PDA

Zobacz pełną wersję : Plecak "do wszystkiego"

tbogdanowicz
20-11-2016, 19:39
Od ponad ćwierć wieku chodzę prawie wszędzie z różnymi plecakami. Poczynając od skórzanych (bo kiedyś lubiłem), poprzez badziewiaste szkolne (bo były tanie, a potrzebowałem czegoś na szybko), do Lowepro i Tamrac na sprzęt foto.
Każdy w pewnym momencie zniszczę sam, albo ktoś mi go uszkodzi mechanicznie, np. rozcinając kawałkiem ostrej blachy :-(. Znowu muszę kupić nowy, taki do noszenia "wszystkiego", czyli codziennego chodzenia do pracy, na zakupy, czasem do wyjazdu jako bagaż podręczny... Ma zmieścić laptopa 15'', kurtkę/bluzę, czasem lustrzankę w małej torbie z założonym obiektywem 10-24 + 60 makro. (Dedykowany foto, na więcej sprzętu mam.)
Drogie jak sam się przekonałem, prowokują osoby postronne by celowo "niechcący" je uszkodzić, dla tego wolę coś co będzie wytrzymałe, a nie drogie i super wyglądające. Obejrzałem mnóstwo różnych w internecie i nie mogę się zdecydować. Wybór jest faktycznie spory.

Czy jest coś co polecicie z doświadczenia, o objętości 30-35 l ???

PiKa
20-11-2016, 19:44
Ja też zawsze chodzę z plecakiem, ale 10L, więc konkretnie nie pomogę...

Ten mój to jakiś deuter 10L, waży około 300g i jest bardzo wytrzymały i pojemny. Mam go nie wiem ile, ale może z 8 lat?

Jakbym miał teraz coś kupować to bym też zaczął od deutera, tylko jakiś 15-20L.

tbogdanowicz
20-11-2016, 19:58
Dzięki PiKa za propozycję. Obejrzę ofertę tej firmy (z tych większych niż napisałeś) i się zastanowię. Z plecakiem 10l, to nie mam co iść z żoną do sklepu :-).

Mój obecnie rozpadający się od przeciążeń, ma pojemność 25 l. Jest to minimum do zapakowania laptopa i czegoś więcej co wolę mieć pod ręką na wyjazd. Wcześniej był 35 i wytrzymał 5-7 lat, aż został przecięty przez metalowy element, który w nim niosłem - moja wina :-(.

M_B
20-11-2016, 20:08
Z doświadczenia mogę polecić Jansport, Vaude, Herschel - każdy to co innego, w zależności od potrzeb.

Kurtz
21-11-2016, 10:37
Wisport Sparrow jest w miarę akceptowalny z plecaków tańszych.
Z turystycznych/górskich poleciłbym firmy ( kolejność alfabetyczna ): Berghaus, Deuter, Fjallraven, LoweAlpine, Vaude, ale z uwagą, że trzeba znaleźć konkretny dobry model który będzie odpowiadał, a nie kupować na ślepo. Dobre opinie mają również plecaki marki Osprey, ale nie miałem nigdy więc nie mogę nic z własnego doświadczenia powiedzieć. Niektóre plecaki TNF są całkiem niezłe, ale ja osobiście mam ogólnie złe zdanie o ich produktach ( z punktu widzenia turystyki górskiej - jakość wykonania, stosunek cena/jakość ), więc sugeruję mocno sprawdzić wcześniej konkretny model.

moshica
21-11-2016, 14:04
Tomku jeśli ma być pancerny i nie "wyglądać" to polecam Ci plecaki WolfGanga, mam 1 taki z Cordury Dura On, co prawda model Guide 23, ale chciałem kupić pancerniaka w Tatry model 45l bodajże, ale ze względu na masę go nie kupowałem.
Kupiłem innej marki Lowe Alpine, który co prawda jest świetny, funkcjonalny, ale nie jest tak trwały jak z Cordury. Także jak ma być pancernie na kamienie, krzaki i na co dzień to bierz Wolfganga na Cordurze. Ten 23litry "cioram" całe lata i jest jak nowy !
Rzuć okiem : http://www.wolfgang.pl/?p=shop&product_id=613 są naprawdę mocne ich produkty i nie do zajechania ;-) minus to waga...

tbogdanowicz
22-11-2016, 13:46
Długo miałem miałem plecak Wolfgang, był to jeden z moich pierwszych plecaków tego typu, długo miałem też plecak Jansport. Dzisiaj lub jutro, kolega ma mi przynieść coś niedrogiego z mocnego materiału do zobaczenia/przymierzenia. Nosi go, gdy musi przenieść coś więcej niż tylko dokumenty lub laptopa. Mówił jakiej firmy, ale umknęło mi. Zobaczę, co to będzie i być może skończy się na czymś takim.

moshica
22-11-2016, 20:19
To jak zadecydujesz to podaj markę, sam jestem ciekaw co mocniejsze od pancernej cordury :-)

krzysztofz24
23-11-2016, 12:15
Do wszystkiego, wytrzymały, dużo różnych kieszeni i ma nie wyglądać?.

Też używam od zawsze plecaków.
I w końcu znalazłem swój ideal-to po prostu plecak militarny.
Nie stylizowany, tylko taki prawdziwy.

Polecam firmę Mil-Tec.

Mam ich model Assault 20l i ten plecak jest w stanie przeżyć niemal wszystko.
I przeżył już wiele:-).

Na pewno znajdziesz coś dla siebie bo mają dużo rozmiarów.

Ogólnie zachęcam Cię do plecaka militarnego bo po prostu z racji przeznaczenczenia sa wytrzymałe, funkcjonalne, mają pełno kieszeni i troczkow żeby coś przyczepić i przeważnie pas biodrowy przydatny przy załadowaniu na totalny full.

OjTam
23-11-2016, 14:41
Jeśli mogą być militarne to ja naszego Helikona polecam. Zwłaszcza że nowy plecak wypuścili.
Racoon mk2 się zwie. Ja mam, można powiedzieć, jego protoplastę, z czasów gdy jeszcze nazw zwierzaków nie używali. Nie do zarypania. Jedyną wadę wg którą mój plecak ma w Racoonie wyeliminowali widzę.
https://helikon-tex.com/#!/Patrol/Acc/PL-RC2-CD
Link do producenta. Sklep ewentualnie sam znajdziesz.

Merde
23-11-2016, 15:45
Wisport Sparrow jest w miarę akceptowalny z plecaków tańszych.
W kwietniu kupiłem Sparrow 20, do tego dokupiłem insert u Chińczyka i jest prawie git (prawie, bo insert jest taki sobie).
Miałem prawie identyczne założenia, tj. plecak "do wszystkiego", użytkowany praktycznie codziennie, materiał i zamki wydają się być niezniszczalne.
30 litrów to trochę za dużo na co dzień, więc wybrałem mniejszą wersję. Za 300 zł ciężko coś lepszego będzie kupić.

tbogdanowicz
24-11-2016, 16:19
Dziękuję za informacje.
Kolega o którym pisałem zaskoczył mnie. Przyniósł plecak i powiedział że on go nie używa i jest mój. Wypiliśmy po piwie, a ja stałem się posiadaczem plecaka firmy Texar. http://www.texar.info.pl/sklep/plecaki-torby/plecak-traper-czarny
Zobaczę jak się będzie sprawdzał. Na oko wygląda na mocny, po założeniu niesie się go wygodnie i właściwie tyle. Byłem z nim w sklepie i zaskoczyło mnie jak dobrze rozłożył się ciężar. To taki trochę większy/lepszy tornister.
Ma za miękkie plecy i dziwnie zapinaną klapę na przodzie. Do tego pojemność jest podzielona na 2 komory, czyli żadna nie jest duża. Ma kieszeń na laptopa (15" mieści się bez problemu). W sumie jak na rzecz którą dostałem to jest ok., pewnie będę go intensywnie eksploatował, ale gdybym go spotkał w sklepie, to bym nie kupił. Nie ma w nim nic co by zwróciło moją uwagę, ale może to i dobrze :-). Jeśli się nie polubimy, to będzie służył do zakupów, a ja i tak kupię coś innego.
Daliście mi kilka ciekawych propozycji :-). Dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam.