Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Miśka
Ostry600
10-04-2017, 00:32
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/miskajpg_aahqxne-1.jpg
źródło (http://s2.ifotos.pl/img/miskajpg_aahqxne.jpg)
Ostry nie idź w te stronę.
Xavier80
10-04-2017, 12:27
Masakra, coś Ty z nią zrobił :)
Ostry600
10-04-2017, 12:33
Masakra, coś Ty z nią zrobił :)
Myślisz że nie będzie zadowolona gdy to zobaczy? :)
Widać ostry nie bez kozery nadał sobie taki nick. Musisz sobie jednak zdać sprawę z tego, że nie wszyscy są fanami ostrości, szczególnie gdy jest ona aż tak przesadzona. Szczególnie portreciści na ostrość patrzą jak na sprawę drugorzędną.
ot efekty jak pasja machania suwaczkami przesłania zdrowy rozsądek. To nie jest dobra droga - wyostrzone aż do przesady, obróbka średnia i wygląda to jak dla mnie źle.
Cóż .. zabawa clarity i spłaszczeniem kontrastu jest dyskusyjna.
Co do portretów...
Polecam
http://andrzej-krynicki.com/#!/?p=43
I radzę wzruszyć ramionami i iść własną drogą
3 kroki do perfekcji, konwersja do b\w, clarity 100%, contrast 100%.
Xavier80
10-04-2017, 17:30
To już Ty wiesz najlepiej. Ta obróbka zupełnie tu nie pasuje Ostry. O ile w Twoim poprzednim zdjęciu to nawet pasowało i fajnie wyszło o tyle tutaj nijak mi nie gra, . Sorry, ale to trochę tak jakbyś Pudziana obrobił w stylu beauty
To już Ty wiesz najlepiej. Ta obróbka zupełnie tu nie pasuje Ostry. O ile w Twoim poprzednim zdjęciu to nawet pasowało i fajnie wyszło o tyle tutaj nijak mi nie gra, . Sorry, ale to trochę tak jakbyś Pudziana obrobił w stylu beauty
Bo nie pasuje do tego co znasz? Do tego co jest już obejrzane i zaakceptowane przez ogół ?
Xavier80
10-04-2017, 21:30
Nie tyle nie pasuje do tego co znam, ile nie współgra jako całość. Lubię tego typu klimaty, stąd podobało mi się poprzednie zdjęcie Ostrego, ale tutaj nie wiem co autor miał na myśli. Połączenie młodej kobiety z obróbką w stylu Dragana, bez dodatkowej charakteryzacji, osadzenia w danej scenie, aranżacji jest dla mnie jednak kiepskie.
Zresztą to tylko moje zdanie, Ty możesz mieć zupełnie inne
Moim zdaniem to przesadzone wyostrzenie wyszło pretensjonalnie (lub niechcący, ale wtedy wystarczy nie zapisać zdjęcia).
Twórczość Pablo Picasso też była różnie odbierana.:shock:
Ostry600
11-04-2017, 13:58
Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze. Oczywiście nic tu się nie stało przypadkiem ani niechcący.
Tak na "marginesie".... proponuję tym co piszą o nawiązaniu do obróbki Dragana, przyjrzeć się dokładniej zdjęciom.
Cóż .. zabawa clarity i spłaszczeniem kontrastu jest dyskusyjna.
Co do portretów...
Polecam
http://andrzej-krynicki.com/#!/?p=43
OT
Ależ to zdjęcie na schodach(tyt. Spirala) jest kapitalne!
Xavier80
11-04-2017, 17:45
Mógłbyś napisać jaśniej ? Ja widzę w tych zdjęciach jak najbardziej nawiązanie do Dragana, w kwestii obróbki rzecz jasna.
Picasso i Renoir posługiwali się pędzlem i farbami. Efekty ich pracy były jednak zgoła inne.
Xavier80
11-04-2017, 21:52
Picasso i Renoir posługiwali się pędzlem i farbami. Efekty ich pracy były jednak zgoła inne.
Naturalnie były odmienne, wszak trudno pomylić kubizm z impresjonizmem. To dowiem się co to porównanie ma tutaj do rzeczy? I proszę, jeżeli to nie kłopot wyrażaj się wprost, nie mam ani siły ani ochoty na zabawy tego typu.
pomijajac całe założenia stylizacyjne, kadrowanie, elementy scenograficzne itp. które jednak maja według mnie kluczowe znaczenie i współgrają z zamierzona obróbką imć Dragana to jego sam proces obrobkowy nie sprowadzał się tylko do machnięcia suwakami kontrastu i clarity. To znacznie szerszy i bardziej skomplikowany proces. To że Ostry pobawił sie tymi suwakami (użył 2 narzędzi) nie oznacza że jego obróbka nawiązuje do stylu Dragana. To dwa rożne światy.
Xavier80
11-04-2017, 22:51
Zgadzam się z tym co napisałeś, z wyjątkiem tego, że to dwa różne światy. Oczywiście, że u Dragana wygląda to inaczej, jest przemyślane i technicznie dopracowane, co nie zmienia faktu, że inspiracji nietrudno się doszukać.
Pisząc :
fajne, coś a'la Dragan :) Jestem na tak :)
(inny temat portretowy OStrego)