PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D40

karoiadam
30-05-2007, 19:56
Chcę kupić Nikona D40 czy ktoś może mi powiedzieć kilka słów za czy przeciw.

rudin
30-05-2007, 21:12
Chcę kupić Nikona D40 czy ktoś może mi powiedzieć kilka słów za czy przeciw.

use szukajka Luke ;)

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=19445
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=16577

i pewnie sporo innych ;)

wlasiukk
30-05-2007, 21:33
ZA:
łatwość obsługi
duży wyświetlacz
dobre zdjęcia
w miarę tani a nowy sprzęt
bardzo lekki zestaw - w sam raz na długie wyprawy
ja taki mam ;)

Przeciw:
jeśli masz całą szafę starych obiektywów zgodnych z nikonem to większość nie będzie działać (brak śrubokręta do AF)
tylko 3 pola ostrości - do śledzenia szybkich obiektów chyba za mało
brak braketingu

Brak górnego ekranu z ustawieniami można chyba pominąć dla nie PROFI

jakbyś miał inne pytania lub chciał fotki przykładowe to daj info na priv

piotrek007
31-05-2007, 01:27
stare obiektywy beda dzialaly tylko bez AF. Trzeba bedzie krecic samemu ostroscia.
Tez taki mam i lubie. Porownywalem z D50/D70 i canonem d350 i wszystkie przebija. Tyle ze z tymi obiektywami... Na razie mam 18-55 i 55-200VR oraz lampke SB400 z kabelkiem, i zdalny wyzwalacz migawki. Wszystko dziala jak powinno. 99% zdjec po wyjsciu a aparatu (JPG Large, Fine) trafia do Picassy i jest gotowa. Ten 1% wymaga meczenia w PhotoShopie.
do plusow dodam okolo 1000 zdjec na jednym naladowaniu baterii.
do minusow przeswietlanie w kontrastowych sytuacjach. Trzeba w takich przypadkach korekte ekspozycji dawac. Najczesciej -0.7 ale czasem nawet -2.0

sebasw
31-05-2007, 07:41
>do plusow dodam okolo 1000 zdjec na jednym naladowaniu baterii.>

to jest chyba żart :)

>do minusow przeswietlanie w kontrastowych sytuacjach. Trzeba w takich przypadkach korekte ekspozycji dawac. Najczesciej -0.7 ale czasem nawet -2.0

nie lepiej używać NEFów ?

wlasiukk
31-05-2007, 08:06
Z moich obserwacji wynika że raczej około 700 zdjęć robi się najednym ładowaniu bezproblemowo - jeśli nie oglądasz zdjęć na ekraniku tylko strzelasz fotki.

Co do NEF'ów to strzel ich 300 na jednym plenerze i potem spróbuj skatalogować w NEF'ach i JPG

JPG dużo szybciej się wyświetlają na jakiejkolwiek przeglądarce niż NEF'y, a przy jakości FINE dam DUŻE piwo komuś kto rozpozna czy JPG pochodzi z aparatu czy z np. NX'a.

Oczywiście NEF'y należy stosować przy krytycznych ujęciach i trudnych sytuacjach oświetleniowych, ale przy d40 w innych sytuacjach chyba można spokojnie jpegiem się posługiwać.

Takie jest moje zdanie i będę się go trzymał ;)
(no chybaże ktoś wskaze mi drastyczną różnicę w zdjęciach przy dobrej ekspozycji...)

Pozdrawiam

sebasw
31-05-2007, 09:08
wlasiukk: tak, dlatego pisałem to w aspekcie zdjęć kntrastowych, można później np. HDRa zrobić.

piotrek007
31-05-2007, 19:25
to jest chyba żart :)

zart, ze powinno byc wiecej?
W ostatni weekend napstrykalem ponad 750 z czego z 70% za pomoca 55-200VR, z wlaczona stabilizacja, a potem znajommi przegladali na ekraniku pewnie z pol godziny albo dluzej zanim bateria padla. No ale bateria ma trzy tygodnie, wiec zapewne troche sie skurczy z czasem. Pstrykam JPG Large Fine. RAWy sa wolniejsze, wiecej zajmuja miejsca na karcie, wiecej zjadaja bateri i trzeba sie maczyc z wywolywaniem.
Co do JPGow to jak dla mnie maja bardzo dobra jakosc. Wole robic zdjecia niz sleczec przed komputerem.
Pozdro

sebasw
31-05-2007, 20:00
nie, mniej. Chyba, że masz jakąś super baterie :)

arwic
31-05-2007, 20:01
Z moich obserwacji wynika że raczej około 700 zdjęć robi się najednym ładowaniu bezproblemowo - jeśli nie oglądasz zdjęć na ekraniku tylko strzelasz fotki.
Potwierdzam słowa kolegi, robie około 750 w cyklu mieszanym (jpg 80% i RAW 20%).

Seeker
31-05-2007, 21:20
"JPG dużo szybciej się wyświetlają na jakiejkolwiek przeglądarce niż NEF'y, a przy jakości FINE dam DUŻE piwo komuś kto rozpozna czy JPG pochodzi z aparatu czy z np. NX'a."

A jesli ci zalezy na szczegolach w swiatlach i cieniach jednoczesnie...?

"Oczywiście NEF'y należy stosować przy krytycznych ujęciach i trudnych sytuacjach oświetleniowych, ale przy d40 w innych sytuacjach chyba można spokojnie jpegiem się posługiwać."

Przymusu nie ma nigdzie, natomiast NEF daje zapas mozliwosci.