PDA

Zobacz pełną wersję : oprogramowanie - gwarancja i aktualizacja

ksh
03-01-2017, 11:29
Może ktoś ma wiedzę na temat jak wygląda sprawa gwarancji i aktualizacji w oprogramowaniu.
Dokładnie chodzi o programy firmy Insert takie jak Subiekt, Rachmistrz, Rewizor.
Jeśli zakup został dokonany w połowie 2016 roku to logiczne wydaje się że w styczniu 2017 można zakończyć rok 2016, a tu okazuje się że nie można wygenerować w nich deklaracji za 2016 rok bo jest wymagana dodatkową opłata za aktualizację.
Czy to mieści się w ich zasadach dymania klienta czy podlega pod odstąpienie od umowy i domaganie się zwrotu pieniędzy za niepełnowartościowy produkt ?

Oczywiście rzeczą normalną jest że po roku trzeba zapłacić za aktualizacje żeby mieć kolejny rok oprogramowanie aktualne, ktoś tam pracuje nad tym i nie dziwię się, jednak tu chodzi o to że oprogramowanie zakupione w 2016 roku nie pozwala na pełną pracę w 2016 roku.

GonzoG
03-01-2017, 12:11
Zgodnie z polskim prawem, to licencja na program powinna być dożywotnia (chyba, że została kupiona wersja czasowa, mimo dostępnej bezterminowej).
I program powinien działać cały czas, bez na to czy do poprawnego działania jest potrzebna aktualizacja czy nie.A

Ale znając Inserta, to wielce prawdopodobne, że jest to albo kolejny bubel w programie, albo celowe działanie.

ksh
03-01-2017, 12:28
Jest to celowe na 100% bo rozmawiałem w działem obsługi, który ma wyuczone formułki i cały czas tłumaczą że aktualizacji nie ma darmowej, że ktoś musi pracować nad programem żeby był aktualny i dlatego jest na aktualizacje e-abonament, oczywiście unikają jak ognia określenia "płatna aktualizacja".
Tak jak napisałem, rozumiem że ulepszanie może być płatne ale nie tak po chamsku że nie możesz na zakupionym oprogramowaniu w danym roku zamknąć go bez ponoszenia kosztów aktualizacji.

Merde
03-01-2017, 12:54
Ja mam trochę inny problem z oprogramowaniem innego producenta - pomimo regularnego przedłużania tzw. gwarancji (czyli de facto prawa do aktualizacji) nie mogę się doprosić o dostarczenie aktualnej instrukcji obsługi. Ta, którą mamy pochodzi z 2009 roku, a zmian w programie było tak wiele, że to już praktycznie inny program.
Są oczywiście dostępne extra płatne szkolenia, ale to wg mnie nie to samo co papier/pdf w którym mogę poszukać rozwiązania problemu w momencie jego wystąpienia.

Ogólnie ta branża moim zdaniem zyskała zbyt dużo od ustawodawców.
Nie jestem zwolennikiem piractwa jako takiego, ale widząc jak są rozpuszczeni aż mnie skręca...

RobertMiernik
03-01-2017, 16:47
Skąd pomysł, że licencja jest dożywotnia?
Licencja obowiązuje określony czas i rzadko jest dożywotnia (w przypadku ERPów)

To jedno, druga sprawa, to kupując program zwykle kupujesz jego aktualną wersję, czyli wersja 2016 będzie Ci działała ale jeśli w 2017 wyjdą zmiany (zmiana formularza PIT choćby) to wcale niekoniecznie musisz mieć do niej prawo.

Zwykle dla wygody sprzedaje się 'opieki/serwisy/utrzymanie/aktualizacje' w pakietach rocznych więc od stycznia do grudnia a to zwykle oznacza, że PITy musisz mieć już z kolejnego pakietu...

Mane
03-01-2017, 18:54
Z tego co autor tematu napisał, wynika, że chciałby mieć możliwość korzystania z programu nawet jeśli ten miałby być nieaktualny, a rozumiem, że takiej możliwości nie ma :)

PS: Ciekawe kiedy M$ wpadnie na taki pomysł :)

ksh
03-01-2017, 19:22
M$ już zapowiedział przecież że win10 to ostatni system i będzie opierał się na płatnych/darmowych aktualizacjach :)

Co firmy Insert, dla mnie jest oczywiste że doją kasę na aktualizacjach ale ja chciałem tylko skorzystać z wygenerowania deklaracji za rok 2016 i nie mogę bo muszę sobie kupić aktualizacje za każdym razem, sprytne.

RobertMiernik
03-01-2017, 19:31
Ma możliwość korzystania jeśli dobrze rozumiem (nie wiem jak to insert robi dokładnie...)

problem jest taki, że ma możliwość działania w roku 2016 a chce w 2017

ksh
03-01-2017, 19:38
Chciałbym zamknąć rok 2016, a nie mogę bez płatnej aktualizacji.
Mogę korzystać z wersji jaką sobie kupiłem.

leon28
03-01-2017, 19:47

To jedno, druga sprawa, to kupując program zwykle kupujesz jego aktualną wersję, czyli wersja 2016 będzie Ci działała ale jeśli w 2017 wyjdą zmiany (zmiana formularza PIT choćby) to wcale niekoniecznie musisz mieć do niej prawo.

Zwykle dla wygody sprzedaje się 'opieki/serwisy/utrzymanie/aktualizacje' w pakietach rocznych więc od stycznia do grudnia a to zwykle oznacza, że PITy musisz mieć już z kolejnego pakietu...
na szczescie dla oszczednych jest wersja, w ktorej wyliczenia wszystkie dokonuje system, natomiast deklaracje wypelniamy poza systemem np. sciagajac najnowsze formularze pit, czy vat ze stron urzedow skarbowych. w takim przypadku nie trzeba martwic sie zadnymi abonamentami i zmianami, ktore w wiekszosci przypadkow dotycza wlasnie nowych formularzy.

- - - - kolejny post - - - - - -

Chciałbym zamknąć rok 2016, a nie mogę bez płatnej aktualizacji.
Mogę korzystać z wersji jaką sobie kupiłem.

cos robisz nie tak. na 100% mozesz zamknac rok i nie potrzeba do tego zadnej platnej aktualizacji.

freefly
03-01-2017, 19:55
Co firmy Insert, dla mnie jest oczywiste że doją kasę na aktualizacjach ale ja chciałem tylko skorzystać z wygenerowania deklaracji za rok 2016 i nie mogę bo muszę sobie kupić aktualizacje za każdym razem, sprytne.

Podziękuj Ministertswu Finansów i ustawodawcy. Aktualizacje dotyczą wszelkich zmian w przepisach, formularzach i innych rzeczach, które fundują nam wspominane instytucje. Dlatego nie wystawisz przy pomocy programu z 2016 roku deklarcji za rok 2016 bo MF je zmieniło i tak jest co roku.

ksh
03-01-2017, 20:01
cos robisz nie tak. na 100% mozesz zamknac rok i nie potrzeba do tego zadnej platnej aktualizacji.
Wersja zakupiona w 2016 nie posiada deklaracji rocznych bo robi się je od 1 stycznia 2017 i trzeba sobie kupić aktualizacje, bardzo sprytne :)

RobertMiernik
03-01-2017, 20:19
Mało kto kupuje system na jeden rok, zwykle w ciągu roku jest i tak tyle zmian, że prawo do aktualizacji jest niezbędne, żeby działać.
Zawsze możesz wypełnić formularze w PDFie albo nawet długopisem (przynajmniej te za 2016 bo od nowego roku już elektronicznie tylko)

ksh
03-01-2017, 20:23
Tak też zrobię, a przy okazji stracili klienta na swoje produkty i chętnie będę odradzał produkty firmy Insert.

leon28
03-01-2017, 21:21
Wersja zakupiona w 2016 nie posiada deklaracji rocznych bo robi się je od 1 stycznia 2017 i trzeba sobie kupić aktualizacje, bardzo sprytne :)
napisalem ci przeciez, ze w wersji dla oszczednych najnowsze deklaracje pobierasz z interenetu. przepisanie danych wyliczonych w systemie to nie problem.

Me_how
04-01-2017, 11:20
A pokaż mi erpa, który nie ma standardowo licencji bezterminowej? SAP, Oracle, Microsoft w standardowych umowach nie ograniczają czasu udzielania licencji. Reszta się niestety zgadza. Bez corocznej opłaty serwisowej nie ma dostępu do aktualizacji. Tyle, że pretensje należy mieć do instytucji typu ZUS, GUS, MF itp, które dbają o to by producenci oprogramowania mieli co robić.

RobertMiernik
04-01-2017, 11:36
Nie ograniczają a dają bezterminowo to dwie różne rzeczy, w branży było głośno jakiś czas temu o firmie, która po pięciu latach (wygaśnięcie projektu unijnego) zafakturowała licencje drugi raz.

Pamiętaj, że to całkiem co innego jeśli system działa, bo da się go uruchomić a co innego terminowość samej licencji i opłaty licencyjne z nią związane.

Licencje na Windowsy też kupujesz bezterminowo a XP wsparcie stracił i wszystkie urzędy muszą go wymienić i mają licencję ale jednak jej nie mogą używać...

Me_how
04-01-2017, 11:59
Mieszasz bez sensu. Wygłosiłeś tezę, że erpy mają ograniczoną czasowo licencje. Według znanych mi standardów rynkowych nie jest to prawdą. Licencja nie ma też nic wspólnego z okresem wsparcia, czy zmianami technologicznymi umożliwiającymi korzystanie z softu. Licencja to prawo do używania oprogramowania i tyle.

Nie ograniczają a dają bezterminowo to dwie różne rzeczy, w branży było głośno jakiś czas temu o firmie, która po pięciu latach (wygaśnięcie projektu unijnego) zafakturowała licencje drugi raz.

Pamiętaj, że to całkiem co innego jeśli system działa, bo da się go uruchomić a co innego terminowość samej licencji i opłaty licencyjne z nią związane.

Licencje na Windowsy też kupujesz bezterminowo a XP wsparcie stracił i wszystkie urzędy muszą go wymienić i mają licencję ale jednak jej nie mogą używać...

RobertMiernik
04-01-2017, 12:14
No proszę Cię...

art. 67 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, dalej jako „Prawo autorskie”

jeśli w umowie nie jest napisane inaczej, to 'standardowy' termin ważności licencji to 5 lat. Nie wiem jak mają Inserty, my mamy bezterminowe.
Wiem natomiast, że jeśli w umowie nie znajdzie się odpowiedni zapis (a czasem, przez przypadek, znika) to licencja z definicji/domyślnie jest terminowa a nie bezterminowa.

Me_how
04-01-2017, 12:32
No proszę Cię....

Cóż to ma wspólnego z umowami licencyjnymi dla erpów? No tylko tyle, że zapis o bezterminowości okresu udzielania licencji musi być zapisany w umowie. I według mnie najczęściej/zwykle tak jest. Konkluzja jest taka (wiecznie żywa), że umowy trzeba czytać.

freefly
04-01-2017, 13:14
Programy Inserta to zakup licencji + roczny abonament. Nikt za darmo nie będzie dostosowywał oprogramowania do notorycznie zmieniających się przepisów.

Mane
04-01-2017, 15:47
Roczny abonament czy na dany rok kalendarzowy? :)

freefly
04-01-2017, 20:48
Na dany rok kalendarzowy, czyli corocznie.

ksh
04-01-2017, 21:07
Programy Inserta to zakup licencji + roczny abonament. Nikt za darmo nie będzie dostosowywał oprogramowania do notorycznie zmieniających się przepisów.BOK Insert informuje że zakup oprogramowania nie zapewnia działania poprawnego bez zakupu płatnych aktualizacji nawet w dniu zakupu, dlatego dają darmowe trzy miesiące na aktualizacje, mają kancelarie prawną i odpowiedzi na wszystkie marudzenia niezadowolonych klientów.

kiemlo
04-01-2017, 21:25
To wydaje się jakąś nową jakością w Insercie. Używam Rachmistrza od kilku lat i w trakcie trwania abonamentu (rok liczony od momentu jego zakupu) przychodzą aktualizacje i nowe wersje deklaracji, ale po wygaśnięciu program działa dalej bez większych problemów. Mogą być problemy z wysyłką deklaracji, jeśli zmieni się ich schemat, no ale na to nie ma rady.

Standardowa procedura dla oszczędnych do tej pory - kupować e-abo raz na dwa lata na początku roku (żeby mieć deklaracje aktualne przez cały rok), w następnym kupować nie trzeba chyba że jakoś dramatycznie zmienią się przepisy czy wzory deklaracji. Aczkolwiek przy JPK ten schemat chyba nie przejdzie, bo moduł JPK wymaga aktywnego abonamentu.

ksh
04-01-2017, 21:38
Ja to rozumiem że aktualizacje są płatne ale cały czas daje przykład, Rachmistrz zakupiony w połowie roku 2016 i 1 stycznia okazuje się że wygenerowanie deklaracji za rok 2016 jest niedostępne.