Zobacz pełną wersję : Telewizor
jarekf34
02-12-2017, 21:29
Jak w tytule, stary LCD się kończy powoli więc czas na nowy :) I tu pytanie do Was.
Tym razem jestem zainteresowany czymś co poza ładnym obrazem pozwoli mi się cieszyć w pełni z przeglądarki internetowej, szczególnie oglądanie filmów, seriali przez moją żonkę :)
Czytałem trochę na temat przeglądarek i niby nie jest tak pięknie jak się myśli :)
Na pewno ktoś z Was to przechodził i ma większe pojęcie ode mnie :)
Przekątna jaka mnie interesuje to tak 50-55 cali.
Pomożecie, doradzicie ? :)
Rafał_Sz
04-12-2017, 15:04
Ja bym poczekał jeszcze na spadek cen OLED (nie mylić z LED bo takie nie istnieją). Sam jestem w podobnej sytuacji. Technologia LCD doszła do ściany i niczego lepszego już nie wymyślą. ;)
Kolega zakupił chromecasta do TV, to też jakieś rozwiązanie. Wówczas możesz skupić się tylko na zakupie TV.
Rafał_Sz
04-12-2017, 16:13
Właśnie, zapomniałem o Chromecast. Mam wersję drugą, bardzo polecam. W duecie ze smartfonem czy tabletem bije to na głowę wszelkie "smart TV".
jarekf34
04-12-2017, 20:31
O proszę... o tym nawet nie słyszałem, zaraz się poczyta :) Dziękować.
jarekf34
04-12-2017, 21:45
No i muszę przyznać, że fajne to maleństwo :)
Z tego co widzę jest już nawet nowsza wersja Chromecast Ultra, tylko cenowo trochę więcej.
Muszę to przemyśleć bo jak to moshica pisze... wówczas można skupić się tylko na zakupie TV :)
Podłączę się pod wątek ;)
Rodzice szukają TV 50-55" w cenie do 3,5K zł...
Macie jakieś sugestie na co patrzeć a co omijać szerokim łukiem?
No i muszę przyznać, że fajne to maleństwo :)
Z tego co widzę jest już nawet nowsza wersja Chromecast Ultra, tylko cenowo trochę więcej.
Muszę to przemyśleć bo jak to moshica pisze... wówczas można skupić się tylko na zakupie TV :)
Tylko jak kupujesz TV to w pakiecie dostajesz to całe smart, lepsze lub gorsze.
Popatrz na tv sony na android tv. Bardzo fajnie to działa. Zepniesz z nim tel, tablet itp. Zamiast wklepywania czegoś przez klawiaturę, w pilocie masz mikrofon. Mówisz i masz, działa to zadziwiająco dobrze. Zero zwisów, problemów itp.
Teraz fajna opcja to "tv box" gdzie mamy androida 7.0 z pełnią zalet, wszelkie wejścia i wyjścia, kosztuje to 30-40$, do tego fajne piloty/klawiatury.
Co do TV to nie brałbym nic innego jak dobry OLED, cena/jakość najlepsza u LG, ewentualnie QLED od Samsunga bo robi wrażenie niesamowite i zmieścisz się w budżecie.
Rafał_Sz
05-12-2017, 10:58
Chromecast nie jest ani "smart tv", ani donglem do streamingu. To jest jeszcze coś innego i na innej zasadzie działa. Sam w sobie jest w zasadzie bezużyteczny, ale w połączeniu ze smartfonem czy tabletem, odpowiednimi aplikacjami i google home staje się potężnym, superłatwym w obsłudze ustrojstwem. W TV mam samsungowy smart, ale on do CC nie ma nawet podejścia w kwestii prędkości i możliwości. Do tego smart TV jest zamkniętą dość mocno architekturą. Chromecatowe apki natomiast rodzą się jakby wprowadzono dla nich 5000+. ;)
Co do TV to nie brałbym nic innego jak dobry OLED, cena/jakość najlepsza u LG, ewentualnie QLED od Samsunga bo robi wrażenie niesamowite i zmieścisz się w budżecie.
No właśnie o jakim budżecie mówimy?
jarekf34
05-12-2017, 21:23
No właśnie o jakim budżecie mówimy?
Budżet powiedzmy ok 3 tyś, ale jak trzeba będzie to i 4 tyś się znajdą :)
Czytam właśnie sobie o tym TV BOX-ie i w sumie też ciekawe maleństwo :) Chodzi mi o to, żeby w miarę w pełni można było sobie surfować na necie i tak jak pisałem, bez problemu oglądać filmy, seriale itd.
Tylko nie patrz na starocie, to ma być nowa konstrukcja z androidem 7.0 i wyjścia jakie potrzebujesz, kosztuje to ~30$, z wifi cioteczkę drożej.
QLED Samsung lub OLED LG, nie ma wiele do szukania jeśli chodzi o maksimum jakości w jak najniższej cenie.
Budżet powiedzmy ok 3 tyś, ale jak trzeba będzie to i 4 tyś się znajdą :)
I co 3-4 tys za OLED 55???
Rafał_Sz
06-12-2017, 00:08
Jak jest już tak tanio to wezmę 3. ;)
50" od 5000zł za OLED LG, taniej póki co nie da rady u nas, zagraniczne promocje są lepsze ale zakup TV tak średnio widzę wysyłkowo.
jarekf34
06-12-2017, 23:15
Jak jest już tak tanio to wezmę 3. ;)
A czy ja pisząc ten wątek napisałem coś, że w tej kwocie ma być OLED bądź QLED ?????????
Wysrtarczy się cofnąć i przeczytać o co mi chodziło (jestem zainteresowany czymś co poza ładnym obrazem pozwoli mi się cieszyć w pełni z przeglądarki internetowej, szczególnie oglądanie filmów, seriali przez moją żonkę ) No ale cóż... standard :(
Proszę o poradę a nie jakieś durne komentarze... Jak jest już tak tanio to wezmę 3 ...
I weź tu się dowiedz czegoś :( :)
Rafał_Sz
06-12-2017, 23:34
Ty się tak nie denerwuj bo Ci kontrast dynamiczny spadnie. XD
jarekf34
06-12-2017, 23:38
Ty się tak nie denerwuj bo Ci kontrast dynamiczny spadnie. XD
No cóż... takich odpowiedzi można się ostatnio spodziewać na Nikoniarzach i to od samego moderatora :( PODZIĘKOWAŁ
Rafał_Sz
07-12-2017, 00:21
Myślałem, że zrozumiesz. Napiszę dosadniej. Wszystkie obecne lcd to jeden szajs. Podkrecony do granic absurdu marketing, raty 0% i wymyślanie koła na nowo. Samsung, LG, Sony, Panasonic. Cokolwiek kupisz bedziesz zadowolony jeśli tylko zaakceptujesz wady i zalety LCD. Jednak swobodne korzystanie z netu we wszystkich "smart" to pomyłka. Jedyne co się jako tako sprawdza to udostepnianie niektorych mediów z urządzeń przenośnych czy korzystanie z zaimplementowanych odwarzaczy strumieniowych lub z pamięci masowych.
nową jakością jest OLED, ale na tą technologię jest jeszcze za wcześnie.
No ale cóż... standard :(
Proszę o poradę a nie jakieś durne komentarze...[COLOR="#FF8C00"]
Wystarczy się cofnąć i przeczytać chociażby o sony na androidzie 7.0 (opera działa całkiem całkiem). Budżet 3500-4500 w zależności od modelu i wielkości.
Wystarczy też wyciągnąć wnioski, chociażby takie, że kolega zasugerował oled lg za 5 tys + dostawkę chrome, co ma sens, mino że nieco drożej wychodzi.
Wystarczyło samodzielnie zagłębić się w rzucone tu propozycję.
Wystarczyło też bardziej precyzyjnie określić wymagania, a nie mieć jeszcze pretensję do wszystkich wokoło.
Standard rzec by można obecnych czasów.
Bez odbioru.