PDA

Zobacz pełną wersję : karta pamięci

ANDEK
24-01-2017, 07:04
Witam
noszę się z zakupem karty pamieci, najlepiej san disk, bo miałem i nie zawodziła, zastanawiam sie tylko czy wystarczy Ultra czy exstreme czy exstreme pro, wydaje mi się, że skoro mało kręce filmów to ultra wystarczy, ma ktoś te karty doradzi co będzie optymalne do d 7200

GonzoG
26-01-2017, 10:33
Filmy to pestka nawet dla powołanych kart pamięci. Bitrate 24Mbps (taki chyba jest w D7200) to jakieś 3 MiB/s, więc żadne wyzwanie dla karty.
Zdjęcia, to zupełnie inna sprawa. 14b RAW to jakieś 30-35 MiB, więc chcąc robić tylko jedno zdjęcie na sekundę, potrzeba karty o zapisie ok 30 MiB/s, aby nie przymykać bufora. Jak chcesz robić zdjęcia seriami 6 kl/s, to niestety żadna karta nie będzie wystarczająco szybka dla D7200.
6*30 = 180 MiB/s, a D7200 ma kontroler mogący zapisać tylko ~90 MiB/s.

Tak więc im szybsza tym lepsza.

Kojocisko
26-01-2017, 11:36
SanDisk ExtremePRO U3/C10 95/90MB/s

carabella4wrc
26-01-2017, 23:55
Mialem SanDisk Ultra swojego czasu i w GoPro i w telefonie i obie mi się przegrzały. Skutkiem tego była utrata dużej ilosci zdjec i filmow i żaden program mi nie pomógł. Do Nikona postanowilem kupic Lexar Professional 633x (90 mb/s). Polecam, bo bije na głowe każdego sandiska.
Jeśli Ci takie coś nie wystarczy, są wyższe prędkości

GonzoG
27-01-2017, 00:54
Mialem SanDisk Ultra swojego czasu i w GoPro i w telefonie i obie mi się przegrzały. Skutkiem tego była utrata dużej ilosci zdjec i filmow i żaden program mi nie pomógł. Do Nikona postanowilem kupic Lexar Professional 633x (90 mb/s). Polecam, bo bije na głowe każdego sandiska.
Jeśli Ci takie coś nie wystarczy, są wyższe prędkości
1.To niby w czym bije SanDiska ??
2. Karty microSD nie są zalecane do ciągłego dużego obciążenia. A tym bardziej nie takie jak SanDisk Ultra.
3. Jakie większe prędkości ??

Kajteknr1
27-01-2017, 01:18
napiszcie Panowie coś konstruktywnego , bo sam muszę kupić kartę (co prawda do D3300) i chciałem poczytać a tu jakieś takie kłótnie nic nie wnoszące:)

GonzoG
27-01-2017, 01:40
http://www.cameramemoryspeed.com/nikon-d3300/fastest-sd-card-tests/

carabella4wrc
27-01-2017, 01:54
W jakości, w trwałości i w oficjalnych testach. Google Ci pomoże.
Jeśli nie są to czemu są oficjalnie polecane do GoPro jako standard ? Nie twierdzę, że tak powinno byc ale widywalem opinie ze ultra czy nawet extreme mialy tendencje do przegrzania sie. Wolalem nie ryzykowac w SDHC.
Jakie prędkości? Prędkości transferu danych. 90mb/s za malo ? Mozna kupic 150 mb/s.

carabella4wrc
27-01-2017, 02:35
http://www.cameramemoryspeed.com/nikon-d3300/fastest-sd-card-tests/

Zwracam honor. Widzialem inne testy gdzie Lexar ogolem wypadal lepiej niz SanDisk. Nie mniej jednak nie wroce do tej firmy.

Kojocisko
27-01-2017, 09:41
Widzę, że kolega carabella4wrc nie wczytał istnienia dwóch standardów - UHS I i UHS II. I że nie każde urządzenie obsługuje UHS II.
Zaproponowałem, zgodnie z możliwościami aparatu kolegi (Andek) najbardziej wydajną w tej chwili kartę UHS I. To propozycja także dla Kajtkanr1

GonzoG
27-01-2017, 10:18
W jakości, w trwałości i w oficjalnych testach.No to w tych 3 kategoriach, to Lexar leży i kwiczy przy SanDiskach... A oficjalne testy są warte tyle samo co zapewniania o magicznych właściwościach z reklamy TV.

Google Ci pomoże.
Jeśli nie są to czemu są oficjalnie polecane do GoPro jako standard ? Nie twierdzę, że tak powinno byc ale widywalem opinie ze ultra czy nawet extreme mialy tendencje do przegrzania sie. Wolalem nie ryzykowac w SDHC.
Jakie prędkości? Prędkości transferu danych. 90mb/s za malo ? Mozna kupic 150 mb/s.
A.chcesz wiedzieć co jest polecane przez GoPro ?? Karty firmy, która im zaplacila, aby wpisali je na listę polecanych.
Dobra, kupię taką 150MB/s, może nawet 300MB/s, ale co mi to niby ma dać ??... Bo nawet gdyby zrzucić D7200 z kosmosu, to i tak nie będzie szybsza niż SanDisk Extreme Pro 95MB/s.
Jak nie wiesz czemu - lepiej żebyś skończył doradzać w sprawie kart.

carabella4wrc
27-01-2017, 12:46
Jak nie wiesz czemu - lepiej żebyś skończył doradzać w sprawie kart.

Nie ma najmniejszego problemu kolego bo mi to bez różnicy kto co wpakuje u siebie. Bazując na swoich przypadkach wiem jaki to badziew i nigdy go nie polecę :).
Pozdrawiam :)

ANDEK
27-01-2017, 22:40
czyli wskazana karta mi w zupełności wystarczy i da radę, chyba że będzie seria to da radę tylko na 3 foty?

GonzoG
27-01-2017, 23:32
Nie ma najmniejszego problemu kolego bo mi to bez różnicy kto co wpakuje u siebie. Bazując na swoich przypadkach wiem jaki to badziew i nigdy go nie polecę :).
Pozdrawiam :)
To jak Ci to bez różnicy, to po co w ogóle zabierasz głos...

czyli wskazana karta mi w zupełności wystarczy i da radę, chyba że będzie seria to da radę tylko na 3 foty?
Nie.
Aparat nie robi zdjęć na kartę. Robi je do własnej pamięci (bufora), a z niej idą na kartę. Jak się skończy bufor, to szybkość karty będzie decydowała o szybkości robienia kolejnych zdjęć, bo zostaną zrobione tylko jeśli będzie miejsce w buforze.

Kojocisko
28-01-2017, 18:06
Jedną z zalet D7200 jest poprawiona seria. Nie warto IMO ograniczać tej cechy aparatu, zwłaszcza, że 32GB polecany SanDisk kosztuje 120zł