PDA

Zobacz pełną wersję : Error w D50

fotomaniak1984
31-05-2007, 09:00
Witam was, jakiś rok temu zakupiłem sobie D50 i miałem trzy moze cztery razy taki mały problem, mianowicie czasem jak chciałem zrobić zdjęcie po naciśnięciu spustu migawki lustro sie podnosi i już nie opada i wyświetla mi w tym momencie "err" , nie pamiętam dokładnie co wtedy robiłem zeby lustro wróciło ale chyba ponownie wcisłem spust albo uruchomiłem ponownie aparat i lustro wróciło do prawidłowej pozycji . Czy to jakaś wada tedo egzemplaza ? czy poprostu cos źle niechcąco nacisłem w momencie robienia zdjęcia ?

vasper31
31-05-2007, 15:14
ja tak mam w swoim D50...
nie mam pojęcia czym to jest spowodowane... podobno jest to związane z wadą baterii.. nikon je wymienia.. można sprawdzić numery wadliwych baterii na stronie nikona.. sam jeszcze nie sprawdziłem.. :) ale nie martw sie... jest to przypadłość tego aparatu... prędzej czy później wybierz sie do serwisu.. ja też zresztą się wybieram...

pozdrawiam

MrQba
31-05-2007, 16:06
Witam
Też mi sie to zdażyło. Po nacisnieciu migawki lusto sie zacieło ale ponowne naciśnięcie powoduje, że usterka mija. Jak narazie na 4000 zdjęć miałem takie 3 akcje...oby jak najmniej ;)

chicken
31-05-2007, 17:30
hmm...
ja mam d50 od roku i nic takiego sie nie dzieje...:-? mało tego pierwsze słysze aby cos takiego komu kolwiek sie dzilao w d50. Sprawdz baterie w d50 faktycznie poszla "lewa" partia, kto wie moze to dla tego... Pozdrawiam

Zigzaz
31-05-2007, 19:35
No cóż ja tak miałem kilka razy w d70s więc chyba nie tylko w d50 się to zdarza.

fotomaniak1984
31-05-2007, 20:04
a udałeś sie z tym do serwisu czy raczej nie ma czym sie martwić i używać normalnie skoro sie to tak zadko dzieje ?

michaszek
01-06-2007, 08:05
Ja w d70s na jakieś 8k miałem tak tylko 2 razy, pierwszy raz miałem prawie rozładowana baterię, z drugim razem lustro zacięło sie bez powodu. Po restarcie aparatu wszystko działa. Nie wiem, dlaczego tak się dzieje, może mechanizm lustra się zacina? Generalnie takie zawieszki to nie problem, chyba że przytrafiają się co 100 zdjęć ;)

Rafał_Sz
01-06-2007, 08:08
Aku macie oryginalne czy szit z ryżu?

fotomaniak1984
01-06-2007, 08:28
mi sie tak dzieje na oryginalnym aku , nie pamiętam czy na baterypack też sie tak stało ale na 99% tylo na oryginalnym , 2 razy chyba świezo po zakupie , potem kupiłem baterypack i na nim sie chyba to nie działo , ostatnio zdjałem baterypack i na oryginalnym aku mi sie raz przywiesiła, moze ta oryginalna bateria nie jest zbyt dobra .

Kyo
01-06-2007, 08:29
w moim d50 (17 000) nie zadarzylo sie to ani razu :3 wiec moze od egzemplarza zalezy :3
jedynie bylem przerazony jak mi sie matryca pobrudzila.
po dmuchaniu huhaniu, chyba sie sama postanowila wyczyscic bo jest jak ta lala .

aku mam jeden oryginalny i jeden nie.

fotomaniak1984
01-06-2007, 08:33
hmm, sory w baterypacku miałem oryginalny aku wsadzony :)

czarek46
04-06-2007, 21:13
Mi taka przypadłość zdarza sie czasem co drugie zdjęcie :-(
Jeżeli sugerujecie akumulator, to sprawdzę na zapasowym i powiem czy jest róznica..
Do serwisu oddawać akku czy całe body?

czarek46
05-06-2007, 15:10
Niestety zmiana akku nie dała poprawy.. niebawem odwiedziny w serwisie mnie czekają :/
Migawka działa dobrze tylko lustro nie opada do końca, bo zdjecia wychodzą dobrze...

slowik84
05-06-2007, 20:13
ja swoim D50 zrobilem juz 5000 fotek i jeszcze ani razu nie zawiesilo mi sie lustro ani nic podobnego a uzywam orginalnej baterii nikona i nieorginalnej kupionej na allegro za 36 pln

nimlot
12-06-2007, 18:53
mozesz oddac body z aku - z tym ze oczywiscie spisz wszystko co oddajesz do serwisu bo moze cos nie wrocic.
jak zobacza ze masz wadliwy aku to Ci wymienia

GosiaM
21-06-2007, 20:11
Czy jest tu wśród Was ktoś, komu udało się już to naprawić? Miyślałam, że mnie taka historia jakoś ominie... ale dzisiaj podczas fotografowania mój D50 się zaciął, lustro jest jakby na górze, nie wróciło na miejsce, a na wyświetlaczu pojawił się napis "Err"... Próbowałam włączyć/wyłączyć; z inną baterią, z innym obiektywem i ani drgnęło... Nawet zresetowałam i nic... Mój aparat ma 2 lata, nie jest już więc na gwarancji, ale zawsze działał bez zarzutu. Czy jest to poważna usterka? Potrafi ktoś odpowiedzieć ile może kosztować naprawa? Z gory dziękuję jeśli ktoś odpowie...

SZAKALLO
21-06-2007, 20:23
cóż ja miałem kilka problemów i nie pamiętam który jest który ale jeden z nich powstaje na skutek wymiany osprzętu (karty obiektywu itd.) bez wyłączenia aparatu do pozycji off.I to właśnie chyba ten. A drugi to przy zakładaniu obiektywu przekręcałem pierścień przesłony. Trzeci o którym czytałem jest wada fabryczna płyty głównej i serwis naprawia to za darmo nawet po gwarancji.

GosiaM
21-06-2007, 21:12
Nie zdarzyło mi się to podczas wymiany osprzętu przy włączonym aparacie, tylko podczas robienia zdjęcia. CZy oprócz wcześniej zadanych przeze mnie pytań potrafi ktoś odpowiedzieć gdzie znajdują się serwisy Nikona w województwie lubuskim lub do niego ościennych?

5zymon
03-07-2007, 23:43
Ja tak mialem w moim body ktore dostalem jako pierwsze, komus chyba spadl aparat i mialem uszkodzona migawke i obiektyw (nie dzialal autofocus w obiektywie). Po prostu po naciesnieciu spustu, nie podnosila sie migawka, aparat wyswietlal err... i nie robil zdjecia. Czasem sie zacial raz, czasem potrafil przez 200 fotek sie nie zacinac itak w kolko. To bylo w kanadzie za wymiane w serwisie chcieli 400$$ (!!! ), ale potem wymienili mi to body na inne, od tego czasu przez 1500 zdjec nie zacial sie ani razu.

Gerpi
05-07-2007, 11:17
A nie jest to czasem wada karty??? U mnie zdarzyło się to ostatnio podczas focenia wesela co kosztowalo mnie chwile strachu,a potem tydzien później na pikniku lotniczym lustro zacieło się dwa albo trzy razy pod rząd. Po wymianie karty na inną czyli jedynie słuszną problem odpuścił.

TeamHANS
05-07-2007, 13:50
Witam !!!
U mnie zdażyło się tylko tak jeden jedyny raz jak pożyczyłem od znajomego kartę 2Gb GOODRAM. Mam orginalny akumulatorek, a wtedy był świeżo naładowany. Na moich kartach SD nigdy nie miałem takiego zachowania puszki.

subs
05-07-2007, 15:51
bardzo możliwe że to karta, ostatnio kupiłem taniego mtec'a działał 2 dni a w trakcie działy się różne dziwne rzeczy z aparatem. Nie ma co oszczędzać na nośnikach...

janglabas
17-07-2007, 16:42
witam
mam dwie baterie, jedna oryginalna nikona i tam lusto nigdy sie nie zatrzymalo..
druga kupiona w polsku, nie oryginalna. jakis zamiennik, ktory to jednak pan polecal (cenowe przebicie 2-krotne) wiec sie skusilem.. na tej baterii robie jakies 200 zdjec (lub troche mniej) i co jakis czas lustro zaczyna sie wieszac.. zeby zrestartowac wylaczam aparat - wyjmuje baterie - wkladam baterie - wlaczam aparat - naciskam spust migawki.
wiec raczej to wina baterii (a przynajmniej na pewno w moim przypadku)
dodam jeszcze ze kiedy kupowalem aparat, kupilem tez 'rzekomo oryginalna' baterie na ebayu za jakies 30 USDow.. no i tam zaczely sie cyrki.. lustro sie wieszalo i to bardzo czesto.. a do tego jak sie pozniej okazalo wszystkie zdjecia zdrobione na tej baterii nie zapisaly sie na karcie (niby przestrzeni na karcie ubywalo ale nie zapisalo zadnych zdjec)..
przypuszczalnie jedyne wyjscie to nowe i 100% oryginalne nikonowe baterie.. :(
pozdrawiam
Jasiek

Gerpi
22-07-2007, 01:35
Nowe orginalne baterie nie są rozwiązaniem gdyż dziś na takowej właśnie mi się zawiesił i nie jest to ta lewa partia bo ta jest właśnie wymieniona na partię lepszą :) Nie jest to też chyba wada karty jak wcześniej wspominałem bo właśnie dziś zdarzyło mi się na SanDisku , wcześniej na Kingstonie. Może to po prostu wada lustra??? :) Poczekajmy aż komuś się zawiesi na stałe to wtedy zaczniemy panikować ;)

nehema
30-09-2009, 22:20
po dłuuugim czasie chciałabym odświeżyć wątek
moja D50 była zakupiona przeszło 3 lata temu (06-2006) i problem pojawił się ok 3 tygoniu temu (zrobione ok 20 000 pstrykniec migawka)
po naciśnięciu spustu migawki lustro podnosi się i tak zostaje, kolejne naciśnięcie sprawi że lustro wraca :/
i może się tak dziać kilka razy pod rząd.. albo
naciskam spust migawki i słychać jakby lustro się podnosiło, obraz zarejestrowany a w rzeczywistości żadnego zdjęcia nie zapisało (kartę którą wtedy miałam używam od długiego czasu i nigdy wcześniej tak nie było)
zdarzyło się rownież że kit gubił się z ustawieniem ostrości :(
w kicie mam co nieco ułamany kawałek plastiku (fragment do mocowania znajdujący się pod "bolcem" metalowym do przymykania przesłony) i przy kicie był problem ze zmianą wartości ogniskowej :/
przy czym problemy z lustrem występowały rownież przy stało ogniskowej 50mm
gdzie szukać rozwiązania usterek ? czy uznać że "ten typ tak ma"
ew czy ktoś wysyłał po gwarancji do serwisu ? ile kosztuje taka przyjemność ?

MrQba
30-09-2009, 22:39
stary problem ;) mam to samo od roku. Nie szukam rozwiazania bo jedyne to chyba serwis. Naprawa może nie opłacać sie bo puszka juz mało warta i jeśli koszt byłby wiekszy niż 500-600 to moim zdaniem nie warto. Ja strzelam foty dalej a kase zbieram na d90
ps przeszukaj forum chyba był wątek obszerniejszy o tym

nehema
01-10-2009, 11:34
przeczytałam wczoraj masę wątków na ten temat
i jedni radzą że to wina nie orginalnego aku inni znów że karty (tyle że aku orginalne i nieorginalne oraz karty mam prawie od początku te same)
ktoś radził żeby śrubokrętem coś samemu pomajstrować ale za to się nie będę brać
a to co czytałam na temat serwisu to ehh raczej bym się bała im coś wysyłać.. chyba faktycznie będzie trzeba zbierać kasę na nowy.. szkoda
jak mi się zdarzy to kolejny raz to muszę zaobserwować co się dzieje z aparatem

lesiuc
01-10-2009, 14:33
Mam tak samo ze 2 lata i... leję ;) na to. Aparat ciągle działa tyle że od czasu do czasu -się zatnie :)
Co ciekawe, dzieje się to przeważnie kiedy jakiś dłuższy okres czasu leży nie używany -nie ładowany.
Akumulator. Nie wiem czy to czasem nie klucz do wszystkiego. Nigdy nie wyskoczył mi ERR na świeżo
naładowanym. Sprawdzałem kiedyś robiąc kilka serii fotek po kilkadzieśiąt sztuk -do zapchania bufora i... nic.
Nie zdażyło się to też nigdy np. podczas wakacji kiedy używam aparatu intensywnie, codziennie ładując akumulator.
Za to kiedy leży kilka tygodni z taką dawno nie ładowaną baterią to niemal normą jest, że za którymś pstrykiem wywali ERR.
Taki już jest i żyję z tym. Wymienię jak całkiem padnie. A jakoś cholera nie chce... :)

nehema
10-10-2009, 23:49
ja to tam wolę żeby nie padał bo z kasą cienko na nowy (w d50 jedyne czego mi brakowało do tej pory to że nie ma niższego iso niż 200)
ps. a co do usterki to od powrotu z wakacji ani razu się tak nie zrobiło ..eh złośliwość rzeczy martwych !