Zobacz pełną wersję : Jaka lampa do d80?
Kaziu666
31-05-2007, 17:52
Potrzebuje lampy do d80 zastanawiałem sie między sb600 a sb800 ale mają dość słabą liczbe przewodnią i nie są tanie. Kumpel zasugerował sigme ale w sigmach skrzypią plastiki ponoć potrafią sie nie dogadywać z d80. Jeszcze jedną z sugestii był sunpack ponoć mocne w konstrukcji i w błyskaniu.
A lampy potrzebuje do fotografowania sportu (bmx, snowboard) jakiś reportarz pokazy mody na wybiegach czyli takiej dość uniwersalnej lampy.
obie sie do tego swietnie nadaja.
Jeżeli SB800 jest za słaba, to tylko młotek Cię ratuje. Taki metz z serii CT60, może by starczył, ale o TTL możesz wtedy zapomnieć.
Kaziu666
31-05-2007, 21:13
Kasa = problem. Ale moge pożyczyć od brata ;) z tym że łatwiej spłacić 300zł a nie 700zł ale jeżeli naprawde warto dołorzyć te 400zł to dołorze ale czy napewno taka lampa będzie potrzebna? Czy nie ma tańszego rozwiązania (tańszego ale dobrego nie chce lampy która nie bedzie ładnie strzelać gdzie będą skrzypiały plastiki itp)
Kaziu666
01-06-2007, 10:20
A może ktoś powiedzieć coś o lampach sunpacka????
Żadna sigma ani sunpak jej nie podskoczy.
Zgadzam się z tym ziomem w 100%
sinequanon
01-06-2007, 20:29
Kasa = problem. Ale moge pożyczyć od brata ;) z tym że łatwiej spłacić 300zł a nie 700zł ale jeżeli naprawde warto dołorzyć te 400zł to dołorze ale czy napewno taka lampa będzie potrzebna? Czy nie ma tańszego rozwiązania (tańszego ale dobrego nie chce lampy która nie bedzie ładnie strzelać gdzie będą skrzypiały plastiki itp)
czy chcesz moze powiedziec ze gdzies mozna dostac sb 600 za 300 PLN a sb 800 za 700 PLN ?
jak tak to ja prosze o namiary i jak bede w Polsce to biore bez wahania :D
pozdrawiam i licze na podpowiedz.
nikkorek
01-06-2007, 22:22
Ja niedawno dokonałem takiego wyboru i z tych dwóch kupiłem sb-800. Aparat się zmieni a lampa zostanie poza tym moc jest sporo większa niż w sb-600 co jest odczuwalne.
Poza tym opuszczanie palnika w dół piękna sprawa.
puchbeary
01-06-2007, 22:29
markB[/FONT]"]Żadna sigma ani sunpak jej nie podskoczy.
Zdziwiłbyś się :/ . Próbowałeś Sigmy Super ?? JA próbowałem i wiem że w niczym nie ustępuje SB800. Może jedynie jakością wykonania co wynagradza konkurencyjną ceną.
Zdziwiłbyś się :/ . Próbowałeś Sigmy Super ?? JA próbowałem i wiem że w niczym nie ustępuje SB800. Może jedynie jakością wykonania co wynagradza konkurencyjną ceną.
Tyle, że nie każdy egzemplarz sigmy (chodzi o serię) będzie dobrze pracował wraz z D80...Była o tym mowa kiedyś w styczniu a wątki pamiętam, bo sama rozważałam zakup sigmy...
ja ci polecam za wile mniejsze pieniadze Nissin Di522 naprawde super lampka za 500 zł i niczym nie ustepuje firmowym
puchbeary
02-06-2007, 19:11
Tyle, że nie każdy egzemplarz sigmy (chodzi o serię) będzie dobrze pracował wraz z D80...Była o tym mowa kiedyś w styczniu a wątki pamiętam, bo sama rozważałam zakup sigmy...
z tym w pełni zgoda ale jeśli już będzie współpracować to będzie to robić zupełnie dobrze. To serio niezła lampa za dobrą cenę.
wiesz, ja z doswiadcsenia wiem, ze jak roznica miedzy czymstam a sb800 jest conajmniej polowa to tez nie bierze sie to z nikad. Ja bym bral sb800 - roznica w cenie nie taka znowu duza, a mozliwosci wiecej.
Ja tam zawsze wole miec wiecej i ewentualnie nie wykorzystac, niz sobie pluc w brode, ze mnie cos ogranicza.
Zwlaszcza jesli chodzi o przyjemnosci :-)
puchbeary
02-06-2007, 19:35
ok. To teraz powiedz mi co oferuje ci sb800 a czego nie ma sigma super? Pytam poważnie i bez podtekstów. Z ciekawości bo ja się nie doszukałem.
pozatym jak będziesz robił takie sporty, to przyda Ci się wyzwalanie lampy błyskiem z wbudowanej. SB800 ma fotocele. Nie wiem czy sb600 też ma, ale chyba nie, prawie napewno nie ma. Pozatym, jest w 100% kompatybilna z aparatem, i solidna.
Sb600 też zadziała jako remote. Ustawiasz wbudowany flash w d80 na komendanta, a sb800 lub sb600 na remote i gra. To jest CLS Nikona. Nie rozumiem co za wahanie wykazuje kaziu666. Jak masz pieniądze to kupuj sb800. Żadna sigma ani sunpak jej nie podskoczy.
Kaziu666
03-06-2007, 13:42
czy chcesz moze powiedziec ze gdzies mozna dostac sb 600 za 300 PLN a sb 800 za 700 PLN ?
jak tak to ja prosze o namiary i jak bede w Polsce to biore bez wahania :D
pozdrawiam i licze na podpowiedz.
nie bo 600zł mam swoich ;)
Kaziu666
06-06-2007, 17:25
Czytałem w watku <spalilem sb 800> ze ta wlasnie lampa wytrzymuje mniej wiecej 10000 blyskow czy to nie za malo
hmm ciekawe, ale mam nadzieję że się nie sprawdzi ta teza :)
Osobiście mam Nikon'a D70s i kupiłem 3 tyg temu SB-800 i powiem Ci tyle, że jestem bardzo zadowolony :)
Ostatnio robiłem reportaż i musiałem robić zdjęcia w sali, której okna były zasłonięte czerwony materiałem który rzucał czerwone promienie, i mógł wyprowadzić w pole czujniki lampy, jednak wszystkie zdjęcia wyszły odpowiednio naświetlone.
Ja swoją Sb-800 kupiłem za 1350 zł w sprawdzonej warszawskiej hurtowni.
Polecam Ci zakup SB-800, ponieważ ma dużo więcej funkcji i możliwości niż SB-600 oraz dostajesz więcej w zestawie ;)
Kaziu666
10-06-2007, 16:48
A wiecie co ostatnio chodziłem po arkadii wchodze do fotojokera (co raczej mi sie nie zdarza bo ździerstwo jak ***) a tam sb800 za 1330zł tak sie zdziwiłem bo to pierwsza żecz w dobrej cenie jaką tam widziałem.
Jak Cie stac na SB800 to bierz.. Mnie było szkoda kasy na SB800 i wzialem jakis czas temu w Saturnie SB600 za 699 zł (promocja była na 2 ostatnie sztuki) i nie żałuje.. Wolałem pozostałą kasę dołożyć do szkieł. Zawsze możesz kupić SB600 i nasadkę STOFEN żeby Ci ładniej rozpraszała światło. Z drugiej strony kto z was wykorzystuje pełną moc lampy? Wtedy foty są brzydkie, widac ze lampa była grana. Wiec i tak trzeba dawać wyższe ISO a przy wyższym ISO taka super duza moc lampy potrzebna nie jest. A żeby SB800 uzywac jako Comandera to i tak trzeba miec drugą lampę a jak chłopak chce 600-700 zł wyłóżyć to niech sobie kupi ciut używaną SB600 na forum, na gwarancji i będzie zadowolony...