PDA

Zobacz pełną wersję : FullHD vs UHD(4K)

stachmuszel
31-01-2018, 11:50
Panowie, pytanie do waszych doświadczeń.
Generalnie fotografuję i video bardzo mnie nie rajcuje. Ale od czasu do czasu coś może bym nakręcił w górach czy innych wyjazdach. Zastanawiam się, czy warto na siłę pchać się w 4K, czy dobre FullHD, które mam w Sony RX10 mk1 mi wystarczy. Nie mam bezpośredniego porównania obu formatów, polecam się Waszym opiniom.

ksh
31-01-2018, 12:34
Ale to właśnie musisz sam zdecydować czy potrzebujesz 4K, ja na projektorze 92" nadal nie widzę potrzeby na coś więcej niż 1080p ale wielu napisze że 4k musi mieć w fonie albo na laptopie 15".

Pawel92
31-01-2018, 12:56
Powiem krotko: warto wejść w 4K. Obrazek jest po prostu lepszy. Nawet jeżeli nie ma na czy go oglądać natywnie, to i tak widać różnice miedzy FullHD a przeskalowanym do FullHD UHD. Obróbka 4K wymaga inwestycji: kamera/aparat, komputer, oprogramowanie, dyski, ekran. Tak naprawdę, to i tak tylko to ma znaczenie, jak ten film jest zrobiny i co na nim widać. FullHD, 4K czy 8K nic to nie zmieni :wink:

stachmuszel
31-01-2018, 13:17
Powiem krotko: warto wejść w 4K. Obrazek jest po prostu lepszy. Nawet jeżeli nie ma na czy go oglądać natywnie, to i tak widać różnice miedzy FullHD a przeskalowanym do FullHD UHD. Obróbka 4K wymaga inwestycji: kamera/aparat, komputer, oprogramowanie, dyski, ekran. Tak naprawdę, to i tak tylko to ma znaczenie, jak ten film jest zrobiny i co na nim widać. FullHD, 4K czy 8K nic to nie zmieni :wink:

Pawełku, Sony RX10 mk1 robi dokładnie to co piszesz, ale już wewnątrz aparatu, gdzie wewnętrzna architektura jest nawet 5K (odczyt z każdego pixela matrycy), przeskalowywane jest to później do FullHD.

ksh
31-01-2018, 13:24
Ale robi to dlatego że nie jest w stanie zapisać dobrej jakości 4K, rozdzielczość matryc już dawno jest ponad to co wymaga 4K ale cała reszta żeby sensownie działała w aparacie to dopiero ostatnie lata, a i tak czeto są słabe efekty.

Pawel92
31-01-2018, 13:30
Pawełku, Sony RX10 mk1 robi dokładnie to co piszesz, ale już wewnątrz aparatu, gdzie wewnętrzna architektura jest nawet 5K (odczyt z każdego pixela matrycy), przeskalowywane jest to później do FullHD.
Wspaniale (żartuję). Jeżeli możesz zostać przy natywnym 4K, to warto to zrobić. Skalowanie ma sens jeżeli nie ma innego wyjścia: ograniczenia wielkości pliku lub brak sprzętu do oglądania w 4K.

stachmuszel
31-01-2018, 13:41
No nie mogę zostać przy natywnym 4K, bo aparat na wyjściu ma "tylko" FullHD, ale przeskalowywane w dół z 5K.

Pawel92
31-01-2018, 14:38
Domyśliłem się :wink: I tutaj właśnie zaczynają się wydatki.

stachmuszel
31-01-2018, 15:28
Domyśliłem się :wink: I tutaj właśnie zaczynają się wydatki.

Ot, meritum, czy warto mi wchodzić w te wydatki przy incydentalnym kręceniu filmów.

Pawel92
31-01-2018, 16:10
Dla mnie tak. Foto i wideo moje hobby. Czy wydatki związane z przejściem na 4K są dla Ciebie tego warte, to już musisz sam zadecydować. Rożnicą w jakości jest.

Fufatek
05-02-2018, 20:47
FullHD na ten czas będzie super. 4K jest rewelacyjne ale to jeszcze kwestia przyszłości.

Adam Rimbaud
17-03-2018, 22:34
Film to nie tylko rozdzielczość, ale też kodeki, bitrate etc. Co po 4k, które jest skompresowane tak, że patrzeć się nie da. Zazwyczaj aparaty/kamery amatorskie 4k bardziej kompresują niż FHD, nieporporcjonalnie mały wzrost bitrate w stosunku do rozdzielczości, niża rozpiętość tonalna etc. Raczej bym szedł w FHD. Dobre 4k kosztuje za dużo i na okazjonalne zabawy szkoda $. Chyba że wygrałeś w totka ;)

OVERDRIVE
20-11-2018, 00:15
Witam wszystkich. Jestem na Waszym forum od kilku minut i potrzebuję konkretnej porady. Od kilku dni jestem posiadaczem coolpix`a P1000. Nie zdawałem sobie sprawy ile problemów przyniesie mi kupno do niego kabla hdmi. Po przeczytaniu kilkunastu recenzji o wyborze kabla zgłupiałem całkiem. Może znacie jakieś linki, propozycje do zakupu dobrego kabla hdmi, który będzie kompatybilny do oglądania filmów 4k na telewizorze. Z góry dziękuję za zainteresowanie i odpowiedz.

CeloFan
02-12-2018, 23:07
8)

Wydaje mi się że 4K jest bardzo przydatne w czasie posprodukcji. Przynosi korzyści chociażby przy kadrowaniu, kiedy na końcu wypuszcza się FullHD z programu.