Zobacz pełną wersję : Nikon D200 i co potem
Grz@choo
06-02-2017, 13:47
Witajcie. Nadszedł ten czas gdy zaczyna człowiekowi chodzić myśl po głowie o zmianie body.
Na początek fotagrafuje z zwykłej pasji i nigdy nie będę tego robił zarobkowo. D200 jest nadal dla mnie puszka idealna z jednym ale ieuzywalne ISO powyżej 640. Niestety pociecha rośnie i coraz częściej przy różnych okolicznościach potrzebuje wyższych ISO, coś koło 1600.
Fotografuje glownie w plenerze od czasu do czasu portrety. Posiadane obiektywy to nikon 50 1.8 nikon 85 1.8 nikon 35-70 2.8 stara pompka nikon 70-300 VR sigma 10-20 oraz sabina 800.
W oko wpadł mi d610 pobawilem się jeden dzień i czuje się jakoś taki wykastrowany ?. Obrazek ładny ale trudno się przyzwyczaić i szukać wszystkiego po menu.
Zwątpienia może zostać przy dx, aż tu nagle wpadł mi do głowy D700. Trzeba będzie zakupić coś szerokiego zamiast i sigma i pozbyć się sabinki i tak jej nie używam.
Najwiekszy format jaki drukuje to A4 wiec iloc px na matrycy powinna wystarczyć.
Co wy na to, jakieś sugestie ?
Viking89
06-02-2017, 14:45
Jeśli robisz fotki dla siebie to d700 będzie super. Zaoszczedzona kasa może pójść na nowe szkło. Mam bezpośrednie porównanie tych aparatów. D610 nie przypadł mi do gustu ze względu na słabe rozmieszczenie pól af. Dużo bardziej wolałem używać d700 bo ma dużo lepszą ergonomię a i pancerność wykonania robi swoje. D700 wymieniłem dopiero na d800. D610 lubi moja żona ze względu na jego wagę a że ona zwykle portretuje to i af jej tak nie przeszkadza. Zależy też jak podchodzisz do obróbki zdjęć. Z matrycy d610 jestes w stanie więcej wyciągnąć a z d700 zdjęcia obrabia się szybciej.
D500
szybkostrzelny, wysokie ISO, bardzo dobry AF, pancerny :)
madebyzosiek
06-02-2017, 14:51
Grz@choo D610 ma inną ergonomię, to fakt, ale nie musisz latać po menu wcale, wszystko jest na guzikach. Ale mniejsza o to, zacznę od czegoś o czym nie piszesz... Ile masz kasy? ;)
D200 jest fajny, ale fakt że ISO ogranicza mocno. Pancerny z dobrym ISO do 1600 jest D300/s. D700 jest bardzo ok, ale jednak to FX, więc i szkła 35-70 i 70-300 mogą być słabe... Pamiętaj, że to szkła z ery klisz, które to jednak wymagania mają mniejsze... No i szerokiego kąta w cenie Sigmy 10-20 oferującego podobna jakość nie dostaniesz... Może jednak przełknąć różnicę w ergonomii i zostać w DX - D7200? Bardzo dobre ISO, rozsądna cena. No chyba, że szalejesz na całego - D500 z pewnością jest godnym następcą D200 :)
Jesli chcesz zostac w DX to zadowoli cie D500 lub D300. D7200 - moze bedziesz narzekal na ergonomię, skoro ci sie nie podoba taka z D600.
Pelnoklatkowy D700 tez powinien cie zadowolic. Choc matryca stara. Ewentualnie D800 - są mocno niedoszacowane, wiec warto je brać.
Przechodząc na FX bedziesz musial wymienic obiekyw szerokokatny. I nie wiem na jaki, bo nie ma dobrych i tanich.
Przechodząc na FX bedziesz musial wymienic obiekyw szerokokatny. I nie wiem na jaki, bo nie ma dobrych i tanich.
A Samyang 14mm f/2.8 ED AS IF UMC TO CO SŁABY ?
stachmuszel
06-02-2017, 15:28
Na naszej giełdzie jest D700 z symbolicznym przebiegiem:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=279434
Myślę, że warto się zastanowić.
Grz@choo
06-02-2017, 15:58
Prawdę mówiąc celowałem od 2 lat D610 czyli pełna klatka z wszelkimi konsekwencjami w tym zmianą optyki.
W zeszłym tygodniu wpadł mi w ręce na testy do tej pory byłem zdecydowany na nową sztukę.
Teraz po krótkiej przygodzie już wiem, że to nie ta puszka a szkoda mi wywalać kasy na puszkę którą tak naprawdę z rzadka używam.
Pomyślałem, że lepiej zainwestować w dobre szkło do FX i kupić starą sprawdzoną puchę.
Podpinałem swoje do D610 i wiem, że dla mnie stałki 50 i 85 zostają. Stara pompka daję radę z jakością ale jej naprawdę nie potrzebuje.
Pozostaje sprzedać sigme 10-20 wcale nie jest taka fajna (strasznie mydli po rogach) sprzedać pompkę sabinkę i coś poszukać szerokiego do FX głownie do landszaftów.
Jakieś propozycje co do szkła ?
D500 byłby idealny ale cena nie ta :(
Miałem dokładnie taki sam dylemat jesienią zeszłego roku. Pierwszym pomysłem był D500 ale stwierdziłem że poczekam aż stanieje. W tak zwanym międzyczasie zaświtała mi myśl - a może "magia" pełnej klatki. I tu mniej więcej te same dylematy dotyczące ergonomii. Koniec końcem kupiłem D700. I jestem zadowolony. Przeskok w użytecznym ISO jest co najmniej zadowalający. Teraz to już chyba poczekam spokojnie na następcę D700, a potem się zastanowię: DX czy FX.
Używkę D700 znajdziesz za 3-4k. Myślę, że zaoszczędzona kasa + sprzedaż sigmy spokojnie wystarczy na zakup UWA.
Samyang 14 mm jest OK. Tzn jest ostry. Ale .. to stalka i tylko jedna ogniskowa. Miedzy 14 a 50 mm jest za duza dziura. Musi.miec coś jeszcze - i wcale sie nagle nie zrobi tanio.
Ja myślalem o zoomach.
N18-35? Czy tani nie wiem, swoje kosztuje. No i nie tak szeroko na krótkim końcu. Miałem jeden ale oddałem w ciągu tygodnia, bo znowu mi skali w mikroregulacji zabrakło.
Jakieś propozycje co do szkła ?
4/24-120 (https://photographylife.com/reviews/nikon-24-120mm-f4g-vr) Kąt widzenia rozpoczyna się w środku zakresu sigmy, która idzie w odstawkę.
To dobry i niedoceniany "spacer zoom" do FXa
Tutaj (https://photographylife.com/different-lenses-for-different-landscapes) jest dośc ciekawe zestawienie.
madebyzosiek
06-02-2017, 22:48
Tylko kolega dalej nam nie zdradził ile chce na to wszystko przeznaczyć kasy... 24-120 jest bardzo dobry, ale nie za tani... No i 24 to wcale nie za szeroko jednak, po Sigmie 10-20 będzie niedosyt...
Grz@choo
06-02-2017, 23:04
Tylko kolega dalej nam nie zdradził ile chce na to wszystko przeznaczyć kasy... 24-120 jest bardzo dobry, ale nie za tani... No i 24 to wcale nie za szeroko jednak, po Sigmie 10-20 będzie niedosyt...
Odpowiem tak: wole raz wydać na dobre szkło nie chce mieć tak jak z sigmą, że praktycznie przez cały okres użytkowania żałowałem że nie wybrałem nikona.
24-120 odpada, za wąsko i nie potrzebuję spacerówki, wolę stałki które mam
Zostaje tylko 4/16-35 i 2.8/14-24 :)
Nie ma nic lepszego w nikonie do prywatnych fot za małą kasę od D700. To świetny aparat, niezawodny, z bdb AF, ma wysokie użyteczne iso, i kosztuje obecnie bardzo mało. No i to najtańsza pełna klatka od nikona. Popatrz na pixel peeper na fotki z d700, co można z nich wyczarować, długi czas minie zanim ta puszka zacznie Cie ograniczać.
madebyzosiek
07-02-2017, 07:03
Aeon88 dobrze prawi. Po D200 to co oferuje D700 będzie jak lot na księżyc...
A jak lubisz stałki i masz 50 i 85, to do tego przyda się 35 i proponowany przez pysson 16-35. :)
mysle ze d700 jest bardzo fajnym rozwiazaniem tylko kolory z pierwszych cmosow moga po d200 mocno rozczarowac, to co prosto z puszki oferowal d200 to cos niesamowitego na d700 da sie piekne zdj robic ale czasem kolor daje o sobie znac
stachmuszel
07-02-2017, 11:06
Prawda, ale troszkę suwaczkami w prawo i lewo i jest ok ;-)
D700 polecam. Miałem długo i nigdy w niczym nie zawiódł.
Dlatego z powodu kolorów sprzedałem D300 po miesiącu użytkowania i wpadł właśnie D700. Oczywiście kolory podobne, ale przynajmniej dostajemy dużo w zamian, w D300 ani iso nie było kosmiczne, ani to pełna klatka, a skóra już nie taka jak na D200, trochę to irytowało :)
Grz@choo
07-02-2017, 15:28
Dzięki za porady. Body juz zamówione z giełdy forumowe. D700 mniam ?
zeberek1
07-02-2017, 15:32
Bardzo dobra decyzja! " Będziesz Pan zadowolony." Ja 5 lat temu kupując nowe wtedy D700 musiałem wyłożyć na nie 7750 zeta. A teraz...
stachmuszel
07-02-2017, 15:39
Tym bardziej, że kolega kupuje "nówkę sztukę".
Będzie Pan zadowolony. :) A co się tyczy D200 to zostawiłem go sobie i lubię do niego wracać i faktycznie lubię kolor jaki daję. Niskie ISO jest w nim super.
madebyzosiek
07-02-2017, 17:37
Dobry zakup, ja też taką nówkę wyrwałem i sobie chwalę :) A D200 sobie zostaw dla ISO 100 :)
zeberek1
07-02-2017, 17:54
Duża szkoda właśnie jest w tym że D200 jest the best ale na iso 100... A mnie tak interesuje ile on wytrzyma na 400... tak jak D700 na 1600 porównywalnie czy gorzej?
madebyzosiek
07-02-2017, 18:03
Duża szkoda właśnie jest w tym że D200 jest the best ale na iso 100... A mnie tak interesuje ile on wytrzyma na 400... tak jak D700 na 1600 porównywalnie czy gorzej?
Porównam, cierpliwości :)
no i iso 200 bazowe mi np czasem z mala go brakowalo w d700 iso 100 :) ktore kochałem w d200
leighadams
07-02-2017, 21:36
Pytanie do moderatorów, np. do madebyzosiek, który tu się wypowiadał.
Czy za posty z niepoprawną polszczyzną, które są ewidentnym brakiem szacunku dla pozostałych forumowiczów są banany??
Pytam, ponieważ koledze witboy już kilka osób zwracało na to uwagę, ale nic sobie z tego nie robi...
Ja rozumiem, że każdemu może się zdarzyć od czasu do czasu jakaś wtopa, ale w tym wypadku to jest nagminne...
A Grz@choo gratuluję zakupu - będzie Pan zadowolony;-) Ale D200 to sobie zostaw;-)
Może ktoś ma dysleksję czy jak to się zwie a nie potrzebuje się o tym chwalić publicznie na forum?
to ze tak pisze to fakt mam i dyslekcje i dysgrafie i dyskortografie, jesli jakis p.... mi pisze ze nie umiem pisac to chetnie bym sie zamienil z nauka pisania i moje liczba moich zajec ktore spedzilem by normalnie czytac bez dukania i gdyby nie to ze duzo czytalem ksiazek i chodzilem na dodatkowe zajecia to pewnie byscie juz nic nie przeczytali, to ze nie stosuje znakow interpunkcyjnychi polskich to moze i przeszkadza fakt ale jak ktos nie chce czytac niech nie czyta, jednak jest cos takiego jak jezyk internetowy gdzie sie nie stosuje znakow i jest to czesto spotykane na forach internetowych
Fajna wymówka, żeby tylko nie stosować się do niewygodnych zasad.
A ten 'język internetowy' ma fachową nazwę - analfabetyzm.
madebyzosiek
08-02-2017, 07:33
Język internetowy rozumiany jako brak polskich znaków, wielkich liter, czy kropek i przecinków to niestety lenistwo... Nawet dysleksja jest tu słabą wymówka, bo jeżeli faktycznie ktoś ją ma, to w opinii nie ma w zaleceniach napisane, że może olać gramatykę języka polskiego... Pisanie świadczy o człowieku, zarówno treść, jak i poprawność językowa. O tym powinien pamiętać każdy....
leighadams
08-02-2017, 07:48
to ze tak pisze to fakt mam i dyslekcje i dysgrafie i dyskortografie, jesli jakis p.... mi pisze ze nie umiem pisac to chetnie bym sie zamienil z nauka pisania i moje liczba moich zajec ktore spedzilem by normalnie czytac bez dukania i gdyby nie to ze duzo czytalem ksiazek i chodzilem na dodatkowe zajecia to pewnie byscie juz nic nie przeczytali, to ze nie stosuje znakow interpunkcyjnychi polskich to moze i przeszkadza fakt ale jak ktos nie chce czytac niech nie czyta, jednak jest cos takiego jak jezyk internetowy gdzie sie nie stosuje znakow i jest to czesto spotykane na forach internetowych
Pamiętam jak ok. 3-4 m-ce temu ktoś Ci pierwszy raz zwrócił uwagę, wtedy tłumaczyłeś się trzema nieprzespanymi pod rząd nocami... Teraz nagle doszły wszystkie możliwe dyspatie... na brak chęci nic się nie poradzi. A tego Twojego p..... nie będę komentował. To też jest dyslekcja?? Podaj jakiś link, chętnie poczytam o tym internetowym języku i jego zasadach.
stachmuszel
08-02-2017, 08:13
Panowie, nie wyolbrzymiajcie i nie zniechęcajcie kolegi. Ja też na początku miałem problem ze zrozumieniem, ale przeczytałem kilka razy i jakoś dotarło. Każdy z nas jest inny i trzeba to uszanować.
madebyzosiek
08-02-2017, 08:19
Wróćmy jednak do tematu wątku. Jak już wspomniałem - to co piszemy i jak piszemy, świadczy o nas... Tyle komentarza powinno wystarczyć.
Ciekawi mnie jak duże wrażenie na autorze wątku zrobi D700 jak już go będzie miał w rękach i zrobi kilka fotek :D
stachmuszel
08-02-2017, 08:27
Wpierw się rozczaruje, ale później z biegiem poznawania puszki będzie co raz lepiej. Przynajmniej ja tak miałem.
Trudno mi teraz odpowiedzieć na pytanie, dlaczego się rozczarowałem. Trochę kolory inne, mniejszy górny wyświetlacz, głośna migawka etc. Ale to mija ;-)
Zdecydowanie większe rozczarowanie było po wzięciu do ręki D800. "Przecież miało być tak pięknie, taka matryca, taka rewolucja etc", płynęły słowa z forum. A tu jest tak samo, no może troszkę lepiej;-)
madebyzosiek
08-02-2017, 08:45
Ja tam posiadając D7100, D300s i D200 nie czułem rozczarowania nawet przez sekundę :D
stachmuszel
08-02-2017, 09:15
Ja po prostu oczekiwałem więcej.
madebyzosiek
08-02-2017, 10:02
Ja po prostu oczekiwałem więcej.
A tu się zgodzę... Mówili o magii pełnej klatki, a tu owszem - głębią mniejsza, plastyka ładniejsza i używalne ISO wyższe... I tyle, reszta jak w każdym :)
leighadams
08-02-2017, 10:13
Ale właśnie ta mniejsza głębia, lepsza plastyka, lepsza ostrość, do tego bardziej widoczne niedoskonałości szkieł typu winietka i mamy tą słynną "magię pełnej klatki"
Praktycznie przez 90% czasu miałem podpiętą do d700 35dx i jak dla mnie efekt wow był:-) Teraz przy x100t i teoretycznie tym samym kącie widzenia (ekw. 35mm) tego efektu nie mogę się doszukać...
Z 85/1.8d czy tak wychwalaną 180/2.8 i d700 wow już było mniejsze;-)
madebyzosiek
08-02-2017, 10:26
No to dla mnie prawdziwe wow i wypad zębów ze szczęki pojawił się, jak podłączyłem pożyczoną na testy od znajomego Sigmę 50 Art... Aż się zakochałem :D
leighadams
08-02-2017, 10:32
U mnie największe wow było jak miałem stare 5d od canona i do tego 135/2L. Obrazek cudny i to prosto z puchy.
W sumie jest tu wątekhttp://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=267046 i można pooglądać co ten zestaw (+w tym wypadku jeszcze super obróbka @MR) potrafi:)
Ja po kilku dniach z D700, byłem zachwycony. Nic mnie nie rozczarowywało. Cieszyły mnie różnice na plus, minusów nie doszukiwałem się. Zdjęcia zrobione D200 do dziś spokojnie znajdują nabywców jak i te z D700. Też czekam na wrażenia Kolegi.
madebyzosiek
08-02-2017, 10:43
W sumie jest tu wątekhttp://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=267046 i można pooglądać co ten zestaw (+w tym wypadku jeszcze super obróbka @MR) potrafi:)
O tak, przed tymi zdjęciami biłem już pokłony uznania... Każde jest świetne :)
Ja po kilku dniach z D700, byłem zachwycony. Nic mnie nie rozczarowywało. Cieszyły mnie różnice na plus, minusów nie doszukiwałem się. Zdjęcia zrobione D200 do dziś spokojnie znajdują nabywców jak i te z D700. Też czekam na wrażenia Kolegi.
Ja się nie przesiadałem po D200, a nabyłem po trzech latach z D7100 i roku z D300s, więc efekt kosmosu był trochę mniejszy. D200 dla mnie to tylko spełnienie fantazji o CCD, mam od niedawna, czeka na okazję :)
Ale o rozczarowaniu nie ma mowy. D700 wciąż poznaję i uwielbiam bardziej :)
Jak widać każdy po takiej przesiadce ma inne doświadczenia. Pierwsze co mnie "urzekło" to zdecydowanie wyższe użyteczne ISO. Drugie to 8 kl/s. Trzecie to 100% podgląd po naciśnięciu środkowego przycisku wybieraka.
I dwie różnice wymagające przyzwyczajenia (nie nazwałbym je wadami): zdecydowanie głośniejsza praca lustra oraz nieco inne programy AF.
madebyzosiek
08-02-2017, 12:26
Ja bym jeszcze do tych cech dopisał wrażenie po założeniu EN-EL 4a... Aparat z innego świata :)
miałem i d200 dla mnie kolorki z puszki bajka szkoda tylko tego iso żeby używalne było 1600 to chyba nigdy bym nie sprzedał, 700 fajna GO i użyteczne iso, przy zwykłej baterii normalny aparat pokazuje pazur przy AAA czy el4 wtedy aparat zmienia dźwięk i af staje się niesamowicie czuły, mi w d700 brakowało szczegółu ale puszka nadal zacna
i jeszcze dyskografia :roll:
Też mi się zdarza pisać niechlujnie, nad czym ubolewam. Pośpiech. Wino ;-) i to że nie mieszkam w kraju... ale dla mnie nie stawianie kropek i przecinków, pisanie potoku słów, którego nie można ogarnąć to jakieś takie lekceaważące jest...
no chyba żes ty James Joyce nowy ;-) w co wątpię
Ja zrobiłem dokładnie tak sam skok kilka lat temu. Z D200 na D700 i co zabawne, trochę nie planowany, bo po prostu trafiła się okazja. Jako że pracowałem głównie na szkłach FF, więc tylko Tamron 17-50 poszedł w odstawkę. To było WOW, bo jakość obrazu, zwłaszcza z podpiętymi starymi manualami, robiła wrażenie. I to wysokie ISO. Jedyne do czego nie mogłem przywyknąć to kolorystyka. Musiałem sobie po jakimś czasie do tandemu dołożyć D300s, bo nie mogłem uzyskać jednolitej kolorystyki z fotek z dwóch puszek na raz.
Dopiero teraz D700 zastąpiłem D800. 700tkę będę musiał sprzedać, jako pierwszy aparat, choć pewnie za wiele za niego nie dostanę. Wizualnie nie wygląda najlepiej (odłażące już drugie gumy, i urwana klapka od gniazd), ma też ok. 140k, ale wszystko działa jak należy, więc może ktoś się skusi.
D200 sobie zostawiłem i nie zamierzam sprzedać. Ta matryca, choć na wysokich ISO wypada kiepsko, to w odpowiednich warunkach ciągle pokazuje pazur. Jako ciekawostka, mam jeszcze D70s, ale tego trzymam na hardcorowe zabawy i do fotek IR.
Grz@choo
14-02-2017, 23:41
Dzisiaj dostałem swoje D700 :)
Pierwsze wrażenia:
Duży, solidny nieco cięższy od D200 sporo od D610.
Wizjer jasny, duży, ogólnie na plus w stosunku do 200.
ISO - nie ma nawet co się rozpisywać, na moje wymagania jest super.
Kolory - miałem mało czasu i próby głownie przy sztucznym świetle, napiszę tak: nie widzę na chwilę obecną problemu, robię w NEFie i nie mam żadnych problemów z kolorami w stosunku do 200. Jednak poczekajmy zobaczymy w świetle dziennym.
Jedyny minus jak do tej pory to beznadziejny wybierak.
Środkowym guzikiem wybieraka możesz sobie ustawić powiększenie 100% podglądu zdjęć w miejscu gdzie był punkt ostrości, za tą funkcję polubisz jeszcze ten wybierak ;P
stachmuszel
16-02-2017, 09:01
Dzisiaj dostałem swoje D700 :)
Pierwsze wrażenia:
Duży, solidny nieco cięższy od D200 sporo od D610.
Wizjer jasny, duży, ogólnie na plus w stosunku do 200.
ISO - nie ma nawet co się rozpisywać, na moje wymagania jest super.
Kolory - miałem mało czasu i próby głownie przy sztucznym świetle, napiszę tak: nie widzę na chwilę obecną problemu, robię w NEFie i nie mam żadnych problemów z kolorami w stosunku do 200. Jednak poczekajmy zobaczymy w świetle dziennym.
Jedyny minus jak do tej pory to beznadziejny wybierak.
W świetle dziennym ja problemu z kolorystyką nie widzę. Problem imho pojawia się przy żarówkach. Żółtaczka murowana, ale na szczęście w NEF+LR jeden suwaczek i jest miodzio.
Grz@choo
16-02-2017, 09:45
Środkowym guzikiem wybieraka możesz sobie ustawić powiększenie 100% podglądu zdjęć w miejscu gdzie był punkt ostrości, za tą funkcję polubisz jeszcze ten wybierak ;P
Dzięki za podpowiedź to faktycznie przydatne funkcja.