PDA

Zobacz pełną wersję : Konserwacja Laptopa?

siemalysy
28-12-2016, 18:01
Siema :-)

Od pewnego czasu coraz częściej włącza się w moim laptopie wentylator. Mam już go kilka lat, a nie był jeszcze czyszczony. Jutro oddaje go na czyszczenie wnętrzności, wymianę pasty termo-przewodzącej, itp. Mam pytanie jak przygotować sprzęt do tych czynności, bardziej chodzi mi o to czy jest sens zabezpieczać foldery przed osobami, które będą tego serwisu dokonywać. Tak samo myślę o skasowaniu haseł, które pamięta przeglądarka. Chciałbym uniknąć sytuacji aby ktokolwiek wchodził mi np. do folderu ze zdjęciami, dokumentami, itp. Oczywiście nie traktuję z góry osób, które będą zajmować się moim sprzętem ale wiadomo jak to w dzisiejszych czasach wygląda.

nikoniarz
28-12-2016, 18:04
Wymontuj dysk i po problemie.

siemalysy
28-12-2016, 18:34
Wymontuj dysk i po problemie.
Jest to jakieś rozwiazanie :-) Ale dobrze by było żeby po złożeniu całości mogli sprawdzić czy wszystko działa, a wtedy dysk może się przydać.

ksh
28-12-2016, 18:36
Nie potrzeba dysku do sprawdzenia, pendrive z linuxem załatwia sprawę, w razie czegoś będą mieli dysk do sprawdzenia.

OjTam
28-12-2016, 18:37
Jest to jakieś rozwiazanie :-) Ale dobrze by było żeby po złożeniu całości mogli sprawdzić czy wszystko działa, a wtedy dysk może się przydać.

A na grzyba? Lapek wystartuje i bez dysku. Wywali tylko komunikat, że brak dysku.
A jak bardzo będą chcieli, to jakiś swój podepną.

madebyzosiek
28-12-2016, 18:56
To nie jest jakaś mocno skomplikowana operacja i spokojnie zrobiłbyś ją sam :) Ciekawi mnie ile kosztuje taka usługa...
Co do bezpieczeństwa, dobrze Ci radzą.. Wyjmij dysk, on do sprawdzenia nie jest potrzebny.

antracyth
28-12-2016, 19:01
Nie każdy musi mieć czas, chęci i wiedzę do tego, żeby czyścić samemu - ja bym wyjął dysk i już. Szczerze mówiąc, po czyszczeniu nie trzeba sprawdzać, czy laptop działa nawet i wątpię, żeby w serwisie to robili ;)

siemalysy
28-12-2016, 19:01
Oglądałem filmiki w internecie i w niektórych modelach jest to proste, a z tego co słyszałem w tych filmikach z laptopami hp serii jaką posiadam jest więcej roboty i rozkręcenia. Dlatego zdecydowałem się na oddanie laptopa do "serwisu". O kosztach napiszę jutro :-)

Kurtz
28-12-2016, 19:55
We wszystkich sensownych biznesowych laptopach wyjęcie dysku jest czynnością możliwą do wykonania przez użytkownika i przez to jest stosunkowo proste.
Zdecydowanie wyjęcie dysków i innych nośników pamięci przed oddaniem jakiegokolwiek komputera do serwisu to podstawa.

siemalysy
28-12-2016, 23:01
Dzięki za porady. Wyjmę dysk i zaniosę komputer do czyszczenia :-)

Dex
28-12-2016, 23:09
Cała frajda rozkręcić samemu i później czekać czy zaskoczy :D Mój po wymianie pasty, a miałem resztki od starej grafy, odżył i przestał wyć. Specjalnie syfu w środku nie było, ale pasty to praktycznie też nie było ;)

Tak obstawiam 100-150 zł.

siemalysy
28-12-2016, 23:24
Mój też już wyje. A jak odpalę np. jakiś poradnik na you tube i do tego Lr albo Ps to już jest ostro. Co do kosztów to liczę, że w 100 zł się zmieszczę. Jutro się okaże.

madebyzosiek
28-12-2016, 23:31
Ja swój "pierwszy raz" przeżyłem na studiach... Ręce mi drżały, ale pacjent działał :) Najczęściej problemem większym od pasty jest dywanik kurzu przy kratce wylotowej powietrza. Ja obstawiam, że w 100 się nie zmieści w serwisie... Ja tyle biorę jak muszę rozbierać laptopa na kawałki, oczywiście z kosztem pasty itp. 50 wziąłbym za coś, co nie wymaga rozbierania "od góry" :) Daj znać, ciekawi mnie, czy się "frajeruję" mocno, czy tak sobie ;)

siemalysy
28-12-2016, 23:40
Jasne :-) Dam znać :-)

siemalysy
29-12-2016, 15:48
Ja swój "pierwszy raz" przeżyłem na studiach... Ręce mi drżały, ale pacjent działał :) Najczęściej problemem większym od pasty jest dywanik kurzu przy kratce wylotowej powietrza. Ja obstawiam, że w 100 się nie zmieści w serwisie... Ja tyle biorę jak muszę rozbierać laptopa na kawałki, oczywiście z kosztem pasty itp. 50 wziąłbym za coś, co nie wymaga rozbierania "od góry" :) Daj znać, ciekawi mnie, czy się "frajeruję" mocno, czy tak sobie ;)

Siema :-)

Zastosowałem się do Waszych wskazówek i przed oddaniem komputera do serwisu wyjąłem dysk, laptop już odebrany. Okazało się, że przy radiatorze była już poduszka ze zbitego kurzu o grubości ok. 1 cm. Pasta była już porządnie zbrylona. Teraz już pracuje cichutko, a temperatury procesora podczas pracy np. z Lr są dużo niższe.

Koszt czyszczenia i wymiany pasty termo-przewodzącej to 80 zł ;-)

Dziękuję Wam wszystkim za cenne rady :-D

Temperatura podczas pracy z Lr przed czyszczeniem (screen z lewej), temperatura podczas pracy z Lr po czyszczeniu (screen z prawej):

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://images72.fotosik.pl/935/162f1104d6578039.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://images71.fotosik.pl/937/38ea7a6a817633a2.jpg)

madebyzosiek
29-12-2016, 16:56
Ha, wiedziałem że wylot powietrza jest zatkany :) Nie wiem jak dużo serwis rozbierał laptopa, ale uważam że cena uczciwa :)

siemalysy
29-12-2016, 17:29
Ha, wiedziałem że wylot powietrza jest zatkany :) Nie wiem jak dużo serwis rozbierał laptopa, ale uważam że cena uczciwa :)

Też nie wiem co dokładnie, ale klawiaturę na pewno wyjmowali. Sam chciałem to zrobić, ale po obejrzeniu filmików w sieci, że jedna przód też trzeba rozebrać odpuściłem i postanowiłem oddać fachowcom. Ważne, że jest poprawa :-)

nikoniarz
29-12-2016, 17:49
Czy to czasem nie jest jakieś Lenovo?

siemalysy
29-12-2016, 17:52
Czy to czasem nie jest jakieś Lenovo?
Nie. Jest to HP Pavilion g6.

madebyzosiek
29-12-2016, 17:53
Nie. Jest to HP Pavilion g6.
Więc rozbierany od góry ;)

GonzoG
29-12-2016, 18:39
Jak to pawulon, to raczej rozbierany na części pierwsze, nie tylko od góry... W większości modeli, aby dostać się do samego wiatraka i radiatora, to trzeba wymontować płytę główną z obudowy, a żeby wymontować płytę główną, to trzeba zdemontować monitor...

frogi
29-12-2016, 19:15
Z dellem czasami lepiej nie bywa... np Vostro 3450, chcący dostać się do dysku to trzeba go rozłożyć na części pierwsze :)

Dex
29-12-2016, 21:02
No to bylem blisko z ceną ;) Lapek złapał oddech :D Nieźle miałeś go podduszone :-P

Mojego musiałem rozkręcać i od dołu i od góry ;) A teraz widze lapki jakieś takie insze i klawiatury nie można sobie wmontować tak łoooooo tylko jest pod całym plastikiem. U mnie jeszcze można sobie ją samemu kupic i wymienić w kilka chwil.

siemalysy
30-12-2016, 01:10
No to bylem blisko z ceną ;) Lapek złapał oddech :D Nieźle miałeś go podduszone :-P

Mojego musiałem rozkręcać i od dołu i od góry ;) A teraz widze lapki jakieś takie insze i klawiatury nie można sobie wmontować tak łoooooo tylko jest pod całym plastikiem. U mnie jeszcze można sobie ją samemu kupic i wymienić w kilka chwil.

Był podduszony, od dziś wstąpiło w niego nowe tchnienie :-D

siemalysy
06-01-2017, 22:50
Hej :-D

Nie chcę zakładać nowego tematu to zapytam tu. Jakiś czas temu w laptopie zrobiłem aktualizację z Win 7 do Win 10. Nie do końca mi ta 10-tka pasuję i tak sobie myślę żeby wrócić do siódemki. Można jakoś to ogarnąć tak żeby nie robić formatu dysku? Nie mam też systemu Win 7 na zadnym nośniku. Czy można ściągnąć go z jakiegoś prawego źródła żeby później go zainstalować. Laptopa kupiłem z Win 7 i od spodu jest naklejka z kodem. Da się jakoś to ogarnąć?

SerU
06-01-2017, 23:01
Mam angielską wersję Win10, więc tylko tak mogę pomóc: Settings - update&security - recovery - tam powinna być opcja bezbolesnego powrotu do 7-ki.

Inna sprawa, że pewnie za jakiś czas i tak wrócisz do 10-tki ;)

siemalysy
06-01-2017, 23:05
Mam angielską wersję Win10, więc tylko tak mogę pomóc: Settings - update&security - recovery - tam powinna być opcja bezbolesnego powrotu do 7-ki.

Inna sprawa, że pewnie za jakiś czas i tak wrócisz do 10-tki ;)

Dzięki sprawdzę to. Wcześniej jak był Win 7 można było opcję recovery wywołać podczas startu systemu. Po aktualizacji do 10-tki już tej możliwości nie ma.

siemalysy
01-02-2017, 16:14
Hej :-) Nie opłaci się dla jednego pytania zakładać nowego wątku, więc piszę tu. Mam problem z MO Word. Ostatnio używałem go w pierwsze dni października na służbowym laptopie i od tamtej pory do dziś nie miałem takiej potrzeby. Dziś włączyłem worda i nie mogę osiągnąć zamierzonego efektu. Sprawa wygląda banalnie ale niem mogę tego ogarnąć. Po zakończeniu zdania i wciśnięciu klawisza Enter kursor przeskakuję od razu na kolejną stronę. Kiedy wcisnę enter znów przeskakuje na kolejną stronę. Dzieję się tak bez znaczenia, czy to początek czy srodek striny. Nic nie przestawiałem w opcjach i nie wiem czy zapomniałem już jak się pracuje w tym programie czy mam jakąś chwilową zaćmę. Chciałbym wrócić do tego żeby po naciśnięciu entera kursor przeskakiwał o linijkę. Pomożecie? Kombinowałem już z ustawieniami interlinii, akapitami, odstępami i nic nie pomaga...

amirez
01-02-2017, 16:43
Z google:
Włącz pokazywanie znaków formatowania.
Narzędzia > Opcje > Widok > Zaznacz "Granice tekstu".
Może masz ustawione za duże marginesy - zmniejsz je. Układ strony - Marginesy.

siemalysy
01-02-2017, 16:59
Z google:
Włącz pokazywanie znaków formatowania.
Narzędzia > Opcje > Widok > Zaznacz "Granice tekstu".
Może masz ustawione za duże marginesy - zmniejsz je. Układ strony - Marginesy.

Dzięki za odpowiedź :-) Niestety to nie pomaga. W ogóle coś się pochrzaniło bo w folderze pakietu biurowego, Worda nie mogę znaleźć. Natomiast klikając prawym myszki później Nowy mogę utworzyć nowy plik Ms Office. Muszę poszukać płyty chyba zrobię na nowo instalację. Powinno pójść łatwiej...

madebyzosiek
01-02-2017, 17:20
Hej :-) Nie opłaci się dla jednego pytania zakładać nowego wątku, więc piszę tu. Mam problem z MO Word. Ostatnio używałem go w pierwsze dni października na służbowym laptopie i od tamtej pory do dziś nie miałem takiej potrzeby. Dziś włączyłem worda i nie mogę osiągnąć zamierzonego efektu. Sprawa wygląda banalnie ale niem mogę tego ogarnąć. Po zakończeniu zdania i wciśnięciu klawisza Enter kursor przeskakuję od razu na kolejną stronę. Kiedy wcisnę enter znów przeskakuje na kolejną stronę. Dzieję się tak bez znaczenia, czy to początek czy srodek striny. Nic nie przestawiałem w opcjach i nie wiem czy zapomniałem już jak się pracuje w tym programie czy mam jakąś chwilową zaćmę. Chciałbym wrócić do tego żeby po naciśnięciu entera kursor przeskakiwał o linijkę. Pomożecie? Kombinowałem już z ustawieniami interlinii, akapitami, odstępami i nic nie pomaga...
Może zabrzmi głupio, ale nie zablokował Ci się Shift na klawiaturze...?

siemalysy
01-02-2017, 19:11
Może zabrzmi głupio, ale nie zablokował Ci się Shift na klawiaturze...?

Nie, to nie to. Po ponownej instalacji offica wszystko wróciło do normy :-)