Zobacz pełną wersję : Komputer za MINIMUM 8.800 zł
No trochę szkoda - 300 zł drożej wyszło + zapewne brak gratisa który był w X-Kom'ie (jakieś Call of Duty), ale termin się już zbliżał.
A tak btw - przed godziną zadzwonili do mnie z X-Kom'a że zamówienie przeniesiono na sklep stacjonarny, teraz wystarczy podjechać, podpisać coś tam, wpłacić ten wkład własny i tyle.... tylko o 1 dzień za późno :(
Eee to jak 300zł tylko to nie ma się co przejmować, a jeszcze masz na miejscu.
w xkom trzeba zawsze prosić o kontakt jakiegoś managera/kierownika bo inaczej to można otrzymać różne historie.
Dokładnie - to mnie pociesza że w razie co mam pod domem.
Inaczej musiałbym zawozić do xkom'a albo wysyłać kurierem co nie jest ani wygodne ani tanie (niby powinni zwrócić, ale to dodatkowy czas, pakowanie i ogólnie problemy).
Szkoda mi trochę tego Call of Duty - miałbym na czym przetestować sprzęt :D ale trudno.
A finalnie kartę graficzna kupiłeś ?
A finalnie kartę graficzna kupiłeś ?Tak :) finalnie kupiłem
sokolnik
24-01-2019, 20:15
Tak :) finalnie kupiłem
jaką kartę kupiłeś?
RTX 2060 ? :grin:
jaką kartę kupiłeś?
RTX 2060 ? :grin:Nie, GeForce 666 devil edition :)
A tak serio - MSI GeForce GTX 1050 TI GAMING X 4GB GDDR5
sokolnik
24-01-2019, 21:05
Nie, GeForce 666 devil edition :)
A tak serio - MSI GeForce GTX 1050 TI GAMING X 4GB GDDR5
no i dobrze :) zawsze w coś tam pograsz na średnich ustawieniach :)
No tak - może od święta w coś zagram.
Jestem tak "nie w temacie" jeśli chodzi o gry, że nawet nie wiem co jest teraz "trendy" :D
Z chęcią pograłbym w jakiegoś Command & Conquer albo Warcraft'a ale z tego co wiem - nic nowego już od dawna się nie pojawiło (a jakież te gry mają wymagania sprzętowe :D).
Powiedzcie mi lepiej, jak ten mój sprzęt wycenić, bo coś na forum komputerowym cisza...
ShutterStill
24-01-2019, 21:56
500zł za zestaw żeby się nie bujać z tym.
To mnie nie pocieszyłeś... ale może faktycznie to tyle warte (rok temu za samą obudowę tyle zapłaciłem).
Tak jak ci pisałem dużo wcześniej, wystaw osobno sprawdzając ceny na allegro i już, na zestawie traci się dużo bo rynek zasypany poleasingowym szrotem.
ShutterStill
24-01-2019, 23:26
To wystaw budę oddzielnie a cała resztę oddzielnie jako zestaw. Ja bym nie rozdzielał bardziej bo ktoś kupi np. mobo bo mu padła i reszta ci zostanie na zawsze..
Wolę mniej zarobić a pozbyć się tego na raz niż to wszystko wybebeszać.
sokolnik
25-01-2019, 17:16
A może i ja bym zmienił swoją i7 np. na Ryzena 2700X? :)
8 rdzeni zamiast 4... Ale to znowu koszty i montowanie leee
Nawet nie wiem za ile bym sprzedał CPU mobo ram i ile bym musiał dołożyć...
Podobno zaraz wchodzi Ryzen 3, który będzie miał 12 rdzenióófff :o warto poczekać zobaczyć co się będzie działo na rynku :)
A może i ja bym zmienił swoją i7 np. na Ryzena 2700X? :)
8 rdzeni zamiast 4... Ale to znowu koszty i montowanie leee
Nawet nie wiem za ile bym sprzedał CPU mobo ram i ile bym musiał dołożyć...
Podobno zaraz wchodzi Ryzen 3, który będzie miał 12 rdzenióófff :o warto poczekać zobaczyć co się będzie działo na rynku :)
i tak można całe życie....
i tak jest ze wszystkim.
Sprzęt foto - nie, bo zaraz coś nowego...
Telefony - nie bo zaraz coś nowego.
Przy sprzęcie komputerowym jest to jeszcze gorzej odczuwalne, bo "starzeje się" chyba najszybciej (tempo wprowadzania nowych, lepszych podzespołów jest zastraszające).
Bierz i się ciesz :D
sokolnik
25-01-2019, 18:39
wiem wiem to doskonale :)
CPU i7 6 generacji kupiłem miesiąc czy dwa przed premierą 7 generacji :)
kartę graficzną, kupiłem u schyłku produkcji GTX, w czasach premier RTX... akurat nie jestem za RTX, wolę dobrego GTX, w dobrej cenie :) akurat zależało mi na jak największej rdzeni CUDA. Mam 2430 i to mnie w pełni zadowala :)
Sprzęt komputerowy robi się sezonowy, jak telefony komórkowe... co rok premiera flagowca od Samsunga, S7, S8, S9, zaraz będzie S10 :)
To samo z CPU od intela, co roku premiera CPU i podstawki :)
Jawne, robienie konsumentów w konia :)
i tak można całe życie....
i tak jest ze wszystkim.
Sprzęt foto - nie, bo zaraz coś nowego...
Telefony - nie bo zaraz coś nowego.
Przy sprzęcie komputerowym jest to jeszcze gorzej odczuwalne, bo "starzeje się" chyba najszybciej (tempo wprowadzania nowych, lepszych podzespołów jest zastraszające).
Bierz i się ciesz :D
Bez przesady. Jak się nie gra, to tempo starzenia się sprzetu komputerowego jest ślamazarne w porównaniu z poprzednimi dwoma dekadami.
Podobnie telefony (w porównaniu z 3-4 lata temu), czy foto w porównaniu z poprzednią dekadą.
Tak jak adming napisał odnośnie komputerów to starzenie jest bardzo powolne, nawet w grach nie ma tego co było jeszcze pare lat temu, jest to też powód spadku sprzedaży w tej branży, sam mam procesor już ponad cztery lata i jakoś nie widze potzreby żeby zmieniać, jakbym chciał zwięszyć fps w grach to od tego mam lepsze karty graficzne i już.
Z fonami jest ciut inaczej bo tu nadrobili producenci chińscy, którzy wprowadzają świetne modele w cenach dawnych budżetowych gniotów od znanych i lubianych producentów, dlatego teraz mamy małe lekkie fony bezramkowe z mocną baterią z szybkimi bebechami, z dużą ilością pamięci nawet za 500zł, takie fony są tańsze od jakiś szajsungów sprzed czterech lat nadal sprzedawanych za spora kasę albo wciskane przez operatorów do abonamentu.
Nie ma żadnej sezonowości w sprzęcie komputerowym to było jakieś 10 lat i więcej temu gdzie sprzedawano nowość na rynku, a gra wydana za miesiąc na tym sprzęcie klatkowała.
No to jestem trochę nie na czasie :D
Jak budowałem tego swojego/obecnego sprzęta, to co chwilę coś nowego wychodziło.
A to 2500k, potem 2600k, 3570k, 3770k.....
Z kartami graficznymi też były wyścigi - Radeon gonił Nvidia'e i co rusz to nowa.
Ale to było lata temu, teraz może już takich wyścigów nie ma - może (prócz gier) nie ma takiego zapotrzebowania... nie wiem.
wiem wiem to doskonale :)
CPU i7 6 generacji kupiłem miesiąc czy dwa przed premierą 7 generacji :)
kartę graficzną, kupiłem u schyłku produkcji GTX, w czasach premier RTX... akurat nie jestem za RTX, wolę dobrego GTX, w dobrej cenie :) akurat zależało mi na jak największej rdzeni CUDA. Mam 2430 i to mnie w pełni zadowala :)
Sprzęt komputerowy robi się sezonowy, jak telefony komórkowe... co rok premiera flagowca od Samsunga, S7, S8, S9, zaraz będzie S10 :)
To samo z CPU od intela, co roku premiera CPU i podstawki :)
Jawne, robienie konsumentów w konia :)
Zawsze trzeba wyczuć moment to fakt, teraz warto kupić ryzena 2xxx albo nawet 1xxx bo mocno je wyprzedają, można oczywiście czekać na AMD ZEN 2 w postaci Ryzen 3xxx ale tak można czekać zawsze.
Intela teraz bym nie kupował już, trzeba się uzbroić w cierpliwość na nową architekturę, to będzie petarda niesamowita, potencjał intela jest gigantyczny, intel tkwi w ulepszonej litografii 14nm i jest wyśmiewany przez fanbojów amd, a fakt jest taki że to co jest produkowane dla AMD przez GloFo i TSMC w 10nm nie jest wydajnościowo nawet na poziomie 14nn intela.
Ryzen 3xxx to bardzo ciekawy procesor będzie, rdzeń będzie w 7nm z TSMC i reszta w 14nm GloFo, czyli już mamy bardzo ciekawą rzecz na etapie konstruowania procesora, do tego podstawowe procesory 3xxx beda miały 8 rdzeni i 16 wątków przy utrzymaniu TDP na poziomie czterech rdzeni.
- - - - kolejny post - - - - - -
No to jestem trochę nie na czasie :D
Jak budowałem tego swojego/obecnego sprzęta, to co chwilę coś nowego wychodziło.
A to 2500k, potem 2600k, 3570k, 3770k.....
Z kartami graficznymi też były wyścigi - Radeon gonił Nvidia'e i co rusz to nowa.
Ale to było lata temu, teraz może już takich wyścigów nie ma - może (prócz gier) nie ma takiego zapotrzebowania... nie wiem.
Nadal i5-2500K albo i7-2600K kręcony spokojnie na 4GHz radzi sobie ze wszystkim, dopiero potem intel w panice zaczął blokować procesory i utrudniać ich kręcenie, a modele aż do 7xxx w niczym wiele się nie zmieniły, dopiero od 8xxx jak na rynku pojawił się Ryzen zaczęli robić skok wydajności i okazało się że doszli do ściany w GHz w tym co mają.
ShutterStill
25-01-2019, 19:42
Kumpel właśnie zmienił podkręcony 2600k na 9900k i raczej nie jest mocno zachwycony zwiększeniem osiągów do kosztu zmiany platformy - w grach.. Tak naprawdę to mój podkręcony 5820K i reszta taka sama jak u niego osiąga różnice rzędu 3~7 fps w BF V na korzyść 9900k..
Sam miałem odłożone pieniądze na 9900k i mobo i chyba kasę w skarpetę i pod materac bo nie widzę sensu zmiany..
bomkallo
25-01-2019, 19:53
Bo cpu w grach "prawie" nic nie znaczy, cpu musi byc mocne na tyle, zeby gpu nie lapalo bottlenecka, reszta to kwestia 1-10fps roznicy.
PS: z kolei LR jest tak uposledzony, jak reszta programow graficznych, ze wlasciwie tam pewnie glowna role gra I/O czyli ssd na pci-e + procek/gpu do obrobki, chociaz nie wiadomo w jakim stopniu. JA np. nie wiem dlaczego LR tak muli przy zmianie zdjecia na drugie i spowrotem. Wszystko jest pewnie i tak w pamieci, a przeslanie tego do gpu to chwila, a jednak, adobe potrafi ssac z optymalizacja:)
sokolnik
25-01-2019, 20:43
właśnie robię testy obróbki video... opis zrobię w moim wątku obok :)
ShutterStill
25-01-2019, 21:56
Daj link tutaj też
sokolnik
25-01-2019, 21:58
Daj link tutaj też
uznam to za żart :)
Bo cpu w grach "prawie" nic nie znaczy, cpu musi byc mocne na tyle, zeby gpu nie lapalo bottlenecka, reszta to kwestia 1-10fps roznicy.
PS: z kolei LR jest tak uposledzony, jak reszta programow graficznych, ze wlasciwie tam pewnie glowna role gra I/O czyli ssd na pci-e + procek/gpu do obrobki, chociaz nie wiadomo w jakim stopniu. JA np. nie wiem dlaczego LR tak muli przy zmianie zdjecia na drugie i spowrotem. Wszystko jest pewnie i tak w pamieci, a przeslanie tego do gpu to chwila, a jednak, adobe potrafi ssac z optymalizacja:)
Dokładnie tak jest, zmiany cpu od dobrych kilku lat to podniecanie się słupkami w testach i tyle, póki całość w budzie nie ogranicza posiadanego gpu to nie ma co sie szarpać na marketing związany z nowymi cpu.
Co do softu adobe to kpina zawsze była i jest nadal mimo że poprawili troszkę wersje CC, w Lr nadal jednak najważniejszy jest wysoki zegar procesora, dlatego tak śmiesznie dobrze wypadają ostatnie i3 albo te kręcone pentiumy zwykłe.
ShutterStill
25-01-2019, 22:46
uznam to za żart :)Czemu?
To wyślij na priv.. Nie wiem gdzie ten wątek
sokolnik
26-01-2019, 00:58
Czemu?
To wyślij na priv.. Nie wiem gdzie ten wątekNa serio to takie trudne znaleźć mój wątek obok? Serio???
Nie dam się nabrać :)
ShutterStill
26-01-2019, 02:06
Czytam przez Tapatalk i nie widzę co jest obok.. Jak nie chcesz to spoko
sokolnik
26-01-2019, 11:24
Czytam przez Tapatalk i nie widzę co jest obok.. Jak nie chcesz to spokoTeż przeglądam na tapatalk i mogę znaleźć, dział Komputery :)
https://r.tapatalk.com/shareLink?url=https%3A%2F%2Fforum%2Enikoniarze%2Ep l%2Fshowthread%2Ephp%3Ft%3D293484&share_tid=293484&share_fid=2941&share_type=t
Dlatego dziwię się że jednocześnie zapłacono i do zapłaty, to nawet nie da się zaksięgować, chyba coś źle zrozumiałeś się z tą panią.Może być "zapłacono 0 zł do zapłaty 8888 zł"
To w końcu jaki zestaw zamówiłeś?
Może być "zapłacono 0 zł do zapłaty 8888 zł"
To w końcu jaki zestaw zamówiłeś?Tak :)
Już nie wałkujemy tematu jak może być bo możecie sobie gdybać a w urzędzie co innego zaś sklep co innego.
To w końcu jaki zestaw zamówiłeś?No przecież napisałem "tak" :)
Na pytanie "jaki zestaw" odpowiedzią jest "tak"?
Sorry, źle przeczytałem :p
Wyszło z tego coś takiego
20384
ShutterStill
26-01-2019, 12:47
O jednak wziąłeś AORUS Master zamiast ASRock.
Czemu zmieniłeś? Jak dla mnie super wybór.
Jednak uparłeś się na tego samsunga pro zamiast kupić większy evo, no i płyta główna za ponad 1300zł do zestawu, którego nie będziesz kręcił ech...
Tak, zdecydowałem się na Pro niż EVO, bo..... i tak nie miałem na co kasy wydać :D
Wrzuciłem tu nawet 2 dyski które są mi totalnie zbędne (WD RED i Toshiba P300) bo póki te Seagete'y działają - nie widzę sensu.
To już trzeba było UPSa zamiast jednego z nich
To już trzeba było UPSa zamiast jednego z nich
Ty myślisz że ja się znam?
Przez 15-20 lat nie miałem nic takiego :D
Myślałem o jakimś NAS'ie, ale musiałbym jeszcze 3x WD RED kupić i skrzynkę, a już bym się w budżecie nie zmieścił.
Skoro piszesz, że dyski są ci totalnie zbędne, czyli nie dodają żadnej wartości do zestawu, to ups był lepszym wyborem bo zapewnia bezpieczeństwo na wypadek padu prądu, czyli coś czego teraz nie masz. Upsa proponowałem jakiś czas temu.
Też mam wielki dysk i żałuję że go kupiłem bo stoi pusty.
sokolnik
26-01-2019, 13:55
z dyskiem NVME lipa panie lipa... przy takim problemie jak Ty masz "nie miałem na co kasy wydać" :) trzeba było kupić 2 Samsungi NVMe:
- 1 TB EVO na system, programy i bieżące projekty zdjęcia... ewentualnie tak jak zrobiłeś 500 GB, pewnie ślubów itp. nie robisz więc nie masz paczek z imprez po 1 500 - 2 000 zdjęć (50 GB- 80 GB), to 500 by starczyło a nawet 250 gb.
- koniecznie drugi taki sam dysk ale o mniejszej pojemności... gdzie trzymałbyś pliki, które szkoda trzymać na ssd systemowym oraz szkoda trzymać na HDD :)
dopiero później jakieś HDD na magazyn.
Przynajmniej ja bym tak zrobił i szedł w EVO a nie PRO :) :)
1 TB + 250 GB
lub
2 x 500 GB
32 GB RAM ? :) Do zdjęć? :)
płyta główna za 1 300 zł :)
to już trzeba było kupić 1060 6GB i pykać w jakieś gierki... wiesz jak potrafią być wciągające ? :lol:
Przepłacone aż nadto niestety, szczególnie ten dysk SSD NVMe można było lepiej rozwiązać... albo pokusić się o wyeliminowanie HDD z komputera... kupić jakaś "stację dysków", magazyn na USB 3.1 nie wiem... jakąś kieszeń na 2 dyski, są takie... I by była cisza w kompie a jak chcesz dane z HDD to sobie podpinasz USB z dyskami.
Taka płyta... to teraz trzeba kręcić proca koniecznie :twisted:
sokolnik (https://forum.nikoniarze.pl/members/40409-sokolnik) - mam drugi dysk SSD, tylko "zwykły" - tylko po co?
Bo ja nie widzę dla tego zastosowania.
Jakie plika mam trzymać na drugim dysku?
Teraz mam 250 gb. z czego wolne jeszcze prawie 70 GB i to dlatego, że zainstalowałem jakieś durne gry.
To było 100 zł różnicy, których i tak bym jakoś lepiej nie wykorzystał.
A przy 2x EVO i tak bym się nie zmieścił w cenie (i tak już z własnej kieszeni dopłaciłem 600 zł więcej niż planowałem).
Pytałem, czytałem, polecali 1050 to wziąłem to.
Jeszcze chwilę temu w ogóle nie planowałem kupować karty graficznej - pamiętasz?
32 GB Ram - tak, a czemu nie.
Mam teraz 16, będzie na przyszłość.
No jasne że przepłacone - zdaję sobie z tego sprawę - dlatego pytałem Was (i jeszcze w innych miejscach).
Wybrałem to, co w testach wychodziło najlepiej, a skoro mogłem - to kupiłem nie patrząc na cenę.
Mam akurat stację na dyski 2,5" i 3,5" i jeden dysk 3,5" na backup.
ShutterStill
26-01-2019, 14:14
Dobrze jest! Każdy by co innego dla siebie zmienił. Ja bym wziął 64gb ram bo lubię wirtualne dyski ;)
nikoniarz
26-01-2019, 14:23
Dziwnie się to czyta... Raz piszesz, że 100 zł różnicy której nie wykorzystasz. 100 zł, czyli ciut ponad 1% całościowej ceny:
To było 100 zł różnicy, których i tak bym jakoś lepiej nie wykorzystał.
A chwilę później, że skoro mogłeś, to kupiłeś nie patrząc na cenę, świadomie przepłacając:
No jasne że przepłacone - zdaję sobie z tego sprawę - dlatego pytałem Was (i jeszcze w innych miejscach).
Wybrałem to, co w testach wychodziło najlepiej, a skoro mogłem - to kupiłem nie patrząc na cenę.
Mam akurat stację na dyski 2,5" i 3,5" i jeden dysk 3,5" na backup.
Zdaję sobie sprawę, że pisałeś o różnych podzespołach, ale chodzi mi tylko o podejście ogólne do zakupu. Z jednej strony szkoda dołożyć 1%, a z drugiej kupujesz nie patrząc na cenę. Brak konsekwencji wg. mnie.
Ok, zgadza się, ale wyszedłem z założenia że kupuje to na lata więc jeśli może być lepsze (a sorry - w testach jest lepsze) to wolę dołożyć.
I tak było ze wszystkim - płytą główną, procesorem, kartą graficzną (jak czytałem rzekomo najlepsza z 1050 ale nie znam się).
Do tego termin złożenia papierów coraz bliżej, a trzeba jeszcze ogarnąć sklep który to będzie miał, dogadać szczegóły (co też okazało się kłopotliwe) i w którymś momencie jak napisaliście (po tym jak zapytałem czy zestaw stuknie) - postanowiłem że już nie kombinuje i biorę.
Dyskusja staje się irytująca w momencie jak pytający zlewa wszelkie porady i robi po swojemu.
W temacie było sporo ciekawych pomysłów na wydanie tych nieszczęsnych 8800zł tak żebyś TY na tym skorzystał jak najwięcej, a nie tylko składający zestaw.
Zmarnowałeś sporo kasy na głupoty i nic tego nie usprawiedliwia.
Nie wytykałem że to kasa z funduszu czyli kasa publiczna ale w takiej sytuacji takiego bezczelnego i głupiego podejścia uważam że powinni zabronić marnotrawstwa pieniędzy, które można wykorzystać efektywniej.
Serio nie wiem o co Wam chodzi...
Trochę mi przykro i głupio, bo nie rozumiem.
Kupiłem najlepiej jak moglem, najlepsze co mogłem...
Nie jesteście wyroczniami, nie tylko Was pytałem o to.
Dlatego po wielu radach - wybrałem co najlepsze, a że kogoś boli że przepłaciłem... no cóż.
I to już będzie finał, nie mam ochoty dłużej ciągnąć wątku, bo zaczyna się nagonka za to, że nie kupiłem według Waszych rad i że za dużo kasy wydałem.
Nie wiem czy to jakiś żal czy jak, po prostu nie mogę tego za bardzo zrozumieć...
PRZYPOMINAM TAKŻE ŻE ZAŁĄCZYŁEM SCREEN TEGO CO BIORĘ I ZAPYTAŁEM "CZY STYKNIE" - ODPOWIEDŹ DOSTAŁEM TWIERDZĄCĄ.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc i na tym zakończę już ten wątek - było miło, a skończyło się jak zawsze.
nikoniarz
26-01-2019, 14:57
Ok, zgadza się, ale wyszedłem z założenia że kupuje to na lata więc jeśli może być lepsze (a sorry - w testach jest lepsze) to wolę dołożyć.
I tak było ze wszystkim - płytą główną, procesorem, kartą graficzną (jak czytałem rzekomo najlepsza z 1050 ale nie znam się).
Zdecydowanie lepiej było kupić tańszą płytę główną a tą kasę dołożyć do GTX 1060. Wydajności w droższej płycie nie zauważysz, a w lepszej grafice jak najbardziej. Kiedyś zmienisz monitor na taki o wyższej rozdzielczości i zauważysz jak słaba jest 1050.
Zdecydowanie lepiej było kupić tańszą płytę główną a tą kasę dołożyć do GTX 1060. Wydajności w droższej płycie nie zauważysz, a w lepszej grafice jak najbardziej. Kiedyś zmienisz monitor na taki o wyższej rozdzielczości i zauważysz jak słaba jest 1050.
Miałem się już nie udzielać... bo zaraz się zaczną żalę że wydałem na coś za dużo a już mówiąc szczerze - źle się czuję pisząc tutaj, ale dobra, pociągnijmy dalej.
Kurde - ale pytałem.
Pytałem czy jest ok - nikt nie zgłaszał przeciwwskazań.
W takim razie (nie wiem czy to jeszcze przejdzie) - jaką kartę graficzną zamiast MSI 1050 TI ?
Jeśli sklep jeszcze nie zamówił cześći, to mogę zrezygnować z dysków twardych (WD RED 3TB i P300 3TB) co dałoby mi oszczędność rzędu 700 zł.
Jeśli tak - to co, brać lepszą kartę graficzną?
Ale jaką?
TYLKO PAMIĘTAJCIE - tydzień czy dwa temu W OGÓLE nie planowałem zakupu karty graficznej, dlatego zachowajmy rozsądek i nie podawajcie modeli za 2000 zł ...
Na drugi SSD NVMe już mi nie styknie kasy, nie mam już z czego dołożyć.
Chyba że jakiś tańszy - 120 gb jeśli karta graficzna nie wyjdzie dużo drożej...
Tylko wtedy nie widzę znowu zastosowania dla SSD który mam (Goodram Iridum).
nikoniarz
27-01-2019, 13:50
Mnie zastanawia czemu uparłeś się na taką płytę główną jaką wybrałeś? Tych 700 zł oszczędności to szukałbym właśnie w płycie a nie w dyskach. Co do samej grafiki- dobrym kompromisem między GTX 1050 Ti a kartami za 2.000 zł będzie właśnie wspomniana przeze mnie 1060.
Mnie zastanawia czemu uparłeś się na taką płytę główną jaką wybrałeś? Tych 700 zł oszczędności to szukałbym właśnie w płycie a nie w dyskach. Co do samej grafiki- dobrym kompromisem między GTX 1050 Ti a kartami za 2.000 zł będzie właśnie wspomniana przeze mnie 1060.Bo w testach WSZĘDZIE ją polecali, wszędzie mówiono że jest najlepsza.
Możemy już do tekstu nie wracać bo kolejny raz to samo...
Ok 1060 - tylko która bo tego jest tyle że ja nie łapie się w tym...
nikoniarz
27-01-2019, 14:00
Bo w testach WSZĘDZIE ją polecali, wszędzie mówiono że jest najlepsza.
Możemy już do tekstu nie wracać bo kolejny raz to samo...
Ok 1060 - tylko która bo tego jest tyle że ja nie łapie się w tym...
Skoro sugerujesz się testami to rzuć okiem która wypada najlepiej i tyle. Oczywiście weź pod uwagę, by miała gniazda na jakich Ci zależy.
Skoro sugerujesz się testami to rzuć okiem która wypada najlepiej i tyle. Oczywiście weź pod uwagę, by miała gniazda na jakich Ci zależy.Dzięki.
Bardzo pomogłeś.
nikoniarz
27-01-2019, 14:12
Dzięki.
Bardzo pomogłeś.
Przecież i tak będziesz szukał dodatkowych informacji. I podważał zdanie tak jak wcześniej. Nie piszę tego złośliwie. Po prostu oszczędzam nam zbędnego pitu-pitu które do tej pory miało miejsce. A jeśli już musisz mieć jakiś punkt zawieszenie to https://www.x-kom.pl/p/316924-karta-graficzna-nvidia-gigabyte-geforce-gtx-1060-g1-gaming-6gb-gddr5.html
Masz w niej 3x DP, jest HDMI, DVI...
Przecież i tak będziesz szukał dodatkowych informacji. I podważał zdanie tak jak wcześniej. Nie piszę tego złośliwie. Po prostu oszczędzam nam zbędnego pitu-pitu które do tej pory miało miejsce. A jeśli już musisz mieć jakiś punkt zawieszenie to https://www.x-kom.pl/p/316924-karta-graficzna-nvidia-gigabyte-geforce-gtx-1060-g1-gaming-6gb-gddr5.html
Masz w niej 3x DP, jest HDMI, DVI...
Nie podważam niczyjego zdania - tylko jakbyś śledził wątek to wiedziałbyś że nie planowałem w ogóle kupować karty i zostać przy 7870oc, ale jednak SŁUCHAJĄC WASZYCH RAD zdecydowałem się kupić nowszą, tylko z umiarem bo i tak nie gram w gry, więc to jest dla mnie dość mało istotne.
Co do karty którą podałeś - zgadzam się, wszędzie widnieje jako najlepsza.
Trochę droga, myślałem że trochę taniej wyjdzie, ale ok - nie biorąc dysku powinno starczyć.
A może coś z Radeona?
Jest coś interesującego czy nie brać pod uwagę?
ShutterStill
27-01-2019, 14:43
Nie bierz radeon bo będą ciągle problemy ze sterami
No to w zasadzie wszystko wiadomo.
Jeśli ten 1060 który podał nikoniarz jest najlelszym wyborem to nie będę kombinował.
Zobaczymy czy w ogóle da rade jeszcze coś zmienić, czy już nie zamówili części i jaką cenę krzykną.
nikoniarz
27-01-2019, 15:28
Nie podważam niczyjego zdania - tylko jakbyś śledził wątek to wiedziałbyś że nie planowałem w ogóle kupować karty i zostać przy 7870oc, ale jednak SŁUCHAJĄC WASZYCH RAD zdecydowałem się kupić nowszą, tylko z umiarem bo i tak nie gram w gry, więc to jest dla mnie dość mało istotne.
Śledzę wątek, i wiem, że nie planowałeś. Ale jednak skoro się zdecydowałeś na kartę, to warto kupić taką, która będzie bardziej przyszłościowa (w końcu cały komputer miał być jak najbardziej przyszłościowy) i nie zrujnuje budżetu.
Śledzę wątek, i wiem, że nie planowałeś. Ale jednak skoro się zdecydowałeś na kartę, to warto kupić taką, która będzie bardziej przyszłościowa (w końcu cały komputer miał być jak najbardziej przyszłościowy) i nie zrujnuje budżetu.Ok, to już postanowione.
Zamiast dysków biorę tę kartę.
Zobaczę na ile mi ją wycenią - za 1050 ti krzyknęli mi 900 zł (tylko te ceny to chyba takie umowne) więc za tą sądzę że krzykną około 1500 zł.
Zostanie mi 100 do wydania - raczej za to dysku nie kupię :)
ShutterStill
27-01-2019, 16:06
Dorzucą ci podkładkę pod myszkę ;)
Dorzucą ci podkładkę pod myszkę ;)Hehehe - może wytarguje klawiaturę - bardzo lubię małą i zgrabną K360 a przydałoby się już ją wymienić.... :D
Taki zestaw w koszyku wychodzi ~9050zł i dodaja gre za 1zł, spokojnie w stacjonarnym sklepie dostaniesz na to rabat z 200zł albo za 1zł dobry zestaw bezprzewodowy klawa+mysz.
https://www.x-kom.pl/lista/wiaxs0r07
Może się komuś przyda bo wydaje się bardzo rozsądny, jak ktoś chce więcej wiedzieć dlaczego tak, a nie inaczej to pytajcie, podobny zestaw ale bez monitora w środę konfigurowałem znajomemu i odbierał wczoraj, podobno śmiga i ładnie w budzie wszystko poskładane przez x-kom, jak mi się uda wytłumaczyć to może zrobi jakieś testy tylko że pewnie do i7-9900K daleko mu będzie w benchmarkach.
ShutterStill
27-01-2019, 16:37
Znalazłem że te kości ram mają 51mm jak to wygląda pod tą noctua?
Widziałem że ludzie podnoszą wiatrak ale pod radiator wtedy by nie weszło nawet. Jak to wygląda w rzeczywistości? Ma kości w 1 i 3 spocie?
PS. Zauważyłem że to nowsza wersja 15ki z S i jednym wiatrakiem. Mimo wszystko czy ram wchodzi pod radiator?
Tak dokładnie, wersja S pozwala na montowanie RAM o wysokości nawet 65mm, dlatego sugerowałem to chłodzenie zamiast dark rock.
ShutterStill
27-01-2019, 18:03
A można 2gi wiatrak od strony wylotu założyć?
No niestety, komputer już (rzekomo) stoi złożony, czekają już tylko na kasę, więc nie da rady wymienić już tych elementów (trochę to dziwne - nie dostali jeszcze całości kasy a już złożyli komputer... ale kto wie).
Tak więc temat już w zasadzie wykończony.
KOMPUTER ODEBRANY!!!
I powiem wam .....
Jestem MEGA wkur..... !
ShutterStill
30-01-2019, 20:32
Pisz od razu czemu, nie czekaj aż ktoś zapyta..
ShutterStill
30-01-2019, 21:42
Co ryzen ci wsadzili? ;) czy nie dali wtyczki do kontaktu?
58 stron odpowiedzi na Twój post, komputer w końcu złożony, to podziel się co jest nie tak, tyle ludzi pomagało do tej pory może pomogą znowu.
Od czego tu zacząć....
To może tak:
1. Procesor.
Wysyłałem gościowi listę sprzętu, podawałem nawet link i screen z Xkom'a gdzie było wielkimi WOŁAMI napisane BOX.
A co dostałem?
Oczywiście OEM - czyli brak fajnego pudełka (łatwiej odsprzedać), brak wiatraka (też można sprzedać za parę groszy) no i oczywiście brak kodu do COD:BO4.
No a cena jak za box - 2508 zł.
2. Pamięć Ram.
chciałem tak jak wcześniej z X-Kom'a podawałem G.Skill RipjawsV 32GB CL15.
Dostałem wersję CL16 (czyli znacznie tańszą) za 1319 zł choć w necie chodzi za 1126 zł.
3. Zasilacz
miał być w wersji Platinium - dostałem Gold.
4. Mimo że informowałem co będę chciał przenieść (dyski, więc ładnie byłoby ich aż 7) dziś stwierdzono że zasilacz tego nie pociągnie.
5. Komputer ma przełożone dyski ze starego pc, ale system ani bios ich nie widzi - choć komputer miał być gotowy.
Włącza się tylko system zainstalowany na nvme.
W bios'ie nic nie widać - a chciałem na razie uruchomić stary system.
To na razie tyle....
ShutterStill
30-01-2019, 23:10
Masz kosztorys z tej firmy z wyszczególnionymi częściami?
PS. 9900k nie ma wiatraka w pudełku
Masz kosztorys z tej firmy z wyszczególnionymi częściami?
PS. 9900k nie ma wiatraka w pudełkuMam fakturę z wyszczególnieniem każdego elementu.
A to nie wiedziałem - tak czy siak, z wiatrakiem czy bez czuje się zrobiony w .....
A ktoś wie może o co chodzi z tymi dyskami?
"Eksperci" odp..... fuszerkę nawet nie sprawdzając...
ShutterStill
30-01-2019, 23:19
Reklamuj sprzęt niech wymienią na to co jest wyszczególnione. Tu proste..
Dyski powinny działać i PSU nawet najsłabszy to obsłuży. SSD czy HDD? Może źle podłączone.
Sprawdź sata kable i od zasilacza. Jak HDD to czy słychać jak się kręcą?
Byłem - od poszedłem do "szefa".
Z procesorem "a bo w międzyczasie podrożały" (myślę sobie - a co mnie to obchodzi).
Żeby załagodzić sprawę - prosił żebym wysłał mu link do tej gry (Call of Duty: Black Ops 4) to jakoś to załatwi (pewnie kupi na Allegro najtańszy kod który po 3 dniach przestanie działać, bo nowy kosztuje ok. 90 zł i to właśnie gdzieś na "giełdzie").
Z pamięciami - no przeprasza, ale teraz to on już nic nie może zrobić, bo już ich nie zwróci.
Na fakturze (celowo?) nie ma żadnej informacji o CL więc mógł sobie robić co chce.
Ja mu podałem treść naszej rozmowy i linki do X'koma (fakt, że akurat w tej ofercie w nazwie było wycięte CL tak że nie było go widać, ale mógł się wysilić i poszukać - zresztą dałoby się poznać po cenie).
Z zasilaczem już odpuściłem.
Co do dysków - rozumiem że pytasz co jest podłączone...
W tej chwili są tam 2 SSD (w tym jeden NVME) i 3 HDD.
Działa tylko NVME.
Wiatraków nie słyszę.
ShutterStill
30-01-2019, 23:36
Nie wiatraków tylko dysków w HDD czy się kręcą.
Pokaż zdjęcie z biosu z dyskami i środka kompa z sata na płycie i przy dyskach.
Może kabel od zasilacza nie jest podłączony bo dziwnie że wszystkich nie widać albo wadliwy kabel
Nic nie rób sam bo szkoda tu kilka stron tłumaczenia jak uruchomić dyski i ewentualnie jak faktycznie coś źle podpięte to znowu jak to podpiąć.
Rad nie słuchałeś praktycznie żadnych, wszystko negowałeś bo gdzieś coś ktoś testował i polecał, dotyczy to też osiedlowego sklecacza komputerów nie dość że za cenę wyższą to jeszcze jak widzisz z małymi oszustwami.
Domagaj się tego co miało być w zestawie i ma działać.
aha... dyski uruchomisz w... zarządzanie komputerem > zarządzanie dyskami... ale czy to sam zrobisz to nie wiem, a tłumaczenia sporo ale dziwi mnie że w bios nie widać czyli jednak podpięcie złe.
Dobra, problem rozwiązany.
Ogólnie JA PIER..... CO ZA PATAŁACHY!
Przyniosłem im specjalnie dyski jak się umawialiśmy żeby je podłączyli a oni.... włożyli je w sanki!
I tyle, kabelków już im się nie chciało podłączyć (pewnie dlatego, że jak się okazało brakuje jednej wtyczki do dysku i musieliby wymienić cały kabel, a to wiązałoby się z przekładaniem ich z tych "wcięć" i "schowków" itp.).
ShutterStill
31-01-2019, 00:53
Dobrze że dyski działają. W pudle powinny być jeszcze ze 2 kable zasilania do dysków.
Wrzuć zdjęcie dark rock pro 4 z ramem. Pokaż jak się mieści
nikoniarz
31-01-2019, 01:03
mini21, co było powodem wybrania tych "Januszuf? To chyba nie był jedyny sklep w okolicy?
mini21, co było powodem wybrania tych "Januszuf? To chyba nie był jedyny sklep w okolicy?Robiłem w tym sklepie już z 3 komputery.
Powód był taki, że w razie draki (hehehe nawet nie czuje że rymuje) będę miał blisko i nie będę musiał się prosić o zawiezienie lub wysyłanie kurierem.
Sklep to jedyny nie był, ale jeden nie miał takich części.... a dwa pozostałe nawet nie raczyły odpisać.
Z x-kom'em nie bardzo mogłem się dogadać a gdy już wszystko zostało ustalone i okazało się że wystarczy podjechać do salonu było już po sprawie bo termin gonił.
No i ewentualne serwisowanie - ja go nie zawiozę bo nie mam jak i nie mogę dźwigać, a czekać na kogoś z rodzinki tydzień czasu jakoś nie do końca mi odpowiada :)
ShutterStill
31-01-2019, 01:22
Dawaj zdjęcie cooler ;) I całego środka
nikoniarz
31-01-2019, 07:17
Robiłem w tym sklepie już z 3 komputery.
Powód był taki, że w razie draki (hehehe nawet nie czuje że rymuje) będę miał blisko i nie będę musiał się prosić o zawiezienie lub wysyłanie kurierem.
Sklep to jedyny nie był, ale jeden nie miał takich części.... a dwa pozostałe nawet nie raczyły odpisać.
Z x-kom'em nie bardzo mogłem się dogadać a gdy już wszystko zostało ustalone i okazało się że wystarczy podjechać do salonu było już po sprawie bo termin gonił.
No i ewentualne serwisowanie - ja go nie zawiozę bo nie mam jak i nie mogę dźwigać, a czekać na kogoś z rodzinki tydzień czasu jakoś nie do końca mi odpowiada :)
No to masz drakę. No i w sumie brak takich części jak chciałeś. Tylko niestety jak sam widzisz niewiele to zmienia bo koleś bezstresowo zlewa temat tego co odwalił...
ShutterStill
31-01-2019, 10:27
Już jest jasno :)
Dawaj zdjęcie bo ciekawy jestem tego radiatora i ram
Mini. Nie myślałeś o pisaniu scenariuszy do kabaretu? :lol:
Tak tylko pytam. ;-)
ShutterStill
31-01-2019, 13:44
No jak mini wrzucisz te zdjęcia czy nie..?
ShutterStill
31-01-2019, 16:30
Zlewasz prośby? Tobie pomagali wszyscy a ty prostej prośby nie chcesz wypełnić? :/
nikoniarz
31-01-2019, 16:37
Chłopie daj spokój i nie marudź jak dzieciak :D będzie chciał lub miał czas to wrzuci. Ile razy można truć o tym samym...
ShutterStill
31-01-2019, 17:51
Bo mi na tym zależy?! Taki problem podejść i zdjęcie zrobić? A ty co adwokat? Nie ciebie proszę
krzysztofz24
31-01-2019, 19:39
Dobra, problem rozwiązany.
Ogólnie JA PIER..... CO ZA PATAŁACHY!
Przyniosłem im specjalnie dyski jak się umawialiśmy żeby je podłączyli a oni.... włożyli je w sanki!
I tyle, kabelków już im się nie chciało podłączyć (pewnie dlatego, że jak się okazało brakuje jednej wtyczki do dysku i musieliby wymienić cały kabel, a to wiązałoby się z przekładaniem ich z tych "wcięć" i "schowków" itp.).
Kurcze, a nie miales po prostu odruchu zeby zajrzec do obudowy:-). Ja to bym chcial poogladac nowy sprzet i jak to poskladali.
A co do niezgodnosci z tym co zamawiales a dostales.
Walcz o swoje, to za co zaplaciles-to jest oczywista oczywistosc ze dostaje sie tyo za co sie placi a nie cos tanszego.
Jesli komponenty nie sa razaco gorsze od tego co zamawiales, to moze je zostaw i niech oddaja roznice w cenie.
nikoniarz
31-01-2019, 19:51
Kurcze, a nie miales po prostu odruchu zeby zajrzec do obudowy:-). Ja to bym chcial poogladac nowy sprzet i jak to poskladali.
Walcz o swoje, to za co zaplaciles-to jest oczywista oczywistosc ze dostaje sie tyo za co sie placi a nie cos tanszego.
Jesli komponenty nie sa razaco gorsze od tego co zamawiales, to moze je zostaw i niech oddaja roznice w cenie.
Ja np. zajrzałem do środka po dwóch latach. Nie czułem takiej potrzeby. Może dlatego że dostałem pudełka od wszystkich podzespołów.
Co do reszty wypowiedzi to jestem chyba tego samego zdania- starał bym się zwrócić. Aczkolwiek nie wiem na jakiej zasadzie dobijano interesu, bo jeśli na fakturze ma to co dostał, to nie ma podstaw...
ShutterStill
31-01-2019, 20:21
Tak naprawdę to nie wiadomo co było zamówione a co złożone. Czy w ogóle było coś złożone czy kolega się bawi w wirtualnik ;)
Wklej zamówienie tu i fakturę za wykonanie usługi. Pokaż kompa bo może masz 9700k na Aorus z390 elite ;)
Jak na zamówieniu/kosztorysie jest co innego niż na fakturze a cena taka sama to komp pod pachę i rzut na ladę ;) jeśli kosztorys był taki sam jak faktura (inna niż zamówienie) to gapiostwo zamawiającego i koniec historii
Od zawsze sam składałem kompy i traktuję to nie tylko jako świetną zabawę ( był tez okres zarobkowego składania ) ale też pewność że mam wszystko jak chcę.
Milczenie mini21 jest dość zastanawiające ale jak już ma komputer to co ma tu z plebsem dyskutować ;)
krzysztofz24
01-02-2019, 00:29
Milczenie mini21 jest dość zastanawiające ale jak już ma komputer to co ma tu z plebsem dyskutować ;)
Moze zajarany nowym kompem, gra w jakies gry, testuje itp;-).
mini21 dawaj foty i to nie komorka tylko porzadne lustrzanka. W podziece dla tych co ci doradzali:-) a i inni tez chetnie zobacza.
nikoniarz
01-02-2019, 07:21
inni tez chetnie zobacza.
Mnie w to nie mieszaj...
sokolnik
01-02-2019, 12:30
ja bym zobaczyć DR PRO 4 i ten ram... Ja piękne fotki wrzucałem... 20 min roboty z obróbką 10 fotek :)
może zaniósł kompa do sklepu i nie ma jak odpisać?
osiedlowe Janusze... a tak po za tym "biednemu" zawsze wiatr w oczy.
Takie osiedlowe sklepy nie mogą sobie pozwolić na straty w takich zestawach... fakt że mogło coś podrożeć... no ale co to kogo obchodzi? Był kosztorys, kwoty, proszę o realizację zamówienie zgodnie z zamówieniem. Do tego w d u pie mają opinię.... A tak sieciówka, nie lubi mieć słabych opinii, mi niedawno oddali 50 zł za tą obudowę bo gdzieś w środku znalazłem jakieś małe ryski... Kazali przesłać zdjęcia rysek, wysłałem, następnego dnia, mail z wiadomością żę mogą zaproponować 50 zł... a sklep osiedlowy? Wypiąłby się i tyle. Oczywiście x-kom pisał, że mogą mi też wymienić obudowę na nową co mnie nie interesowało na tyle mocno z uwagi na czas, paliwo i przełożenie składania kompa :)
Dla mnie osiedlowy sklep komputerowy ma sens wyłącznie jeśli jest otwarty na pomoc czy to w dostarczeniu, uruchomieniu, zainstalowaniu czegoś, idze na rękę przy rozliczeniu na stare rzeczy, załatwi jakieś podzespoły, których nie ma w sieciówkach itd.
Jeśli jest tylko kwestia ceny to kupuję gdzie najtaniej ale w dużej firmie, która nie zwinie się z rynku po wyprzedaniu np drugiego gatunku dysków czy płyt głównych.
sokolnik
01-02-2019, 14:46
no ale Mini miał powody by kupować u nich, główny taki że ma do nich blisko. Bliskość danego sklepu jest ważna również dla mnie. Wolę kupować różne rzeczy w Kmputroniku w Gdyni, niż w x-kom w Gdańsku do którego muszę jechać 30km i tracić czas na stanie w korkach (30km x 2 strony).
O ile oszczędność jest w okolicach 100 zł w x-kom to jadę tam... bo sama jazda to 50 zł na paliwo pewne no i ten czas a jak wiadomo czas to pieniądz. Akurat ja wszędzie jeżdżę samochodem, nie korzystam z komunikacji miejskiej w ogóle (chyba że samochód mam w warsztacie albo jadę na jakieś % co się rzadko zdarza bo wtedy szukam taxi :) itp.).
Ja mam blisko do piekarni ale mają niedobry chleb, wiec kupuję dużo dalej.
sokolnik
01-02-2019, 15:01
Ja mam blisko do piekarni ale mają niedobry chleb, wiec kupuję dużo dalej.
no tak ale zrozum... mini nie jest zmotoryzowany, jest uzależniony od innych w sprawach transportu itp. Czy to tak trudno zrozumieć?
z drugiej jednak strony, na zakup takiego potwora można się jakoś zorganizować i dogadać z kimś typu 50 zł na paliwo + flaszka lub coś takiego :)
z trzeciej jednak strony... może nie chciał nikogo z rodziny czy znajomych/sąsiadów wtajemniczać w zakup potwora za 9 tys ?
Dlatego napisałem że sklep osiedlowy ma sens jeśli za tak wysokie ceny coś otrzymuję w zamian jak np transport, ostatni raz po podzespoły komputerowe chodziłem do sklepu jakieś z 15 lat temu może bo znałem wielu sklepikarzy jeszcze z czasów giełd komputerowych w krakowie i miałem taniej, obecnie nikt już ni eprowadzi małych sklepów, nie znam żadnych osiedlowych dłubaczy, niestety ale metody dystrybucji i handlu zniszczyły drobnych, do tego wygoda zakupów online itd.
ShutterStill
01-02-2019, 16:15
Jakiś update Mini?
Jesteś online to porozmawiaj z nami.. Tyle czasu żyliśmy twoim zestawem, a teraz czujemy się osieroceni ;)
Wybaczcie - dziś napiszę.
Na razie wracam z pracy i lekko padnięty jestem.
No to masz drakę. No i w sumie brak takich części jak chciałeś. Tylko niestety jak sam widzisz niewiele to zmienia bo koleś bezstresowo zlewa temat tego co odwalił...
No niestety - to prawda.
Ogólnie wyszło na to że sprzedawca SAM bez mojej wiedzy pozmieniało sobie zamówienie.
Miał być procek w wersji box (bo dokładali grę), okazało się że mam OEM
Miały być pamięci CL15 - dostałem tańsze CL16.
Mieli podłączyć mi stare dyski - wsadzili je tylko i nie podłączyli kabelków (btw - teraz mam problem bo ten kabel zasilający do dysków ma tylko 3 końcówki a mi potrzebne 4 a ja się na tym nie znam)
Miał być zasilacz platinium, dostałem Gold (machnąłem ręką).
Miała być obudowa blackout - dostałem zwykłą.
Teraz się zastanawiam czy karta graficzna to aby na pewno ta którą zamawiałem (nie wiem jak to sprawdzić bez odkręcania, bo w programach jest tylko 1050 bez konkretnego modelu).
Pewnie jeszcze bym coś znalazł ale nie chce mi się już w****.....
Mini. Nie myślałeś o pisaniu scenariuszy do kabaretu? [emoji38]
Tak tylko pytam. ;-)Ktoś mi kiedyś mówił że mam "lekkie pióro" ale może chodziło mu o plastikową podróbkę Parkera :D
Zlewasz prośby? Tobie pomagali wszyscy a ty prostej prośby nie chcesz wypełnić? :/Przepraszam ale nie miałem czasu.
Na razie to walczyłem z tym kompem i nie miałem czasu a dziś od rana w robocie i dopiero wróciłem.
To tak tylko z telefonu więc sorry za jakość.20623
Widzisz - oni nie tacy głupi.
Spakowali komputer do pudła i zakleili tak że nie widziałem do biorę, a że ja jestem bardzo udanym człowiekiem - mam za swoje.
Napisałem do szefa jak sprawa wygląda bo wciskał mi że o ramach to nie było mowy (było z 4 razy) a na screenie który mu wysłałem (z xkom'a) nie ma podanej jaka to wersja CL (nie mógł wieś i zobaczyć i nie zdziwiło go że cena tak się różniła... Piepr... ).
Ale nie wiem czy to przeczyta bo wyszła z tego taki mała epopeja.
Teraz to już nic nie zrobią - ramu mi powiedział że nie wymieni - tylko co ma zrobić....
Chciałem ram za 1500, dostałem gorsze za 1300 (bez uzgodnienia ze mną) które normalnie kosztują 1100....
Ja np. zajrzałem do środka po dwóch latach. Nie czułem takiej potrzeby. Może dlatego że dostałem pudełka od wszystkich podzespołów.
Co do reszty wypowiedzi to jestem chyba tego samego zdania- starał bym się zwrócić. Aczkolwiek nie wiem na jakiej zasadzie dobijano interesu, bo jeśli na fakturze ma to co dostał, to nie ma podstaw...
No i właśnie tu jest problem.
Na fakturze jest np. "procesor 9970k".
Nic nie ma czy to box czy OEM więc mogą kręcić jak chcą.
Tak naprawdę to nie wiadomo co było zamówione a co złożone. Czy w ogóle było coś złożone czy kolega się bawi w wirtualnik ;)
Wklej zamówienie tu i fakturę za wykonanie usługi. Pokaż kompa bo może masz 9700k na Aorus z390 elite ;)
Jak na zamówieniu/kosztorysie jest co innego niż na fakturze a cena taka sama to komp pod pachę i rzut na ladę ;) jeśli kosztorys był taki sam jak faktura (inna niż zamówienie) to gapiostwo zamawiającego i koniec historiiTak jak pisałem wcześniej - mocno tu ktoś "nakręcił" - nie wiem tylko czy specjalnie.
Póki nie rozwiąże się to do końca nie chce oczerniać sklepu.
Od zawsze sam składałem kompy i traktuję to nie tylko jako świetną zabawę ( był tez okres zarobkowego składania ) ale też pewność że mam wszystko jak chcę.
Jezu - czy to że nie odpisałem jeden dzień to powód do snucia jakiś teorii spisku?
Powiem ci że komputer mam i na razie muszę a to dyski podłączać, a to instalować system na nowy bo spece zainstalowali pro choć mówiłem że mam home, a jak to zrobiłem to mi windows nie daje zainstalować systemu bo mu coś nie pasuje...
Moze zajarany nowym kompem, gra w jakies gry, testuje itp;-).
mini21 dawaj foty i to nie komorka tylko porzadne lustrzanka. W podziece dla tych co ci doradzali:-) a i inni tez chetnie zobacza.Na razie zdążyłem przeinstalować kompa i aktywować system (co też nie było aż takie proste jak myślałem) - i tyle.
Nawet nie zainstalowałem przeglądarki na nim.
ja bym zobaczyć DR PRO 4 i ten ram... Ja piękne fotki wrzucałem... 20 min roboty z obróbką 10 fotek :)
może zaniósł kompa do sklepu i nie ma jak odpisać?
osiedlowe Janusze... a tak po za tym "biednemu" zawsze wiatr w oczy.
Takie osiedlowe sklepy nie mogą sobie pozwolić na straty w takich zestawach... fakt że mogło coś podrożeć... no ale co to kogo obchodzi? Był kosztorys, kwoty, proszę o realizację zamówienie zgodnie z zamówieniem. Do tego w d u pie mają opinię.... A tak sieciówka, nie lubi mieć słabych opinii, mi niedawno oddali 50 zł za tą obudowę bo gdzieś w środku znalazłem jakieś małe ryski... Kazali przesłać zdjęcia rysek, wysłałem, następnego dnia, mail z wiadomością żę mogą zaproponować 50 zł... a sklep osiedlowy? Wypiąłby się i tyle. Oczywiście x-kom pisał, że mogą mi też wymienić obudowę na nową co mnie nie interesowało na tyle mocno z uwagi na czas, paliwo i przełożenie składania kompa :)No niestety - masz rację.
Myślałem że skoro już tyle u nich razy robiłem komputer (znam ich od początku istnienia, czyli z 15-20 lat) to będzie cacy a wyszło jak zwykle.
No i nie będę oszukiwał że odległość ma znaczenie - bo tu kompa biorę pod pachę (przysłowiowo bo ja dźwigać nic nie mogę) i idę zanieść, a do xkom'a to cała wyprawa....
Dlatego napisałem że sklep osiedlowy ma sens jeśli za tak wysokie ceny coś otrzymuję w zamian jak np transport, ostatni raz po podzespoły komputerowe chodziłem do sklepu jakieś z 15 lat temu może bo znałem wielu sklepikarzy jeszcze z czasów giełd komputerowych w krakowie i miałem taniej, obecnie nikt już ni eprowadzi małych sklepów, nie znam żadnych osiedlowych dłubaczy, niestety ale metody dystrybucji i handlu zniszczyły drobnych, do tego wygoda zakupów online itd.Różnica w cenie między x-kom'em a tym sklepem miała wynieść chyba niecałe 300 zł.
Licząc że do xkom'a musiałbym jechać co najmniej 3 razy i czekać aż ktoś znajdzie czas żeby ze mną jechać (niby jest komunikacja, ale tak czy siak) to bym się w terminie nie wyrobił.
Do tego potrzebowałem fakturę z tym magicznym zdaniem "zapłacono" i "do zapłaty" czego nie chciano mi wystawić a w tym małym sklepie nie robili problemu.
Dopiero później w xkom'ie powiedzieli mi że muszę jechać do salonu i tam mi to wszystko załatwią, ale było już po sprawie.
Chyba udało mi się odpowiedzieć na wszystkie pytania :)
A wspominałem już że nie dostałem pudelek - tylko od obudowy i płyty głównej - bo nie pamiętam....
ShutterStill
01-02-2019, 20:50
Z tego co pamiętam miał być 1050 Gigabyte?
A masz MSI?
Daj zdjęcie z tel biosu gdzie siedzą pamięci?
BTW strasznie uwalony (brudny) ten radiator.
Możesz zdjęcie zrobić bardziej na wprost tak żeby cała płytę było widać albo jeszcze bardziej od dołu żeby pamięci było widać?
Dzięki
Z tego co pamiętam miał być 1050 Gigabyte?
A masz MSI?
Daj zdjęcie z tel biosu gdzie siedzą pamięci?
BTW strasznie uwalony (brudny) ten radiator.
Możesz zdjęcie zrobić bardziej na wprost tak żeby cała płytę było widać albo jeszcze bardziej od dołu żeby pamięci było widać?
DziękiCzekaj bo już sam się pogubiłem.
Miał być 1050 ti gaming x
To jest wzorzec który im wysłałem.
Miało być to co na tej fakturze
20624
ShutterStill
01-02-2019, 21:13
Zainstaluj małe programy:
CPU-Z I GPU-Z
Tam ci wyświetli procesor i kartę graficzną
ShutterStill
01-02-2019, 21:17
https://www.ccleaner.com/speccy
Tu chyba wszystko w jednym będzie wyświetlone
Właśnie większość tych programów pokazuje tylko GFX1050 ale nie ma wyszczególnione czy to GeForce® GTX 1050 Ti GAMING X 4G (https://pl.msi.com/Graphics-card/GeForce-GTX-1050-Ti-GAMING-X-4G) czy GeForce® GTX 1050 Ti GAMING 4G (https://pl.msi.com/Graphics-card/GeForce-GTX-1050-Ti-GAMING-4G).
Zdjęcia środka (mam nadzieję, że coś będzie widać)
20625
20626
20627
ShutterStill
01-02-2019, 21:35
Pokazuje 1050 bez ti?
Próbowałeś tych 3 programów co ci podałem albo ostatniego i GPU - Z?
Daj zdjęcie z nich. I masz zdjęcie z bios gdzie są pokazane DIMM?
Ja mam GTX 1050 Ti i tak pokazuje w menadzer urzadzen
Sprawdz tam po prostu
Ja mam GTX 1050 Ti i tak pokazuje w menadzer urzadzen
Sprawdz tam po prostu
No i to się zgadza - tylko że są 2 karty graficzne z takim oznaczeniem:
GTX 1050 TI Gaming X 4G i GeForce® GTX 1050 Ti GAMING 4G.
Zrobiłem zdjęcie karty graficznej - wyryte jest GTX 1050 TI Gaming X 4G więc jest ok.
ShutterStill
01-02-2019, 21:53
A procek pokazuje 9900k?
ShutterStill
01-02-2019, 21:57
Wrzuć proszę zdjęcie kompa od tyłu tam gdzie kable podłączasz. Telefonem chyba że nie masz dostępu
sokolnik
01-02-2019, 22:06
A procek pokazuje 9900k?
Mini... oznaczenie procesora znajdziesz też w Menadżerze Urządzeń...
Nie wiem MiNI ale albo źle z nimi gadałeś albo lecą sobie w kulki z Tobą... Takich rzeczy nie zamawia się w sklepie w X na kosztorysie (z nazwami) ze sklepu Y (bo chyba tak zrobiłeś?).
Konkretna rozpiska tego co dostaniesz masz mieć od sklepu w którym kupujesz :) konkretne ustalenia a jak chcą sobie coś zmieniać w trakcie realizacji bez poinformowania Ciebie i uzyskaniu zgody to robią to na swoje ryzyko.
No ale to trzeba jasne zasady ustalać i pilnować... tym bardziej że dostałeś jasne ostrzeżenia od Nas, wiedziałeś żeby pilnować "tych osiedlowych Januszy" :)
Wrzuć proszę zdjęcie kompa od tyłu tam gdzie kable podłączasz. Telefonem chyba że nie masz dostępuOk, ale już jutro wrzucę fotkę.
Mini... oznaczenie procesora znajdziesz też w Menadżerze Urządzeń...
Nie wiem MiNI ale albo źle z nimi gadałeś albo lecą sobie w kulki z Tobą... Takich rzeczy nie zamawia się w sklepie w X na kosztorysie (z nazwami) ze sklepu Y (bo chyba tak zrobiłeś?).
Konkretna rozpiska tego co dostaniesz masz mieć od sklepu w którym kupujesz :) konkretne ustalenia a jak chcą sobie coś zmieniać w trakcie realizacji bez poinformowania Ciebie i uzyskaniu zgody to robią to na swoje ryzyko.
No ale to trzeba jasne zasady ustalać i pilnować... tym bardziej że dostałeś jasne ostrzeżenia od Nas, wiedziałeś żeby pilnować "tych osiedlowych Januszy" :)
Dzięki - nie wpadłbym na to :D
Oczywiście, procesor sprawdziłem jako piewszy i w "System" pokazuje poprawnie i9-9900k.
Kurde - ale co ja Ci mam na to powiedziec.
Dałem gościowi ze sklepu rozpiskę z X-kom'a i powiedziąłem CHCE DOKŁADNIE TE CZĘŚCI.
I co - za pierwszym razem wysłał mi dobrze (dobre ramy, dobre ble ble) ale coś było nie tak, do poprawki.
Wysłał drugi raz - znów coś nie tak.
Wysłał trzeci raz - poprawki.
Za czwartym razem powiedział żeby się nie przejmować i wszystko będzie ok, więc uznałem że tak będzie.
A wyszło jak wyszło.
I dlatego kupuje się gotowe delle ;)
Tu macie fakturę z tego (nieszczęsnego) sklepu w którym to kopiłem:
20632
Z wyborem podzespołów zaszalałeś co miałeś tu wałkowane kilka razy, a gościu zaszalał z cenami, płyta główna za 1477zł, dwa dyski talerzowe po 3TB, karta graficzna w cenie gtx1060, nie przyznawaj się kto ci doradzał bo wstyd że tyle kasy zmarnowane.
sokolnik
02-02-2019, 11:16
900 zł za tą kartę to jawna kradzież i rozbój :)
750-800 zł masz w sieciowach.
Dobra, nie dolujmy już Mini :)
Ważne by komp dział i nie było jakiś dziwnych akcji.
ShutterStill
02-02-2019, 11:17
Ja też osobiście bym części na Amazonie zamówił i sam złożył.. Tylko tutaj biurokracja dyktowała co i gdzie i jak :(
Nie trzeba szukać na amazon, sklepów dużych w warszawie z dobrymi cenami jest sporo, osiedlowi dłubacze teraz mają ciężko i jak się trafi klient to go skubiemy ile się da, a taki sklepik nawet nie kupi nic od dystrybutora czy w hurtowni tylko idzie skupuje po sklepach gdzie taniej, nie zdziwiłbym się jakby większość byłą kupiona i tak w x-kom :)
A może oni czytają to forum. Przecież zasada budowy tego dziwacznego składaka była prosta: "Nieważne co, byle dużo, drogo, albo jeszcze drożej". No to się chłopaki dostosowali do wymagań. :mrgreen: Pomyśleli: "gość nie wie czego chce, nie rozumie co do czego pasuje, a co nie pasuje, nie wie po co mu to wszystko", no to doliczyli jeszcze swój ekstra zysk i wyszło drożej niż chciałeś. Powinieneś być zadowolony. Masz teraz najdroższy komputer do obróbki zdjęć w Europie. :mrgreen:
ShutterStill
02-02-2019, 12:37
Nie przesadzaj... Można 4x drożej i też będzie do obróbki zdjęć..
sokolnik
02-02-2019, 13:04
Panowie, dajcie już spokój, wystarczy tej szydery.
- trzeba było...
- ja bym...
- można drożej...
- najdroższy komp w Europie...
Ja też trochę się wypowiadałem ale wystarczy już... Jest 02.02 nie będziemy do końca roku tu komentować tego co się stało. Tragedii nie ma ale niesmak pozostaje.
20642
Niech ten wątek będzie ostrzeżeniem dla kolejnych pytających o takie rzeczy, może wyciągnął finalnie lepsze wnioski niż mini.
nikoniarz
02-02-2019, 14:01
Panowie, dajcie już spokój
- trzeba było...
- ja bym...
Dokładnie. Przecież każdy już napisał co by zrobił w momencie gdy polecał podzespoły. Sytuacja może i jest nie przyjemna (mam na myśli, że klient otrzymał nie do końca to co chciał), ale z drugiej strony- biorąc pod uwagę wkład wkład własny można przymknąć oko i cieszyć się z tego co jest.
Dokładnie. Przecież każdy już napisał co by zrobił w momencie gdy polecał podzespoły. Sytuacja może i jest nie przyjemna (mam na myśli, że klient otrzymał nie do końca to co chciał), ale z drugiej strony- biorąc pod uwagę wkład wkład własny można przymknąć oko i cieszyć się z tego co jest.
Ale jakie ostrzeżenie? Przecież do tej pory był zadowolony ze sklepu więc dlatego zdecydował się na zakup właśnie w nim.
sokolnik
02-02-2019, 14:04
Niech ten wątek będzie ostrzeżeniem dla kolejnych pytających o takie rzeczy, może wyciągnął finalnie lepsze wnioski niż mini.
ale mini miał bardzo konkretne powody by korzystać z tego sklepu... faktura zapłacona do zapłaty, termin gonił, x-kom się nie odzywał... transport do x-kom byłby dużym problemem...
tak jak mówię, tragedii nie ma, ten ram można przeżyć CL15 Cl16 jednak mówię, niesmak pozostaje, bo ceny jakieś dziwnie wysokie, nawet nie dzwonili zapytać czy tak może być... dyski nie podłączone... a jaka to filozofia dyski podłączyć? SATA i zasilanie... a potem w menadżerze dysków "je uruchomić" :)
Niech MINI szybko opowiada jak wjechał do tego sklepu na "pełnej", jak przyparł tego sklepikarza do ściany i co ten "Janusz" miał do powiedzenia ... :)
Ostrzeżenie jak nie brać się za składanie komputera i jak można zmarnować sporo kasy, a dla doradzających żeby się nie wysilali bo i tak ich rady mogą być zwyczajnie olane.
nikoniarz
02-02-2019, 14:53
Ostrzeżenie jak nie brać się za składanie komputera i jak można zmarnować sporo kasy, a dla doradzających żeby się nie wysilali bo i tak ich rady mogą być zwyczajnie olane.
Myślę, że niekoniecznie zmarnował... Każdy ma jakąś tam wizję co by kupił dla siebie. Ile osób tyle wizji. Odnoszę wrażenie, że nawet gdyby wybrał w 100% Twoją wersję, to sprzedawca i tak by zrobił podobnie jak zrobił... Pisałeś, że w cenie swojej 1050 Ti mógłby mieć 1060. Owszem. Aczkolwiek z jednej strony byłoby to 4GB vs. 3GB, a z drugiej strony szyna 128 vs. 192... Dla mnie zaś nieporozumieniem był wybór i9 czy też takiej płyty głównej. Ty sugerowałeś Ryzena, a ja AMD chyba nigdy nie kupię. Także jak sam widzisz, doradzanie doradzaniem, ale i tak ostateczne jest zdanie osoby która decyduje o wszystkim.
Sugerowałem też intela i7-9600K plus płytę w normalnej cenie, zostaje wtedy 1300zł, karty gtx1060 teraz te lepsze wersje są po tysiaku ale tu ok, niech będzie ta co ma czyli dopłacił 300zł bo osiedlowy janusz, dyski twarde to już ogólnie koszmar też cenowy, 6GB na talerzach brane po to żeby było drożej, a sugerowałem żeby brać SSD za 500zł plus 1GB SSD za 500zł, a HDD jakieś tam miał.
Komputer o takiej wydajności na intelu można poskładać spokojnie za jakieś 7000zł i wtedy dopiero się zastanawiać na co wydać resztę i dobierać sobie zbędne rzeczy dokładać.
On jest z warszawy, wiec sklepów tam nie brakuje i nie mam na myśli osiedlowych dłubaczy.
Ja z mini rozmawiałem już chyba pół roku temu na pm, sporo mu tłumaczyłem bez wciskania własnych pomysłów co do konfiguracji.
nikoniarz
02-02-2019, 15:17
karty gtx1060 teraz te lepsze wersje są po tysiaku ale tu ok, niech będzie ta co ma czyli dopłacił 300zł bo osiedlowy janusz
Uważasz, że kartę którą kupił, można nabyć za 600 zł? Czekam na linka...
A co do GTX1060- te za tysiaka to akurat te "tańsze"... Ceny wahają się od 850 do 1600...
ShutterStill
02-02-2019, 16:00
Każdy ma swoje widzimisie i każdy by złożył inny PC. Ja np nie wyobrażam sobie mniejszego monitora niż 32 całe, a ktoś powie "łolaboga od takiego to mnie szyja będzie bolała" ;)
Może jak już tak sobie gdybymy i miałoby to komuś pomóc to wstawmy może swoje zestawy MAX (do 8 rdzeni) i BUDŻET (najlepszy stosunek cena wydajność). Wkleimy jedno pod drugim to będzie łatwo komuś znaleźć
sokolnik
02-02-2019, 16:01
1060 tańsze to oczywiście są wersje z 3gb pamięci... 6gb są droższe i oczywiście stany magazynowe marne.
Znowu wracamy do tego sklepu, dostępności towaru w sklepie i cenach jego.
Jakby sobie sam składał kompa, to by pokupował różne podzespoły w różnych sklepach i by sobie złożył albo ktoś mu złożył za $. Ale tu był konkretny sklep i wszystko musiało być przez ten sklep do tego dotacja w sensie nie wiem dofinansowanie.
I tak mini ma extra bo dostał nowy sprzęt jak za darmo więc tak naprawdę koniec końców to wiecie... Darowanemu koniowi... :)
sokolnik
02-02-2019, 16:06
Każdy ma swoje widzimisie i każdy by złożył inny PC. Ja np nie wyobrażam sobie mniejszego monitora niż 32 całe, a ktoś powie "łolaboga od takiego to mnie szyja będzie bolała" ;)
Może jak już tak sobie gdybymy i miałoby to komuś pomóc to wstawmy może swoje zestawy MAX (do 8 rdzeni) i BUDŻET (najlepszy stosunek cena wydajność). Wkleimy jedno pod drugim to będzie łatwo komuś znaleźćNie wiem czy jest sens... Za pół roku te zestawy będą nieaktualne cenowo, produktowo i ogólnie będą nieaktualne... A poradników jest pełno w necie. Jest chętny, zakłada posta lub podpina się pod jakiś aktualny wątek... Później doradzamy pół roku... A na końcu sklep i tak robi swoje :) ha
ShutterStill
02-02-2019, 16:09
Podoba mi się podsumowanie ;)
Ehhh, znów się niefajnie zrobiło...
Nie wiem który raz to już piszę więc do tych osób które radziły kupić w innym sklepie - ODLEGŁOŚĆ była priorytetem.
Po drugie - skąd miałem widzieć że sklep takie wałki zrobi...
Co do CEN!!!!
NIE SUGERUJCIE SIĘ NIMI!
Zobaczcie np. WD Red 3tb czy znajdziecie gdzieś w tej cenie.
Przypominam że różnica w cenie między nimi a xkomem jakieś 300 zł.... gdybym dostał to co miałem dostać.
Jak też już wspomniano przeze mnie - nie byliście jedyni których pytałem.
Z kartą graficzną - ktoś mi tu dam doradził 1050 choć miałem wcale nie kupować.
Dobra, dajmy spokój bo to już się w kółko wałkuje.
I jeszcze tylko dodam - GDYBYM SAM GO MÓGŁ ZŁOŻYĆ z dowolnych części, z dowolnych sklepów - to na pewno sytuacja byłaby inna.
A co do sklepu - wysłałem gościowi wiadomość taką chyba na 3 strony A4 ze screenami gdzie jest napisane co było ustalone.... ale już drugi dzień zero odzewu.
Jeszcze nie zaniosłem do urzędu pisemka (potwierdzenia otrzymania i odbioru sprzętu) i zastanawiam się co oni mogą zrobić jeśli zgłoszę że towar jest niezgodny ze specyfikacją...
nikoniarz
02-02-2019, 16:40
A co do sklepu - wysłałem gościowi wiadomość taką chyba na 3 strony A4 ze screenami gdzie jest napisane co było ustalone.... ale już drugi dzień zero odzewu.
Ale na co liczysz, że zacznie się tłumaczyć? W obecnej sytuacji niczym mu nie możesz zagrozić, więc pewnie nie wdaje się w dyskusję. Jedyne co możesz, to zbojkotować zakupy w tym sklepie.
Jeszcze nie zaniosłem do urzędu pisemka (potwierdzenia otrzymania i odbioru sprzętu) i zastanawiam się co oni mogą zrobić jeśli zgłoszę że towar jest niezgodny ze specyfikacją...
Przepraszam, z jaką "specyfikacją"? Koleś policzył za to co jest na fakturze. Także przyjmij sytuację do wiadomości, i tyle. Trzeba się z tym pogodzić.
Ale na co liczysz, że zacznie się tłumaczyć? W obecnej sytuacji niczym mu nie możesz zagrozić, więc pewnie nie wdaje się w dyskusję. Jedyne co możesz, to zbojkotować zakupy w tym sklepie.
Przepraszam, z jaką "specyfikacją"? Koleś policzył za to co jest na fakturze. Także przyjmij sytuację do wiadomości, i tyle. Trzeba się z tym pogodzić.
No niestety, masz rację.
W zasadzie to ja już nie mam za bardzo opcji do negocjacji.
Dałem się nabrać na "słowo" ale jak się już tyle lat u nich robi to sądziłem, że to pewniak.
Zobaczymy - może odpisze.
W mailach poruszyłem kila kwestii
1. Ramy (nie te co zamawiałem)
2. Gra i inna wersja procesora (miał być box)
3. Brak pudełek od (w zasadzie) wszystkiego.
sokolnik
02-02-2019, 17:15
No niestety, masz rację.
W zasadzie to ja już nie mam za bardzo opcji do negocjacji.
Dałem się nabrać na "słowo" ale jak się już tyle lat u nich robi to sądziłem, że to pewniak.
Zobaczymy - może odpisze.
W mailach poruszyłem kila kwestii
1. Ramy (nie te co zamawiałem)
2. Gra i inna wersja procesora (miał być box)
dla mnie to poważne sprawy i gość musi się z tego wytłumaczyć lub oddać różnice w cenie za ram, rekompensatę za brak gry (dodaje ją producent a nie sklep. Sklep pewnie ją sprzedał na lewo), brak pudełek? A co kupił płytę główną OEM ? Pudełka powinny być, wszystkie papiery dodawane do produktu, ulotki, nakleiki i inne pierdoły śrubki itp.
W takiej płycie głównej HIGHEND praktycznie to dodatków jest sporo, akcesorii itp. dostałeś to?
Wiesz... później jak będziesz chciał sprzedać płytę główną czy coś innego, to bez pudełka będzie trudniej... albo w przypadku reklamacji to co? Płytę główną zaniesiesz w reklamówce?
A weź się MINI dowiedź w urzędzie co się stanie jak zrezygnujesz z tego sklepu... że znalazłeś inny z lepszymi cenami i gwarancją itp. babki się nie znają w urzędzię i że wolisz chcesz w innym sklepie kupić ale żeby Ci przedłużyły termin np do końca lutego... jak się zgodzą... to wpadasz na "pełnej" :) do sklepu z tym kompem, rzucasz go na blat... i mówisz chłodnym głosem ale zdecydowanym...:
- "pier$#$l się Januszu"
i wychodzisz...
:D
Dziwi mnie to że tak ważna była odległość, przecież sklepy albo same dostarczą sprzęt poskładany albo ci kurier przywiezie za 15zł, a zakup załatwiasz online albo ostatecznie dogadujesz szczegóły telefonicznie.
Ceny gościu zrobił wysokie bez dwóch zdań ale przecież większy problem to wybrane podzespoły i dlatego napisałem kilka razy że zmarnowałeś kasę.
Uważasz, że kartę którą kupił, można nabyć za 600 zł? Czekam na linka...
A co do GTX1060- te za tysiaka to akurat te "tańsze"... Ceny wahają się od 850 do 1600...
Przez kilka dni wtedy co zamawiał była wersja 6GB za 990zł i to całkiem fajny chyba msi.
sokolnik
02-02-2019, 17:56
przecież sklepy albo same dostarczą sprzęt poskładany albo ci kurier przywiezie za 15zł
za 15 zł kurier Ci przywiezie 15 kg kompa ? :) chciałbym wiedzieć który kurier, bo ostatnio wysyłałem byle paczkę maleńką i zapłaciłem poleconym na poczcie polskiej jakieś 12 czy 14 zł :)
moja obudowa wg producenta waży 13-14 kg a gdzie sprzęt w środku? :)
Ok są różne obudowy, co ważą pewnie połowę tyle co moja ale nawet... Nie wiem który kurier by przewiózł kompa z ubezpieczeniem sprzętu.... iiiiiiiiiiii nie rzucał paczką :mrgreen:
FedEx do 30kg ma 14,99zł.
nikoniarz
02-02-2019, 20:28
Standardowa paczka DHL jest do 31,5 kg. Cena 29,90 zł.
.......
O ci chodzi? Jeśli byś zamawiał poszczególne podzespoły, to i pudełka byś dostał. Ale ty chciałeś kupić nie podzespoły, tylko kompletny złożony komputer. To i dostałeś pudełko, ale jedno - od tego komputera. Dziwne te twoje wymagania. Chyba sam nie wiesz, czego chcesz.
ShutterStill
02-02-2019, 21:17
W każdy sklepie dostajesz pudełka od tego z czego było składane. To norma a nie ewenement..
To nie żadna norma, tylko dobra wola. Firmy chętnie pozbywają się tych śmieci, bo wtedy nie muszą płacić za wywóz odpadków, ale nie mają takiego obowiązku. Powinni jedynie zapakować towar (w tym przypadku cały komputer) na czas transportu po odbiorze. Zamówiony został złożony komputer, spakowano cały komputer w jedno pudło i po sprawie. To jest norma. Jeśli masz inne zdanie to zmów sobie komputer u Della i zobaczysz, czy ci dadzą pudełko od procesora.
ShutterStill
02-02-2019, 21:26
Co za dyrdymał!!
Masz wyszczególnione podzespoły na Fakturze i to nie jest kupno zestawu tylko złożenie zestawu z zamówionych części. Gdzie ty porównujesz gotowca Dell?!
Musisz się cofnąć o kilkadziesiąt stron. Zobaczysz tam, że mini nie chciał podzespołów, tylko złożony komputer - jako CAŁOŚĆ i taką chciał dostać fakturę. A w takiej sytuacji przedmiotem sprzedaży jest komputer sztuk jeden, a nie jakaś kupa gratów.
Zresztą nie ma o czym gadać.
ShutterStill
02-02-2019, 21:32
Sam się cofnij i zobacz wklejoną fakturę..
Wpadłeś na koniec imprezy i myślisz, że wszystko wiesz
nikoniarz
02-02-2019, 21:41
Tak jak wspomniał @JK- "wydawanie" klientowi pudełek to najczęściej chęć pozbycia się niepotrzebnych śmieci.
Sam się cofnij i zobacz wklejoną fakturę..
Wpadłeś na koniec imprezy i myślisz, że wszystko wiesz
I znów muszę komuś zwrócić uwagę, że nie czyta, tylko pisze. Cofnij się do stron 47-55 to się dowiesz:
..... Na fakturze ma być że zapłacono i do zapłaty oraz że jest to zestaw komputerowy bez parametrów (tego też nie dało się zrobić w xkom'ie), ewentualnie żeby pod fakturą był dopisek "pozycje 1-13 - komputer".
Nie wiem - takie wymysły.
I już będziesz wiedział, że to miał być komputer, a nie graty do komputera. Takie to trudne?
ShutterStill
02-02-2019, 21:59
Jestem tutaj od samego początku (rok temu) i wiem o czym jest wątek
sokolnik
02-02-2019, 22:37
tytle tylko, że umawiał się ze sklepem komputerowym, że wspomniany zestaw komputerowy będzie składał się z konkretnych części... JK uważasz, że gdyby dostał i5 8 gb ram, kartę graficzną jakiegoś radeona za 500 zł to by też było wszystko ok? Bo przecież miał być zestaw komputerowy?
Bez przesady.
Tak samo z tymi pudełkami.
Kupowałem części w Komputroniku (CPU MOBO RAM radiatro na CPU), zaniosłem moje części czyli obudowa, zasilacz dyski i mi to pięknie sklep złożył i dał pudełka do wszystkiego. Fakt, kupowałem kilka części a nie żaden zestaw komputerowy, podobnie zrobił MINI...
a nawet jeśli nie... to sklep i tak powinien mu dać te wszystkie pudełka od płyty głównej czy karty graficznej (największe pudełka) po prostu. Do tego wszystkie papiery, instrukcje i wszystko co jest w pudełku... tak po ludzku po prostu mu dać te pudełka.
ShutterStill
03-02-2019, 00:03
Jeszcze zależy jak gwarancja jest rozwiązana..
Na całość oraz na poszczególne elementy czy jedno albo drugie. Zgłaszają awarię jednego z komponentów może być poproszony o wysłanie w oryginalnym opakowaniu..
Poza tym za jakiś czas (odpukać) wyskoczy mu kod na mobo "A6" I jakby miał pudełko z instrukcją to by sobie przeczytał a tak to nie ma jak (są ludzie którzy dalej nie używają smartfonów i komp jest jedynym dostępem do Internetu..). Chce zmienić pastę na procku ale nie ma wystarczająco długiego śrubokręta (dostarczony w pudełku) i nie wie jak się dostać do śrub bo nie ma pudełka oraz instrukcji..
Chce dodać kolejne kości ram ale nie ma pudełka żeby sprawdzić jakie dokładnie a na fakturze nie jest wyszczególnione... Itd... Można tak ciągnąć dlaczego do składanych zestawów daje się pudełka i to co w nich zostało.. Dodatkowe kable do PSU które są potrzebne żeby więcej dysków np podpiąć..
No i tu jest właśnie problem. Nie prowadzicie działalności gospodarczej, to nie wiecie, że firma która sprzedaje takiego składaka jest jego producentem. To ona wystawia fakturę i zajmuje się naprawami, a gwarancja udzielana jest klientowi na całość, bo to jest wyrób tej firmy. Każde wyciągniecie części składowych z budy (czy inne rozplombowanie) może być traktowane jako powód nieuznania gwarancji przez "składacza". A gwarancji na poszczególne części formalnie nie ma, bo mini ich nie kupił i nie ma dowodu ich zakupu (jest tylko dowód zakupu komputera jako całości). Albo kupujesz całość od "składacza" i masz gwarancję na całość od tego "składacza", albo kupujesz części, masz gwarancję sprzedawcy i producenta tych części, ale nikogo nie obchodzi, czy to wszystko złożone do kupy będzie działać - to jest problem składajacego. To podobnie jak z MS - kupujesz Windows lub Office pudełkowy, to masz obsługę z MS, ale jeśli kupujesz wersję OEM, to kombinuj ze "składaczem", bo MS umywa ręce. Myślę, że podobnie jest z innymi producentami gratów. Dla nich gwarancję producenta ma "składacz", a nie mini. Mini musi się zwracać z reklamacjami do "składacza". Takie są przepisy, a to że czasem uda się coś pokombinować nie jest regułą, tylko przychylnym zbiegiem okoliczności.
ShutterStill
03-02-2019, 00:25
Nie wiem jaką ty prowadzisz działalność ale jak my składaliśmy kompy i gwarancję dawaliśmy na całość to każda część mogła być reklamowana przez klienta z osobna (jak np miał bliżej do serwisu asus niż do nas..) I upgrade robiony przez klienta nie zrywał warunków umowy.
Przy daniu oryginalnych opakowań wraz z zestawem klient miał poczucie, że dostaje kompa złożonego z nowych komponentów, nie z dawców..
O ci chodzi? Jeśli byś zamawiał poszczególne podzespoły, to i pudełka byś dostał. Ale ty chciałeś kupić nie podzespoły, tylko kompletny złożony komputer. To i dostałeś pudełko, ale jedno - od tego komputera. Dziwne te twoje wymagania. Chyba sam nie wiesz, czego chcesz.Co ty za głupoty wypisujesz?
Gadasz żeby mi przystać czy jest ku temu inny cel?
Składałem już kilka komputerów - ZAWSZE dostawałem pudełka.
A na fakturze są wyszczególnienia a nie tylko "Zestaw" więc nie pisz bzdur.
Dziwi mnie to że tak ważna była odległość, przecież sklepy albo same dostarczą sprzęt poskładany albo ci kurier przywiezie za 15zł, a zakup załatwiasz online albo ostatecznie dogadujesz szczegóły telefonicznie.
Ceny gościu zrobił wysokie bez dwóch zdań ale przecież większy problem to wybrane podzespoły i dlatego napisałem kilka razy że zmarnowałeś kasę.
Przez kilka dni wtedy co zamawiał była wersja 6GB za 990zł i to całkiem fajny chyba msi.Chociażby dlatego że byłem już u nich 3 czy 4 razy.
Jakbym miał teraz jeździć do xkom'a na drugi koniec Warszawy i płacić za dojazd to bym już tą różnice w cenie przekroczył.
Dla mnie dojazd i odległość to problem i tyle.
Nie wszystko da się załatwić na odległość.
Nawet x-kom kazał mi przyjechać do swojego sklepu więc nie mów że wszystko się da na odległość załatwić.
I znów muszę komuś zwrócić uwagę, że nie czyta, tylko pisze. Cofnij się do stron 47-55 to się dowiesz:
I już będziesz wiedział, że to miał być komputer, a nie graty do komputera. Takie to trudne?Poczytaj jeszcze raz całość to będziesz wiedział że dostałem fakturę jaką zamieściłem tutaj - przeszła bez gadania.
A teraz pytanie - na jakiej podstawie twierdzisz że pudełka nie są integralną częścią zestawu?
I skoro to ma być zestaw to powinien chyba być zapakowany w specjalny karton przygotowany do tego zestawu a nie w pudełko od obudowy....
Zresztą - nie rozumiem o co tu chodzi...
Sklep zdecydował że pudełko od płyty głównej i obudowy mi dorzuci, a do reszty już nie?
Druga sprawa - ten komputer prawdopodobnie przyjdą oglądać jacyś urzędnicy czy zgadza się z fakturą (tak jest w umowie).
To jak mam im teraz pokazać że w środku jest procesor taki, pamięci takie, dysk SSD taki a nie inny a użyta pasta firmy "x" a nie "y"?
Mam go otwierać i wyjmować bo nie wszystko będzie w systemie...?
ShutterStill
03-02-2019, 10:15
Myślę, że tak szczegółowi nie będą żeby próbkę pasty sprawdzać ;)
To co w manager urządzeń i pudełka im wystarczą. Nazwy obudowy na pewno nie ma w systemie i członu "Master" też chyba nawet w bios nie ma. Na szczęście akurat te pudełka masz :)
Resztę pokaże bios, a PSU zobaczą po otwarciu bocznego panelu, tak jaki i cooler
Też składałem komputery i to prowadząc dg, fakt że to było za czasów 386/486/pentium ale generalnie zawsze było tak że klient zamawiający zestaw otrzymywał zestaw w pudełku z obudowy bo gwarancja była na zestaw i żeby klient nic nie kombinował, zakładało się plomby i już, a jak się składało znajomym to dostawali wszystkie pudełka żeby mieli osobne gwarancje i łatwość wymiany.
Mini, serio teraz wszystko można załatwić online, a ewentualne szczegóły załatwić telefonicznie, ok ja się już nie przywalam do tego wszystkiego, napisałem co myślę wcześniej i uważam że nie powinni dawać kasy do wydawania w tak nierozsądny sposób albo niech zatrudnią ludzi co się znają na tym i niech negują potrzeby sprzętowe w postaci płyty głównej za 1500zł jak to samo ci zrobi płyta za 400zł itd, tak się właśnie trwoni wszelkie fundusze, dofinansowania itd, a co najdziwniejsze sami beneficjenci nie potrafią tego wykorzystać sensownie.
Też składałem komputery i to prowadząc dg, fakt że to było za czasów 386/486/pentium ale generalnie zawsze było tak że klient zamawiający zestaw otrzymywał zestaw w pudełku z obudowy bo gwarancja była na zestaw i żeby klient nic nie kombinował, zakładało się plomby i już, a jak się składało znajomym to dostawali wszystkie pudełka żeby mieli osobne gwarancje i łatwość wymiany.
Mini, serio teraz wszystko można załatwić online, a ewentualne szczegóły załatwić telefonicznie, ok ja się już nie przywalam do tego wszystkiego, napisałem co myślę wcześniej i uważam że nie powinni dawać kasy do wydawania w tak nierozsądny sposób albo niech zatrudnią ludzi co się znają na tym i niech negują potrzeby sprzętowe w postaci płyty głównej za 1500zł jak to samo ci zrobi płyta za 400zł itd, tak się właśnie trwoni wszelkie fundusze, dofinansowania itd, a co najdziwniejsze sami beneficjenci nie potrafią tego wykorzystać sensownie.
No wreszcie ktoś rozsądny. Jak ja coś takiego napisałem, to się jakaś nagonka zrobiła. A mini być może zapozna się z realiami, jak mu się ta kupa klamotów zepsuje. Będzie kombinował, jak wykorzystać gwarancję i na kombinowaniu się skończy. Jeszcze raz. Jesteśmy w EU i w przypadku takiej sprzedaży za towar odpowiada sprzedawca ("składacz"). Gwarancja producenta części nie jest obowiązkowa, a gwarancji producenta składaka prawdopodobnie nie masz, bo ci nie dali. Nawet nie wiesz jakie są warunki takjej gwarancji. Jak się coś stanie z tym cudakiem za ponad 9 tys., to wszyscy zaczną się przerzucać odpowiedzialnością, bo taka "naprawa gwarancyjna" może kosztować kilka tysięcy. Zapewne każdy będzie unikał poniesienia takich kosztów i wtedy zaczną się dyskusje o tym, czy to był komplet, czy części, gdzie są karty gwarancyjne, dowody zakupu, kto otwierał obudowę, dlaczego ją otwierał, itp. Pamiętajcie, że te wszystkie umowy, gwarancje, faktury nie są potrzebne, gdy nic się nie psuje, a strony są kumplami. Te wszystkie kwity są potrzebne dopiero wtedy, gdy coś pójdzie nie tak.
ShutterStill
03-02-2019, 11:24
Też składałem komputery i to prowadząc dg, fakt że to było za czasów 386/486/pentium ale generalnie zawsze było tak że klient zamawiający zestaw otrzymywał zestaw w pudełku z obudowy bo gwarancja była na zestaw i żeby klient nic nie kombinował, zakładało się plomby i już..
Od plomb odeszło się wiek później:)
śmialiśmy się z "dinozaurów" z nimi które trafiały na serwis ale tak się robiło. Później standardy się zmieniły.. Ale to już inna historia (dosłownie)
nikoniarz
03-02-2019, 11:30
I skoro to ma być zestaw to powinien chyba być zapakowany w specjalny karton przygotowany do tego zestawu a nie w pudełko od obudowy...
Ma być zapakowany bezpiecznie i tyle. A pudełko od obudowy idealnie się do tego nadaje.
generalnie zawsze było tak że klient zamawiający zestaw otrzymywał zestaw w pudełku z obudowy
Chyba WSZĘDZIE wkładają w pudło od obudowy. Po co szukać innego, odpowiedniego na wymiar, skoro w tym fabrycznym wszystko pasuje. Nawet styropianowe zabezpieczenia.
Tego tematu chyba nie warto poruszać. Bo ile osób tyle zdań. Ty byś złożył innego za 9 tyś. Albo innego za 5 tyś. A ktoś inny by napisał, że nierozsądnie wydatkujesz, bo można złożyć za 3 tysie. A kolejny może stwierdzić, że przecież za 2.000 zł jest wystarczający.
0 Links
Od plomb odeszło się wiek później:)
śmialiśmy się z "dinozaurów" z nimi które trafiały na serwis ale tak się robiło. Później standardy się zmieniły.. Ale to już inna historia (dosłownie)
W osiedlowych składakach może nie ale firmowe zestawy np w x-kom mają plomby, ale to uznaje się już nie jako składach tylko zestaw ich marki.
Moim zdaniem Mini powinien dostać gwarancje na zestaw od sprzedawcy bo tak na fakturze jest ujęty sprzęt, jakby na fakturze było osobno wszystko to wtedy można by te pudełka brać ale jak ma elementy oem co w niczym nie ujmuje sprzętowi to i pudełek nie ma.
.......
Tego tematu chyba nie warto poruszać. Bo ile osób tyle zdań. Ty byś złożył innego za 9 tyś. Albo innego za 5 tyś. A ktoś inny by napisał, że nierozsądnie wydatkujesz, bo można złożyć za 3 tysie. A kolejny może stwierdzić, że przecież za 2.000 zł jest wystarczający.
To nie jest tak. Tu nie chodzi o to, co wsadzisz do kompa, za który sam płacisz - wsadzaj co chcesz - twój wybór. Ale na forum wielokrotnie dyskutowano o wysokości podatków naszym kraju, o ZUS-ie, o podatku VAT i o innych podatkowych sprawach. Wszyscy uważają, że podatki są zbyt wysokie. Tylko, że to jest ściśle związane z omawianą tu sprawą. Mówiąc krótko - ta dotacja, dofinansowanie, czy jakby tego nie nazywać, to są pieniądze budżetowe, czyli pochodzące z naszych podatków. Nikt tu nie napisał, że nie można inwalidzie sfinansować komputera. Ale za te pieniądze, wyrzucone w błoto przez naszego kolegę, można było sfinansować bardzo przyzwoite komputery trzem, a może czterem inwalidom. Komputery dopasowane do ich potrzeb, a nie takie bizantyjskie twory budowane na zasadzie co by tu jeszcze do środka wsadzić żeby wyszło jeszcze drożej. Tu niestety jest problem. Beneficjenci - inwalidzi - potrzebujący - tego nie rozumieją i wyznają zasadę "jak dają, to nachapać się jak najwięcej", a inni? A co ich inni obchodzą. Udało się dostać dofinansowanie, to brać na maksa ile wlezie. Sprawa tego komputera jest najlepszym dowodem na takie bezsensowne działania tych "uprawnionych".
Tego tematu chyba nie warto poruszać. Bo ile osób tyle zdań. Ty byś złożył innego za 9 tyś. Albo innego za 5 tyś. A ktoś inny by napisał, że nierozsądnie wydatkujesz, bo można złożyć za 3 tysie. A kolejny może stwierdzić, że przecież za 2.000 zł jest wystarczający. OK ale nadal mamy doczynienia z pieniędzmi publicznymi i moim zdaniem powinni sie wysilić żeby przynajmniej zasugerować coś sensownego, jak ja bym sobie kupił na firmę taki zestaw i wrzucił w koszty to jest szansa że mi to mogą zanegować tak samo jak 10kg kawy na miesiąc.
sokolnik
03-02-2019, 11:53
No dawajcie, jeszcze więcej polityki tu brakuje. I tekstów o głupich inwalidach co to dbają tylko o siebie a nie o innych inwalidach.
Moderator to powinien ten wątek przeczyścić.
ShutterStill
03-02-2019, 12:00
...
Moim zdaniem Mini powinien dostać gwarancje na zestaw od sprzedawcy bo tak na fakturze jest ujęty sprzęt, jakby na fakturze było osobno wszystko to wtedy można by te pudełka brać ale jak ma elementy oem co w niczym nie ujmuje sprzętowi to i pudełek nie ma.
Ja widziałem jego fakturę z wyszczególnionymi częściami nie jako zestaw i do tego się odnoszę..
Od 1998-2005 nie założyliśmy żadnej plomby nawet na gotowe zestawy wystawione na Allegro. I do wszystkiego były dawane pudełka a klient miał wsparcie na cały zestaw ale też mógł indywidualnie reklamować składniki zestawu (pisałem wcześniej). To był nasz standard, ludzie byli zadowoleni. Nie wiem jak działa każdy sklep w kraju.
nikoniarz
03-02-2019, 12:05
To nie jest tak. Tu nie chodzi o to, co wsadzisz do kompa, za który sam płacisz - wsadzaj co chcesz - twój wybór. Ale na forum wielokrotnie dyskutowano o wysokości podatków naszym kraju, o ZUS-ie, o podatku VAT i o innych podatkowych sprawach. Wszyscy uważają, że podatki są zbyt wysokie. Tylko, że to jest ściśle związane z omawianą tu sprawą. Mówiąc krótko - ta dotacja, dofinansowanie, czy jakby tego nie nazywać, to są pieniądze budżetowe, czyli pochodzące z naszych podatków. Nikt tu nie napisał, że nie można inwalidzie sfinansować komputera. Ale za te pieniądze, wyrzucone w błoto przez naszego kolegę, można było sfinansować bardzo przyzwoite komputery trzem, a może czterem inwalidom. Komputery dopasowane do ich potrzeb, a nie takie bizantyjskie twory budowane na zasadzie co by tu jeszcze do środka wsadzić żeby wyszło jeszcze drożej. Tu niestety jest problem. Beneficjenci - inwalidzi - potrzebujący - tego nie rozumieją i wyznają zasadę "jak dają, to nachapać się jak najwięcej", a inni? A co ich inni obchodzą. Udało się dostać dofinansowanie, to brać na maksa ile wlezie. Sprawa tego komputera jest najlepszym dowodem na takie bezsensowne działania tych "uprawnionych".
Wiem na co idą podatki, i wiem też, że w innych obszarach marnotrawione są o wiele większe pieniądze. Więc zapytam tak- co miał zrobić, wziąć połowę?
Wiem na co idą podatki, i wiem też, że w innych obszarach marnotrawione są o wiele większe pieniądze. Więc zapytam tak- co miał zrobić, wziąć połowę?
Rozsądny człowiek w takiej sytuacji powinien rozważyć swoje realne potrzeby. To miał być komputer do obróbki zdjęć - tak to określił. Moje praktyczne doświadczenia wskazują, że na taki komputer, dobrze zaprojektowany, nie powinno się wydać więcej niż 3-4 tys. PLN. Tyle realnie wystarczy - nawet ze sporym nadmiarem. A to, jak zachowa się taki "beneficjent" świadczy tylko o nim i o jego podejściu do "darczyńców", czyli do całego społeczeństwa. Tyle, że wielu tych "beneficjentów" nie ogarnia nawet tak prostych spraw.
nikoniarz
03-02-2019, 12:20
Rozsądny człowiek w takiej sytuacji powinien rozważyć swoje realne potrzeby. To miał być komputer do obróbki zdjęć - tak to określił. Moje praktyczne doświadczenia wskazują, że na taki komputer, dobrze zaprojektowany, nie powinno się wydać więcej niż 3-4 tys. PLN. Tyle realnie wystarczy - nawet ze sporym nadmiarem. A to, jak zachowa się taki "beneficjent" świadczy tylko o nim i o jego podejściu do "darczyńców", czyli do całego społeczeństwa. Tyle, że wielu tych "beneficjentów" nie ogarnia nawet tak prostych spraw.
Ale ja pytam co zrobić, kiedy oferują 8.000 zł a potrzebuję mniej? Jest możliwość wzięcia połowy?
Ale ja pytam co zrobić, kiedy oferują 8.000 zł a potrzebuję mniej? Jest możliwość wzięcia połowy?
Dlatego sugerowałem zakup zestawu i to nie gorszego do jego potrzeb, do tego dopakować SSD, może nawet kupić monitor po to żeby mieć nowy z gwarancją znowu na parę lat, dokupić nowy tablet graficzny itd, a nie pchać się w sprzęt dla entuzjastów podkręcania tylko po to żeby wydać kasę.
Przyznasz że wtedy Mini skorzystał by na tej kasie lepiej ?
Jak dają kasę trzeba wydać ale trzeba to robić rozsądnie, a nie jak dzieciak podniecony opowieściami jak się super podkręca na płycie za 1500zł.
Zawsze jest możliwość wzięcia połowy lub innej części. Nikt w urzędzie się nie obrazi. Ta podana kwota, to zawsze górny limit, ale nie zawsze trzeba go w całości wykorzystać. Jeśli jeden beneficjent weźmie mniej kasy, to reszta się nie rozpłynie - zostanie dla innych potrzebujących.
Jest takie słowo: PRZYZWOITOŚĆ. Tylko, że trzeba jeszcze rozumieć co ono znaczy. Niestety.
nikoniarz
03-02-2019, 12:33
Dlatego sugerowałem zakup zestawu i to nie gorszego do jego potrzeb, do tego dopakować SSD, może nawet kupić monitor po to żeby mieć nowy z gwarancją znowu na parę lat, dokupić nowy tablet graficzny itd, a nie pchać się w sprzęt dla entuzjastów podkręcania tylko po to żeby wydać kasę.
Przyznasz że wtedy Mini skorzystał by na tej kasie lepiej ?
Jak dają kasę trzeba wydać ale trzeba to robić rozsądnie, a nie jak dzieciak podniecony opowieściami jak się super podkręca na płycie za 1500zł.
Ja również wydałbym to inaczej. Ale czy dobrze dla innych? Wątpię. Zawsze znajdzie się ktoś kto będzie miał swój, zupełnie inny pomysł.
Zawsze jest możliwość wzięcia połowy lub innej części. Nikt w urzędzie się nie obrazi. Ta podana kwota, to zawsze górny limit, ale nie zawsze trzeba go w całości wykorzystać. Jeśli jeden beneficjent weźmie mniej kasy, to reszta się nie rozpłynie - zostanie dla innych potrzebujących.
Jest takie słowo: PRZYZWOITOŚĆ. Tylko, że trzeba jeszcze rozumieć co ono znaczy. Niestety.
Pytam, bo nie wiem, nigdy nie brałem. A z tego co kojarzę, to autor wspominał, że może dostać owe 8.000 zł., i ani mniej, ani więcej. Nie znam szczegółów, więc dopytuję...
sokolnik
03-02-2019, 12:38
Ale to nie mini jest złem tylko system, to system jest tak stworzony. I każdy normalny człowiek korzysta, dają to biorą bo to pewnie jedyny raz w życiu maja taką okazję.
System zmiencie a nie czepiacie się mini.
Tablet graficzny mu ktoś proponował? Mini, potrzebujesz go? Umiesz z niego korzystać?
A może nie sprzęt a szkolenie by się przydało.
Druga kwestia jest taka że to jest pc do domu dla amatora, nie zawodowca prowadzącego DG.
Nie chce tu więcej pisać o tych polityczno społecznych problemach finansowania wspierania ludzi środkami unijnymi czy własnymi...
To nie o tym wątek.
Znowu off się robi.
Ja też trochę się wypowiadałem ale wystarczy już... Jest 02.02 nie będziemy do końca roku tu komentować tego co się stało.
20642
idziesz o zakład...? :D
sokolnik
03-02-2019, 12:48
Bo już wytrzymać nie można, dobijacie mnie chorego takim pisaniem, litości nie macie dla mnie chorego i dla mini [emoji14]
nikoniarz
03-02-2019, 12:53
Bo już wytrzymać nie można, dobijacie mnie chorego takim pisaniem, litości nie macie dla mnie chorego i dla mini [emoji14]
Zawsze jest bardzo skuteczne rozwiązanie- nie czytać :mrgreen:
sokolnik
03-02-2019, 12:54
Zawsze jest bardzo skuteczne rozwiązanie- nie czytać :mrgreen:Jak nie czytać jak już pół roku czytam, piszę i kibicuje :)
A może by tak oddać ten zestaw i zbudować coś na AMD? :) :) :)
nikoniarz
03-02-2019, 13:02
A może by tak oddać ten zestaw i zbudować coś na AMD? :) :) :)
Oddać? Na jakiej podstawie? To nie zakup przez internet...
Ale to nie mini jest złem tylko system, to system jest tak stworzony. I każdy normalny człowiek korzysta, dają to biorą bo to pewnie jedyny raz w życiu maja taką okazję.
System zmiencie a nie czepiacie się mini.
Tablet graficzny mu ktoś proponował? Mini, potrzebujesz go? Umiesz z niego korzystać?
A może nie sprzęt a szkolenie by się przydało.
Druga kwestia jest taka że to jest pc do domu dla amatora, nie zawodowca prowadzącego DG.
Nie chce tu więcej pisać o tych polityczno społecznych problemach finansowania wspierania ludzi środkami unijnymi czy własnymi...
To nie o tym wątek.
Znowu off się robi.
Dobra MAM DOŚĆ.
Znów się zaczęła nagonka i źle się z tym czuje nie ukrywając.
Po raz kolejny widzę, że chyba wolę zapytać na fb albo grupach komputerowych, bo tam nikt nie wnika niepotrzebnie w szczegóły tylko odpowiada na zadane pytanie.
Mam tablet, stary ale jary - Intuos 4m i nie widzę powodu zmiany (i umiem z niego korzystać).
TO NIE JEST TEMAT TEJ DYSKUSJI.
Wchodzi tu już polityka i jakieś nagonki - wydałem kasę jak uznałem za słuszne i nie zamierzam za to przepraszać
Jeśli jakiś @moderator (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=54093) zechce wyczyścić ten wątek to spoko a jeśli nie - proszę o jego zamknięcie.
W kwestii pudełek - jedna rzecz o której nie wiem czy ktoś pisał bo za dużo postów do śledzenia... W pudełku z zasilacza jest np komplet kabli do każdego wyjścia zasilacza, gdyby w przyszłości chciało się coś dopiąć, to wszystko w ładnym pokrowcu. Nie ma pudła nie ma kabli, trzeba kupić. W pudle od grafiki może być mostek do SLI jeśli karta to obsługuje czy jakieś przejściówki. Ponownie, rozbudowa = nie ma kabli trzeba kupić. Do grafiki często dodawana jest jakaś gra. W pudle od obudowy zaślepki, dodatkowe śrubki, ja miałem np cały zestaw montażowy gdzie mogłem poukładać dyski lub wiatraki 12cm na froncie jak chciałem i gdzie chciałem. Nie ma? Trzeba kupować, a tego akurat nie kupi tak o. W pudle z płyty również dodają akcesoria.
Pudełka to nie tylko zbędna makulatura. To często sporo warte rzeczy. Dawniej sprzedawali komputery jako "swoje produkty" sama skrzynka nic poza tym i do widzenia. Dziś standardem jest otrzymywanie razem ze skrzynką wszystkich pudeł i akcesoriów, możliwość rozbudowy (brak plomby na obudowie) czy zgłaszania gwarancji pojedynczych elementów, np procek ma 3 lata gwarancji, a sklep sprzedając produkt i dając jedną gwarancję na całość daje 2 lata, ramy to samo, zwykle jest 5 lat, sklep da dwa. Pozdrawiam!
W kwestii pudełek - jedna rzecz o której nie wiem czy ktoś pisał bo za dużo postów do śledzenia... W pudełku z zasilacza jest np komplet kabli do każdego wyjścia zasilacza, gdyby w przyszłości chciało się coś dopiąć, to wszystko w ładnym pokrowcu. Nie ma pudła nie ma kabli, trzeba kupić. W pudle od grafiki może być mostek do SLI jeśli karta to obsługuje czy jakieś przejściówki. Ponownie, rozbudowa = nie ma kabli trzeba kupić. Do grafiki często dodawana jest jakaś gra. W pudle od obudowy zaślepki, dodatkowe śrubki, ja miałem np cały zestaw montażowy gdzie mogłem poukładać dyski lub wiatraki 12cm na froncie jak chciałem i gdzie chciałem. Nie ma? Trzeba kupować, a tego akurat nie kupi tak o. W pudle z płyty również dodają akcesoria.
Pudełka to nie tylko zbędna makulatura. To często sporo warte rzeczy. Dawniej sprzedawali komputery jako "swoje produkty" sama skrzynka nic poza tym i do widzenia. Dziś standardem jest otrzymywanie razem ze skrzynką wszystkich pudeł i akcesoriów, możliwość rozbudowy (brak plomby na obudowie) czy zgłaszania gwarancji pojedynczych elementów, np procek ma 3 lata gwarancji, a sklep sprzedając produkt i dając jedną gwarancję na całość daje 2 lata, ramy to samo, zwykle jest 5 lat, sklep da dwa. Pozdrawiam!
I masz rację i nie masz racji. Jeśli ktoś kupuje za swoje pieniądze to ma wybór. Albo kupuje części i ma wszystko łącznie z wydłużoną gwarancją na te części, albo kupuje kompletny komputer i ma gwarancję od "składacza" na ten komputer, który kupił. Takie jest prawo i tyle. Tu dochodzi jeszcze jedna sprawa. Mini nie kupił tego za swoje pieniądze. On w praktyce niczego nie kupił, bo kupił to urząd i oddał mu ten komputer do używania. Wcale się nie dziwię, że urząd żąda faktury na całość, bo ma wtedy większą pewność, że komputer został złożony prawidłowo przez fachowców, a nie przez inwalidę, który wcale nie musi umieć prawidłowo zaprojektować i złożyć komputer. Na dodatek Mini musi traktować ten komputer podobnie, jak firma traktuje środek trwały, bo za rok, czy dwa może przyjść urzędnik na kontrolę, czy to cudo nie zostało przehandlowane na boku. Nie wiem i nawet nie chcę się domyślać, co może grozić "beneficjentowi", jeśli tego komputera za rok nie będzie.
A odnośnie tego czyszczenia wątku powiem tyle, że chyba lepiej pozostawić to jak jest, żeby kolejny "beneficjent" darowizny od społeczeństwa mógł sobie poczytać i przemyśleć sprawę, zanim pójdzie w ślady naszego kolegi.
I masz rację i nie masz racji. Jeśli ktoś kupuje za swoje pieniądze to ma wybór. Albo kupuje części i ma wszystko łącznie z wydłużoną gwarancją na te części, albo kupuje kompletny komputer i ma gwarancję od "składacza" na ten komputer, który kupił. Takie jest prawo i tyle. Tu dochodzi jeszcze jedna sprawa. Mini nie kupił tego za swoje pieniądze. On w praktyce niczego nie kupił, bo kupił to urząd i oddał mu ten komputer do używania. Wcale się nie dziwię, że urząd żąda faktury na całość, bo ma wtedy większą pewność, że komputer został złożony prawidłowo przez fachowców, a nie przez inwalidę, który wcale nie musi umieć prawidłowo zaprojektować i złożyć komputer. Na dodatek Mini musi traktować ten komputer podobnie, jak firma traktuje środek trwały, bo za rok, czy dwa może przyjść urzędnik na kontrolę, czy to cudo nie zostało przehandlowane na boku. Nie wiem i nawet nie chcę się domyślać, co może grozić "beneficjentowi", jeśli tego komputera za rok nie będzie.
A odnośnie tego czyszczenia wątku powiem tyle, że chyba lepiej pozostawić to jak jest, żeby kolejny "beneficjent" darowizny od społeczeństwa mógł sobie poczytać i przemyśleć sprawę, zanim pójdzie w ślady naszego kolegi.Zgadzam się - zanim pójdzie w moje ślady i zapyta.
Dlatego mimo wszystko (jeśli mam taką możliwość jako autor tego wątku) proszę o jego skasowanie i żeby śladu po nim nie było.
ShutterStill
03-02-2019, 15:08
Zlej sprawę i tyle. Co się będziesz przejmować zazdrosnikami. A my, że pomagaliśmy to każdy ego zostało nadszarpnięte, że nie w 100% nie zrobiłeś jego rekomendacji a pomieszałeś i dodałeś coś od siebie ;)
Mini, sam podgrzewasz atmosferę w temacie i dziwisz się na reakcje.
Temat jest ok, może się przydać komuś, można tu pakować konfiguracje sensownych zestawów.
nikoniarz
03-02-2019, 15:51
Usuwanie wątku? Bez sensu. Niech każdy zda się na własny rozum przy wyciąganiu wniosków.
Spoko - dlatego nie chce podgrzewać tematu, ale osobiście uważam że ten wątek poszedł w złą stronę i przestał już spełniać swoją rolę.
A jak ktoś będzie chciał zadać pytanie to i tak założy swój wątek...
Poprosiłem o usunięcie - wydaje mi się że jako autor przysługuje mi taka możliwość.
nikoniarz
03-02-2019, 16:19
A jak ktoś będzie chciał zadać pytanie to i tak założy swój wątek...
Tylko po co? Ludzie mają się od nowa produkować? Może komuś wystarczy to co przeczyta tutaj i będzie mieć gotowca?
Poprosiłem o usunięcie - wydaje mi się że jako autor przysługuje mi taka możliwość.
To samo pytanie- po co? Tylko dlatego, że padły jakieś negatywne wypowiedzi których nie potrafisz wziąć na klatę, olać, lub cokolwiek? Ile chłopie masz lat? Uszanuj czas osób które doradzały, bo po usunięciu pójdzie to w niepamięć. Wątek można zamknąć, bo temat w sumie wyczerpany- rada zasięgnięta, komputer kupiony. Ale usuwać? Qrwa, po co? Napisz szczerze po co?
sokolnik
03-02-2019, 16:22
Usuwanie wątku to taka dziecinada.
Mini więcej dystansu do świata i ludzi, szczególnie w szalonym świecie internetóóffff :)
Dziecinada to pisanie o polityce w wątku o komputerach i różne inne wypowiedzi które tu padały.
Może uszanujcie moją wolę, choć jak widzę ciężko wam to idzie bo mojej woli odnośnie wyboru komputera też jakoś nie wszyscy potrafili przyjąć i zaczęli wypominać.
Więc skończmy i niech to zniknie.
ShutterStill
03-02-2019, 19:32
Nie obruszaj się Mini! Wszyscy są anonimowymi wojownikami klawiatury. Jak będziesz kupował jutro bułki w sklepie to będzie taki JK na kasie i się do ciebie uśmiechnie i będzie życzył miłego dnia ;) a zza ekranu to wszyscy najmądrzejsi i szlachetni.. Daj se na luz. Masz nowego kompa w 95% taki jaki chciałeś i mocniejszy niż PCy 99% użytkowników tego forum. Ciesz się bo masz czym
nikoniarz
03-02-2019, 19:56
Jak będziesz kupował jutro bułki w sklepie to będzie taki JK na kasie i się do ciebie uśmiechnie i będzie życzył miłego dnia ;)
Na szczęście taki, a nie ten...
a zza ekranu to wszyscy najmądrzejsi i szlachetni.. Daj se na luz.
Pamiętaj, że również jesteś za tym ekranem ;)
Masz nowego kompa w 95% taki jaki chciałeś i mocniejszy niż PCy 99% użytkowników tego forum. Ciesz się bo masz czym
I tego powinien się trzymać.
ShutterStill
03-02-2019, 20:42
Wiem co napisałem i jak.. Nie musisz mi tłumaczyć mi moich słów.. ;)
nikoniarz
03-02-2019, 20:45
Wiem co napisałem i jak.. Nie musisz mi tłumaczyć mi moich słów.. ;)
Miałem wątpliwości :)
Zamykam na prośbę mini21.
Przyznam, że nie czytałem 71 stron by wyciagnąć opinię, ale te pare postów i raportów pozwalaj ana ocenę, że to tutaj ro sprawa beznadziejna.
W sumie ... 71 stron odpowiedzi na jedno pytanie. Że wam sie chce i macie czas, zazdroszczę.