PDA

Zobacz pełną wersję : Aparat na wyjazdy do 3k (dla amatora)

Strony : 1 [2]

Jurek Ż
07-12-2018, 16:13
Kaktus mi na czole wyrośnie jak kupisz te D7200 :D Podziwiam, że są tu jeszcze osoby mające ochotę na jakąkolwiek analizę i chęć zrozumienia... no ale powodzenia :)
Dho'ine, nie ograniczaj horyzontów, jest jeszcze x100s ;)

Powiem, że wolę wątpliwości dotyczące wyboru sprzętu od wpisów typu "kaktus na czole" itp. Nikt nikogo nie zmusza do uczestniczenia w tym wątku, a tego typu wpisy nie są ani mądre, ani zabawne.:razz:

PiKa
07-12-2018, 16:25
Czekamy na zdjęcie kaktusa na czole ;)

cybulski
07-12-2018, 16:46
No cena to był główny powód decyzji. Nie wiem czy to chwilowa promocja czy coś ale np. w Euro jest po ca. 3700zł samo body.

Jest to można powiedzieć sensowny upgrade do Sigmy. D90 pozostanie jako zapas, z którego pewnie już nidy nie skorzystasz gdy polubisz 7200.
Z drugiej strony body 7200 do małych nie należy wiec mobilności to tutaj nie zyskujesz ale są inne zalety.

nowart
07-12-2018, 16:50
Powiem, że wolę wątpliwości dotyczące wyboru sprzętu od wpisów typu "kaktus na czole" itp. Nikt nikogo nie zmusza do uczestniczenia w tym wątku, a tego typu wpisy nie są ani mądre, ani zabawne.:razz:Mnie bawią, Ciebie nie muszą, a kolegę, choćby sarkazmem trzeba jakoś zmusić do podjęcia decyzji bo się chłop na śmierć zamyśli [emoji6]

nikoniarz
07-12-2018, 17:11
Rozumeim ze wszyscy na forum się nie zastanawiają, mają na kupce odłożone kilka-kilkanaście tysi na hobby i jak przychodzi ochota to bez zastanowienia ciach i kupujemy.

Sęk w tym, że chcąc coś małego, mobilnego, sam wydałeś pieniądze bez zastanowienia na D7200. A jeśli to słuszny, przemyślany wybór, to chyba nie rozumiem wcześniejszych argumentów o wielkości (tzn. małości), że lustro odpada, że ma być 4K itd... Ja rozumiem, że nie masz rozeznania w bezlustrach, że nie wiesz jak to będzie... Ale czytając, zastanawiając się niewiele zmienisz- dalej wszystko będzie opierać się na domysłach. Póki nie kupisz i nie spróbujesz, to dalej będziesz pisał, że masz wątpliwości czy takie małe coś, pokroju DX80 może robić dobre fotki. Sam wchodziłem całkiem niedawno w bezlustro i też miałem wątpliwości, ale to co mogłem to wyczytałem, a resztę musiałem wypróbować na sobie- po miesiącu szukania informacji wybrałem, i nie żałuję. Problem z Twoim wyborem jest taki, że nie wiesz czego chcesz, a to czego oczekujesz nie zawsze idzie w parze. Nie dziwię się, że ludzie reagują jak reagują.

cybulski
07-12-2018, 17:45
A mnie się wydawało, że jeśli już ktoś natrzaskał tutaj 1k postów od 2011 to powinien co nieco już mieć rozeznania i to nie tylko w Nikonie. Przecież jesteśmy tak naprawdę wielosystemowym forum sprzętowym ze wskazanien na Nikona.
Bez urazy ale piszemy sobie luźno więc 500 wpisów w tą czy w tamtą w tym wątku nie ma aż takiego znaczenia. Jednak musisz przyznać Kolego Dho'ine (czy jakoś tak) że staramy sie dobrze doradzić i mamy kupę cierpliwości żebyś już w końcu coś wybrał i zaczął robić foty :)

- - - - kolejny post - - - - - -

Bo może się okazać że wystawimy Ci za niezdecydowanie, przymusowy bezwarunkowy rachunek w postaci piwa u Ciebie w Krakowie np. na Dolnych Młynach dla Wszystkich kolegów udzielających się z radami, bez możliwości odwołania się :)

Dho'ine
07-12-2018, 18:13
Już to wcześniej tłumaczyłem. Ale napiszę jeszcze raz. Chcialem cos małego i dobrego. Zacząłem badac rynek, czytać i męczyć Was tutaj. Ostatecznie wybrałem Lumixa Gx80 ale znalazlem tylko zestaw z większym obiektywem 14-42 a chcialem cos bardziej kompaktowego czyli 12-32. I potem przyszedł pomysł na nowe lustro. Pomysł ktory mam w głowie od dobrych dwoch lat. Za 2900 czyli niewiele wiecej niz chcialem dać moge mieć D7200. Świetną Sigmę już mam. Poświęcę wagę kosztem jakosci, ergonomii i przyjemnosci z używania lustra. Zobaczymy co bank powie na moj pomysł ale myślę że juz przy lustrze zostanę. Wszystkich angazujacych się w wątek przepraszam ze nie jestem krową i zmieniam zdanie.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

nikoniarz
07-12-2018, 18:28
przepraszam ze nie jestem krową i zmieniam zdanie.

To powiedzenie chyba wymyślili niezdecydowani. Ale nieistotne. Dla mnie istotne, że za 2900 + 1500 zł że sprzedazy obecnego sprzętu mogles mieć sprzęt i mały, i dobry jakościowo...

cybulski
07-12-2018, 18:33
A tak masz tylko dobry :)

epicure
07-12-2018, 18:58
Ostatecznie wybrałem Lumixa Gx80 ale znalazlem tylko zestaw z większym obiektywem 14-42 a chcialem cos bardziej kompaktowego czyli 12-32.

Wystarczyło kupić ten zestaw, opchnąć obiektyw i wyhaczyć gdzieś na Allegro tego 12-32 z drugiej ręki. No ale...

...potem przyszedł pomysł na nowe lustro.

Kolekcjoner
07-12-2018, 22:03
Poczekajmy, teraz cała nadzieja w banku :lol:.....

Dho'ine
10-12-2018, 13:47
Bank Was nie zawiódł i niestety jest odmowa, co dziwne bo mam o wiele mniej zaległości niż jeszcze np rok temu. Ale mniejsza o to. Stanęło na D7200 i tak zostanie ale będę polował na używany jak odłożę stosowną kwotę. Po tych wielkich dywagacjach i zastanawianiu się doszedłem do wniosku, że aparat potrzebuję nie tylko na wyjazdy ale też do innych zastosowań. Chyba za bardzo lubię robić lustrem, czuć że ma się coś w ręce, do tego lepszy wizjer, bateria i jakość Sigmy, bo nikt mi nie powie że bezlustro z ciemnym kitem (tak jak np w Lumixie 12-42) będzie lepszy jakościowo od D7200 ze wspomnianą Sigmą. A rozmiar może nie jest taki straszny. Dodatkowo zakup nowego lustra wcale nie przekreśla zakupu bezlustra jak będzie nadmiar gotówki.
Nie spodziewałem się że na tym forum lustro będzie mi tak odradzane na każdym kroku a wciskane bezlustro. Patrzyłem na bliźniaczy wątek i tam wytykano wady bezluster.

epicure
10-12-2018, 13:57
BNie spodziewałem się że na tym forum lustro będzie mi tak odradzane na każdym kroku a wciskane bezlustro. Patrzyłem na bliźniaczy wątek i tam wytykano wady bezluster.

Pewnie dlatego, że założyłeś wątek o tytule "Aparat na wyjazdy..." a nie "Mam 3 szkła i lampę i szukam puszki do kotletów".

Dho'ine
10-12-2018, 14:04
Wiem wiem, założenia były inne. Ale przynajmniej teraz wiem czego chcę i mniej więcej rozeznałem się temacie bezluster.

nikoniarz
10-12-2018, 14:04
Dho'ine, tak jak wspomnialem- po sprzedaży obecnego sprzętu mogles upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. Wystarczyło by na bezlustro i odpowiednie szkło.

waldek
10-12-2018, 14:10
...Nie spodziewałem się że na tym forum lustro będzie mi tak odradzane na każdym kroku a wciskane bezlustro...

To szczyt grzeczności.
Przez rok korzystać z rad innych i na koniec stwierdzić że coś Tobie wciskano.
Powodzenia przy następnym problemie.

Dho'ine
10-12-2018, 14:22
Dho'ine, tak jak wspomnialem- po sprzedaży obecnego sprzętu mogles upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. Wystarczyło by na bezlustro i odpowiednie szkło.

Problem był w tym że ostatecznie nie chciałem pozbywać się lustra, szkła itd., całego sprzętu, sprzedał bym wszystko, kupił bezlusterkowca i byłbym na niego skazany. Jak by nie przypasował to bym został z niczym. A przy wydatku rzędu 2,5-3 tys zakup D7200 stał się kuszący.
Póki co zakup odłożony w czasie, przejrzę wątek raz jeszcze na chłodno. Rady na pewno nie poszły w las. Może się zdarzyć tak że kupię bezlustro najpierw, bo szybciej odłożę te 1,5k. Tematy bezluster śledzę tu na bieżąco. Dziękowałem już wcześniej ale wszystkim niedocenionym dzięki raz jeszcze.

Edit: Forumowy kolego waldek, za długo już jestem na tym forum żeby czuć się jak intruz, temat to zwykła dyskusja i tyle. Sam nie raz pomagam młodszym pytającym na ile mi wiedza pozwala. Nie wiem skąd ten wyrzut.

nowart
10-12-2018, 15:07
Czekamy na zdjęcie kaktusa na czole ;)
...
18463

cybulski
10-12-2018, 15:27
Czyli jednak Bank nie zawiódł i na to liczył Kolekcjoner (http://forum.nikoniarze.pl/members/4826-Kolekcjoner) więc wątek idzie dalej :)

Czy ja wiem czy znięchęcaliśmy Ciebie do lustra ?
Skoro powiedziałeś, że chciałbyś jakieś małe bezlustereczko no to normalnie proponowaliśmy, ja np. swoje LX100 które próbuję sprzedać raczej w bardzo dobrej cenie (a bo musisz wiedzieć że do mojego LX100 jest przedłużona gwarancja do sierpnia 2020 wiec tak jakbyś kupował prawie nowe).

Musisz wiedzieć, że używam bezlusterkowców Fuji 2,5 roku. Ten system funkcjonuje u mnie równolegle z lustrami. Bowiem są sytuacje gdzie niezbyt nawet wypada aby pojawić sie z lustrzanką FF czy nawet po prostu z lustrznką (passe ? ;)), a tak mam tą swobodę że zawsze mogę mieć jakiś aparat przy sobie, gdy mam na to ochotę.
Gdy padają deszcze wezmę sobie xt1 i np. 23/2 a gdy nie pada i ma być "eregancko" to biorę X100F (no wybieram z szuflady niemal jak zegarki, zastanawiając sie który mi pasuje do garnituru i poszetki) i do zegarka właśnie .....

Wracając do sedna tematu - polecam LX100. :)

Bank Was nie zawiódł i niestety jest odmowa, co dziwne bo mam o wiele mniej zaległości niż jeszcze np rok temu. Ale mniejsza o to. Stanęło na D7200 i tak zostanie ale będę polował na używany jak odłożę stosowną kwotę. Po tych wielkich dywagacjach i zastanawianiu się doszedłem do wniosku, że aparat potrzebuję nie tylko na wyjazdy ale też do innych zastosowań. Chyba za bardzo lubię robić lustrem, czuć że ma się coś w ręce, do tego lepszy wizjer, bateria i jakość Sigmy, bo nikt mi nie powie że bezlustro z ciemnym kitem (tak jak np w Lumixie 12-42) będzie lepszy jakościowo od D7200 ze wspomnianą Sigmą. A rozmiar może nie jest taki straszny. Dodatkowo zakup nowego lustra wcale nie przekreśla zakupu bezlustra jak będzie nadmiar gotówki.
Nie spodziewałem się że na tym forum lustro będzie mi tak odradzane na każdym kroku a wciskane bezlustro. Patrzyłem na bliźniaczy wątek i tam wytykano wady bezluster.

- - - - kolejny post - - - - - -

Pewnie dlatego, że założyłeś wątek o tytule "Aparat na wyjazdy..." a nie "Mam 3 szkła i lampę i szukam puszki do kotletów".

ale jak sam wiesz, na wyjazdy ale i nie na wyjazdy ale sigma a szkoda sprzedać ale nie chcę sprzedać ale chcę mieć szybko i jasno a to drogo w bezlusterkach .... a może nie kupię a możę jednak kupię ...

a LX100 ciągle na Ciebie czeka :)

Dho'ine
10-12-2018, 16:12
Póki co mam chwilę bo organizuję fundusze. Chyba wszystko już zostało powiedziane i jakaś decyzja zapadnie ale z uwagi na szacunek do otrzymanych porad nie ośmielę się na dalsze dywagacje :) bo jeszcze bana dostanę :) Ale bezlustro nadal w głowie siedzi i chyba 1 decyzja była najlepsza, kupić jakąś używkę na próbę.

nikoniarz
10-12-2018, 16:19
Tylko musisz odpowiednio wybrać bezlustro. Bys później nie pisał, że są do bani tylko dlatego, że źle wybrałeś pod swoje potrzeby :D

cybulski
10-12-2018, 16:25
Tylko musisz odpowiednio wybrać bezlustro. Bys później nie pisał, że są do bani tylko dlatego, że źle wybrałeś pod swoje potrzeby :D

Wszyscy wybieramy to już będzie decyzja i odpowiedzialność zbiorowa :grin:

Kolekcjoner
10-12-2018, 20:11
Póki co mam chwilę bo organizuję fundusze. Chyba wszystko już zostało powiedziane i jakaś decyzja zapadnie ale z uwagi na szacunek do otrzymanych porad nie ośmielę się na dalsze dywagacje :) bo jeszcze bana dostanę :) Ale bezlustro nadal w głowie siedzi i chyba 1 decyzja była najlepsza, kupić jakąś używkę na próbę.
Bana - za co? Za to że zwiększasz ruch na forum ;)? Za to powinna być nagroda :lol:.
Ja bym na Twoim miejscu spróbował się dogadać z kimś kto ma bezlustro i sobie trochę nim pofocić. To najlepsze co można zrobić jak się nie jest pewnym.

Dho'ine
12-12-2018, 15:51
Żeby trochę zwiększyć ruch na forum to jeszcze trochę pomarudzę. Dostałem kubeł zimnej wody i w sumie to się z tego bardzo cieszę. Napaliłem się na tego D7200 jak szczerbaty na suchary i pod wpływem chwilowej emocji chciałem go zakupić na raty 0. Chyba bardzo chciałem nową zabawkę na święta. Na chłodno po kilku dniach wiem że jednak będę chciał spróbować bezlustra, tak jak pierwotnie planowałem. Nowe lustro wcale nie rozwiązało by moich hmmm problemów ? potrzeb? czy jak to nazwać. Poszukam jakiejś sensownej używki, jakis Lumix albo Fuji. Zacząłem się przyglądać temu Fujikowi X-T10, coś w takim stylu, rozmiarze jest ok. X-T20 już drogo wychodzi. Myślę że do 2 tys można już znaleźć sensownego używanego. Ale wszystko na spokojnie :) Niektórzy się wypisali z forum przeze mnie, niektórzy obrazili ale ważne że decyzję pooooowooooli są podejmowane :)

epicure
12-12-2018, 16:59
Poszukam jakiejś sensownej używki, jakis Lumix albo Fuji. Zacząłem się przyglądać temu Fujikowi X-T10...

No i to mnie się podoba! Bo właśnie sprzedaję :D

Dho'ine
12-12-2018, 17:13
Wiem ale muszę się nieco uzbroić w cierpliwość i zorganizować fundusze na to. Od nowego roku szybciej pójdzie bo finanse idą ku lepszemu. Z chęcią bym brał nawet teraz ale muszę chwilę poczekać.

cybulski
12-12-2018, 17:16
Wiem ale muszę się nieco uzbroić w cierpliwość i zorganizować fundusze na to. Od nowego roku szybciej pójdzie bo finanse idą ku lepszemu. Z chęcią bym brał nawet teraz ale muszę chwilę poczekać.

W temacie Fuji wal śmiało :) Zapraszamy do wątków Fuji do zadawania pytań, trochę ruchu długoterminowego nam się przyda.
Kolega Dho'ine byłby cennym nabytkiem, no taki samograj :)

wiehoo
16-12-2018, 17:19
cześć
tak sobie przeczytałem ten wątek,
i chciałem się podłączyć, też w sprawie wyboru aparatu,
z tym że posiadam już panasonica lx-100, oraz tz-80, postanowiłem dokupić coś z wymiennym obiektywem.
Mam na oku
SONY Alpha A6000 (ILCE-6000) + obiektyw 18-135 mm

Sony A7 (ILCE 7K) z ob. 28-70mm f/3.5-5.6
morze coś doradzicie , do krajobrazu i ogólnie
wiesław

Kolekcjoner
16-12-2018, 17:49
cześć
tak sobie przeczytałem ten wątek,
i chciałem się podłączyć, też w sprawie wyboru aparatu,
z tym że posiadam już panasonica lx-100, oraz tz-80, postanowiłem dokupić coś z wymiennym obiektywem.
Mam na oku
SONY Alpha A6000 (ILCE-6000) + obiektyw 18-135 mm

Sony A7 (ILCE 7K) z ob. 28-70mm f/3.5-5.6
morze coś doradzicie , do krajobrazu i ogólnie
wiesław

Wiesz A6000 był hitem kila lat temu. Teraz brak dotyku, taki sobie AF, przestarzały evf, kiepski kit - na tle konkurencji to już trochę przeżytek ;)...