Zobacz pełną wersję : [ Canon ] CANON 6D Mark 2 tuż tuż
cz4rnuch
29-06-2017, 18:30
Widzę sporo recenzentów na forum.
Prawdopodobnie będzie to jeden z najgorszych aparatów w historii fotografii (przynajmniej do następnej premiery canona). I znowu będzie niezrozumiałe jak taki szajs da kolejne % punkty przewagi nad konkurencją w wielkości sprzedaży. Musi być, ze w Indiach i Chinach to kupują.
Prawdopodobnie masz rację. No i jest jeszcze ludna Indonezja i Korea Północna.:-)
BialyBST
29-06-2017, 18:49
Widzę sporo recenzentów na forum.
<3 <3<3<3
Prawdopodobnie będzie to jeden z najgorszych aparatów w historii fotografii (przynajmniej do następnej premiery canona). I znowu będzie niezrozumiałe jak taki szajs da kolejne % punkty przewagi nad konkurencją w wielkości sprzedaży. Musi być, ze w Indiach i Chinach to kupują.
Touche! :))))
Obejrzałem przykładowe fotki z 200D i muszę powiedzieć, że nie bardzo to mi się podoba. Kolory są wyprane i jakby brudne na tej matrycy z dual pixel, zupełnie jak w 80D.
Obawiam się, czy nie będzie podobnie w 6DII.
A już myślałem, że 100d wymienię :)
Jakiej konkurencji? W lustrzankach? Nikon stoi nad własnym grobem i czeka na deskę ratunku od jakiegoś Chińczyka, Pentax też już ledwie dyszy, a Sony woli bezlusterkowce. Gdzie ta konkurencja???
We wrześniu 2014 o D750 napisałeś:
Bardzo fajny sprzęt, choć spóźniony o 2 lata. Tak powinien był wyglądać d600.
To o ile spóźniony jest 6Dmk2, który dopiero dogonił D750? 7 lat. Czasem warto ugryźć się w język i nie pisać delikatnie mówiąc głupot.
To o ile spóźniony jest 6Dmk2, który dopiero dogonił D750? 7 lat. Czasem warto ugryźć się w język i nie mówić delikatnie mówiąc głupot.
Z punktu widzenia Canona, to to D750 jest kompletnie bez znaczenia. Kogo obchodzi Nikon, którego za pół roku może nie być? Popatrz sobie na wyniki Canona i porównaj z Nikonem. Księgowi Canona świetnie potrafią liczyć i dlatego 6d mk II ma taką specyfikację jaką ma. Będzie się sprzedawał jak świeże bułeczki, a jego specyfikacja wynika między innymi z tego co robi konkurencja. A co robi: Nikon wypuszcza na 100lecie firmy stare body pomalowane na inny kolor :-) Faktycznie innowacyjna firma :-)
Z punktu widzenia Canona, to to D750 jest kompletnie bez znaczenia. Kogo obchodzi Nikon, którego za pół roku może nie być? Popatrz sobie na wyniki Canona i porównaj z Nikonem. Księgowi Canona świetnie potrafią liczyć i dlatego 6d mk II ma taką specyfikację jaką ma. Będzie się sprzedawał jak świeże bułeczki, a jego specyfikacja wynika między innymi z tego co robi konkurencja. A co robi: Nikon wypuszcza na 100lecie firmy stare body pomalowane na inny kolor :-) Faktycznie innowacyjna firma :-)
Ja wiem, że można być ślepo zapatrzonym wielkim fanem jednej marki, ale Ty starczysz za 10 takich ;)
Jasne, Canon nie musi się oglądać na Nikona... Znam tez wyniki finansowe.
Dobrze jednak napisałeś, to body stworzyli księgowi. Niestety mam to samo wrażenie.
A jeśli jego specyfikacja wynika z tego co robi konkurencja - kiepsko, bo odpowiedź na D750 zajęła im 3 lata.
A pamiętasz co jeszcze pisałeś prawie 3 lata temu?
D750 ma fajną specyfikację jak na entry level FF, ale papier wszystko zniesie, a praktyka swoje. To body pewnie zastąpi nieudane d600/610, ale przy założeniu, że tym razem czegoś nie zepsuli. To dla nikona takie body ostatniej szansy, bo jeżeli będzie kolejna wtopa, to nikon już się z tego nie podniesie. Nikon to taka Nokia, ale nie wiem czy w tym wypadku znajdzie się jakiś Microsoft, który zechce to kupić.
Body ostatniej szansy, Nikon się nie podniesie, Nikon to Nokia. Puste słowa. Wypuścili później świetne D500 i D5. O D7xxx, D5xxx i D3xxx się nie wypowiadam, bo nie orientuję się za bardzo.
madebyzosiek
29-06-2017, 21:15
Kogo obchodzi Nikon, którego za pół roku może nie być?
Ile ja razy takie cuda czytałem przez ostatnich pięć lat :D
Czekam niecierpliwie na jakieś testy Canona, bo jakoś nie wierzę żeby nie zmienili niczego... 6D był bardzo fajny poza AFem, więc dobrze że dali lepszy, ale jakoś nie mogę uwierzyć, żeby tylko to było lepsze.
A Nikon... D500 nas zaskoczył, D5 jest trochę odjechane, ja czekam na następcę D700 :)
A jeśli jego specyfikacja wynika z tego co robi konkurencja - kiepsko, bo odpowiedź na D750 zajęła im 3 lata.
A pamiętasz co jeszcze pisałeś prawie 3 lata temu?
Po co mieli się śpieszyć, jeśli poprzednik sprzedawał się dobrze i nadal sprzedaje.
Czy Ty naprawdę czerpiesz przyjemność z grzebania w antycznych wątkach?
Czekam niecierpliwie na jakieś testy Canona, bo jakoś nie wieżę żeby nie zmienili niczego...
Zośku - auuu, boli... jakbym się nadział na Eiffela wieżę. ;-)
nikoniarz
29-06-2017, 21:34
Ile ja razy takie cuda czytałem przez ostatnich pięć lat :D
I jeszcze długo będziemy czytać. I używać Nikonów. A co do narzekań- każdy sprzęt znajdzie chętnych... Każdy wybiera to co mu odpowiada. A często bywa tak, że ci którzy najwięcej marudzą to i tak by nie kupili :D
Ja wiem, że to nie do mnie pytanie ale co w tym złego? Człowiek nie powinien wstydzić się tego co kiedyś pisał :mrgreen:
madebyzosiek
29-06-2017, 21:38
Zośku - auuu, boli... jakbym się nadział na Eiffela wieżę. ;-)
Oj, kajam sie się ze wstydu... Durne poprawianie słów przez telefony... Wiara czyni cuda :)
Ja wiem, że to nie do mnie pytanie ale co w tym złego? Człowiek nie powinien wstydzić się tego co kiedyś pisał :mrgreen:
Oczywiście, ale takie grzebanie kojarzy mi się z ekshumacjami.
Co do przyszłości Nikona, to również nie widzę różowo, jeśli firma nie chce dać tego, czego klienci oczekują. Zresztą Canon w tym nie lepszy.
nikoniarz
29-06-2017, 21:47
A mi z tym, czy człowiek ma stałe poglądy, czy może pisze dla pisania, czy może dla złośliwości...
Co do przyszłości Nikona, to również nie widzę różowo, jeśli firma nie chce dać tego, czego klienci oczekują. Zresztą Canon w tym nie lepszy.
Mnie akurat Nikon daje dużo ponad miarę... Z tego co się orientowałem, to Canon podobnie. Osobiście nie narzeka- sprzętu który spełni moje oczekiwania jest do wyboru, do koloru, bez względu na napis... Zawsze znajduję odpowiednie narzędzie.
Tobie może tak, jeśli potrzebujesz D5, albo coś koło tego. Ale zwykły amator przyzwyczajony do małego obrazka za stosunkowo nieduże pieniądze, otrzymuje kastrata i to niezależnie od marki.
nikoniarz
29-06-2017, 21:58
Tobie może tak, jeśli potrzebujesz D5, albo coś koło tego. Ale zwykły amator przyzwyczajony do małego obrazka za stosunkowo nieduże pieniądze, otrzymuje kastrata i to niezależnie od marki.
Nie rozumiem w czym problem? Niska cena zawsze pociąga za sobą kastracje- im taniej, tym większe...
Gdzieżby znowu. Jednak to takie straszne przypomnieć komuś jakie dyrdymały pisał jakiś czas temu? Nie wybierałem najgorszych i najśmieszniejszych, akurat te tutaj pasowały.
To tylko świadczy o merytoryczności wypowiedzi współrozmówcy.
A mi się kojarzą z szukaniem zaginionego skarbu ;) Żartuję, każdy może mieć swoje skojarzenia, przykro mi tylko, że Tobie tak źle się skojarzyło.
I tu pełna zgoda, konkurencja jednak jest zdrowa i najbardziej korzystamy na niej MY, użytkownicy. Dlatego nie rozumiem jak ktoś może czerpać radość z faktu, że jedna firma ma gorszy finansowy okres, gdzie rynek DSLR ostatnio mocno dostał po tylnej części ciała.
Nie rozumiem w czym problem? Niska cena zawsze pociąga za sobą kastracje- im taniej, tym większe...
Naturalnie, $2000 to dla każdego tyle, co splunąć.
A mi się kojarzą z szukaniem zaginionego skarbu ;) Żartuję, każdy może mieć swoje skojarzenia, przykro mi tylko, że Tobie tak źle się skojarzyło.
Ależ nie ma żadnego problemu. Chciałem przypomnieć tylko, że moje posty są tu od 2012 roku, więc gdyby co, głębsze grzebanie mija się z celem.;-)
nikoniarz
29-06-2017, 22:08
Naturalnie, $2000 to dla każdego tyle, co splunąć.
Jasne, tylko dalej nie rozumiem- kiedyś za tą kwotę można było otrzymać więcej? Nie. Dawniej w tej cenie człowiek nie kupił nowego FF...
O ile pamiętam, za nowego 5D2 dałem $2200, a to jednak inna klasa, jak 6D.
nikoniarz
29-06-2017, 22:22
O ile pamiętam, za nowego 5D2 dałem $2200, a to jednak inna klasa, jak 6D.
Można by polemizować, ale chyba szkoda czasu- narzekacze i tak będą narzekać...
Ale z czym chcesz polemizować? Z tym, że seria 5D i 6D to dwie różne klasy? Czy z ceną zakupu? Bo jeśli chodzi o cenę, przypomnę, że dzisiaj 5D3 kosztuje nowy $2250.
A narzekanie to nasza cecha narodowa. Jak najbardziej lubię. :-)
cz4rnuch
29-06-2017, 22:57
Ligol, a po ile u was stoi 6D i po ile schodził w dniu premiery? Jaki jest sens podniecania się cenami z preordera? To chyba ważne jedynie dla napaleńców, którzy muszą mieć nowy sprzęt w dniu premiery. Co premiera to ta sama gadka.
Niggeru drogi, ja tam się cenami nie podniecam, nie jestem targetem dla 6D, bo to nie ta specyfikacja. Poza tym zalegają mi w szufladzie już dwie pełne klatki, a na trzecią nie mam miejsca.
Napaleńcem też nie jestem i nie lubię wyrzucać ciężko zarobionych pieniędzy. Tak więc poczekamy i zobaczymy. Pewnie niedługo Japońce ugną się i sprzedadzą Nikona do
YI Technology, albo czegoś podobnego, który wrzuci normalną migawkę do D750 i pozamiata rynek.
Xiaomi D760? ;-) Z obiektywami Yongnuo? Ale jaja!
A może Samsung d760 Note?
Samsung dał sobie na wstrzymanie, ale Chińczycy są głodni kasy i sukcesu. Tak więc Xiaomi D760 zobaczyłbym bardzo chętnie.
Bo oni potrafią robić dobre rzeczy, jeśli sprzedają za pieniądze. Przykład Volvo.
Co by nie było, to coś muszą zrobić. Patrząc na p&l Nikona to czasu im wiele nie zostało.
Btw. czy 6d2 to dobry aparat zobaczymy za chwilę. I nic do rzeczy nie mają tu opinie fanbojów Nikona D750.
Dlatego nie rozumiem jak ktoś może czerpać radość z faktu, że jedna firma ma gorszy finansowy okres, gdzie rynek DSLR ostatnio mocno dostał po tylnej części ciała.
Nikon mnie ani ziębi ani grzeje, to Ty usilnie porównywałeś 6d mk II do D750.
A wracając do tematu 6d mk II:
- nowa matryca
- nowy AF
- gibany ekran
- Dual Pixel Cmos AF
- wifi, bluetooth'y, GPS'y
- body uszczelnione
z minusów:
- brak 4k
- mogli dać slowmo 100 klatek w FullHD
- punkty af mogłyby być szerzej rozmieszczone
- cena 9300,- zł to sporo, ale zawiera podatek od nowości. Jak spadnie do 8k, to będzie zupełnie OK.
jeżeli ten aparat będzie miał normalny, sprawny AF to będzie perfekcyjny aparat dla mnie. Do tej pory jeżeli chciało się ff i dobry af to trzeba było 5d lub 1dx brać.
Tak w ogóle to nowy 6D Mark II to kpina. Canon był moim pierwszym systemem (był też pentax, minolta, nikon) ale sentyment pozostał i szkoda że robią wszystko aby wszyscy opuszczający ten system utwierdzali się w przekonaniu, że dobrze zrobili
Ale przecież to jest aparat skierowany do amatora, cena troszkę tego nie potwierdza ale przecież D610 czy 6D kosztowały podobnie, zobaczymy jak będzie wyglądał nowy D6xx, mam nadzieję że cenowo przynajmniej będzie faktycznie skierowany do amatorów.
Borat1979
30-06-2017, 20:54
Ale przecież to jest aparat skierowany do amatora, cena troszkę tego nie potwierdza ale przecież D610 czy 6D kosztowały podobnie, zobaczymy jak będzie wyglądał nowy D6xx, mam nadzieję że cenowo przynajmniej będzie faktycznie skierowany do amatorów.
Ale od premiery D600 (bo 610 to to samo) minęło 5 lat a ten nowy 6D jest w zasadzie technologicznie na podobnym poziomie.
Jezu, ludzie, przeciez to sa wszystko te same aparaty. Jeszcze Canon 5d1 i Nikon d700 troche odstaja, maja swoje lata, pikseli mniej itd.. Ale od czasu 5d2 wszystko co ma pelna klate to jest w praktyce ten sam aparat, rozniacy się nieco opakowaniem, znaczkiem i cena. Serio, kogos to jeszcze ekscytuje?
W ciagu ostatnich 10 lat pojawilo się ledwie kilka typow poszczegolnych sprzetow. Fudziki, ktore obsluguje się jak normalne aparaty. Male malpki robiace ladne zdjecia. Nikon/Canon 5d/6d/700/800/1d/3,4,5d ktory jest w zasadzie tym samym urzadzeniem. Pelnoklatkowa Leica i Sony a7. Kazdy bierze co mu akurat lezy. Wyszukiwanie roznic pomiedzy 6d a 5d a d750...? Przeciez one naprawdę nic nie wnosza. To troche tak jak z samochodami - dawniej roznice byly naprawdę znaczace (zreszta w fotografii to samo, zwazywszy chocby na jakosc ruskiego, niemieckiego i japonskiego sprzetu). A teraz? Teraz Kia robi jeden z najlepiej wygladajacych samochodow roku, a wynalazki typu Nissan/Peugeot/Opel nie roznia się w zasadzie niczym. Od jakichs 10 lat da się fotografowac wszystkim. A mogac na puszke wydac dwie srednie wyplaty to już naprawdę roznice sa pomijalne. I jak jest sens zastanawiac się, co komu lezy bardziej i na czym komu bardziej zalezy, maly rozmiar bezlusterkowca czy moze duza dostepnosc obiektywow lustrzanek czy raczej manualne ostrzenie dalmierzem, tak wyszukiwanie - pomijalnych - roznic w obrebie jednej grupy produktow jest... bezproduktywne.
Tak przynajmniej mysle.
Jezu, ludzie, przeciez to sa wszystko te same aparaty. Jeszcze Canon 5d1 i Nikon d700 troche odstaja, maja swoje lata, pikseli mniej itd..
No i dzięki Ci Panie Boże, bo piksele większe, to i zbierają, jak trzeba.
Fudziki, ktore obsluguje się jak normalne aparaty.
To nie bardzo, bo przy kazdym wyciągnięciu z torby kółko przestawia się o 3 działki korekcji na minus.
A Kia? Zajefajna jest. Przed stylistami tej marki uchylam kapelusz głęboko.
No ok, kolko do korekcji ev faktycznie mogloby miec wiekszy opor. I - dla mnie - chodzic co 1/2 a nie 1/3, choc rozumiem, że to induwidualna sprawa; ja nie jestem najostrzejszym ołówkiem w piórniku jeśli chodzi o precyzyjne naswietlanie klatek, szczególnie cyfrą.
Piksele w pierwszym 5d zbierają chyba lepiej niż w m9, tylko przysłonę ustawia się z body co dla mnie dyskwalifikuje ten aparat. A szkoda, bo lubie zdjecia z 5d1.
Wystarczyłby taki dzyndzel, co to Pentaki mają.
A tymczasem idę pooglądać, czy dotarłeś do Mexico City, czy też rozmyślasz przed Darien.
W każdym razie - szerokiej drogi. :-)
Dzyndzli nie lubię - przy wyjmowaniu z torby ok, powodują że nic się nie przestawi. Ale podczas użytkowania potem, jak się już chce coś przestawić są upierdliwe.
A tymczasem idę pooglądać, czy dotarłeś do Mexico City, czy też rozmyślasz przed Darien.
W każdym razie - szerokiej drogi. :-)
Żadne Darien, żadne Mexico. Ju-es-ej, Panie.
A Darien przy dostatecznej dozie samozaparcia też się da. Przynajmniej dało prawie 50 lat temu, bo teraz choć samochody lepsze, to już ludzi takich nie robią (average fuel consumption 1MPG = 240l/100km):
http://www.range-rover-classic.com/Home/range-rover-darien-gap
O kurna! To zajrzyj do mnie!!!
To po drodze, bo i tak będziesz jechał na zachód.
Pawel Pawlak
17-07-2017, 13:43
Ja tam widzę różnicę w robieniu zdjęć przy kolejnych aparatach począwszy począwszy od pierwszych modeli FF/FX. Ale w nikonie, w canonie się wypowiadał nie będę. W jakości zdjęć też widzę różnicę i to sporą.
Ale wracając do 6dmk2 - to mam wrażenie po obejrzeniu pierwszych sampli że elastyczności RAWów rodem z 80d, 1dX2 i 5d4 to on nie ma. Oby tylko nie wrócili do bandignu w cieniach.
Pawel Pawlak
20-07-2017, 13:50
no i się nie pomyliłem:
https://www.dpreview.com/articles/3416153698/canon-eos-6d-mark-ii-dynamic-range
DR na bazowym iso gorszy "stare" 6D (ale chyba nie gorzej niż D5 ;) )
Teraz jest lepsiejszy AF, DR i matryca w nastepnym :)
Może matryce zaczną kupować też w sony ;)
Pawel Pawlak
20-07-2017, 14:27
to dość dziwne, bo w 5d4 1dx2 i 80d pokazali że potrafią poprawić ten DR. O ile u nikona w D5 można było jeszcze zrozumieć priorytety - najlepsze bardzo wysokie iso, duża szybkość, to w przypadku 6d2 nie ma takich priorytetów. więc co ? marketing ? 6d2 nie może zagrażać 5d4 ?
to dość dziwne, bo w 5d4 1dx2 i 80d pokazali że potrafią poprawić ten DR. O ile u nikona w D5 można było jeszcze zrozumieć priorytety - najlepsze bardzo wysokie iso, duża szybkość, to w przypadku 6d2 nie ma takich priorytetów. więc co ? marketing ? 6d2 nie może zagrażać 5d4 ?
albo tez kombinuja, zeby landszafciarzy "przerzucic" z powrotem na linie 5D, po tym jak "niechcaco" (dla Canona) kupili sobie tansza linia 6D ;)
przy czym ja sam nie wiem, czy DR to jest jedyne sluszne kryterium oceny matrycy. tzn. ja rozumiem, ze teraz to jest bardzo medialne a przecitny czlowiek lubi jasne kryteria, dzieki ktorym nie musi sie zastanawiac zanim oglosi lepszosc Sony i ch* Canona... ale jak od tych 3,5 roku robie 6D tak nigdy nie mialem problemow z jego dynamika tonalna, nawet focac w bardzo ekstremalnych warunkach. mnie ten aparat wrecz daje wiecej niz potrzebuje. co mi za to w nim bardzo odpowiada i czego nie widzialem w innych matrycach (nawet wyzej ocenianych za DR) to znakomite kolory i ich cudowna podatnosc na korekty kontrastu. i nie jestem pewnien, czy to nie jest powiazane z nizsza DR (to mialoby sens, jesli probkowanie danych ma taka sama ilosc bitow, i te bity w 6D przypadaja na mniejszy kontrast, a wiec daja lepsze rozroznianie odcieni zamiast rozrozniania wiekszego zakresu odcieni). jesli 6D mkII "dziala" podobnie, to nie mam zadnych zastrzezen do takiej decyzji.
ale pewnie to nie jest tak proste, pewnie w gre wchodzi tez holederskie podejscie* do sprawy przez Canona
* - holenderskie podejscie, znane po angielsku pod idiomem "going Dutch", a po polsku dawniej, niepoprawnie politycznie jako "zydzenie" :)
Na youtubach ludzie coś tam porównują na chmurkach jak to nowy canon szaleje w porównaniu z nawet z DX nikona ale czy to jakoś przekłada się na sprzedaż to raczej wątpię bo przecież canon zawsze kulał z matrycami ale ludzie wolą pasek z logo canon, a ostatnio sony.
Pawel Pawlak
20-07-2017, 15:28
albo tez kombinuja, zeby landszafciarzy "przerzucic" z powrotem na linie 5D, po tym jak "niechcaco" (dla Canona) kupili sobie tansza linia 6D ;)
przy czym ja sam nie wiem, czy DR to jest jedyne sluszne kryterium oceny matrycy. tzn. ja rozumiem, ze teraz to jest bardzo medialne a przecitny czlowiek lubi jasne kryteria, dzieki ktorym nie musi sie zastanawiac zanim oglosi lepszosc Sony i ch* Canona... ale jak od tych 3,5 roku robie 6D tak nigdy nie mialem problemow z jego dynamika tonalna, nawet focac w bardzo ekstremalnych warunkach. mnie ten aparat wrecz daje wiecej niz potrzebuje. co mi za to w nim bardzo odpowiada i czego nie widzialem w innych matrycach (nawet wyzej ocenianych za DR) to znakomite kolory i ich cudowna podatnosc na korekty kontrastu. i nie jestem pewnien, czy to nie jest powiazane z nizsza DR (to mialoby sens, jesli probkowanie danych ma taka sama ilosc bitow, i te bity w 6D przypadaja na mniejszy kontrast, a wiec daja lepsze rozroznianie odcieni zamiast rozrozniania wiekszego zakresu odcieni). jesli 6D mkII "dziala" podobnie, to nie mam zadnych zastrzezen do takiej decyzji.
ale pewnie to nie jest tak proste, pewnie w gre wchodzi tez holederskie podejscie* do sprawy przez Canona
* - holenderskie podejscie, znane po angielsku pod idiomem "going Dutch", a po polsku dawniej, niepoprawnie politycznie jako "zydzenie" :)
No właśnie o tym takim marketingu myślę - trzeba pozostawić jaką widoczną przewagę matrycy 5d4 żeby ludziska chcieli za nią płacić.
Co do rozmyślań na temat obrazka, to ja też jestem daleki od tego żeby miarą DR określać "najlepszość" matrycy ;) Jest cała masa innych parametrów, których nawet wykresy DXOmark nie opisują ;) a które decydują czy z materiałem dobrze się pracuje i czy efekt końcowy jest lepszy czy gorszy.
Akustyk bardzo jestem ciekaw jakie miałbyś zdanie o matrycach Fuji, ale z xt2 lub xpro2
Na youtubach ludzie coś tam porównują na chmurkach jak to nowy canon szaleje w porównaniu z nawet z DX nikona ale czy to jakoś przekłada się na sprzedaż to raczej wątpię bo przecież canon zawsze kulał z matrycami ale ludzie wolą pasek z logo canon, a ostatnio sony.
to chyba mlody jestes i profesjonalnego D2X nie pamietasz, ktorego obrazek lezal i kwiczal przy amatorskim 5D... ;)
- - - - kolejny post - - - - - -
Akustyk bardzo jestem jakie miałbyś zdanie o matrycach Fuji, ale z xt2 lub xpro2
nie wiem dokladnie co jestes bardzo... :) ale tez nie mialem 24Mpix Fuji. mialem 16Mpix, bardzo fajne matryce, swietnie mi sie moim XE1 robilo zdjecia. a jak chesz cos wiecej ode mnie to uscislij co dokladnie :)
Canon miał lepsze matryce do czasu D3 i D700. Było to widoczne zwłaszcza w czasach D70 i 300D.
to chyba mlody jestes i profesjonalnego D2X nie pamietasz, ktorego obrazek lezal i kwiczal przy amatorskim 5D... ;) To że nikon zaspał z pełną klatką nie oznacza żeby porównywać pełną klatkę 5D z aps-c D2x :)
Akustyk szybciej odpisałeś niż poprawiłem :)
cybulski
20-07-2017, 16:20
https://www.dpreview.com/samples/5865039367/canon-eos-6d-mark-ii-sample-photos .... to się po prostu nijak nie broni ....
meliszipak
20-07-2017, 16:52
Rynek był ułożony, ale tym żydzeniem dali pole dla sony.
Pawel Pawlak
03-08-2017, 17:04
sądząc po tym porównani
https://www.youtube.com/watch?v=SzW68XufkMo
to na niskich iso canon się uwstecznił. Może na wysokich 6d2 wyrywa z butów ?
hostman22
03-08-2017, 17:16
parę moich znajomych na fb już kupiło 6dmk2 i chyba będzie się sprzedawać niezależnie od testów na dx... . ;)
"Canon 6D mkII jest lepszy od Nikon D750 bo ma ISO do 40000"... i jak tu można dyskutować ze specjalistą w znanej foto sieciówce ? :)
Pawel Pawlak
03-08-2017, 17:57
parę moich znajomych na fb już kupiło 6dmk2 i chyba będzie się sprzedawać niezależnie od testów na dx... . ;)
Ale to co zamieściłem to nie test dx... tylko porównanie użytkownika starego i nowego 6d ;)
Sprzedawać się będzie na pewno - sam też znam osobą która kupiła w ciemno i znając życie, będzie chwaliła że najlepszy obrazek na świecie. Bo to tak jest że użytkownicy canona nawet jaka mają coś bardzo przeciętnego to chwalą się że mają najlepszy sprzęt na świecie, a użytkownicy nikona nawet jak mają coś bardzo dobrego, to płaczą w każdym możliwym miejscu i wzdychają do jakiejś jednej funkcji która akurat jest w canonie ;)
Tak więc czekamy na Nikona D850. ?
hostman22
05-08-2017, 22:44
O ile stary 6D miał zaledwie jeden punkt krzyżowy, to jego następca może się pochwalić znacznie liczniejszym zestawem 45 sztuk (dla obiektywów nie ciemniejszych od f/5.6). za optyczne.pl
trochę w szoku jestem myślałem że f/8 to już reguła a tutaj proszę ;)
Pawel Pawlak
06-08-2017, 00:28
27 punktów, z czego 9 krzyżowych pracuje w mark II także przy F/8 ( w nikonach też dla F/8 jest bardzo duże ograniczenie punktów aktywnych AF, także to obecnie norma, a nowy canon nie wygląda źle)
Jest jednak jeden słabszy punkt względem mark I - środkowy punkt jest czuły od -3EV a nie jak było przedtem -4EV. Tak naprawdę to ma niewielkie znacznie, bo i tak praktyka poważe czy AF jest sprawny czy nie (w nikonie też czułości podawane przez producenta niewiele mówią w praktyce ;) )
Mylisz sie. Stary tez mial centralny od -3, a reszta od 0,5.
Stare 6D TEORETYCZNIE miało środkowy punkt czulszy od 5d3, a w praktyce jest niebo a ziemia na korzyść 5d. 6D lubi się często mylić w słabszym świetle.
Pawel Pawlak
08-08-2017, 20:47
https://www.dpreview.com/reviews/canon-eos-6d-mark-ii-review
sądząc po tym:
https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=lowlight&attr13_0=canon_eos6dmkii&attr13_1=nikon_d500&attr13_2=nikon_d750&attr13_3=nikon_d610&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=3200&attr16_1=3200&attr16_2=3200&attr16_3=3200&attr126_0=1&attr126_1=1&attr126_2=1&attr126_3=1&attr171_0=1&attr171_1=1&attr171_2=1&attr171_3=1&normalization=compare&widget=543&x=-0.16935528576972123&y=-0.8544973544973546
to jakoś do iso3200 nie bardzo widzę przewagę 6d2 nad D500
o DR nie nawet nie wspominając (przy "delikatnym" +3EV)
https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr144_0=canon_eos6dmkii&attr144_1=nikon_d500&attr144_2=nikon_d750&attr144_3=nikon_d750&attr146_0=100_3&attr146_1=100_3&attr146_2=100_3&attr146_3=100_3&normalization=compare&widget=542&x=-0.18232717999889136&y=-0.9173887926054305
AF nadal bardzo przeciętny, AF w LV rozczarowujący w stosunku do oczekiwań. D750 nadal znacznie lepszą ofertą - pod praktycznie każdym względem.
https://www.dpreview.com/reviews/canon-eos-6d-mark-ii-review
sądząc po tym:
https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=lowlight&attr13_0=canon_eos6dmkii&attr13_1=nikon_d500&attr13_2=nikon_d750&attr13_3=nikon_d610&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=3200&attr16_1=3200&attr16_2=3200&attr16_3=3200&attr126_0=1&attr126_1=1&attr126_2=1&attr126_3=1&attr171_0=1&attr171_1=1&attr171_2=1&attr171_3=1&normalization=compare&widget=543&x=-0.16935528576972123&y=-0.8544973544973546
to jakoś do iso3200 nie bardzo widzę przewagę 6d2 nad D500
o DR nie nawet nie wspominając (przy "delikatnym" +3EV)
https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr144_0=canon_eos6dmkii&attr144_1=nikon_d500&attr144_2=nikon_d750&attr144_3=nikon_d750&attr146_0=100_3&attr146_1=100_3&attr146_2=100_3&attr146_3=100_3&normalization=compare&widget=542&x=-0.18232717999889136&y=-0.9173887926054305
AF nadal bardzo przeciętny, AF w LV rozczarowujący w stosunku do oczekiwań. D750 nadal znacznie lepszą ofertą - pod praktycznie każdym względem.
Patrząc tylko w specyfikację miałem wrażenie, że dogonili wreszcie D750, czym wywołałem małe oburzenie: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=282126&page=25&p=3861999&viewfull=1#post3861999
Cofam tamten post, jednak nie dogonili D750. W innym wątku napisałem, że Nikon nie będzie mieć problemu z D650, bo konkurent nie pokazał niczego szczególnego. Większym konkurentem D650 będzie D750 ;) Dlaczego? Bo odpowiednik 6Dmk2 powinien być +- w jego cenie. Jest drugi scenariusz, D650 będzie tanim bieda FX, następca D750 będzie droższy od 6Dmk2.
AF nadal bardzo przeciętny, AF w LV rozczarowujący w stosunku do oczekiwań.
Ale przepraszam, na jakiej podstawie ? Porobiłem wczoraj sporo zdjęć , AF w końcu porządny, na LV tym bardziej miód malina.
krolewicz
11-08-2017, 09:32
Cichy, jak wypada 6dmk2 na tle 5dmk3? zastanawiam sie nad dokupieniem nowego 6d do kompletu z 5dmk3
ze specyfikacji wynika, ze powinno sie pracowac podobnie (pomijajac mniejsze body i roznice w guzikologii)
5dmk4 chwilowo odrzucam ze wzgledu na cene, bo mialby to byc moj 3 aparat (po 1d i 5d)
Pawel Pawlak
11-08-2017, 09:34
Ale przepraszam, na jakiej podstawie ? Porobiłem wczoraj sporo zdjęć , AF w końcu porządny, na LV tym bardziej miód malina.
A nie widzisz powyżej linków ? Takie są wnioski z testu dpreview a nie moje - ja tego aparatu nie testowałem.
Przeczytałem i nadal nie wiem, co to znaczy przeciętny i rozczarowujący ?
Dla mnie, po przesiadce z 6d i 5d3 AF w wizjerze jest raczej powyżej oczekiwań (stawiałem na tyle samo punktów AF co w jedynce, tyle, że wszystkie krzyżowe zamiast jednego), choć bardziej zależało mi na dobrym AF na live view i tu jest grubo powyżej moich oczekiwań, bo nie ma żadnego laga, w po zrobieniu zdjęcia obraz na LCD nie znika jak w poprzednich modelach, można dotykowo błyskawicznie zmienić punkt AF. W trybie ciągłym zaś na LV można fotografować z prędkością 3 lub 4 fps, a nie jak pisze DP 1-2.