Zobacz pełną wersję : NIKKOR 10-20mm f/4.5-5.6G VR AF-P DX oficjalnie
http://www.nikon.pl/pl_PL/product/nikkor-lenses/auto-focus-lenses/dx/zoom/af-p-dx-nikkor-10-20mm-f-4-5-5-6g-vr
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/05/ppdd_1-1.png
źródło (http://www.nikon.pl/resources/rwd/images/v2_pdp/overview_v2/DX10-20mm/ppdd_1.png)
Rozmiar filtra 72mm. Taki sam jak w 16-80/2.8-4.0. To w podróży jest zaleta, jeśli nie ma się innych obiektywów 77 mm.
cz4rnuch
31-05-2017, 09:00
Jakoś mega tandetnie wygląda (jak bliźniak 18-55), ale co tam, przynajmniej jest lekki. Cena 310$ to lepiej niż spekulowano. I jest VR co mnie bardzo cieszy.
To nie jest obiektyw, z którym się biega po imprazach. Pancerna obudowa nie jest priorytetem. Za to wielkość tulipana bardzo mi przeszkadza w 10-24, a ten jest mniejszy. VR w nocy też może się przydać. Coraz rzadziej biorę statyw. Często mam go w hotelu, ale idziemy całą grupą i schodzi do wieczora. A już nie wspomnę o muzeach i kościołach za dnia.
cz4rnuch
31-05-2017, 09:30
Oby był przyzwoity optycznie. O VR myślę raczej w kategoriach filmowania, ale do zdjęć też pewnie się może przydać. A o wyglądzie wspomniałem tak mimo chodem, sam wolę coś lżejszego niż pancernego (byle się nie rozpadło po 3 latach). Choć jak dla mnie Canon 10-18 lepiej się prezentuje :)
Zdecydowanie mi podchodzi to szkiełko, 230g! W zestawie nawet tulipan, normalny tylny dekielek i pokrowiec. Się Nikon szarpnął :)
Byle był ostry, bo o pracę pod światło nie martwię się, widząc co pokazują najnowsze Nikkory. AF-P super, choć przy tych ogniskowych będzie wrażenie, że nie ostrzy ;)
Ciekawe jak wyjdzie optycznie w centrum i na rogach w porównaniu do 10-24. Szkoda, że na szerokim końcu tak ciemno - do astrofoto trochę kiepsko, ale z drugiej strony puszki mają coraz lepsze wyższe iso więc może gdzieś się to wyrówna.
madebyzosiek
31-05-2017, 09:38
Ja na razie jestem przyklejony do Nikkora 12-24... Szkoda tych 2 mm, ale kolorki, kontrast, no i praca pod światło - rewelacyjne. 10-24 mi nie leżał jakoś... To znaczy optycznie genialny, ale jakoś po pierwszych zachwytach wylądował w plecaku... Chyba nawet nie potrafię wyjaśnić czemu...
Jak dla mnie to hicior, ciekawe jak wypadnie optycznie.
zvierzak
31-05-2017, 09:38
ooo to może być całkiem przyjemny obiektyw
Ten Nikkor może być bardzo ciekawą propozycją dla osób fotografujących w podróży. Szczególnie, jeżeli przelot odbywa się liniami niskobudżetowymi.
Na pewno przyjrzę się temu obiektywowi wnikliwiej.
cz4rnuch
31-05-2017, 09:41
Ja na razie jestem przyklejony do Nikkora 12-24... Szkoda tych 2 mm, ale kolorki, kontrast, no i praca pod światło - rewelacyjne. 10-24 mi nie leżał jakoś... To znaczy optycznie genialny, ale jakoś po pierwszych zachwytach wylądował w plecaku... Chyba nawet nie potrafię wyjaśnić czemu...
Ty po prostu Zosiek dziwak jesteś :) Osobiście nie spodziewam się po tym szkiełku żadnych rekordów i innych rewelacji. Cena o czymś świadczy (no chyba, że księgowym coś się pokiełbasiło jak w przypadku 35DX). Ale jeśli nie zaliczy jakiejś poważnej wpadki to może się przydać dla takich niedzielnych szerokokątowców jak ja. A może i dla bardziej wymagających, kto wie.
madebyzosiek
31-05-2017, 09:44
Ty po prostu Zosiek dziwak jesteś :)
Ostatnio dochodzę do wniosku, że to prawda ;)
Ten Nikkor może być bardzo ciekawą propozycją dla osób fotografujących w podróży. Szczególnie, jeżeli przelot odbywa się liniami niskobudżetowymi.
Na pewno przyjrzę się temu obiektywowi wnikliwiej.
w góry i na skitury również może się przydać ;) waga idealna.
Waga (i cena) wskazują, że do produkcji użyto materiałów (delikatnie mówiąc) średniej jakości. Zatem trwałość produktu przy intensywniejszym użytkowaniu raczej nie będzie zbyt duża ( podobnie zresztą jak to ma miejsce z C10-18 ).
Zastanawia mnie co znaczy "intensywne użytkowanie" budżetowego UWA do DX.
Przy wyciaganiu z torby na wycieczce ma się zniszczyć? W górach od podmuchu wiatru?
Waga (i cena) wskazują, że do produkcji użyto materiałów (delikatnie mówiąc) średniej jakości. Zatem trwałość produktu przy intensywniejszym użytkowaniu raczej nie będzie zbyt duża ( podobnie zresztą jak to ma miejsce z C10-18 ).
Często narzekamy (też tak miałem) na 'plastikowość' nowych szkieł, to samo było z 18-35, 16-80, 24-120 itp. i z tego co obserwuje na giełdzie to kilkuletnie sztuki zazwyczaj wyglądają jak nowe więc chyba nie do końca tak jest.
Tak samo plastikowe są nowe stałki 28/1.8, 20/1.8 itp.
Istotne jest jak mocno wysuwa się tubus. W UWA skok to kilka milimetrów (w 10-24 to 7 mm).
Pisząc "intensywne użytkowanie" miałem na myśli sytuację, że podczas np. dwutygodniowego szlajania się po bezdrożach mam na stałe przypięty obiektyw do body, a body na stałe dyndające przy ciele.
Jak widzę obiektyw którego tubus ma znacznie większą średnicę niż obudowa, a ponadto tubus ten wysuwa się - mam dyskomfort.
- - - - kolejny post - - - - - -
Ale to tylko takie moje małe marudzenie ;-)
Jak szkło będzie dobre optycznie i nie będzie kosztować majątku to warto będzie je kupić ze względu na gabaryt i wagę.
Czuję się zainteresowany. Oby tylko dawał radę pod światło i z przyjemnością wymienię S10-20 (ciemniejszą) na powyższego :) Rozmiar filtrów w moim przypadku również na plus.
Niecierpliwie czekam na pierwsze testy.
arturmsi
31-05-2017, 12:15
Ciekawe jak wyjdzie optycznie w centrum i na rogach w porównaniu do 10-24. Szkoda, że na szerokim końcu tak ciemno - do astrofoto trochę kiepsko, ale z drugiej strony puszki mają coraz lepsze wyższe iso więc może gdzieś się to wyrówna.
Dokładnie, do astro foto byłoby idealne szkło dx konkurencyjne z tokiną, jeśli przy 10 mm byłoby choć działkę jaśniej.
Z tym wyższym iso może być ciężko przy dx, nawet przy samyangu 16mm f2 używam przy ciemnych nocach iso 3200...a w d7200 to wg. mnie ostatnia sensowna wartość.
Przecież do astro jest Samyang 10/2.8. To zupełnie inne szkło. Bezpośrednia konkurencja dla wciąż polecanej Sigmy 10-20/4.0-5.6.
cz4rnuch
31-05-2017, 13:02
Da się sterować przysłoną za pomocą odpowiedniej przejściówki w bezlusterkowcu? VR będzie działać? Z ciekawości pytam :)
Da się sterować przysłoną za pomocą odpowiedniej przejściówki w bezlusterkowcu? VR będzie działać? Z ciekawości pytam :)
Tak. Nie ma E w nazwie, więc ma zwykły popychacz.
ck_dezerter
31-05-2017, 18:18
Wygląda ciekawie, jak nie będzie gorszy optycznie od fx-owego 18-35g to biorę i może się z powrotem przeproszę z dx-em. W sklepach w PL nie ma go jeszcze?
designer555
31-05-2017, 18:28
są sample:
http://www.nikonrumors.co/af-p-dx-nikkor-10-20mm-f4-5-5-6g-vr-lens-sample-images/
ck_dezerter
31-05-2017, 18:34
Na pierwszy rzut oka zapowiada się nieźle, ciekawe jak z ceną u nas będzie. Jakby się zmieścili w około 1500 zł to może być rewelacja.
Tak. Nie ma E w nazwie, więc ma zwykły popychacz.
Fajnie, czyli na D90 też będzie działał :-)
Fajnie, czyli na D90 też będzie działał :-)
Raczej nie. Bo większy problem jest z AF-P. Obiektyw nie ma też przełączników. Z tego co się orientuję, to zadziała od D7100 w górę.
Nie znalazłem na stronie Nikona, ale Ken pisze, że silniki AF-P działają tylko na body wypuszczonych od 2013 roku
Ten obiektyw nie zadziała na D1, D2, D3 or D4 series, D800, D700, D610, D600, D300 series, D200, D100, D90, D80, D70 series, D60, D50, D40 series, D7000, D5100, D5000, D3200, D3100 or D3000.
http://www.kenrockwell.com/nikon/18-55mm-af-p.htm#compat
Oj! to niedobrze :-(
dla mnie
A jak działa AF-P w firmowaniu, daje to coś na plus odnośnie af ?
Sigma 10-20 nowa obecnie 1600zł, więc jeśli będzie ciut taniej ten nikkor to skończy się wreszcie wieczne polecanie przeciętnej sigmy w setkach tematów :)
Raczej nie. Bo większy problem jest z AF-P. Obiektyw nie ma też przełączników. Z tego co się orientuję, to zadziała od D7100 w górę.
Ech, nawet nie wiedziałam że jest kolejny niekompatybilny pomysł Nikona.
Akurat tego szkła szkoda.
ck_dezerter
01-06-2017, 20:29
W sumie jest to zdecydowanie niedobry ruch Nikona - jednak szkła af-s działały z wszystkimi, nawet b. starymi puszkami. A nie działanie af-p z puszką klasy d610 to już jednak granda dla mnie.
Ale to jest UWA za 300$ i skierowany pod nowe puszki DX, ruch bardzo dobry bo zmusza przyspieszenie wymiany sprzętu, do tego zachęcające promocje na D3400 i D5600, to jest target dla tego obiektywu, a nie posiadacze zapleśniałych staruszków ;)
Nie było konkurencji dla taniego C10-18, źle.
Wypuścili nowoczesny i nie drogi obiektyw, też źle.
Na śrubokręt mieli zrobić? :)
ck_dezerter
01-06-2017, 20:42
Ale to jest UWA za 300$ i skierowany pod nowe puszki DX, ruch bardzo dobry bo zmusza przyspieszenie wymiany sprzętu, do tego zachęcające promocje na D3400 i D5600, to jest target dla tego obiektywu, a nie posiadacze zapleśniałych staruszków ;)
No jeżeli tak się spojrzy to OK, ja i tak jakbym go kupił to pod d7200 więc i tak pójdzie, ale do tej pory w Nikonie ceniłem prawie pełną kompatybilność puszek i szkieł w prawie wszystkich kierunkach, a teraz coraz bardziej trzeba będzie zwracać na to uwagę.
Jak widać takie ruchy nikona nie zostają docenione przez klienta, który woli canona lub sony.
Nie było konkurencji dla taniego C10-18, źle.
Wypuścili nowoczesny i nie drogi obiektyw, też źle.
Na śrubokręt mieli zrobić? :)
Śrubokręt niekoniecznie bo byłby problem z większością puszek dx, ale AF-S i przełączniki na obudowie już mogliby zostawić.
Śrubokręt niekoniecznie bo byłby problem z większością puszek dx, ale AF-S i przełączniki na obudowie już mogliby zostawić.
Próbowałeś obiektywu z AF-P?
Nie miałem okazji, a z tego co czytam to i tak nie zadziała.
A taki fajny jest?
A jak działa AF-P w firmowaniu, daje to coś na plus odnośnie af ?
Jest genialny. Zupełnie bezgłośny i bardzo szybki.
ja i tak jakbym go kupił to pod d7200 więc i tak pójdzie
Będzie działał AF, ale nie da się wyłączyć VR.
Nie miałem okazji, a z tego co czytam to i tak nie zadziała.
A taki fajny jest?
Cóż więcej dodać...
ck_dezerter
02-06-2017, 06:55
Będzie działał AF, ale nie da się wyłączyć VR.
????? VR chodzący cały czas? To już naprawdę bez sensu - a co zrobić jak się foci ze statywu? Przecież trzeba wtedy wyłączyć VR?
????? VR chodzący cały czas? To już naprawdę bez sensu - a co zrobić jak się foci ze statywu? Przecież trzeba wtedy wyłączyć VR?
Może potrafi wykryć kiedy używa się statywu?
Kupić D500, tam da się wyłączyć. ;)
ck_dezerter
02-06-2017, 07:21
Kupić D500, tam da się wyłączyć. ;)
No z tym to przesadzili trochę. A nie da się zrobić upgrade-u softu w d7200 żeby z menu wyłączać?
No z tym to przesadzili trochę. A nie da się zrobić upgrade-u softu w d7200 żeby z menu wyłączać?
Na dzisiaj się nie da. I raczej tak zostanie.
cz4rnuch
02-06-2017, 09:18
Jest genialny. Zupełnie bezgłośny i bardzo szybki... Szybkość w zasadzie nie jest aż tak pożądana przy filmowaniu, ważniejsza jest kultura pracy. Nie szuka za bardzo? Bo właśnie te dygoty psują filmowy efekt.
... Będzie działał AF, ale nie da się wyłączyć VR.Wspaniały kompan dla Sigmy 17-50 :) Z tym szkiełkiem poczuję się jak w domu.
Nie szuka za bardzo? Bo właśnie te dygoty psują filmowy efekt..
Po tym co można zobaczyć na jutjubach i innych wychodzi na to, że szkiełka AF-P nie mają problemu ze szperaniem, bardzo płynnie i szybko zmieniają ostrość.
Jest oficjalna lista.
The number of cameras compatible with both lenses is limited. Even for compatible cameras, firmware update may be required*. Fully compatible models: D7500, D5600, D5500, D5300*, D3400, D3300*, D500 and later models
Compatible models with limited functions: D5, D810 series, Df, D750, D7200, D7100, D5200, Nikon 1 series with the FT1
Incompatible models: D4 series, D3 series, D2 series, D1 series, D800 series, D700, D610, D600, D300 series, D200, D100, D7000, D5100, D5000, D90, D80, D70 series, D3200, D3100, D3000, D60, D50, D40 series, film cameras
No to jako posiadacz 5100 trochę ostygłem, bo nie planuję wymieniać puszki z której jestem zadowolony, a już zwłaszcza dla szkła w zakresie ogniskowych, które już mam w Sigmie.
Fajnie że Nikon rozpieszcza miłośników video ale do kroćset mógłby zapewnić kompatybilność (zgaduję, że to kwestia firmware w aparacie) dla zwykłych pstrykaczy.
Nikon daje nowoczesny tani produkt i nie dziwmy się że liczy na to że zachęci starych klientów do zakupu nowego sprzętu, przecież chcą zarobić, a nie robić prezenty widząc ajk konkurencja trzepie kasę na zmianach systemów i robieniu nowych bagnetów.
Nikon daje nowoczesny tani produkt i nie dziwmy się że liczy na to że zachęci starych klientów do zakupu nowego sprzętu, przecież chcą zarobić, a nie robić prezenty widząc ajk konkurencja trzepie kasę na zmianach systemów i robieniu nowych bagnetów.
Starzy klienci mają kupować nowe body po to, żeby zakupić budżetowy obiektyw szerokokątny? :) Ciekawe ilu się takich znajdzie na tym forum... Natomiast myślę, że taka polityka - zwłaszcza jeżeli będzie kontynuowana - może skutecznie odstraszyć NOWYCH klientów, zwłaszcza tych, którzy zamierzają używać czegoś więcej, niż trybu auto. Takim często starczy body sprzed dwóch, czterech albo sześciu lat, za to chętnie kupią jedno, drugie i trzecie szkło. A tu proszę - niespodzianka. Z punktu widzenia wchodzących w system to może być niepokojący sygnał moim zdaniem.
Ale D3400 z 18-55 AF-P VR kosztuje regularnie 400$, w promocjach nawet lekko ponad 300$, więc to nie są jakieś wielkie wydatki jak się chce fajny nowoczesny obiektyw UWA, bardziej odstrasza wizja zakupu obiektywu sigmy i zastanawianie się co z kalibracją itp.
Niestety ale marketingowo klient, który kupił coś 5 lub więcej lat temu musi zostać zmuszony do zakupu, a ten obiektyw może zachęcić bo jest taniutki.
ck_dezerter
03-06-2017, 14:09
Jest oficjalna lista.
The number of cameras compatible with both lenses is limited. Even for compatible cameras, firmware update may be required*. Fully compatible models: D7500, D5600, D5500, D5300*, D3400, D3300*, D500 and later models
Compatible models with limited functions: D5, D810 series, Df, D750, D7200, D7100, D5200, Nikon 1 series with the FT1
Incompatible models: D4 series, D3 series, D2 series, D1 series, D800 series, D700, D610, D600, D300 series, D200, D100, D7000, D5100, D5000, D90, D80, D70 series, D3200, D3100, D3000, D60, D50, D40 series, film cameras
Mnie tylko zastanawia, czy d7200 nie jest nowszy od d 5300? To jaki jest sens tego, że tańsza puszka będzie to szkło obsługiwała, a droższa z tego samego okresu już nie? Mój zapał do kupienia go jednak powoli wygasa, bo d500 nie zamierzam kupować ( i tak dx używam jako backupu do fx) a pozostałe nowsze dx-y to cofnięcie się w stosunku do d7200...
Mnie tylko zastanawia, czy d7200 nie jest nowszy od d 5300? To jaki jest sens tego, że tańsza puszka będzie to szkło obsługiwała, a droższa z tego samego okresu już nie? Mój zapał do kupienia go jednak powoli wygasa, bo d500 nie zamierzam kupować ( i tak dx używam jako backupu do fx) a pozostałe nowsze dx-y to cofnięcie się w stosunku do d7200...
D3300 i D5300 dopiero po upgrade softu (dlatego są z gwiazdkami). Widocznie nie przewidują tego dla reszty. A to jest tylko kwestia dołożenia pozycji w menu.
Jeśli dobrze rozumiem, to szkło będzie na D7200 działać. Tylko sterowanie (VR?) będzie ograniczone.
I fakt, dziwne to. Ale kto ludków z nikona zrozumie...
Co zapowiedź ostatnio, to lepsza :lol:
Żeby w przyszłym roku nie płakali, że mają jeszcze większą stratę... Że niby co? Do nowych obiektywów, najlepiej kupić nowe body? A pewnie kupię nowe, tylko bez napisu NIKON...
Wszystko fajnie ale ja niestety nie do końca czuję się zachęcony...
Weźmy takiego D5500, którego rozważałem już grubo ponad rok temu - w porównaniu do 5100:
- wyższa rozdzielczość, brak filtra górnoprzepustowego i nieco lepszy zakres tonalny - zdecydowanie nie do pogardzenia
- większy (dotykowy) ekran, owszem może się przydać do manualnego ostrzenia w LV ale nie jest to killer feature, nie mam zdania na temat przydatności dotyku
- głębszy grip i pewniejszy chwyt zawsze ok
- minimalnie mniejszy
dodatki jak, czujnik zbliżeniowy czy Wi-Fi zupełnie pomijam.
Nowe body 5500 na amazonie do wzięcia za 480 funtów, używaną 5100 z kitem 18-105 sprzedam za jakieś 220-250. Czyli w optymistycznym scenariuszu dokładam jakieś 230 do wyższej rozdzielczości i możliwości używania nowoczesnego, taniego obiektywu z plastikowym bagnetem.
Obejrzę jeszcze darki z 5500 i poczekam na jakieś miarodajne sample z tego nowego Nikkora.
cz4rnuch
06-06-2017, 19:47
Na niemieckim amazonie postawili preorder po 379 Euro. A tymczasem Canon po cashbacku 8 stówek :( Nikon chyba uważa swój produkt za sporo lepszy.
W przypadku kompatybilności, na starcie jest gorszy...
Na niemieckim amazonie postawili preorder po 379 Euro. A tymczasem Canon po cashbacku 8 stówek :( Nikon chyba uważa swój produkt za sporo lepszy.
Hm... To chyba tak nie działa. Raczej biorą pod uwagę ceny sigmy (czy czego tam jeszcze).
A poza tym, jak już to wielokrotnie przywoływano, canonem nie da się robić zdjęć (matryce technologicznie z czasów bitwy pod Cuszimą), więc niezła UWA za 8 stówek to rzekoma oszczędność... :)
dla uzytkownikow body z bagnetem F... niewatpliwie jest lepszy, bo go da rade podpiac :)
bezposrednie porownanie tych obiektywow ma chwilowo drugorzedne znaczenie. DX 10-20 ma najpierw pojsc do obecnych uzytkownikow D3400 i D5600 a dopiero jak ten pyl opadnie zobaczymy bardziej realna cene, wysterowana tak, zeby ulatwiac wybor zestawu 3400/5600 + 18-55 + 10-20 zamiast 750D/800D + 18-55 + 10-18. ale wbrew pozorom zoom UWA to nie jest obiektyw o tak kluczowym znaczeniu dla wyboru systemu.
akustyk
Trafna uwaga. Początkujący zwykle najpierw szukają obiektywu, który "lepiej przybliża", tu Nikon ma aktualnie niezłą ofertę.
Wszystko się okaże, kiedy pojawią się testy. Czy szkło będzie adresowane do początkujących, żeby troszkę wydrenować im kieszeń, pardon, rozszerzyć możliwości ich fotografii ;) czy będzie akceptowalne jako mniejsza i tańsza alternatywa N10-24. Cena +/- 1600 zł w preorderze nie wygląda źle, teoretycznie za jakiś czas powinno być sporo taniej, ale kto rozgryzie politykę cenową Nikona, czy raczej ich przedstawicielstwa w Polsce. Jeśli za kilka miesięcy cena tego obiektywu okaże się porównywalna do N70-300 AF-P VR, czyli ~1k w promocji ( ~0,8k od Chińczyka), koszt zakupu będzie całkiem atrakcyjny. Tak czy inaczej wygląda, że Nikon chce podebrać klientów Sigmie czy Tamronowi, no i odpowiedzieć na C10-18.
Ja stawiam że ten obiektyw pojawi się w zestawach i wtedy będzie bardzo atrakcyjny, a wtedy kupie go używanego ;)
cz4rnuch
07-06-2017, 18:05
Ja z kolei nie wierzę w to, że ten obiektyw będzie sprzedawany w zestawach, bo to nie jest szkło pierwszej potrzeby (jak zauważyło kilka osób powyżej) i chyba cienko by szły te kity. Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że Canuna nie podepnę pod Nikuna (bo pod Nikuna mało co innobagnetowego da się podpiąć ;)), ale chodziło mi raczej o to, że przy okazji premiery w kilku artykułach i portalach podkreślano, że 10-20DX ma być bezpośrednim konkurentem C10-18 (bo przeca obie firmy ze sobą konkurują). Cenowo konkurentem w tej chwili nie jest i ta cena mnie trochę zawiodła mimo, że to tylko preorder. Amazon nie winduje ich na dzień dobry więc ta pewnie po czasie trochę spadnie, ale coś mi się wydaje, że nie za dużo. Ja liczyłem na coś taniego czego zakup będzie można sobie uargumentować nawet gdy się to będzie używało ze dwa razy do roku. W tej chwili tej taniej wydmuszce bliżej jednak cenowo do jaśniejszej Sigmy niż do Canona, którego kupiłbym bez mrugnięcia okiem przy obecnej cenie. Może się przekonam po testach.
Czy będzie konkurować z canonem to dopiero zobaczymy jak ktos go przetestuje i wtedy będziemy wiedziec czy jest tak samo słaby jak canon czy lepszy, a cena startowa obu jest taka sama, więc trzeba poczekać na unormowanie się ceny.
cz4rnuch
07-06-2017, 18:33
Pisałem tylko o konkurowaniu ceną. Z tego co czytałem Canon debiutował w cenie 299 Euro.
Canon nie ma tulipana w zestawie ;)
O rany! Przeczytałem test Canona. Pod światło tragedia. Zwłaszcza mając porównanie z Nikkorem 10-24. Miejmy nadzieję, że 10-20 będzie niewiele gorszy.
cz4rnuch
07-06-2017, 22:45
Na Ali osłona do Kanona po niecałe dwa dolce stoi ;) A co do odblasków to w sumie nigdy na to nie zwracałem uwagi. Aptecznych ostatnio nie czytuję, ale pamiętam, że w tej kwestii z każdego szkła potrafią pośmiewisko zrobić. Na ephotozine i photozone Kanon dostał "highly recommended" więc chyba tragedii nie ma (poza tym flarami, testowanymi bez osłony ;)) Za 8 stówek raczej nie można się spodziewać powłok rodem z NASA. No i ostatecznie to klienci mają ostatni głos a Ci są w większości bardzo zadowoleni z tego szkła. Nikkor to chyba będzie bardzie w połowie drogi od Kaniona do średniej klasy sprzętu. Bardzo bym się zdziwił, gdyby ostrością przebił Canona, powłoki może i będą lepsze, ale to nadal będzie tylko plastikowy ciemniaczek. Jak dla mnie trochę za drogi na obecną chwilę, ale gdy potanieje ze 2-3 stówki to może się na niego skuszę.
z uzytkowania praktycznego 10-18 (od jakiegos pol roku): bardzo ostre szklo ogolnie, kontrastowe, przyzwoite kolory. pod swiatlo malo nim robilem ale jakos szokujaco zle nie bylo.
mankamentem jest plastikowa konstrukcja mechaniczna i miekkie rogi przy 10-12mm. ale te rogi to sa mniej wiecej na poziomie kombinacji body FF i slawetnego EF 17-40 - a tu standardy u Nikona sa przeciez nizsze, bo u was nie ma UWA landszaftowego (tj. zgodnego z filtrami mniejszymi od plyt chodnikowych), ktory by mial rogi nie tyle nieuragajace standardom :razz: co w ogole uzasadniajace decyzje, zeby szklo sprzedawac jako FX a nie DX :)
ogolnie, spodziewam sie ze DX 10-20 bedzie podobny, jesli nie lepszy. to nie sa moze ogniskowe ogolnego zarachowania ale calkiem sporo osob bedzie mialo niedrogo nowe mozliwosci, a to chyba najwazniejsze:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/03/33289315696_8c89fc4e9a_b-1.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/4/3935/33289315696_8c89fc4e9a_b.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/03/33202265681_cc64697272_b-1.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/4/3796/33202265681_cc64697272_b.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/06/33289314566_6894f8fc35_b-1.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/4/3799/33289314566_6894f8fc35_b.jpg)
jsiminski
08-06-2017, 13:25
bo u was nie ma UWA landszaftowego (tj. zgodnego z filtrami mniejszymi od plyt chodnikowych), ktory by mial rogi nie tyle nieuragajace standardom :razz: co w ogole uzasadniajace decyzje, zeby szklo sprzedawac jako FX a nie DX :)
A 16-35 f4 ? To WA, czy już UWA?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/06/afs_16_35_vr_l_517489600-1.png
źródło (http://u.cyfrowe.pl/600x0/c/d/afs_16_35_vr_l_517489600.png)
cz4rnuch
08-06-2017, 13:35
A 16-35 f4 ? To WA, czy już UWA? Wygląda jak MOAB.
Zależy czy na FX, czy DX.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/06/afs_16_35_vr_l_517489600-1.png
źródło (http://u.cyfrowe.pl/600x0/c/d/afs_16_35_vr_l_517489600.png)
i on ma twoim zdaniem przyzwoite rogi?
jesli tak, no to ujmijmy rzecz nastepujaco... mamy inne standardy przyzwoitosci ;)
nie.Znajomy
08-06-2017, 16:48
i on ma (nikkor 16-35) przyzwoite rogi?
akustyk
Jak to nie problem to proszę o odpowiedź na jakiej ogniskowej, jakiej przysłonie i w jakim formacie te rogi są nieprzyzwoite wg. kolegi.
Mam kawałek muru na dzielni to "se go sfocę" i zerknę na rogi by się dowiedzieć jak takie nieprzyzwoite wyglądają. Może się czegoś nowego nauczę na stare lata. ;-)
@akustyk (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=937)
Jak to nie problem to proszę o odpowiedź na jakiej ogniskowej, jakiej przysłonie i w jakim formacie te rogi są nieprzyzwoite wg. kolegi.
Mam kawałek muru na dzielni to "se go sfocę" i zerknę na rogi by się dowiedzieć jak takie nieprzyzwoite wyglądają. Może się czegoś nowego nauczę na stare lata. ;-)
16, 21, 35
http://www.photozone.de/nikon_ff/492-nikkor_afs_1635_4_ff?start=1
28 o dziwo jeszcze sie trzyma
tu jest przyklad, jak wyglada uczciwy obiektyw w rogach:
http://www.photozone.de/nikon_ff/447-nikkor_afs_1424_28_ff?start=1
albo uczciwe 16-35:
http://www.photozone.de/canon_eos_ff/877-canon_1635_4is?start=1
Wstrzymałbym się z tak skrajnymi ocenami na podstawie jednego testu, bo np. na DXO ten obiektyw wygląda zdecydowanie inaczej pod względem ostrości.
ck_dezerter
08-06-2017, 19:42
Myślę że trzeba poczekać jeszcze trochę, jak paru Kolegów z forum kupi i przetestuje to szkło, a im liczniejsza będzie grupa testujących, tym wyniki będą bardziej wiarygodne. Czas też zrobi swoje.
nie.Znajomy
09-06-2017, 20:22
...........
a ja głupi myślałem, że kolega napisze coś w stylu: "miałem szkło na bagnecie d... przez parę tygodni, zrobiłem xxxx zdjęć, na 16mm przy f4, f5,6 rogi są mydlane, a na 35mm nawet przy f11 cały kadr jest mięciutki" - byłaby wówczas płaszczyzna do rozmów. A tak to nawet nie ma o czym dyskutować.
16, 21, 35
http://www.photozone.de/nikon_ff/492-nikkor_afs_1635_4_ff?start=1
28 o dziwo jeszcze sie trzyma
tu jest przyklad, jak wyglada uczciwy obiektyw w rogach:
http://www.photozone.de/nikon_ff/447-nikkor_afs_1424_28_ff?start=1
albo uczciwe 16-35:
http://www.photozone.de/canon_eos_ff/877-canon_1635_4is?start=1
Po niemieckich testach niemieckich aut... Ciekawe, że ludzie jeszcze wierzą w niemieckie testy ;)
Można wziąć pod uwagę. Ale żeby ślepo ferować wyroki po jednym teście... Czy byłby pozytywny czy negatywny. Zobaczymy, jak ocenią inni.
ck_dezerter
11-06-2017, 19:19
W sumie co by nie powiedzieć, to jest to wreszcie budżetowy zoom UWA pod dx, którego do tej pory nie było u Nikona. Co do reszty trudno się teraz wypowiedzieć, bo chyba nikt z forum nie miał z nim "w naturze" do czynienia. No i ciekawe jaka finalnie cena będzie w PL.
arturmsi
14-06-2017, 12:34
jak będę chciał to szkło podpiąć pod d7200 i robić foty ze statywu, to nie wyłączę stabilizacji dopóki d7200 nie dostanie jakieś aktualizacji do wyłączenia vr z poziomu menu?
a ja głupi myślałem, że kolega napisze coś w stylu: "miałem szkło na bagnecie d... przez parę tygodni, zrobiłem xxxx zdjęć, na 16mm przy f4, f5,6 rogi są mydlane, a na 35mm nawet przy f11 cały kadr jest mięciutki" - byłaby wówczas płaszczyzna do rozmów. A tak to nawet nie ma o czym dyskutować.
nie no... nie mialem, i zgadzam sie, ze testy photozone sa obarczone bledem, bo o ile metodologie maja dobra i sa rzetelni, o tyle testujac pojedyczny egzemplarz mozna trafic na gorsza kopie.
z tym ze to nie sa jedyne testy, w ktorych ten obiektyw pokazuje przecietna jakosc rogow. to samo mowia tacy testerzy jak optyczne, cameralabs, photographyblog, a to juz troche wieksza probka. wiec, owszem, jestem sklonny latwo uwierzyc, ze to szklo jest zauwazalnie lepsze niz photozone twierdzi, ale ono nie jest tej jakosci co 14-24...
Po niemieckich testach niemieckich aut... Ciekawe, że ludzie jeszcze wierzą w niemieckie testy ;)
jest takie powiedzenie, ze cos jest jak swinka morska - ani swinka, ani morska... (u mnie na uczelni tak mowilo sie o kobietach-informatykach albo matematykach). starszej publicznosci znana jest tez wersja z Radiem Erewan ("czy to prawda, ze w Moskwie na Placu Czerwonym rozdaja auta? - zasadniczo tak, ale uwaga: nie w Moskwie a w Sewastopolu, nie na Placu Czerwonym ale na Ulicy Zlotej, nie auta tylko rowery, i nie rozdaja ale kradna")....
domena i wlasciciel photozone.de sa niemieckie.... ale facet mieszka w Australii. no i te Nikkory tez nie sa niemieckie :)
...
jest takie powiedzenie, ze cos jest jak swinka morska - ani swinka, ani morska... (u mnie na uczelni tak mowilo sie o kobietach-informatykach albo matematykach). starszej publicznosci znana jest tez wersja z Radiem Erewan ("czy to prawda, ze w Moskwie na Placu Czerwonym rozdaja auta? - zasadniczo tak, ale uwaga: nie w Moskwie a w Sewastopolu, nie na Placu Czerwonym ale na Ulicy Zlotej, nie auta tylko rowery, i nie rozdaja ale kradna")....
domena i wlasciciel photozone.de sa niemieckie.... ale facet mieszka w Australii. no i te Nikkory tez nie sa niemieckie :)
Rozumiem, że jak Niemiec pojechał do Australii, to został Australijczykiem? XD
Cudownie się składa! Jadę na biegun północny! Zawsze chciałem zostać Eskimosem ;)
Tekst do którego się odniosłeś, rzuciłem tak pół żartem. Zgadza się też, Nikkor nie jest niemiecki. Niemiecki produkt w niemieckim teście nie zostałby skrytykowany. Skrytykowany, oceniony słabo, został produkt "nie niemiecki". Druga trzecz też się zgadza. Niemiecka domena, niemiecki właściciel... Miejsce aktualnego zamieszkania niczego nie zmienia.
Także w tej sprawie reguła radia Erewań nie ma miejsca. ;)
Po prostu straciłem zaufanie do niemieckich testów i niemieckiej solidności. Kiedyś były wyznacznikiem jakości i solidności. Teraz są jednymi z wielu. A szkoda.
Po prostu straciłem zaufanie do niemieckich testów i niemieckiej solidności. Kiedyś były wyznacznikiem jakości i solidności. Teraz są jednymi z wielu. A szkoda.
zgadzam sie, jak w gre wchodzi smarowanie, to i z Niemcow wyjda prostytutki a cala dyskusje o ich wyzszej rzetelnosci mozna sobie wsadzic w nos...
ale to jest ogolnie duze uogolnianie. akurat photozone.de sie solidnie przyklada. a testowanie szkiel "z lapanki" ma zalete taka, ze na pewno nie jest to starannie wybrana przez producenta sztuka ;)
ma tez wade w postaci ryzyka, ze ta konkretna sztuka wyraznie odbiega od sredniej...
tomasz2706
14-06-2017, 18:02
jak będę chciał to szkło podpiąć pod d7200 i robić foty ze statywu, to nie wyłączę stabilizacji dopóki d7200 nie dostanie jakieś aktualizacji do wyłączenia vr z poziomu menu?
Cytat z instrukcji Nikkora 18-55 AF-P VR (ta sama rodzina obiektywów co 10-20 AF-P): "Vibration reduction is generally recommended when the camera is mounted on a tripod, although you may prefer to turn it off depending on shooting conditions and the type of tripod."
Ten sam tekst jest w instrukcji Nikkora 70-300 AF-P VR. Wygląda na to, że w serii AF-P nie ma potrzeby wyłączania VR na statywie.
Na czeskiej stronie pojawił się test obiektywu:
http://nikonblog.cz/af-p-dx-nikkor-10-20-mm-f45-56g-vr-ultrasirokac-na-cesty-test-nikonblogu/
Cytat z instrukcji Nikkora 18-55 AF-P VR (ta sama rodzina obiektywów co 10-20 AF-P): "Vibration reduction is generally recommended when the camera is mounted on a tripod, although you may prefer to turn it off depending on shooting conditions and the type of tripod."
Ten sam tekst jest w instrukcji Nikkora 70-300 AF-P VR. Wygląda na to, że w serii AF-P nie ma potrzeby wyłączania VR na statywie.
Na czeskiej stronie pojawił się test obiektywu:
http://nikonblog.cz/af-p-dx-nikkor-10-20-mm-f45-56g-vr-ultrasirokac-na-cesty-test-nikonblogu/
Nie uwierzę, dopóki nie będę miał okazji sprawdzić, albo ktoś nie wrzuci porządnych testów. Generalnie te groszowe oszczędności na przyciskach to największa wada tych nowych szkieł. Przy czym w wypadku 10-20 to istotna wada, ponieważ to pierwsze w ten sposób wykastrowane szkło, które jest warte zainteresowania.
Co by nie mówić te smaple, z linki powyżej, wyglądają bardzo spoko :)
Nie uwierzę, dopóki nie będę miał okazji sprawdzić, albo ktoś nie wrzuci porządnych testów. Generalnie te groszowe oszczędności na przyciskach to największa wada tych nowych szkieł. Przy czym w wypadku 10-20 to istotna wada, ponieważ to pierwsze w ten sposób wykastrowane szkło, które jest warte zainteresowania.
To są szkła dla tych co robią tylko na zielonym. Przestawi się takiemu guzik i śle do serwisu. W końcu mieli dosyć ;)
To są szkła dla tych co robią tylko na zielonym. Przestawi się takiemu guzik i śle do serwisu. W końcu mieli dosyć ;)
Może coś w tym być. Tata skarżył się na nieostre zdjęcia, okazało się, że w Fuji przestawiło się pokrętło z af-s ma m, czego efektem było więcej zdjęć z wyjazdu robionych smartfonem. Chociaż teraz w Nikonie sterowanie af, właśnie na obiektywie, jak dotąd bezproblemowo mu wychodzi. Więc w sumie mogli dać większy opór przy skoku i nie cudować, a tak tylko problemy. Na alle już widziałem aukcję af-p wystawioną ponownie z adnotacją, że poprzedni kupujący zwracał, bo nie działało i opisem uzupełnionym o listę kompatybilnych modeli.
Na alle już widziałem aukcję af-p wystawioną ponownie z adnotacją, że poprzedni kupujący zwracał, bo nie działało i opisem uzupełnionym o listę kompatybilnych modeli.
Będzie można tanio kupić AF-P 10-20, od tych co kupią sobie do D90 i podobnych. :)
tomasz2706
19-06-2017, 17:28
Wiadomo coś kiedy obiektyw będzie dostępny w Polsce? I ewentualnie w jakiej cenie...
jsiminski
19-06-2017, 17:30
Wiadomo coś kiedy obiektyw będzie dostępny w Polsce? I ewentualnie w jakiej cenie...
W Cyfrowych już jest zapowiedź.
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/obiektyw-nikon-nikkor-10-20mm-f-45-56g-af-p-dx-vr.html
Cenowo nie wiadomo, jak liczyłem proporcjonalnie względem cen na zachodzie, wychodziło mi 1300-1500zl
tomasz2706
20-06-2017, 09:03
W ubiegły poniedziałek wysłałem maila do Nikon Polska z pytaniem o termin dostępności Nikkora 10-20 AF-P. Odpowiedzi nie otrzymałem do dziś. Stosunek do klienta poniżej krytyki.
A jeśli nie wiedzą?
Możesz kliknąć na ich stronie i dostaniesz powiadomienie
tomasz2706
20-06-2017, 11:27
A jeśli nie wiedzą?
Możesz kliknąć na ich stronie i dostaniesz powiadomienie
Dzięki, byłoby miło jakby jednak odpisali chociaż to co poradziłeś.
tomasz2706
22-06-2017, 08:29
Pojawiły się kolejne zdjęcia przykładowe. Tym razem na ephotozine.
https://www.ephotozine.com/article/nikon-af-p-nikkor-10-20mm-f-4-5-5-6g-dx-vr-sample-photos-31076
arturmsi
22-06-2017, 16:45
Szkło ma nie współpracować ze starszymi body, z d7200 oprócz braku możliwości wyłączenia vr jakie będę miał niedogodności?
Brak wyłączenia VR i brak wyłączenia AF.
AF można wyłączyć w body.
ck_dezerter
22-06-2017, 18:14
A jaka jest sama konstrukcja mechaniczna AF-P pod względem przeostrzania ręcznego bez wyłączania af? Czy jest tak jak w AF-S, że można ręcznie przeostrzyć bez wyłączania af, czy coś się sp... w ten sposób?
AF można wyłączyć w body. A to dobrze wiedzieć, byłem pewny że takiej opcji nie ma w D7200, i dołączam się do pytania o działanie A/M jak jest załączony AF.
Można przeostrzać, przynajmniej w 70-300. Zresztą inaczej pierścień nie miałby sensu.
AF można wyłączyć w każdym body, który ma wajchę z boku.
ck_dezerter
22-06-2017, 18:46
Dzięki! To chociaż tyle.. Ja zdecydowanie częściej używam przeostrzania, niż całkowitego wyłączania af, więc mi to wystarczy.
AF można wyłączyć w każdym body, który ma wajchę z boku. :idea: kurcze jak się człowiek czasami zakręci, przecież to oczywiste, dzięki :)
Jastrząb
27-06-2017, 21:03
https://www.stephanwiesner.de/blog/schaerfe-testbericht-nikon-10-20-review/
tomasz2706
28-06-2017, 20:13
Kolejne porcje zdjęć przykładowych:
http://dc.watch.impress.co.jp/docs/review/lens_review_2/1063936.html
http://www.photographyblog.com/previews/nikon_afp_dx_nikkor_10_20mm_f_4_5_5_6_g_vr_photos/
Jeśli chodzi o ostrość to wg mnie jest nieźle.
Może i nie jest źle. Choć i tak wolałbym żeby były RAWki do pobrania.
Inna sprawa, że nieźle fioletem i zielenią momentami wali...
tomasz2706
28-06-2017, 20:32
Pewnie nie jest to idealny obiektyw, ale porównując to z sigmą 10-20 3.5, którą miałem niecałą dobę, jakość tych zdjęć to bajka. Mam tylko nadzieję, że te Nikkory będą jednak bardziej powtarzalne niż Sigmy.
Mam tylko nadzieję, że te Nikkory będą jednak bardziej powtarzalne niż Sigmy.
Oby. I oby serio te 1,5-1,6k kosztowały. :lol:
tomasz2706
28-06-2017, 20:37
Na niemieckim amazonie 379 euro, co w przeliczeniu obecnie daje 1604 zł. U nas pewnie będzie (trochę) drożej.
Na dzieńdobry raczej tak. Ja poczekam, może z rok. UWA nie jest na szczycie mojej listy szkieł.
Pewnie nie jest to idealny obiektyw, ale porównując to z sigmą 10-20 3.5, którą miałem niecałą dobę, jakość tych zdjęć to bajka. Mam tylko nadzieję, że te Nikkory będą jednak bardziej powtarzalne niż Sigmy.
Może trzeba było ją podpiąć do aparatu? ;)
A na poważnie w temacie Nikkora. Sample szału nie robią, ale wygląda, że ładnie pracuje pod światło. Z 1100 plnów można dać za to szkło, nie więcej.
Na niemieckim amazonie 379 euro, co w przeliczeniu obecnie daje 1604 zł. U nas pewnie będzie (trochę) drożej.
Niemiecki amazon ma ciut wyższe ceny, stawiam że cena wyjściowa 1500zł będzie, chciałbym żeby robili jakieś zestawy to by na rynku pojawiły się używki, ja bym sobie kupił za tysiaka taki obiektyw bo uwa do FX za drogie.
A tak w ogóle, to kiedy to szkiełko ma być u nas dostępne? W lipcu?
tomasz2706
29-06-2017, 16:18
Dostałem odpowiedź od Nikona, że ma być dostępne "po 29 czerwca".
Dostałem odpowiedź od Nikona, że ma być dostępne "po 29 czerwca".
Czyli najwcześniej w lipcu. Bo wątpię żeby je jutro wypuścili. :lol:
cz4rnuch
29-06-2017, 17:01
Grudzień też jest po 29 czerwca :)
tomasz2706
29-06-2017, 17:32
Grudzień też jest po 29 czerwca :)
Może trzeba było ją podpiąć do aparatu? ;)
Humory tu dopisują, to trzeba przyznać ;)
Na amerykańskim B&H było Coming Soon - Expected Availability 29 June, teraz zostało tylko Coming Soon :)
A ja zapytam z innej beczki może trochę ... Jak to jest z wszelakim serwisem sprzętu zakupionego poza Polską ? Czy jak kupię wspomniany N10-20 np. w USA (309 dolarow w pre-orderze co przy obencym kursie dolara daje nieco ponad 1100zł) to mogę liczyć na ewentualny serwis/gwarancję w Polsce ? Czy w przypadku problemów pozostaje słać za ocean ?:)
Jeśli kupisz nowy sprzęt, to doliczą przy odbiorze cło (czy jakaś akcyza, ale z tego co wiem niewielkie opłaty) i niestety vat od całości, czyli łącznie z kosztem przesyłki. Raczej słabo to wyjdzie. Chyba, że ktoś to kupi w USA i prześle jako używany ;)
Roczną gwarancję teoretycznie powinieneś wyegzekwować także u nas (chyba, że w warunkach sprzedaży jest tylko gwarancja sprzedawcy), ale z tego co wiem, w Stanach Nikon daje zwykle więcej.
Jeśli kupisz nowy sprzęt, to doliczą przy odbiorze cło (czy jakaś akcyza, ale z tego co wiem niewielkie opłaty) i niestety vat od całości, czyli łącznie z kosztem przesyłki. Raczej słabo to wyjdzie. Chyba, że ktoś to kupi w USA i prześle jako używany ;)
Roczną gwarancję teoretycznie powinieneś wyegzekwować także u nas (chyba, że w warunkach sprzedaży jest tylko gwarancja sprzedawcy), ale z tego co wiem, w Stanach Nikon daje zwykle więcej.
Mam na myśli przypadek jak osobiścię kupię obiektyw w Stanach i go sobię przywiozę do kraju - czy warunki gwarancyjne/serwisowe będą takie same jakbym ten sam obiektyw kupił w Polsce :)
Jeśli ktoś przerabiał taki przypadek na własnej skórze to chętnie się dowiem czy warto taki "zabieg" zastosować :)
cz4rnuch
30-06-2017, 12:04
Jeśli kupisz osobiście w USA to doliczą Ci jeszcze podatek, no chyba, że kupisz z dostawą (lub odbiorem) do innego stanu. A z gwarancji na Ameryki nie skorzystasz w Europie.
Jeśli kupisz osobiście w USA to doliczą Ci jeszcze podatek, no chyba, że kupisz z dostawą (lub odbiorem) do innego stanu. A z gwarancji na Ameryki nie skorzystasz w Europie.
Dzięki za konkret :) To chyba jednak poczekam na "krajowy" produkt ... :)
E, te stanowe podatki to nie są takie duże. Gdybym był osobiście w USA to nie miałbym obiekcji, prawdopodobieństwo, że Nikkor całkiem padnie nie jest takie duże, w każdym razie wciąż będziesz mógł odesłać.
Na pewno zainteresuję się jeszcze tematem będąc na miejscu - już mam nadzieję będą w regularnej sprzedaży to będzie można w ogóle stwierdzić, czy różnica ceny USA <-> Polska jest warta świeczki.
designer555
30-06-2017, 19:38
jest już w sklepie - ale cena :( 1699 zł
https://www.fotoplus.pl/obiektywy/obiektywy-do-lustrzanek/Nikkor-AF-P-DX-10-20mm-f-4-5-5-6G-VR
ck_dezerter
30-06-2017, 20:27
No to chyba trochę przesadzili... Za tyle można znaleźć używany 12-24/4, a to inna liga jednak.
No to 150zł mniej niż sigma 10-20 z polskiej dystrybucji, mimo to cena spora, tak jak pisałem wcześniej liczę na lepszą cenę szybko albo na zestawy z tym obiektywem.
Trochę przesadzili z tą ceną. Na dzień dobry powinna być około 1500PLN, a później zejść do 1200PLN
A może szkło okaże się tak dobre, że cena jeszcze podskoczy? Obecnie to chyba żaden producent nie wyjedzie z ceną o połowę niższą niż konkurencja (Sigma czy Tamron w tym wypadku).
Ale narzekacie. Cena na starcie jest niższa niż beznadziejny Tamron 10-24. Ponad dwa razy niższa niż Nikkor 10-24.
cz4rnuch
01-07-2017, 09:30
Ale narzekacie. Cena na starcie jest niższa niż beznadziejny Tamron 10-24...A jest sens cokolwiek porównywać do tego Tamrona? Co do ceny to na razie jest to tylko preorder. Mi obiektyw najwcześniej przyda się w listopadzie więc do tego czasu liczę na to, że cena opadnie, ale jeśli nie to za tyle na bank tego nie kupię.
Sigma 10-20 w sklepie kosztuje ponad 1800zł, używane za 1000zł trudno kupić, zatem cena Nikkora 10-20 jest do zaakceptowania, mogłoby być taniej ale rynek sam reguluje sobie ceny, ja podobnie jak cz4rnuch zapewne będę się za tym rozglądał dopiero jak pojawią się używane i może promocje.
Kto teraz kupi nówke sigme jak ma do wyboru nikkora, jedynie posiadacz starego modelu, który nie działa z AF-P, więc możliwe że cena sigmy wróci da starych niskich bo był okres że nawet po 600zł stały.
Ja już sprzedałem swojego 10-24 i kupię 10-20 na fakturę przed kolejnym wyjazdem. Coraz mniej używam UWA i mniejszy klamot będzie lepszy. A do tego coraz mniej mi się chce targać statyw i VR też się przyda w nocy.
Masz rację, VR to duża jego zaleta. Czekamy na pierwsze porządne testy kogoś z forum.
tomasz2706
01-07-2017, 19:34
Zakupiłem ten obiektyw. Testowe zdjęcia zamieściłem na dropboxie. Oczywiście są to JPG-i prosto z aparatu. Nie aktualizowałem oprogramowania do korekty dystorsji do najnowszej wersji z uwzględnionym nowym Nikkorem.
https://www.dropbox.com/sh/7psquirbblt6i94/AAC8CHIeIGrsTjf1RskU7IS_a?dl=0
Ogólnie wydaje mi się OK, bez porównania lepszy od Sigmy 10-20 3.5, którą przez chwilę miałem. Ostrość w zakresie 10-18 mm dla mnie jest w porządku, 20 mm wydaje się zauważalnie słabsze. Autofokus nie zawsze jest celny, ale nie wiem czy to wina obiektywu czy mojego aparatu D5200.
ck_dezerter
01-07-2017, 19:46
Dzięki za sample! Fotki zupełnie nieźle wyglądają, ciekawe jak będzie działał z d7200. Chyba jednak się skuszę na niego na wakacje, żeby nie targać fx. Ciekawe czy cena będzie gdzieś w PL choć symbolicznie niższa.
tomasz2706
01-07-2017, 20:00
Ja się spodziewałem ok. 1600 zł, ale mimo to zdecydowałem się za te prawie 1700 zł. Trzeba powiedzieć, że obiektyw jest naprawdę lekki i mały, a to wg mnie ma znaczenie podczas wycieczkowego użytkowania. Ładnie działa na statywie pomimo na stałe włączonej stabilizacji - mam D5200 i nie mogę wyłączyć tego w menu. W D7200 na dzień dzisiejszy ma te same ograniczenia co w D5200 - właśnie ten brak możliwości wyłączenia stabilizacji, ale to chyba nie problem. Ja wcześniej na wszelki wypadek zaktualizowałem firmware aparatu.
Dzięki za sample, wygląda to satysfakcjonująco i też brałem pod uwagę ciężar obiektywu z myślą o podłączeniu do D5xxx ale dopiero jak zmienię obecnego D5100 bo sigma 10-20 kompletnie mi nie pasuje.
Świetna ostrość, kontrast pod światło i plastyka, która moim zdaniem bije Sigme na głowę.
Fajne lekkie szkło, szkoda tylko, że na bagnecie poskąpili...
edit: oczywiście serdeczne dzięki za sample, pomogły mi w podjęciu decyzji o zakupie :)
Jastrząb
01-07-2017, 22:28
Po tych zdjęciach widać, że obiektyw nadaje się tylko do miniaturek, żeby z wakacji wrzucić na fejsa. Chyba tez sztuka nie jest najlepsza, bo prawa strona obiektywu wydaje się bardziej ostra.
A juz zachwyty nad plastyką to chyba przejęzyczenie, chodziło chyba o plastikowy bagnet... ;)
Mam jednak nadzieję, że będzie lepiej, bo potrzebuję takiego szkła. To takie moje życzeniowe myślenie...
prawa strona obiektywu wydaje się bardziej ostra.
również odniosłem podobne wrażenie...
A juz zachwyty nad plastyką to chyba przejęzyczenie, chodziło chyba o plastikowy bagnet... ;)
to nie zachwyty, tylko zwykłe stwierdzenie faktu, że jest lepiej niż w przypadku Sigmy - choć ona ma akurat metalowy bagnet :D
Mam jednak nadzieję, że będzie lepiej, bo potrzebuję takiego szkła. To takie moje życzeniowe myślenie...
pewnie że mogłoby być lepiej i taniej jeszcze też by mogło być, acha ja bym jeszcze chciał metalowy bagnet... i stałe światło chociaż jakieś f2.8
To w temacie życzeniowego myślenia ;)
Jastrząb
01-07-2017, 22:42
Przecież masz 14-24 lub 15-30. Moje życzeniowe myślenie jest takie, że bagnet może być i z gównolitu, szkło może być ciemne, ale ma być ostre i lekkie.
wiem, że "mam" ale równocześnie dostrzegam różnicę pomiędzy 14/15mm, a 10mm... poza tym szkło zaczynające się na 16mm już mam, a mimo to chce mieć 10mm
Jeśli przy okazji będzie lepsze (a jest lepsze pod światło sądząc po powyższych samplach) od posiadanej przeze mnie Sigmy 10-20 i za nie wygórowaną cenę to chyba dobrze?
Przy okazji wygląda na ostrzejsze i jest zdecydowanie lżejsze od wspomnianej Sigmy...
Brałem pod uwagę Nikkora 10-24 ale ten pod światło średnio sobie radzi
tomasz2706
01-07-2017, 23:02
To już nie wiem czy jest ostro czy "tylko do miniaturek na fejsa".
Brałem pod uwagę Nikkora 10-24 ale ten pod światło średnio sobie radzi
Jesteś pewien? Nikkor 10-24, to jedno z najlepszych szkieł pod światło.
Pewnie powinienem napisać, że jak na tej klasy (i cenę) szkło "średnio sobie radzi pod światło". Twierdzę na podstawie wspólnego pleneru ze znajomym, który używał 10-24 i okazało się, że ma gorszy kontrast pod światło i łapał bliki tam gdzie 16-80 spokojnie dawał radę - nie wiem, może to kwestia specyficznej osłony przeciwsłonecznej jak gdybaliśmy sobie. Oczywiście zdaje sobie sprawę, że czasami kilka stopni różnicy w pozycji obiektywu względem słońca robi kolosalną różnicę.
Zmierzam do tego, że dla osoby okazjonalnie używającej UWA wszystko co będzie lepsze pod światło od Sigmy, a podobne cenowo jest świetną propozycją.
A bo 16-80 jest jeszcze lepsze. Ale z UWA Nikkor 10-24 na razie najlepiej radził sobie pod światło.
Na pewno masz rację - to świetne szkło i bezkompromisowe dla ludzi pracujących z taką ogniskową. Dla amatora niestety zupełnie nie uzasadnione ekonomicznie, tym bardziej, że Nikkor będący przedmiotem tego wątku da porównywalny obrazek w większości przypadków - o stabilizacji nie wspominając i wideo (af-p)
Gdyby tak kosztował z połowę swojej ceny to owszem na te kilkanaście kadrów w roku można by rozważyć, a tak na szczęście mamy Nikkora 10-20 - moim zdaniem to będzie mocna pozycja w ofercie Nikona i pozostaje liczyć na ruch ze strony Sigmy i odświeżoną (również cenowo) 10-20 :)
tomasz2706
02-07-2017, 07:50
Po tych zdjęciach widać, że obiektyw nadaje się tylko do miniaturek, żeby z wakacji wrzucić na fejsa.
Czy aby nie przesadzasz trochę?
Zakupiłem ten obiektyw. Testowe zdjęcia zamieściłem na dropboxie.
Dziękuję za zdjęcia. Czekam na ten obiektyw i po obejrzeniu Twoich sampli na pewno go kupię.
wojtek321
02-07-2017, 11:02
Brak wyłączenia VR i brak wyłączenia AF.
AF chyba można wyłączyć pstryczkiem na body w D7200?
Można
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Miałem Sigmę 10-20, może słaby egzemplarz, ale jak przypiąłem Nikkora 10-24, to nawet chwili się nie zastanawiałem.
Sigmę sprzedałem i nabyłem tego N10-24 i go pokochałem, ostrość nieporównywalnie lepsza od tej Sigmy co miałem, pod światło lepiej, choć tez potrafił mi wrzucić dużą flarę.
Jednego czego mi brakuje w N10-24 to stabilizacji. Niestety, ale w gorszych warunkach jednak by się przydała czasami.
I dlatego śledzę ten wątek i jestem ciekaw jak rogi i ogólnie jak wypada.
Szczególnie jestem ciekaw porównania z N10-24, bo mimo że nowy N10-20 kusi stabilizacją,
to jakoś mam obawy, że w konfrontacji ze starym N10-24 trzeba będzie pójść na kompromisy w jakości obrazu.
Obym się mylił przy tym porównaniu :-)
Jastrząb
03-07-2017, 18:53
Dokładnie Presley, miałem kupować 10-24 ale czekam pełen nadziei... ;)
Gdyby nie VR, to nie byłoby tematu.
tomasz2706
03-07-2017, 19:51
Dziękuję za wszystkie opinie. Po dokładnym przyjrzeniu się zdjęciom z mojego N10-20 faktycznie zauważyłem wyraźną nieostrość z lewej strony kadru. Dlatego wymieniłem egzemplarz na inny, mam nadzieję lepszy. Zdjęcia testowe na dropboxie:
https://www.dropbox.com/sh/cvvk8l0zrgwitsy/AACjMYBsjTEBDucVcKn8mS6Ia?dl=0
Wam naprawdę jest potrzebna stabilizacja w UWA? W jakim procencie zdjęć się przyda? Może nie potrafię do końca takiego szkła wykorzystać, ale w moim przypadku, albo robię na wystarczająco krótkich czasach, albo potrzebuję statywu ponieważ czasy jakie wówczas uzyskuję, żadna stabilizacja nie ustabilizuje.
tomasz2706
03-07-2017, 21:18
Wam naprawdę jest potrzebna stabilizacja w UWA? W jakim procencie zdjęć się przyda? Może nie potrafię do końca takiego szkła wykorzystać, ale w moim przypadku, albo robię na wystarczająco krótkich czasach, albo potrzebuję statywu ponieważ czasy jakie wówczas uzyskuję, żadna stabilizacja nie ustabilizuje.
Bez problemu zrobiłem Nikkorem 10-20 na 10 mm w czasie 1/4 sekundy z ręki. Dłuższego czasu nie próbowałem. Może się to przydać np. do górskich potoków/wodospadów, kiedy się nie chce nosić statywu.
cz4rnuch
03-07-2017, 21:20
Może przydać się np w ciemnych pomieszczeniach, albo tam gdzie nie można rozłożyć statywu. Kamery to w tej chwili uniwersalne narzędzia, także do filmowania a tu stabilizacja przydaje się bardzo. Nawet przy szerokim kącie, który np przy filmowaniu w 4K w Nikonach już nawet nie jest taki szeroki.
A racja, o filmowaniu nie pomyślałem, ta funkcja w lustrzance dla mnie nie istnieje :mrgreen:
Potoki lubię powyżej sekundy i dłużej. W pomieszczeniach jadę albo na auto-iso, albo lampa.
cz4rnuch
03-07-2017, 21:49
W muzeum czy w kościele często nie pobłyskasz a wysokie ISO przy tego typu foćkach jest do dupy.
Jak sensownie przymkniesz UWA w kościele, nic stabilizacja nie pomoże.
cz4rnuch
03-07-2017, 22:19
Sprawdzałeś? Jak się nie da to się nie przymyka. Przy szerokim kącie i tak da się sporo umieścić w GO. A czasami lepiej mieć jakieś ujęcie niż go nie mieć. Stabilizacja może się przydać a alternatywy za bardzo nie masz. Nie o to pytałeś?
Tak, co prawda na 18-105 z D7100, ale zawsze. I moje spostrzeżenia są takie. Sprawdzi się częściowo w przypadku samej architektury. Przy ludziach już niekoniecznie. Można dobrać niższe iso, posiłkować się stabilizacją i może się udać, ale ludzie będą często poruszeni. A jak jest bardzo ciężko stabilizacja gó... da. Albo masz statyw, albo nie masz zdjęcia. Margines wbrew pozorom przy stabilizacji jest dosyć wąski w pomieszczeniach.
cz4rnuch
03-07-2017, 22:56
Ale to chyba jest oczywiste, że długie czasy nie nadają się do poruszającego się tematu (o ile nie zależy nam na efekcie poruszenia) :) Ja pisałem właśnie o architekturze i ani słowa nie wspomniałem o ludziach. Nigdzie też nie pisałem o tym, że stabilizacja jest remedium na wszelkie bolączki. Po prostu czasami się przydaje.
Pewnie, że czasami się przydaje. Prywatnie uważam tylko, że mimo wszystko (poza filmowaniem) w obiektywach typu UWA najmniej.
W Samyangu 10mm f2.8 doskonale żyje się bez stabilizacji i AF... Powiem tak, osobiście nie widział bym sensu np zamiany rzeczonego Samyego na ten obiektyw :)
Ale przeciętny klient kupujący D3400 i D5600 jak usłyszy że obiektyw jest bez AF i jeszcze bez VR to ucieknie w popłochu z działu Nikona :)
ck_dezerter
04-07-2017, 09:22
Ale przeciętny klient kupujący D3400 i D5600 jak usłyszy że obiektyw jest bez AF i jeszcze bez VR to ucieknie w popłochu z działu Nikona :)
Prawdopodobnie marketingowcy Nikona to właśnie stwierdzili dodając vr :mrgreen:
Wam naprawdę jest potrzebna stabilizacja w UWA? W jakim procencie zdjęć się przyda?
do landszaftow porzadnie robionych ze statywu nie przyda sie w ogole.
na wedrowki w gory, gdzie nie zabiera sie statywu - absolutnie bezcenna.
poza tym nie bardzo wiem do czego mozna uzywac szkla o swietle f/5.6 (czyli w sumie okolo 2/3 EV zapasu do granicy dyfrakcji), no bo raczej nie do reportazu albo dzieci.
Ale to chyba jest oczywiste, że długie czasy nie nadają się do poruszającego się tematu (o ile nie zależy nam na efekcie poruszenia) :)
on wlasnie chcialem napisac, ale juz w nawiasie dodales ;) przypominam, ze w landszaftach jest nadal wielki hype na napierniczanie fot z filtrami ND1000, czy one sa potrzebne czy nie (najczesciej wlasnie nie :) ). chociaz tu oczywiscie stabilizacja nie pomaga, jakies 6-7 EV za duzo na jej skutecznosc ;)
Ja pisałem właśnie o architekturze i ani słowa nie wspomniałem o ludziach. Nigdzie też nie pisałem o tym, że stabilizacja jest remedium na wszelkie bolączki. Po prostu czasami się przydaje.
nie wiem czy to szklo bedzie optymalne do architektury. to jest projektowane pod katem malego rozmiaru i wagi, kompromisem beda dystorsje i ostrosc w rogach...
jeszcze co do opinii niektorych, jak to szklem niestabilizowanym robia, kurna, 2 sekundy z lapy i "jest super ostre" i w ogole "Polak zavse da rade!" (https://www.youtube.com/watch?v=ZgNSs7Cy7nw&feature=youtu.be&t=89) itd. itp.
fajnie, ciesze sie waszym szczesciem, ze gdzies kiedys udalo sie uzyskac znosna ostrosc na stosunkowo dlugim czasie. ale jak sie idzie focic w gory, to czlek i zziajany moze stawac do zdjecia i czesto wiatr silniejszy ma... i moze tez byc zainteresowany nie tym, zeby szczesliwie zlapac 1 na 10 zdjec przyzwoicie ostre, ale raczej tym, zeby czas byl bezpieczny i dawal 90% szans na naprawde ostre zdjecie. i wtedy okazuje sie, ze na matrycy 24Mpix takim czasem dla ogniskowej 20mm jest co najwyzej 1/50 sekundy. ze stabilizacja mozna odwazyc sie na 1/15, nadal majac swiadomosc, ze to nie jest 100% gwarancji (zwlaszcza jak sie wlasnie wbieglo podpierajac ziejacym jezorem na Sokolice :) )
cz4rnuch
04-07-2017, 09:55
Ale przeciętny klient kupujący D3400 i D5600 jak usłyszy że obiektyw jest bez AF i jeszcze bez VR to ucieknie w popłochu z działu Nikona :)Można jeszcze dodać, że przeciętny klient, ogólnie rzecz biorąc, ma głęboko w zadku UWA.
tomasz2706
04-07-2017, 10:04
Można jeszcze dodać, że przeciętny klient, ogólnie rzecz biorąc, ma głęboko w zadku UWA.
Zgadzam się. Z moich obserwacji zdecydowana większość napotkanych osób z lustrzankami ma przypięte (a właściwie "przyspawane" ;) ) kity.
ck_dezerter
04-07-2017, 10:06
Można jeszcze dodać, że przeciętny klient, ogólnie rzecz biorąc, ma głęboko w zadku UWA.
Chyba zależy jaki przeciętny. Teraz ci najprzeciętniejsi i tak poszli w bezlustra. Jak ktoś dalej ma lustrzankę, to jest choć trochę świadomy swoich potrzeb. A dla celów zwiedzaniowo-wycieczkowych UWA jest znacznie bardziej przydatne od tele.
Zgadzam się. Z moich obserwacji zdecydowana większość napotkanych osób z lustrzankami ma przypięte (a właściwie "przyspawane" ;) ) kity.
Ale to właśnie jest taki "kit" przecież. Zwykle w zestawach sprzedawali body+18-55+55-200. teraz mogą dołożyć jeszcze tego 10-20 i będzie mega zestaw.
cz4rnuch
04-07-2017, 10:10
To chyba ktoś tu myli pojęcia. Przeciętny to przeciętny, a skoro nie przeciętnego a konkretnego ktosia macie na myśli to równie dobrze ten konkretny ktoś może być świadomy swoich potrzeb i uważać, że ten AF i nie daj Boże także VR się przyda od czasu do czasu.
PS Najprzeciętniejsi w bezlustrach, świadomi w lustrzankach? Chętnie bym poczytał jakieś opracowanie na ten temat.
ck_dezerter
04-07-2017, 10:14
To chyba ktoś tu myli pojęcia. Przeciętny to przeciętny, a skoro nie przeciętnego a konkretnego ktosia macie na myśli to równie dobrze ten konkretny ktoś może być świadomy swoich potrzeb i uważać, że ten AF i nie daj Boże także VR się przyda od czasu do czasu.
PS Najprzeciętniejsi w bezlustrach, świadomi w lustrzankach? Chętnie bym poczytał jakieś opracowanie na ten temat.
No może faktycznie niezbyt precyzyjnie się wypowiedziałem - najprzeciętniejsi używają aparatów w smartfonach.
Chyba zależy jaki przeciętny. Teraz ci najprzeciętniejsi i tak poszli w bezlustra. Jak ktoś dalej ma lustrzankę, to jest choć trochę świadomy swoich potrzeb.
to jest troche uogolnienie. trzeba miec tez swiadomosc, ze lustrzanki entry-level kupuja tez ci, co juz maja jakis entry-level sprzet paru lat, odpowiada im to, i chca po prostu nowsze bebechy.
A dla celów zwiedzaniowo-wycieczkowych UWA jest znacznie bardziej przydatne od tele.
to jest prawda o tyle, ze wiekszosc amatorow nie umie "patrzec" teleobiektywem na wycieczce (w miescie, w gorach) natomiast przydatnosc UWA jest oczywista, kiedy delikwent chce sobie pitolnac widoczek, ktory mu sie "nie miesci" kitem ;)
ale nieodmiennie jestem zdania, ze teleobiektywem mozna duzo wiecej fajnych zdjec w miescie/gorach, jesli sie ma troche swiadomosci...
ck_dezerter
04-07-2017, 10:23
to jest troche uogolnienie. trzeba miec tez swiadomosc, ze lustrzanki entry-level kupuja tez ci, co juz maja jakis entry-level sprzet paru lat, odpowiada im to, i chca po prostu nowsze bebechy.
to jest prawda o tyle, ze wiekszosc amatorow nie umie "patrzec" teleobiektywem na wycieczce (w miescie, w gorach) natomiast przydatnosc UWA jest oczywista, kiedy delikwent chce sobie pitolnac widoczek, ktory mu sie "nie miesci" kitem ;)
ale nieodmiennie jestem zdania, ze teleobiektywem mozna duzo wiecej fajnych zdjec w miescie/gorach, jesli sie ma troche swiadomosci...
To tak, ale właśnie dlatego najlepiej mieć oba szkła. Ja do zwiedzania i na wycieczki biorę najczęściej tylko UWA+tele i to mi wystarcza.
Ciekawe czy kit canona z 10-18 miał dobrą sprzedaż czy jednak nie, fakt że UWA dla większości to nieznane tereny w foto, każdy chce mieć albo jednej obiektyw i tu pewnie tamron 18-400 będzie hitem albo dokupuje jakieś 300mm, a potem się zastanawia dlaczego inni na fejsie robią takie ładne szerokie zdjęcia.
na dpreview pare sampli...
https://www.dpreview.com/samples/0328901556/nikon-af-p-10-20mm-f4-5-5-6-dx-sample-gallery
jak popatrzyc na niektore (kamyczki!), to normalnie jest canonowska L-ka... w sensie, ze rogi artystyczne jak w EF 17-40 (chyba nawet bardziej, przynajmniej od mojego 17-40)...
czyli wychodzi, ze szklo podobne jak Canon 10-18. tylko drozej :/
Canon 10-18 to 299$, Nikkor 10-20 to 307$.
/
Całkiem nieźle to wygląda, moim zdaniem. Nawet bez przymykanie, np to ostatnie w pokoju :)
Canon 10-18 to 299$, Nikkor 10-20 to 307$.
w tej chwili EF-S 10-18 kosztuje dokladnie 228 EUR w sklepie. i drugi raz z rzedu jest na niego 25 EUR cashbacku (w zimie, jak kupowalem swoj, tez byl ten cashback)
na realna cene Nikkora w Europie trzeba poczekac, poki co nigdzie go nie widze w zapowiedziach sklepowych. prawdopodobnie jednak na poziomie 300 EUR.
Całkiem nieźle to wygląda, moim zdaniem. Nawet bez przymykanie, np to ostatnie w pokoju :)
nie jest zle. a juz za te pieniadze to kiedys mozna sobie bylo pomarzyc o tak uczciwym szerokim kacie... kiedys za 2000 PLN kupowalem Tokine 12-24, ktora w centrum nie umywala sie do bokow kadru tego Nikkora 10-20 :) a wazyla dwa razy tyle :(
cz4rnuch
04-07-2017, 13:05
Z wysokiego ISO i Salomon nie naleje. Ładne fiolety.
...na realna cene Nikkora w Europie trzeba poczekac, poki co nigdzie go nie widze w zapowiedziach sklepowych. prawdopodobnie jednak na poziomie 300 EUR...Na amazon.de stoi po 379 Euro.
Jest dostępny od ręki https://www.fotoplus.pl/obiektywy/obiektywy-do-lustrzanek/Nikkor-AF-P-DX-10-20mm-f-4-5-5-6G-VR
Co do stabilizacji, czasów, ISO, itd. Jestem ciekaw, czy stabilizacja w N10-20 może zastąpić jasność mojej Tokiny 11-16. Konkretny przykład, ostatnio w mieście wieczorem/nocą (ale dość jasno) zrobiłem parę fotek z ręki, parametry na 11 mm typu ISO 200-640 i czasy 1/6-1/8 s (przy tych czasach mogę robić powtarzalne, nieporuszone/akceptowalne zdjęcia, przy 1/4-1/5s to jak się uda), przysłona 2.8, 3.2. Teoretycznie powinno utrzymać się takie czasy przy f4.5, choć lekkość obiektywu będzie akurat w takim wypadku wadą. Pytanie, czy da się jeszcze skrócić czasy, żeby zachować ISO do 640. Oczywiście, żeby zdjęcie było w miarę poprawnie naświetlone.
Ps. Bo w dzień i w słońcu Nikkor wygląda nieźle, nawet słońce w kadrze daje całkiem fajną gwiazdkę.
tomasz2706
04-07-2017, 13:31
https://www.dpreview.com/samples/0328901556/nikon-af-p-10-20mm-f4-5-5-6-dx-sample-gallery
jak popatrzyc na niektore (kamyczki!), to normalnie jest canonowska L-ka... w sensie, ze rogi artystyczne jak w EF 17-40 (chyba nawet bardziej, przynajmniej od mojego 17-40)...
Ładne aberracje... W każdym razie cudów raczej nie ma co oczekiwać po obiektywie za trzysta kilka/kilkadziesiąt dolarów. Dla ludzi zarabiających w mocniejszych walutach niż PLN to nie jest duża kwota. Choć jak dla mnie jest bardzo fajny: mały, lekki, szybko ostrzy. Wydaje mi się, że egzemplarz po wymianie jest też bardziej celny, ale to takie wstępne odczucie po kilkudziesięciu zdjęciach. Dla mnie trochę niewygodne jest odwrotne mocowanie tulipana - bardzo odstaje od obiektywu.
Na cyfrowych też cena 1699 zł, tylko niedostępny.
Z wysokiego ISO i Salomon nie naleje. Ładne fiolety.
Na amazon.de stoi po 379 Euro.
calkiem niemalo...
dzieki za update. najwyrazniej Holandia jak zwykle jest zacofana :wink:
Jest dostępny od ręki https://www.fotoplus.pl/obiektywy/obiektywy-do-lustrzanek/Nikkor-AF-P-DX-10-20mm-f-4-5-5-6G-VR
holi-szit-donki-bols... to nawet przy zawyzonym kursie ojro daje mi 390 EUR :???:
no to chyba juz nie bedziemy sie upierac, ze nie jest drozszy od Canona?
tomasz2706
04-07-2017, 13:39
A tak w ogóle to dlaczego, że Europie jest tak drogo w stosunku do USA? Przecież 1 USD to mniej niż 1 EUR. Wiem, że w Europie jest VAT, a w USA jakieś podatki stanowe, które są niższe, ale i tak różnica wydaje się za duża. Cła są wyższe do UE niż do USA?
Jaki sens ma porównywanie ceny obiektywu wchodzącego na rynek, dostępnego w pojedynczych sklepach do obecnego od paru lat i nawet sprzedawanego w promocji?
cz4rnuch
04-07-2017, 13:56
...no to chyba juz nie bedziemy sie upierac, ze nie jest drozszy od Canona?Mała dostępność to i polskie bisnesmeny korzystają. Za oceanem różnica jest na poziomie 30 zielonych więc biorąc pod uwagę, że Nikkor to nowość nie ma się za bardzo nad czym rozwodzić. Mam nadzieję, że i u nas za jakiś czas cena opadnie w rejony Canona i wtedy będzie się można nad tym szkiełkiem zastanowić.
Czy Wam też się rzuciła w oczy duża aberacja?
Ja pamiętam jak się bałem aberracji w 2/24-120 wyczytanych w teście na optycznych, a okazało się że jej nie ma.
Ja pamiętam jak się bałem aberracji w 2/24-120 wyczytanych w teście na optycznych, a okazało się że jej nie ma.
Wybacz, ale już nie wytrzymałem, bez personalnych aluzji,
za bardzo ufasz tym testom i tabelką, praktyka weryfikuje sytuację.
Jak będziesz robił dziecko, to też będziesz zaglądał w test, z której pozycji wyjdzie najzdrowsze ?
Psioczyłeś, że canon 10-18 jest ble, a tu kuźwa szału nie ma też i jeszcze sporo drożej :)
Bez urazy, ale jakoś musiałem.
tomasz2706
04-07-2017, 20:40
Fotki z dzisiejszych prób:
https://www.dropbox.com/sh/jqngnhx6uur83n4/AABkdvTvfX1eEPjdzUq7HLHoa?dl=0
Załączyłem też zdjęcia na dłuższych czasach robione z ręki. Najdłuższy czas jaki próbowałem to 1/3 sekundy, z tym że jedno z tych zdjęć na pewno mi nie wyszło. Przypominam, że to jest mój drugi egzemplarz (po wymianie). Wszystkie zdjęcia to JPEG-i prosto z puszki z zachowanymi EXIF-ami.
Wybacz, ale już nie wytrzymałem, bez personalnych aluzji,
za bardzo ufasz tym testom i tabelką, praktyka weryfikuje sytuację.
Jak będziesz robił dziecko, to też będziesz zaglądał w test, z której pozycji wyjdzie najzdrowsze ?
Psioczyłeś, że canon 10-18 jest ble, a tu kuźwa szału nie ma też i jeszcze sporo drożej :)
Bez urazy, ale jakoś musiałem. Ale na czymś trzeba oprzeć swoje wybory, jakbym słuchał tylko forum to bym skończył pewnie z tamronem 28-70, jednak pamiętam był temat i parę osób napisało że to bzdury z testów odnośnie 24-120 i potwierdziło się to w użytkowaniu.
Co do UWA to ja nie kłócę się że cena wyższa czy niższa tylko że nie powinno się porównywać obiektywu, który ma cenę niską często w promocjach z ceną premierową i to w jednym sklepie, a co do jakości to i tak oba lepsze od sigmy, która jest droższa od obu.
nie.Znajomy
04-07-2017, 21:01
Wydaje mi się, że szału nie ma.
tomasz2706
04-07-2017, 21:13
Wydaje mi się, że szału nie ma.
Myślę, że masz rację, choć ja jako amator jestem zadowolony. Mnie się wydaje, że na chwilę obecną jest to najlepsza propozycja na rynku z mocowaniem Nikon. Na pewno Nikkory 10-24 i węższy 12-24 oferują lepszą jakość, ale ich ceny też są z innej półki. Druga sprawa to lekkość tego obiektywu - w porównaniu do kita 18-105 czuję jakbym nosił na szyi aparat bez obiektywu. A to ma znaczenie.
Ale na czymś trzeba oprzeć swoje wybory, jakbym słuchał tylko forum to bym skończył pewnie z tamronem 28-70, jednak pamiętam był temat i parę osób napisało że to bzdury z testów odnośnie 24-120 i potwierdziło się to w użytkowaniu.
Co do UWA to ja nie kłócę się że cena wyższa czy niższa tylko że nie powinno się porównywać obiektywu, który ma cenę niską często w promocjach z ceną premierową i to w jednym sklepie, a co do jakości to i tak oba lepsze od sigmy, która jest droższa od obu.
Ok nie chciałem Cię urazić, tylko stwierdzić, że testy i tabelki nie zawsze są miarodajne,
często jednak praktyka weryfikuje,
tak samo statystyki, np. że Po lepsze od PIS.
Powiem Ci, że mam C 10-18 i dla "mnie", jako totalnego amatora, jest super,
tani nowy ok 900 zeta i optycznie także nie narzekam, są lepsze, ale o wiele droższe,
jest to segment, dla wielu bardzo dostępny finansowo, w odróżnieniu do innych systemów, niestety.
tak samo statystyki, np. że Po lepsze od PIS.
Tego to chyba żadna statystyka nie powie ;) A i nikt o zdrowych zmysłach:)
Dla mnie obiektyw za ciemny. 3.5 byłoby super. Tutaj wnętrza bedą kuleć, a niestety nie widzę testowych zdjęć nocą.
Pewnie były robione ze stabilizacją i żadne nie wyszło :-P ;-)
Sam nie wiem, Sigma 10-20 na f/3.5 nie jest satysfakcjonująca i trzeba przymykać, zresztą trudno się robi wnętrza na tak dużo otwartych przysłonach, raczej się myśli o tym by mieć statyw lub doświetlać ciut pomieszczenie.
Druga sprawa, zakres 10-20mm jest dość spory i mnie raczej interesuje 10-15mm w takich obiektywach.
arturmsi
19-07-2017, 03:10
ktoś testował już na własną rękę spokojnie szkło w domowych warunkach?
no tu o, chociaz nie chalupniczo:
https://www.ephotozine.com/article/nikon-af-p-dx-nikkor-10-20mm-f-4-5-5-6g-vr-review-31187
wyglada to bardzo dobrze i w kontekscie wynikow cena nie jest bynajmniej szokujaca
cz4rnuch
19-07-2017, 13:06
Nieźle to wygląda.
Chyba pierwsza recenzja, w której zdjęcia z tego obiektywu wyglądają nieźle i zachęcają do zakupu... oczywiście gdy pierwszy kurz opadnie a cena stanie się bardziej zjadliwa.
Wy tak poważnie, czy sobie jaja robicie. Zdjęcia na 10mm bez przymknięcia do f8 są kiepskie. Do tego rogi mydlane na każdej prezentowanej przesłonie przy 10mm. Testujący starał się wtedy kadrować tak, że w rogach było często ciemniej... Od 14 do 20 mm wygląd już nieźle, ale do takich ogniskowych są inne szkła.
tgollob_jamessuchar
21-07-2017, 22:00
Mam i ja, 1599zł z PL dystrybucji.
Wymiary niemal identyczne z AF-P 18-55VR, to doceniam. Masa niewielka. Filtr nietypowy, 72mm, muszę dokupić, bo nie mam takiego.
W zestawie osłona przeciwsłoneczna, etui, normalne dekielki (nie takie jak w AF-P 18-55VR OEM'owe).
Porównuję ciągle do nowego KIT'a, bo to taki KIT'owy UWA wg mnie. Tak go traktuję.
Nie zniekształca bardzo na 10mm, co mnie zaskoczyło pozytywnie. Winietuje za to bardzo na f/4,5 - w pomieszczeniach wg mnie dopiero f/8 super wygląda. Stabilizacja super, na 10mm można robić 1/8s z dużą powtarzalnością przy starannym kadrowaniu.
W porównaniu (ponownie) do AF-P 18-55VR dużo bardziej kontrastowy, ostrzejszy. Bardzo pewny AF, nawet na skrajnych punktach trafia gdzie trzeba (D500).
Przyszły tydzień - wyjazd do Lwowa, za miesiąc Stavanger z okolicami, za dwa miesiące Czechy - Praga. Zobaczymy ;) Odczucia pozytywne, wydaje mi się, że warty tej kasy. Sigma 10-20 f/3,5 subiektywnie nie jest lepsza pod żadnym względem. Nikkor ma wiele mniejszą masę i gabaryty (nie oszukujmy się - to sprzęt na wycieczki, sporadycznie w zleceniach na szersze spojrzenie, tyle... w związku z tym gabaryty mają znaczenie, targanie Sigm mnie nie bawi), lepszy AF, stabilizację, niższą cenę, a przy tym na pewno nie jest gorszy optycznie.
No i silnik - nie słychać go przy filmowaniu. To jest bardzo fajne.
Dla zainteresowanych: http://www.imaging-resource.com/lenses/nikon/10-20mm-f4.5-5.6g-vr-af-p-dx-nikkor/review/
Dla zainteresowanych: http://www.imaging-resource.com/lenses/nikon/10-20mm-f4.5-5.6g-vr-af-p-dx-nikkor/review/. Dodatkowo pytanie, czy ktoś kupował już w "eGlobal Central Polska" tam jest najtaniej bo po 1300 zł
Ten eGlobal to jakiś dziwny sklep - D7200 za 2960 zł, D500 za 6500zł. Gdzie jest ten hak, bo go nie widzę. Chyba, że to rozbój na "wyrwę".
Sprzęt z Chin albo innego Szanghaju pewnie.
Dodatkowo pytanie, czy ktoś kupował już w "eGlobal Central Polska" tam jest najtaniej bo po 1300 zł Ale to sprzęt z HK/Shenzhen i gwarancje 12 miesięcy tam realizujesz, pytałem i dowiadywałem się dokładnie, no i z języka polska problem być :)
Czego by jednak o tym sklepie nie powiedzieć, to D750 za 5650 zł to może u nas gdzieś da się kupić bez gwarancji ale z licznikiem 100 000 a nie 0 zdjęć. Podobnie jest z innymi puszkami FF i DX.
Powodzenia z realizacją gwarancji D750 kupionego w chinach, obecnie D750 najtaniej w Polskiej dystrybucji wychodzi 7300zł, każdy musi sam ocenić czy wyższa cena jest warta posiadania serwisu, akcji serwisowych itd.
...
Dla zainteresowanych: http://www.imaging-resource.com/lenses/nikon/10-20mm-f4.5-5.6g-vr-af-p-dx-nikkor/review/. Dodatkowo pytanie, czy ktoś kupował już w "eGlobal Central Polska" tam jest najtaniej bo po 1300 zł
Konkretnie. Jakieś 2 miesiące temu kupiłem w tym sklepie Nikkora 55-200 VRII. Chciałem wypróbować to szkło, a trochę ponad 5 stów to niewielkie ryzyko i chciałem przy okazji przekonać się, jak działają. Po ok. 2 tygodniach kurier dostarczył nowy obiektyw, w pudełku bez jakichkolwiek śladów otwierania . Przesyłka przyszła z UK, żadnych dodatkowych opłat. Ten obiektyw nie jest jakiś wybitnie wyrafinowany, i tak trzeba przymykać, więc nie zauważyłem żadnych wad to i nie zwracałem i póki co nie korzystałem z gwarancji, więc w tej kwestii nie mam doświadczeń z ww firmą.
Zaczekam trochę, może będą mieli jakąś promocję to się z ciekawości na to szkiełko skuszę. Prawdopodobnie właśnie u nich, zwłaszcza jeśli dalej kurs USD będzie dobry.
koesh Myślałem, że z mojego posta jasno wynika, że porównuję ceny bez gwarancji. Ja osobiście wolę kupić za taką samą cenę bez gwarancji u Chińczyka ale nowy, niż na Allegro z przebiegiem około 100tys, bo w tym przypadku mamy taki wybór. Jeżeli jednak ktoś woli dołożyć w przypadku D750~1800PLN do gwarancji to oczywiście inna sprawa. Podobnie jest z D610. Mamy więc wybór i z tego należy się cieszyć. Logicznie to powinno to skutkować spadkiem cen używek, ale czy tak będzie?
Ja miałem na myśli raczej to że D750 bez serwisu i bez ewentualnej akcji serwisowej to nie jest ciekawa perspektywa i duża szansa na stratę wydanych pieniędzy.
Wszelkie naprawy jakie serwis wykonuje darmowo ty musisz brać pod uwagę jako płatne, a w przypadku D750 to nie jest wróżenie z fusów tylko fakty potwierdzone tysiącami przypadków.
cz4rnuch
23-07-2017, 12:08
koesh Myślałem, że z mojego posta jasno wynika, że porównuję ceny bez gwarancji. Ja osobiście wolę kupić za taką samą cenę bez gwarancji u Chińczyka ale nowy, niż na Allegro z przebiegiem około 100tys, bo w tym przypadku mamy taki wybór...Oprócz gwarancji (tzn jest chińska) chyba nie ma też gwarancji, że towar dotrze lub, że faktycznie będzie bez wady. Zdaje mi się, że przed eglobal było tu kilka innych chińskich sklepów i przynajmniej dwa razy skończyło się tak samo, w sensie sklep wyrobił sobie jako taką markę a potem zamówienia przestały docierać. Niestety nazw nie pamiętam, ale zdaje mi się, że na tym forum też sporo się pisało o tych sklepach.
nikoniarz
23-07-2017, 12:53
Pewnie wielu pamięta Valuebasket i ich super ceny...
Statystycznie masz pewnie większą szansę bycia oszukanym przez fałszywe konto na allegro czy zaufanie komuś z OLX. Albo polską firmę która padnie. Każdy jest dorosły, zrobi jak uważa. Co do aparatu, to mocno bym się zastanawiał, no i kwestia różnicy w cenie. Jeśli idzie o obiektywy, a o tym jest wątek, to ja nie mam oporów, jeśli mam do wyboru nowy w cenie używanego.
cz4rnuch
23-07-2017, 13:11
Statystycznie masz pewnie większą szansę bycia oszukanym przez fałszywe konto na allegro czy zaufanie komuś z OLX...No nie jestem przekonany. Z alle wybieram ludzi, którzy mają dobrą opinię i długo siedzą na ryneczku a z OLX zamawiałem raz i wziąłem płatność przy odbiorze. A eglobal już teraz ma słabe opinie w sieci. Wspomniany VB też miał niskie ceny i prawie wszyscy byli zadowoleni. Do czasu.
...Jeśli idzie o obiektywy, a o tym jest wątek, to ja nie mam oporów, jeśli mam do wyboru nowy w cenie używanego.Tu sprawa jest inna, bo używanego na razie na rynku nie uświadczysz. I nie chodzi mi o samą cenę, bo ta na eglobal jest oczywiście lepsza, ale o to, że istnieje ryzyko, że nie otrzymasz obiektywu lub będziesz miał z nim problemy i nie będzie do kogo się zwrócić (bo podobno eglobal ma problemy z odbieraniem poczty i telefonów, nie wiem czy to prawda, ale tak piszą na opineo). Ryzyko, moim zdaniem, większe niż w polskim sklepie lub na allegro. No, ale kto nie ryzykuje ten nie pije szampana. Powodzenia wszystkim życzę.
Eee tam. W kwestii zakupów, myślę, nie ma co kogokolwiek przekonywać. Każdy ma swój rozum i niech kupuje gdzie chce. Ja bym tam nie kupił sprzętu za klika tysi bez gwarancji (szczególnie w przypadku Nikona) z drugiego końca świata, ale nie mam nic przeciwko i nie mam najmniejszego zamiaru wybijać komukolwiek takich pomysłów z głowy. Każdy robi jak uważa, a kwestia pozyskania nie jest kwestia techniczną lub inną użytkową dotyczącą omawianego w temacie szkła. Czyż nie?
maciey75
23-07-2017, 13:44
Na obiektywy jest gwarancja międzynarodowa 1 rok. Nie działa to w przypadku puszek.
cz4rnuch
23-07-2017, 13:59
Jakby nie patrzeć to niska cena jest jednym z największych atutów tego szkła więc obok tematu nie da się przejść obojętnie (tzn pewnie się da, ale nie po to wymyślono forumy by nie można było oftopować). Nie znam chyba żadnego tematu na tym forum dotyczącego szkła lub puszki (tzw wątki premierowe - oficjalnie), na którym dyskutowanie o cenie nie byłoby jedną z najważniejszych kwestii ;)
Na obiektywy jest gwarancja międzynarodowa 1 rok. Nie działa to w przypadku puszek.
Nie ma czegoś takiego ponieważ w dystrybucji oficjalnej jest regionalizacja i tak jeśli chcesz korzystać z gwarancji Nikona w europie to musisz kupić sprzęt skierowany na ten rynek i wtedy zgodnie z przepisami unijnymi masz dwa lata ochrony po sprzedażowej.
Jak ktoś opisuje gwarancje jako międzynarodową 1 rok to ściemnia i tyle, albo oni albo ty będziesz musiał wysyłać sprzęt tam skąd pochodzi czyli najczęściej z HK/Shenhzen, sporadycznie USA lub Australia, czasami Tajlandia i Korea.
Jak napisałem powyżej, osobiście kupiłem w tej firmie obiektyw, i o dziwo, dotarł ;)
Teraz nawet jakieś dodatkowe zniżki wciskają. Eglobal jak widać przeżył VB, bo na naszym rynku startowali, o ile pamiętam, mniej więcej w tym samym czasie. Fakt jest taki, że na Allegro czy Ebay-u pełno jest towaru (puchy i szkła Nikona) z Azji, gwarancja na to jest wątpliwa. Jak dla mnie, lepiej kupować bez pośrednika.
Jak mawiają na wschodzie, tym bliższym ;) "Kto nie ryzykuje, szampana nie pije".
cz4rnuch
23-07-2017, 15:07
Jak napisałem powyżej, osobiście kupiłem w tej firmie obiektyw, i o dziwo, dotarł ;)...Poste, nikt się nie dziwi, że obiektyw dotarł, ja pisałem o sytuacji, że jest ryzyko, na pewno większe niż w przypadku zakupu w Polsce. Na allegro możesz zawsze poprosić o informację z jakiej dystrybucji jest sprzęt (o ile takiej informacji nie ma na akucji) i w razie czego zwrócić towar jeśli nie odpowiada to stanowi faktycznemu. U mnie z pamięcią coraz gorzej ale o ile mi się nie pokiełbasiło coś to eglobal startował w Polsce (w GB był wcześniej) 1,5-2 lata później niż VB. I kupując w eGlobal też kupujesz u pośrednika, ale chyba o tym wiesz :)
Panowie przejdźmy o głównego wątku czy ktoś jeszcze kupił to szkło i poćwiczył jak się sprawuje? czy warte jest swojej ceny?
Trzeba brać pod uwagę wszystko, nawet taka sytuację jaka miał tomasz2706, kupując w chinach o takiej wymianie obiektywu zapomnij, czy nadal było by taniej ?
Dziękuję za wszystkie opinie. Po dokładnym przyjrzeniu się zdjęciom z mojego N10-20 faktycznie zauważyłem wyraźną nieostrość z lewej strony kadru. Dlatego wymieniłem egzemplarz na inny, mam nadzieję lepszy.
maciey75
23-07-2017, 15:36
Nie ma czegoś takiego ponieważ w dystrybucji oficjalnej jest regionalizacja i tak jeśli chcesz korzystać z gwarancji Nikona w europie to musisz kupić sprzęt skierowany na ten rynek i wtedy zgodnie z przepisami unijnymi masz dwa lata ochrony po sprzedażowej.
Jak ktoś opisuje gwarancje jako międzynarodową 1 rok to ściemnia i tyle, albo oni albo ty będziesz musiał wysyłać sprzęt tam skąd pochodzi czyli najczęściej z HK/Shenhzen, sporadycznie USA lub Australia, czasami Tajlandia i Korea.
Przeczytaj http://www.europe-nikon.com/en_GB/service_support/repair_centre/warranty.page
Trzeba brać pod uwagę wszystko, nawet taka sytuację jaka miał tomasz2706, kupując w chinach o takiej wymianie obiektywu zapomnij, czy nadal było by taniej ?
Zgodnie z warunkami umowy masz czas na zwrot bez podania przyczyn (nie bezpłatny), możesz też żądać wymiany w przypadku niesprawności. Nie wiem jak to wyjdzie w praktyce, sam tego nie przerabiałem, ale podobnie twierdzenie, że na pewno oleją klienta nie jest moim zdaniem uprawnione. Każdy może sobie przeczytać warunki na ich stronie, albo się to spodoba, albo można wybrać inny sklep z inną ceną.
Przeczytaj http://www.europe-nikon.com/en_GB/service_support/repair_centre/warranty.page
Możesz zapytać się w Nikon Polska jak jest respektowana gwarancja na sprzęt z chin kupiony np na eglobal :)
poste wszystko możliwe że nie będzie problemu ze zwrotem i wymianą.
maciey75
24-07-2017, 10:24
Możesz zapytać się w Nikon Polska jak jest respektowana gwarancja na sprzęt z chin kupiony np na eglobal :)
@poste (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=73606) wszystko możliwe że nie będzie problemu ze zwrotem i wymianą.
A jak ma byc respektowana? Przeciez Nikon Polska musi respektować ogolne warunki Nikona a nie swoje, lokalne ;)
Panie Macieju uprzejmie informuję, że każdy obiektyw zakupiony na terenie całego świata, jest objęty rocznym okresem gwarancji na terenie Europy w tym również w Polsce.
Także proszę tylko zachować dowód zakupu (paragon lub fakturę VAT) i oczywiście kartę gwarancyjną.
Na koniec dodam, że w przypadku zakupu jakiegokolwiek aparatu cyfrowego Nikona spoza dystrybucji europejskiej, nie ma gwarancji na taki produkt w Europie
Ja rozumiem, że każdy ma inny poziom akceptacji ryzyka i nieco inaczej to ryzyko ocenia, ale należałoby być w tym konsekwentnym dlatego nie bardzo rozumiem niektóre argumenty dotyczące ryzyka zakupu nowego sprzętu poza polskimi sklepami. Koledzy w innych wątkach radzą np, że zakup używanego D610 bez gwarancji z przebiegiem migawki kilkadziesiąt tysięcy za 4100 zł to dobry zakup, a zakup nowego D610 z gwarancją (może niepewną) za te same 4100zł to duża lekkomyślność. Dodam, że ryzyko nieotrzymania zapłaconego towaru lub otrzymanie niepełnosprawnego można praktycznie wyeliminować realizując zapłatę przez VISA lub PayPal.
Niestety ale zakup używanego sprzętu ale z pewnego źródła daje więcej pewności niż zakup sprzętu w chinach, które nie masz pojęcia czy jest z normalnej dystrybucji azjatyckiej, a może jakiś odnawiany, a może ze zwrotów itp, dam ci przykład ze sprzętem komputerowym, nasi dystrybutorzy biorąc sprzęt pierwszej kategorii w normalnej cenie, dostawali dużo sprzętu, który został cofnięty w kontroli jakości, okazuje się że z tego towaru tylko 20% trafiało na zwroty mimo posiadania wielu wad.
W sklepach typu eglobal nie dostaniesz żadnego papierka z international gwarancją, masz rok u nich z odsyłaniem sprzętu do chin i nic tu nie wymyślą, tak było z valuebasketami, eglobalmai i dziesiątkami firm jakie są na amazon/ebay.
Co do ryzyka nieotrzymania sprzętu, a jeśli dostaniesz pudełko z zepsutym sprzętem i podpiszesz przesyłkę to visa/paypal weźmie cie za naciągacza i przypomni ci o tym że musisz dochodzić swoich praw u sprzedawcy, który pokazuje że sprzęt dotarł.
uprzejmie informuję, że każdy obiektyw zakupiony na terenie całego świata, jest objęty rocznym okresem gwarancji na terenie Europy w tym również w Polsce.
Także proszę tylko zachować dowód zakupu (paragon lub fakturę VAT) i oczywiście kartę gwarancyjną. No i co w tym dziwnego, przecież to oczywiste że jak zakupisz sprzęt np sydney z normalnego źródła i masz papierki gwarancyjne i zakupu to masz gwarancje rok w EU ale my tu dyskutujemy o szarej strefie, która omija vat i podatki europejskie, która sprowadza sprzęt na lewo do UK i rozprowadzają go przez sklepy typu eglobal valuebasket itp, tego nikt ci nie uzna za legalny zakup, garancje jest tylko tam gdzie kupiłeś czyli w chinach.
tomasz2706
24-07-2017, 12:59
Panowie przejdźmy o głównego wątku czy ktoś jeszcze kupił to szkło i poćwiczył jak się sprawuje? czy warte jest swojej ceny?
Co prawda pisałem już o swoich pierwszych wrażeniach, ale teraz miałem okazję korzystać z obiektywu dłużej podczas wyjazdu w góry. Wg mnie zdjęcia są ładne, kontrastowe (miałem dobrą pogodę :) ), ostrość też jest OK, choć mogłoby być oczywiście lepiej. Autofokus dobrze współpracuje z moim D5200. Piszę to wszystko jako amator, nie profesjonalista. Udawało mi się robić nieporuszone zdjęcia w kościele czy zacienionych górskich potoków w czasie 1/5-1/6 sekundy. Dłuższych czasów raczej nie próbowałem. Niebagatelne znaczenie podczas wędrówek miała też lekkość obiektywu. A co do ceny to wg mnie powinien on kosztować ok. 1200-1300 zł. Ja pewnie zapłaciłem podatek od nowości, ale póki co nie żałuję, bo był to mój główny obiektyw podczas wyjazdu.
Zgadzam się, wg mnie lepiej zapłacić trochę więcej, ale mieć normalną 24-miesięczną gwarancję czy chociażby realną możliwość wymiany/zwrotu.
Trudnoonazwe
25-07-2017, 12:08
Pytanie do użytkowników serii 5xxx. W jaki sposób można zablokować w tym obiektywie AF nie mając przełącznika? Chciałbym nabyć zestaw AF-P 10-20 + D5500 do wykorzystania często na statywie. Wiem że VR wyłącza się z menu aparatu (też trochę słabo) ale jak zablokować AF żeby nie szukał ostrości przy odpalaniu np z pilota? Domyślam się, że mogę ustawić AF pod przyciskiem AE-L? Czy da się ew. AF lub VR kontrolować przyciskiem Fn?
Czy jest szansa aby VR był automatycznie wylączany na stabilnym podłożu?
Znalazłem przyzwoitą (jak na ten moment) cenę w sklepie Nikon Store (1629 zł) z tego co widzę z wysyłką gratis. Sklep pod szyldem Nikona wydaje się dosyć pewny, ale nie słyszałem o nim, ktoś kupował? ;)
W menu można również wyłączyć AF. Akurat D5500 ma pełną obsługę tego modelu.
arturmsi
29-07-2017, 00:02
TOP67 czekam na Twoje testy i opinię o 10-20 vr ;)
Ja sobie spokojnie czekam na spadek ceny lub nowy cashback.
Słuszna koncepcja. Zresztą przy Sigmie 8-16, ten Nikkor to lekka proteza obiektywu UWA na dłuższe wyjazdy, gdzie waga przeważy nad jakością i możliwością obrazka.
tomasz2706
01-08-2017, 08:44
przy Sigmie 8-16, ten Nikkor to lekka proteza obiektywu UWA
Proteza to na pewno nie jest, jest nadal obiektywem, tyle że niższej klasy.
Dariusz Breś
02-08-2017, 00:18
raczej Nikon CEE GmbH Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Oddział w Polsce :)
Wielu nikoniarzy już kupiło to szkło, podzielcie się swoimi uwagami, czy warto kupić ten szerokokątny zoom ?
Wielu nikoniarzy już kupiło to szkło, podzielcie się swoimi uwagami, czy warto kupić ten szerokokątny zoom ?
I fotografiami. Był nawet na Alle z drugiej ręki i dosyć szybko poszedł.
zauważyłem, pojawia się w sklepach (na razie internetowych) i natychmiast znika.
jedna z niewielu jak do tej pory opinii chyba druga na polskich stronach i nic więcej ? "Obiektyw pierwsza klasa. Zdjęcia wychodzą super. Wygląd obiektywu jest masywny jak 35mm na pewno się nie zawiodę na nim"
Mnie tam obojętne, ja już mam Sigmę ze stałym światłem i nie mam zamiaru jej zmieniać. Zastanawia mnie tylko właśnie sytuacja, że obiektywy znikają z półek, a tutaj cisza. Może w realu nie ma się czym chwalić? Do tego dla kogoś kto nie miał z takim obiektywem wcześniej do czynienia, nie jest wcale taki prosty na "dzień dobry" do ogarnięcia.
Ja osobiście zbierałem kasę na ten obiektyw ale w końcu udało mi się kupić na OLiXe używaną TOKINĘ 11-16/ F2,8 DX za 1K taniej niż ten Nikkor i jestem bardzo zadowolony,
Powiem, że za 300-600 PLN kupić taką Tokinę to bym się bał, ale do odważnych świat należy.