Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : ULTRABOUNCE czy Stofen OM-c

shaddixx
07-06-2007, 20:12
Mam na oku dwie aukcje. Jedna naszego znajomego:
http://allegro.pl/item203265276_negatyw_dyfuzor_ultrabounce_lumiques t_f_v_.html
oraz taka:
http://allegro.pl/item202227637_stofen_dyfuzor_om_c_canon_380ex_sigm a_ef_500_inne.html

Pytanie sie tyczy tego pierwszego dyfuzorka. Sa jakies realne przewagi nad "standardowym"?

markB
08-06-2007, 15:27
Dla mnie dyfuzor Lumiquesta (tak jak i wiele innych produktów tej firmy) ma jedną wadę: trzeba na stałe przylepić do lampy rzepy. Potem niemiłosiernie haczą się w torbie.

Gerpi
08-06-2007, 23:41
Nie znam tego produktu,ale bawiłem się produktem tej samej firmy,ktory wygląda tak :
http://allegro.pl/item201974358_nasadka_promax_mini_softbox_do_kazde j_lampy_f_vat.html
I powiem szczerze,że to wyśmienita sprawa. Do tej pory miałem problemy z przepaleniami jako ,że D50 chyba średnio współpracuje z SB800 (proszę mnie poprawić jeśli się mylę) natomiast z softboxem ciężko coś przepalić.
Sam sobie to mam zamiar kupić mimo,że tanie nie jest jak na kawałek tworzywa.

Ciekawi mnie też czy koledzy stofena używają do odbijania od sufitu czy światło odbite już nie wymaga zmiękczenia.

asaszorju
09-06-2007, 12:15
markB napisal:
'Dla mnie dyfuzor Lumiquesta (tak jak i wiele innych produktów tej firmy) ma jedną wadę: trzeba na stałe przylepić do lampy rzepy. Potem niemiłosiernie haczą się w torbie.'

Mozna kupic specjalny pasek - Cinich Strap, ktory mozna uzyc do przymocowania akcesoriow Lumiquesta na lampie bez przyklejania rzepow. To taki pasek z rzepem z jednej i guma z drugiej strony, przycinasz to na odpowiednia dlugosc, owijasz wokol lampy i gotowe, mozesz mocowac swoj dyfuzor lub co tam masz. markB, jestes z poznania wiec mozesz taki pasek dostac u dystrybutora produktow Lumiquesta, Sto-Fena i innych na Mylnej 25.
Ja osbiscie uzywam tego paska z Pocket Bouncerem i polecam i jedno i drugie.

Pozdrawiam.

puchbeary
09-06-2007, 12:48
Do tej pory miałem problemy z przepaleniami jako ,że D50 chyba średnio współpracuje z SB800 (proszę mnie poprawić jeśli się mylę)
Niestety masz rację - mam to samo. :(

Ciekawi mnie też czy koledzy stofena używają do odbijania od sufitu czy światło odbite już nie wymaga zmiękczenia.
W sufit bez dyfuzora.

markB
13-06-2007, 15:24
Mozna kupic specjalny pasek - Cinich Strap, ktory mozna uzyc do przymocowania akcesoriow Lumiquesta na lampie bez przyklejania rzepow. To taki pasek z rzepem z jednej i guma z drugiej strony, przycinasz to na odpowiednia dlugosc, owijasz wokol lampy i gotowe, mozesz mocowac swoj dyfuzor lub co tam masz. markB, jestes z poznania wiec mozesz taki pasek dostac u dystrybutora produktow Lumiquesta, Sto-Fena i innych na Mylnej 25.
Ja osbiscie uzywam tego paska z Pocket Bouncerem i polecam i jedno i drugie.

Pozdrawiam.

Dzięki za info. Byłem w nieświadomości, bo w momencie kiedy kilkanaście lat temu kupowałem odbłyśnik Lumiquesta takiego czegoś nie było. Po niemiłych przygodach z rzepami w torbie mocowałem go do lampy szeroką recepturką. Może się skuszę na ten pasek.

Radosso
13-06-2007, 15:52
ja mam plasik, i jest super. Te rzepy?
eeee

elanek
14-06-2007, 12:04
Mam ten drugi, chyba bardziej funkcjonalny, z pierwszym bawiłem się canonkiem qmpla, nie podoba mi sie. Na boki ładniej ze Stofena idzie.

shaddixx
14-06-2007, 13:41
Wiec Ok. Zamowiłem OM-C Stofena. Dzieki za info.