PDA

Zobacz pełną wersję : Widok d40 na LCD

Birka
05-06-2007, 16:56
...

PiotrW
05-06-2007, 16:58
rozczarujesz się ....
lustrzanki - z drobnymi wyjątkami - nie dają takiej możliwości , a d40 nie należy do tych wyjątków

sebasw
05-06-2007, 17:03
Zastanawia mnie po co ktoś kupuje lustrzankę nie mając nawet tak podstawowej wiedzy ? :-O

sikor
05-06-2007, 17:25
Zastanawia mnie po co ktoś kupuje lustrzankę nie mając nawet tak podstawowej wiedzy ? :-O

Nie wiesz po co?..bo taka moda..
ostatnio mój znajomy kupił 400d tylko dlatego że ma kasę a w życiu nie zrobił żadnego zdjęcia wcześniej

Kekacz
05-06-2007, 17:29
Kumpel jak kupowal D40 to znajomy mu odradzal bo:
"Filmów nie kręci."

chicken
05-06-2007, 17:29
ahhh przykre to bardz... to tak jak kupienie sportowego prshe i dowiedzenie sie potem ze silnik jest z tylu auta.... a po nastepnych rozczarowaniach zwrucenie uwagi ze naped tez jest na tyl i po tym wszytskim zorientowanie sie ze jest to samochod 2 osobowy i nie mam gdzie dzieciaka posadzic.... przykre...

jacek.gold
05-06-2007, 17:39
nie macie racji.
widok na lcd jest wtedy jak się go trzyma tą tubiastą częścią do przodu :mrgreen:

Rafał_Sz
05-06-2007, 17:41
Witam

Wczoraj kupiłam nikon d40 i moje pytanie moze jest banalne ale jednak jest;
Jadę na wakacje z dzieckiem 7 letnim i pewnie on tez by chciał porobic fotki i moje pytanie brzmi:
Czy można zrobic widok na LCD? tak aby dla niego było wygodniej. Miałam wcześniej kodaka dx450 i w tym aparacie "dla małpy" szło.

Pozdrawiam

Ps:

Na poczatku przyszłego miesiaca wracam z Tunezji wiec wtedy pokażę wam moje prace:)
Prowokacja?

Birka
05-06-2007, 18:10
Oj widze z kazdy z was urodził sie z wielką wiedza na temat fotografi. Myślalam ze można sie tutaj czegos wiecej dowiedziec ale... jak ktos nie ma juz wiedzy chociaż podstawowej to juz jest beznadziejmy i kazdy musi go krytykować, wyśmiewać i itp.
Własnie żałuję ze weszłam na to forum, potraficie tylko krytykować a nie pomagać. Forum nikona wzajemnej adoracji do krytykowania nowych ludzi chętnych wiedzy.

konrat
05-06-2007, 18:17
Za kolegów przepraszamy :)

Ale wystarczy skorzystać z wyszukiwarki, by otrzymac odpowiedź na to pytanie (lub przeczytać instrukcję).
Życzę pięknego światła i radosnych ujęć stworzonym właśnie na potrzeby familijne (ale nie tylko) Nikonem D40

Erie
05-06-2007, 18:17
Oj widze z kazdy z was urodził sie z wielką wiedza na temat fotografi. Myślalam ze można sie tutaj czegos wiecej dowiedziec ale... jak ktos nie ma juz wiedzy chociaż podstawowej to juz jest beznadziejmy i kazdy musi go krytykować, wyśmiewać i itp.
Własnie żałuję ze weszłam na to forum, potraficie tylko krytykować a nie pomagać. Forum nikona wzajemnej adoracji do krytykowania nowych ludzi chętnych wiedzy.

To nie tak, czuję się lekko urażony taką insynuacją. Potrafimy pomagać, ale wybacz za lenistwo nie nagradzamy. Wystarczyło wpisać np. kadrowanie przez LCD w wyszukiwarkę i było by wszytko na ten temat. Odrobinę wysiłku nikomu nie szkodzi i proszę nie atakować forumowiczów że odpowiadają w taki, a nie inny sposób.

Pozdrawiam
wieczny maruda
Erie

pebees
05-06-2007, 18:25
Oj widze z kazdy z was urodził sie z wielką wiedza na temat fotografi.

Ja, pse pani, nie! A ja tes kcę! :)

Własnie żałuję ze weszłam na to forum, potraficie tylko krytykować a nie pomagać.

Nie żałuj. Dowiedziałaś się kilku ciekawych rzeczy, nawet tego, że wszystkie informacje o aparacie są w instrukcji! Teraz tylko ją przeczytać i już :)

Forum nikona wzajemnej adoracji do krytykowania nowych ludzi chętnych wiedzy.

E h, żeby tak było, że to TWA.. nie jest, kurcze, czuję się przez to niedoceniany :D

Birka
05-06-2007, 18:34
Teraz tylko ją przeczytać i już :)

Zrobiłam to! Ale jeśli nie znalazłam tam odpowiedzi myślalam ze z waszą odpowiedzią nie bedzie problemu

Mozecie sobie juz odpuścic krytykę bo jak szybko sie tu pojawiłam tam kasuję swoją profil aby was nie psuć poziomu wiedzy.

Erie
05-06-2007, 18:36
Mozecie sobie juz odpuścic krytykę bo jak szybko sie tu pojawiłam tam kasuję swoją profil aby was nie psuć poziomu wiedzy.

??? :confused: ??? ale można prosić po polsku?

Jakubas
05-06-2007, 18:47
Kobiety to jednak dziwne sa ;) Inna sprawa jest, ze wystarczy napisac, zeby RTFM, a nie od razu jezdzic po kims. Co ciekawe, najzarliwiej mieszaja newbies z blotem Ci, co aparaty maja od 2 miesiacy i sami dopiero sie ucza. Do nikogo osobiscie nie pije, ot, korelacja.

Art71
05-06-2007, 18:57
Gratuluję szanownym forumowiczom za super jasne wyjaśnienie sprawy !!! Moim zdaniem jeśli ktos ma ochotę to może sobie kupić co tylko chce i nikomu nic do tego. Myślałem iż forum jest po to aby pomagać wszystkim zainteresowanym a nie ich wyśmiewać i drwić ...... widzę po niektórych wypowiedziach że się grubo mylę. Może trzeba by rozdzielić forum na dwa bloki 1. Super hiper zawodowcy co wszystko zawsze wiedzieli od urodzenia (haha) 2. Amatorzy którzy chcą się "pobawić" amatorsko i nie muszą wszystkiego wiedzieć.

Erie
05-06-2007, 19:25
Bez przesady ludzie, rozumiem, że forum jest do pytania się o wszystkie rzeczy związane z fotografią. Jednakże etykieta wszelkiego rodzaju forum dyskusyjnych, grup dyskusyjnych itp wymaga najpierw zadania sobie trudu i poszukania odpowiedzi na pytanie wśród wątków, które już istnieją. Czy wielkim problemem akurat w tym przypadku było przeczytać o zasadzie działania lustrzanki?

Nie pochwalajmy do ciężkiej choroby na ch... lenistwa oraz bezmyślnego oczekiwania, że wszyscy rzucą się, aby takiemu leniowi pomagać. Ludzie zyją w pośpiechu i oczekują na wszystko gotowej odpowiedzi w nieskończenie krótkim czasie (najlepiej jeszcze by było przed zadaniem pytania). Nikt nie urodził się z wiedzą fotograficzną i pochodną (lub dodowlną inną) wyssaną z mlekiem matki, ale każdy z nas do tej wiedzy dochodził i zadawał sobie choć troszkę trudu w jej zdobyciu.

Zastanówcie się troszkę nad tym...

Zink
05-06-2007, 19:31
Proponuję nieco inny podział.
1. Tych, którzy wiedzą dlaczego kupili lustrzankę, a nie kompakta, oraz przed zakupem chciało im się dowiedzieć przynajmniej podstawowych rzeczy na temat jej działania (jeżeli jeszcze ich nie wiedzieli). Do tej kategorii zaliczają się ludzie odpowiadający konkretnie i rzeczowo na każde, nawet najbardziej oczywiste pytanie... przez pierwsze kilkadziesiąt razy. Potem zaczyna ich to delikatnie mówiąc wk... denerwować i zaczynają odpowiadać drwiąco, a nawet złośliwie. Nie należy mieć im tego za złe, bo jest szansa, że już niedługo sam będziesz do nich należał(a) :).
2. Wszystkich pozostałych. W szczególności tych, którzy strasznie się obruszają za każde odesłanie do FAQ/wyszukiwarki/itp. i nie potrafią przyjąć do wiadomości, że to forum nie powstało wyłącznie po to, żeby odpowiadać na ich każdą zachciankę. A zwłaszcza tych, którzy uważają, że forum jest do nich nastawione wrogo, bo dostały klapsa zamiast cukierka, kiedy zachowały się nieodpowiednio do przyjętych norm.

Podziału nie trzeba wprowadzać, już jest widoczny aż za bardzo.

Art71 > Oczywiście, każdy może kupić sobie to, na co ma ochotę. Nie o tym jest ta dyskusja. Jeśli nadal nie wiesz o czym ona jest, to odsyłam do punktu 1 w tym poście. Mylisz się. To forum jest między innymi po to, żeby pomagać ludziom, którzy tej pomocy potrzebują, a nie tym, którzy potrzebują wyszukiwarki, ale nie chce im się lub zapomnieli jej użyć (w obu przypadkach są informowani o tym, co powinni zrobić aby otrzymać odpowiedź na swoje pytanie, więc ja nie widzę w tym nic złego).

Że za ostro? Czasem trzeba dostać (za przeproszeniem) po mordzie, żeby zrozumieć niektóre rzeczy (piszę tu o wszystkich ludziach, o sobie także, więc proszę się nie obrażać :)). A po takich odpowiedziach, Birka zastanowi się następnym razem zanim zada niemądre pytanie, co wyjdzie jej tylko na dobre :).

fireboy
05-06-2007, 19:41
Gratuluję zakupu :)
A kolegami się nie przejmuj na każdy taki temat tak reagują... Ale nic dziwnego jak w tygodniu ze dwa razy takie pytania padają :D
Rób piękne zdjęcia i tyle...

Birka
05-06-2007, 19:44
Nie pochwalajmy do ciężkiej choroby na ch... lenistwa oraz bezmyślnego oczekiwania, że wszyscy rzucą się, aby takiemu leniowi pomagać. Ludzie zyją w pośpiechu i oczekują na wszystko gotowej odpowiedzi w nieskończenie krótkim czasie (najlepiej jeszcze by było przed zadaniem pytania). Nikt nie urodził się z wiedzą fotograficzną i pochodną (lub dodowlną inną) wyssaną z mlekiem matki, ale każdy z nas do tej wiedzy dochodził i zadawał sobie choć troszkę trudu w jej zdobyciu.

Zastanówcie się troszkę nad tym...

Współczuję takiej osobowości.....tej melodyjnej krytyki innych która tak łatwo CI przychodzi...oraz chęci dzielenia sie swoją wiedzą

Nie oczekiwałam bezmyślnie na tą odpowiedz. Była NORMALNA osoba której nie było cieżko odpowiedziec mi na moje pytanie i trzeba było juz zamknąć topik a nie rozciagac temat i obrzucać mnie błotem niewiedzy. Są pewnie dziedziny w których mogę duzo wiecej powiedzieć niz TY.

Ale z tego co zauwazyłam czesto zdarza sie WAM obrzucać błotem obce osoby lub te które dopiero próbują poznać świat fotografi.

Mam nadzieje ze nigdy wam nie przytrafi się taka niewiedza jak mi i nie wpadniecie na forum z pomocą i zamiar otrzymać jedna odpowiedz to dostaniecie masę pretensji ze tu sie pojawiliście. I nie ma sie co dziwić że na świecie jest tyle obłudy, zakłamania, braku tolerancji jak i głupoty jak na takim forum proste pytanie jest powodem do takiego traktowania ludzi. Może podać Ci moj adres to wpadniesz i mnie zastrzelisz za brak wiedzy i za pytanie które nie było wielce ambitne.

Ps: Instrukcje przeczytałam ale z racji tego ze nie ma tam takiej funkcji nie było wzmianki na ten temat

Erie
05-06-2007, 20:12
Współczuję takiej osobowości.....tej melodyjnej krytyki innych która tak łatwo CI przychodzi...oraz chęci dzielenia sie swoją wiedzą

Dziękuję za współczucie, ale nie jest potrzebne. Wyobraź sobie że to nie jest melodyjna krytyka innych, tylko próba zmuszenia ich do przestrzegania pewnych norm, na które zgadzają się wstępując do jakiejś społeczności. Co do dzielenia się swoją wiedzą, wyobraź sobie że jest choćby na tym forum wiele osób, z którymi się dzielę wiedzą i są zadowolone. Na początku mojej bytności na tym forum również krytykowałem ludzi, którzy zamiast odpowiadać na niemądre pytania ironizowali, ale... tak jak już Zink napisał po setnym razie znudziła mnie walka z wiatrakami. Ludzie się nie zmieniają i praktycznie każdego dnia pojawia się pytanie: o latającą śrubkę, o najlepszy obiektyw do aparatu x itp.

Nie oczekiwałam bezmyślnie na tą odpowiedz. Była NORMALNA osoba której nie było cieżko odpowiedziec mi na moje pytanie i trzeba było juz zamknąć topik a nie rozciagac temat i obrzucać mnie błotem niewiedzy. Są pewnie dziedziny w których mogę duzo wiecej powiedzieć niz TY.

Rozumiem że wszyscy pozostali są NIENORMALNI, bo cholera wymagają od ludzi, aby się rozwijali a nie uwsteczniali. Nie przeczę, że są dziedziny w których wiesz zdecydowanie więcej ode mnie i jest ich zapewne wiele, ale nie zmienia to faktu że tu i teraz wykazałaś się lenistwem i oczekiwałaś gotowej odpowiedzi, zamiast poszukać. Gdybyś to zrobiła nie byłby potrzebny ten wątek i ta wymiana zdań.

Ale z tego co zauwazyłam czesto zdarza sie WAM obrzucać błotem obce osoby lub te które dopiero próbują poznać świat fotografi.

Mam nadzieje ze nigdy wam nie przytrafi się taka niewiedza jak mi i nie wpadniecie na forum z pomocą i zamiar otrzymać jedna odpowiedz to dostaniecie masę pretensji ze tu sie pojawiliście. I nie ma sie co dziwić że na świecie jest tyle obłudy, zakłamania, braku tolerancji jak i głupoty jak na takim forum proste pytanie jest powodem do takiego traktowania ludzi. Może podać Ci moj adres to wpadniesz i mnie zastrzelisz za brak wiedzy i za pytanie które nie było wielce ambitne.

1. Pokaż mi gdzie obrzuciłem Cię błotem
2. Nie mam zamiaru Cię zastrzelić, ani w żaden inny sposób skrzywdzić.
3. Z obłudą i zakłamaniem moje posty mają bardzo mało wspólnego.

Pozdrawiam
Erie

Jakubas
05-06-2007, 21:06
Birka, dramatyzujesz. Gdybys faktycznie chciala poznac swiat fotografii, na pewno znalazloby sie wiele osob, ktore z usmiechem na twarzy i nie mniejszym entuzjazmem by Ci pomogly. Ale Twoje pytanie, ktorego moznaby uniknac wkladajac minimum wysilku w uzycie opcji "szukaj", lub po prostu przejrzenie kilku stron forum, nie zaliczalbym do tego szumnie i epicko brzmiacego "poznawania swiata fotografii". To sa niskich lotow technikalia, i nie dziwie sie, ze odpowiedz na nie jest tak bliska mojemu stopkowemu RTFM. Pamietaj, to jest forum, a nie serwis wsparcia technicznego, gdzie ludziom placa za anielska cierpliwosc.

Art71
05-06-2007, 22:36
rozczarujesz się ....
lustrzanki - z drobnymi wyjątkami - nie dają takiej możliwości , a d40 nie należy do tych wyjątków

Moim zdaniem tutaj wątek powinien się skończyć ..... ale nie Ci których nudzą "głupie pytania" po raz 20-ty ciągną dalej a co ... trzeba się pomądrzyć .... a potem piszą jak to ich męczy , ale muszą coś napisać bo by się rozchorowali....

Gawronnek
05-06-2007, 22:54
Birka tak naprawdę to sama sobie odpowiedziałaś,
" Ps: Instrukcje przeczytałam ale z racji tego ze nie ma tam takiej funkcji nie było wzmianki na ten temat"
skoro nie ma nic na ten temat w instrukcji to znaczy że nie ma takiej opcji, to nie są aparatu dla szpiegów, z jakimiś po ukrywanymi funkcjami tylko dla wtajemniczonych, myślę że nie masz się co obrażać, ale zadałaś pytanie z dowcipu o blondynkach i nie którzy tak to potraktowali
głowa do góry świat sie przecież nie zawalił

piotr07
05-06-2007, 23:04
Birka, ja też mam D40 i małe dziecko. Moja 4,5-letnia córka robi fotki przez wizjer aż miło i naprawde nie potrzebuje wyświetlacza. No może kadrowanie jeszcze trochę kuleje :-) ale ma jeszcze czas żeby się nauczyć.

egon.rp
05-06-2007, 23:05
ostatnio chyba jakiś zły duch (pewnie ten, który żywi się przepałami na zdjęciach ;-) ) zapanował na forum! ;-)

strasznie dużo emocji i nerwów w kilku wątkach....

uffff...wyluzujmy bo braknie nam sił na ładne foty ;-)

sikor
05-06-2007, 23:21
Egon ma rację..luz to podstawa ale nic się przecież nie stało...po prostu są pewne granice przyzwoitości czyt. elementarnej wiedzy których przekraczanie jest przesadne
Lada dzień może pojawić się pytanie..jak się zmienia obiektyw w lustrzance?..i co i będziemy sie rozpisywać że trzeba to i to...
Nikt z nas nie jest idealny ale zanim kupiłem 70-300 VR przeczytałem cały wątek ponad 600 postów na jego temat i się dowiedziałem jak sie spisuje..a co miałem zapytać czy 70-300 jest dobry i czy fajne foty robi?
Pozdrawiam

egon.rp
05-06-2007, 23:30
ale zanim kupiłem 70-300 VR przeczytałem cały wątek ponad 600 postów na jego temat i się dowiedziałem jak sie spisuje..a co miałem zapytać czy 70-300 jest dobry i czy fajne foty robi?
Pozdrawiam

a ja nadal czytam wiele interesujących mnie tematów, szukam, przeglądam....tylko czasu brak na to wszystko ;-)...i siedzę cicho, nie pytam :-)

do Birka
nie chcę nikogo tłumaczyć ani tym bardziej "wsiadać" na Ciebie; chcę tylko powiedzieć, że wstępując na jakiekolwiek forum trzeba mieć świadomość, że tego typu serwisy rządzą się swoimi prawami, a wiele naszych pytań już znalazło na forum swoją odpowiedź;

niech "search" będzie z nami!! ;-)

Birka, ja dopiero teraz zerknąłem, że my ziomale! ;-) tym bardziej proszę tu nie robić obciachu ;-) uszy do góry, frycowe za Tobą! teraz czekamy na foty z Tunezji!

DXT
05-06-2007, 23:39
Mam wrazenie ze kobiety traktuje sie delikatniej i mniej sie wymaga od ich intelektu a to rozleniwia.Instrukcja jest,wyszukiwarka jest - wystarczy chciec.Ale " po co szukac jak mozna uzyc kogos do szukania".

Nie ma co sie obrazac - to forum jest bardzo liberalne i przyjazne dla nowych uzytkownikow - jako moderator na forum konsolowym zamykam i wyrzucam takie tematy na wejsciu i daje zawias na pisanie postow na 24h zeby utrzymac porzadek i sklonic do samodzielnego myslenia.

fireboy
06-06-2007, 08:07
Ale " po co szukac jak mozna uzyc kogos do szukania".
Myślę, że tu nie chodziło o znalezienie kogoś do szukania tylko o znalezienie kogoś kto już wie... a to wydaje mi się sporą różnicą...

sokrates
06-06-2007, 08:14
Kumpel jak kupowal D40 to znajomy mu odradzal bo:
"Filmów nie kręci."
kurde to ja może jednak zrezygnuję - filmów nie kręci - co to za aparat ;-)

DXT
06-06-2007, 08:35
Myślę, że tu nie chodziło o znalezienie kogoś do szukania tylko o znalezienie kogoś kto już wie... a to wydaje mi się sporą różnicą...
Znajdywanie kogos kto juz wie zaczyna sie od opcji "szukaj"

Kyo
11-06-2007, 10:15
pani birko. moja 10 letnia bratanica robi zdjecia kosmos patrzac przez wizjer w canonie 500 z tamronem 18-200 nizeli swoja "małpką" :P 7-letnie dziecko wie pewnie wiecej od ciebie w tym wieku hyhyhy.

A co do krecenia filmow, to wiekszosc osob ktora bierze moja d50 tke do reki czeka az sie wlaczy wyswietlacz zeby mozna bylo zobaczyc co sie fotografuje..
Jak im mowie ze tylko przez wizjer sa zdziwieni i zniesmaczeni.

Rafał_Sz
11-06-2007, 13:18
pani birko. moja 10 letnia bratanica robi zdjecia kosmos patrzac przez wizjer w canonie 500 z tamronem 18-200 nizeli swoja "małpką" :P 7-letnie dziecko wie pewnie wiecej od ciebie w tym wieku hyhyhy.

A co do krecenia filmow, to wiekszosc osob ktora bierze moja d50 tke do reki czeka az sie wlaczy wyswietlacz zeby mozna bylo zobaczyc co sie fotografuje..
Wizjer wizjerem, ale często spotykam się z faktem oburzenia, że moja lustrzanka nie ma "przycisków do zumowania"! - jak? co?! mam kręcić za obiektyw?! A po co ci tamte obiektywy? W razie jak sie ten zepsuje? A co lampa ci się w aparacie zepsuła, że nosisz drugą?! E... to nie można zasilać "paluszkami"?
A najgorsze jest to, że jak się aparat wyłącza, to się obiektyw nie chowa...:twisted:

:)

Seeker
11-06-2007, 17:18
"Oj widze z kazdy z was urodził sie z wielką wiedza na temat fotografi. Myślalam ze można sie tutaj czegos wiecej dowiedziec ale..."

Po co zaraz takie wielkie slowa...? I tak nikt nie zrozumie ;)

W instrukcji na pewno o tym cos wspomnieli (podglad).

"Forum nikona wzajemnej adoracji do krytykowania nowych ludzi chętnych wiedzy."

Tak, wiedzy typu "nacisnij ten przycisk", "wez pigulke" i.t.p.
Tyle, ze to bardziej odruchy warunkowe, niz wiedza.

"Mozecie sobie juz odpuścic krytykę bo jak szybko sie tu pojawiłam tam kasuję swoją profil aby was nie psuć poziomu wiedzy."

Krytyka w fotografii jest bardzo waznym elementem i trzeba sie nauczyc ja wlasciwie odbierac. Traktowac jako wzkazowke do przemyslen, nie o.p.r.
Moge cie zapewnic, ze prawie kazdy tutaj zostal wielokrotnie skrytykowany. Jedni sie czegos nauczyli, innym sie nie chcialo...
To tylko forum, nie ma zadnego przymusu.

"Gratuluję szanownym forumowiczom za super jasne wyjaśnienie sprawy"

Gratulowac mozna WYJASNIENIA, nie ZA WYJASNIENIE.
ZA WYJASNIENIE mozna n.p. PODZIEKOWAC.

"Ale z tego co zauwazyłam czesto zdarza sie WAM obrzucać błotem obce osoby lub te które dopiero próbują poznać świat fotografi."

Zdarza sie tez szybko i sprawnie odpowiedziec na pytania, ku ogromnemu zadowoleniu pytajacych.
Mozna sie skupiac na zdobywaniu wiedzy, lub wyimaginowanych problemach. Kazdy ma wybor.

"Ps: Instrukcje przeczytałam ale z racji tego ze nie ma tam takiej funkcji nie było wzmianki na ten temat"

No wlasnie.
A nam obrywa sie za to, ze nie sprawilismy cudu...

"Moim zdaniem tutaj wątek powinien się skończyć ..... ale nie Ci których nudzą "głupie pytania" po raz 20-ty ciągną dalej a co ... trzeba się pomądrzyć .... a potem piszą jak to ich męczy , ale muszą coś napisać bo by się rozchorowali...."

Czego usilnie starasz sie byc przykladem... ale mniejsza.
W takim razie, jakim sposobem maja wytlumaczyc, ze sprawa wyglada inaczej, niz sie komus wydaje? Bez slow?

"Myślę, że tu nie chodziło o znalezienie kogoś do szukania tylko o znalezienie kogoś kto już wie..."

Oczywiscie masz racje, ale jest to forum fotograficzne, nie pedagogiczne. Wielu ludzi dzieli sie swoja wiedza i czyni to bardzo chetnie, tylko nie stoja w miejscu na etapie poznawania podstawowych funkcji aparatu.
Nie mozna sie tak ograniczac. Forum jest UZUPELNIENIEM instrukcji, nie zastepca. Ma uczyc myslenia. To sie kazdemu w przyszlosci bardziej przyda, niz jakakolwiek gotowa (lecz jednorazowa) recepta. Wielokrotnie poruszano temat, jak pomoc poczatkujacym, nie zamieniajac jednoczesnie forum w smietnik. Sa odpowiednie dzialy i watki, takze dla takich tematow. Kazdy moze sie w nich wypowiedziec i jesli ma ciekawe pomysly na usprawnienia, to inni z checia poczytaja, a w miare mozliwosci (nikt tu nie pracuje na etacie i forum jest sponsorowane z prywatnej kieszeni) postaraja sie wprowadzic.

Nie dlatego sie czesc spolecznosci angazuje w funkcjonowanie forum, ze olewa innych, lecz nie moze byc tez mowy o zaprowadzaniu swoich porzadkow przez kazdego, kto wlasnie zajrzal na forum. Ludzie wiele swojego wolnego czasu poswiecaja, aby inni mogli odczuwac wieksza radosc z fotografowania.
Wlasnie z szacunku dla innych, a nie jego braku.
Poczytajcie dluzej i wnikliwiej forum, a sami zobaczycie.

I jeszcze jedno. Ludzie sa rozni, tak jak wszedzie. Nigdy nie beda wszyscy tak samo reagowac. Kazdy moze cos wniesc od siebie, chociaz roznymi sposobami, ale jednak zawsze jestesmy bogatsi o kolejne doswiadczenia. W tym, w publicznych relacjach miedzyludzkich.

Forum, to nie zadna mordownia, ale nianki tez bym tu sie raczej nie spodziewal.

Pozdrawiam ;)

P.S.
Wlasnie pewien cytacik wypatrzylem

"Zawsze znajdzie się ktoś , kto zwraca uwagę tylko na aspekt techniczny. Ci ludzie najczęściej zadają pytanie "jak", podczas gdy tacy, których ce****e ciekawość świata pytają "dlaczego". Osobiście wolę inspirację od informacji.

Man Ray"

swider
11-06-2007, 23:14
Wizjer wizjerem, ale często spotykam się z faktem oburzenia, że moja lustrzanka nie ma "przycisków do zumowania"! - jak? co?! mam kręcić za obiektyw?! A po co ci tamte obiektywy? W razie jak sie ten zepsuje? A co lampa ci się w aparacie zepsuła, że nosisz drugą?! E... to nie można zasilać "paluszkami"?
A najgorsze jest to, że jak się aparat wyłącza, to się obiektyw nie chowa...:twisted:

:)

hehehe... dobre :D Myślę, że większość z nas się spotyka z takimi tekstami :) Ostatnio jak byłem nad Rabą (z 70-300) pofocic ptactwo to zauważyła mnie starsza pani, po czym mówi do koleżanki: "Hela bedziemy w telewizji!" :D

MarS
11-06-2007, 23:35

W drugą stronę tez nie jest ciekawie - tzn jak ktoś minie widzi ze sprzetem to sie zdarza że podchodzi ze swoim "małpiszonem" i prosi aby mu zrobić zdjęcie [nie wiem co powodue ze myśli że będzie lepsza], wtedy ja że OK i buch toto cos małe co ledwo da się trzymac do oka i ciemność widze cimność i dopoiero po chwili ten przebłysk w głowie że w tym czymś to w monitorek sie trzeba popatrzyć i konsternacja i te komentarze że fotografa udaje a nawet aparatu obsługiwac nie umie :-D
A raz w ramach przypływu ambicji w podobnej sytuacji to gościowi przestawiłem kółko z zielonego auto na tryb portretowy bo akurat imho pasował w danej chwili to mnie gościu objechał co ja robie bo on całe życie na tym zielonym robi i tak jest najlepiej.

Art71
12-06-2007, 00:03
No i jak to na forum bywa zapraszamy teraz kogoś, kto sprawdzi błędy ortograficzne ..... może kolega MARBED....