PDA

Zobacz pełną wersję : Lumix kontra nikon

Piotr D
01-06-2007, 19:32
ostatnio kolo dał mi się pobawić Lumixem LZ 50 wziełem go do ręki i stwierdziłem że jest całkiem całkiem
robi fajne fotki ma duzo bajerów nawet więcej niż nikonek itp w łapce leży fajnie stwierdziłem że to całkiem przyzwoity sprzęt nie jest plastikowy i nie wygląda jak zabawka ale za żadne skarby bym nie zamienił go na mojego nikosia coś w tych nikonach jest magicznego co o tym sadzicie ma ktoś ochotę wypowiedzieć się na ten temat tak z ciekawości chcę poczytać co inni mają do powiedzenia

Ps. Pozdro dla wszystkich ni-koniarzy :) :)

segl
01-06-2007, 19:35
hehe, miałem to samo z canonem, przymierzałem się do 300D, 350D, 400D i pomacałem D50 i tak już zostało

Maciek321
01-06-2007, 20:24
A ja zawsze marzyłem o tym by stać sie posiadaczem Nikona... Miałem D50 (dalej z niego korzystam - sprzedałem go firmie w której pracuje) teraz mam D80... I nikt mi nie wmówi że jest coś lepszego. Bawiłem się jakąś lustrzanką Koniki (nie pamiętam typu) ale tak mi jakos nie pasowała... Jestem zadowolony z tego co mam i nikt nie wmusi we mnie nic innego...

fistaszek20
01-06-2007, 20:25
Mam lumixa i D80. Lumix jest fajny ale to caly czas bardziej zabawka :) Jak dla mnie przepaść między tymi aparatami na korzysc nikona naturalnie :)

ku6i
01-06-2007, 21:21
Ponoć pierwsze słowo jakie powiedziałem, to nie było "tata", ani "mama", tylko "Nikon!" :) Nie mogło byc inaczej, to przeznaczenie :]

Maciek321
02-06-2007, 02:14
Ponoć pierwsze słowo jakie powiedziałem, to nie było "tata", ani "mama", tylko "Nikon!" :) Nie mogło byc inaczej, to przeznaczenie :]

Dobre... Ja też... Nikon to jest to, ewentualnie jakis Nikkor :)

err
02-06-2007, 10:40
Ja za to drodzy koledzy, marzyłem i marzę wciąż o poprawnej polszczyźnie.

Pozdrawiam.

herbatnik
02-06-2007, 11:08
[QUOTE=Piotr D;316796]
robi fajne fotki ma duzo bajerów nawet więcej niż nikonek itp
[QUOTE]

hihi
:-?

krystek
02-06-2007, 11:18
zalozcie jakas sekte

fader_audio
02-06-2007, 15:27
lumix fz 50 ok fajny aparat tez byłem nim zainteresowany ale stwierdziłem po co wymnieniac cp5700 na podobna hybryde, i tak w kółko macieju. postanoiwiłem nabyć lustro i nigdy tego nie będę zalował. przykład prosty wystrczy zobaczyc porównanie hybrydy z lustrem na dpriev i wszysko jasne.po za tym mma dośc duże dłonie wiec lumix jest za mały. czy lustro ma jakieś ograniczenie - może jedno finanse właściciela. dodam jeszcze ze każdy z ludzi posiadających lustrznaki robiac fotki kompaktem brakuje im tego klapnięcia - prawda? pzdr

Kekacz
02-06-2007, 16:10
ale za żadne skarby bym nie zamienił go na mojego nikosia

Jestem Twoim idolem za powyższe stwierdzenie ;)

fistaszek20
02-06-2007, 17:57
fader_audio - prawda prawda :-D :-D :-D

Torreto-t1
02-06-2007, 18:10
lkażdy z ludzi posiadających lustrznaki robiac fotki kompaktem brakuje im tego klapnięcia - prawda? pzdr

Prawda prawda, mam od kilku dni Canona 20d wcześniej d50 i d70 Canon jest lepszy...

krystek
02-06-2007, 18:13
w tym momencie trafiles na shitliste wiekszosci forum. nie ma sie czym przejmowac

nota bene: 20d to polka d200/d100

Eric T. Cartman
02-06-2007, 18:16
No, no ... brawo. Dawno już takich bzdur w takim idiotycznym i niepotrzebnym wątku tu na forum nie czytałem. Trza to zamknąć i skasować.

Seeker
03-06-2007, 13:57
"Prawda prawda, mam od kilku dni Canona 20d wcześniej d50 i d70 Canon jest lepszy..."

JUZ NIE ZYJESZ !!! ;)

W razie, gdyby ktos powyzsza wypowiedz potraktowal inaczej niz zart - niech sobie najpierw uczciwie palnie mlotkiem w dynie. Ale tak FEST...

Pozdro ;)

"No, no ... brawo. Dawno już takich bzdur w takim idiotycznym i niepotrzebnym wątku tu na forum nie czytałem. Trza to zamknąć i skasować."

Eric T. Cartman, i wpadles nagle na pomysl, aby sie w ten sposob z owej grupy wyroznic? To powiedz mi tylko, czy na korzysc, czy wrecz przeciwnie...? bo jakos nie moge sie zdecydowac... ;)

Owszem, przyznam racje, ze miejsce na taki watek znajduje sie raczej w dziale Cafe, jednak sposob zakomunikowania tej wiadomosci wydaje sie lekko nietrafionym...

wlasiukk
03-06-2007, 14:53
Oj koledzy się na tego canona zagotowali - jak dzieci w piaskownicy ;)

Co do FZ-50 to chyba najlepszy kompakt na rynku - zrobiłem nim kilkaset zdjęć i
PLUSY:
1) ustawienie prawie wszystkiego bez odrywania oka od wizjera (nie ekraniku!)
2) 2 pokrętła z przyciskiem FN i mamy ergonomię wzorcową - mi nawet bardziej pasuje od D80 którego przez chwilę macałem - żeby mieć lepiej to już chyba trzeba D200 (oj dostanie mi się za to pewnie ;)
3) OBIEKTYW 35-420 jest ZAJ...STY - czegoś takiego w nikonie, canonie i innych lustrach chyba nie znajdziecie ...
Wg. niektórych testów sam obiektyw jest wart ceny całego aparatu - zresztą jest tańszy od np 70-300 VR a gzie do tego jeszcze pucha ?
4) stabilizacja obrazu naprawdę działa i to bardzo dobrze - mam teraz 55-200 VR więc mogę zrobić testy porównawcze
5) Przy foceniu np ślubu można wyłączyć jakiekolwiek dźwięki i nikomu nie przeszkadzamy
6) obiektyw nie wydłuża się przy zmienie ogniskowej, nic się na zewnątrz nie kręci przy AF

WADY
1) szumy - nawet przy iso 100 dół ciemnej chmury był dla mnie nie do przyjęcia
2) tylko 3 zdjęcia seryjne, a po pierwszym obydwa ekraniki robią się czarne i dwa następne to loteria !
3) mały wyświetlacz (chociaż jest obracany – lecz nie tak jak w canonie i np. ze statywem nie będzie to współpracowało)
4) czy wspominałem już o szumach ? ;)

Eric T. Cartman
03-06-2007, 15:53
Owszem, przyznam racje, ze miejsce na taki watek znajduje sie raczej w dziale Cafe, jednak sposob zakomunikowania tej wiadomosci wydaje sie lekko nietrafionym...

Chyba troszkę sie wqr i łem ale na szczęście nikt tego nie wziął do siebie i kilka osób pielęgnuje ten bardzo ciekawy temat chociaż nikt już nie wie o co chodzi.

Seeker
03-06-2007, 16:23
btw, prawde mowiac nie jest to porownanie marek, lecz typow aparatow i ma sie troche nijak do tytulu watku... ;)

"Oj koledzy się na tego canona zagotowali - jak dzieci w piaskownicy"

A uwaznie czytalismy? ;)

"W razie, gdyby ktos powyzsza wypowiedz potraktowal inaczej niz zart..."

fader_audio
03-06-2007, 17:04
Prawda prawda, mam od kilku dni Canona 20d wcześniej d50 i d70 Canon jest lepszy...

co to ma wspólnego z tym wątkiem, 20d jest dobrym aparatem ale z wyższej półki niż d70.