Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Początek

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    sayuri
    Gość

Domyślnie Początek

Witam, dopiero zaczynam swoją przygodę z fotografią, proszę o porady, czy choć zmierzam w dobrym kierunku

Pozdrawiam serdecznie!

[IMG][/IMG]

Domyślnie

1 nie widać, 2 ma coś w sobie

sayuri
    Gość

Domyślnie

Dodałam tylko jedno zdjęcie, nie bardzo się orientuje czy dobrze

Domyślnie

Jest OK. Nie przejmuj się malkontentami i nie licz na wiele. Rob swoje, a otworzą sie przed toba fotograficzne podboje.
    Nie wiem, co napisać.

sayuri
    Gość

Domyślnie

Dopiero zaczynam, więc wiem, że nie wszystko jest idealne, aczkolwiek cieszy mnie to, że nie ma jakiś rażących błędów

Domyślnie

Ładna jesień, mogło by być szerzej, żeby drzewa były całe. Dla mnie też kierunek jest ok

sayuri
    Gość

Domyślnie

Tak w sumie to zima Dziś zrobione, mniej więcej godzinę przez zachodem słońca, a że ani jednej chmurki, to drzewa pięknie oświetlone Dziękuję za opinie!

Domyślnie

...nie licz też na to, że poklepywacze coś logicznego podpowiedzą, bądź otwarty na krytykujących, nie obawiaj się pytać

Dla mnie zdecydowany brak ostrości i wspomniana wcześniej ciasnota nie pomaga w odbiorze, kadr też bez pomysłu.
    ...co miało być tu tematem?
    oświetlone drzewa? - nie bardzo widać tam ciekawe światło, jest natomiast czerń i brak szczegółów,
    ścieżka? - "podręcznikowe" wychodzenie z któregoś boku wygląda, że nie do końca zostało zrealizowane, mogłeś bardziej stanowczo ją osadzić, niższa perspektywa?
    spacerujący ludzie? - raczej nie, rysują się tutaj bardziej jako przypadkowe elementy, inaczej mógłbyś poczekać aż ktoś spacerując znajdzie się w mocnym punkcie,
    puste ławki? - też nie bardzo, skoro ta pierwsza ciachnięta,
    zamrożona tafla jeziora, lub niebo? - jeśli tak do dlaczego ich tak mało?

Postaw na kilka elementów (jak to mawiają "im mniej tym lepiej") w kadrze i niech one grają pierwsze skrzypce, reszta niech będzie nienarzucającem się uzupełnieniem.

Rób foty szerzej, zawsze możesz przyciąć, forumowe max to 1280px szerokości, z pewnością Twój aparat ma więcej
    (W RAW'ach) Naświetlaj na histogramie do prawego unikając prześwietleń, unikniesz wyciąganie z cieni, co nie zawsze wygląda naturalnie a jeśli tak się nie da, zrób kilka ujęć z naświetlaniem jasnych i ciemnych partii obrazu osobno, będziesz to mógł sobie poskładać w sofcie.
    Jest niezliczona ilość poradników i tutoriali w sieci, praktycznie na "wszystko" znajdziesz odpowiedź.

Pozwodzenia =]
    Ostatnio edytowane przez Adam Majchrzak ; 29-01-2017 o 23:56

sayuri
    Gość

Domyślnie

Dziekuje za taka obszerną opinie wszystkie rady są dla mnie bardzo cenne, dopiero sie uczę , wiec błędy są nieuniknione i wszystko biorę ze tak powiem ' na klate' zdjęcie jest zmniejszone, w oryginale jest o wiele bardziej przejrzyste, no i zdjęcia robie w rawach i może faktycznie zbyt wiele czerni wyciągnęłam z drzewa. Co do ostrości zdjęcia to moim amatorskim okiem jest w porządku, zdjęcie robione z ręki, statywu jeszcze sie nie dorobilam, ale jest kupno w planach pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję za opinię