Zobacz pełną wersję : Plecak "do wszystkiego"
tbogdanowicz
20-11-2016, 19:39
Od ponad ćwierć wieku chodzę prawie wszędzie z różnymi plecakami. Poczynając od skórzanych (bo kiedyś lubiłem), poprzez badziewiaste szkolne (bo były tanie, a potrzebowałem czegoś na szybko), do Lowepro i Tamrac na sprzęt foto.
Każdy w pewnym momencie zniszczę sam, albo ktoś mi go uszkodzi mechanicznie, np. rozcinając kawałkiem ostrej blachy :-(. Znowu muszę kupić nowy, taki do noszenia "wszystkiego", czyli codziennego chodzenia do pracy, na zakupy, czasem do wyjazdu jako bagaż podręczny... Ma zmieścić laptopa 15'', kurtkę/bluzę, czasem lustrzankę w małej torbie z założonym obiektywem 10-24 + 60 makro. (Dedykowany foto, na więcej sprzętu mam.)
Drogie jak sam się przekonałem, prowokują osoby postronne by celowo "niechcący" je uszkodzić, dla tego wolę coś co będzie wytrzymałe, a nie drogie i super wyglądające. Obejrzałem mnóstwo różnych w internecie i nie mogę się zdecydować. Wybór jest faktycznie spory.
Czy jest coś co polecicie z doświadczenia, o objętości 30-35 l ???
Ja też zawsze chodzę z plecakiem, ale 10L, więc konkretnie nie pomogę...
Ten mój to jakiś deuter 10L, waży około 300g i jest bardzo wytrzymały i pojemny. Mam go nie wiem ile, ale może z 8 lat?
Jakbym miał teraz coś kupować to bym też zaczął od deutera, tylko jakiś 15-20L.
tbogdanowicz
20-11-2016, 19:58
Dzięki PiKa za propozycję. Obejrzę ofertę tej firmy (z tych większych niż napisałeś) i się zastanowię. Z plecakiem 10l, to nie mam co iść z żoną do sklepu :-).
Mój obecnie rozpadający się od przeciążeń, ma pojemność 25 l. Jest to minimum do zapakowania laptopa i czegoś więcej co wolę mieć pod ręką na wyjazd. Wcześniej był 35 i wytrzymał 5-7 lat, aż został przecięty przez metalowy element, który w nim niosłem - moja wina :-(.
Z doświadczenia mogę polecić Jansport, Vaude, Herschel - każdy to co innego, w zależności od potrzeb.
Wisport Sparrow jest w miarę akceptowalny z plecaków tańszych.
Z turystycznych/górskich poleciłbym firmy ( kolejność alfabetyczna ): Berghaus, Deuter, Fjallraven, LoweAlpine, Vaude, ale z uwagą, że trzeba znaleźć konkretny dobry model który będzie odpowiadał, a nie kupować na ślepo. Dobre opinie mają również plecaki marki Osprey, ale nie miałem nigdy więc nie mogę nic z własnego doświadczenia powiedzieć. Niektóre plecaki TNF są całkiem niezłe, ale ja osobiście mam ogólnie złe zdanie o ich produktach ( z punktu widzenia turystyki górskiej - jakość wykonania, stosunek cena/jakość ), więc sugeruję mocno sprawdzić wcześniej konkretny model.
Tomku jeśli ma być pancerny i nie "wyglądać" to polecam Ci plecaki WolfGanga, mam 1 taki z Cordury Dura On, co prawda model Guide 23, ale chciałem kupić pancerniaka w Tatry model 45l bodajże, ale ze względu na masę go nie kupowałem.
Kupiłem innej marki Lowe Alpine, który co prawda jest świetny, funkcjonalny, ale nie jest tak trwały jak z Cordury. Także jak ma być pancernie na kamienie, krzaki i na co dzień to bierz Wolfganga na Cordurze. Ten 23litry "cioram" całe lata i jest jak nowy !
Rzuć okiem : http://www.wolfgang.pl/?p=shop&product_id=613 są naprawdę mocne ich produkty i nie do zajechania ;-) minus to waga...
tbogdanowicz
22-11-2016, 13:46
Długo miałem miałem plecak Wolfgang, był to jeden z moich pierwszych plecaków tego typu, długo miałem też plecak Jansport. Dzisiaj lub jutro, kolega ma mi przynieść coś niedrogiego z mocnego materiału do zobaczenia/przymierzenia. Nosi go, gdy musi przenieść coś więcej niż tylko dokumenty lub laptopa. Mówił jakiej firmy, ale umknęło mi. Zobaczę, co to będzie i być może skończy się na czymś takim.
To jak zadecydujesz to podaj markę, sam jestem ciekaw co mocniejsze od pancernej cordury :-)
krzysztofz24
23-11-2016, 12:15
Do wszystkiego, wytrzymały, dużo różnych kieszeni i ma nie wyglądać?.
Też używam od zawsze plecaków.
I w końcu znalazłem swój ideal-to po prostu plecak militarny.
Nie stylizowany, tylko taki prawdziwy.
Polecam firmę Mil-Tec.
Mam ich model Assault 20l i ten plecak jest w stanie przeżyć niemal wszystko.
I przeżył już wiele:-).
Na pewno znajdziesz coś dla siebie bo mają dużo rozmiarów.
Ogólnie zachęcam Cię do plecaka militarnego bo po prostu z racji przeznaczenczenia sa wytrzymałe, funkcjonalne, mają pełno kieszeni i troczkow żeby coś przyczepić i przeważnie pas biodrowy przydatny przy załadowaniu na totalny full.
Jeśli mogą być militarne to ja naszego Helikona polecam. Zwłaszcza że nowy plecak wypuścili.
Racoon mk2 się zwie. Ja mam, można powiedzieć, jego protoplastę, z czasów gdy jeszcze nazw zwierzaków nie używali. Nie do zarypania. Jedyną wadę wg którą mój plecak ma w Racoonie wyeliminowali widzę.
https://helikon-tex.com/#!/Patrol/Acc/PL-RC2-CD
Link do producenta. Sklep ewentualnie sam znajdziesz.
Wisport Sparrow jest w miarę akceptowalny z plecaków tańszych.
W kwietniu kupiłem Sparrow 20, do tego dokupiłem insert u Chińczyka i jest prawie git (prawie, bo insert jest taki sobie).
Miałem prawie identyczne założenia, tj. plecak "do wszystkiego", użytkowany praktycznie codziennie, materiał i zamki wydają się być niezniszczalne.
30 litrów to trochę za dużo na co dzień, więc wybrałem mniejszą wersję. Za 300 zł ciężko coś lepszego będzie kupić.
tbogdanowicz
24-11-2016, 16:19
Dziękuję za informacje.
Kolega o którym pisałem zaskoczył mnie. Przyniósł plecak i powiedział że on go nie używa i jest mój. Wypiliśmy po piwie, a ja stałem się posiadaczem plecaka firmy Texar. http://www.texar.info.pl/sklep/plecaki-torby/plecak-traper-czarny
Zobaczę jak się będzie sprawdzał. Na oko wygląda na mocny, po założeniu niesie się go wygodnie i właściwie tyle. Byłem z nim w sklepie i zaskoczyło mnie jak dobrze rozłożył się ciężar. To taki trochę większy/lepszy tornister.
Ma za miękkie plecy i dziwnie zapinaną klapę na przodzie. Do tego pojemność jest podzielona na 2 komory, czyli żadna nie jest duża. Ma kieszeń na laptopa (15" mieści się bez problemu). W sumie jak na rzecz którą dostałem to jest ok., pewnie będę go intensywnie eksploatował, ale gdybym go spotkał w sklepie, to bym nie kupił. Nie ma w nim nic co by zwróciło moją uwagę, ale może to i dobrze :-). Jeśli się nie polubimy, to będzie służył do zakupów, a ja i tak kupię coś innego.
Daliście mi kilka ciekawych propozycji :-). Dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam.