadek podłączyłem do innej listwy i innego kontaktu :p

jak tam problemy z komputerem? Lepiej gorzej? Nic się nie odzywasz? Komp działa? :)

mini21
27-02-2018, 00:31
Lepiej..... nie mówić :)
Czytam i czekam, aczkolwiek dziś właśnie się potwierdziło...

Zrobiłem po ostatnich akcjach format c i postawiłem system od nowa.
Pomogło - system znów ładuje się 30 sekund a nie 5 minut.
Był święty spokój aż do dziś - akurat wyłączałem kompa (start-zamknij) gdy znów wyskoczył bsod memory menagment (mimo że wszystko było ok przez ostatnie kilka dni).

Tak więc dalej nie wiem co robić...
Może opcja z wyciąganiem ramu po kolei tyle że to może potrwać kilka tygodni (usuwając jedną kość przy każdym bsodzie to 4 tygodnie albo i to nie).
Znajomy zaproponował mi że pożyczy mi zasilacz więc czekam, ale ogólnie mam niezły wnerw.
Komp w zasadzie służy mu tylko do przeglądania neta :)

I jeszcze jeden drobiazg niezwiązany z tematem - nie mogę zainstalować jednej wtyczki do ps którą wcześniej normalnie instalowałem (panel) - nie pokazuje się (ale to już szczegół).

dem
27-02-2018, 01:14
Moze to wina owych poprawek od MS, co to niby lataja dwie dziury (z glowy mi wylecialy ich nazwy teraz) w procesorach Intela i przy okazji powoduja bsody? Dotyczy to podobno starszych prockow, wiec by sie zgadzalo.

mini21
27-02-2018, 08:47
Nie wiem - nie sądzę ....
Problem ciągnie się już kilka miesięcy i wcześniej nigdy nic się takie nie działo..

Dziś, dosłownie przed chwilą - dla odmiany - bsod wyskoczył przy wybudzaniu systemu (zdążyłem wpisać hasło do Windows'a i BSOD).

sokolnik
27-02-2018, 23:52
Robiłeś aktualizacje ostatnio? W ciągu kilku miesięcy? Może automatycznie zrobiły się aktualizacje? Sprawdź to. Być może jesteś ofiarą Intela? :/

mini21
28-02-2018, 00:02
Kurde, zasadniczo aktualizację zrobiłem od razu po formacie i staram się je robić na bieżąco...
Ale wydaje mi się, że ten problem intelowski problem to znany jest od miesiąca, a mi ten komp tak się wali już z 6 miesięcy...

sokolnik
28-02-2018, 00:07
ja bym nie wytrzymał nerwowo i kupił cokolwiek aby nie zwariować o zwiech bscreenów itp.
kiedyś dawno temu za dzieciaka miałem tak samo z kompem...nic nie pomagało... tata ogarniał temat kompa /naprawy/serwisu jakiegoś... skończyło się na kupnie nowego... problem ustąpił :)

mini21
28-02-2018, 00:58
Wiem - pewnie też bym tak zrobił, ale trochę ciężko....
Nie wiem czy dostanę kredyt (bo mam już raty na obiektyw) przy dochodach rzędy 750 zł...
Dlatego to nie jest takie proste.

sokolnik
28-02-2018, 18:00
Wiem - pewnie też bym tak zrobił, ale trochę ciężko....
Nie wiem czy dostanę kredyt (bo mam już raty na obiektyw) przy dochodach rzędy 750 zł...
Dlatego to nie jest takie proste.Już Ci powiem że nie dostaniesz... Chociaż teraz różnie się liczy zdolność... Gdzieś dostaniesz... Ale raczej nie w banku. Jednak radzę nie idź tą drogą.

mini21
28-02-2018, 18:21
Chciałbym zapolować na jakieś raty 0% i złożyć to wszystko w jednym sklepie.
Plus jest taki, że te "drobne" mam już na stałe i nie muszę się martwić że stracę pracę czy coś, więc liczę na to...
Może uda się też coś wydobyć z wnętrzności świnki-skarbonki ale to nie będą duże kwoty.

Myślę jeszcze nad jedną opcją - mam w laptopie starego SSD'ka Samsunga 830 250 GB.
Może zarobić "klon" obecnego systemu czy raczej partycji i spróbować z tym drugim SSD?
Czy ma to sens?

Mane
28-02-2018, 21:52
Łaty "Intela" już zostały wycofane :)

sokolnik
28-02-2018, 23:58
Może zarobić "klon" obecnego systemu czy raczej partycji i spróbować z tym drugim SSD?
Czy ma to sens?

klona bym nie robił... może Ty masz jakiegoś wirusa? Instalowałeś coś z dziwnego źródła? Jakiego masz antywirusa? Teraz różne badziewia są w sieci :)

pożycz drugi SSD, wgraj system i podziałaj parę dni na innym SSD, sprawdzisz czy też masz zwiechy. Moim zdaniem warto sprawdzić. Jak się bawić to się bawić nic nie tracisz.
Pewnie znowu będzie dobrze 3 dni i znowu to samo będzie...

mini21
01-03-2018, 01:36
Zawiech po reinstalacji systemu już nie ma - są tylko BSOD'y.

Wirus - no nie wiem... ale nic nie instalowałem z nieznanych źródeł.
Antywirusa nie mam - tzn. mam Windows Defendera...
Zawsze używałem Bitdefender Internet Security, ale po rozmowie ze znajomym "specem" uznałem że nie warto płacić (nawet jeden z artykułów na dobreprogramy czy gdzieś też o tym wspominał) bo Windows Defender wbrew pozorom bardzo dobrze sobie radzi.

Ok, to wyciągnę z lapka tego SSD, sformatuje, wgram system od nowa i trzeba będzie dalej czekać.

Też podejrzewam, że będzie wszystko dobrze, kilka dni bez zająknięcia, a jak się zacznie walić to 5x dziennie.

merkator
02-03-2018, 20:04
Zastanawiam się nad tematem zasilania ale od innej strony. Czy w okolicy na fazie w sieci nie masz jakiegoś "dużego" odbiornika prądu który powoduje spore wahania napięcia. Jeśli masz gdzie, spróbuj pożyczyć UPS na kilka dni i zobacz czy to nie poprawi sytuacji.
Druga sprawa to taki efekt może być wynikiem zimnego lutu na płycie, odkąd UE zabroniła stosować ołowiu w topnikach ten problem znacznie się wzmógł.

mini21
02-03-2018, 21:01
A no jest...
Pokój stoi obok łazienki w której stoi pralka.
Muszę popytać kogoś o ten ups - najgorszy jest ten brak powtarzalności.
Z tym ostatnim to nie mam pojęcia... co panowie w serwisie robili to nie wiem.

merkator
03-03-2018, 09:33
A no jest...
Pokój stoi obok łazienki w której stoi pralka.
Muszę popytać kogoś o ten ups - najgorszy jest ten brak powtarzalności.
Z tym ostatnim to nie mam pojęcia... co panowie w serwisie robili to nie wiem.

Pralka ? To drobiazg, przecież nie chodziła zawsze gdy pracowałeś na komputerze, tu chodzi o jakiś zakład przemysłowy z naprawdę mocnymi urządzeniami. Dałem to zapytanie ciut na wyrost, by wyeliminować tą przyczynę. Jeśli w okolicy kilometra nie masz nic takiego to raczej ta przyczyna nie występuje.

Natomiast jeśli chodzi o zimny lut to polega to na tym, że w trakcie produkcji płyty głównej (a może karty grafiki) któraś z nóżek w jakimś układzie scalonym nie została dokładnie przylutowana do ścieżki. Zazwyczaj przewodzi prąd, jednak w pewnych sytuacjach zawodzi i system dostaje głupawki. Jeśli trafiłem z diagnozą to rozwiązania masz dwa:
- jeśli płyta na gwarancji to ją reklamujesz a jeśli nie, to robisz zakup nowej płyty z tym samym socketem oraz innymi peryferiami, by cała reszta komponentów pasowała. Najlepiej identyczny model.
- oddajesz płytę do wyspecjalizowanego zakładu elektronicznego w którym spróbują przelutować kości na płycie. Raz się to udaje raz nie, nie ma gwarancji.

P.S. a tak przy okazji, zobacz na stronę http://www.fotna.of.pl/

mini21
03-03-2018, 09:56
Aha :)
Myślałem, że chodzi o takie domowe prądożerne sprzęty.
Nie, nic w pobliżu nie ma.

Co do zimnego lutu - ten komputer mam już z ..... 5 lat, więc wydaje mi się, że jakby coś miało wyjść, to już dawno by wyszło, a przez tyle lat był spokój.
Teraz nawet zakup takiej płyty to problem bo ich po prostu nie ma.
Kupno używki to też loteria, bo nie wiadomo na co się trafi.

Hehehe - no to nie ja, ale ciekawe znalezisko :)

merkator
03-03-2018, 11:01
Co do zimnego lutu - ten komputer mam już z ..... 5 lat, więc wydaje mi się, że jakby coś miało wyjść, to już dawno by wyszło, a przez tyle lat był spokój.
Teraz nawet zakup takiej płyty to problem bo ich po prostu nie ma.
Kupno używki to też loteria, bo nie wiadomo na co się trafi.

Zimny lut najprawdopodobniej wyskoczył, gdy "fachowcy" zmieniali ci obudowę. Któryś z nich zbyt brutalnie potraktował płytę główną i stało się, a ta wymaga delikatności na etapie montażu. Płyta główna wymaga mocnej, sztywnej i stabilnej obudowy, wtedy pracuje długo i bezawaryjnie, pod warunkiem, że nie migruje do innej obudowy. Zdecydowałeś się na zmianę i ... ;(
Skoro nie ma dziś identycznych, to niech ktoś na miejscu znający się na rzeczy, poszuka Ci nowej płyty takiej która zapewni bezproblemowe przeniesienie jak największej ilości komponentów.
Jeśli socket będzie identyczny to zaoszczędzisz na procesorze, będzie ten sam. Gniazda pamięci powinny być tego samego standardu DDR_X (X-bo nie wiem co masz) i w tej samej ilości (chyba 4) oraz o szybkości taktowania właściwej dla posiadanych pamięci.
Portów SATA chyba 6, bo naliczyłem 4 dyski a prawdopodobnie masz jeszcze DVD. Port grafiki zgodny z posiadaną kartą. Sporo warunków, ale myślę, ze dasz radę. ;)

ksh
03-03-2018, 11:14
Generalnie w takich przypadkach jeśli wyeliminujemy problem softwarowy to szukanie przyczyny zaczyna się od wypinania pamięci, potem karta graficzna jeśli płyta ma wyjście na monitor to bez karty testować, potem odpięcie wszystkich niepotrzebnych hdd, dvd, dalsze testy trzeba mieć już zamienniki żeby testować zasilacz czy płytę i procesor, który akurat najmniej bym podejrzewał.

mini21
03-03-2018, 12:25
No i tu znowu problem jest taki, na ile godny zaufania jest ten znajomy...
Mówił że testował go pod każdym kątem, na linuxie, przekładając swoje bebchey i nic...
Skoro u niego przez tydzień nic się nie pojawiło to szansa że akurat coś wyskoczy jest dość mała...
Ostatnio bsoda miałem jakieś 2-3 dni temu od razu po wybudzeniu komputera.
Nie znam się ale tu bym się czegoś czepiał - skoro komp był uśpiony i po obudzeniu wyskoczył bsod... co to może znaczyć?

mini21
03-03-2018, 12:58
Tak dosłownie z przed 5 minut.
Siedzę sobie w drugim kącie pokoju k i oglądam tv.
Komp działa, choć wyłączyłem monitor bo przez dłuższą chwilę z niego nie korzystałem.
Słyszę dźwięk nadchodzącej poczty email a chwilę po tym nieprzerwany dźwięk, tak jakby się coś zacięło.
Wstaje, podchodzę, włączam ekran, ruszam myszką - nic.
Wyłączyłem go z zasilania i na razie nie włączam, ale to już robi się mocno męczące...

sokolnik
03-03-2018, 15:55
Płyta główna wymaga mocnej, sztywnej i stabilnej obudowy, wtedy pracuje długo i bezawaryjnie, pod warunkiem, że nie migruje do innej obudowy. Zdecydowałeś się na zmianę i ... ;(

to już nie można zmienić obudowy, przełożyć bebechy do nowej obudowy? Bo płyta główna się uszkodzi? :)

moja obudowa zaczyna mnie denerwować, wiatraki fabryczne głośne, zgubiłem karton z prawie wszystkimi śrubkami, podkładkami itp. przydałaby się nowa obudowa no ale nie... kupie nowego kompa całego :)

mini21
03-03-2018, 16:03
Akurat wymieniłem słabą, plastikową, połamaną obudowę Chieftec Libra (straszny zwód - wcześniej miałem Chieftec Bravo i myślałem, że będzie podobna jakość, a tu zupełnie inny rodzaj - cały górny panel z plastiku) na Fractal Define R5 więc raczej na coś lepszego :)

ksh
03-03-2018, 16:04
... kupie nowego kompa całego :)
noooooo.......
Nie wyobrażam sobie twojego tematu gdzie będzie dyskusja o każdym detalu obudowy, płyty, pamięci, procesora, chłodzenia, wiatraków, zasilacza, kabli, śrubek, podkładek, śrubokrętów, zaślepek, wtyczek, taśm, zapinek, trytków, osłony wiatraka, filtrów kurzu, przycisku zasilania, koloru ledów na obudowie, nóżek obudowy... ;)

sokolnik
03-03-2018, 16:08
noooooo.......
Nie wyobrażam sobie twojego tematu gdzie będzie dyskusja o każdym detalu obudowy, płyty, pamięci, procesora, chłodzenia, wiatraków, zasilacza, kabli, śrubek, podkładek, śrubokrętów, zaślepek, wtyczek, taśm, zapinek, trytków, osłony wiatraka, filtrów kurzu, przycisku zasilania, koloru ledów na obudowie, nóżek obudowy... ;)

spokojnie, bez paniki :)

moto kupiłem bez szczegółowych zdjęć każdej śrubki itp.
radzę sobie, serio :)

jak będę zmieniał coś w kompie, dam sobie radę :) na razie koniec zakupów komputerowych :)

sokolnik
03-03-2018, 16:53
jak będę zmieniał coś w kompie, dam sobie radę :) na razie koniec zakupów komputerowych :)

no chyba że RAM zmienię :) robin102 mi tu pisze że RAM jest ważny, dobry RAM jest ważny :D a ja mam DDR4 16GB 2133 MHz :/

ksh
03-03-2018, 16:56
W intelu dobry ram szału nie robi w tych programach jakie używasz, w grach odczujesz parę/kilka fps, w AMD Ryzen ma spore znaczenie, odpuściłbym sobie takie zmiany do czasu nowej platformy Intela na DDR5 co chyba dopiero będzie w 2019 roku.

sokolnik
03-03-2018, 17:02
W intelu dobry ram szału nie robi w tych programach jakie używasz, w grach odczujesz parę/kilka fps, w AMD Ryzen ma spore znaczenie, odpuściłbym sobie takie zmiany do czasu nowej platformy Intela na DDR5 co chyba dopiero będzie w 2019 roku.

właśnie właśnie, DDR5 podobno już na horyzoncie :) intel już czeka, by wypuścić nowe procesory z nową podstawką :) :) :)

nie gram w gry bo nie mam karty graficznej, chciałem kupić w 2017 ale za długo się zastanawiałem (trochę świadomie nie kupowałem oraz "się zastanawiałem", bo potem by korciły gierki a ja na gierki nie mam czasu więc zakup trochę bez sensu) aż w końcu kopacze rozwiali moje pragnienie GPU :D
ceny poszły w górę i temat odpuściłem :)
jednak jakaś karta do renderingu by mi się przydała...ale jak mam dać 1 000 PLN za 1050 Ti to mi się nie dobrze robi... dlatego nie kupuje :)

właśnie CPU śmiga na 4,5 Ghz :) temp super :) włączyłem profil .xmp i co wyszło? 2133 MHz tragedia, innych opcji nie ma :/

robin102
03-03-2018, 17:19
no chyba że RAM zmienię :) @robin102 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=5441) mi tu pisze że RAM jest ważny, dobry RAM jest ważny :D a ja mam DDR4 16GB 2133 MHz :/
Nie słuchaj robina., starzy ludzie nie mają racji.

sokolnik
03-03-2018, 17:25
Nie słuchaj robina., starzy ludzie nie mają racji.

skromny :)

sokolnik
03-03-2018, 18:28
trochę danych :)
max temp Samsunga podczas testów 48 stopni.
podczas normalnej pracy kompa, przeglądarka internetowa itp. 32-34 stopnie. Stary SSD w tym czasie 26 stopni.
Prędkości w dwóch programach. każdy pokazuje co innego :)
5732

sokolnik
03-03-2018, 19:01
dla porównania stary SSD... który jest pusty, brak danych, jeszcze...
wrzucam bo ktoś prosił o dane/testy po skonfigurowaniu wszystkiego
5733

sokolnik
03-03-2018, 20:17
Akurat wymieniłem słabą, plastikową, połamaną obudowę Chieftec Libra (straszny zwód - wcześniej miałem Chieftec Bravo i myślałem, że będzie podobna jakość, a tu zupełnie inny rodzaj - cały górny panel z plastiku) na Fractal Define R5 więc raczej na coś lepszego :)

wracając do tematu autora wątku...

właśnie sobie przeglądałem internet i natrafiłem na artykuł z 2018-02-19:
http://www.benchmark.pl/aktualnosci/windows-10-aktualizacja-kb4058043-uwaga-problemy.html

Sprawdziłem, po moim czwartkowym i piątkowym formacie oraz wielką aktualizacją która trwałą i trwała, oczywiście mój WIN10 zainstalował aktualizację B4058043 :) :) :)

jak żyć? Jak żyć? Po formacie, aktualizacji oraz wgraniu programów (prawie już wszystkie, te najważniejsze są) komp chodzi super. Zero problemów. Zero dziwnych akcji. Zero przycięć. Oby jak najdłużej.

Po co czytam te artykuły he po co sprawdzałem czy mam zainstalowaną tą aktualizację? Mój świat runął...a tak bym sobie żył w nieświadomości :)

Microsoft po raz kolejny się popisał :)

ksh
03-03-2018, 20:52
U mnie nic się nie wiesza i nie blokuje.

mini21
04-04-2018, 11:28
Robię mały UP choć temat z goła inny, ale nie chcę kolejnego wątku zakładać.

Otóż potrzebuje złożyć zestaw (komputer + monitor) lub ew. sam pc do kwoty powiedzmy +/- 6 tyś. zł.
Zastosowanie - jw.
Obróbka + internet (+ ewentualnie kopanie kryptowalut.... żart).
Nie wiem wprawdzie co z monitorem - czy lepiej kupić lepszy sprzęt bez monitora, czy gorszy z monitorem.
W tej chwili mam 5 letniego Eizo S2243 - w sumie nic mu nie dolega, świeci równo, ale wiek już taki że może paść w każdej chwili (przepracowane ma 12522 godziny).
Ponieważ muszę znać chociaż w przybliżeniu jakiś "skład" tego co bym chciał - proszę Was o pomoc.
Co warto złożyć w tej cenie?
Ze starego pc przejdą na pewno:
-dysk SSD Goodram 250 GB
-dysk WD Red 3 TB
-2x dysk Seagate 2TB
obudowa niby nowa (Fractal Define czy jakoś) ale nie wiem czy przejdzie, więc uznajmy że też do wymiany.
Będę wdzięczny za porady.

damian_888
04-04-2018, 11:44
No znam się na komputerach, serwerach .... kiedyś nawet miałem mini sieć salonów komputerowych.
Do tego jestem trochę "maniakiem" sprzętu i sam użytkuję nienajgorszy sprzęt.

To pewnie mnie kwalifikuje aby Ci poradzić :)

1. Mój EIZO ma prawie 34 tysiące godzin pracy ... świeci idealnie i nie zakładam, że padnie ... a jak padnie to na pewno zakupię tylko albo EIZO albo NEC (do rozeznania). Tak więc te 12 tysięcy godzin u Ciebie na EIZO to lato jego życia :)
Myślałeś o 2 monitorach? 2 monitory to naprawdę fajna sprawa. Sam pracuję na 4 i jest w sam raz.

2. Sam to będziesz składał czy ktoś?

3. Rozważ na dysk systemowy kartę NVMe np. Samsunga EVO 250 GB. Na SSD odczyty masz jakie ... 300 - 400 MB/sek? Na NVMe osiągniesz ponad 3 GB/sek. Zapis ponad 1GB / sek. Warto fotki na systemowym obrabiać a następnie składować na innym.

4. Budy FRACTAL są świetne. Sam mam Fractala Define XL R2 ... SUPER. Buda na długie lata. Cicha, w miarę wytłumia fale elektromagnetyczne z kompa i hałas ... Do tego zasilacz FRACTAL półpasywny ... ale jak masz budżet to ze spokojem, po kolei.

5. Masz jakiś backup na nośnikach POZA kompem? Myślałeś o tym?

6. O jakiej płycie i CPU myślałeś? Niezły i niedrogi jest Intel i7 4790 ... bo taktuje się na 4400 Mhz w turbo na rdzeń. To CPU na 1150. Starczy czy coś więcej?

7. Grafika nowa?

mini21
04-04-2018, 12:02
No to fajnie - czyli monitor może zostać.
Co do 2 monitora - tu niestety jest problem...
Jestem "fotografem" bez szerokiego kąta w oczach - a tak poważniej... nie widzę na boki (serio).
Nawet ten 22" jak patrzę w środek to nie widzę prawej strony, więc u mnie to niestety nie ma sensu zbytnio.
Jeśli już - wolałbym może ciut większy (choć boję się tego, że będę musiał głowę obracać co chwila).

2. Nie - ja tego nie ruszam.
Będzie to złożone w sklepie, w którym kupię części (co pewnie zaczyna prowadzić do wniosków o co chodzi...)

3. Pierwsze słyszę szczerze mówiąc...
Nie wiem nawet ile to kosztuje, choć zapewne tanie nie jest.
W zasadzie skok z HDD na SSD był i tak przełomem w szybkości startu systemu czy programów więc nie wiem czego się mogę jeszcze spodziewać.

4. Z tą budą to powiem Ci szczerze, że tak średnio...
Tzn. wykonanie super, blachy dość grube, ale ja np.: po 3 miesiącach używania mam zwalony jeden wentylator (buczy), zdążyłem ją już trochę porysować :p a co gorsza - jak chciałem zdjąć górę (te dziwne klapki) to niechcący ułamałem zatrzask (w instrukcji jakoś ich nie zauważyłem).
Nie zmienia to faktu, że jest świetna i pewnie bym ją zostawił, ale obawiam się że nie mogę i musi być częścią nowego zestawu.

5. Mam 1 dysk 2TB (3,5" który wkładam do stacji dokującej).
Myślałem szczerze mówiąc (o ile bym się zmieścił w budżecie) o kupnie jakiś dodatkowych 3 dysków (WD Red) i zrobienia sobie obok NAS'a tylko nie wiem czy przy mojej pseudofotografii amatorskiej to ma sens...

6. NIE MAM BLADEGO POJĘCIA - nie myślałem.
Jestem totalnie nie na czasie i nie w temacie.
Nie wiem co jest "trendy".
Wiem tylko że karty graficzne skoczyły w górę niemal o 100% i nawet się zastanawiam czy jest mi ona potrzebna.

7. W zasadzie odpowiedziałem na to pytanie wcześniej.
Mógłbym przełożyć swojego starego Radeona 7870 OC, bo i tak nie wykorzystuje jej potencjału, a nie wiem co mogę kupić i czy to ma sens.

damian_888
04-04-2018, 12:46
No to tak.

1. Faktycznie rozumiem i odpuść monita. Jak jesteś z EIZO zadowolony to szacuję, że on jeszcze długo pociągnie więc może zostać. Szkoda kasy, chyba że koniecznie chcesz większy albo potrzebujesz lepszy.

2. OK więc dobierzesz podzespoły i złożą. OK.

3. Dużo daje. Koszt nie zabija. NVMe, o której wspomniałem to koszt około 560,00 brutto. Do tego karta na PCIE pod to to 50 zł. Jeśli nie czujesz, że potrzebujesz szybciej = odpuść, ale nośnik pod system ma DUŻY wpływ na ogólną wydajność komputera ... więc tak bym tego też nie marginalizował :)

4. Wentylator to nie buda :) Nie narzekam i częściowo używam wentylków od Fractala ale z założenia gdzie mogę to zmieniam na wentyle NOCTUA. Dobre, ciche, stabilne.

5. Większy dysk i stacja dokująca robią robotę. Oczywiście można budować sobie obok NASy czy inne rozwiązania co poprawia komfort ... ale nie jest to niezbędne. Polecam za to oprogramowanie ACRONIS True Image 2018 do kopii. Tak więc jak zabraknie miejsca to jeden duży, nowy dysk lub dwa mniejsze i już :)

6. Więc taki 1150 i7 4790 zrobi robotę ... do tego płyta ASUS jakaś nie najtańsza ... 16 lub 32 GB RAM. I będzie OK.

7. Do samej obróbki foto większość kart da radę ... dlatego pytałem :) Więc starczy pewnie to co masz.

mini21
04-04-2018, 12:59
Z monitora jestem zadowolony (tzn. nie mam zastrzeżeń) - dlatego chyba nie ma sensu pakować się w dodatkowe koszta.
Fakt, kusi trochę jakiś Eizo z wbudowanym kalibratorem, co będzie sam sobie robił pomiary co jakiś czas ale wydaje mi się, że mimo wszystko szkoda kasy.

Jeśli te NVMe to koszt o jakim piszesz to faktycznie nie jest jakiś wielki koszt.
Myślałem wprawdzie czy nie kupić jakiegoś SSD 512 czy nawet 1 TB - tylko w sumie PO CO..
Teraz mam 256 GB (222 GB pokazuje) i wolne 156 GB.

Co do wentylatora - widocznie miałem pechowy egzemplarz.
W sumie zastanawiam się, czy nie zareklamować tego... choć to trochę głupie, bo taki wiatrak kosztuje pewnie z 20 zł.
Ja też nie mogę o tej budzie nic złego powiedzieć - jest super.
Wcześniej miałem plastikową obudowę od Chieftec'a (fajna, bo bardzo... urozmaicona, ale plastik straszny) - model Libra, a jeszcze wcześniej podobną konstrukcję do Fractala - Chieftec Bravo - też kawał mocnej blachy.

Z zew. dyskiem i stacją jest ten problem, że trzeba o tym pamiętać...
A nawet jak się pamięta, to siedzę i myślę "skończę jeszcze tą sesję i przegram".... po czym przychodzi następna porcja zdjęć i tak w kółko.
Acronisa używałem do zrobienia sobie obrazu systemu tuż po zainstalowaniu na nowo Windy i wszystkich niezbędnych programów, tak żeby szybko ruszyć bez konieczności instalacji wszystkiego od nowa.

A mógłbyś zrobić jakiś przykładowy zestaw?
Płyta, procek, karta (?) ...
Zasilacz - bo to jest dość istotne.
Chłodzenie na procka... (bo niestety swojego Macho nie przeniosę)..

Chciałbym też odczuć jakiś przyrost mocy w stosunku do tego co mam.

ShutterStill
04-04-2018, 13:28
A jaki zestaw masz?
1. Procek
2. Ram
3. zasilacz

Będzie łatwiej coś polecić

mini21
04-04-2018, 13:32
Jest wprawdzie w pierwszym poście, ale napiszę na wszelki wypadek :)

Cpu: Intel i5 3570k + HR-02 Macho
Mobo: Gigabyte Z77X-D3H
Gpu: Gigabyte Radeon HD7870
Hdd: Goodram Iridium 240 GB
Hdd: 2x Seagate ST2000DM001
Hdd: WD Red 3TB
Case: Fractal Design Define R5
Power: XFX Pro 550W
Screen: Eizo S2243W

damian_888
04-04-2018, 13:49
Z monitora jestem zadowolony (tzn. nie mam zastrzeżeń) - dlatego chyba nie ma sensu pakować się w dodatkowe koszta.
Fakt, kusi trochę jakiś Eizo z wbudowanym kalibratorem, co będzie sam sobie robił pomiary co jakiś czas ale wydaje mi się, że mimo wszystko szkoda kasy.

No to musisz zdecydować sam. Możliwe, że nie ma sensu wkładać teraz w to kasy.

Jeśli te NVMe to koszt o jakim piszesz to faktycznie nie jest jakiś wielki koszt.
Myślałem wprawdzie czy nie kupić jakiegoś SSD 512 czy nawet 1 TB - tylko w sumie PO CO..
Teraz mam 256 GB (222 GB pokazuje) i wolne 156 GB.

Można SSD osobno pod foto też wykorzystać aby przyspieszyć obróbkę, albo wręcz obrabiać materiał na NVMe a składować finalnie na HDD.
To sensowna droga wykorzystania wydajności tych nowych technologii.
Jeśli SSD działa dla Ciebie optymalnie to też można rozważyć czy nie odpuścić na teraz NVMe.

Mając kopie systemu w ACRONIS 2018 (który polecałem) od ręki w przyszłości przeniesiesz system z SSD na NVMe jeśli stwierdzisz, że chcesz bo to nie problem z tym oprogramowaniem.

Co do wentylatora - widocznie miałem pechowy egzemplarz.
W sumie zastanawiam się, czy nie zareklamować tego... choć to trochę głupie, bo taki wiatrak kosztuje pewnie z 20 zł.
Ja też nie mogę o tej budzie nic złego powiedzieć - jest super.
Wcześniej miałem plastikową obudowę od Chieftec'a (fajna, bo bardzo... urozmaicona, ale plastik straszny) - model Libra, a jeszcze wcześniej podobną konstrukcję do Fractala - Chieftec Bravo - też kawał mocnej blachy.

Z wszystkim tak jest ... bywają "pechowe" egzemplarze no i tyle :)

Z zew. dyskiem i stacją jest ten problem, że trzeba o tym pamiętać...
A nawet jak się pamięta, to siedzę i myślę "skończę jeszcze tą sesję i przegram".... po czym przychodzi następna porcja zdjęć i tak w kółko.
Acronisa używałem do zrobienia sobie obrazu systemu tuż po zainstalowaniu na nowo Windy i wszystkich niezbędnych programów, tak żeby szybko ruszyć bez konieczności instalacji wszystkiego od nowa.

Ja to mam tak, że w niedzielę rano wyskakuje powiadomienie. Podpinam dyski pod stacje dokujące i tyle ... ACRONIS jest zaprogramowany na cotygodniowy backup na dyski zewnętrzne więc zostaje pamiętać tylko je podłączyć co też można ogarnąć przypomnieniem :)
Poza tym i tak robię ważne kopie codzienne na dyski backup wewnętrzne (w kompie), ale ważne jest mieć kopie poza kompem a nawet poza domem ... zależy już od stopnia tego jak bezpiecznie chcemy dane przechowywać.

Fajną technologią do archiwizowania np. zdjęć są dyski MDISK ... To nowa technologia dysków optycznych, które niby są gwarantowane na setki lat przechowywania danych bez niespodzianek.

Acronis się przydaje do codziennych, regularnych kopii ... nie tylko sporadycznie :)

A mógłbyś zrobić jakiś przykładowy zestaw?
Płyta, procek, karta (?) ...
Zasilacz - bo to jest dość istotne.
Chłodzenie na procka... (bo niestety swojego Macho nie przeniosę)..

Chciałbym też odczuć jakiś przyrost mocy w stosunku do tego co mam.

Płyta na LGA 1150 chipset Z97 ... ASUS, Gigabyte ... ewentualnie MSI.
CPU Intel i7 4790 LGA 1150
Do tego jakieś chłodzenie ... np. Corsair H115i Extreme 280 ... co świetnie pracuje podwieszone na górze w tym Fractalu ... ale można dać coś też na powietrze z dobrymi wentylami i tyle.
RAM DDR3 ... 2133 Mhz na przykład 16 lub 32 GB sprawdzonej marki.

Zasilacz starczy z 600W .... popatrz na FRACTALe ale jest mnóstwo innych, też dobrych w sensownej cenie.

W zasadzie tyle.
Spokojnie w budżecie powinno się zmieścić.

Dlaczego chcesz zmienić zasilanie? Nie działa stabilnie?
550W też wystarczy.

mini21
04-04-2018, 13:54
damian_888 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=26166) - muszę wydać te pieniądze na nowy sprzęt.
Za tą kwotę (+/- 6000 zł) muszę złożyć kompa.
To co mogę przerzucić ze starego - przerzucę, reszta idzie w ....
Zasilacz muszę mieć nowy, bo tak jak wyżej - to ma być NOWY komp.

Modernizacji starego kompa już nie biorę pod uwagę - po prostu sytuacja uległa diametralnej zmianie.

damian_888
04-04-2018, 14:26
No tak, ale to co podałem + dyski ze starego ... to już nowy sprzęt.
Z budą i zasilaczem decydujesz i działasz wówczas.

Można próbować zmienić socket CPU na coś jeszcze mocniejszego aby budżet był ok ... ale może lepiej pójść w ten NVMe, zasilanie itd ...

Co planujesz zatrzymać napisz może? Będzie prościej.

mini21
04-04-2018, 15:07
To może moja propozycja (przy czym zaznaczam - nie znam się zbytnio, trochę czytałem, ale to raczej luźna propozycja):

Intel Core i7-8700K

Gigabyte Z370 AORUS Gaming 5

be quiet! Dark Rock 3

GOODRAM IRDM 16GB czarny [2x8GB 2400MHz DDR4 CL 15-15-15 1024x8 DIMM]

MSI GeForce GTX 1050 Ti GAMING X 4GB

Kingston KC1000 M.2 NVMe 480GB

Fractal Design Define R5 Titanium

SeaSonic PRIME Ultra Gold 650W

RAZEM= ok. 6100 zł

To tylko taki przykład - trochę w "ciemno" zrobiony na podstawie jakiś rankingów i poleceń.
Kwestia jest taka - czy coś tu zmienić, czy z czegoś zrezygnować?
Brakuje tu dysków HDD które też by się przydały.
Nie wiem np.: czy jest sens brać ten dysk NVMe o pojemności 480 GB - skoro wystarcza mi teraz 240 GB... - oszczędzam 400 zł i jest na 1 WD RED 3TB

ksh
04-04-2018, 15:13
https://www.x-kom.pl/p/383508-procesor-intel-core-i7-intel-i7-8700k-370ghz-12mb.html
https://www.x-kom.pl/p/401592-chlodzenie-procesora-noctua-nh-u14s.html
https://www.x-kom.pl/p/386053-plyta-glowna-socket-1151-asus-rog-strix-z370-f-gaming.html
https://www.x-kom.pl/p/265068-pamiec-ram-ddr4-patriot-16gb-3200mhz-viper-4-cl16-2x8192.html
https://www.x-kom.pl/p/339262-dysk-ssd-samsung-500gb-18-seria-960-evo-m2-2280-nvme.html
https://www.x-kom.pl/p/363851-zasilacz-do-komputera-silentiumpc-650w-supremo-fm2-gold.html
~4700zł
Zestaw nadaje się nawet do solidnego podkręcenia.

Do tego obudowa jaka się podoba i karta graficzna na jaką starczy kasy ale nie koniecznie musi być.

Rozpatrywałbym też śmiało AMD Ryzen 2600x, który będzie miał premierę na dniach, bardziej przyszłościowy sprzęt, Intel jest zamkniętą platformą na jeden sezon obecnie.

damian_888
04-04-2018, 15:22
Bardzo fajny zestaw. W sumie nie mam się jakoś do czego przyczepić.
Może tylko jak już NVMe to zadbaj aby było to nie na M.2 podłączane ale na PCIE jak tu:

https://www.morele.net/dysk-ssd-kingston-kc1000-480gb-hhhl-pcie-x4-nvme-skc1000h-480g-1429746/

Pamięci RAM ... nmie twierdzę, że GOODRAM jest zły ... ale ja bym tego nie kupił ... ale podkreślam ... nie twierdzę, że to zły RAM.
Pewnie da radę :)

Reszta też bardzo OK.

Kolega koesh od siebie jak widzę dał płytę ASUS, fajne chłodzenie, jeszcze fajniejszy NVMe ... tak bardziej czy bliżej klimatów, które pewnie bym sam dobierał więc podpisuję się również pod radami kolegi koesh.
Aczkolwiek w tym co dostałeś też nie jest źle ... chociaż pewnie da się TANIEJ a pod kątem kwoty to nie patrzyłem tak bardzo.

mini21
04-04-2018, 16:22
damian_888 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=26166) - ram to tylko przykład.
Nie wiem co jest "trendy" - ja mam 4 kości Kingstona, miałem bodajże Corsaira... podałem je w zasadzie losowo.
Dysk po prostu taki mieli w tym sklepie dlatego wybrałem ten.

Problem jest taki, że będzie to musiało być złożone w 1 sklepie, a nie zawsze wszystko mają.
W/w zestaw składałem na podstawie "konfiguratora" ze strony komputronika (bo niewiele sklepów takie coś ma).
Osobiście preferuje X-Kom, bo robiłem tam już parę rzeczy i zawsze było ok.

koesh (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=68301) - Twoja konfiguracja także bardzo ciekawa.
Ja się sugerowałem trochę numerkami i tak...
Procek - to samo
Chłodzenie - nie czytałem testów, znam tylko opinie i oba mają bardzo dobre, Dark Rock wprawdzie tańszy, ale to nie w tym rzecz...
Płyta główna - nie mam pojęcia, nie znam się na tyle, żeby wyciągnąć różnice.
RAM - fakt, Twój wygląda lepiej... Cena ta sama, a widzę że ma szybsze taktowanie
SSD - tu nie mam pojęcia, ale czytam że Twoja lepsza.
Zasilacz - hm.... jakoś mnie SP nie do końca przekonuje. Fakt, że różnica w cenie spora (prawie 150 zł) ale ten co podałem ma niby 12 lat gwarancji (ciekawe tylko jak ją wyegzekwować) no i jest dość często polecana.

Z kartą graficzną mam właśnie dylemat, bo nie specjalnie jest mi potrzebna, a wydać teraz tyle na coś, co w zasadzie będzie tylko w obudowie leżało :p trochę traci sens.
A czy taki Radeon 7870 będzie lepszy niż zwykła grafika zintegrowana?

Obudowa to już sprawa drugorzędna - najchętniej kupiłbym jakąś najtańszą, a wszystkie bebechy wsadził do swojej obecnej dla oszczędności, ale to chyba nie przejdzie.

A co z AMD?
Czasem czytam coś o procesorach Ryzen, ale dla laika to tylko techniczne gadanie.
Może warto zwracać na nie uwagę?

damian_888
04-04-2018, 16:59
Zależy jak spojrzeć na karty grafiki.
Dla mnie niema każda będzie lepsza od integry choćby dlatego, że wyłączę integrę w BIOS i nie będzie zużywała zasobów CPU i RAM :)
Tak samo jak różnica między software RAID i sprzętowym.

Z kartą grafiki zwrócił bym uwagę czy można z niej zrobić cichą choćby przez montaż niededykowanego, innego radiatora.
U mnie hałas ma duży priorytet.

Co do AMD jak kolega koesh ma bieżącą wiedzę to niech napisze.
Ja ze swojej strony powiem tylko, że AMD się rozwija i chyba obecnie można powiedzieć, że ma w końcu sensowne alternatywy dla Intela ... a z kolei Intel ma obecnie trochę słabą strategię z socketami przez co rozwój dalszy jest nieco ograniczony.
Aby aż tak, że na jeden sezon to bym nie powiedział ... ale jeśli kolega miał na myśli, że w momencie kolejnego update to trzeba wymienić płytę ... no to na jeden taki "sezon" ... zgadza się.

ksh
04-04-2018, 17:57
Ja nie namawiam nikogo, akurat w sprzęcie komputerowym jestem jako tako na bieżąco od czasów IBM XT, więc coś tam wiem ale bez przesady bo trzeba się rozeznać u maniaków podkręcania i jakie są trendy itp.
Ten konfig nie jest sztywny, najlepiej pytając o komputer podawać gdzie będzie kupowany i wtedy coś się wybierze/dopasuje.

Odnośnie tego co podałem, procesor to wiadomo, wysoki zegar od intela daje najlepsze wyniki w Ps/Lr, cztery, sześć czy osiem rdzeni to nie ma znaczenia, jeśli chcemy ciut zaoszczędzić to bierzemy i5-8600K, nie jest wiele gorszy.
Pamięci, muszą być minimum 3000MHz, a najlepiej więcej ale wtedy mamy koszmar cenowy.
Zasilacz, SilentiumPC już troszkę nagród na świecie zebrało, mają świetne bebechy, w testach gdzie rozkręcano i sprawdzano podzespoły użyte wynika że to solidna konstrukcja, bez obaw brałbym zasilacze tej firmy, przy tej cenie taką samą solidność innych marek trzeba przynajmniej 50% dołożyć.
Chłodzenie optymalne do kręcenia i7-8600K, które niestety ma swoje granice i tak ze względu na glut, czyli jak ktoś chce ekstremalnie kręcić to trzeba skalpować cpu.
Płyta główna, dobre sekcje zasilania, wszystkie wyjścia, w testach przy kręceniu jest stabilnie, a to ostatnie jest najważniejsze.

Co do SSD, nie sugerujmy się złączem PCIe na osobnej karcie ponieważ złącze M.2 na tej płycie jak i w/w ssd są na PCIe, jeśli ma być jeszcze lepiej to bierzemy 860 PRO.

Co do AMD, sam będę składał swojego kompa zapewne na Ryzen 2600x, nie spieszno mi i poczekam sobie na spadek cen.
Co do sezonowości intela to tak chodzi o to że nowa linia cpu = nowa płyta, już wiemy że 9xxx wymagać będzie nowych chipsetów, a wkurzenie jest o tyle większe że procesory 8xxx nie wymagały nowych slotów i chipsetów, zostały programowo zablokowane przez intela żeby nie działały na wcześniejszych płytach.
AMD ma zgodność wsteczną i żywotność platformy zaplanowaną do 2025, ale żeby nie było tak słodko zagwarantowali póki co tylko że Ryzen 1xxx, 2xxx i Ryzen2 będą zgodne w pełni, co dalej to się przekonamy.

And.N
04-04-2018, 19:05
Robię mały UP choć temat z goła inny, ale nie chcę kolejnego wątku zakładać.

Otóż potrzebuje złożyć zestaw (komputer + monitor) lub ew. sam pc do kwoty powiedzmy +/- 6 tyś. zł.
Zastosowanie - jw.
Obróbka + internet (+ ewentualnie kopanie kryptowalut.... żart).
Nie wiem wprawdzie co z monitorem - czy lepiej kupić lepszy sprzęt bez monitora, czy gorszy z monitorem.
W tej chwili mam 5 letniego Eizo S2243 - w sumie nic mu nie dolega, świeci równo, ale wiek już taki że może paść w każdej chwili (przepracowane ma 12522 godziny).
Ponieważ muszę znać chociaż w przybliżeniu jakiś "skład" tego co bym chciał - proszę Was o pomoc.
Co warto złożyć w tej cenie?
Ze starego pc przejdą na pewno:
-dysk SSD Goodram 250 GB
-dysk WD Red 3 TB
-2x dysk Seagate 2TB
obudowa niby nowa (Fractal Define czy jakoś) ale nie wiem czy przejdzie, więc uznajmy że też do wymiany.
Będę wdzięczny za porady.

Hmm... co by tu doradzić mając taki zestaw:

System: Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit SP1
Peocesor: AMD Athlon II X2 255 (dwa rdzenie po 3,1 GHz)
pamięć RAM : 8,00 GB 2-Kanałowy DDR3 @ 668MHz (9-9-9-24)
Płyta Główna: MSI 870-C45 (MS-7599)
Grafika: ATI Radeon HD 5670 Sapphire (512 MB GDDR5)
Dyski twarde: Western Digital WDC WD10EZRX (1TB); SAMSUNG HD502HJ (500 GB)
Zasilacz: Chieftec 400W 80+ Bronze

Mi to jeszcze powinno starczyć na co najmniej 2 lata:-) , a wymagania mam podobne. Zostań przy tym co masz:-)

ShutterStill
05-04-2018, 02:35
To może moja propozycja (przy czym zaznaczam - nie znam się zbytnio, trochę czytałem, ale to raczej luźna propozycja):

Intel Core i7-8700K

Gigabyte Z370 AORUS Gaming 5

be quiet! Dark Rock 3

GOODRAM IRDM 16GB czarny [2x8GB 2400MHz DDR4 CL 15-15-15 1024x8 DIMM]

MSI GeForce GTX 1050 Ti GAMING X 4GB

Kingston KC1000 M.2 NVMe 480GB

Fractal Design Define R5 Titanium

SeaSonic PRIME Ultra Gold 650W

RAZEM= ok. 6100 zł

To tylko taki przykład - trochę w "ciemno" zrobiony na podstawie jakiś rankingów i poleceń.
Kwestia jest taka - czy coś tu zmienić, czy z czegoś zrezygnować?
Brakuje tu dysków HDD które też by się przydały.
Nie wiem np.: czy jest sens brać ten dysk NVMe o pojemności 480 GB - skoro wystarcza mi teraz 240 GB... - oszczędzam 400 zł i jest na 1 WD RED 3TBBierz ten zestaw. Dobry jest

mini21
05-04-2018, 09:24
ShutterStill (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=58666) dzięki, też wydawał mi się ciekawy :)
Czytałem trochę testów i zasadniczo - tu wyszło najwydajniej.
Co do płyty głównej - tak czytam i czytam i bardzo wiele osób poleca Asrock Z3700 Extreme 4 - co sądzicie? Nie znam się na tyle, żeby widzieć różnicę (prócz ceny), ale ludzie piszą o jakiś lepszych.... fazach zasilania (?).
Niuanse to ram (Goodram to tylko przykład), może coś z taktowaniem 3000 lub 3200?
Obudowa to w zasadzie też drugorzędna rzecz - bo mógłbym po prostu kupić przerzucić do swojej obecnej (dokładniej takiej samej jak wyżej) tyle że coś muszę mieć na papierze.
Największy dylemat mam w zasadzie z kartą graficzną...
Czy nie olać jej i nie dołożyć czegoś innego.
Nie wiem na ile ten mój Radeon jest sprawny bo mógłbym użyć go i tak 1000 zł w kieszeni, który mógłbym przeznaczyć na coś innego (np.: nowe dyski HDD bo te Seagate'y niby działają ale mają już parę lat).

ksh
05-04-2018, 09:49
No nie jest dobry zestaw bo ssd kiepski, pamięci nie nadają się do kręcenia, płyta wtedy i tak nie ma znaczenia to można brać najtańsze, zasilacz to tylko logo i nic specjalnego, budżetowy zestaw można budować ale wtedy lepiej brać i5-8600K i nie bawić się w kręcenie bo i tak nie ma na czym.
Nie sztuka poskładać zestaw i żeby to potem było niestabilne przy drobnym podkręceniu.

Karte graficzną nie musisz kupować na początek, to co jest w procesorze wystarcza, kwestia tylko żeby mieć monitor na display port.

mini21
05-04-2018, 10:01
Ok, SSD do wymiany - czyli lepszy Samsung.
Pamięci w sumie nigdy nie kręciłem, ale tak jak pisałem wcześniej - to był tylko przykład.
Zasilacz - powiem szczerze, sugeruje się nim, bo gdzie nie czytam na forach to polecają właśnie tą markę.
Jej zaletą jest 10 letnia gwarancja (pytanie tylko - jak ją egzekwować..., bo jeśli trzeba wysyłać za granicę czy coś to i tak nie ma sensu).
A co z tą płytą główną?
Chdziło Ci o Gigabyte Z370 AORUS Gaming 5 czy AsRock Extreme4 jest słaby?
Sugeruje się tylko poleceniami i tym co ludzie piszą i w dużej mierze - polecają właśnie tą płytę.

Odnośnie karty - mój monitor i tak nie ma Display Port więc w zasadzie wszystko jedno.
Szkoda mi zmieniać monitor który działa bez zarzutu.
Więc pytanie - czy grafika zintegrowana będzie lepsza/porównywalna z tym Radeonem którego mam, czy może jednak ten Radeon będzie mimo wszystko lepszy?

ksh
05-04-2018, 10:41
Nie wiem co ci napisać bo tak można dyskutować jeszcze kilka stron, dla mnie to dość prosta sprawa, wybrałem rzeczy, które będą działać poprawnie i już, jak chcesz coś więcej to wbijaj na fora benchmarka czy pclaba i wnikaj w szczegóły bo tam jest dużo maniaków, którzy za każdy MHz potrafią wywalić sporo kasy, testują, wymieniają i debatują :)
Zasilacz jaki chcesz kup, to twoja kasa i jak masz mieć dyskomfort że nie kupiłeś modelu z dużą ilością lajków to lepiej nie bierz tego silentiumpc, ja ich polecam na teraz ( masz tu test https://www.purepc.pl/zasilacze/premierowy_test_zasilacza_silentiumpc_supremo_fm2_ gold_650w ).

ShutterStill
05-04-2018, 12:34
Będziesz podkręcał cały zestaw?
Jak tak to zwróć uwagę na napięcie ram czy ma 1.2v czy 1.35v.
Wtedy też lepiej płytę asus - nawet tańsze mają zasilanie z tych droższych.
Jak bez gpu to zasilacz spoko. Wystarczy Ci zintegrowany układ jak nie grasz.
Jeśli chcesz zostawić swojego radeon to większy zasilacz bo to smok a jak podkręcisz zestaw to ok 850w zasilacz potrzebny (nie nie wykorzysta tyle ale będzie najbardziej wydajny).
Samsunga Evo obojętnie jakiej pojemności ci wystarczy i resztę dysków które masz..
Obudowę Fractal i też nie ma co kombinować.
Twój zestaw będzie stabilny jeśli nie będziesz podkręcał mocno, a jeśli na Maxa to żaden zestaw nie zagwarantuje ci stabilność w 100% bo to loteria i w pewnym momencie trzeba iść na ustępstwa.

mini21
05-04-2018, 12:51
Będziesz podkręcał cały zestaw?
Jak tak to zwróć uwagę na napięcie ram czy ma 1.2v czy 1.35v.
Wtedy też lepiej płytę asus - nawet tańsze mają zasilanie z tych droższych.
Jak bez gpu to zasilacz spoko. Wystarczy Ci zintegrowany układ jak nie grasz.
Jeśli chcesz zostawić swojego radeon to większy zasilacz bo to smok a jak podkręcisz zestaw to ok 850w zasilacz potrzebny (nie nie wykorzysta tyle ale będzie najbardziej wydajny).
Samsunga Evo obojętnie jakiej pojemności ci wystarczy i resztę dysków które masz..
Obudowę Fractal i też nie ma co kombinować.
Twój zestaw będzie stabilny jeśli nie będziesz podkręcał mocno, a jeśli na Maxa to żaden zestaw nie zagwarantuje ci stabilność w 100% bo to loteria i w pewnym momencie trzeba iść na ustępstwa.

Dla mnie podkręcanie to tylko dodatek. Zazwyczaj kończyło się to na wyłączeniu funkcji Auto w biosie i ustawieniu napięć na sztywno, podnosząc przy tym taktowanie procesora procesora z 34 (chyba) na 40 - i wszystko według poradnika.

Z ramem miałem zawsze problem bo coś się piep.... i musiałem wracać ich ustawienie do fabrycznych (x.m.p. czy coś takiego).

Jeśli radzicie płytę Asusa - ok.
W takim razie trzymam się tego.
Nie ukrywam że na innym forum zaproponowano mi trochę inny układ ale liczę się z Waszym zdaniem.

Z tym zasilaczem i kartą mnie trochę zaskoczyłeś.
Teraz mam 550 i daje radę - czy to znaczy że obecne podzespoły które mam są mniej prądożerne?
Ta karta graficzna jest mi ogólnie rzecz biorąc niepotrzebna bo w gry nie gram (to co jest na pc'ty totalnie mnie nie kręci) więc wydawać 1000 zł na coś co będzie nieużywane traci sens.
Nie sądziłem jednak że chcąc użyć Radeona potrzebować będę aż tak mocnego zasilacza (myślałem że 650 starczy i to z zapasem).

Dysk to już wiem - brać Samsunga.
Obudowa - no jakaś kupić muszę (niestety).
Myślałem żeby kupić jakąś najtańszą, przerzucić to co mam do tej nowej (taniej) a skorzystać z tej co mam obecnie, ale chyba więcej kosztować mnie będzie przerzucanie komponentów niż sama buda.

Muszę zrobić sobie zaraz jakaś rozpiskę jak to dokładnie wygląda i ile wyniosło.

Myślę jeszcze nad wymianą tych dysków Seagate jeśli jednak nie zdecydowałbym się na kartę graficzną.
Co wówczas brać?
Mam teraz 2x 2tb (jeden na magazyn filmów, drugi taki "bierzący" na który pobierają się pliki itp).
Lepiej kupić 1x 4tb czy 2x2tb?

ksh
05-04-2018, 12:54
Zasilacz spokojnie wystarczy do bardzo dużego kręcenia wszystkiego razem z topowym gpu, dopiero przy dwóch gpu trzeba by się zastanowić bo stała praca na dużym obciążeniu może nie być dobra, w testach pomiarowych ten zasilacz wytrzymuje 64A dając ponad 800W i nadal ma temperaturę ledwo powyżej 40 stopni, to nie jest szmelc z ładnym logo... ale róbta co chceta.
Nie jedna wielka firma już się wygłupiła dając kondensatory 85 stopni do zasilaczy albo stosując zabezpieczenia tak żeby mimo ładnej naklejki GOLD zasilacz nie osiągał tych wartości bo konstrukcja na to nie pozwala.

Bez gpu i bez ekstremalnego kręcenia zasilacz 450W styknie ale tez nie jakieś budżetowce z ładnym logo tylko solidna konstrukcja.

Płytę główną jeśli nie kręcisz ekstremalnie nie musisz nic kombinować, wybierasz taką z odpowiednimi wyjściami i co ci sie bardziej podoba, przy ekstremalnym kręceniu szukaj testów ludzi od oc.

HDD bierz toshiba, lepsze 2GB.

ShutterStill
05-04-2018, 13:04
Nowe gpu są dużo bardziej energooszczędne a ty masz "dziadka" AMD który lubi prąd.
Zasilacz jest najbardziej wydajny kiedy pracuje na 50% czyli twój 550w najlepiej jakby pracował na 250-300w a tyle to sama karta na Maxa w grach może ciągnąć.
Jeśli mówimy o stabilność to pamiętajmy że zasilacz jest jednym z najważniejszych komponentów.

ShutterStill
05-04-2018, 13:07
Nowe gpu są dużo bardziej energooszczędne a ty masz "dziadka" AMD który lubi prąd.
Zasilacz jest najbardziej wydajny kiedy pracuje na 50% czyli twój 550w najlepiej jakby pracował na 250-300w a tyle to sama karta na Maxa w grach może ciągnąć.
Jeśli mówimy o stabilność to pamiętajmy że zasilacz jest jednym z najważniejszych komponentów.Ja backup to sam robię więc tu radził mocno nie będę. Mam 2x4tb na biurku i robię 2 kopie wszystkiego jak jeden dysk dziwnie się zachowuje to kupuje drugi i robię backup (taki manualny NAS) ;)

mini21
05-04-2018, 13:08
Ok to pytanie może dziwne ...
Jak wypada Integra vs stary Radeon?

ksh
05-04-2018, 13:10
Nie nie nie, wydajność zasilacza spada poniżej obciążenia 50% zazwyczaj, najlepsze parametry ma przy 50-80%, a dobry zasilacz nawet przy 90-95% nominalnej wydajności, nie sugeruj starociami.

ShutterStill
05-04-2018, 13:10
Zasilacz spokojnie wystarczy do bardzo dużego kręcenia wszystkiego razem z topowym gpu, dopiero przy dwóch gpu trzeba by się zastanowić bo stała praca na dużym obciążeniu może nie być dobra, w testach pomiarowych ten zasilacz wytrzymuje 64A dając ponad 800W i nadal ma temperaturę ledwo powyżej 40 stopni, to nie jest szmelc z ładnym logo... ale róbta co chceta.
Nie jedna wielka firma już się wygłupiła dając kondensatory 85 stopni do zasilaczy albo stosując zabezpieczenia tak żeby mimo ładnej naklejki GOLD zasilacz nie osiągał tych wartości bo konstrukcja na to nie pozwala.

Bez gpu i bez ekstremalnego kręcenia zasilacz 450W styknie ale tez nie jakieś budżetowce z ładnym logo tylko solidna konstrukcja.

Płytę główną jeśli nie kręcisz ekstremalnie nie musisz nic kombinować, wybierasz taką z odpowiednimi wyjściami i co ci sie bardziej podoba, przy ekstremalnym kręceniu szukaj testów ludzi od oc.

HDD bierz toshiba, lepsze 2GB.U mnie 5820K na 4.7 GHz i x290 ciągnął prawie 800w. Ten sam zestaw z 1080ti ciągnie 400w.
Mówię tu o dużym obciążeniu

mini21
05-04-2018, 13:11
Ja backup teraz też robię "ręcznie" choć wolałbym jakbym mógł o tym zapomnieć i samo się robiło w tle.
Niestety, odkąd Amazon zmienił warunki chmury, drugi dysk to jedyny backup.

ksh
05-04-2018, 13:14
Ok to pytanie może dziwne ...
Jak wypada Integra vs stary Radeon?

Ale w czym wypada, w PS/Lr nie ma żadnego wpływu, w grach twój radeon jest nadal całkiem dobry i lepszy od integry.

U mnie 5820K na 4.7 GHz i x290 ciągnął prawie 800w. Ten sam zestaw z 1080ti ciągnie 400w.
Mówię tu o dużym obciążeniu
A czy on będzie kupował potwora cpu z 140TDP i koszmarnego x290 ? :)
Sugerujmy się teraźniejszym sprzętem i tym, który ma kupić.

Do tego w 800W poboru w twoim systemie to coś nie wierzę bo odprowadzenie z tego ciepła wymuszałoby chyba zastosowania potężnej pompy wodnej.

mini21
05-04-2018, 13:14
Ale w czym wypada, w PS/Lr nie ma żadnego wpływu, w grach twój radeon jest nadal całkiem dobry.W ps'ie domyślam się że nie na większego znaczenia (choć opcję wspierania przez gpu mam włączoną).

Chodzi o sytuacje, gdy coś mi się w głowie pomiesza i zechce mi się w coś zagrać - czy wówczas lepiej korzystać ze starego Radeona czy wystarczy Integra.

ShutterStill
05-04-2018, 13:21
Nie nie nie, wydajność zasilacza spada poniżej obciążenia 50% zazwyczaj, najlepsze parametry ma przy 50-80%, a dobry zasilacz nawet przy 90-95% nominalnej wydajności, nie sugeruj starociami.Używam supernova platinum 850w i x290 upalila kabel w nim i komp był niestabilny.
Nie wiem skąd bierzesz te 90-95%?
Wszędzie można przeczytać że 80% max co powinno być użyte a optymalnie 50%.
Wiec nie mów koledze że wystarczy mu 400w bo tak zrobi i będzie miał problem jak zachce mu się wsadzić tam obojętnie jaką kartę graficzną i ram z 1.35v i wrzuci na xmp ;)

grizz
05-04-2018, 13:32
W ps'ie domyślam się że nie na większego znaczenia (choć opcję wspierania przez gpu mam włączoną).

Chodzi o sytuacje, gdy coś mi się w głowie pomiesza i zechce mi się w coś zagrać - czy wówczas lepiej korzystać ze starego Radeona czy wystarczy Integra.

Zależy od gry. ALe ten Radeon jest tak z 2-3 razy mocneijszy od tego co daje wbudowany intel

ShutterStill
05-04-2018, 13:39
Tu masz jak wygląda kabel jak zasilacz działa na 90% ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/04/5317f581668555f7d90c5fcd3bfef269-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180405/5317f581668555f7d90c5fcd3bfef269.jpg)

ksh
05-04-2018, 13:47
Czego ma dowodzić upalone złącze ?
Może złego zasilania dodatkowego PCI na płycie ?

Wiec nie mów koledze że wystarczy mu 400w bo tak zrobi i będzie miał problem jak zachce mu się wsadzić tam obojętnie jaką kartę graficzną i ram z 1.35v i wrzuci na xmp ;) Nie mieszaj bo podałem dobry zasilacz 650W, a dyskutuje z tobą o słabszym, pamięci ma podane dobre 1.2V, ekstremalnego kręcenia nie będzie robił bo trzeba by skalpować procesor.
Jeszcze raz napiszę, nie komplikujmy dyskusji.
Konfig podałem, można szukać innych modeli na forach gdzie testują i kręcą, a na zasilaczu ładne logo nic nie daje, od tego też są testy i pomiary plus sprawdzenie konkretne z czego jest zbudowany.

ShutterStill
05-04-2018, 13:57
Ja rozumiem..
Tylko kolega się waha:
1. czy zostawić Radka?
2. OC nie wyklucza a 8700k po OC energooszczędny nie jest
3. Wspomina też o xmp a to z automatycznym OC może ciągnąć prąd.

Jeśli wykluczyć powyższe 2 punkty to i 550w wystarczy bo całość w PS i lightroom nie przekroczy 300w

ksh
05-04-2018, 14:01
Nie ma tak dużych poborów jak podajesz.
Ten procesor nie nadaje się do ekstremalnego kręcenia bo go ugotujesz na tym glucie co ma
Radek pobiera dużo w syntetycznych testach, a tak będzie raczej idlował sobie i czasami wygładzi podgląd w Lr czy coś tam zrenderuje w Ps ale to są mikro pobory, jednak nawet w pełnym obciążeniu plus kręcony cpu i reszta nie przekroczy 400W, nie ma takich możliwości.

ShutterStill
05-04-2018, 14:17
Ugotować procesora się nie da ;)
Radek pobiera dużo w grach, jeśli kolega nie gra to niech nie wsadzia go do nowego kompa i tyle.
650w wtedy super starczy na nawet do OC

grizz
05-04-2018, 14:36
Ugotować procesora się nie da ;)
Radek pobiera dużo w grach, jeśli kolega nie gra to niech nie wsadzia go do nowego kompa i tyle.

Ale poczekaj, jeżeli ma tego radka, to dlaczego go nie wsadzać (chyba, ze priorytetem jest cisza, ale bez mocnego używania to się nie zdąży rozkręcić)? Przecież nawet przeglądarki potrafią z gpu korzystać.

mini21
05-04-2018, 14:42
Ale poczekaj, jeżeli ma tego radka, to dlaczego go nie wsadzać (chyba, ze priorytetem jest cisza, ale bez mocnego używania to się nie zdąży rozkręcić)? Przecież nawet przeglądarki potrafią z gpu korzystać.

Właśnie cały czas do tego dążę - czy skoro go mam, a i tak używam go w 10% to czy nie lepiej go zostawić i wsadzić do nowej budy?

Sprawdziłem nawet jakie jest teraz zużycie GPU przy włączonym PS'ie i LR......... 0 do 1% :D

ShutterStill
05-04-2018, 14:46
I nie grasz w gry?

mini21
05-04-2018, 14:48
Nie.
Już od dawien dawna nie.
Gry które wychodzą na PC totalnie mnie nie bawią (mam specyficzny gust).
Zamiast tego gram na konsolach (w ostatnim czasie było Wii, 3DS, WiiU, PS3, a Xbox360 leży od dawna w szafie).

ksh
05-04-2018, 14:53
Tak jak pisałem wcześniej, zostaw kartę, przecież w niczym ona nie przeszkadza.

mini21
05-04-2018, 14:54
Tak jak pisałem wcześniej, zostaw kartę, przecież w niczym ona nie przeszkadza.
Ok, plan dobry :)
Tylko po tym co przeczytałem nie wiem co dalej z zasilaczem...
Bo już mi tu proponowano zasilacz 850W i trochę się już zakręciłem.

ShutterStill
05-04-2018, 15:50
Jak nie grasz to 650w wystarczy bo karta nie będzie ciągnąć
A i jak za jakiś czas będziesz chciał coś nowszego wsadzić to na pewno starczy prądu

ksh
05-04-2018, 16:58
Dobre 450W wystarczy, podałem ci dobry zasilacz 650W gdzie możesz kręcić zestaw i wstawiać topowe karty graficzne, a dodatkowo przy małym ( ale i bardzo dużym ) wykorzystaniu trzyma dobre parametry zasilania.

mini21
05-04-2018, 22:37
Jestem już trochę skołowany...

Może podsumujmy...

Skoro jest taka opcja i ma ona sens - zostawiłby kartę graficzną bo to w zasadzie "akcesorium" którego nie używam.

Reszta - jak wcześniej było wspomniane + wymianą tych dwóch Seagate'ów (na co, Tośka będzie dobra jak polecił kolega?).

Płyta główna - radzicie brać tego Asus'a?
Czy ten konkretny model czy może jakieś lepsze/warte uwagi?

Procesor - to chyba w sumie ustalone (?)... AMD na razie chyba odpada, bo jeszcze za wcześnie na niego, a z Intela to chyba model z wyższej półki?

Chłodzenie - tu też mam mały dylemacik bo nie licząc faktu że wiatrak trzyma się na trytkach :D (cienkie druciki które bardzo szybko się wyrobiły) to w sumie mój hr-02 działa (wprawdzie jak długo to też nie wiadomo). Czy ten wiatrak będzie ok pod ten procesor?

Ram - ja się na kręceniu nie znam ale załóżmy że ktoś się tym zajmie - jaki wówczas ram bra
Pisaliście coś o różnych napięciach, ale to czarna magia dla mnie.
Ram to przy obróbce chyba njszaniejszy aspekt - do tej pory miałem 16 GB, czy pakować się w 32 czy 16 GB starczy ?

Obudowa - to w zasadzie chyba ustalone, choć trochę boli myśl o tym że kupuje identyczną obudowę co pół roku temu.

No i najważniejsze - zasilacz, bo to z nim jest najwięcej kontrowersji...
Uznajemy że chce mieć jakiś .... zapas.
Czy 650w będzie ok czy może coś mocniejszego jednak?
Jakiś modularny co by dało radę kable urządzić.
Rozważam
-SilentiumPC 750W Supremo FM2 Gold
-Seasonic 750W Focus Plus 80 Plus Gold BOX (
-Corsair RMx 750W 80PLUS Gold
-Seasonic 850W Focus Plus 80 Plus Gold BOX
Różnice w cenach są na tyle niewielkie że można kombinować.

Jeszcze pytanie techniczne - mam box Windows 8.
Można to bezproblemowo przenosić z kompa na komp (nie wiem jak to teraz wygląda)?

ksh
05-04-2018, 22:57
Z ciekawostek, na amazon jest przedsprzedaż nowych AMD Ryzen 2xxx i co ciekawe ceny są niższe niż zapowiadane i niższe niż poprzednie modele 1xxx.
Płyty główne można kupować na poprzednich chipsetach, jest wiele bardzo ciekawych tanich modeli.
Podkręcanie jest możliwe we wszystkich modelach, płyty główne wszystkie pozwalają na to, tańsze na mniej, droższe na więcej.
AMD więcej otrzymuje zysku od szybkich pamięci.
To tyle przynudzania odnośnie AMD.

Zasilacz, nie bierz więcej jak 650W, unikaj budżetowców w cenie 300-400zł znanych dobrych firm, nie słuchaj opowieści o tym że zestaw jaki chcesz mieć wymaga gigantycznego zasilacza i specjalnego podłączenia do elektrowni bo inaczej stopią się końcówki itp, taki zestaw spokojnie zadziała na dobrym 450W, a 650W dobry gold80 z dobrymi bebechami to inwestycja w jakość na dłużej.

Pamięć więcej lepiej jeśli pracujesz na wielu warstwach, wykorzystujesz wiele narzędzi, efektów itd, wtedy 32gb to nawet nie jest wiele, w Lr 16gb jest ok z zapasem.
Dałem ci dobre pamięci i ja bym je brał.

Z chłodzeniem napiszę - NIE DZIADUJ ! :)

Płyta główna, raczej nie będziesz robił ekstremalnego kręcenia, nie znasz się zapewne na tym, nie będziesz skalpował procesora itd, bierz co ci podałem lub co doradzają spece ale i tak tego nie wykorzystasz, a jakies automatyczne kręcenie nawet na super płytach potrafi rozczarować użytkownika pięknymi zwiechami i restartami kompa.

Dysk toshiba ma bardzo mały wskażnik awaryjności w dyskach 1 i 2gb, jeśli wymieniasz bierz toshibe.

SSD masz podane, warto do nowego sprzetu wpakować dysk PCIe NVMe zwłaszcza tego szajsunga.

No i takim sposobem zamiast tylko doradzić niedługo będę musiał cie prosić na kolanach żeby coś kupić.

mini21
05-04-2018, 23:12
Z ciekawostek, na amazon jest przedsprzedaż nowych AMD Ryzen 2xxx i co ciekawe ceny są niższe niż zapowiadane i niższe niż poprzednie modele 1xxx.
Płyty główne można kupować na poprzednich chipsetach, jest wiele bardzo ciekawych tanich modeli.
Podkręcanie jest możliwe we wszystkich modelach, płyty główne wszystkie pozwalają na to, tańsze na mniej, droższe na więcej.
AMD więcej otrzymuje zysku od szybkich pamięci.
To tyle przynudzania odnośnie AMD.

Zasilacz, nie bierz więcej jak 650W, unikaj budżetowców w cenie 300-400zł znanych dobrych firm, nie słuchaj opowieści o tym że zestaw jaki chcesz mieć wymaga gigantycznego zasilacza i specjalnego podłączenia do elektrowni bo inaczej stopią się końcówki itp, taki zestaw spokojnie zadziała na dobrym 450W, a 650W dobry gold80 z dobrymi bebechami to inwestycja w jakość na dłużej.

Pamięć więcej lepiej jeśli pracujesz na wielu warstwach, wykorzystujesz wiele narzędzi, efektów itd, wtedy 32gb to nawet nie jest wiele, w Lr 16gb jest ok z zapasem.
Dałem ci dobre pamięci i ja bym je brał.

Z chłodzeniem napiszę - NIE DZIADUJ ! :)

Płyta główna, raczej nie będziesz robił ekstremalnego kręcenia, nie znasz się zapewne na tym, nie będziesz skalpował procesora itd, bierz co ci podałem lub co doradzają spece ale i tak tego nie wykorzystasz, a jakies automatyczne kręcenie nawet na super płytach potrafi rozczarować użytkownika pięknymi zwiechami i restartami kompa.

Dysk toshiba ma bardzo mały wskażnik awaryjności w dyskach 1 i 2gb, jeśli wymieniasz bierz toshibe.

SSD masz podane, warto do nowego sprzetu wpakować dysk PCIe NVMe zwłaszcza tego szajsunga.

No i takim sposobem zamiast tylko doradzić niedługo będę musiał cie prosić na kolanach żeby coś kupić.Problem w tym, że zanim ja to kupię może minąć pół roku.
Powiem wprost - staram się o dotację, ale we wniosku muszę podać kosztorys.
Kwota max. jest trochę wyższa niż ta co napisałem, ale nie chcę być zachłanny.
Dlatego tak dopytuje, bo jak raz wpiszę to już nie cofnę - dlatego nie chce jakiś poprzednich generacji coby się nie okazało że "znikną" zanim całość się nie zakończy.

ksh
05-04-2018, 23:15
W takich wnioskach wymieniasz kwotę na sprzęt komputerowy, nie wymieniasz przecież podzespołów.

ShutterStill
06-04-2018, 00:21
Wypełnij wniosek na maksimum a do rozmowy można wrócić jak dostaniesz bo za pół roku mogą być inne opcje.
Obudowę kup jaka ci się podoba i jaka ci się zmieści - sam nie będziesz składał więc nie musi być przestronna ;)
Płyta asusa jest podana - sprawdź czy ilość portów ci pasuje.
Dyski też masz podane - obojętnie co z nowych Samsunga wybierzesz będzie dobre, a pojemność to wg uznania i kosztów.
Ja osobiście używam pamięci G.skill na płytach asus bo na nich asus testuje swoje płyty ale nic złego o Patriot nie słyszałem.
Z zasilaczem to bym brał evga 650w platinum ale to znowu osobiste preferencje i są inne opcje równie dobre.
Procek masz i nie kombinuj bo wyższa półka to i płyta 2x droższa i zwykle taktowanie niższe (więcej rdzeni) a wydajność w PS i LR będzie gorsza albo podobna bez umiejętnego OC

mini21
06-04-2018, 00:33
A no widzisz - jedni radzą "nie bądź pazerny", inni "bierz ile wlezie".
Prawda jest taka, że mogą mi nie dać całości, tylko 70%, a może 50%...
Ogólnie kwota dofinansowania to max. 8 tyś zł (taką przynajmniej info znalazłem, ale to jest wszystko tak zagmatwane...).
Do wniosku musi być załączona proforma lub kosztorys więc muszę być przygotowany...

W zasadzie wszystko już jest wiadome - zostają ewentualnie kwestie kosmetyczne typu "wyższość Patriota nad Kingstonem i wyższość G.skill na Adata i którą wybrać" :p

ShutterStill
06-04-2018, 02:07
Dlatego składasz o maksymalną sumę i martwisz się jak już dostaniesz

mini21
06-04-2018, 02:14
Dlatego składasz o maksymalną sumę i martwisz się jak już dostanieszZawsze stosowałem zasadę "nie bądź ..... chytry" dlatego chciałem grać za mniejszą kwotę ale jak tak piszesz to teraz myślę że może faktycznie brać całość i potem się martwić...
Tylko że wówczas wszystko zaczyna się od nowa, tzn kwota w górę to i podzespoly pewnie inne...
Chyba że wówczas wsadzam na spokojnie 32 GB ram, 512 GB dysk ....

ShutterStill
06-04-2018, 02:45
Możesz ram, dyski/nas/raid, więcej/szybciej.. Albo procek wyjdzie super-duper ale droższy.
Lepiej się martwić że za dużo niż że za mało

mini21
06-04-2018, 02:47
Sorry, że brnę od nowa - ale jaki to "super-duper" procek?
I z czym to się je, tzn. płyta taka sama czy też już inna?Z jednej strony - przydałyby się dodatki typu dyski/nas, z drugiej - jak kupować to na lata, a czym lepszy, tym na dłużej...
(co nie zmienia faktu, że pewnie i tak nie dadzą - o ile w ogóle - całej kwoty).

ShutterStill
06-04-2018, 02:54
Po prostu nowy może wyjść i będzie miał 8 rdzeni i 5 GHz w cenie 8700k teraz.
Czysta teoria ale Intel będzie chciał odpowiedzieć na nowe Ryzen 2xxx i za pół roku może być już inna opcja.
P. S. Nie wiem czy dobrze patrzę ale asus strix ma 5 usb, za to maximus ma aż 8

mini21
06-04-2018, 03:16
Wiesz, dla mnie to już jest i tak czarna magia...
Staram się myśleć przyszłościowo (o ile się da) ale nie na tyle...
W zasadzie nie śpieszy mi się z wnioskiem bo chyba nabór kończy się w lipcu ale wiesz - złożony=z głowy.

Patrzę na morele.pl porównanie płyt głównych Asusa (18 szt? eeeee) i tak szczerze to nie wiem na co zwracać uwagę.
Na razie jedynym argumentem (różnicą) jest Display Port i inne w zasadzie "drobne" różnice.
Z tych wszystkich na razie najciekawsza wydaje mi się Płyta główna Asus ROG STRIX Z370-E GAMING (https://www.morele.net/plyta-glowna-asus-rog-strix-z370-e-gaming-1564679/)

Co do złącz - mówisz o wejściach z tyłu?
w/w ma 4
Co ciekawe - tańsza Prime Z370-A ma ich 6....

Maximus to już trochę za drożej - 1200 zł czyli ok. 300 zł za dwa dodatkowe porty ;) raczej mało opłacalna opcja.
Nie wiem co lepszego jest w Maximusie?
Na razie najbardziej skłaniam się przy STRIX Z370-E - niby bajer, tzn. wifi i bluetooth, ale z drugiej strony - skoro jest, to czemu nie (ale nie wiem czy to dobry wybór więc jak możecie, uświadomcie mnie).

ShutterStill
06-04-2018, 04:14
To wszystko zależy..
Ja na swojej płycie mam 4 usb 2.0 + 6 usb 3.0 + 2 usb 3.0 na froncie i oprócz 1 na froncie wszystkie zajęte.. Ale ty nie musisz mieć 2x dysk zewnętrzny, czytnik kart, kontroler do pada, joystick, myszka, klawiatura na 2 porty, tablet, Bluetooth, drukarka, czytnik xqd.. I nie chce mi się na kolanach wchodzić pod biurko za każdym razem jak chcę coś przełączyć.. ;)
Twoje potrzeby będą inne i na niektóre pytania musisz odpowiedzieć sobie sam bo znam ludzi, którzy używają 2x usb i im starcza.
Ja mam 64gb ram bo używam na codzień RamDisk, a innym 16gb aż za nadto..
Ja jak mam większą robotę w lightroom to kręcę procek z 3.3GHz na 4.7 I jak eksportuję zdjęcia to odpalam BF 1 dla zabicia czasu. Wtedy zestaw (5820K + 1080ti oba OC) ciągnie mi prawie 750w z gniazdka ;) dlatego mam 850w platinum PSU. Innemu wystarczy 550w bo nie będzie podkręcał i nie będzie eksportować zdjęć i grał w tym samym czasie.
Dlatego czasami trudno komuś doradzić bo patrzymy przez swój przykład i przyzwyczajenia..

mini21
06-04-2018, 04:22
To wszystko zależy..
Ja na swojej płycie mam 4 usb 2.0 + 6 usb 3.0 + 2 usb 3.0 na froncie i oprócz 1 na froncie wszystkie zajęte.. Ale ty nie musisz mieć 2x dysk zewnętrzny, czytnik kart, kontroler do pada, joystick, myszka, klawiatura na 2 porty, tablet, Bluetooth, drukarka, czytnik xqd.. I nie chce mi się na kolanach wchodzić pod biurko za każdym razem jak chcę coś przełączyć.. ;)
Twoje potrzeby będą inne i na niektóre pytania musisz odpowiedzieć sobie sam bo znam ludzi, którzy używają 2x usb i im starcza.
Ja mam 64gb ram bo używam na codzień RamDisk, a innym 16gb aż za nadto..
Ja jak mam większą robotę w lightroom to kręcę procek z 3.3GHz na 4.7 I jak eksportuję zdjęcia to odpalam BF 1 dla zabicia czasu. Wtedy zestaw (5820K + 1080ti oba OC) ciągnie mi prawie 750w z gniazdka ;) dlatego mam 850w platinum PSU. Innemu wystarczy 550w bo nie będzie podkręcał i nie będzie eksportować zdjęć i grał w tym samym czasie.
Dlatego czasami trudno komuś doradzić bo patrzymy przez swój przykład i przyzwyczajenia..

Dzięki za wyczerpująca odpowiedź :)
Też muszę policzyć co tam mam podpięte, ale jak tak patrzę to mam tylko tablet, nadajnik od myszki i klawiatury, monitor + kabel USB do dysku zewnętrznego czy czytnika. Więc w zasadzie wystarczy.

Ja aż tak zaawansowany w tym nie jestem i w takie rzeczy jak ramdisk bawić się nie będę, więc na razie kupię 2 kości po 16 GB żeby mieć ewentualną opcję dodania ramu.

Z tym zasilaczem to trochę ciężka sprawa...
Chyba wezmę 750w bo w gry nie grywam (chyba że na telefonie [emoji14] ) więc będzie trochę zapasu a takiego lr powinien pociągnąć.

Muszę jeszcze raz usiąść i na spokojnie to przeliczyć ile to wyjdzie wszystko...

ShutterStill
06-04-2018, 04:29
Jak w gry nie grasz to i 750w ci nie potrzeba.
8700k na 4.9 GHz ciągnie ok 170w a twoja karta na 100% obciążenia ok 280w..
Więc kup mniejszy za to lepszy

Ligo
06-04-2018, 04:43
Jeśli można swoje trzy grosze - zależy kto jakie ma podejście. Ja zmieniam płytę/procek/pamięć co 4-5 lat, z tym że preferuję stabilną pracę zestawu bez podkręcania. W tej chwili mam 4-letni zestaw, czyli już chyba przeżytek na mocowaniu 1150. Płyta Asrock Z87, jakiś tam Intel 4core i 16 GB Gskill, przy wielu wejściach USB (4x2.0, 4x3.0 plus zewnętrzne), bo dla mnie był to priorytet. Zasilacz zostawiłem stary 650W z poprzedniego systemu. Przez te parę lat żadnej zwiechy i problemów.

I teraz zależy, co poeta miał na myśli. Jeśli podobne podejście, to należy wybrać coś w tym guście, a jeśli podkręcanie i wydajność za wszelką cenę, to się nie znam.

mini21
06-04-2018, 04:52
Jak w gry nie grasz to i 750w ci nie potrzeba.
8700k na 4.9 GHz ciągnie ok 170w a twoja karta na 100% obciążenia ok 280w..
Więc kup mniejszy za to lepszy

Dzięki.
Dobra, to chyba wezmę 650W (niby to 50 zł różnicy... i tak można w kółko i kółko).
Wezmę tego Seasonic bo gdzie nie czytam, nawet w porównaniu do EVGA Supernova, to jednak polecają ten pierwszy.
To już w zasadzie mam większość, teraz muszę to podliczyć.

Jeśli można swoje trzy grosze - zależy kto jakie ma podejście. Ja zmieniam płytę/procek/pamięć co 4-5 lat, z tym że preferuję stabilną pracę zestawu bez podkręcania. W tej chwili mam 4-letni zestaw, czyli już chyba przeżytek na mocowaniu 1150. Płyta Asrock Z87, jakiś tam Intel 4core i 16 GB Gskill, przy wielu wejściach USB (4x2.0, 4x3.0 plus zewnętrzne), bo dla mnie był to priorytet. Zasilacz zostawiłem stary 650W z poprzedniego systemu. Przez te parę lat żadnej zwiechy i problemów.

I teraz zależy, co poeta miał na myśli. Jeśli podobne podejście, to należy wybrać coś w tym guście, a jeśli podkręcanie i wydajność za wszelką cenę, to się nie znam.

No to mamy chyba podobny konfig wiekowy - bo ja mam Z77X-D3H, Intel 3570k i 16GB ramu w 4 kościach.
Usb'ków też mam sporo choć większość wolna.
Z zasilaczem nie chcę ryzykować bo jakiś czas temu miałem spore problemy z tym kompem (codzienne bsody kilka razy na dzień) i nikt nie dał rady rozgryźć co to.
Komp trafił nawet do fachowca (zainkasował 200 zł, umawialiśmy się że jak nic nie zrobi to kasy nie weźmie... ale wziął, a komp dalej bsodził).
Dopiero teraz, parę tygodni temu wywaliłem 2 kości ramu (niestety, mam 2 pary różnych kości) i zamieniłem z ramem który miała siostra.
U niej działa bez zarzutu i u mnie też, więc nie wiem czy to to czy to przypadek.

Co do "gustu" powiem Ci tak - wychodzę z założenia, że jeśli można podkręcić, to czemu nie - w ten sposób "wydłużam" żywotność tego kompa niskim kosztem.
Ale nie jestem overclock'erem i nie będę katował sprzętu żeby tylko uzyskać najwyższy wynik.
Dla mnie najistotniejsze (po doświadczeniu z obecnym sprzętem) to wyłączyć AUTO i poustawiać napięcia na sztywno przy okazji lekko podnosząc taktowanie zegara.

mini21
06-04-2018, 06:15
Dobra, to teraz taka propozycja.
Dorzuciłem 2 dyski które wejdą w miejsce obecnych Seagate'ów.

Zostało jeszcze parę groszy do 8.000 zł (bo przyjęliśmy, że bierzemy ile dają - i tak nie dadzą 100%) to co tu jeszcze dobrać/dorzucić?
Pytałem o Windows'a - jeśli mam box'ową 8'ke zaktualizowaną do 10'tki - czy mogę ją normalnie bez obaw użyć na nowym pc (przenieść)?

Myślałem żeby jakiś NAS kupić - mam 1 dysk WD Red 3tb, dokupić drugi, ale NAS'y są dość drogie i i tak nie zmieszczę się w założonych 8 tyś.

Jakieś uwagi?

7052

ksh
06-04-2018, 09:37
No to wybrałeś zestaw jak nastolatek co się naczytał internetów, nie zdziw się jak ci zakwestionują taki wydatek, wystarczy że przyjmujący wniosek zna się troszkę i zerknie w cenniki sklepów.
Odchudź zestaw do normalnej konfiguracji i dobierz monitor.

grizz
06-04-2018, 09:43
Ale c'mon. Pół roku i niewiadoma kwota. Nie doktoryzuj się. Wrzuć cokolwiek, przecież a pół roku ceny mogą być kilkanaście-kilkadziesiąt procent inne! Pomijając już pojawienie się nowych konstrukcji i niedostępność tego co teraz wybierzesz.

I jeszcze jedno. Zamiast ładować w rzeczy, które dadzą minimalne zmiany wydajnościowe, pojemnościowe lepiej zainwestować w dobrą myszkę/klawiaturę, wyciszoną obudowe. Ramię do monitora.

ksh
06-04-2018, 09:51
Nie podpinaj proformy bo podpadniesz z takimi podzespołami, zrób jakąś kwotę za zestaw komputerowy do obróbki foto czy jak tam nazwiesz i już.

Druga sprawa ale to pewnie nic nie da bo nie słuchasz żadnych rad, złóż sobie kompa na i5-8600K bez gamingowych wodotrysków bo i tak nie wykorzystasz, za 8 tysiaków można złożyć kompa plus np monitor jakiś nec EA245WMi i będziesz chyba bardziej zadowolony niż z ładnych kolorków na pamięciach i płycie głównej.
Obudowa za 599zł z dofinansowania, oj przegoniłbym się szybko z takimi bzdurami, może warszafka jest bardziej wyrozumiała, jak chcesz testuj ich.

mini21
06-04-2018, 10:16
Szczerze?
To jak na razie czuje się jeszcze gorzej głupi niż byłem do tej pory.
Nie słucham rad?
No do jasnej cholery - skleiłem to w oparciu o to co tu padło.
Płyta Asusa, procesor o którym ciągle gadamy.
Koesh - czytasz co inni piszą, przecież ktoś mi to wprost napisał, żebym brał całość.

Ale c'mon. Pół roku i niewiadoma kwota. Nie doktoryzuj się. Wrzuć cokolwiek, przecież a pół roku ceny mogą być kilkanaście-kilkadziesiąt procent inne! Pomijając już pojawienie się nowych konstrukcji i niedostępność tego co teraz wybierzesz.

I jeszcze jedno. Zamiast ładować w rzeczy, które dadzą minimalne zmiany wydajnościowe, pojemnościowe lepiej zainwestować w dobrą myszkę/klawiaturę, wyciszoną obudowe. Ramię do monitora.

No to co mam zrobić?
Mam do wydania daną kwotę - chcę ją przeznaczyć jak najlepiej.
Wybrałem to co podano tu i w innych miejscach.
Ja się na tym nie znam.
Wrzucić cokolwiek?
To może znajdę jakiś zestaw z supermarketu i po sprawie.
Albo jakiegoś taniego makbuka na odpie.... się i z głowy.

No to co mam zrobić?
Wybrałem to co podano tu i w innych miejscach.
Ja się na tym nie znam.
Wrzucić cokolwiek?
To może znajdę jakiś zestaw z supermarketu i po sprawie.
Albo jakiegoś taniego makbuka na odpie.... się i z głowy.

grizz
06-04-2018, 10:19
No to co mam zrobić?

Musisz wpisać konkretne podzespoły?

mini21
06-04-2018, 10:37
Musisz wpisać konkretne podzespoły?Muszę załączyć proforme lub kosztorys

ksh
06-04-2018, 10:41
Jeszcze raz ci napiszę, nie wpisuj podzespołów do dofinansowania, zrób to w formie "zestaw komputerowy do pracy z xxx" ( grafiką/fotografią co tam chcesz ), do tego osobno monitor graficzny i tyle, jak ma byc proforma też poproś gdzieś żeby ci zrobili na zestaw.
Na 99% przywalą się do takich rzeczy jak wymieniasz wyżej.

Co do niesłuchania rad to mi tam nie zależy twoja sprawa ale szkoda czasu na wałkowanie tematu przez kilka stron, podałem ci linki i nie wykorzystałeś nic, to że procesor wybiera się obecnie zależnie od budżetu i7-8700K lub i5-8600K lub i5-8400 to norma.

Doradzę ci jak wydać rozsądnie i skutecznie 8000zł, kup zestaw na i5-8600K, nie świruj z modelami płyty i pamięciami, do zestawu dobierz monitor i jak dostaniesz na to kasę ciesz się że masz sprzęt na wiele lat, a nie że masz sprzęt gamingowy, który nawet nie wykręcisz sensownie bo będziesz się bał albo włączysz automat i ci się będzie wieszał komp.

mini21
06-04-2018, 11:13
Akurat "gamingowy" to dla mnie żaden atut.
Monitor.... kurde, ale po co skoro mam.
Sensowny monitor to pewnie cz 2.5 - 3 tyś i to tak na siłę.

Mówiąc szczerze to chwilowo mam taki pierdzielnik w głowie że nie wiem co i jak.

mini21
06-04-2018, 11:18
koesh - przeczytaj co napisał shutterstill - tym się sugerowałem.

grizz
06-04-2018, 11:39
Muszę załączyć proforme lub kosztorys

To wpisz w kosztorysie

32gb ram
procesor klasy.. (min. x rdzeni) lub lepszy
dysk SSD o pojemności min 500 GB (i prędkościach ...)
I cenę za całość.

Nie podawaj konkretów, bo jak za pół roku okaże się, że Procesory poleciały w dół, za to znów było jakies trzęsienie i ramy są 2x droższe, to co zrobisz?

Dostaniesz konkretną kwotę i termin wypłaty, to wtedy złożysz adekwatny sprzęt.

mini21
06-04-2018, 12:09
Myślicie że to tak przejdzie?

Gadałem dziś z kimś kto się o coś takiego starał jakieś 12 lat temu to musiał wszystko wykazać, wszystkie podzespoły.

Po tym co koesh napisał, zacząłem się jeszcze zastanawiać w kwestii monitora.
Fakt - zbędny mi on, póki ten co mam działa, ale jak gadałem z tym znajomym co się starał o coś podobnego, to we wniosku miał wypisane chyba 7 tyś., dostał bodajże 5-6 tyś, z tego 60% było na komputer a reszta MUSIAŁA iść na monitor.
I teraz zaczynam mieć wątpliwości... (kuźwa, jeszcze nie zacząłem, a mam już tego wszystkiego dość... czy oni nie mogli napisać wprost jak to ma wyglądać...).

To może podejdźmy do tego tak... (wiem, że Was już męczę, ale wiecie jak to jest - jedna wpadka i nici z tego):
1. kosztorys na max kwoty z monitorem (teraz pytanie - czy z dobrym monitorem typu Eizo czy Nec, czy najtańszy marketowy, aby tylko zapchać dziurę)
2. kosztorys na max kwotę za samą budę
3. kosztorys na kwotę +/- 6 tyś. w tym monitor (no trudno, najwyżej resztę podzespołów dołożę z własnej kieszeni
4. kosztorys na kwotę +/- 6 tyś. za samą budę

Dzięki temu będę miał zabezpieczenie na wszelki wypadek - złożył bym wtedy wniosek na max (z monitorem), dadzą mi na pewno część/jakiś % i wtedy się będę martwił.

W tym wniosku mam taki zapis:

Proszę o dofinansowanie (należy podać nazwę urządzenia lub rodzaj usługi) w łącznej wysokości......... co stanowi ......% ceny brutto, pomniejszonej o ewentualne dofinansowanie z innych źródeł.
Przewidywany koszt realizacji zadania.......... zł
W przypadku uzyskania dofinansowania zobowiązuję się do zapłacenia z własnych środków pełnej kwoty stanowiącej różnicę pomiędzy ceną zakupu

urządzenia wraz z kosztem wykonania usługi, pomniejszonej o ewentualne dofinansowanie z innych źródeł, a przyznaną.

Załącznik: Faktura proforma na s

przęt lub inny dokument potwierdzający planowany koszt zakupu.

grizz
06-04-2018, 12:21

Ale dlaczego pytasz nas? Zapytaj u źródła gdzie się ubiegasz o dofinansowanie.
Jak każą pro formę, to spytaj, co w przypadku zmiany ceny komponentu, albo jego braku, albo przyznania tylko części dotacji.

Po prostu już na pierwszy rzut oka jedno z drugim i trzecim się nie klei (wymóg pełnej specyfikacji/upływ czasu/możliwość cżęściowej dotacji)

grizz
06-04-2018, 12:23
(kuźwa, jeszcze nie zacząłem, a mam już tego wszystkiego dość...

No to tak słabo to wróży na zasadność przyznania Ci dotacji ;)

mini21
06-04-2018, 12:27
Ale dlaczego pytasz nas? Zapytaj u źródła gdzie się ubiegasz o dofinansowanie.
Jak każą pro formę, to spytaj, co w przypadku zmiany ceny komponentu, albo jego braku, albo przyznania tylko części dotacji.

Po prostu już na pierwszy rzut oka jedno z drugim i trzecim się nie klei (wymóg pełnej specyfikacji/upływ czasu/możliwość cżęściowej dotacji)

"Źródło" jeszcze nic nie wie.
Nabór niby od 1 kwietnia, ale nie mają nawet osoby odpowiedzialnej za ten program.

Co do klejenia - to niestety, potwierdzono mi to że tak jest (było).
Głupie to, bo nabór ma trwać do końca sierpnia, a po tym dopiero zacznie się wybieranie wniosków i wybór uczestników, więc sądzę, że "realnie" środki na zakup komputera wpłynął pod koniec roku albo i na początku przyszłego (tak zakładam).
Można potem ew. pisać jakieś wnioski o zmianę, ale jest to dość.... upierdliwe.

grizz
06-04-2018, 12:35
No to zabierasz się do sprawy od złej strony.

Najpierw się dowiedz jak dokładnie ma być (jaki poziom szczegółowości kosztorysu, co w przypadku cześciowej dotacji - musisz resztę dopłacić sam, czy mozesz wtedy kupić coś tańszego), a potem składaj komputer.

ksh
06-04-2018, 12:48

Gadałem dziś z kimś kto się o coś takiego starał jakieś 12 lat temu to musiał wszystko wykazać, wszystkie podzespoły.

Po tym co koesh napisał, zacząłem się jeszcze zastanawiać w kwestii monitora.
Fakt - zbędny mi on, póki ten co mam działa, ale jak gadałem z tym znajomym co się starał o coś podobnego, to we wniosku miał wypisane chyba 7 tyś., dostał bodajże 5-6 tyś, z tego 60% było na komputer a reszta MUSIAŁA iść na monitor.
I teraz zaczynam mieć wątpliwości... (kuźwa, jeszcze nie zacząłem, a mam już tego wszystkiego dość... czy oni nie mogli napisać wprost jak to ma wyglądać...).

To może podejdźmy do tego tak... (wiem, że Was już męczę, ale wiecie jak to jest - jedna wpadka i nici z tego):
1. kosztorys na max kwoty z monitorem (teraz pytanie - czy z dobrym monitorem typu Eizo czy Nec, czy najtańszy marketowy, aby tylko zapchać dziurę)
2. kosztorys na max kwotę za samą budę
3. kosztorys na kwotę +/- 6 tyś. w tym monitor (no trudno, najwyżej resztę podzespołów dołożę z własnej kieszeni
4. kosztorys na kwotę +/- 6 tyś. za samą budę

Dzięki temu będę miał zabezpieczenie na wszelki wypadek - złożył bym wtedy wniosek na max (z monitorem), dadzą mi na pewno część/jakiś % i wtedy się będę martwił.

W tym wniosku mam taki zapis:

[/FONT]

Nie konkretyzuj podzespołów, już ci napisałem jak masz to określić, może być proforma nawet lepiej z jakiejś firmy co ci będzie składać albo jak napisał wcześniej admig że zestaw oparty na takich i takich podzespołach bez używania nazw/firm/modeli konretnych.
Dopiero po otrzymaniu kasy musisz mieć fakturę już do udokumentowania, pewnie już wystawioną na firmę ( jesłi to dofinansowanie na otwarcie działalności ? ).
Pytanie, dlaczego tak niska kwota ?
Nie sugeruj się tym co było 12 lat temu, ja pomagałem przy dwóch wnioskach i coś tam wiem ale to kasa z europejskiego funduszu z urzędu pracy na otwarcie dg i tam jest kwota 21 tysięcy i wydajesz co do grosza bo problem z rozliczeniem niewykorzystania.

Pamiętaj też że ty cobie potem możesz kupić komputer za 10 tysiaków, a kwotę jaką otrzymasz wykorzystać na zakup tego co wpisałeś do wniosku, przy kwotach większych jest procentowy udział ile na co można wykorzystać.

mini21
06-04-2018, 12:49
To nie jest dotacja na rozpoczęcie działalności.

ksh
06-04-2018, 12:51
"Źródło" jeszcze nic nie wie.
Nabór niby od 1 kwietnia, ale nie mają nawet osoby odpowiedzialnej za ten program.

Co do klejenia - to niestety, potwierdzono mi to że tak jest (było).
Głupie to, bo nabór ma trwać do końca sierpnia, a po tym dopiero zacznie się wybieranie wniosków i wybór uczestników, więc sądzę, że "realnie" środki na zakup komputera wpłynął pod koniec roku albo i na początku przyszłego (tak zakładam).
Można potem ew. pisać jakieś wnioski o zmianę, ale jest to dość.... upierdliwe.

Nikt nie wie z nas jakie są procedury, jeśli jest program to przeczytaj, zapewne będzie zebranie, wyjaśnienie, może małe szkolenie jak co wypełnić, wszystko się dowiesz, a nabór wniosków może być i na bieżąco akceptacja/odrzucanie, a może i na koniec całego terminu, kto to ma wiedzieć jak nie ty ?
Pospieszyłeś się strasznie, wiem że to emocje i już widzisz kasę na koncie ale przed tobą długa droga jeszcze.

mini21
06-04-2018, 12:53
koesh - nie, nie będzie szkoleń, nie będzie zebrań.
Tak jak mi to napisała osoba która brała w tym udział - wniosek, rozpatrzenie, kasa.
Na stronie projektu nie ma nic konkretnego.

ShutterStill
06-04-2018, 14:28
Wybrałeś bardzo podobny zestaw co koesh zaproponował więc nie wiem o co te "krzyki"
Dodałeś:
2x ram, (może ripjaws zamiast trident? Taniej)
budę (może lepiej (naj)tańszą a wsadzisz wszystko w starą dobrą? ),
zasilacz innej firmy bo masz do niej zaufanie (30 zł drożej..)
Inne chłodzenie bo lepiej będzie wyglądać za szkłem
Zmieniłeś Evo na Pro - nic w tym złego ale jak fundusze mniejsze to Evo wystarczy tylko.
Zapytaj x-kom czy morele czy mogą wystawić wycenę za zestaw, który będziesz mógł dopiąć do wniosku. Z załącznikiem o monitor (gdzie wyjaśni, że jak fundusze wystarczą to kupisz..)
Wrócimy do konkretnej rozmowy jak będzie suma to zaproponujemy "koszyki" z wykorzystaniem każdej zł.

mini21
07-04-2018, 09:38
Dobra, na szybko - X-Kom mnie "zlał".
Powiedzieli, że mogą wystawić fakturę tylko z wyszczególnionymi częściami.
Cytując:
uprzejmie informujemy, iż w przypadku składania komputera z części i zamówienia poszczególnych komponentów to wówczas każdy komponent będzie osobną pozycją na fakturze. Jedynym rozwiązaniem jest zamówienia całego zestawu komputerowego już gotowego z naszej oferty, jednak i w tym wypadku nie będziemy w stanie zagwarantować dostępności i stabilności cen przez tak odległy czas.Szkoda, już chyba z 3 czy 4 kompy u nich były brane...
Jakiś inny sklep godny polecenia?

esperal
16-04-2018, 22:18
Koledzy, dacie radę skompletować stacjonarny zestaw, który podoła zaawansowanej obróbce plików z matrycy 50 Mpix ? Nie znam się kompletnie na sprzęcie komputerowym, mało tego, ja go w zasadzie nienawidzę;-) więc żadne podkręcania czy inne późniejsze modyfikacje raczej nie wchodzą w rachubę. Karty graficznej nie potrzebuję. Chciałbym DisplayPort. Chciałbym co najmniej sześć wejśc usb.
Tutaj jest sklep w którym jest chyba wszstko co potrzeba.
https://www.multicom.no/datautstyr/cat-l/c101054
Co do kosztów to nie widzę sensu przepłacać jeśli będzie wiadomo, że dana konfiguracja ogarnie temat.

grizz
17-04-2018, 09:17
Wyżej maż kilka propozycji.

Jak Ci one nie odpowiadają to napisz co jest nie tak ;)

Sam komp? Czy Monitory, Backupy też?
Budżet.
Jakie oprogramowanie?
Tylko foto?

ksh
17-04-2018, 09:29
Już na dniach będą pierwsze solidne testy nowych AMD Ryzen, wygląda to bardzo ciekawie z tego co już widać, cena bardzo ciekawa zwłaszcza jak połączymy z tańszymi niż w intelu płytami, jeśli musi być już to oparłbym się na Intel i5-8600K, reszta sprzętu jest wymieniana w temacie i wiele się nie zmieniło, można przyoszczędzić na wszystkich elementach jeśli nie będzie zabawy w kręcenie.

esperal
17-04-2018, 09:40
Wyżej maż kilka propozycji.

Jak Ci one nie odpowiadają to napisz co jest nie tak ;)

Sam komp? Czy Monitory, Backupy też?
Budżet.
Jakie oprogramowanie?
Tylko foto?Tak, czytałem. Niestety nie wiem dla jakiej matrycy ten sprzęt jest złożony bo jak rozumiem inny zestaw ogarnie zdjęcia z D4s gdzie jest tylko 16 Mpix a zupełnie inny pliki z D850 gdzie jest prawie 46 Mpix. Sam komp, backupy są na dyskach przenośnych i tak może zostać. Na pewno jakiś większy SSD (512?) Oprogramowanie PS i LR. Tylko zdjęcia bez filmów czy gier. Budżet jest elastyczny, ale tak jak wspomniałem, jeśli będzie pewne że specyfikacja da sobie radę to nie chcę przepłacać.

mini21
17-04-2018, 09:42
A monitor?

Mi się wydaje, że te zestaw co były podane to i z D850 pociągną bez większego problemu.

Najdroższe to w tej chwili karta graficzna - pytanie na ile Ci jest potrzebna.

esperal
17-04-2018, 09:52
Mam Eizo, niestety/stety potrzebuję drugie stanowisko do pracy więc wjedzie drugie Eizo. Wiem jaki monitor kupić. Z tego co czytałem to w ogóle nie potrzebuję karty graficznej.

ksh
17-04-2018, 09:54
Generalnie zestaw pod wydajność w Lr/Ps robisz na procesorze z jak najwyższym bazowym zegarem, dlatego i5-8600K lub i7-8700K tak dobrze wypada, sama płyta nie ma wpływu na wydajność jeśli nie kręcimy, pamięci 32GB 3000-3200MHz na dwóch kościach gdzie pojemność i szybkość ma znaczenie, do tego podstawa to SSD 512 PCIe NVMe ( np wymieniany wcześniej samsung ) dlatego że razem z pojemnością rośnie wydajność i jest odczuwalna w Lr/Ps, cała reszta to detale jak chłodzenie i zasilanie, obudowa i dodatkowe magazyny dyskowe, karta graficzna nie jest potrzebna.

TOP67
17-04-2018, 09:57
Koledzy, dacie radę skompletować stacjonarny zestaw, który podoła zaawansowanej obróbce plików z matrycy 50 Mpix ? Nie znam się kompletnie na sprzęcie komputerowym, mało tego, ja go w zasadzie nienawidzę;-) więc żadne podkręcania czy inne późniejsze modyfikacje raczej nie wchodzą w rachubę. Karty graficznej nie potrzebuję. Chciałbym DisplayPort. Chciałbym co najmniej sześć wejśc usb.
Tutaj jest sklep w którym jest chyba wszstko co potrzeba.
https://www.multicom.no/datautstyr/cat-l/c101054
Co do kosztów to nie widzę sensu przepłacać jeśli będzie wiadomo, że dana konfiguracja ogarnie temat.

jeśli musi być już to oparłbym się na Intel i5-8600K, reszta sprzętu jest wymieniana w temacie i wiele się nie zmieniło, można przyoszczędzić na wszystkich elementach jeśli nie będzie zabawy w kręcenie.

Popieram.

Budżetowo ale szybko:

i5-8600K
w zasadzie dowolna płyta na Z370, ale z DP. Najtańsza jest chyba MSI Z370-A PRO
2x8GB DDR4 2400. Zostaną dwa wolne gniazda na przyszłość.
dysk SSD, najlepiej M.2 + magazyn HDD
obudowa z USB 3 na froncie
dobry zasilacz
bez karty graficznej i innych wodotrysków.

esperal
17-04-2018, 10:31
Dziękuję. Usiądę wieczorem i postaram się to znaleźć w tym sklepie.

mini21
21-04-2018, 10:15
Mały up - może ktoś będzie wiedział...

Czy Ram G.Skill Trident Z DDR4, 2x16GB, 3200MHz, CL14 (F4-3200C14D-32GTZ) będzie odpowiedni z płytą Z370 Taichi?

I drugie pytanie - chłodzenie na procek.
Chcę kupić Dark Rock 3 lub Dark Rock Pro 3 - tylko nie jestem pewien, czy w połączeniu z w/w pamięciami nie będzie problemu z nachodzeniem coolera na kość.

Może ktoś miał taki zestaw i mógłby się wypowiedzieć?

ksh
21-04-2018, 12:09
Widzę szykujesz sprzęt do kręcenia, weź pod uwagę jeszcze ewentualne chłodzenie ram, czasami to na cpu fajnie leci na dodatkowe radiatory na ram.
Poczytaj tez czy to prawdziwe że oc na tej płycie jest bardzo trudne i ludzie walczą ze stabilnością nawet przy średnim kręceniu.

mini21
21-04-2018, 12:17
Kuźwa, ja już nie wyrabiam...

Czytałem x forów zagranicznych i naprawdę często powtarzała się ta płyta główna.
Sam sobie jej nie wymyśliłem.
http://www.overclock.net/forum/6-intel-motherboards/1643778-asrock-z370-taichi-overclocking-monster-memory-going-up-4400mhz.html#/topics/1643778

http://www.thessdreview.com/featured/z370-coffee-lake-build-makes-5ghz-oc-simple-intel-optane-adds-instant-startup/

Chłodzenie na ram.... eeee co?
Myślałem że skoro te kości mają radiator to nie potrzeba nic wiecej.
Nie wiem nawet gdzie to wcisnąć.

Dobra, ja już chyba give up.
Kupię jakiegoś gotowca z marketu bo im więcej czytam tym gorzej nic nie wiem.

TOP67
21-04-2018, 12:23
A ja właśnie poskręcałem budżetową wersję komputera na:

Intel i5-8600K 3.60GHz 9MB - 999 zł
MSI Z370-A PRO - 439 zł
SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2 - 99 zł
GOODRAM 16GB 3200MHz IRIDIUM CL16 Black (2x8GB) - 709 zł
MODECOM OBERON PRO USB 3.0 czarna - 119 zł
plus zasilacz OCZ 500W i SSD 750 EVO 250 GB ze starego komputera.

Bez problemu kręci się do 5 GHz na wszystkich rdzeniach, dochodząc w stresie do 86 stopni.

wg testu cpubenchmark.net wyciąga 15957 pkt (mój stary i5-3570K po podkręceniu dochodził do 7500)

7966

mini21
21-04-2018, 12:26
Ehhhh.
Totalnie zdurniałem.
Muszę wysłać zapytanie do sklepu o fakturę proforme i to tak na cito, a tu na razie coraz mniej wiem...

ksh
21-04-2018, 13:27
No i bardzo fajny zestaw TOP67 pokazał, bardzo podobny znajomemu polecałem dwa tygodnie temu, inne pamięci tylko, zasilacz nowy i ssd microna zwykłe sata3, nawet płyta ta sama bo była w promocji w x-kom.

mini21
21-04-2018, 13:35
Planowałem to tak zrobić, ale teraz już sam nie wiem.

Byłem wczoraj w urzędzie, potwierdziłem że dofinansowanie to max. 8 tyś. + wkład własny, więc chciałem zamknąć się w 10 tyś. (Z tego dostanę pewnie połowę, ale dobre i to).

Myślałem o lepszym monitorze, ale skok cenowy między tym a powiedzmy następnym wartym uwagi to chyba z 2 tyś. więc już trochę się robi...

No i nie wiem co z tym robić.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/04/f6965188c810f2e6149dcbd729999303-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180421/f6965188c810f2e6149dcbd729999303.jpg)

ksh
21-04-2018, 14:08
Może być ?

https://i.imgur.com/Ny9vq9S.jpg
źródło (https://i.imgur.com/Ny9vq9S.jpg)

Dodaj tylko obudowę do tego.

mini21
21-04-2018, 14:13
Trochę mało - minimum 8800 zł (8 tyś + 10% wkład własny).
Co do monitora - kurde, jakoś jestem wierny Eizo.

ksh
21-04-2018, 14:28
No ale dodaj obudowę, i do tego np jeszcze HDD, tablet graficzny, zestaw klawiatura+myszka i już.

mini21
21-04-2018, 14:34
HDD mam (2x2 tb + 1x3tb).
Tablet, klawiatura - jest.
Obudowa - ok. + 500 zł.
Jeszcze trochę :)

mini21
21-04-2018, 14:38
Za ten zestaw który podałem wyżej wyszło ok 9500 zł i tyle chciałbym widać.

ksh
21-04-2018, 16:29
No to monitor lepszy i już.

mini21
21-04-2018, 16:35
A jaki to lepszy?
Potrzebuje konkretów bo czas nagli.

ksh
21-04-2018, 17:00
To już bardziej coś sensownie napisze Tom01

ShutterStill
22-04-2018, 01:02
Za ten zestaw który podałem wyżej wyszło ok 9500 zł i tyle chciałbym widać.Będzie faktura wyszczególniona?
Jak tylko "sprzęt komputerowy" to możesz zadecyduje później.
Weź jakiś eizo 27-32 4k to na pewno dociągniesz.
A w zależności ile dostaniesz to zdecydujesz co kupić

mini21
22-04-2018, 01:07
Niestety - żaden z 3 czy 4 sklepów (x-kom, morele, Komputronik i chyba Sferis) nie zgodził się na wystawienie faktury bez wyszczególnionych elementów.

Tak więc - będą wyszczególnione, co trochę utrudnia sprawę.

32 cale to dla mnie stanowczo za dużo.
27 cali to dla mnie nawet za wiele (i tak nie widzę na boki, więc najlepszy to byłby monitor 4:3 :D ), dlatego myślałem bardziej o 24 calach (im mniej tym lepiej).

ShutterStill
22-04-2018, 04:12
Kupisz jaki będziesz chciał ale podać możesz 32 cale żeby kwota była wyższa

mini21
22-04-2018, 05:14
To nie przejdzie.
Przychodzą do domu i weryfikują zakupy.
Z fakturą i stanem faktycznym.
Wolę nie kombinować.

ksh
22-04-2018, 09:48
Dlaczego nie idziesz do mniejszej firmy, która może ci na proformie napisać np tak:
1. Zestaw komputerowy do obróbki grafiki ( Intel i7, 32GB, SSD ).
2. Monitor 27" do pracy z kolorem, poligrafii i grafiki.

W warszafce zapewne nie brakuje mniejszych firm, które chętnie zrobią ci zestaw i nie musza wyszczególniać podzespołów, morele czy x-kom tak nie może i nie zrobią.

Potem jak będziesz miał fundusze musisz sie tylko zmieścić co do grosza w wydaniu plus wkłąd własny minimum zadeklarowany, może być wyższy i wtedy nikt się nie przyczepi że masz gamingowe podzespoły bo dopłacasz do tego.
Przykładowo, deklarujesz zestaw za 8800zł, dostajesz 8000zł, kupujesz zestaw za 9900zł i na tyle jest faktura, w efekcie rozliczasz się poprawnie bez kombinacji.

mini21
22-04-2018, 10:00
Wiesz, nie chcę po prostu "przedobrzyć".
Napiszę do jednego, dwóch sklepów "małych" choć nie jestem do końca fanem (zdarza się, że sklep zniknie zanim gwarancja się skończy - miałem taki przypadek).

Na razie waham się jeszcze nad kwestią:
-chłodzenia (coraz mocniej zastanawiam się nad Noctua NH-D15, ale boję się o to, czy ram nie będzie zawadzał)
-dysk SSD - tu mam mętlik (trochę mi namieszaliście) - w jednym artykule porównującym 960 Evo i Plextora lepiej wychodzi jeden, w innym drugi. Plextor tańszy, dłuższa gwarancja - tylko gdzie ją egzekwować. Samsung - krótasza gwarancja (ale chyba większa szansa na jej egzekwowanie), ale czytając o "żywotności" MLC vs TLC trochę mnie odpycha od Samsunga

Jakby się udało jeszcze z 2 tys. uzbierać to pewnie wziąłbym CG2420 ale to już raczej nie do zrobienia (inna sprawa - po co mi taki drogi monitor do zastosowań amatorskich jak mi S2243 wystarcza :p).

Dziś jeszcze napiszę do jakiegoś małego sklepu z prośbą o wycenę (choć wątpię żeby mieli Eizo) i zobaczę co odpiszą.

ksh
22-04-2018, 10:03
Bez przesady z tym znikaniem, w Krakowie większość sklepów, które zaczynały na giełdzie komputerowej na początku lat 90-tych nadal istnieje i można z nimi po ludzku się dogadać, a asortyment ten sam co w dużych bo to jeden dystrybutor zazwyczaj.

Odnośnie podzespołów już tu masz wymienione w temacie dużo, nie patrz na to czy dysk mlc czy tlc, to nie te czasy, na rynku dominuje samsung, micron i jeszcze chyba dwie firmy i wszyscy robią dobre tlc.
Chłodzenie nie jest ci potrzebne tak potężne, dałem ci na zapas, a jak coś wyjdzie źle podczas składania to się dostosują, nie przejmuj się takimi drobiazgami.

mini21
22-04-2018, 19:30
Napisałem do "starego" sklepu w którym robiłem 2 czy 3 kompy (taki mały osiedlowy).
Podałem mu listę (screen) sprzętu i jutro ma mi przygotować cennik.
Rozpoznał że to screen z Morele i powiedział, że ceny powinny być zbliżone.
Może mi też wystawić fakturę na "zestaw komputerowy" i "monitor" bez wyszczególniania, co by mocno rozwiązało problem.

Dziś znów mnie ktoś na zagranicznym forum "zagiął" w sprawie ramu...
Planowałem zakup 2 kości po 16 GB - F4-3200C14D-32GTZ ale brak ich na liście (http://www.asrock.com/mb/Intel/Z370%20Taichi/index.asp#Memory) kompatybilnych z tą płytą główną i odradzono mi taki zakup ze względu na możliwe problemy z działaniem.
Tak więc teraz nie chce już dłużej kombinować - wybrałbym coś co jest na liście i jest sprawdzone... tylko co.
Ludzie polecają ramy z chipem Samsung B-die - może w tę stronę iść?

Jeszcze raz WAS proszę - biorąc pod uwagę tą głupią listę (bo jednak boje się kupować w ciemno) - co wybrać?

mmluty
22-04-2018, 20:31
mini21 ja cię rozumiem, ale miotasz się z tym składaniem komputera okrutnie. Wkroczyłeś na etap który już wcześniej Ci doradzano, czyli mniejszy i bardziej elastyczny sklep. Jeżeli masz do nich zaufanie i będziesz w tym sklepie kupował ten komputer, to te problemy o których piszesz to są ich problemy. Będą musieli dostarczyć Ci dobrze działający komputer o zadeklarowanych parametrach, więc dobór dobrze współpracujących podzespołów to ich problem. Z przebiegu dyskusji w tym wątku wynika, że masz małe szanse zrobić to lepiej niż ten dostawca, który dodatkowo musi udzielić Ci gwarancji.

ksh
22-04-2018, 20:46
Tak jak mmluty napisał, firma co będzie ci składać kompa ma twoją konfiguracje, ty to sprawdzisz, a jeśli coś nie zadziała to wyjdzie na etapie składania i będą się pytać ciebie o zmianę konfiguracji, dodatkowo jak już będziesz składał to może będą ciekawsze/tańsze elementy, póki co skup się na załatwieniu papieru i sugerowałem ci co na niej ma być.

mini21
22-04-2018, 20:52
Chodzi mi po prostu o to, żeby mieć od razu dwie faktury - jedną ogólną i drugą szczegółową (jakby się przyczepili).
Jak przejdzie to problem z głowy i będę się zastanawiał jak już powiedzą że kasa jest i czeka - do tej pory może się jeszcze na rynku pozmieniać.
Teraz to chodzi tylko o to żeby się zabezpieczyć.

esperal
01-05-2018, 14:33
koesh, siedzę i próbuję coś złożyć z tego co zaproponowaliście. Mam jednak kilka wątpliwości.
Procesor i5-8600K czy i7-8700K? Napisałeś, że ważniejsze jest taktowanie zegara i podałeś dwa przykłady więc czy różnica między tymi dwoma procesorami będzie widoczna? Jeśli to są jakieś marginalne różnice to chętnie wezmę ten i5.
Druga sprawa to pamięć. Napisałeś 32GB-3000-3200MHz natomiast TOP67 podał opcję 2x8GB DDR4 2400. Stąd moje kolejne wątpliwości i proszę o więcej informacji co jest bardziej odczuwalne przy obróbce- 16GB czy 32GB cz też zegar. Lepiej kupić 16GB z przykładowym zegarem 3600MHz czy też 32GB z zegarem 2400MHz, czy też nie ma tutaj kompromisów i trzeba brać 32GB z wysokim zegarem?

mini21
01-05-2018, 14:37
Po wielu wielu wątkach jakie czytałem dochodzę do wniosku że nie ma sensu dopłacać do 8700k tylko brać 8600k.

Z ramem to te wysokie taktowania to są z tego co mi pisano zazwyczaj zaszyte profile xmp (?) Czyli po prostu na wstępie podkręcone, więc zasadniczo też nie ma specjalnego sensu - ale to tylko moje przemyślenia po lekturze wielu wielu for internetowych.

Kiedyś w ps liczył się głównie ram więc brałbym 32.

ksh
01-05-2018, 15:02
Brałbym i5-8600K ze względu na śladowo niższą wydajność od i7, pamięć minimum 3000MHz żeby nie dusić możliwości całego zestawu, 16GB jest optymalne ale już taki Ps potrafi wykorzystać nawet 32GB.
Lepiej 32GB 2400MHz niż 16GB 3200MHz ale szukaj najtańszych 3000MHz bo takie do budżetowców nie biorą, a maniacy kręcenia potrzebują szybsze.

esperal
01-05-2018, 15:08
Brałbym i5-8600K ze względu na śladowo niższą wydajność od i7, pamięć minimum 3000MHz żeby nie dusić możliwości całego zestawu, 16GB jest optymalne ale już taki Ps potrafi wykorzystać nawet 32GB.
Lepiej 32GB 2400MHz niż 16GB 3200MHz.Dziękuję.
Mam jeszcze problem z chłodzeniem i zasilaniem. Tam gdzie będę kupował wentylatory są posegregowane rozmiarami i trochę się pogubiłem co wybrać.
https://www.multicom.no/lose-vifter/cat-l/c100340
To samo z zasilaniem. Nie mogę znaleźć tego co proponowaliście.
https://www.multicom.no/stromforsyning/cat-c/c100156

Edycja.
Taka pamięć będzie ok?
https://www.multicom.no/corsair-memory-d4-3200-32gb/cat-p/c1000304/p8353387

mini21
01-05-2018, 15:17
Chodzi o chłodzenie na procesor?
To napisz jaką obudowę będziesz miał.

esperal
01-05-2018, 15:22
Chodzi o chłodzenie na procesor?
To napisz jaką obudowę będziesz miał.Faktycznie, teraz widzę, że procesor jest bez chłodzenia. Obudowę wybrałem najtańszą z listy, nie wiem czy to ma znaczenie. Cooler Master za 515kr
https://www.multicom.no/midi-tower/cat-c/c100162