Zobacz pełną wersję : FullHD vs UHD(4K)
stachmuszel
31-01-2018, 11:50
Panowie, pytanie do waszych doświadczeń.
Generalnie fotografuję i video bardzo mnie nie rajcuje. Ale od czasu do czasu coś może bym nakręcił w górach czy innych wyjazdach. Zastanawiam się, czy warto na siłę pchać się w 4K, czy dobre FullHD, które mam w Sony RX10 mk1 mi wystarczy. Nie mam bezpośredniego porównania obu formatów, polecam się Waszym opiniom.
Ale to właśnie musisz sam zdecydować czy potrzebujesz 4K, ja na projektorze 92" nadal nie widzę potrzeby na coś więcej niż 1080p ale wielu napisze że 4k musi mieć w fonie albo na laptopie 15".
Powiem krotko: warto wejść w 4K. Obrazek jest po prostu lepszy. Nawet jeżeli nie ma na czy go oglądać natywnie, to i tak widać różnice miedzy FullHD a przeskalowanym do FullHD UHD. Obróbka 4K wymaga inwestycji: kamera/aparat, komputer, oprogramowanie, dyski, ekran. Tak naprawdę, to i tak tylko to ma znaczenie, jak ten film jest zrobiny i co na nim widać. FullHD, 4K czy 8K nic to nie zmieni :wink:
stachmuszel
31-01-2018, 13:17
Powiem krotko: warto wejść w 4K. Obrazek jest po prostu lepszy. Nawet jeżeli nie ma na czy go oglądać natywnie, to i tak widać różnice miedzy FullHD a przeskalowanym do FullHD UHD. Obróbka 4K wymaga inwestycji: kamera/aparat, komputer, oprogramowanie, dyski, ekran. Tak naprawdę, to i tak tylko to ma znaczenie, jak ten film jest zrobiny i co na nim widać. FullHD, 4K czy 8K nic to nie zmieni :wink:
Pawełku, Sony RX10 mk1 robi dokładnie to co piszesz, ale już wewnątrz aparatu, gdzie wewnętrzna architektura jest nawet 5K (odczyt z każdego pixela matrycy), przeskalowywane jest to później do FullHD.
Ale robi to dlatego że nie jest w stanie zapisać dobrej jakości 4K, rozdzielczość matryc już dawno jest ponad to co wymaga 4K ale cała reszta żeby sensownie działała w aparacie to dopiero ostatnie lata, a i tak czeto są słabe efekty.
Pawełku, Sony RX10 mk1 robi dokładnie to co piszesz, ale już wewnątrz aparatu, gdzie wewnętrzna architektura jest nawet 5K (odczyt z każdego pixela matrycy), przeskalowywane jest to później do FullHD.
Wspaniale (żartuję). Jeżeli możesz zostać przy natywnym 4K, to warto to zrobić. Skalowanie ma sens jeżeli nie ma innego wyjścia: ograniczenia wielkości pliku lub brak sprzętu do oglądania w 4K.
stachmuszel
31-01-2018, 13:41
No nie mogę zostać przy natywnym 4K, bo aparat na wyjściu ma "tylko" FullHD, ale przeskalowywane w dół z 5K.
Domyśliłem się :wink: I tutaj właśnie zaczynają się wydatki.
stachmuszel
31-01-2018, 15:28
Domyśliłem się :wink: I tutaj właśnie zaczynają się wydatki.
Ot, meritum, czy warto mi wchodzić w te wydatki przy incydentalnym kręceniu filmów.
Dla mnie tak. Foto i wideo moje hobby. Czy wydatki związane z przejściem na 4K są dla Ciebie tego warte, to już musisz sam zadecydować. Rożnicą w jakości jest.
FullHD na ten czas będzie super. 4K jest rewelacyjne ale to jeszcze kwestia przyszłości.
Adam Rimbaud
17-03-2018, 22:34
Film to nie tylko rozdzielczość, ale też kodeki, bitrate etc. Co po 4k, które jest skompresowane tak, że patrzeć się nie da. Zazwyczaj aparaty/kamery amatorskie 4k bardziej kompresują niż FHD, nieporporcjonalnie mały wzrost bitrate w stosunku do rozdzielczości, niża rozpiętość tonalna etc. Raczej bym szedł w FHD. Dobre 4k kosztuje za dużo i na okazjonalne zabawy szkoda $. Chyba że wygrałeś w totka ;)
OVERDRIVE
20-11-2018, 00:15
Witam wszystkich. Jestem na Waszym forum od kilku minut i potrzebuję konkretnej porady. Od kilku dni jestem posiadaczem coolpix`a P1000. Nie zdawałem sobie sprawy ile problemów przyniesie mi kupno do niego kabla hdmi. Po przeczytaniu kilkunastu recenzji o wyborze kabla zgłupiałem całkiem. Może znacie jakieś linki, propozycje do zakupu dobrego kabla hdmi, który będzie kompatybilny do oglądania filmów 4k na telewizorze. Z góry dziękuję za zainteresowanie i odpowiedz.
8)
Wydaje mi się że 4K jest bardzo przydatne w czasie posprodukcji. Przynosi korzyści chociażby przy kadrowaniu, kiedy na końcu wypuszcza się FullHD z programu.