PDA

Zobacz pełną wersję : sb-80dx a d70s

Umba
09-06-2007, 22:36
Witam

Mam pytanie czy z tą lampą można pracować (sb-80dx z d70s) w trybie TTL ??? gdy ustawie ten tryb w lampie nie mogę wyzwolić migawki ? Dzięki za szybką i konstruktywną odpowiedź/poradę.

Torreto-t1
09-06-2007, 23:03
Ja używałem sb80dx z D50 i nie ma takiej możliwości żeby błysnęła w ttl z tą puchą, tylko i wyłącznie automatyka lampy (sam ustawiasz przysłonę, czułość i zoom taki jak w aparacie i jest ok) lub manual...
Ja osobiście najlepsze zdjęcia z tą lampą zrobiłem podnosząc palnik do góry ustawiają czułośc iso na 120 (na aparacie cały czas ISO 200) przysłona taka sama jak na aparacie, kurcze przepiękny efekt...oczywiście specjalny balans bieli:D
Życzę miłego używania, jak się przyzwyczaisz (mnie bez żadnej instrukcji zajęło to tydzień) to będziesz miał 101% kontroli nad tym co się znajdzie na zdjęciu jak zostanie doświetlone.
Pozdrawiam
Konrad

Prorok78
10-06-2007, 02:55
Witam

Mam pytanie czy z tą lampą można pracować (sb-80dx z d70s) w trybie TTL ??? gdy ustawie ten tryb w lampie nie mogę wyzwolić migawki ? Dzięki za szybką i konstruktywną odpowiedź/poradę.

A pisze w instrukcji do aparatu jak byk... Ze TTL to nie to samo co iTTL... i ze lampy ktore maja iTTL sa kompatybilne 'w dol' a body nie. Tak wiec takie sabinki powinny smialo smigac na powiedzmy F65 ale juz sb-50 , 80 i cala reszta tylko manual lub wlasny automat... Taka polityka Nikona...