Zobacz pełną wersję : D200 - matryca
Witam.
Jakis czas temu (ze 2 latka bedzie, bo od wtedy mam swojego D70) toczyla sie zazarta dyskusja na temat wyzszosci Canona nad Nikonem pod wzgledem, ze tak powiem, 'predyspozycyjnosci' Nikona do kurzenia sie matrycy. Byla mowa wlasnie o D70. Uwage ta zignorowalam i kupilam jednak Nikona. Jednak z czasem okazalo sie, ze faktycznie D70 ma ten problem i, pomimo super ostroznosci przy wymianie obiektywow, paprochow na matrycy uniknac sie nie da.
Teraz zastanawiam sie nad przejsciem na ciut wyzsza klase sprzetu - chce kupic D200. Czy w tym modelu matryca zasmieca sie rownie latwo?
Dobrze, że mnie tu nie było jak toczyła sie ta dyskusja.
Powszechnie wiadomo jednak, że matryce canona sie nie kurza.
Teraz zastanawiam sie nad przejsciem na ciut wyzsza klase sprzetu - chce kupic D200. Czy w tym modelu matryca zasmieca sie rownie latwo?
Ciągle mam w kadrze jakieś śmieci..
Ciągle mam w kadrze jakieś śmieci..
W moim 6-miesiecznym 30D matryca zlapala juz kurz i wymaga czyszczenia. Obiektywy zmieniam rzadko.
matryca mniej sie brudzi w D200 bo korpus jest uszczelniony
ja po 8 miesiacach uzytkowania dopiero dzis zauwazylem 3 male paproszki i to przy przyslonie 22, ktorej sie nie uzywa
Ale ja nie miałem na myśli paproszków ;-) raczej śmieci kompozycyjne ;-)
Ale ja nie miałem na myśli paproszków ;-) raczej śmieci kompozycyjne ;-)
:lol: To sie chyba kazdemu zdarza :lol:
Dzieki za wszystkie odpowiedzi... Jeszcze troszku poczytam, zanim podejme decyzje o zakupie...
Pozdrawiam
... Jeszcze troszku poczytam, zanim podejme decyzje o zakupie...
O Allahu / Buddo / Chryste Panie (niepotrzebne skreślić)...
Co tu czytać? Kupować i robić zdjęcia. Jak jesteś na wietrznej pustyni albo w innej koksowni i wymieniasz szkło to naprawdę wierzysz, że canon wpuści mniej syfu do środka?
naprawdę wierzysz, że canon wpuści mniej syfu do środka?
No jasne. Tak cudownej matrycy zaden pylek nie smie sie imac.
:-D
W każdej puszce matryca będzie się kurzyć podczas zmiany obiektywu, bo to przecież nie od niej zależne. Do niektórych, mocniej nagrzewających sie matryc, pewne rodzaje kurzu łatwiej przylegają i trudniej je zdmuchnąć gruszką. Niektóre matryce, np Fuji S3 lub S5 pro, łatwiej sie czyści, bo nie mają podniesionego rąbka.
matryca mniej sie brudzi w D200 bo korpus jest uszczelniony
ja po 8 miesiacach uzytkowania dopiero dzis zauwazylem 3 male paproszki i to przy przyslonie 22, ktorej sie nie uzywa
Paprochy na matrycy to nie jest kwestia szczelności/nieszczelności body ale równiez obiektywów. Jak zarzucisz jakis obiektyw zmiennogniskowy z dobrym odkurzaczem np. 18-200 VR to zobaczysz jak ilośc pyłków zacznie wzrastać ;)
Andy koledzy niestety nie zrozumieli ironii.
:-D
Swoją drogą głupie pytanie to i odpowiedzi w stylu uszczelnione body nie łapie kurzu, albo łapie mniej. :mrgreen:
Swoją drogą głupie pytanie to i odpowiedzi w stylu uszczelnione body nie łapie kurzu, albo łapie mniej. :mrgreen:
1. Kiedys slyszalam, ze nie ma glupich pytan ;-)
2. Jesli nie masz nic do dodania w temacie, daruj sobie takie komentarze, bo nic do dyskusji nie wnosza. A z tego, co wiem, forum sluzy od zadawania pytan i dyskusji, dzielenia sie spostrzezeniami, nie obrazania siebie nawzajem.
Pozdrawiam
1. Kiedys slyszalam, ze nie ma glupich pytan ;-)
a co ze słynnym pytaniem:
"Czy jeśli stanę lewą nogą na lewej szynie, prawą nogą na prawej szynie, a rękami chwycę na druty to pojadę jak tramwaj?"
oraz nieśmiertelnym:
"kupiłem Dxx i w środku lata mi jakaś śrubka, co mam robić?"
BugsBunny
02-06-2007, 11:26
"kupiłem Dxx i w środku lata mi jakaś śrubka, co mam robić?"
stanąć lewą nogą na lewej szynie, prawą na prawej i chwycić rękami za druty... :mrgreen:
Bugs... przesadziłeś :twisted: a forum służy wszystkim a nie tylko smutnym i czekającym na czysto techniczne odpowiedzi...
a apropos szyn to wiecie, że jak lewą nogę włożycie do wiadra z wrzątkiem, prawą nogę do wiadra z lodem to statystycznie jaja powinny być w temperaturze pokojowej :) :) :)...