Zobacz pełną wersję : Problem z obiektywem w L12
Michał_jp
05-06-2007, 21:38
Witam, mam problem z obiektywem w aparacie Nikon Coolpix l12. Mianowicie wydarzył się wypadek- aparat z otwartym obiektywem upadł mi na chodnik. Gołym okiem było widac że obiektyw jest wykrzywiony. Zaniosłem go od razu do serwisu, spyałem co da się z tym zrobić, powiedzieli że soczewki sa poprzestawiane, ale bycmoże da się naprawić, podali także cenę- 250 zł, na co przystałem. Aparat będzie do odebrania za 10 dni. Pytanie do bardziej kompetentnych ode mnie forumowiczów- Czy taka naprawa polega na wymianie obiektywu, czy tylko jakihś części i czy jeśli sprzęt zostałby odratowany nie byłoby problemów typu rozmazane zdjęcia lub inne usterki z obrazem. Nie pytałem w serwisie bo byłem zbyt zdenerwowany. Liczę na Waszą pomoc, z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam.
witam
Nie wiem jak to będzie z coolpixem ale ja miałem kiedyś upadek sigmy macro (wyłamała się z tanich chinskich pierścieni)
objawy były podobne - niemal niewidoczne odchylenie od osi - ostrzyła normalnie tylko zablokowało zoom. Serwis sigmy coś tam podłubał (telefonicznie stwierdzili że wymienią jakieś prowadnice)... Historia skonczyła się tym że naprawa miała kosztować 60 funtów a nowe szkło było po około 100 - powiedziałem im że mają szkło sobie zostawić na części a ja kupię nową - a oni i tak ją naprawili... ponieważ już miałem nowe szkło tamto zostało w sklepie (gdzie je kupiłem) i poszło po kosztach naprawy...
bartoss87
10-06-2007, 19:28
Masz szczęście w nieszczęściu, ponieważ koszta narpawy nie są wyższe od ceny nowego sprzętu ;) A co do późniejszych problemów, to już nie będzie Twój problem, bo gdy wróci z naprawy i coś będzie nie tak, to możesz im wysłać i niech to poprawią. Ale myślę, że nie powinno być żadnych problemów - to dobry sprzęt i dobry serwis.
Pozdrawiam ;)
Michał_jp
13-06-2007, 21:23
Na początku dziękuję za odpowiedzi. Aparat udało się uratować, dziś oglądałem go w serwisie. Chyba wszystko jest dobrze, ale odnoszę wrażenie że stabilizacja szwankuje i nie wychodzą już aż tak dobre zdjęcia na makro. Może jestem przewrażliwiony, ale dobre makro i stabilizacja zadecydowały o wyborze tego sprzętu. Zresztą tak w biegu trudno ocenić. Jutro odbiorę, dokładnie przetestuję. (Dziś nie miałem jak zapłacić)
Michał_jp
14-06-2007, 16:24
I po sprawie. Aparat działa jak przed wypadkiem. Mój Nikon jest fantastyczny!
bartoss87
15-06-2007, 22:00
a czy mógłbyś mi powiedzieć, jakie zdjęcia wychodzą Ci z włączonym stabilizatorem? bo kurde u mnie jakoś średnio to wygląda...
Michał_jp
16-06-2007, 14:03
No właśnie.... Za szybko popadłem w euforię. Na początku faktycznie- wszystko działało poprawnie, potem obraz w wyświetlaczu zaczął skakać. Nie znam się na tym, chyba matryca jest poluzowana. Przeszkadza to trochę w robieniu zdjęć, chociaż wychodzą dobre. A stabilizacja- zaszumia mi przy niej, bo chyba polega ona na ustawieniu większej czułości. W tym Nikonie jest chyba też automatyczna stabilizacja, działająca od razu po włączeniu bez manualnego ustawiania i mam wrażenie że padła. Aparacik zostawię sobie chyba jako ,,awaryjny'' a zainteresuję się większym sprzętem, może jakimś Fuji.