Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26
    ksh
    Gość

Domyślnie oprogramowanie - gwarancja i aktualizacja

Może ktoś ma wiedzę na temat jak wygląda sprawa gwarancji i aktualizacji w oprogramowaniu.
    Dokładnie chodzi o programy firmy Insert takie jak Subiekt, Rachmistrz, Rewizor.
    Jeśli zakup został dokonany w połowie 2016 roku to logiczne wydaje się że w styczniu 2017 można zakończyć rok 2016, a tu okazuje się że nie można wygenerować w nich deklaracji za 2016 rok bo jest wymagana dodatkową opłata za aktualizację.
    Czy to mieści się w ich zasadach dymania klienta czy podlega pod odstąpienie od umowy i domaganie się zwrotu pieniędzy za niepełnowartościowy produkt ?

Oczywiście rzeczą normalną jest że po roku trzeba zapłacić za aktualizacje żeby mieć kolejny rok oprogramowanie aktualne, ktoś tam pracuje nad tym i nie dziwię się, jednak tu chodzi o to że oprogramowanie zakupione w 2016 roku nie pozwala na pełną pracę w 2016 roku.

Domyślnie

Zgodnie z polskim prawem, to licencja na program powinna być dożywotnia (chyba, że została kupiona wersja czasowa, mimo dostępnej bezterminowej).
    I program powinien działać cały czas, bez na to czy do poprawnego działania jest potrzebna aktualizacja czy nie.A

Ale znając Inserta, to wielce prawdopodobne, że jest to albo kolejny bubel w programie, albo celowe działanie.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 03-01-2017 o 12:13
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

ksh
    Gość

Domyślnie

Jest to celowe na 100% bo rozmawiałem w działem obsługi, który ma wyuczone formułki i cały czas tłumaczą że aktualizacji nie ma darmowej, że ktoś musi pracować nad programem żeby był aktualny i dlatego jest na aktualizacje e-abonament, oczywiście unikają jak ognia określenia "płatna aktualizacja".
    Tak jak napisałem, rozumiem że ulepszanie może być płatne ale nie tak po chamsku że nie możesz na zakupionym oprogramowaniu w danym roku zamknąć go bez ponoszenia kosztów aktualizacji.

Domyślnie

Ja mam trochę inny problem z oprogramowaniem innego producenta - pomimo regularnego przedłużania tzw. gwarancji (czyli de facto prawa do aktualizacji) nie mogę się doprosić o dostarczenie aktualnej instrukcji obsługi. Ta, którą mamy pochodzi z 2009 roku, a zmian w programie było tak wiele, że to już praktycznie inny program.
    Są oczywiście dostępne extra płatne szkolenia, ale to wg mnie nie to samo co papier/pdf w którym mogę poszukać rozwiązania problemu w momencie jego wystąpienia.

Ogólnie ta branża moim zdaniem zyskała zbyt dużo od ustawodawców.
    Nie jestem zwolennikiem piractwa jako takiego, ale widząc jak są rozpuszczeni aż mnie skręca...
    FF (Fuji + Fuji)

Domyślnie

Skąd pomysł, że licencja jest dożywotnia?
    Licencja obowiązuje określony czas i rzadko jest dożywotnia (w przypadku ERPów)

To jedno, druga sprawa, to kupując program zwykle kupujesz jego aktualną wersję, czyli wersja 2016 będzie Ci działała ale jeśli w 2017 wyjdą zmiany (zmiana formularza PIT choćby) to wcale niekoniecznie musisz mieć do niej prawo.

Zwykle dla wygody sprzedaje się 'opieki/serwisy/utrzymanie/aktualizacje' w pakietach rocznych więc od stycznia do grudnia a to zwykle oznacza, że PITy musisz mieć już z kolejnego pakietu...
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

Z tego co autor tematu napisał, wynika, że chciałby mieć możliwość korzystania z programu nawet jeśli ten miałby być nieaktualny, a rozumiem, że takiej możliwości nie ma

PS: Ciekawe kiedy M$ wpadnie na taki pomysł

ksh
    Gość

Domyślnie

M$ już zapowiedział przecież że win10 to ostatni system i będzie opierał się na płatnych/darmowych aktualizacjach

Co firmy Insert, dla mnie jest oczywiste że doją kasę na aktualizacjach ale ja chciałem tylko skorzystać z wygenerowania deklaracji za rok 2016 i nie mogę bo muszę sobie kupić aktualizacje za każdym razem, sprytne.

Domyślnie

Ma możliwość korzystania jeśli dobrze rozumiem (nie wiem jak to insert robi dokładnie...)

problem jest taki, że ma możliwość działania w roku 2016 a chce w 2017
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

ksh
    Gość

Domyślnie

Chciałbym zamknąć rok 2016, a nie mogę bez płatnej aktualizacji.
    Mogę korzystać z wersji jaką sobie kupiłem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Skąd pomysł, że licencja jest dożywotnia?
    Licencja obowiązuje określony czas i rzadko jest dożywotnia (w przypadku ERPów)

To jedno, druga sprawa, to kupując program zwykle kupujesz jego aktualną wersję, czyli wersja 2016 będzie Ci działała ale jeśli w 2017 wyjdą zmiany (zmiana formularza PIT choćby) to wcale niekoniecznie musisz mieć do niej prawo.

Zwykle dla wygody sprzedaje się 'opieki/serwisy/utrzymanie/aktualizacje' w pakietach rocznych więc od stycznia do grudnia a to zwykle oznacza, że PITy musisz mieć już z kolejnego pakietu...
    na szczescie dla oszczednych jest wersja, w ktorej wyliczenia wszystkie dokonuje system, natomiast deklaracje wypelniamy poza systemem np. sciagajac najnowsze formularze pit, czy vat ze stron urzedow skarbowych. w takim przypadku nie trzeba martwic sie zadnymi abonamentami i zmianami, ktore w wiekszosci przypadkow dotycza wlasnie nowych formularzy.

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Chciałbym zamknąć rok 2016, a nie mogę bez płatnej aktualizacji.
    Mogę korzystać z wersji jaką sobie kupiłem.
    cos robisz nie tak. na 100% mozesz zamknac rok i nie potrzeba do tego zadnej platnej aktualizacji.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni