PDA

Zobacz pełną wersję : kupuje dslr'a - d40 i bracketing

dame
06-06-2007, 13:42
Na poczatek przywitam sie - witajcie! To moj pierwszy post na tym forum :) Mam na imie Cezary, jestem studentem (nie ASP ani nic zwiazanego z fotografia) i mam 24 lata. Do tej pory pstrykałem amatorsko na różnych małpkach, ale po jakimś czasie zapragnąłem czegoś więcej niż to co oferują małpki i wkońcu stanąłem przed wyborem lustrzanki cyfrowej! :)

Aparat w drodze (agito.pl, obiektyw kitowy 18-55) a ja czytam i czytam ;) W wielu postach przewija sie kwestia tego, ze d40 nie ma "bracketing'u". Odkąd do tej pory strzelałem tylko małpkami, to nie miałem pojęcia że coś takiego wogóle istnieje ;) Poczytałem trochę (http://en.wikipedia.org/wiki/Bracketing) i tak się zastanawiam czy to naprawdę takie potrzebne?

O ile dobrze rozumiem zasadę, fajnie jest nastawić sobie wcześniej 4 różne ekspozycje a potem tylko strzelić serię zdjęć tego samego obiektu na różnych ustawieniach, bez wikłania się w menu. Ale czy to naprawdę takie ważne? Czy jest jakiś sposób żeby sobie radzić bez bracketingu?

Pytam, bo jestem raczej przekonany do D40, z tym że nie mogę się doczekać paczki i tak sobie rozważam :) a przez głupie święto w czwartek aparat przyjdzie dopiero w poniedziałek/wtorek :/

Brak bracketingu okazuje sie chyba najwieksza wada tego aparatu (chrzanie brak silniczka i VR w body, bo kupie do tego aparatu moze 1-2 obiektywy, za to dostaje body lzejsze i mniejsze) i chciałbym wiedzieć jak sobie z tym radzić :)

pozdrawiam

PS. Proszę o powstrzymanie się przed komentarzami typu "jak nie wiesz co to bracketing to po ch**ja kupujesz lustrzanke" i podobnymi. Tak wybrałem i koniec, moja sprawa. Trzymajmy się tematu i nie twórzmy flame'a :)

PS2. Zamówiłem z tym aparatem kartę pamięci (http://www.agito.pl/product/37727?cid=149) - mam nadzieje że będzie dość szybka do tego aparatu?

sokrates
06-06-2007, 13:54
jakbyś kiedyś chciał się pobawić w HDR to bez tego ciężko będzie zrobić 3 zdjęcia z różnymi ekspozycjami, tak aby nie poruszyć aparatu na statywie podczas zmian ustawień. w każdej innej sytuacji jakoś obejdziesz brak tej funkcji.

pn
06-06-2007, 13:58
Podejrzewam, ze w ogole nie bedzie Ci on (ten bracketing) do niczego potrzebny. A w razie trudnych warunkow rob RAWy i po sprawie.

Ewentualnie rozwaz Pentax K100d, rownie maly, ma lepszy obiektyw kitowy, bracketing, wstepne podnoszenie lustra, synchronizacje blysku z krotkimi czasami, stabilizacje ze wszystkimi obiektywami, 11 punktow AF z tego 9 krzyzowych, wiekszy i jasniejszy wizjer, dodatkowy wyswietlacz monochromatyczny, wygodn podglad glebii ostrosci, mozliwosc uzywania zwyklych baterii AA.

Zbigniew
06-06-2007, 13:58
Bracketing jest przydatny, ale bez niego też można żyć. Jeżeli nie robisz HDRów właśnie, to w sumie mało przyda Ci się. Jeżeli nie wiesz jak dobrać ekspozycję, to zawsze możesz ją skorygować już po zrobieniu zdjęcia i znowu pstryknąć, czyli mieć jakby manualny bracketing.

Zastanów się jednak nad brakiem silnika w body - to jest znaczny problem. Już nie będziesz miał obiektywu 50/1.8 z AFem, a kosztuje on 500zł. Trochę szkoda pozbawiać się tej możliwości.

sokrates
06-06-2007, 14:11
50 fajna jest w analogu - w cyfrze po przeliczeniu ogniskowa 75 daje mało uniwersalne szkło. Oczywiście jakości tego szkła nie neguję - potęga jest i basta. ja czekam na 35mm 1,8 z AF-S :-)

Zbigniew
06-06-2007, 14:17
50tka na cropie to jak dla mnie idealna portretówka do domu (taki portret amerykański się to zwie). A 30tka rzeczywiście bardziej uniwersalna, ale kosztuje (np. taka Sigma) już więcej.

A odnośnie małej użyteczności 50tki - http://picasaweb.google.com/zbigniew.piatek/CmentarzYdowskiNaWoli - wszystko (albo 90-kilka procent) z tego szkła :)

Valwit
06-06-2007, 14:22
jestem studentem (nie ASP ani nic zwiazanego z fotografia)

powiedz ze nie polonistyka :)

co do bracketingu: tak naprawde to malo kto tego uzywa, chyba ze do DRI/HDR. ale namiastke bracketingu masz jak zrobisz sobie 3 wywolania z nefa. efekt bedzie bardzo podobny.

dame
06-06-2007, 14:25
dzięki za odpowiedzi! :) Po szybkim doedukowaniu w zakresie HDR sądzę, że raczej nie będe korzystał z tej techniki :) Raczej zależy mi na zdjęciach w JPEG, żadziej w RAWach. Będę robił zdjęcia, których raczej nie będe edytował w Photoshopie.

ja czekam na 35mm 1,8 z AF-S

a kiedy będzie? I gdzie można zobaczyc plan nikona na wydawahtne szkła?

Ponowię pytanie - czy czy ta karta pamięci (http://www.agito.pl/product/37727?cid=149) wystarczy do moich potrzeb i aparatu?

dame
06-06-2007, 14:27
powiedz ze nie polonistyka

ekonomia ;)

generalnie dzięki za odpowiedzi, coraz bardziej się uświadczam w tym, że dokonałem dobrego wyboru aparatu :)

Kekacz
06-06-2007, 14:31
Ponowię pytanie - czy czy ta karta pamięci (http://www.agito.pl/product/37727?cid=149) wystarczy do moich potrzeb i aparatu?

Sądzę, że aż nadto. Pliki nawet w nefie to wielkosc ok 6 MB czyli ok 680 zdjec. A jpg w najlepszej jakosci to pewnei z 1200 sztuk. W dodatku karta jest szybka.

Vim_Woodenhands
06-06-2007, 14:33
Aparat w drodze (agito.pl, obiektyw kitowy 18-55) a ja czytam i czytam ;)
Moje gratulacje, myślę, że to naprawdę dobry wybór.

W wielu postach przewija sie kwestia tego, ze d40 nie ma "bracketing'u". Poczytałem trochę (http://en.wikipedia.org/wiki/Bracketing) i tak się zastanawiam czy to naprawdę takie potrzebne?
Może być użyteczne, ale w stosunkowo niewielu zastosowaniach (myślę o amatorskim zastosowaniu). Sam użyłem bracketingu tylko kilkukrotnie w fotografii wnętrz, żeby później stworzyć HDR-a. Na co dzień nie używam. Jestem pewien, że nie poczujesz braku bracketingu :-)

O ile dobrze rozumiem zasadę, fajnie jest nastawić sobie wcześniej 4 różne ekspozycje a potem tylko strzelić serię zdjęć tego samego obiektu na różnych ustawieniach, bez wikłania się w menu. Ale czy to naprawdę takie ważne? Czy jest jakiś sposób żeby sobie radzić bez bracketingu?
Generalnie ustawiasz sobie jakieś ustawienie ekspozycji, a puszka samodzielnie wykonuje 2-4 fotki modyfikując ekspozycję w górę i w dół o zadany krok (np. -0,3 EV, 0 EV, +0,3 EV). Myślę, że na razie przed Tobą radość odkrywania podstaw, np: co to jest EV :-)

Brak bracketingu okazuje sie chyba najwieksza wada tego aparatu (chrzanie brak silniczka i VR w body, bo kupie do tego aparatu moze 1-2 obiektywy, za to dostaje body lzejsze i mniejsze) i chciałbym wiedzieć jak sobie z tym radzić :)
Tylko dla fotografów lubiących dopieszczone krajobrazy i wnętrza na zdjęciach. W przyszłości największą wadą może być brak silniczka, ale jestem przekonany, że pojawią się nowe, fajne obiektywy z własnymi silnikami, a ceny nie będą kosmiczne (wolny rynek robi swoje). Więc: bez stresu.

PS2. Zamówiłem z tym aparatem kartę pamięci (http://www.agito.pl/product/37727?cid=149) - mam nadzieje że będzie dość szybka do tego aparatu?
Spoko, jak najbardziej.

sokrates
06-06-2007, 14:35
50tka na cropie to jak dla mnie idealna portretówka do domu (taki portret amerykański się to zwie). A 30tka rzeczywiście bardziej uniwersalna, ale kosztuje (np. taka Sigma) już więcej.

A odnośnie małej użyteczności 50tki - http://picasaweb.google.com/zbigniew.piatek/CmentarzYdowskiNaWoli - wszystko (albo 90-kilka procent) z tego szkła :)

może powinienem dopisać ... jak dla mnie :-)
Portretów robię malutko - a jak już to powyżej 100mm ogniskowa. (jak dla mnie - oczywiście)

dame
06-06-2007, 15:23
Moje gratulacje, myślę, że to naprawdę dobry wybór.

dzieki! :) Czytajac to forum, mozna czasem odniesc przeciwne wrazenie. Na poważnie rozważałem jeszcze Sony Alpha 100 (jak większość dslr'ów odpadł ze względu na wymiary i wagę) pentaxa 100d (mam małe przekonanie do tej marki, a gwoździem do trumny była ilość ofert obiektywów na allegro - ok 100 w stosunku do 500+ nikona) oraz nie-dslr canon s3 is, ale zdecydowałem że nie chcę kolejnej małpki.

Jestem pewien, że nie poczujesz braku bracketingu :-)

Bardzo fajnie mi to wytłumaczyliście! :) Cieszę się, że ta dyskusja jak do tej pory jest taka rzeczowa! :)

Generalnie ustawiasz sobie jakieś ustawienie ekspozycji, a puszka samodzielnie wykonuje 2-4 fotki modyfikując ekspozycję w górę i w dół o zadany krok (np. -0,3 EV, 0 EV, +0,3 EV). Myślę, że na razie przed Tobą radość odkrywania podstaw, np: co to jest EV :-)

dokładnie tak! Może akurat z EV już bawiłem się w małpkach - ale właśnie dlatego chciałem lustrzankę, żeby do takich funkcji dostęp był szybki, żebym nie musiał spędzać 0.5h przedzierając się przez menu i walcząc z kulawym/powolnym oprogramowaniem aparatów kompaktowych (nie-dslr).

Tylko dla fotografów lubiących dopieszczone krajobrazy i wnętrza na zdjęciach.

czyli pasjonatów:) ja narazie jestem amatorem, może kiedyś zostanę pasjonatem ;)

W przyszłości największą wadą może być brak silniczka, ale jestem przekonany, że pojawią się nowe, fajne obiektywy z własnymi silnikami, a ceny nie będą kosmiczne (wolny rynek robi swoje). Więc: bez stresu.

to super! Świetnie, że ktoś jednak potrafi spojrzeć trzeźwym okiem na tematykę dslr i powiedzieć coś oryginalnego/rzeczowego! Czytając inne wątki o D40 sporo osób, które nie strzelały z tego aparatu powtarzają tylko do znudzenia to co można przeczytać w każdym teście tego aparatu (fotopolis, dpreview, etc).

Tylko właśnie nie mogę się doszukać jakiegoś kalendarza wydawania obiektywów Nikon. Czy może jest tak że nic takiego nie ma i trzeba cierpliwie czekać (nie wiadomo na co)?

Jestem tu nowy i jeszcze nie bardzo się orientuję - gdzie można obejrzeć galerie zdjęć wykonanych d40 i innymi aparatami? Chodzi mi oczywiście o galerie użytkowników ;) Najlepiej z komentarzami

dame
06-06-2007, 15:32
może powinienem dopisać ... jak dla mnie :-)
Portretów robię malutko - a jak już to powyżej 100mm ogniskowa. (jak dla mnie - oczywiście)

dla mnie sprawa wyboru obiektywu narazie jest drugorzędna, bo mam o nich na tyle małe pojęcie że nic dobrego i tak bym nie wymyślił. Jak trochę pofocę to zobaczę, czego i czy wogóle mi czegoś brak ;)

dame
06-06-2007, 15:35
Acha - to tak przy okazji - w testach ani w opiniach praktycznie nikt nie wspomina o książce, na którą Nikon ogłosił promocję i dodaje do każdej D40 "Radość Fotografowania". Fajna jest? Nadaje się do czegoś? Fotopolis zachęca, ale czy naprawdę mi pomoże, czy lepiej jednak rozejrzeć się za serią z National Geographic?

fireboy
06-06-2007, 16:58
Nie wszędzie mają jeszcze te książki... Promocyjnie byłą wydawana na początku a teraz jeszcze można trafić... Fragmenty masz tu: http://www.nikond40.pl

enkipenki
06-06-2007, 17:22
Haj !!! Mam tę książkę, owszem jest ona fajnym dodatkiem do aparatu,- tym bardziej, że właśnie jest dedykowana do D40 (ido D80) - to takie rozszerzenie instrukcji obsługi :) ale za wiele się z niej nie dowiesz na temat techniki robienia fotek, wszystko ogólnikowo ale za to w przystępny sposób opisane :) , Pozdrawiam Aaaa mam nadzieję, ze załapałeś się na zwrot kasy od Nikona???? ja się troszkę pospieszyłem i nici :(

dame
06-06-2007, 18:42
nawet nie wiem czy sie zalapalem na zwrot kasy. Zamówiłem aparat w poniedziałek czyli 4 czerwca. Odbiorę w jednak w piątek (hurra!). Co do książki to w agito.pl poinformowali mnie że też taką dostanę - oczywiście uwierzę jak zobaczę, ale jestem dobrej myśli! :)

Co trzeba zrobić żeby dostać zwrot kasy od nikona?

A macie informacje gdzie można dostać serię national geographic? Jeśli ktoś z was ma to proszę o wiadomosc na PW.

pozdrawiam

ejek
06-06-2007, 20:37
nawet nie wiem czy sie zalapalem na zwrot kasy. Zamówiłem aparat w poniedziałek czyli 4 czerwca. Odbiorę w jednak w piątek (hurra!). Co do książki to w agito.pl poinformowali mnie że też taką dostanę - oczywiście uwierzę jak zobaczę, ale jestem dobrej myśli! :)

Co trzeba zrobić żeby dostać zwrot kasy od nikona?

http://nikon.pl/home/pl_PL/local/broad/327/1.html

Vim_Woodenhands
06-06-2007, 21:36
dokładnie tak! Może akurat z EV już bawiłem się w małpkach - ale właśnie dlatego chciałem lustrzankę, żeby do takich funkcji dostęp był szybki
Ponieważ zdjęcia do HDR-ów i tak zazwyczaj robi się ze statywu, więc wystarczy ustawić preselekcję przysłony (A), zrobić zdjęcie, podbić ekspozycję np. o +1 EV i zrobić drugie zdjęcie, obniżyć ekspozycję o -1 EV i zrobić trzecią fotkę. Zajmie minimalnie więcej czasu (jakieś 30 s.), a efekt jest identyczny.

Czytając inne wątki o D40 sporo osób, które nie strzelały z tego aparatu powtarzają tylko do znudzenia to co można przeczytać w każdym teście tego aparatu (fotopolis, dpreview, etc).
Troszkę to prawda; czasem można odnieść wrażenie, że najważniejsze w fotografii są parametry sprzętu i jego "wypasienie", a nie zdjęcia. Na szczęście to wyjątki, a generalnie forum jest bardzo pomocne.

Tylko właśnie nie mogę się doszukać jakiegoś kalendarza wydawania obiektywów Nikon. Czy może jest tak że nic takiego nie ma i trzeba cierpliwie czekać (nie wiadomo na co)?
Obawiam się, że nie ma... Informacje o nowym sprzęcie pojawiają się dość krótko przed premierą; ale może się mylę.

Szemhazej
07-06-2007, 00:05
Tak jak napisał mój przedmówca. Ja sam może z tej opcji (Nikon D50) korzystałem kilka razy i to jeszcze bardziej z ciekawości niz z potrzeby. Przyda się jak będzie robił HDR'y, choć ja zawsze to omijam po prostu stosując metodę manualnej zmiany ekspozycji na +- 0.7-0.1 EV względem fotki bazowej. Więc odbieraj aparat, rób zdjęcia, czytaj, próbuj, ucz się i czerp satysfakcję z fotografowania. A zawsze zresztą jak poczujesz, że nie możesz bez jakiejś opcji żyć bo nie ma jej twoja puszka, możesz ją sprzedać i kupić inną.

Pozdro Szem

dame
07-06-2007, 03:35
Troszkę to prawda; czasem można odnieść wrażenie, że najważniejsze w fotografii są parametry sprzętu i jego "wypasienie", a nie zdjęcia. Na szczęście to wyjątki, a generalnie forum jest bardzo pomocne.

muszę przyznać, że czytałem tez forum pentaxa i forum nikona prezentuje sie jakos przyjazniej i mimo wszystko obiektywniej :)

Obawiam się, że nie ma... Informacje o nowym sprzęcie pojawiają się dość krótko przed premierą; ale może się mylę.

a to szkoda :/ z takim kalendarzem byłoby znacznie łatwiej przewidzieć perspektywę wydatków... zwłaszcza w obliczu faktu, że do D40 żadko który obiektyw pasuje na dzień dzisiejszy.

A narazie jak tylko dostanę zwrot z nikona to kupię sobie lampę sb-400 (a może polecicie jakąś inną do amatorskich zastosowań?) ;) Mam już tyle pomysłów na zdjęcia, mam nadzieję że uda się je wszystkie zrealizować :]

Vim_Woodenhands
07-06-2007, 06:40
a to szkoda :/ z takim kalendarzem byłoby znacznie łatwiej przewidzieć perspektywę wydatków... zwłaszcza w obliczu faktu, że do D40 rzadko który obiektyw pasuje na dzień dzisiejszy.
Bez przesady, trochę obiektywów z własnym silnikiem jest. Myślę, że w dłuższej perspektywie czasowej rozważ zakup 70-300 VR i do amatorskiego fotografowania masz super zestaw!

A na razie jak tylko dostanę zwrot z nikona to kupię sobie lampę sb-400 (a może polecicie jakąś inną do amatorskich zastosowań?) ;) Mam już tyle pomysłów na zdjęcia, mam nadzieję że uda się je wszystkie zrealizować :]
Jeśli możesz dołożyć, to lepszym rozwiązaniem będzie SB-600; masz większy wpływ na jej pracę, obrotowa i ruchoma głowica.
Ale na razie proponuję, byś zakupy ograniczył do:

filtr UV na obiektyw
dodatkowy akumulator
dodatkowa karta pamięci
jakaś torba fotograficzna

Te rzeczy na pewno Ci się przydadzą, a nie generują jakichś nadzwyczajnych kosztów dodatkowych. Zacznij od fotografowania tym, co masz; rozwijające się umiejętności i zainteresowania pokażą Ci, czego potrzebujesz. To oznacza bardziej racjonalne kupowanie sprzętu.

dame
07-06-2007, 16:58
Bez przesady, trochę obiektywów z własnym silnikiem jest. Myślę, że w dłuższej perspektywie czasowej rozważ zakup 70-300 VR i do amatorskiego fotografowania masz super zestaw!

ten albo 18-200, ale narazie nie musze sie nad tym zastanawiać - i tak nie mam na to pieniędzy ;)

Jeśli możesz dołożyć, to lepszym rozwiązaniem będzie SB-600; masz większy wpływ na jej pracę, obrotowa i ruchoma głowica.

900 złotych to trochę dużo :/

Ale na razie proponuję, byś zakupy ograniczył do:

filtr UV na obiektyw
dodatkowy akumulator
dodatkowa karta pamięci
jakaś torba fotograficzna

Jeśli chodzi o filtry to narazie nie znalazłem żadnego artykułu, który wyjaśniłby mi do czego one właściwie służą i jak poznać że potrzebuję mieć filtr i jak go wybrać.
Już znalazłem (http://allegro.pl/item203696379__e%5D_aku_nikon_en_el9_1000mah_do_ni kona_d40_wawa.html) w Warszawie za 72 złote. Ten sklep jest niedaleko mnie. Więc myślę, że jak tylko jutro odbiorę aparat od kuriera i włożę baterię do ładowarki to natychmiast wsiądę na moto i pojadę po tę bateryjkę ;) W stosunku do cen, które widziałem do tej pory te 72 PLNy to bardzo dobra oferta imvho. Wydaje się, że powinna być dobra.. Czy lepiej poszukać czegoś oryginalnego?
4GB nie wystarczy? mhm...
Torbę zamówiłem razem z aparatem - Case Logic DCB56 (http://www.agito.pl/product/38303).

Jeszcze zastanawiam się, czy nie kupić choćby mini-statywu za 20-30 złotych - np do zdjęć "z asfaltu" itp. Jednak szkoda byłoby kłaść aparacik na brudnym i twardym asfalcie/gruncie ...

Te rzeczy na pewno Ci się przydadzą, a nie generują jakichś nadzwyczajnych kosztów dodatkowych. Zacznij od fotografowania tym, co masz; rozwijające się umiejętności i zainteresowania pokażą Ci, czego potrzebujesz. To oznacza bardziej racjonalne kupowanie sprzętu.

O właśnie! To jest to co zamierzam narazie robić! :)

Dzięki za wsparcie! :)

Vim_Woodenhands
07-06-2007, 17:25
900 złotych to trochę dużo :/
Jeszcze zastanawiam się, czy nie kupić choćby jakiegoś mini-statywu za 20-30 złotych - np do zdjęć "z asfaltu" itp. Jednak szkoda byłoby kłaść aparacik na brudnym i twardym asfalcie/gruncie ...

Ale kupujesz fajny i użyteczny sprzęt. Natomiast myślę, że na razie to zbędny wydatek, zastanowisz się nad tym jak dojdziesz do wniosku, że bez zewnętrznej lampy nijak nie dasz rady fotografować :-)

Filtr UV (ew. Skylight) przede wszystkim chroni przednią soczewkę obiektywu przez zabrudzeniem - sam czasem zapominałem, że mam zdjęty dekielek i paluchem dotykam ... filtra zamiast przedniej soczewki. Filtr dużo łatwiej jest wyczyścić czy w krańcowej sytuacji wymienić na nowy.
Ja mam filtr UV nakręcony na każdy obiektyw.

Co do baterii "nieoryginalnych" mam dobre doświadczenia i myślę, że nie warto przepłacać tylko dlatego, że jest nalepka i hologram Nikon'a.

Statyw za taką kasę może być za słaby, aparat jednak troszkę waży. Zawsze można podłożyć czapkę, torbę foto czy cokolwiek innego, co jest pod ręką - w górach za statyw robi plecak.

dame
07-06-2007, 17:37
Ale kupujesz fajny i użyteczny sprzęt. Natomiast myślę, że na razie to zbędny wydatek, zastanowisz się nad tym jak dojdziesz do wniosku, że bez zewnętrznej lampy nijak nie dasz rady fotografować :-)

tak właśnie zrobię! :)

Filtr UV (ew. Skylight) przede wszystkim chroni przednią soczewkę obiektywu przez zabrudzeniem - sam czasem zapominałem, że mam zdjęty dekielek i paluchem dotykam ... filtra zamiast przedniej soczewki. Filtr dużo łatwiej jest wyczyścić czy w krańcowej sytuacji wymienić na nowy.
Ja mam filtr UV nakręcony na każdy obiektyw.

a możesz jakieś filtry polecić? Z tego co doczytałem w 18-55 obraca się ostatnia soczewka, tak? W takim razie jak dobrać filtr do tego obiektywu? I na czym dokładnie polega korekcja Skylight - to jakaś modyfikacja kolorów, tak? Może jakieś próbki zdjęć? :>

Co do baterii "nieoryginalnych" mam dobre doświadczenia i myślę, że nie warto przepłacać tylko dlatego, że jest nalepka i hologram Nikon'a.

Super! Zaufam twojej opinii :)

Statyw za taką kasę może być za słaby, aparat jednak troszkę waży. Zawsze można podłożyć czapkę, torbę foto czy cokolwiek innego, co jest pod ręką - w górach za statyw robi plecak.

też racja :)

wlasiukk
07-06-2007, 17:41
ja kupiłem Hoya UV - nie zmienia obrazu tylko powoduje flary pod światło - ale za to cena bardzo akceptowalna :) (39 zł ?)

dame
07-06-2007, 18:02
ja kupiłem Hoya UV - nie zmienia obrazu tylko powoduje flary pod światło - ale za to cena bardzo akceptowalna :) (39 zł ?)

możesz wyjaśnić te flary pod światło?

Vim_Woodenhands
07-06-2007, 18:19
a możesz jakieś filtry polecić? Z tego co doczytałem w 18-55 obraca się ostatnia soczewka, tak? W takim razie jak dobrać filtr do tego obiektywu? I na czym dokładnie polega korekcja Skylight - to jakaś modyfikacja kolorów, tak? Może jakieś próbki zdjęć? :>

W założeniu filtr UV czy Skylight mają niwelować promieniowanie ultrafioletowe, szczególnie dokuczliwe w górach. W fotografii cyfrowej straciły nieco na znaczeniu. Co prawda rozpiętość cenowa jest znaczna, ale wydaje mi się, że coś ze środka stawki cenowej powinno być dobrym kompromisem. Sam kupiłem filtry UV w granicach 70 PLN / sztuka, tylko na 18-135 kupiłem droższego slim'a, żeby mi nie winietowała oprawka filtra przy szerokim kącie (miałem taki problem w Dynax'ie).
Obracająca się przednia soczewka ma znaczenie dla filtra polaryzacyjnego, filtrów połówkowych i czasem filtrów efektowych. Dla UV jest to bez znaczenia.

dame
08-06-2007, 22:27
już zdążyłem zapomnieć jak ja nie lubię firm kurierskich :( Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby kiedykolwiek paczka dojechała na czas w zadane miejsce. Zawsze albo zasadniczo wcześniej albo grubo po czasie albo wcale..

I tym razem kurier mnie zwiódł. Agito.pl wysłało paczkę UPS-em/stolicą - wysłali w środę o 17 czyli na zamknięcie sklepu. W związku z tym nie zdążyli wysłać mi informacji o liście przewozowym. W piątek rano (po Bożym Ciele) kiedy już dostałem numer listu przewozowego, okazało się, że moja paczka dostała status "DORECZENIE WIECZORNE" - podałem prywatny adres, więc uznali że lepiej będzie jak przyjadą między godziną 17-21.

Akurat miałem zarezerwowany dzień na czekanie na kuriera (i studiowanie do sesji), więc nie bardzo mi to odpowiadało, tym bardziej że nikt mnie o zdanie nie zapytał (mój numer telefonu oczywiście wielokrotnie ujawniłem przy okazji składania zamówienia). Dodam jeszcze, że kilkakrotnie mnie dziś zapewniano że kurier przyjedzie i ma czas na dostarczenie przesyłki do godziny 21. W tym celu uprzedziłem o tym nawet strażnika osiedlowego, żeby nie było żadnej pomyłki.

Około południa dzwoniłem do UPS i pytałem czy nie lepiej w takim razie żebym przyjechał ja w umówione miejsce i odebrał paczkę sam, wtedy kiedy mi pasuje. Miła pani, która wówczas odebrała doradziła mi żebym lepiej zostawił jak jest i cierpliwie czekał.

I tak jest już godzina 22:25, kurier powinien był być u mnie już 1.5h temu i już chyba dziś nie przyjedzie. Przyznam, że czuję się totalnie zawiedziony :/ Myślałem że to już dziś, że z dobrym wiatrem od rana będę mógł się przyjżeć nowemu nabytkowi a tu .. Taka sytuacja kompletnie zabija radość tego typu zakupów.

Najbardziej dziwi mnie brak profesjonalizmu w podejściu samego kierowcy - jestem przekonany, że ma mój numer telefonu i sytuacja byłaby znacznie przyjemniejsza gdyby zadzwonił i uprzedził, że jest taka a taka sytuacja i po prostu nie zdąży...

Do tego wszystkiego z nikim z UPS od dawna nie ma już kontaktu, a więc nie wiem czego dalej się spodziewać - czy paczka dojedzie jutro rano? czy może dopiero w poniedziałek? To dla mnie istotna informacja, bo nie chciałbym tego w końcu przegapić, a z drugiej strony nie mogę przecież być taki uwiązany do mieszkania i głupiego kuriera! :/

pozdrawiam

PS. czytałem na forum, że wy też macie swoje przejscia z różnej maści doręczycielami.. ciekawi mnie tylko czy wszędzie tak jest, czy tylko u nas :/

Vim_Woodenhands
08-06-2007, 22:35
już zdążyłem zapomnieć jak ja nie lubię firm kurierskich :( Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby kiedykolwiek paczka dojechała na czas w zadane miejsce. Zawsze albo zasadniczo wcześniej albo grubo po czasie albo wcale..

Muszę powiedzieć, że jedyne kiepskie doświadczenia z przesyłkami dotyczą w moim wypadku tylko Poczty Polskiej, i to coraz rzadziej; natomiast firmy kurierskie mają u mnie duży plus. Czasem sam odbieram przesyłkę, jeśli bardzo mi zależy na czasie - z doświadczenia wiem, że muszę się umówić przed 9:00, zanim kurier wyjedzie w trasę.

PS. Pewnie chciałbyś już mieć sprzęt w rękach (co tam sesja!), to jutro Ci nie przywiozą (dostawa sobotnia jest płatna 100% więcej), ale możesz odebrać u nich samodzielnie - tak odbierałem D40X dla znajomej.

dame
08-06-2007, 22:47
a dodzwonię się tam jutro do kogokolwiek? i o której dzownić? też przed 9?

Vim_Woodenhands
08-06-2007, 23:00
a dodzwonię się tam jutro do kogokolwiek? i o której dzownić? też przed 9?
Na ich stronie internetowej (http://www.stolica.pl/index.php?m=docs&i=28_0) sprawdź dane teleadresowe przedstawiciela i zadzwoń między 8:00 a 9:00; przygotuj sobie numer paczki. Powinno się udać, tym bardziej, że powinna być dostarczona dzisiaj.
Jak odbierzesz paczkę i przyjedziesz do domu, to najpierw podłącz akumulator do ładowania, a potem wszystko inne obejrzyj; zanim przewertujesz pobieżnie instrukcję i przejrzysz zawartość pudełka, już będziesz mógł włączyć aparat :-)

dame
09-06-2007, 00:15
Jak odbierzesz paczkę i przyjedziesz do domu, to najpierw podłącz akumulator do ładowania, a potem wszystko inne obejrzyj; zanim przewertujesz pobieżnie instrukcję i przejrzysz zawartość pudełka, już będziesz mógł włączyć aparat :-)

zapamiętam :-) dzięki

Vim_Woodenhands
09-06-2007, 06:44
Napisz, czy udało Ci się dziś dorwać paczkę, i o swoich pierwszych wrażeniach.

dame
09-06-2007, 09:06
Napisz, czy udało Ci się dziś dorwać paczkę, i o swoich pierwszych wrażeniach.

nie ma takiej możliwości przed poniedziałkiem :/

Vim_Woodenhands
09-06-2007, 12:01
nie ma takiej możliwości przed poniedziałkiem :/
Trochę ból...
Ale za to masz czas na uczenie się do sesji :D

dame
09-06-2007, 15:49
eee tam sesja :P Tak czy inaczej teraz juz nie mam wyboru. Wczorajszy zal juz mi przeszedl, teraz pozostaje mi czekac do poniedziałku ;) Już dziś poprosiłem o możliwośc odbioru osobistego, więc w poniedziałek tylko (no mam jeszcze kolokwium i inne zajęcia..) czekam na telefon i jadę po aparat :)

dame
11-06-2007, 17:20
Dziś już zaczynają mi się przekleństwa na usta cisnąć.

Po kolejnym milionie telefonów i osobistej wizycie w siedzibie firmy UPS dalej nie mam wyczekanego, upragnionego aparatu.

Zacznę od początku - jak już pisałem kiedy w piątek paczka do mnie nie doszła, wszedłem na stronę internetową UPS i złożyłem reklamację, szczegółowo wszystko opisując. Za sugestią kolegi Vim_Woodenhands zadzwoniłem do UPS w sobotę rano ale nie dano mi możliwości odebrania paczki. Złożyłem dyspozycję by tym razem paczka czekała na mnie na odbiór i czekałem cierpliwie 2 długie dni do poniedziałku.

Dziś (poniedziałek) rano po raz kolejny zadzwoniłem do UPS, by upewnić się że wszystko jest ok. Byli szczerze zaskoczeni kiedy chciałem się dowiedzieć o godzinę odbioru. Oni nic o odbiorze osobistym nie wiedzieli. Tym razem chociaż wreszcie dostałem numer telefonu do kogoś do kogo można się normalnie dodzwonić. Tj nie trzeba najpierw przejść przez 3-poziomową auto-sekretarkę z reklamami a potem czekać na podniesienie telefonu w nieskończoność. Nie, tym razem dostałem telefon do przemiłej Pani w magazynie.

Ta osoba, jako jedyna w całym UPS wydawała się być przejęta moim problemem i sprawiała wrażenie że naprawdę stara się usatysfakcjonować klienta. Obiecała, że jak tylko dostanie paczkę w swoje ręce to natychmiast do mnie zadzwoni (zapisała numer mojej paczki i telefon z którego dzwoniłem), ale to miało najprawdopodobniej być we wtorek.
Nie chciałem czekać, zdenerwowany absolutnym brakiem reakcji na reklamację, pojechałem do firmy UPS osobiście z nastawieniem, że zaraz kogoś postawię do pionu w tej firmie. Po drodze oczywiście się uspokoiłem.

Miła Pani (p. Patrycja S.), która kazała na siebie czekać blisko 0.5h, przyjęła mnie na ul. Prądzyńskiego 1/3 i po pół godzinie ustalania co się dzieje z paczką i gdzie ona właściwie jest, oświadczyła że dziś już zamówionego towaru nie odbiorę, choćbym na uszach stanął. Jedyna opcja to odbiór osobisty jutro lub dowóz wieczorny jutro.

Stanęło na tym, że przyjeżdżam jutro o 11 (nie chcę czekać znowu na kuriera) rano do ich firmy odebrać paczkę. Prawdę mówiąc nie wierzę, że ta paczka jutro będzie tam punktualnie, gotowa do odbioru. Po prostu już nie wierzę. Albo jej nie będzie, albo będzie w stanie nienadającym się do odbioru. Jestem o tym przekonany.

W akcie desperacji zadzwoniłem do sprzedawcy (agito.pl) i tam pewna bardzo miła Pani, po usłyszeniu mojej historii nie mogła przestać się dziwić, że dziś po raz kolejny usłyszałem zaklęte "jutro". Obiecała zainterweniować w firmie UPS i obiecała, że przesyłka jutro będzie gotowa o 11 rano do odbioru. Uwierzę jak zobaczę, choć to miłe jak ktoś dla odmiany się przejmie.

totalnie rozczarowany

pozdrawiam

podsumowując

NIE POLECAM USłUG firmy

UPS / stolica

dame
12-06-2007, 17:44
Witajcie!

Wreszcie, po wielu perypetiach (również dziś) wreszcie odebrałem aparat! Jest cudny! To mój pierwszy własny aparat fotograficzny! Jest super! :) Załączam moje pierwsze zdjęcia! :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img411.imageshack.us/my.php?image=mordercaqh1.jpg)1. morderca

źródło (http://img411.imageshack.us/my.php?image=polujepr3.jpg)2. poluje

szczególnie drugie mi się podoba, ale to co w nim ładne widać oczywiście dopiero po kliknięciu w ikonę :)

Kekacz
12-06-2007, 17:54
Te zdjęcia to masakra, w złym tego słowa znaczeniu. Sciągnij je, bo ktoś pomysli, że wszystkie D40 same z siebie takie robią.

Vim_Woodenhands
12-06-2007, 17:58
Wreszcie, po wielu perypetiach (również dziś) wreszcie odebrałem aparat! Jest cudny! To mój pierwszy własny aparat fotograficzny! Jest super! :) Załączam moje pierwsze zdjęcia! :)

Moje gratulacje!

szczególnie drugie mi się podoba, ale to co w nim ładne widać oczywiście dopiero po kliknięciu w ikonę :)

To drugie jest prześwietlone; kot nie ma oczu. Ale to początek pięknej drogi; trzymam za ciebie kciuki.

dame
12-06-2007, 18:41
To drugie jest prześwietlone; kot nie ma oczu. Ale to początek pięknej drogi; trzymam za ciebie kciuki.

prześwietlam zdjęcia kota (to takie przyzwyczajenie jeszcze z kompaktów), bo w przeciwnym razie z kota zostaje czarna plama i para oczu ;) A na zdj.2 to właśnie oczy podobają mi się najbardziej. Ale najpierw muszę przeczytać instrukcję obsługi, bo na razie nie wiem nawet, jak zmienić pole autofokusa ;)

Te zdjęcia to masakra, w złym tego słowa znaczeniu. Sciągnij je, bo ktoś pomysli, że wszystkie D40 same z siebie takie robią.

konstruktywnie proszę ;) Rozumiem, że znawcom mogą się wydawać koszmarne. Mi się podobają, pewnie się nie znam. Ale jeśli nie dowiem się co z nimi nie tak to nigdy nie zrobię lepszych ;) Wiem, że są prześwietlone, ale tak to już jest z czarnym jak smoła kotem. Robiłem później jeszcze zdjęcia kota i faktycznie, nie trzeba aż tak prześwietlać, żeby zobaczyć szczegóły.

Vim_Woodenhands
12-06-2007, 19:45
prześwietlam zdjęcia kota (to takie przyzwyczajenie jeszcze z kompaktów), bo w przeciwnym razie z kota zostaje czarna plama i para oczu ;) A na zdj.2 to właśnie oczy podobają mi się najbardziej. Ale najpierw muszę przeczytać instrukcję obsługi, bo na razie nie wiem nawet, jak zmienić pole autofokusa ;)
konstruktywnie proszę ;) Rozumiem, że znawcom mogą się wydawać koszmarne. Mi się podobają, pewnie się nie znam. Ale jeśli nie dowiem się co z nimi nie tak to nigdy nie zrobię lepszych ;) Wiem, że są prześwietlone, ale tak to już jest z czarnym jak smoła kotem. Robiłem później jeszcze zdjęcia kota i faktycznie, nie trzeba aż tak prześwietlać, żeby zobaczyć szczegóły.

Po prostu wybrałeś dość trudne zdjęcie: czarny kot na tle jasnej i mocno oświetlonej ściany (jak się domyślam), czyli bardzo duży kontrast. Założenie jest dobre (= trzeba podbić ekspozycję w stosunku do "propozycji" pomiaru aparatu), ale za duże. Może lepszy byłby spot na oczy kota i modyfikacja krzywych w programie graficznym?

dame
12-06-2007, 20:53
Może lepszy byłby spot na oczy kota i modyfikacja krzywych w programie graficznym?

pewnie byłoby, ale.. ja słabo znam obsługę programów graficznych. Poza tym nawet nie wiem, z jakich programów korzystać. Na co dzień, do prostych operacji na plikach graficznych używam gimpa, ale tak naprawdę nie umiem nic w nim zrobić.

Jakie programy polecacie dla początkującego fotoamatora? Czy gimp mi wystarczy?

Acha - jeszcze jedno - czy numer seryjny mojego aparatu to ten 7 cyfrowy numer zapisany na płytce znamionowej przy stopce?

nimlot
12-06-2007, 21:14
ciesze sie Twoim szczesciem -;)
nie mniej jednak zamiast kupowac 1x 4gb do d40 - bym Ci polecil zakupienie 2x 2gb albo 1x 1gb + 1x 2gb wiaze sie to z tym ze kiedy zapelnisz jedna karte to na drugiej mozesz nadal robic zdjecia ... a wypelniona po brzegi zdjeciami mozesz wrzucic do jakiegos czytnika aby Ci sie zgrywaly zdjecia czy to na laptopa czy to tez na bank danych.

Prorok78
12-06-2007, 21:22
Gimp Ci wystarczy w zupelnosci :) (no moze z paroma wyjatkami ale malo istotnymi na poczatku) - minus tylko taki ze jesli bedziesz potrzebowal pomocy to wiekszosc wie cos o photoshopie a malo z nas uzywa gimpa :(
Tak - numer seryjny jest na spodniej stopce - powinien ten sam byc na pudelku naklejony (u mnie byl)
I popieram z kartami - licho nie spi - karta moze pasc i lepiej zeby stracic czesc fotek niz wszystkie - choc to troszke drozej wyjdzie...

Vim_Woodenhands
12-06-2007, 22:44
pewnie byłoby, ale.. ja słabo znam obsługę programów graficznych. Poza tym nawet nie wiem, z jakich programów korzystać. Na co dzień, do prostych operacji na plikach graficznych używam gimpa, ale tak naprawdę nie umiem nic w nim zrobić.

Jakie programy polecacie dla początkującego fotoamatora? Czy gimp mi wystarczy?

Zdecydowanie wystarczy, a funkcje korekcyjne działają bardzo podobnie we wszystkich programach (krzywe, poziomy, itp.)

dame
13-06-2007, 00:18
Zdecydowanie wystarczy, a funkcje korekcyjne działają bardzo podobnie we wszystkich programach (krzywe, poziomy, itp.)

super! a może masz jakieś linki do tutoriali? Albo wiesz gdzie znaleźć (że google to wiem ;) )

minus tylko taki ze jesli bedziesz potrzebowal pomocy to wiekszosc wie cos o photoshopie a malo z nas uzywa gimpa :(

to już całkiem spory minus :/ Ale na razie pouczę się z tym co mam. A jeszcze jedno pytanie - czy ten program PictureProject 1.7 (po aktualizacji 1.7.5) dołączony do D40 nadaje się do czegoś? Na razie zrobił na mnie wrażenie umiarkowanie funkcjonalnego i dość topornego (np gimp ma znacznie lepszy interfejs).

Jaki jest dobry (najlepiej freeware) program do katalogowania i opisywania zdjęć?

Tak - numer seryjny jest na spodniej stopce - powinien ten sam byc na pudelku naklejony (u mnie byl)

Dzięki u mnie też tak jest. Poprostu wolałem się upewnić, bo w instrukcji nie pada taki termin jak "numer seryjny", a ja przecież nigdy nie miałem nawet zwykłej małpki (na własność), nie mówiąc o jakichś numerach seryjnych ;)

I popieram z kartami - licho nie spi - karta moze pasc i lepiej zeby stracic czesc fotek niz wszystkie - choc to troszke drozej wyjdzie...

teraz już za późno na zmiany.. pozostanę z tym co mam. Może kiedyś dokupię drugą kartę, na razie dość wydatków ;) Puki co za poradą Vim_Woodenhands kupiłem filtr Hoya 52mm UV.

ciesze sie Twoim szczesciem -;)
nie mniej jednak zamiast kupowac 1x 4gb do d40 - bym Ci polecil zakupienie 2x 2gb albo 1x 1gb + 1x 2gb wiaze sie to z tym ze kiedy zapelnisz jedna karte to na drugiej mozesz nadal robic zdjecia ...

dzięki! :) Z tymi kartami to nie kumam - przecież jak mam jedną 4gb to zrobię na niej tyle samo zdjęć co na 2x2gb ;) Rozumiem, że to na wypadek jak by karta zechciała paść ale szczerze mówiąc jakoś trudno mi sobie to wyobrazić, że karta miałaby tak ni z gruszki ni z pietruszki wysiąść.

a wypelniona po brzegi zdjeciami mozesz wrzucic do jakiegos czytnika aby Ci sie zgrywaly zdjecia czy to na laptopa czy to tez na bank danych.

w moim przypadku to już chyba przerost formy nad treścią ;) Musiałbym pracować na chleb robieniem zdjęć, żeby jedną kartę kopiować na dysk twardy a drugą w tym samym czasie zapełniać. lol

dame
13-06-2007, 00:30
1 - zdjęcie po obróbce zmniejszasz do rozmiarów max 700 - wysokość, 800 - szerokość... (Wymiary te nie dotycza dzialow specjalnych [np. przy ocenie zdjecia wykonanego dla potrzeb oceny technicznej - sample], oraz reportazy z plenerow). Nie zapomnij wyostrzyć zdjec po zmniejszeniu!!!

pewnie część z was uśmiechnie się czytając moje pytanie ale... jak to zrobić? Tj jak mam wyostrzyć zdjęcie w gimpie?

3.
źródło (http://img235.imageshack.us/my.php?image=csc0057td2.jpg)
4.
źródło (http://img243.imageshack.us/my.php?image=dsc0055bm5.jpg)

Prorok78
13-06-2007, 02:17
Z tymi kartami to nie kumam - przecież jak mam jedną 4gb to zrobię na niej tyle samo zdjęć co na 2x2gb ;) Rozumiem, że to na wypadek jak by karta zechciała paść ale szczerze mówiąc jakoś trudno mi sobie to wyobrazić, że karta miałaby tak ni z gruszki ni z pietruszki wysiąść.

w moim przypadku to już chyba przerost formy nad treścią ;) Musiałbym pracować na chleb robieniem zdjęć, żeby jedną kartę kopiować na dysk twardy a drugą w tym samym czasie zapełniać. lol

Oj zdaza sie ze karty padaja i to wbrew pozorom nie tak zadko jak by si zdazalo :(
Nigdy nie miales sytuacji ze padl Ci dysk w kompie? Albo dyskietki nie dalo si eodczytac lub plyty cd? Zawsze dzieje sie to wtedy kiedy najmniej potrzeba :(:(

Aha jeszcze jedna rada - poswiec jakies 20-30 zlotych jeszcze i dokup sobie czytnik do kart - jakis najprostszy nawet bez zadnych bajerow -najlepiej na usb - no chyba ze masz laptopka z czytnikiem...
Powod ? - po pierwsze zgrywanie zdjec trwa duzo szybciej, po drugie nie wyczerpujesz w ten sposob baterii w aparacie co sporo przedluzy jej zywotnosc (bateria w trakcie zgrywania jest dosc mocno katowana) i po trzecie i najwazniejsze - zdazaly sie przypadki ze ludzie popalili zlacze usb w aparacie lub caly aparat podlaczajac go do kompa... a tak to wyjmujesz karte wkladasz w czytnik - klik i fotki na dysku :)

I jeszcze jedno :):) - wbrew temu co niektorzy sprzetomani pisza... 40-ka to calkiem mila puszeczka do nauki... duzo nauczy i duzo wybaczy :) Czytaj forum, instrukcje... i w zadnym wypadku nie wychodz z zalozenia ze 'jestem amator to mi costam nie jest potrzebne zeby wiedziec'... Nieprawda - im wiecej wiesz, z im wiekszej ilosci funkcji bedziesz potrafil swiadomie korzystac tym lepszy bedzie efekt Twoich zmagan z aparatem... niezaleznie od tego co bedzie tematem zdjec :)... I koniecznie pokaz fotki jak juz jakies beda :)

Vim_Woodenhands
13-06-2007, 06:51
GIMP! a może masz jakieś linki do tutoriali? Albo wiesz gdzie znaleźć (że google to wiem ;) )

http://helion.pl/ksiazki/gimppp.htm - ew. poszukaj na Allegro; warta jest swojej ceny

Jaki jest dobry (najlepiej freeware) program do katalogowania i opisywania zdjęć?

http://picasa.google.pl/intl/pl/

dame
13-06-2007, 17:05
Oj zdaza sie ze karty padaja i to wbrew pozorom nie tak zadko jak by si zdazalo :(
Nigdy nie miales sytuacji ze padl Ci dysk w kompie? Albo dyskietki nie dalo si eodczytac lub plyty cd?

miałem i to nie raz. Ale przeważnie była to wina starego zasialcza, który już nie trzymał napięć.. profilaktyczne odkurzanie zasilacza i wymiana na nowy, pozwala uniknąć takich cudów.. Dyskietki to były napędy o zapisie magnetycznym, więc nic dziwnego że bezprzerwy padały (wystarczyło przyłożyć magnesik do dyskietki ..). Płyty CD trzeba chronić przed światłem i zarysowaniami i nic złego się nie będzie działo ;) Żeby napęd nie rysował płyt, od nowości zawsze jakaś płyta musi być w nim - wtedy kurz nie opada na soczewkę i mechanizmy, tylko na płytę, którą przecież łatwo wytrzeć..

Chodzi mi o to, że przeważnie nic samo się nie dzieje ;-) trzymając się w/w rad, już od lat mój czytnik CD nie porysował żadnej płyty, a mając markowy zasilacz w kompie + ups, już nie pamiętam kiedy padł mi dysk twardy..

Aha jeszcze jedna rada - poswiec jakies 20-30 zlotych jeszcze i dokup sobie czytnik do kart - jakis najprostszy nawet bez zadnych bajerow -najlepiej na usb

dostałem taki czytnik usb z kartą (http://www.agito.pl/product/37727?cid=149) :) Jego wadą jest to, że karta podpięta w ten sposób do kompa działa baaardzo wolno - nawet otwarcie folderów trwa.. Nie umiem narazie (przynajmniej w windows) poradzić sobie z tą przypadłością.. W linux wiedziałbym w trymig o co chodzi, a tu nie mam nawet wskazówki :(

Może macie jakieś doświadczenie z tego typu rzeczami? Jedyne co mi przychodzi do głowy, to to że czytnik może być w standardcie usb 1.1 (sic!), ale nawet w takim wypadku foldery nie powinny otwierać się tak masakrycznie długo.

po trzecie i najwazniejsze - zdazaly sie przypadki ze ludzie popalili zlacze usb w aparacie lub caly aparat podlaczajac go do kompa... a tak to wyjmujesz karte wkladasz w czytnik - klik i fotki na dysku :)

to już chyba trzeba być wyjątkowo zdolnym... jestem pasjonatem komputerów, zniszczyłem już sporo sprzętu ale jeszcze nigdy nie udało mi się uszkodzić niczego samym portem usb

I jeszcze jedno :):) - wbrew temu co niektorzy sprzetomani pisza... 40-ka to calkiem mila puszeczka do nauki... duzo nauczy i duzo wybaczy :) Czytaj forum, instrukcje... i w zadnym wypadku nie wychodz z zalozenia ze 'jestem amator to mi costam nie jest potrzebne zeby wiedziec'... Nieprawda - im wiecej wiesz, z im wiekszej ilosci funkcji bedziesz potrafil swiadomie korzystac tym lepszy bedzie efekt Twoich zmagan z aparatem... niezaleznie od tego co bedzie tematem zdjec :)... I koniecznie pokaz fotki jak juz jakies beda :)

hehe :) no pain no gain :) Zanabędę tę książkę o której wspomina Vim_Woodenhands i zacznę edukację ;) Do tego jeszcze mam już książkę "szkoła fotografowania national geographic" więc lekturę do poduszki już mam :)

http://helion.pl/ksiazki/gimppp.htm - ew. poszukaj na Allegro; warta jest swojej ceny

już znalazłem! :) Dzięki za podpowiedzi! :)

Prorok78
13-06-2007, 17:28
Co do palenia portow w puszkach to poszukaj na forum - bylo tego troche - i wcale do tego duzo nie potrzeba :)
Czytnik jaki by nie byl (nawet 1.1) powinien smigac az milo - wyjatkiem jest tu czytnik pcmcia do kart cf ktore w ten sposob czytaja sie cale wieki - no ale ja tam wole poczekac niz zamordowac puszeczke :)

dame
13-06-2007, 18:18
Czytnik jaki by nie byl (nawet 1.1) powinien smigac az milo - wyjatkiem jest tu czytnik pcmcia do kart cf ktore w ten sposob czytaja sie cale wieki - no ale ja tam wole poczekac niz zamordowac puszeczke :)

mhmm... skończy się tym, że ściągnę jakieś live-distro linuksa i zdiagnozuję problem..

dame
13-06-2007, 19:07
czy może być tak, że Picasa nie odczytuje ustawień ekspozycji z aparatu? Bo te same zdjęcia wydają mi się jakoś lepiej doświetlone w PictureProject, choć może to tylko wrażenie..

dame
13-06-2007, 19:20
numer 5:

źródło (http://img233.imageshack.us/img233/8499/herbatkaiv7.jpg)

tu wyszły mi nieduże przepały, ale na razie nie wiem jak sobie z nimi poradzić. Zdjęcie było zrobione dziś rano bez flesh'a - tylko naturalne światło, tyle ile odbiły żaluzje.

jedyny sposób jaki przychodzi mi do głowy to następnym razem zrobić zdjęcie z fleshem i tymsamym zmniejszyć wariancję jasności..

PS. Lepiej wklejać zdjęcie tak jak w tym poście, czy tak jak było w poprzednich - w formie miniaturki?

Vim_Woodenhands
13-06-2007, 23:19
czy może być tak, że Picasa nie odczytuje ustawień ekspozycji z aparatu? Bo te same zdjęcia wydają mi się jakoś lepiej doświetlone w PictureProject, choć może to tylko wrażenie..

Picasa "poprawia" zdjęcia, żeby wyglądały lepiej.

Prorok78
14-06-2007, 21:10
No tak :) Tylko ze to 'poprawianie' raczej nie wychodzi na dobre :):)
Wklejaj tak jak teraz :)
A przepal nie jest duzy - Gimp i krzywe zalatwia sprawe :) ewentualnie tak jak mowisz doswietlic tylko na lampie ustawionej na minus - tak zeby nie spalic z drugiej strony :)

Vim_Woodenhands
14-06-2007, 23:53
No tak :) Tylko ze to 'poprawianie' raczej nie wychodzi na dobre :):)
No, właśnie już nie chciałem pisać, że Picasa jest dobra dla kogoś, kto nie chce/nie lubi ingerować w zdjęcie. Zaletą może być przeglądanie, choć od czasu jak mam Lightroom'a, to chyba ani razu nie odpaliłem Picasy.

Prorok78
15-06-2007, 00:15
A ja do lightrooma jakos nie moge sie przekonac... tzn nie bardzo widze jego zastosowanie: mam C1, PS'a i irfan view, robie podchody zeby oswoic NC NX i nie bardzo wiem do czego moglby mi sie przydaclightroom :) podobne jak nie uzywam adobe bridge choc mi sie razem z psem zainstalowal :) (sam nie wiem po co :)

Vim_Woodenhands
15-06-2007, 00:22
A ja do lightrooma jakos nie moge sie przekonac... tzn nie bardzo widze jego zastosowanie: mam C1, PS'a i irfan view, robie podchody zeby oswoic NC NX i nie bardzo wiem do czego moglby mi sie przydaclightroom :) podobne jak nie uzywam adobe bridge choc mi sie razem z psem zainstalowal :) (sam nie wiem po co :)
Myślę, że to kwestia osobistych potrzeb i upodobań. Ja zebrałem sobie: Lightroom'a do katalogowania i obróbki NEF-ów, PaintShop Pro XI do poprawek w samym zdjęciu (skazy, piegi, zbędne elementy, itp.).
PS-a trochę używałem, ale lubię mieć czyste sumienie, więc wysupłałem trochę grosza na PSP Edu i LR. PS-a odinstalowałem, żeby nauczyć się PSP. Jestem bardzo zadowolony.

dame
15-06-2007, 00:46
Dzięki za porady dot software'u! :) Na razie zainstalowałem picasa i z wyjątkiem tych kolorów, jest to świetny program! Pewnie w wolnej chwili spróbuję lightrooma. Ale tym razem piszę w związku z czymś innym:

Za każdym razem, jak włączam tryb np auto albo dajmy na to "portret" to "Tryb wyboru pola AF" mam zawsze ustawione na "pierwszy plan" a chciałbym, żeby zawsze było ustawione na "dynamiczny wybór pola". Jak to zapisać? Pożądane ustawienie jest dla mnie pod każdym względem lepsze niż domyślne, jednak nie potrafię dojść gdzie to zapisać. Wchodzenie w menu za każdym razem w tym samym celu, jest odrobinę uciążliwe i irytujące.

W trybie podglądu zdjęć, każdy przepał na zdjęciu "mryga". Bardzo mi to utrudnia oglądanie zdjęcia, tak samo jak w/w przypadku nie potrafię znaleźć odpowiedniego ustawienia w menu.

w obu przypadkach przeszukałem instrukcję i google na tyle na ile umiałem. Proszę o poradę.

pozdrawiam

Vim_Woodenhands
15-06-2007, 06:40
W trybie podglądu zdjęć, każdy przepał na zdjęciu "mryga". Bardzo mi to utrudnia oglądanie zdjęcia, tak samo jak w/w przypadku nie potrafię znaleźć odpowiedniego ustawienia w menu.
Jeśli to działa jak w D80, to gdy masz włączony podgląd zdjęcia na LCD, użyj górnego lub dolnego przycisku wybieraka, żeby zmieniać tryb wyświetlania zdjęć.

dame
15-06-2007, 14:20
Jeśli to działa jak w D80, to gdy masz włączony podgląd zdjęcia na LCD, użyj górnego lub dolnego przycisku wybieraka, żeby zmieniać tryb wyświetlania zdjęć.

faktycznie działa! :) A co z tym drugim punktem?

Za każdym razem, jak włączam tryb np auto albo dajmy na to "portret" to "Tryb wyboru pola AF" mam zawsze ustawione na "pierwszy plan" a chciałbym, żeby zawsze było ustawione na "dynamiczny wybór pola". Jak to zapisać? Pożądane ustawienie jest dla mnie pod każdym względem lepsze niż domyślne, jednak nie potrafię dojść gdzie to zapisać. Wchodzenie w menu za każdym razem w tym samym celu, jest odrobinę uciążliwe i irytujące.

ta zmiana ma na celu pozwolić mi wybierać pole autofokusa samemu, a nie polegać wyłącznie na automacie.

Zaletą może być przeglądanie, choć od czasu jak mam Lightroom'a, to chyba ani razu nie odpaliłem Picasy.

nie dziwię się! Właśnie zainstalowałem ten program i muszę przyznać, że jest genialny! Myślałem, że picasa jest świetna, ale lightroom przebija picasę praktycznie pod każdym względem! :)

Vim_Woodenhands
15-06-2007, 14:32
faktycznie działa! :) A co z tym drugim punktem?
Nie wiem, musiałbym za każdym razem latać do znajomej z D40X, żeby wszystko sprawdzać. Proponuję użyć spisu treści i/lub indeksu na końcu instrukcji. W D80 używam do tego wybieraka.

fZa każdym razem, jak włączam tryb np auto albo dajmy na to "portret" to "Tryb wyboru pola AF" mam zawsze ustawione na "pierwszy plan" a chciałbym, żeby zawsze było ustawione na "dynamiczny wybór pola". Jak to zapisać? Pożądane ustawienie jest dla mnie pod każdym względem lepsze niż domyślne, jednak nie potrafię dojść gdzie to zapisać. Wchodzenie w menu za każdym razem w tym samym celu, jest odrobinę uciążliwe i irytujące.
Wg mojej najlepszej wiedzy, ustawienie programu AUTO niemal pozbawia Cię wpływu na ustawienia aparatu, w trybie tematycznym możesz modyfikować pewne rzeczy, ale po przełączeniu (i być może powtórnym włączeniu) ustawienia wracają do domyślnych.
Zamiast używać AUTO proponuję program P - działa podobnie, ale masz wpływ na wszystkie ustawienia. Do portretu lepszy będzie A, czyli priorytet przysłony.
Największy wpływ na aparat masz w programach PASM

nie dziwię się! Właśnie zainstalowałem ten program i muszę przyznać, że jest genialny! Myślałem, że picasa jest świetna, ale lightroom przebija picasę praktycznie pod każdym względem! :)
Zgadzam się, to najwygodniejszy program do katalogowania i obróbki, który wpadł mi w ręce. Jako przykład podam tylko, że z pomocą LR udało mi się do photo-stock'ów wysłać zdjęcia, które wcześniej zostały odrzucone z przyczyn technicznych.

Prorok78
15-06-2007, 14:39
Po to wymyslili programy a zwlaszcza auto w ktorym mozesz tylko wlasciwie wybrac moment pstrykniecia - nawet lampa sama sie podnosi :) hehhehe
Chcesz rady dobrej ?? olej programy, olej zwlaszcza tryb auto i zacznij sie uczyc jak robic zdjecia :):) nie pisze tego zlosliwie absolutnie - poczytaj, pogooglaj, ustaw aparat na 'A' - to pozwoli Ci sterowac przyslona a wiec i glebia ostrosci a aparat sam dobierze czas odpowiedni (pokaze Ci go w wyswietlaczu wiec mozesz operowac przyslona i w ten sposob wplywac tez na ustawienie czasu), lub ustaw na 'S' - dziala analogicznie tylko na odwrot - wybierasz czas a aparat dobiera przyslone do tego :) To na prawde nie jest wiele nauki a wieksza frajda ze zdjec :) - do tego w takiej sytuacji masz mozliwosc wyboru wszystkich dodatkowych ustawien - iso, pola AF, tryb pomiaru swiatla, lampa lub bez lampy, korekta ekspozycji... To na prawde proste a wiecej radochy sprawia nie cale to kolko z programami :) - a jak czegos nie wiesz to pytaj - po to jest forum :) - a jak zauwazylem tez akurat watek sie wyjatkowo dobrze i konstruktywnie rozwija :) kupe dobrych rad i zadnych bezsensownych wypowiedzi :) byle tak dalej :):)

ps do Vima - a na jakich stockach siedzisz ?? mozna zerknac w galerie ??:)

Vim_Woodenhands
15-06-2007, 14:46
ps do Vima - a na jakich stockach siedzisz ?? mozna zerknac w galerie ??:)
http://www.dreamstime.com/vim_woodenhands_portfolio_pg1
http://www.shutterstock.com/gallery-84138p1.html
http://www.fotolia.com/p/35041

dame
15-06-2007, 15:41
Nie wiem, musiałbym za każdym razem latać do znajomej z D40X, żeby wszystko sprawdzać. Proponuję użyć spisu treści i/lub indeksu na końcu instrukcji. W D80 używam do tego wybieraka.

Dzięki za podpowiedzi tak czy inaczej! Oczywiście nie kłopocz się - w końcu znajdę potrzebne informacje sam! :)

Wg mojej najlepszej wiedzy, ustawienie programu AUTO niemal pozbawia Cię wpływu na ustawienia aparatu, w trybie tematycznym możesz modyfikować pewne rzeczy, ale po przełączeniu (i być może powtórnym włączeniu) ustawienia wracają do domyślnych.
Zamiast używać AUTO proponuję program P - działa podobnie, ale masz wpływ na wszystkie ustawienia. Do portretu lepszy będzie A, czyli priorytet przysłony.
Największy wpływ na aparat masz w programach PASM

Chcesz rady dobrej ?? olej programy, olej zwlaszcza tryb auto i zacznij sie uczyc jak robic zdjecia :):) nie pisze tego zlosliwie absolutnie - poczytaj, pogooglaj, ustaw aparat na 'A' - to pozwoli Ci sterowac przyslona a wiec i glebia ostrosci a aparat sam dobierze czas odpowiedni (pokaze Ci go w wyswietlaczu wiec mozesz operowac przyslona i w ten sposob wplywac tez na ustawienie czasu), lub ustaw na 'S' - dziala analogicznie tylko na odwrot - wybierasz czas a aparat dobiera przyslone do tego :) To na prawde nie jest wiele nauki a wieksza frajda ze zdjec :) - do tego w takiej sytuacji masz mozliwosc wyboru wszystkich dodatkowych ustawien - iso, pola AF, tryb pomiaru swiatla, lampa lub bez lampy, korekta ekspozycji... To na prawde proste a wiecej radochy sprawia nie cale to kolko z programami :)

to wszystko święta prawda, ale bywają różne sytuacje - np. kiedy chcę jak najszybciej zrobić zdjęcie, to ustawiam "auto" / "sport" albo "dzieci" i foce; a kiedy mam czas ustawić P/A/S/M to się bawię :)

Chodzi mi o to, że kiedy muszę zrobić szybko foto to chciałbym, żeby tryby zaprogramowane odpowiadały moim preferencjom..

dzięki za wskazówki - wezmę je pod uwagę! :)

PS. Vim piękne galerie :)

Vim_Woodenhands
15-06-2007, 15:46
to wszystko święta prawda, ale bywają różne sytuacje - np. kiedy chcę jak najszybciej zrobić zdjęcie, to ustawiam "auto" / "sport" albo "dzieci" i foce; a kiedy mam czas ustawić P/A/S/M to się bawię :)
Kiedy chcę zrobić szybko zdjęcie, używam tylko PASM :-)
Może to zabrzmi jak stwierdzenie nadętego buraka, ale w mojej D80 jeszcze kółko nie było ustawione na programy tematyczne. Po prostu nie wyobrażam sobie, żeby o zdjęciu decydował automat...
Dziś będę robił zdjęcia na koncercie L. Możdżera i L. Danielssona - mam na to 5 minut na początku koncertu. Niewiele czasu, więc będę używał A :-)

dame
15-06-2007, 16:58

lol! To zapewne jedna z tych rzeczy, która odróżnia amatorów od pasjonatów/profesjonalistów ;) Mi ustawienie PASM zabiera zbyt dużo czasu. Oczywiście mówię o sytuacji, w której jestem zaskakiwany "widoczkiem" I postanawiam zrobić zdjęcie, ale aparat jest jeszcze w torbie - nie włączony lub bez wstępnego ustawienia.

Może to zabrzmi jak stwierdzenie nadętego buraka, ale w mojej D80 jeszcze kółko nie było ustawione na programy tematyczne. Po prostu nie wyobrażam sobie, żeby o zdjęciu decydował automat...

nie przejmuj się - z pewnością nie wychodzisz na buraka! Ja narazie poznaję fotografię - edukuję się i patrzę w różnych warunkach jak radzi sobie aparat - jak dobiera parametry zdjęcia i co później z tego wychodzi.

Dziś będę robił zdjęcia na koncercie L. Możdżera i L. Danielssona - mam na to 5 minut na początku koncertu. Niewiele czasu, więc będę używał A :-)

:D To pokaż potem wyniki! :)

Jest jeszcze kwestia baterii - na ile włączony aparat, a nie używany, potrafi oszczędzać baterię? Tj czy opłaca się go wyłączać, czy lepiej włączyć raz na czas trwania całej wycieczki (i wyłączyć dopiero pod koniec dnia)?

Vim_Woodenhands
15-06-2007, 17:40
lol! To zapewne jedna z tych rzeczy, która odróżnia amatorów od pasjonatów/profesjonalistów ;) Mi ustawienie PASM zabiera zbyt dużo czasu. Oczywiście mówię o sytuacji, w której jestem zaskakiwany "widoczkiem" I postanawiam zrobić zdjęcie, ale aparat jest jeszcze w torbie - nie włączony lub bez wstępnego ustawienia.
Spokojnie, ja jestem amatorem :-)
Zaczynałem od Zenita 12 XP, gdzie wszystko robiło się manualnie, więc pewnie tak mi zostało. Jeśli zdjęcie wychodzi nie tak, jakbym chciał, to wiem, co muszę skorygować; jeśli za mnie "myśli" program, to nigdy nie będę wiedział, co mógłbym zmienić, żeby było lepiej.

:D To pokaż potem wyniki! :)
Z poprzedniego koncertu są tutaj: http://www.tadeuszturski.info/content/view/12/25/lang,pl/
Wtedy jeszcze krótko miałem D80, dopiero go poznawałem, więc nie jestem z nich do końca zadowolony. Mam nadzieję, że z dzisiejszego koncertu będą lepsze:-)
Pewnie wrzucę je na swoją stronę, ale po kilku dniach; będę robił na wysokich czułościach, więc pewnie trochę czasu zajmie mi "postprodukcja" :-)

Jest jeszcze kwestia baterii - na ile włączony aparat, a nie używany, potrafi oszczędzać baterię? Tj czy opłaca się go wyłączać, czy lepiej włączyć raz na czas trwania całej wycieczki (i wyłączyć dopiero pod koniec dnia)?
Zdaje się, że w D40 podgląd na LCD wyłącza się samoczynnie, więc aparat powinien pobierać bardzo mało energii. Ja swojej D80 nie wyłączam, jeśli jestem na łowach.

Prorok78
15-06-2007, 17:58

No tak ... mozdzera tez bym pofocil :) Ale wolalbym chyba jednak posluchac... zazdroszcze... z jednego powodu... ja niestety nie bardzo mam gdzie 'praktykowac' zadnych 'eventow' ani innych takich.. ot ulica albo ogrodek :):)
Apropos galerii - dzieki za linki :) Niestety nie kupilem nic... ale podoba mi sie ... widze ze wolisz ludzi focic... ja sila rzeczy zadowalam sie martwa natura :) no nie calkiem martwa - w koncu kwiatki jednak zyja :)

a apropos kolka nastaw programow - hmm d200 go nie ma .... na szczescie ... Na prawde zaklej, zapomnij o nim albo wyrwij :) niech nie kusi... jak robisz na A to po prostu wyciagasz aparat, paluchem przekrecasz kolko od przyslony patrzac w wizjer jak sie wartosc zmienia i jednoczesnie kadrujac i pstryk.... :)

Vim_Woodenhands
15-06-2007, 22:35
No tak ... mozdzera tez bym pofocil :) Ale wolalbym chyba jednak posluchac... zazdroszcze... z jednego powodu... ja niestety nie bardzo mam gdzie 'praktykowac' zadnych 'eventow' ani innych takich.. ot ulica albo ogrodek :):)
Bez kompleksów :-) to mój drugi raz na koncercie Możdżera :-)
Było mnóstwo fotografów i Możdżer zrobił taki numer, że zagrali "specjalnie dla fotografów"; w praktyce 2 minuty na zdjęcia. Natomiast koncert był rewelacyjny! Szkoda tylko, że "fotografka" z Gazety Lubuskiej zachowała się nieprofesjonalnie - pomimo prośby artystów trzaskała migawką bez przerwy podczas bisu. Wieś śpiewa i tańczy...

Apropos galerii - dzieki za linki :) Niestety nie kupilem nic... ale podoba mi sie ... widze ze wolisz ludzi focic... ja sila rzeczy zadowalam sie martwa natura :) no nie calkiem martwa - w koncu kwiatki jednak zyja :)
To nie jest tak do końca; oni (photostock'i) nie są specjalnie zainteresowani kwiatkami, zwierzątkami i krajobrazami, więc wysyłam tylko takie zdjęcia, które przyjmą.

Prorok78
16-06-2007, 11:45
No wiesz... wszedzie jakies buraki sei znajda.... tylko ze niektorzy majac legitymacje prasowa mysla ze im wszystko wolno...:) na szczescie nie wszyscy...:)

prz3mo
16-06-2007, 12:09
Ja swojej D80 nie wyłączam, jeśli jestem na łowach.

Kiedys byl nawet temat o tym, lepiej jest nie wylaczac aparatu niz co chwile wlaczac i wylaczac... Bo w tym drugim przypadku o wiele wiecej pochłania to energii i szybciej "znika" bateria.
Sprawdziłem i rzeczywiscie tak jest

swider
16-06-2007, 19:40
Gratuluje Panom fajnego watku! :) Skondensowaliscie w jednym miejscu naprawde b. wiele uzytecznych informacji, do tego bez klotni i offtopow!

dame
17-06-2007, 00:57
Gratuluje Panom fajnego watku! :) Skondensowaliscie w jednym miejscu naprawde b. wiele uzytecznych informacji, do tego bez klotni i offtopow!

też mi się bardzo podoba! :)

W trakcie zabawy z lightroom'em i gimpem pojawił się jeden problem - kiedy zechcę rozpocząć edycję w gimpie, muszę wysłać do tego programu obraz o głębi 8 bitów co oznacza konwersję z 16 a efekt jest taki, że w gimpie zdjęcie wygląda zawsze trochę inaczej niż w LR - przeważnie ciemniej, bledziej... Jak temu zaradzić?
Próbowałem znaleźć odpowiedź na to pytanie na forum ale nie udało mi się..

6.
źródło (http://img207.imageshack.us/img207/4358/zalewfg2.jpg)
7.
źródło (http://img207.imageshack.us/img207/5007/suzuki1044en4.jpg)
8.
źródło (http://img530.imageshack.us/img530/6513/suzuki1031vp2.jpg)
9.
źródło (http://img214.imageshack.us/img214/5705/suzuki1020fq3.jpg)
10.
źródło (http://img207.imageshack.us/img207/8905/suzuki1051dr2.jpg)

A wiecie może, dlaczego na nr10 prawy dolny rog wyszedl tak ciemno? Przeciez palucha w obiektyw wlozyc sie nie da ;)

Vim_Woodenhands
17-06-2007, 08:32
W trakcie zabawy z lightroom'em i gimpem pojawił się jeden problem - kiedy zechcę rozpocząć edycję w gimpie, muszę wysłać do tego programu obraz o głębi 8 bitów co oznacza konwersję z 16 a efekt jest taki, że w gimpie zdjęcie wygląda zawsze trochę inaczej niż w LR - przeważnie ciemniej, bledziej... Jak temu zaradzić?
Próbowałem znaleźć odpowiedź na to pytanie na forum ale nie udało mi się..

A GIMP w ogóle obsługuje 16 bitów? Jak wysyłam do PaintShop Pro, to mam 16-bitowy obrazek.
Może trzeba wyeksportować (File/Export) zdjęcie do JPG (LR zapisze w 8 bitach, bo JPG-i tyle mają) i wtedy otworzyć je w GIMP-ie?

A wiecie może, dlaczego na nr5 prawy dolny rog wyszedl tak ciemno? Przeciez palucha w obiektyw wlozyc sie nie da ;)

Chętnie bym spojrzał, ale są numery 6-10...

dame
17-06-2007, 12:11
A GIMP w ogóle obsługuje 16 bitów? Jak wysyłam do PaintShop Pro, to mam 16-bitowy obrazek.

gimp w ogóle nie obsługuje 16 bitów. Podobno implementacja tej funkcji jest zaplanowana, ale na razie nie ma jej.

Może trzeba wyeksportować (File/Export) zdjęcie do JPG (LR zapisze w 8 bitach, bo JPG-i tyle mają) i wtedy otworzyć je w GIMP-ie?

i na razie tak robię.. jednak wolałbym edytować RAW ;)

Chętnie bym spojrzał, ale są numery 6-10...

oo! pomyłka! Chodziło mi o numer 10 - już poprawione :)

Vim_Woodenhands
17-06-2007, 13:37
i na razie tak robię.. jednak wolałbym edytować RAW ;)

To całą korektę barwną rób w LR, a z GIMP-a korzystaj jeśli chcesz coś zmienić w "zawartości" zdjęcia: usunąć jakiś zbędny element z kadru, piegi z twarzy, itp.
Ja tak robię; z PaintShop Pro korzystam tylko do rzeczy, których nie mogę zrobić w LR

Prorok78
18-06-2007, 00:06
A jesli masz inna kolorystyke pomiedzy LR a gimpem to sprawdz sobie dokladnie we wszystkich programach jakie masz profile barwne poustawiane - moze byc tak ze gdziesz masz aRGB i wtedy jesli nie bedziesz robic konwersji pliku to Ci sie kolory na pewno rozjada...

dame
18-06-2007, 20:28
To całą korektę barwną rób w LR, a z GIMP-a korzystaj jeśli chcesz coś zmienić w "zawartości" zdjęcia: usunąć jakiś zbędny element z kadru, piegi z twarzy, itp.
Ja tak robię; z PaintShop Pro korzystam tylko do rzeczy, których nie mogę zrobić w LR

jest to jakieś wyjście. myślałem może, że zna ktoś np jakiś plugin, który włączy obsługę 16bitowej głębi.. ale nie jest to takie istotne, zwłaszcza w świetle tego że większość monitorów ma problemy z wyświetleniem wszystkich barw głębi 8bit..

Kolejna sprawa, jaka mi się nasunęła - to wybór kolorów w aparacie. Do dyspozycji mam następujące pozycje:

Ia - I a(sRGB)
II - II (AdobeRGB)
IIIa - III a(sRGB)

który wybrać? A może raczej - czy IIIa jest lepsze niz II?

Odrazu dodam, że odrobiłem pracę domową - wiem czym się różni aRGB od sRGB ale nie wiem co oznaczają I/II/III i a(sRGB)...

Vim_Woodenhands
18-06-2007, 21:33
Kolejna sprawa, jaka mi się nasunęła - to wybór kolorów w aparacie. Do dyspozycji mam następujące pozycje:

Ia - I a(sRGB)
II - II (AdobeRGB)
IIIa - III a(sRGB)

który wybrać? A może raczej - czy IIIa jest lepsze niz II?
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=140332&postcount=15

swider
18-06-2007, 21:47
aRGB rzadzi! :D

dame
18-06-2007, 22:42
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=140332&postcount=15

właśnie m.in. ten wątek czytałem wcześniej. Ale to dalej nie odpowiada w pełni na moje pytanie - to w końcu który wybrać II czy III? Czy III to tzw. PhotoRGB?

Vim_Woodenhands
18-06-2007, 23:03
właśnie m.in. ten wątek czytałem wcześniej. Ale to dalej nie odpowiada w pełni na moje pytanie - to w końcu który wybrać II czy III? Czy III to tzw. PhotoRGB?
Cytat z polskiej instrukcji obsługi D80 (str. 80):

"Tryb kolorów: Zapewnia kontrolę nad reprodukcją kolorów. Zdjęcia zrobione w trybach Ia i IIIa są zaadaptowane do przestrzeni barw sRGB i nadają się do drukowania lub dalszego wykorzystania bez dodatkowych korekt. Dla zdjęć portretowych należy wybierać tryb Ia, a dla zdjęć krajobrazowych - tryb IIIa. Tryb II odpowiada przestrzeni barw Adobe RGB, która charakteryzuje się szerszą gamą kolorów niż przestrzeń sRGB. Tryb II jest zalecany dla zdjęć, które mają być w znacznym stopniu przetwarzane lub retuszowane. Ustawienie domyślne: Ia (sRBG)".

Prorok78
18-06-2007, 23:19
a robisz zdjecia do NEF'a czy JPG'a ? bo jesli nefa to raczej niewielkie ma znaczenie ktora przestrzen wybierzesz... dopiero wywolujac nefa decydujesz czy ma byc wywolany do srgb czy do argb... ja tam robie zawsze do a a pozniej ewentualnie konwertuje w miare potrzeby (wywolywanie w labie, www)..

dame
19-06-2007, 02:26
Cytat z polskiej instrukcji obsługi D80 (str. 80):

"Tryb kolorów: Zapewnia kontrolę nad reprodukcją kolorów. Zdjęcia zrobione w trybach IIIa i IIIa są zaadaptowane do przestrzeni barw sRGB i nadają się do drukowania lub dalszego wykorzystania bez dodatkowych korekt. Dla zdjęć portretowych należy wybierać tryb Ia, a dla zdjęć krajobrazowych - tryb IIIa. Tryb II odpowiada przestrzeni barw Adobe RGB, która charakteryzuje się szerszą gamą kolorów niż przestrzeń sRGB. Tryb II jest zalecany dla zdjęć, które mają być w znacznym stopniu przetwarzane lub retuszowane. Ustawienie domyślne: Ia (sRBG)".

heh, sorry - następnym razem sprawdzę też instrukcję :)

dame
19-06-2007, 02:27
a robisz zdjecia do NEF'a czy JPG'a ? bo jesli nefa to raczej niewielkie ma znaczenie ktora przestrzen wybierzesz... dopiero wywolujac nefa decydujesz czy ma byc wywolany do srgb czy do argb... ja tam robie zawsze do a a pozniej ewentualnie konwertuje w miare potrzeby (wywolywanie w labie, www)..

robię do NEF'a. Dzięki za podpowiedź.

odii
19-06-2007, 09:44
dzięki za odpowiedzi! :) Po szybkim doedukowaniu w zakresie HDR sądzę, że raczej nie będe korzystał z tej techniki :) Raczej zależy mi na zdjęciach w JPEG, żadziej w RAWach. Będę robił zdjęcia, których raczej nie będe edytował w Photoshopie.

tez tak myslalem przed kupnem aparatu, a teraz wiem ze by mi tego brakowalo... fajna zabawa no i zdjecia normalnie takiego nie osiagniesz...