Zobacz pełną wersję : Helios 44mm
Witam, jestem zielony w tym temacie a kusi mnie kupić Heliosa i mam na oku takie tam szkiełka Helios 44m-4 MC 2/58 i Helios 44M 58mm f/2 który lepszy cena taka sama. pozdrawiam
Zależy do czego to ma służyć... bo lepszy może się okazać stary Nikkor.
do fotografii przyrody itp.
44M powinien mieć ciekawszy bokeh ze względu na 8 listków przysłony, ma też przełącznik A/M więc będzie można go przymykać bez przeróbki.
44M-4 będzie ostrzejszy (chociaż to nie reguła) i lepiej spisuje się pod światło z racji MC. Trzeba go będzie przerobić tzn zablokować bolec przysłony aby móc nią sterować.
Miałem obydwa, zostawiłem 44M z racji efektu swirl bokeh.
no i chyba tego zakupie w sumie to za 120 zł nic lepszego nie znajde szkoda ze bez tulipana ta opcja
lepiej kupic helios 81h z bagnetem nikona przynajmniej przymyka przysłone bo jest w wersji ai mozna trafic za 100-150 zl dobra sztuke
trafiają się te szkiełka za 150 zł ale porysowane w tej cenie
To wg. mnie lepiej polować a jakieś szkła do Nikona.
50mm M42 będzie ostrzyć gdzieś do 2m na adapterze bez soczewki, a te z soczewką zauważalnie psują jakość, a chcesz używać już i tak nie specjalnie dobrych optycznie obiektywów.
cos takiego CANON FD 1.8 / 50 mm
madebyzosiek
16-01-2017, 18:03
cos takiego CANON FD 1.8 / 50 mm
No jak Canon do Nikona... GonzoG dobrze pisze, jak chcesz mieć użyteczny obiektyw, to poszukaj Nikkora E 50 1.8, albo AiS... Te szkła są do wyrwania za 250-400 zł... Helios jest fajny do zabawy, ale tylko do zabawy... Poza tym 120 to trochę dużo...
ale własnie chodzi mi cos na początek
- - - - kolejny post - - - - - -
Jednak ten Helios 44M 58mm f/2 na początek pobawimy się.
Kup coś nikona, znudzi się to sprzedasz za taka samą kwotę.
aa... nie doczytałem ceny... ZAPOMNIJ... za 120zł to ja ostatnio kupiłem Zenita z 2 obiektywami (w tym 44M-4).
Poczekaj aż zrobi się cieplej i wybierz się na jakiś pchli targ, to za 120zł możesz wyrwać kilka Heliosów.
50zł to max za 44M, 70zł to max za 44M-4. Więcej nie warto, bo zaczynają się już ceny lepszych obiektywów.
120-150zł można dostać 44M-6 czy 7, za ~200zł (ale nie w Polsce) 77M-4.
A za 50-100zł kupisz Zenitara 2M - co prawda nie 55mm, a 50mm i "tylko" f/2, ale lepszy optycznie od całej serii Heliosa 44.
a który z 2 heliosów polecicie co to jest te MC
MC to powłoki na soczewkach, a dokładniej wielowarstwowe powłoki.
Do makro poleciłbym 44M-4, ale tylko do makro (+ pierścienie dystansowe)
Do D5x00 średnio przydatne są M42, bo nie będzie pomiaru światła.
co to znaczy że nie bedzie pomiaru światła
na Heliosie 44M-4 ten pomiar bedzie czy też nie
na Nikonie D5200
madebyzosiek
16-01-2017, 19:12
co to znaczy że nie bedzie pomiaru światła
na Heliosie 44M-4 ten pomiar bedzie czy też nie
Chodzi o to, że Twój aparat nie będzie mierzyć światła, czyli ekspozycję dobierasz eksperymentalnie... To na cyfrze nie jest wielkim problemem, ale nie jest też wygodne. Tak będzie z każdym manualnym obiektywem, czy to m42, czy starym Nikkorem...
W D5200 niestety nie będziesz miał pomiaru z żadnym manualnym szkłem bez elektroniki, czyli pozostaje ci ustawianie ekspozycji na czuja, lub wygodniej w LiveView i potem przejście do normalnego trybu.
czyli nie ma sensy taplać sie w te bagno jak na amatorskie fotki to raczej [...] bedzie to załapać
Jak zwał tak zwał, do zwykłego focenia to jednak lepiej mieć ten pomiar a i AF też często się przyda. Możesz próbować wyrwać tanio Nikona 50/1.8G albo 35/1.8DX, fajne stałki w niedużej cenie. Zawsze możesz odsprzedać bez większej straty.
Podepnę się pod temat z krótkim pytaniem: dobrze rozumuję, że efekt swirl (wirujący?) bokeh jaki dają Heliosy będzie na DX znacznie mniejszy niż na FX?
Tak. Zniekształcenia są tym większe im dalej od środka kadru. Na DX masz brzegi obcięte, więc i efekt słabszy.