PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Londyn nocą

robank
08-01-2018, 03:49
Witam ,
wiem, że widoczek oklepany ale poszedłem wczoraj na mały spacerek wzdłuż Tamizy ale niestety, było tak strasznie zimno, że nie miałem ochoty na szukanie kadru ale też nie chciałem na "pusto" wracać więc w sumie zrobiłem tylko te dwa kadry, które daję Wam koledzy do zlinczowania :-)

1.
3184

2.
3185

jurkarol
08-01-2018, 10:33
masz więcej? bo te zupełnie nie robią wrażenia. a most ku katedrze zasłania jej wieżę

robank
08-01-2018, 11:13
No niestety , tak jak pisałem było cholernie zimno a w dodatku zmarnowałem z 20 min na Millenium próbując zrobić zdjęcie ale wibracje przechodniów były tak duże że nie dało się zrobić ostrego zdjęcia

Kojocisko
08-01-2018, 11:16
Ja jestem prosty - mnie się podobają. Oczywiście chyba nie są wybitne, ale przyjemnie się ogląda. Co więcej przeczytałem twój post i wiem, że nie ma więcej kadrów.

frogi
08-01-2018, 11:23
Mnie obrazki się podobają, jedynie to czarne niebo nie bardzo, można by się pokusić o zrobienie ich odrobinę wcześniej tak aby było troszke tego światła tam widać ;)

Nbogdan
08-01-2018, 11:40
Dyskusja w pełni to i ja wtrącę swoje 3 grosze ;-)
Do dwójki w sumie nie mam zastrzeżeń,
Co do jedynki, kadrowo jakoś ten most mi ciąży, cały czas się gapię na niego.
Pasowałoby piony wyprostować, i trochę wyszło jakieś halo i szum, zwłaszcza wokół kopuły.

robank
08-01-2018, 11:58
i trochę wyszło jakieś halo i szum, zwłaszcza wokół kopuły.
nie wiem czy myślimy o tym samym jest to odbite światło na kopule od reflektorów ją oświetlających, co do prostowania masz rację , co do mostu, pisałem wyżej, że próbowałem zrobić zdjęcie katedry z millenium ale jest to lekka konstrukcja i strasznie wibrował że mocny statyw, mirror up czy zdalny wyzwalacz, nic nie pomogło

2pompony
08-01-2018, 13:04
1. Nie wiedziałem, że ta kładka od strony Tate jest tak mocno oświetlona - rzeczywiście jest na zdjęciu ciężkawa, choć może to efekt długiej ekspozycji. Na szczęście kopuła św Pawła ładnie przeważa. Ekspozycyjnie nie ma się czego czepić, może przyciemniłbym lekko kładkę, ale to już w zasadzie jako ostatnie muśnięcie. CO do efektu halo dookoła kopuły, to chyba jest to raczej podświetlenie z dołu lekko rozpraszające się w powietrzu, a przynajmniej tak mi się wydaje.

Kadrowo to wolałbym żeby autor poszedł sobie ze dwadzieścia, trzydzieści kroków w prawo nadbrzeżem i dopiero stamtąd zrobił zdjęcie - wyszłoby wtedy bardziej panoramiczniebyłoby więcej kłądki bardziej poprzecznie - a co za tym idzie kopuła ładniej by górowała nad kładką, ale to są moje gusta, ja takie kadry wolę.

Podoba mi się pomimo podniesienia obiektywu nieco w górę, z powodu czego piony nie są pionowe do końca, ale jeśli się walą, to przynajmniej leciutko.

2. Co do dwójki, to już mam większe pretensje - cały czas podkreślając, że to są niuase a nie braki dyskwalifikujące zdjęcie. Otóż tu widzę nacisk położony na rzece i podświetlanych przęsłach, a City tonie w niejakim mroku. Dla zabawy położyłem nacisk na City gasząc nieco most i bardziej rzekę i moim zdaniem wyszło lepiej. Okazuje się, że nawet gwiazdy się pojawiły! :)

To zdjęcie też mi się podoba.

PS
Widzę, że tak długo się bawiłem z odpowiedzią, że już padło wyjaśnienie o promieniach dookoła kopuły.

robank
08-01-2018, 13:27
2pompony dziękuje za konstruktywną krytykę, zajmę się dzisiaj jeszcze raz 2-ką

p.s.

czy tylko mi się wydaje czy najwięcej mało konstruktywnej krytyki maja ci którzy najmniej dają pod krytykę ?

robank
08-01-2018, 16:53
2. Co do dwójki, to już mam większe pretensje - cały czas podkreślając, że to są niuase a nie braki dyskwalifikujące zdjęcie. Otóż tu widzę nacisk położony na rzece i podświetlanych przęsłach, a City tonie w niejakim mroku. Dla zabawy położyłem nacisk na City gasząc nieco most i bardziej rzekę i moim zdaniem wyszło lepiej. Okazuje się, że nawet gwiazdy się pojawiły! :)

usiadłem na chwilkę do 2-ki no i to wyczarowałem :-)

3211

frogi
08-01-2018, 18:26
Moim zdaniem nic z tego lepszego nie wyszło, brakuje na tym zdjęciu przede wszystkim jaśniejszego nieba i obróbka tego nie poprawiła. Bardziej podobały mi się te kontrasty w pierwszej wersji ;)

Assire
08-01-2018, 19:59
Z wyciągniętym niebem zrobiło się szarawo, a kompresja obrazka dołożyła swoje 3 grosze. Ogólnie najlepszy efekt by wyszedł gdyby zrobić to zdjęcie po prostu wcześniej, zanim niebo stało się czarną plamą.

2pompony
08-01-2018, 20:12
Ciężkie życie, jak widzisz Autorze - nie ma tak, ze wszystkim dogodzisz... :)

Mnie bardziej podoba się wersja dwa, bo city nabrało blasku - a poprzednio niknęło w mroku i było jakby zgaszone. W ogóle ja lubię zdjęcia z blaskiem (każde - dzienne, nocne), a już nocne zdjęcie nowej architektury miast (skyline) bez blasku jest dla mnie dyskwalifikujące - stąd zwrócona uwaga. Co prawda 'za dużo' mam jeszcze rzeki, która w kadrze jest mocno oświetlona i przez to stanowi że tak powiem konkurencję dla city - ale ogólnie kierunek jest dobry. I nawet gwiazdy wyszły! :)

Słowem - jak dla mnie idziesz w dobrym kierunku, tylko może troszkę za mało odważnie.

Żeby długo nei opowiadać (na takiej animacji widać, gdzie idzie, lub gdzie ma iść uwaga: na city, nie na rzekę):

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/01/esn5lg-1.jpg
źródło (http://i63.tinypic.com/esn5lg.jpg)

To małe zdjątko to gif (maximum 256 kolorów), więc nie patrz na kolory, tylko na jasności. Jeśli chcesz, żeby zniknęło, to napisz albo do mnie - usunę z serwera, albo do moda, to wyedytuje posta i usunie.

robank
08-01-2018, 20:23
no nie ma łatwo :-)
ale muszę powiedzieć, że mi osobiście bardziej pasuje Twoja wersja, chociaż ja w poprawce i tak mało zaciemniłem dół

2pompony
09-01-2018, 03:30
muszę powiedzieć, że mi osobiście bardziej pasuje Twoja wersja, chociaż ja w poprawce i tak mało zaciemniłem dół

Może dlatego, że Ty obróbkę zrobiłeś tylko na 3 palce (jak Kargul, który na trzi palci zaorał miedzę Pawlakowi), a ja zrobiłem od razu na cały krok. :) Ale co tam! To przecież tylko ćwiczenia, więc pozwól sobie na nieco większy rozmach. Ja wiem, że przesada bywa szkodliwa, ale tu akurat mogłeś sobie poczynać odważniej - wtedy Twoja wersja podobałaby Ci się równie albo więcej niż moja.

Z uwag, jakie mi się rzucają - nei bój się lekkiego rozjaśnienia nieba wokół wieżowców! To jest miasto, tam jest życie, ruch uliczny i powietrze (choć czystsze niż w Krakowie) ale dalekie od kryształu... Po prostu w miastach światło powoduje łunę, to jest to słynne light pollution, więc gdyby go nei było na zdjęciu, świadczyłoby to o tym, ze matryca Ci szwankuje. Tak naprawdę zdarzyło mi się być tylko w jednym jedynym mieście, gdzie tego efektu nie było (i nie był to Londyn), więc tym się akurat nie ma co przejmować.

robank
09-01-2018, 18:16
2pompony Naprawdę wielkie dzięki za wszelkie porady....masz u mnie duże piwo :-)