Zobacz pełną wersję : Problem z drukarką Brother DCP-J125
spiritus
17-11-2016, 19:19
Ludzie może ktoś wie dlaczego moja drukarka nie drukuje? Słychać, że śmiga wszystko jak należy aale wypluwa puste kartki :/ Program pokazuje prawidłowy stan poziomu tuszu w drukarce (CMY były tak do połowy a czarny wsadziłem nowy ostatnio). Wczoraj drukowała bez problemów ale musiałem ją odłączyć...od tego momentu ani nie drukuje ani nie kseruje nawet...skanowanie działa. Czy to może być oznaka, że padła?
greku792
17-11-2016, 19:34
Możliwe że pozasychały głowice. Spróbuj wyczyścić głowicę sporutusem i zobaczy czy drukuje.
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
kurako92
17-11-2016, 19:41
Możliwe że pozasychały głowice. Spróbuj wyczyścić głowicę sporutusem i zobaczy czy drukuje.
Spirytusem :D zbieg okoliczności?
spiritus
17-11-2016, 19:59
Noo ale przyschłyby tak z dnia na dzień? Przecież ostatnio drukowałem i było wszystko ok...
Raz na takim samym tuszu stała ponad miesiąc i nic nie przyschło.
- - - - kolejny post - - - - - -
Dobra...działa.
Poszperałem w sieci i trzeba zastosować coś takiego:
Czyszczenie głowicy DCP-195c:
â Wyciągnąć wtyczkę kabla zasilającego z urządzenia
â Nacisnąć przycisk MENU
â Z naciśniętym przyciskiem MENU podłączyć wtyczkę
â Na wyświetlaczu LCD pojawi się napis: >>Maintenance<<
Naciskać przycisk Strzałkę do góry tak długo, aż na wyświetlaczu LCD pojawi się cyfra 7,
następnie nacisnąć przycisk âOKâ.
Ponownie naciskać przycisk Strzałkę do góry tak długo, aż na wyświetlaczu LCD pojawi się
cyfra 6, następnie nacisnąć przycisk âOKâ.
Na wyświetlaczu LCD pojawi się komunikat âCleaning Allâ.
Proszę naciskać przycisk Strzałka do góry tak długo, aż na wyświetlaczu LCD pojawi się
cyfra 4, następnie nacisnąć przycisk âOKâ.
żeby rozpocząć czyszczenie proszę nacisnąć przycisk âStartâ.
Gdy na wyświetlaczu LCD pojawi się znów: >>Maintenance<<, proszę naciskać przycisk
Strzałka do góry tak długo, aż na wyświetlaczu LCD pojawi się cyfra 9, następnie nacisnąć
przycisk âOKâ i powtórzyć jeszcze raz.
Co prawda model drukarki inny ale działa.
greku792
17-11-2016, 20:26
Czyli głowica zawalona. Dobrze że działa.
Brothera generalnie nie powinno się odłączać, moja działa już cztery lata bez problemu ale codziennie się sama wymyje wieczorkiem :)
W takich przypadkach można jeszcze podnieś pokrywę i sprawdzić czy przypadkiem wężyki nie są zapowietrzone.
Co do trybu serwisowego, to to samo (czyszczenie) jest dostępne normalnie z menu, z tą różnicą, że w trybie serwisowym można wybrać ile tuszu ma być zużyte na to czyszczenie.
spiritus
17-11-2016, 21:42
Brothera generalnie nie powinno się odłączać, moja działa już cztery lata bez problemu ale codziennie się sama wymyje wieczorkiem :)
Musiałem ją jakoś przetransportować :D
A tak ogólnie to nie odłączam
W takich przypadkach można jeszcze podnieś pokrywę i sprawdzić czy przypadkiem wężyki nie są zapowietrzone.
Co do trybu serwisowego, to to samo (czyszczenie) jest dostępne normalnie z menu, z tą różnicą, że w trybie serwisowym można wybrać ile tuszu ma być zużyte na to czyszczenie.
Nie miałem tego w menu.
Tylko jak się tego trzymać, gdy drukarka namolnie, niemal każdego dnia myje się o godzinie 00:30? Przecież to szału można dostać...
I podobnie jak u autora, wkurza mnie brother pod względem tuszu, jednego dnia drukuje, następnego, po parunastu godzinach kompletnie zatkane i trzeba czyścić. Paranoja...
Ja mam J140W, tusze zawsze kupowane zamienniki chińskie po 1.50zł i nigdy nie było problemu dlatego zawsze polecam brothera.
spiritus
18-11-2016, 13:02
Noo ja mam tusze za 3zl i tez sie nie zatykalo...to bylo pierwszy raz. Wlasnie... Ktos wie jak to czyszczenie przestawic np ja 22? U mnie tez po polnocy rusza :/
Mój brother DCP-J315 2 dni temu wyzionął ducha. Bez ostrzeżenia z dnia na dzień. Na wyświetlaczu wyskakuje: druk niemożliwy błąd 4f. Sprawdzałem na necie i niestety to głowica. Próbowałem też Twój podany sposób ale nie drukarka na nic nie reaguje. Muszę rozejrzeć się za czymś nowym. Może coś polecacie?
spiritus
18-11-2016, 15:53
Trzy pierwsze podstawowe pytania:
- do jakiej kwoty?
- jak dużo drukujesz?
- co drukujesz?
- do 500 zł
- mało, ostatnio głównie dla dziecka do szkoły - ale dobrze aby miał skaner, ksero i kolor oraz wifi
Żeby nie było, że jestem leń więc przed chwilką przejrzałem allegro i znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/brother-dcp-j562dw-duplex-wifi-gratis-i5741903360.html
warto?