Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Początek
Witam, dopiero zaczynam swoją przygodę z fotografią, proszę o porady, czy choć zmierzam w dobrym kierunku :)
Pozdrawiam serdecznie!
http://iv.pl/images/32004732672267792899.jpg (http://iv.pl/)
kurako92
29-01-2017, 20:35
1 nie widać, 2 ma coś w sobie ;)
Dodałam tylko jedno zdjęcie, nie bardzo się orientuje czy dobrze :)
PiciuD300
29-01-2017, 22:31
Jest OK. Nie przejmuj się malkontentami i nie licz na wiele. Rob swoje, a otworzą sie przed toba fotograficzne podboje.
Dopiero zaczynam, więc wiem, że nie wszystko jest idealne, aczkolwiek cieszy mnie to, że nie ma jakiś rażących błędów :)
madebyzosiek
29-01-2017, 22:52
Ładna jesień, mogło by być szerzej, żeby drzewa były całe. Dla mnie też kierunek jest ok:)
Tak w sumie to zima :) Dziś zrobione, mniej więcej godzinę przez zachodem słońca, a że ani jednej chmurki, to drzewa pięknie oświetlone :) Dziękuję za opinie!
Adam Majchrzak
29-01-2017, 23:54
...nie licz też na to, że poklepywacze coś logicznego podpowiedzą, bądź otwarty na krytykujących, nie obawiaj się pytać ;)
Dla mnie zdecydowany brak ostrości i wspomniana wcześniej ciasnota nie pomaga w odbiorze, kadr też bez pomysłu.
...co miało być tu tematem?
oświetlone drzewa? - nie bardzo widać tam ciekawe światło, jest natomiast czerń i brak szczegółów,
ścieżka? - "podręcznikowe" wychodzenie z któregoś boku wygląda, że nie do końca zostało zrealizowane, mogłeś bardziej stanowczo ją osadzić, niższa perspektywa?
spacerujący ludzie? - raczej nie, rysują się tutaj bardziej jako przypadkowe elementy, inaczej mógłbyś poczekać aż ktoś spacerując znajdzie się w mocnym punkcie,
puste ławki? - też nie bardzo, skoro ta pierwsza ciachnięta,
zamrożona tafla jeziora, lub niebo? - jeśli tak do dlaczego ich tak mało?
Postaw na kilka elementów (jak to mawiają "im mniej tym lepiej") w kadrze i niech one grają pierwsze skrzypce, reszta niech będzie nienarzucającem się uzupełnieniem.
Rób foty szerzej, zawsze możesz przyciąć, forumowe max to 1280px szerokości, z pewnością Twój aparat ma więcej ;)
(W RAW'ach) Naświetlaj na histogramie do prawego unikając prześwietleń, unikniesz wyciąganie z cieni, co nie zawsze wygląda naturalnie ;) a jeśli tak się nie da, zrób kilka ujęć z naświetlaniem jasnych i ciemnych partii obrazu osobno, będziesz to mógł sobie poskładać w sofcie.
Jest niezliczona ilość poradników i tutoriali w sieci, praktycznie na "wszystko" znajdziesz odpowiedź.
Pozwodzenia =]
Dziekuje za taka obszerną opinie:) wszystkie rady są dla mnie bardzo cenne, dopiero sie uczę , wiec błędy są nieuniknione i wszystko biorę ze tak powiem ' na klate' :) zdjęcie jest zmniejszone, w oryginale jest o wiele bardziej przejrzyste, no i zdjęcia robie w rawach i może faktycznie zbyt wiele czerni wyciągnęłam z drzewa. Co do ostrości zdjęcia to moim amatorskim okiem jest w porządku, zdjęcie robione z ręki, statywu jeszcze sie nie dorobilam, ale jest kupno w planach:) pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję za opinię