PDA

Zobacz pełną wersję : problem F - -

Hedonista00
07-06-2007, 07:36
Jestem zielony i proszę o pomoc. Mam D80 z kitem 18-135 w trakcie robienia zdjęć nagle się wiesza i wyświetla się F - - po ruszeniu obiektywem wszystko wraca do normy aż do następnego razu. Czy jest na to jakaś rada a może to usterka fabryczna?

Fenek
07-06-2007, 09:36
Spróbuj przeczyścić styki obiektywu lub w body. F-- oznacza że korpus traci kontakt z CPU szkła.

maniek0
07-06-2007, 09:51
Maxymalnie dokręcasz obiektyw ?

Hedonista00
08-06-2007, 06:24
:-D Dziękuje za odpowiedzi. Obiekty dokręcam na maxa, przeczysze styki może zadziała.

Hedonista00
13-06-2007, 20:02
Przeczyszczenie styków dało efekt pozytywny, jest OK. Bardzo dziękuje za pomoc.

wkiniorski
13-06-2007, 21:12
Mam podobny problem z moim 18-135. Też mi na forum poradzono przeczyszczenie styków. Pomogło na kilka dni. Ale dziś znowu pojawił się błąd F--. Co prawda tylko raz, ale to odrobinę denerwuje. Obiektyw mam na gwarancji i nie wiem, czy nie zanieść go do serwisu. Ale jak się naczytałem o serwisie Nikona i jego błyskawicznej i skutecznej reakcji, to mam obawy, czy zajmą się takim problemem. Czekam, aż wada się powiększy, to może się zdecyduję na serwis.

Hedonista00
13-06-2007, 21:46
:( To mnie kolego w depreche wpędzasz. Miejmy nadzieję że to minie, u mnie się ponwine jeszcze nie pokazało.Pozdrawiam

Radosso
13-06-2007, 21:49
Nie jesteś zielony, jesteś różowy, nie pękaj, taka karnacja, mam identyczną. Apropoze rozpoznawiania kolorów to już nie poradze. Apropoze problemu, to te styki... jak pomaga, to dobrze. Nie wiem jak tam w D80, bo mam D70s, ale u mnie przysłona zawsze musi być skręcona na max, żeby się szkło z body komunikowało.

Prorok78
13-06-2007, 22:07
We wszystkich szklach D tak jest - tzn przyslona na max wartosc i najczesciej mozna ja tak zablokowac takim malym wihajstrem :) w przeciwnym wypadku jeslitroszke nawet ruszysz pierscieniem przyslony to puszka wyswietli wlasnie F-- ..

wkiniorski
14-06-2007, 08:44
Nie jesteś zielony, jesteś różowy, nie pękaj, taka karnacja, mam identyczną. Apropoze rozpoznawiania kolorów to już nie poradze. Apropoze problemu, to te styki... jak pomaga, to dobrze. Nie wiem jak tam w D80, bo mam D70s, ale u mnie przysłona zawsze musi być skręcona na max, żeby się szkło z body komunikowało.
Mam pytanie odnośnie zablokowania przysłony na maxa. Mój Nikkor do AF-S 18-135 (i ma błąd F--), tak, że nie ma pierścienia przysłony. W moim wypadku pozostaje tylko rozpalenie ogniska odpędzającego "złe moce". Może ktoś ma lepszy pomysł.

wkiniorski
14-06-2007, 08:49
We wszystkich szklach D tak jest - tzn przyslona na max wartosc i najczesciej mozna ja tak zablokowac takim malym wihajstrem :) w przeciwnym wypadku jeslitroszke nawet ruszysz pierscieniem przyslony to puszka wyswietli wlasnie F-- ..
Mam pytanie, czy da się coś zrobić z AF-S 18-135, bo to obiektyw G, bez pierścienia przysłony.

Prorok78
14-06-2007, 09:04
tak jak pisali oprzednicy - skoro masz szkielko G - bez pierscienia przyslonyto podczyscic styki a jak nie pomoze to serwis :( tylko zastanawialbym sie nad tym czy szklo czy puszke do serwisu (w puszce tez masz styki)... zalezy jak to wyglada z innymi obiektywami...

wkiniorski
14-06-2007, 09:06
tak jak pisali oprzednicy - skoro masz szkielko G - bez pierscienia przyslonyto podczyscic styki a jak nie pomoze to serwis :( tylko zastanawialbym sie nad tym czy szklo czy puszke do serwisu (w puszce tez masz styki)... zalezy jak to wyglada z innymi obiektywami...
Mam drugi obiektyw 18-55 i jest OK. Dlatego myślę, że to obiektyw.

Zink
14-06-2007, 10:01
Oj, kiepsko prorokujesz :D.
Jak przysłona nie jest dokręcona, to wyświetla się FEE, a nie F--. Dzięki temu można łatwo rozpoznać gdzie jest problem. I jest tak we wszystkich szkłach AF, nie tylko tych z D.

Prorok78
14-06-2007, 11:05
ehh za wczesnie wstalem :( oczywiscie masz racje :) - pomylily mi sei te 'efy':)

Radosso
14-06-2007, 14:41
Oj, kiepsko prorokujesz :D.
Jak przysłona nie jest dokręcona, to wyświetla się FEE, a nie F--. Dzięki temu można łatwo rozpoznać gdzie jest problem. I jest tak we wszystkich szkłach AF, nie tylko tych z D.

co zresztą można logicznie wytłumaczyć. Jeśli odczepisz szkło, wyświetla się właśnie F--, bo styki, sie nie stykają :)

Jacek5001
14-06-2007, 15:55
Na wstępie chciałem się przywitać -:) bo jest to mój pierwszy post. Czytam od kilku tygodni forum i przymierzam się do zakupu D80 z kitem 18-70 mam pytanie w tym temacie.. czy również w tym zestawie wyskakuje błąd F--.??

Fenek
14-06-2007, 16:01
Musiałbyś mieć pecha. Normalnie taki problem nie występuje. Zależy tylko, czy pech polega na zasyfionych stykach od nowości, czy na wadliwej elektronice obiektywu.

Prorok78
14-06-2007, 16:41
Na wstępie chciałem się przywitać -:) bo jest to mój pierwszy post. Czytam od kilku tygodni forum i przymierzam się do zakupu D80 z kitem 18-70 mam pytanie w tym temacie.. czy również w tym zestawie wyskakuje błąd F--.??

Witaj :) A czy jak ktos przebije kolo w aucie (obojetnie jakim) a Ty sie akurat zastanawiasz nad kupnem samochodu... to nie kupisz takiego samego bo'w tym wystepuje przebijanie kol'??:)
F-- lub fEE to po prostu bledy kontaktu szkla z puszka i nie ma tu nic do rzeczy jaka to puszka - po prostu walniete szklo lub pucha - w tym watku raczej szklo bo puszka dziala ok z innym szkielkiem.
Co do Twojego wyboru to po pierwsze 80-ka to zacny aparat o bardzo duzych mozliwosciach a po drugie 18-70 to jeden z lepszych obiektywow kitowych jakie mozna kupic i bardzo chwalony tutaj...
Tak wiec nie pekaj - kupuj i rob fotki :) Powodzenia :)
Trzymam kciuki :)

Jacek5001
14-06-2007, 16:51
Prorok78 -
dzięki za wsparcie, i jak wspomniałeś do roboty... bo już nie mogę wytrzymać. Kupuję i dopiero uśmieszek na twarzy nie będzie schodził.!! Pozdrawiam.

Prorok78
14-06-2007, 17:02
Powodzenia :)!!! I nie daj sie wciagnac w manie testow i fotografowania tablic, paskow, bateryjek i innych takich ...:)

vegas
28-07-2008, 08:43
Panowie bardzo proszę o pomoc.Na wyświetlaczu blokada F= jak u kolegów wyżej.Posiadam D80 + tamron 17-50.Czy to walniete body czy może szkło?Z góry dziekuje i prosze o porade.

Zink
28-07-2008, 09:20
Panowie bardzo proszę o pomoc.Na wyświetlaczu blokada F= jak u kolegów wyżej.Posiadam D80 + tamron 17-50.Czy to walniete body czy może szkło?Z góry dziekuje i prosze o porade.
Skąd mamy wiedzieć czy body, czy szkło? Nie jesteśmy jasnowidzami :D
Podepnij inny obiektyw do aparatu, to się wszystko wyjaśni.
Może to być też wina zabrudzonych styków na bagnecie.

Fenek
28-07-2008, 17:18

A ten Tampon z silnikiem czy na śrubokręt?

ceicam
29-07-2008, 10:49
Muszę przyznać, że i ja doświadczyłem tego problemu, znajomy także. Niestety trzeba się z tym pogodzić i przy zakładaniu obiektywu zdecydowanie go skręcić w korpus - wtedy problem nie pojawi się. Tak niestety jest 18-135 to plastikowe badziewie, więc nie ma się co dziwić że coś nie styka nie kontaktuje. Nie chcecie mieć tego problemu? Kupcie szkło z metalowym bagnetem...

MYSZ
29-07-2008, 23:33
Ogólnie znana przypadłość 18-135, czyli plastikowy bagnet. Głupia rada :D unikać. Mam przeszło dwa lata 18-70 i w zyciu nie widziałem "Fee" z nim.

czepeq
04-08-2008, 14:10
na ostatniej imprezie jaką robiłem 2 razy w ciągu dnia wyskakiwał mi problem F--. Wtedy wystarczy wyłaczyć aparat i obiektyw lekko odkrecić i ponownie dokrecić. Cała operacja ok. 3 sekund więc dużo nie traciłem. Zaznacze że problem tylko z 18-55, z innymi szkłami działało. Wieczorem przetarłem styki i narazie wszystko gra;]

hominis
07-08-2008, 15:11
Nie wiem czy to nie sprawa w ogóle kitów D80 z 18-135mm ... mam ten sam problem ze stykiem korpus - obiektyw "F - -". Sprzęt mam kompletnie nowy i ... dość dziwnie wygląda, ze od początku coś nie styka.
Używałem jakiś czas Canona 400D i tam nigdy czegoś takiego nie miałem...
Nie wiem czy odesłanie sprzętu do serwisu coś by dało ... jak myślicie ?

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów / to mój pierwszy post na tym forum.

Leszek_P
07-11-2008, 11:16
czy ktos ma jakies doswiadczenia po naprawie tego niekontaktowania w serwisie Nikona
- oczywiscie poza przeczyszczeniem ktore pomaga na chwile ?

Moze jest mozliwosc np wstawienia metalowego mocowania - to przeciez jest zestandaryzowane?

Widac ze jest to niestety sprawa powszechna - u mnie rowniez to sie pojawia od roku.
a poza tym to jest na prawde niezly obiektyw spacerowy... ... no moze winietka niekonieczna...

asit
07-11-2008, 14:54
u mnie ten problem wystepowal z 18-200 wiec nie jestem pewien czy to wina 18-135. co do serwisu to nie wiem, ale u mnie to wystepowalo przez jakis miesiac, dwa, a po dokladnym przeczyszczeniu nie mialo juz miejsca wcale. przecierasz styki na obiektywie jak i w body?

Leszek_P
07-11-2008, 19:27
przecieralem styki juz wielokrotnie, pomaga tylko na krótko
a nie pamietam ani razu aby to wystepowalo w innych moich obiektywach z metalowym mocowaniem.
U Ciebie w 18-200 po prostu wystarczyło czyszczenie, a w naszych to wygląda na feler niestety powszechny.

Nikt nie zmieniał mocowania w obiektywie?

wkiniorski
08-11-2008, 19:28
Miałem taki problem z 18-135 i odesłałem go do serwisu przez sklep, w którym go kupiłem. Po miesiącu Nikon nawet nie potwierdził przesyłki. Tak, że skończyło się na tym, że sklep wziął problem na siebie w ramach gwarancji, a ja dopłaciłem do Nikkora 18-200 i już nie mam problemu z F--. Od ponad roku nie miałem nigdy tej przypadłości. Mimo, że do D40 szkiełko 18-200 jest odrobinę za ciężkie i może się coś poluzować. Nie wydaje mi się, że jest to sprawa body. W moim 18-135 mocowanie było luźne od samego początku, jakby źle spasowane. Wcześniej używałem kita 18-55, też plastikowy bagnet i nigdy nie miałem problemu. Ale bagnet był spasowany OK. Moim zdaniem jest to problem mocowania obiektywu 18-135.