Zobacz pełną wersję : Czy D810 ma najlepszą jakość obrazu?
Witam!
Jakiś czas temu postanowiłem wyjść z bezlsuterkowców w DSLR FF, gdyż brakowało mi jakości w systemie micro 4/3. Zacząłem rozważać wybór miedzy flagowcami Nikon D810 vs Canon d5 Mark III. Dwóch znajomych przekierowało moją uwagę z D810 na D750, wychwalając jego zalety i niższą cenę. Najbardziej przekonał mnie argument dotyczący jakości - "nie zauważysz różnicy miedzy D810, a D750". Zakupiłem D750, zrobiłem lekko ponad 2 tys zdjęć i byłem zadowolony. Coś podkusiło mnie wczoraj, żeby pooglądać na flickr zdjęcia z D810. Dziwnie wydawały mi się jednak lepsze, niż z D750. Później następne 2 godziny oglądałem na przemian zdjęcia z D750 i D810. No i co? Przeczytałem jakieś wątki o porównaniu do siebie tych 2 puszek, ale nie znalazłem odpowiedzi na pytanie, które postawiłem sobie. Czy D810 ma lepszą jakość zdjęcia?
Była mowa o większej ilości megapikseli w kontekście cropowania, ale dlaczego w takim razie nawet te zdjecia "z internetu" wydają się robić większe wrażenie? Czy tylko ja to widzę?Ergonomia mnie nie interesuje...wiele osób chwaliło d810 za przyciski i body - tego na zdjęciach nie widać, a mi to nie przeszkadza w D750. Mnie interesuje jakośc zdjęcia i chce najlepszą jakość (bez wchodzenia w średni format...;) ) Robie zdjęcia modelek z wykorzystaniem lamp studyjnych, zdjęcia makro, ale też będę fotografował krajobrazy i sytuacje dnia codziennego w podróży - waga mi nie przeszkadza. Do rzeczy... zacząłem zastanawiać się, czy nie sprzedać mojego D750 i nie kupić D810 i jestem trochę zdezorientowany. Dużo osób chwaliło D750 w wątkach D750 vs D810m i znam już argumenty w stylu lepszy AF w D750, czas 1/8000, oraz synchro. migawki 1/250 w D810. Chodzi mi główni o obraz. Nie, nie będę drukował wielkich odbitek często. Wydrukuję coś sporego sporadycznie. chodzi mi o super jakość ogólnie. Czy D810 da lepszą?
Twój problem jest bardzo dziwny więc najlepiej kup tego D810 bo zniszczysz sobie życie.
PS. Flagowce nikona to puszki jednocyfrowe.
Twój problem jest bardzo dziwny więc najlepiej kup tego D810 bo zniszczysz sobie życie.
PS. Flagowce nikona to puszki jednocyfrowe.
No ok, może być dziwne, że chcę lepszą jakość. Cóż...
Jestem ciekaw w czym ograniczył cie D750 że oczekujesz coś więcej od D810 ?
Wydaje mi się, że D810 ma lepszy obrazek. Z chęcią bym przeczytał zdanie kogoś kto porównywał.
W czym lepszy obrazek ?
Potrzebujesz większej rozdzielczości ?
Chyba że podoba ci się jak ktoś wywołał zdjęcie, a to można uzyskać nawet ze zdjęciem np z D80.
foxepc
Taka rada od amatora do amatora. Zostaw sobie D750 i zainwestuj w książki nt obróbki. Serio to piszę.
Masz też tonę videoporadników na YT. Nawet parę od kolegów z tego forum.
nikoniarz
16-11-2016, 20:15
Autorze, brałeś pod uwagę jakimi szkłami były robione te zdjęcia czy tylko korpus?
(...) Coś podkusiło mnie wczoraj, żeby pooglądać na flickr zdjęcia z D810. Dziwnie wydawały mi się jednak lepsze, niż z D750. (...)
Jest podstawowe pytanie - lepsze zdjęcia pod względem jakości przy porównaniu 2 identycznych kadrów ??
Czy ogólnie lepsze zdjęcia ??
Bo jak to drugie, to czy brałeś pod uwagę, że D810 w większości mają zawodowcy, który doskonale wiedzą co robią ??
foxepc
Taka rada od amatora do amatora. Zostaw sobie D750 i zainwestuj w książki nt obróbki. Serio to piszę.
Masz też tonę videoporadników na YT. Nawet parę od kolegów z tego forum.
Z chęcia. Znasz jakaś dobrą pozycję? Póki co brałem korki z obróbki portretów. Ciężko znaleźć coś o obróbce innego rodzaju fotografii.
"Autorze, brałeś pod uwagę jakimi szkłami były robione te zdjęcia czy tylko korpus?" - nie bralem. Nie mogę znaleźć porównania tych samych kadrów przy uzyciu tych samych szkieł. tak jak pisałem, wydaje mi się statystycznie o wiele więcej zdjęć lepszych z D810 i wydają się bardziej wyraziste. to chyba nie przypadek? Dlaczego użytkownicy D810 mieliby uzywać częścioej lepszych szkieł, niż D750?
"Jest podstawowe pytanie - lepsze zdjęcia pod względem jakości przy porównaniu 2 identycznych kadrów ??
Bo jak to drugie, to czy brałeś pod uwagę, że D810 w większości mają zawodowcy, który doskonale wiedzą co robią ??" - Niestety to drugie bo tego 1szego nie mogę znaleźć tak jak pisałem wyżej, lecz dlaczego D750 nie używają zawodowcy? Porównywalem perełki z D750 i z jednak przy perełkach z D810 wypadają gorzej. No i czy jest to uzasadnione jakos?
Przepraszam, że nie używam cytató, ale nie umiem więcej niż jednego.
Porównywalem perełki z D750 i z jednak przy perełkach z D810 wypadają gorzej. No i czy jest to uzasadnione jakos?
Tak - D810 bardzo rzadko ląduje w rękach amatorów, a D750 to na zachodzie bardzo popularna amatorska puszka.
nikoniarz
16-11-2016, 21:11
Dlaczego użytkownicy D810 mieliby uzywać częścioej lepszych szkieł, niż D750?
Może dlatego, że skoro stać ich na droższy korpus to może i na droższe szkła... Ale chyba nie ma co snuć podejrzeć i domyślać się- jeśli faktycznie zdjęcia z D810 podobają Ci się bardziej to zdecydowanie nie odwlekaj sprawy zakupu.
Z chęcia. Znasz jakaś dobrą pozycję? Póki co brałem korki z obróbki portretów. Ciężko znaleźć coś o obróbce innego rodzaju fotografii.
https://www.youtube.com/channel/UCHqvRhQtvx2TzScaY-fwe0Q
Tu masz trochę. Głównie o krajobrazie.
https://www.youtube.com/user/JacekWPhoto/videos
Tu też co nieco.
https://www.youtube.com/user/backcountrygallery/videos
Tu głównie testy ale i kilka poradników jest. Po angielsku.
2 pierwsze linki to goście tu z forum. Tylko nicków nie pamiętam w tej chwili. Pardonik Panowie. ;-)
A z książek to sam kopię za czymś ciekawym.
Miałem 750 i zmieniłem na 810. I nie wróciłbym do 750.
Zapomniałeś dopisać - "przepaść" ;-)
Teraz chyba na czasie to "zaorał" ;)
Mam oba, D750 super. Mialem ten sam dylemat i zdecydowalem sie na D810 z mysla ze sprawdze sam i sprzedam pewnie D750. Do dzis mam oba :) i uwielbiam oba ;)
Moim zdaniem widze roznice. D810 na tych samych szklach lepsze.
W trudnych warunkach np. spektakl baletowy w teatrze lepiej wychodza mi fotografie z D750. Nie wiem pewnie jestem slaby amator i... no ale tak mam. To nie jest pewnie wina sprzetu tylko moja ale dziele sie refleksja. Dwie puchy, jedeo szklo nikkor 70-200 2.8 vr II i foty z teatru lepsze na D750. W D810 mam problem, wiecej zdjec poruszonych.
Wydaje mi sie, ze dynamiczne zdjecia z gorszym oswietleniem i wyzszym iso latwiej mi sie robi na D750
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Dziękuję za merytoryczną wypowiedź. Słyszałem też opinie o tym, że w D810 łatwiej o poruszone zdjęcia, ale pojęcia nie mam skąd to się bierze. No i ISO niby po stronie D750, więc tu by się zgadzało.
foxepc,
trochę jesteś zabawny rozpoczynając taki wątek. Ale po kolei.
Jakość z D750 jest na tyle wysoka , że nie dziwi pytanie do czego ci potrzebna jeszcze wyższa.
Ale jakość z D810 jest po prostu znacznie wyższa i to widać "gołym"okiem juz na ekranie laptopa.
I jeśli ktoś twierdzi inaczej to ma chore oczy albo chory umysł.
Uprzedzę byc może kolejna dyskusję. Canon 5Ds/5DsR jest jeszcze lepszy pod tym względem.
I jeszcze raz można zadać pytanie po co lepiej niż poziom D750?
Tylko, że odpowiedź na twoje pytanie postawione w tym wątku jest prosta i właśnie taka jak powyżej.
madebyzosiek
17-11-2016, 08:13
Teraz chyba na czasie to "zaorał" ;)
A nawet bardziej "z buta wjechał" ;)
Autorze, może i pucha jest ważna, może i D810 da "lepszy" obrazek od D750, ale zdradź nam jakie masz szkła, bo jak się nie mylę, to żeby z D810 wycisnąć "soczek", to nie wystarczą "kitowe" soczewki... A z kolei z dobrymi szkłami D750 też z pewnością nie rozczarowuje ;)
foxepc,
trochę jesteś zabawny rozpoczynając taki wątek. Ale po kolei.
Jakość z D750 jest na tyle wysoka , że nie dziwi pytanie do czego ci potrzebna jeszcze wyższa.
Ale jakość z D810 jest po prostu znacznie wyższa i to widać "gołym"okiem juz na ekranie laptopa.
I jeśli ktoś twierdzi inaczej to ma chore oczy albo chory umysł.
Uprzedzę byc może kolejna dyskusję. Canon 5Ds/5DsR jest jeszcze lepszy pod tym względem.
I jeszcze raz można zadać pytanie po co lepiej niż poziom D750?
Tylko, że odpowiedź na twoje pytanie postawione w tym wątku jest prosta i właśnie taka jak powyżej.
Przede wszystkim to nie obrażaj użytkownika który zadał pytanie bo to tyko źle o Tobie świadczy a tym samym naruszyłeś regulamin forum.
Poza tym jeśli twierdzisz ze aparaty które mają wyższa rozdzielczość mają lepszą jakość to jesteś w wielkim błędzie bo wyższa rozdzielczość nie oznacza automatycznie wyższej jakości.
ja postawiłem na duet 810/500 i to jest to co mnie zadowala na długo. Autorze wątku kup to do czego jesteś naprawdę przekonany i czerp radochę z robienia fot.
a co do "zaorał", "miażdży" itd...to może rozszarpał jak Reksio szynkę ;)
O wyższości D810 nad D750 i na odwrót można bardzo długo prowadzić akademickie dyskusje. Najlepiej zrobisz jak na kilka dni wypożyczysz sobie D810 i dopniesz do niego choćby swoje szkła. Jeśli obiektywy masz, delikatnie ujmując z dolnej półki to i szkła wypada do testu wypożyczyć/pożyczyć. Namacalnie sprawdzisz do jakich czasów możesz zejść, żeby zdjęcia nie były poruszone, sprawdzisz szum przy wyższych ISO. Porównasz to ze swoim D750 i będziesz wiedział. Jeden i drugi mają swoje zalety, ale i wady, ograniczenia. Jeśli sam tego nie dotkniesz z tyłu głowy cały czas będzie Ci dzwonić, że D810 daje ładniejszy obrazek, a ja niestety sam tego nie sprawdziłem.
Witam!
Jakiś czas temu postanowiłem wyjść z bezlsuterkowców w DSLR FF, gdyż brakowało mi jakości w systemie micro 4/3. Zacząłem rozważać wybór miedzy flagowcami Nikon D810 vs Canon d5 Mark III. Dwóch znajomych przekierowało moją uwagę z D810 na D750, wychwalając jego zalety i niższą cenę. Najbardziej przekonał mnie argument dotyczący jakości - "nie zauważysz różnicy miedzy D810, a D750". Zakupiłem D750, zrobiłem lekko ponad 2 tys zdjęć i byłem zadowolony. Coś podkusiło mnie wczoraj, żeby pooglądać na flickr zdjęcia z D810. Dziwnie wydawały mi się jednak lepsze, niż z D750. Później następne 2 godziny oglądałem na przemian zdjęcia z D750 i D810. No i co? Przeczytałem jakieś wątki o porównaniu do siebie tych 2 puszek, ale nie znalazłem odpowiedzi na pytanie, które postawiłem sobie. Czy D810 ma lepszą jakość zdjęcia?
Była mowa o większej ilości megapikseli w kontekście cropowania, ale dlaczego w takim razie nawet te zdjecia "z internetu" wydają się robić większe wrażenie? Czy tylko ja to widzę?Ergonomia mnie nie interesuje...wiele osób chwaliło d810 za przyciski i body - tego na zdjęciach nie widać, a mi to nie przeszkadza w D750. Mnie interesuje jakośc zdjęcia i chce najlepszą jakość (bez wchodzenia w średni format...;) ) Robie zdjęcia modelek z wykorzystaniem lamp studyjnych, zdjęcia makro, ale też będę fotografował krajobrazy i sytuacje dnia codziennego w podróży - waga mi nie przeszkadza. Do rzeczy... zacząłem zastanawiać się, czy nie sprzedać mojego D750 i nie kupić D810 i jestem trochę zdezorientowany. Dużo osób chwaliło D750 w wątkach D750 vs D810m i znam już argumenty w stylu lepszy AF w D750, czas 1/8000, oraz synchro. migawki 1/250 w D810. Chodzi mi główni o obraz. Nie, nie będę drukował wielkich odbitek często. Wydrukuję coś sporego sporadycznie. chodzi mi o super jakość ogólnie. Czy D810 da lepszą?
Piszesz też o Macro, więc w plenerze macro bez uchylnego ekranu (D750) to już będzie kłopot.
Trzeba kupić sobie kilka różnych korpusów,kilkanaście różnych obiektywów i jazda...
Na salę gimnastyczną raczej zakładamy trampki,na kolację w restauracji eleganckie buty,a po domu to przeważnie kapcie.Oczywiście można to pomieszać ale efekt może być różny,tak samo z aparatami,nie wszystko da się zrobić wszystkim,chociaż są tacy co nie widzą różnicy...
Kolega mnie wcześniej uprzedził. Chyba najlepszą opcją w tym temacie będzie wypożyczenie aparatu i przekonanie się na własnej skórze. I wtedy można się nawet pokusić o ślepy test po zmniejszeniu fotek do rozmiaru internetowego :)
Maciek N
17-11-2016, 11:37
Pisząc o jakości pewnie każdy ma trochę co innego na myśli. Ponieważ pracowałem D800 2 lata i teraz 2 lata D750 to mam swoje zdanie i przemyślenia.
Zdjęcia z D800 mają więcej detali nawet po przeskalowaniu. Nie wiem dlaczego tak jest i z czego to wynika ale taka jest moja subiektywna ocena.
Druga sprawa to kolory. Nie jest to tylko moje zdanie że D800 ma lepszą kolorystykę. Mam wrażenie że paleta barw z D800 jest znacznie większa niż D750
Podsumowując: D800/810 ma lepszą jakość obrazu od D750 ale nie dzieli je przepaść. Z drugiej strony D750 łatwiej uchwycić ciekawszy kadr ze względu na pewniejszy AF i możliwość stosowania dłuższych czasów. Do reportażu i filmu wybrałem D750. Jeśli robiłbym głównie zaplanowane kadry np. krajobraz to zdecydowanie namawiam na D810
Czy duża jest różnica miedzy tymi puszkami jezeli chodzi o stosowane czasy tak aby uzyskać nieporuszony obrazek
Przede wszystkim to nie obrażaj użytkownika który zadał pytanie bo to tyko źle o Tobie świadczy a tym samym naruszyłeś regulamin forum.
Poza tym jeśli twierdzisz ze aparaty które mają wyższa rozdzielczość mają lepszą jakość to jesteś w wielkim błędzie bo wyższa rozdzielczość nie oznacza automatycznie wyższej jakości.
maxwawa,
Wskaż w którym miejscu mojego postu obrażam użytkownika foxec? A czy ty nie obrażasz aby mnie , insynuując mi zamiary i czyny których nie popełniłem?
https://www.youtube.com/channel/UCHqvRhQtvx2TzScaY-fwe0Q
Tu masz trochę. Głównie o krajobrazie.
https://www.youtube.com/user/JacekWPhoto/videos
Tu też co nieco.
https://www.youtube.com/user/backcountrygallery/videos
Tu głównie testy ale i kilka poradników jest. Po angielsku.
2 pierwsze linki to goście tu z forum. Tylko nicków nie pamiętam w tej chwili. Pardonik Panowie. ;-)
A z książek to sam kopię za czymś ciekawym.
Dziekuję Ci bardzo.
Zoom2 - "I jeszcze raz można zadać pytanie po co lepiej niż poziom D750?" - To tak jak zadałbyś pytanie gościowi z AudiTT, czemu zmienia na Lambo, skoro ma dość szybki. Nie wiem. Jaram się jakością i dąże do najlepszej.
MADEBYZOSIEK - "Autorze, może i pucha jest ważna, może i D810 da "lepszy" obrazek od D750, ale zdradź nam jakie masz szkła, bo jak się nie mylę, to żeby z D810 wycisnąć "soczek", to nie wystarczą "kitowe" soczewki... A z kolei z dobrymi szkłami D750 też z pewnością nie rozczarowuje " - Obecnie mam Nikkora 24-70, Nikkora 50mm makro 2.8 i najbliższy zakup to będzie pewnie sigma 50mm art. W przyszłości coś nienagannego dłuższego i dalej zobaczymy.
MEX - tak zrobię.
MACIEK N - "Zdjęcia z D800 mają więcej detali nawet po przeskalowaniu. Nie wiem dlaczego tak jest i z czego to wynika ale taka jest moja subiektywna ocena." - o taka opinie mi właśnie chodziło. Ta opinia i podobne utwierdzają mnie w tym, że jednak jest coś na rzeczy w tym, że lepszy odbiór mam tych fotek z D810.
Nie pozostaje mi nic innego, niż w wolnej chwili wypożyczyć D810 i zrobić testy samemu. Chcę, żeby obraz cieszył możliwie najbardziej, chcę też dostarczyć modelkom najlepszą jakość zdjęć i to jest mój priorytet. Jeśli ISO ma trochę gorsze- coż szkoda, bo w D750 jestem z tego b zadowolony, ale jeśli D810 wynagrodzi to bardziej szczegółowym obrazem to mu wybaczę. Nawet jeśli trudniej nim zrobić dobre zdjęcie to mnie to nie straszy, bo jestem cierpliwy i kreatywny. fakt, że prowadzę też blog i D750 przy okazji raz w tygodniu służy mi za kamerę, ale mam doczepiany ekran na gorącą stopkę to sobie porodzę. A wiecie może, czy D810 ma flat profil do filmów?
Nie jest to tylko moje zdanie że D800 ma lepszą kolorystykę. Mam wrażenie że paleta barw z D800 jest znacznie większa niż D750
Chodzi o kolory z raw?
foxepc,
ja ci tego pytania o potrzebie jakości nie zadaje , tylko piszę , że nie dziwi mnie stawianie takiego pytania.
A co do jakości to ja ci wyraźnie napisałem (bo takie jest moje zdanie poparte uzywaniem d600 i d800e) , że D810 jest wyraźnie lepszy pod wzgledem jakosci obrazu.
I tu nie ma o czym dyskutowac ani czego sprawdzac. D810 jest lepszy pod tym względem od D750 i basta. Dyskutowanie o tym jest zabawne.
D600 sprzedałem w marcu tu na tym forum. Bo mając D800e był mi potrzebny do...., zgadnij do czego.
p.s jak sam sprawdzisz D810 to nie będę zdziwiony , że nie chcesz dotykać D750.
Chodzi o kolory z raw?
Akurat wybieram się za jakiś tydzień, lub półtorej do Londynu, więc jak zdążyłbym sprzedać mojego D750 to kupiłbym taniej D810 w UK. W D750 zrobiłem niecałe 2500 zdjęć dopiero.
Dziękuję za merytoryczną wypowiedź. Słyszałem też opinie o tym, że w D810 łatwiej o poruszone zdjęcia, ale pojęcia nie mam skąd to się bierze. No i ISO niby po stronie D750, więc tu by się zgadzało.
Bierze się to stąd, że D810 ma np. 1.5x więcej pikseli na linii poziomej. Dlatego drgania, np. ręki, są szybciej widoczne - wystarczy 1.5x krótsze przesunięcie.
Bierze się to stąd, że D810 ma np. 1.5x więcej pikseli na linii poziomej. Dlatego drgania, np. ręki, są szybciej widoczne - wystarczy 1.5x krótsze przesunięcie.
Ta odpowiedź ma sens!
logika słuszna ale błąd arytmetyczny. Liniowo to jest więcej ca. 1,224 czyli wartość pierwiastka drugiego stopnia z 1,5
Ta odpowiedź ma sens!
Jak to sie ma np.do fotografi analogowej? Czy ktoś tu czytał Mroczka? Jest tam fajny rodział o poruszeniach. Oglądacie powiększenia 100% na upakowanej matrycy i sie dziwicie. Dostrzeżenie poruszeń to tylko kwestia odpowiedniego powiększenia zdjęcia... lub źle wytłumionego mechanizmu lustra jak to było w D800
Źle wytłumione lustro w D800? Hmm, ale na pewno nie w D3X, a ja zauważyłem różnicę w ostrości, wynikającą z większej możliwości poruszenia, między D3X i D3 już kilka lat temu, o czym zresztą pisałem na tym forum. Ponadto chyba mój D800 nie ma źle wytłumionego lustra, bo nie zauważyłem żadnej różnicy przy fotografowaniu z ręki z opuszczonym lub podniesionym lustrem. I nie chodzi tu o oglądanie 100% powiększenia, ale o proporcjonalnie większą liczbę poruszonych zdjęć oglądanych w normalnej wielkości.
ale dlaczego w takim razie nawet te zdjecia "z internetu" wydają się robić większe wrażenie?
Drogi autorze wątka, zapraszam do odwiedzenie mojego portfolio (http://www.rrphoto.eu) i odgadnięcia jakim aparatem były robione zdjęcia?
Dodam dla ułatwienia, wszystkie to Nikony - a było ich aż 5!
Wybierz sobie obrazek, a ja przed tobą odkryje z jakiego to aparatu i może zostaniesz zaskoczony ;)
Najlepszym meritum całej sprawy, jak napisał kolega "esperal"
Jeżeli cię stać, to kupuj!
Na 99,9%: D40, D610, D750, D810. Resztę analizuję...
Maciek N
18-11-2016, 13:48
Chodzi o kolory z raw?
Tak, robię tylko w RAW
Dość oryginalny argument usłyszałem. D810 a nie D750 by modelki dostały zdjęcia lepszej jakości. Hm...
nikoniarz
19-11-2016, 00:12
Autorze, uważasz, że wykorzystujesz D750 w 100%, ogranicza Cię na tyle, by D810 dał lepszy obraz?
Ale autor nie pytał którym aparatem zrobi lepsze zdjęcia tylko który aparat wytworzy lepszy technicznie obrazek.
Odpowiedź na jego pytanie jest do bólu prosta i oczywista.
p.s nikoniarz, współczesne aparaty są tak skonstruowane by wykorzystywać z nich ok 15-20 procent. TYlko tych procent które nas interesują. By wykorzystać 100 procent D750 czy jakiegokolwiek aparatu trzeba by na raz ze dwudziestu chłopa z różną orientacją.
nikoniarz
19-11-2016, 01:08
nikoniarz, współczesne aparaty są tak skonstruowane by wykorzystywać z nich ok 15-20 procent..
Może jakiś link czy cokolwiek?
nikoniarz,
Ty musisz miec wszystko potwierdzone linkiem? Nie spotkałeś sie w swoim życiu z czyms takim jak własne doświadczenie i wlasna wiedza? Spróbuj , dasz radę. Czy twoje zycie intymne tez opiera sie na korzystaniu z wskazanego linku ?
nikoniarz
19-11-2016, 01:24
nikoniarz,
Ty musisz miec wszystko potwierdzone linkiem? Nie spotkałeś sie w swoim życiu z czyms takim jak własne doświadczenie i wlasna wiedza? Spróbuj , dasz radę.
Pytam na jakiej podstawie podajesz owe 15-20%...
Czy twoje zycie intymne tez opiera sie na korzystaniu z wskazanego linku ?
Trzymaj się lepiej wątku :D
Na podstawie swojego doswiadczenia i praktyki używania lustrzanek od czasów Zenita E i Praktiki SuperTL. Kine Exakta dotykalem ale nie fotografowałem.
nikoniarz
19-11-2016, 01:32
Na podstawie swojego doswiadczenia i praktyki używania lustrzanek od czasów Zenita E i Praktiki SuperTL. Kine Exakta dotykalem ale nie fotografowałem.
W takim razie nie dziw się, że pytam, skoro Twoje doświadczenie jest dla mnie abstrakcją ;) W końcu w sieci można być "każdym" i robić "wszystko"...
Ty też masz swojego "Zenita E" i swoją "Praktike SuperTL" . I pewnie tez potrafisz wyciągać samodzielnie wnioski. Więc olej sieć i korzystaj tylko z jej rzetelnych obszrów
nikoniarz
19-11-2016, 01:45
Ty też masz swojego "Zenita E" i swoją "Praktike SuperTL" . I pewnie tez potrafisz wyciągać samodzielnie wnioski. Więc olej sieć i korzystaj tylko z jej rzetelnych obszrów
Ba! Mam jeszcze więcej! Ale będąc poważnym- jednostkowe wnioski mogą być niestety błędne... I stąd moje wątpliwości.
Kolejny wątek o wyższości świąt...
Tym razem trochę bardziej sensowny niż ten. http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=276981
Oczywiście odpowiedź na tytułowe pytanie jest twierdząca. Matryca D810 w optymalnych warunkach da dużo lepszy obrazek niż z D750. Ale samo posiadanie lepszego aparatu nie sprawi magicznie, że zdjęcia będą lepsze. Trzeba to jeszcze umieć wykorzystać. A potem pokazać. Poza podniecaniem się powiększeniem 100% na komputerze, raczej są marne szanse na zauważenie zalet wyższej rozdzielczości.
Co z tego że lepsza matryca, skoro posiadając aparat z gorszą matrycą, można zrobić lepsze jakościowo zdjęcie. Autor ma dwa msc aparat, zapewne jeszcze nie poznał jego możliwości. Myślisz że jak kupisz inny aparat to będą lepsze zdjęcia ?
Co z tego że lepsza matryca, skoro posiadając aparat z gorszą matrycą, można zrobić lepsze jakościowo zdjęcie. Autor ma dwa msc aparat, zapewne jeszcze nie poznał jego możliwości. Myślisz że jak kupisz inny aparat to będą lepsze zdjęcia ?
janecki,
prawidłowa , wyczerpujaca i zamykajaća temat odpowiedź, na pytanie autora , padła na drugiej stronie tego wątku. TOP podsumował to raz jeszcze powyżej. A ty dalej brniesz. By przekonać się że D810 daje lepszy obrazek od D750 nie trzeba wcale fotografować. Wystarczy do tego pstryk kilku bateryjek lub strony z Gazety Wyborczej.
Jakość techniczna obrazu oraz sposób oceny owej technicznej jakości , nie jest bezpośrednio powiązana z atrakcyjnością wykonywanych zdjęć. Czy to naprawdę tak trudno zrozumiec?
Ja jestem totalnym amatorem, mam D750 już troszkę czasu + obiektywy które są bardzo dobre optycznie, i wciąż uczę się robienia dobrych jakościowo zdjęć i wciąż widzę u siebie braki doświaedczenia, a D750 przerasta moje możliwości. Mimo tego że totalny ze mnie amator to wiem że na jakość zdjęcia składa się ogrom czynników, takich jak: warunki fotografowania, światło, optyka, motyw, głębia ostrości, matryca również, i w dużej części postprodukcja i pewnie wiele innych. Pewnie przy tych matrycach są mikroskopijne różnice, które na ostateczny wygląd zdjęcia nie mają wpływu. Jeśli autor twierdzi że jakość D750 jest słaba to się zastanawiam skąd tyle się wzięło tych dobrych jakościowych zdjęć, do czasu kiedy tych aparatów nie było ?
Maciek N
19-11-2016, 20:04
Pewnie przy tych matrycach są mikroskopijne różnice, które na ostateczny wygląd zdjęcia nie mają wpływu.
Po co to piszesz skoro nie masz porównania i wiedzy technicznej która pozwala wystawić ocenę?
Po co to piszesz skoro nie masz porównania i wiedzy technicznej która pozwala wystawić ocenę?
Myślałem że forum jest od wyrażania opinii - uważasz inaczej?
Skąd wiesz czy nie mam/miałem porównania - wywróżyłeś to z fusów?
Xavier80
20-11-2016, 00:34
Pisząc o jakości pewnie każdy ma trochę co innego na myśli. Ponieważ pracowałem D800 2 lata i teraz 2 lata D750 to mam swoje zdanie i przemyślenia.
Zdjęcia z D800 mają więcej detali nawet po przeskalowaniu. Nie wiem dlaczego tak jest i z czego to wynika ale taka jest moja subiektywna ocena.
Druga sprawa to kolory. Nie jest to tylko moje zdanie że D800 ma lepszą kolorystykę. Mam wrażenie że paleta barw z D800 jest znacznie większa niż D750.
Możliwe, że w grę wchodzi tutaj autosugestia. Więcej megapikseli, inne pozycjonowanie i obrazek poprzez autosugestię po prostu wydaje się lepszy,już tylko przez to. Sorry, ale nie wierzę, aby ktokolwiek był w stanie rozróżnić ilość detalu przy przeskalowanym d800 vs d750.
Esperal ujął sprawę idealnie już na wczesnym etapie wątku.
Z drugiej strony po przeleceniu obu puszek colorcheckerem kolor także będą nierozróżnialne.
Tak sobie czytam tę beletrystykę i czekam aż ktoś wspomni o odwzorowaniu kolorów D750 vs D810, o którym było dość sporo, po ukazaniu się puszki.
Otóż chodzi generalnie o czerwień i pochodne (nie wchodząc w szczegóły innych kolorów). Z porównania na dpreview wyszło, że kolory z D750 są bardziej "odjechane" w tym negatywnym znaczeniu, a z D810 pastelowe i bliższe prawdy.
Nie wiem, może coś się później zmieniło, zdezaktualizowało, bo dłuższy czas nie śledziłem rozwoju wątków...
JASTRZEBSKA&KILAR
20-11-2016, 12:15
Wrzuce Ci po 5 zdjęć z lażdej puchy, jak będziesz miał 100% skuteczniści w pokazaniu D810 to znaczy, że powinieneś go brać. Każde zdjęcie komercyjne więc nie ma mowy o naciąganiu wyników. D750 wystarczy Ci jakościowo do wszystkiego, jedyne co u mnie się nie sprawdziło to minimalny czas otwarcia migawki. Niestety zdecydowanie za długi do niektórych moich zastosowań. No ale ogólnie aparat świetny.
Cieszę się, że taka aktywność powstała w tym wątku, bo dotyczy on mojej sprawy. Na swoje pytanie jednak, jak niektórzy zauważyli znalazłem już odpowiedź. D 810 daje lepszy obrazek technicznie. To mnie tylko interesowało.
Dlaczego zmieniam tak szybko D750? Bo wiem czego chcę. To oczywiste, że jakość daje więcej rzeczy, niż matryca...wbrew pozorom nie jestem totalnym laikiem. Zdarzało się zdobywać wyróżnienia w konkursach nawet z matrycą mikro 4/3. Cel miałem zmienić aparat na taki, że jak zobaczę w internecie mega zdjęcie to mogę być pewien, że ze swoim sprzętem osiągnę identyczne- jeśli będę dość dobry. A niestety oko mam już dość uwrażliwione i jak oglądam zdjęcia z D750 i D810 to widzę różnicę. Nawet biorąc pod uwagę statystykę - kto używa tego sprzętu to i tak oglądając ileś zdjęć zaczyna się dostrzegać specyfikę obrazu. I tę specyfikę D810 już rozpoznałem i zdjecia z niego podobają mi się bardziej. Chcę sie rozwijać wiedząc, ze ogranicza mnie jedynie wiedza i wyobraźnia, bo te ciągle się rozwijają, a puszka już nie...:)
I nie wiem skąd te teorie, ze różnica jest mikroskopijna, bądź, że jej nie widać. Naprawdę nie wiem....pewnie totalny laik by miał większą trudność ją zauważyć, bo jedne i drugie zdjęcia ładne.Ale jak dla mnie różnica jest widoczna nawet na przeskalowanych zdjeciach wrzuconych na fb.
PS To, że D750 z zupełności wystarczy mi do każdego rodzaju zdjęć to jak najbardziej się pod tym podpisuje. Zdjęcia są profesjonalnego wyglądu. Czyste i ciekawe kolorystycznie, ale za każdym razem jak dostrzegłem perełki z d810 to choćbym szukał godzinę nie mogę znaleźć z d750 zdjęcia, które dorówna tym perełkom. Nawet te super obrobione krajobrazy przy ciekawym świetle niestety nie robią aż takiego wrażenia jak z D810. A ja chcę robić właśnie w takiej jakości zdjecia.
Xavier80
21-11-2016, 08:13
Cieszę się, że taka aktywność powstała w tym wątku, bo dotyczy on mojej sprawy. Na swoje pytanie jednak, jak niektórzy zauważyli znalazłem już odpowiedź. D 810 daje lepszy obrazek technicznie. To mnie tylko interesowało.
Dlaczego zmieniam tak szybko D750? Bo wiem czego chcę. To oczywiste, że jakość daje więcej rzeczy, niż matryca...wbrew pozorom nie jestem totalnym laikiem. Zdarzało się zdobywać wyróżnienia w konkursach nawet z matrycą mikro 4/3. Cel miałem zmienić aparat na taki, że jak zobaczę w internecie mega zdjęcie to mogę być pewien, że ze swoim sprzętem osiągnę identyczne- jeśli będę dość dobry. A niestety oko mam już dość uwrażliwione i jak oglądam zdjęcia z D750 i D810 to widzę różnicę. Nawet biorąc pod uwagę statystykę - kto używa tego sprzętu to i tak oglądając ileś zdjęć zaczyna się dostrzegać specyfikę obrazu. I tę specyfikę D810 już rozpoznałem i zdjecia z niego podobają mi się bardziej. Chcę sie rozwijać wiedząc, ze ogranicza mnie jedynie wiedza i wyobraźnia, bo te ciągle się rozwijają, a puszka już nie...:)
I nie wiem skąd te teorie, ze różnica jest mikroskopijna, bądź, że jej nie widać. Naprawdę nie wiem....pewnie totalny laik by miał większą trudność ją zauważyć, bo jedne i drugie zdjęcia ładne.Ale jak dla mnie różnica jest widoczna nawet na przeskalowanych zdjeciach wrzuconych na fb.
PS To, że D750 z zupełności wystarczy mi do każdego rodzaju zdjęć to jak najbardziej się pod tym podpisuje. Zdjęcia są profesjonalnego wyglądu. Czyste i ciekawe kolorystycznie, ale za każdym razem jak dostrzegłem perełki z d810 to choćbym szukał godzinę nie mogę znaleźć z d750 zdjęcia, które dorówna tym perełkom. Nawet te super obrobione krajobrazy przy ciekawym świetle niestety nie robią aż takiego wrażenia jak z D810. A ja chcę robić właśnie w takiej jakości zdjecia.
Skoro potrafisz rozróżnić zdjęcia z obu puszek nawet po zmasakrowaniu kompresją przez Facebooka to chapeus bas :) Masz rację, kup te d810 to od razu Twoje zdjęcia staną się lepsze.
stachmuszel
21-11-2016, 08:17
No kurcze, jeśli widzisz "w internecie" różnicę między tymi puszkami to chylę czoła i klękam przed Tobą ;-)
JASTRZEBSKA&KILAR
21-11-2016, 12:56
Skoro jesteś aż tak przekonany to szkoda zatruwać sobie życie, jak Cię stać to kupuj 810, bo zawsze będxiesz miał to z tyłu głowy. Ja na FB gdzie zdjęcie waży 100 Kb nie rozpoznaje nic...
kurczeblade
21-11-2016, 13:40
Sprzęt jest ważny, zawszę o tym mówię/piszę, ale to już chyba kwestia wpływu marketingu na psychikę. Albo temat fejk - bo tak trochę śmiesznie się to czyta ;)
Nie wiem jakiego wpływu marketingowego, skoro moja decyzja jest podyktowana jedynie porównywanymi zdjęciami...I nie jestem pewien, czy D750 nie ma lepszego marketingu...
Po prostu po przeczytaniu ostatnich komentarzy dochodzę do wniosku, że gdyby stworzyć 2 grupy z osób udzielających się w tym temacie to możnaby podzielić na tych widzących różnicę i nie widzących.
Autorze, nie trać czasu, podjąłeś decyzje i będziesz zadowolony. Idź rób zdjęcia i to najbardziej Cię przekona. Udanych kadrów życzę. D810 - jak każdy aparat - jest dla tych co chcą i mogą go mieć. ;)
kurczeblade
21-11-2016, 16:44
Kup D810- proste i jak znajdziesz trochę czasu to pokaż zdjęcia zrobione D750 i D810 - jesteśmy ciekawi tych różnic, które nam zaprezentujesz... ;)
robanto - dzięki;)
kurczeblade - nie będę mógł porównac, bo D750 będę miał sprzedany do czasu kupna D810
kurczeblade
21-11-2016, 22:37
ale rozumiem że musiałeś zrobić trochę tych zdjęć D750, żeby w ten sposób ocenić ten aparat i jego możliwości. Więc na podstawie tego, mając już D810 - będziesz mógł zaprezntować nam różnice, jakie widzisz. Pokazując nam swoje prace, które zrobiłeś jednym i drugim aparatem.
Niech ktoś mu tu wrzuci pare zdjęć zrobionych jednym i drugim. Ślepy test. Zobaczymy co pozna.
No właśnie, tyle gadania, a zdjęć niema jak nie było. Sam jestem ciekaw różnic, choć żadnego z tych body nie planuje kupić.
Domyślam się, że najwięcej hałasu robią osoby, które D810 nie mają...
Spokojnie...zanim kupię D810 to jeszcze troszkę...pierwsza połowa grudnia myślę powinien być u mnie.
foxepc, jakie masz szkla?
foxepc, jakie masz szkla?
NIkkor 24-70 i Nikkor 60,, 2.8 macro, po nowym roku sigma 50mm art
Jarecky83
22-11-2016, 15:43
Jest podstawowe pytanie - lepsze zdjęcia pod względem jakości przy porównaniu 2 identycznych kadrów ??
Bo jak to drugie, to czy brałeś pod uwagę, że D810 w większości mają zawodowcy, który doskonale wiedzą co robią ??
Myślę, że kolega trafił w sedno ;)
Nie, no bez przesady ;). Mają je ludzie z większym portfelem i Ci wiedzący czego chcą ;). Również duuużo amatorów.
Zgadzam sie z tą opinią . Po D800 miałem około pół roku D750, po plenerze na Islandii i wystawie z niej , zauwazalna roznica w detalu i kolorystyce ( wydruki 75x50cm ) . Pomijając narzedzia w puszce i ją samą , mz. obrazek bardziej szlachetny , kolor bardziej subtelny , dopracowany i zróżnicowany, podobnie kontrastowosc obrazka . Ale nie jest to przepaść, roznice sa zauwazalne ale nie powalajace. Wczesniej miałem szesc wystaw z D800 , potrafię zauwazyc roznicę. Jednak D750 to mz. bdb aparat , z bdb AF-em zdjecia mozna robic niemalze w biegu i nie sa poruszone . Z duza matryca D810 trzeba na ten aspekt zwrocic uwage , ale jest o niebo lepiej anizeli z D800. Do celów typowo amatorskich lepiej mz . zainwestowac w dobre szkła i kupic D750 , co raczej przełozy sie na jakosc.
Sądzę, że winy należy także szukać w braku właściwej kontroli jakościowej Nikona D 750. Rozbieżność w obrazowaniu poszczególnych egzemplarzy jest znaczna i zauważalna.
Kochani moje cudo własnie do mnie dotarło. Pierwsze wrażenie super. Przymykany wizjer jest kosa. Płynność i dźwięk migawki też na plus. Narazie ładuje się bateria, potem porobię pierwsze testy. Potrzebna mi Polska instrukcja, bo kupowałem go z UK. Gdzie mogę nabyć taką instrukcję? Może być PDF.
http://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/products/176/D810.html
Bardzo uprzejmie dziękuje
Bardzo uprzejmie dziękuje
Nie ma za co :)
Gratuluje i witam w klubie. Ja zdecydowanie jestem przekonany do słuszności przesiadki.
Gratuluje i witam w klubie. Ja zdecydowanie jestem przekonany do słuszności przesiadki.
Zrobiłem pierwsze makro. To co moge juz powiedzieć, że ich wygląd jest lepszy od tych, które robiłem na d750. Wręcz moja pierwsza reakcja to była " Fuck, D750 to zabawka" , ale dam sobie czasu na testy. Może dziś jeszcze ze statywem ruszę na starówkę Warszawską.
Mam pytanie do Panów cykających D810. Potrzebuje pilota do zdjęć ze statywu. Do D750 kupiłem taki malutki, zgrabny, bezprzewodowy, ale eni widzę w menu D810 opcji obsługi bezprzewodowego. Google podpowiada mi takie rozwiązanie: http://allegro.pl/pilot-radiowy-do-nikon-d810-d80e-d300s-d200-d810-i5890662482.html
Czy to jedyna z opcji? Nie obsłuży mi mojego MLL3 prawda?
Jeśli chcesz tego używać z tym odbiornikiem radiowym, i do tego z obiektywem o większej średnicy przy nasadzie (jak np. N200-400) musisz mieć na względzie trudności montażowe (zdejmowanie obiektywu przed włożeniem/demontażem tego odbiornika). Mało miejsca :/
Na kablu nie ma żadnych problemów. Zwracałem kiedyś na to uwagę w kontekście D800, do którego to sobie kupiłem.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://s5.postimg.org/ix4x7tsp3/pilot_1.jpg)
Jeśli chcesz tego używać z tym odbiornikiem radiowym, i do tego z obiektywem o większej średnicy przy nasadzie (jak np. N200-400) musisz mieć na względzie trudności montażowe (zdejmowanie obiektywu przed włożeniem/demontażem tego odbiornika). Mało miejsca :/
Na kablu nie ma żadnych problemów. Zwracałem kiedyś na to uwagę w kontekście D800, do którego to sobie kupiłem.
źródło (https://s5.postimg.org/ix4x7tsp3/pilot_1.jpg)
Czyli mamy alternatywę na kablu?
Potrzebuje pilota do zdjęć ze statywu.
Tu masz taki 2w1, ale użycie bezprzewodowe zajmuje stopkę lampy - klik (https://www.amazon.co.uk/d/Camcorder-Remote-Controls/PIXEL-DC0-Wireless-Timer-Shutter-Release-Cable/B01GHJJ82I/ref=pd_sbs_421_1?_encoding=UTF8&psc=1&refRID=HNDYW56Q6QPM088FM6AJ)
Moze dyndać. ;) To nie musi być na stopce.
To "chińszczyzna" - podynda, podynda i odpadnie. :)
Ale można przypiąć rzepem do statywu.
No dobra. Coś wybiore, czyli pilot do D750 do sprzedania.
Zrobiłem pierwsze makro. To co moge juz powiedzieć, że ich wygląd jest lepszy od tych, które robiłem na d750. Wręcz moja pierwsza reakcja to była " Fuck, D750 to zabawka" ,
takie stwierdzenia uwielbiam najbardziej.
nikoniarz
07-12-2016, 22:45
takie stwierdzenia uwielbiam najbardziej.
A co w tym jest nie na miejscu? Przy sprzęcie Pro to faktycznie jest "organoleptycznie" zabawka... Ale w kwestii zdjęć to faktycznie nie na miejscu określenie.
A co w tym jest nie na miejscu? Przy sprzęcie Pro to faktycznie jest "organoleptyczna" zabawka... Ale w kwestii zdjęć to faktycznie nie na miejscu określenie..
jak slusznie zauwazyles wypowiedz dotyczyla zdjec, a nie guzikologii aparatu.
Temat pilota jakoś mnie zaintrygował, przy okazji tutaj (https://www.amazon.de/PIXEL-TW-283-DC0-Wireless-Auslöser-Fernbedienung/dp/B016W3KAVC/ref=sr_1_1?s=ce-de&ie=UTF8&qid=1481148218&sr=1-1&keywords=tw+283) masz "opcję niemiecką" z wysyłką do Polski,
Z ostatniego zdjęcia wynika, że może dyndać :D
Czyli mamy alternatywę na kablu?
W tej wersji, którą posiadałem, na kabelku można było podpiąć jedynie pilota (dzialało pełne programowanie, jak i też na zasadzie klasycznego mechanicznego wężyka). Odbiornik radiowy nie miał "przedłużacza" i dawało się go jedynie podpiąć tak, jak widać na fotce. Może są dostępne gdzieś jakieś kable-przedłużacze z tym złączem... Nie wiem, nie szukałem. Najlepsze jest to, że na kablu dali końcówkę kątową (kabelek od złącza odchodził w bok), a przy tym odbiorniku prostą (jakby w nim też dali kątową, to by sobie odstawał w bok, a nie właził pod obiektyw). Ale generalnie miło wspominam pracę z tą zabawką (nie licząc tego sposobu mocowania).
Dobra, dzieki chłopaki. Coś wybiore. Póki co do makro korzystam z opóźnienia wyzwalania migawki. Z czym jeszcze nie miałem do czynienia w D750 to TIFF. One zajmują ponad 100 mega. Początkowo ustawiłem TiFFy myślac, że to jest ten format bez kompresji, ale zorientowałem sie szybko, że dla NEF jest opcja bez kompresji, a TiFF wrzucili w menu do jednej szuflady z JPGami. Do czego jest dobry jest format TIFF?
W body? Do niczego. Jestem zdziwiony, że go oferują.
Nefy mogą być skompresowane, to wcale nie jest jednoznaczne z tym, że jest utrarta czegokolwiek (jak w jpg).
Jest kompresja bezstratna NEF.
Więc Nefy będę robił. swoją drogą sumując wątek. Były pewne spory. Zrobiłem testy, porównałem dwie puszki. I stwierdzam, że D810 to jest body jakiego intuicyjnie poszukiwałem. Jest kosa. Pierwsze moja myśl po zabawie D810 : "D750 to zabawka". A jak porównuje się zdjęcia....:) No nie ma co porównywać. Kilka osób pisało kipiąc, że jest przepaść, ale coś w tym jest. Może nie przepaść, bo to mocne wyrażenie, ale wnioski jakie mi się nasunęły to D750 - obraz b dobry, D810 - obraz do profesjonalnych zastosowań. Kolory wyraźnie subtelniejsze, głębia koloru większa, o szczegółowości nie wspomnę. Nie ma co robić testów dwoma aparatami na tych samych ustawieniach, bo różnica jest na tyle wyraźna, że to widać jak się tylko rzuci okiem. Co do działania AF - spodziewałem sie gorszego, bo każdy mówił o tym, że D750 masakruje AF. Szczerze powiem, że gdybym tej opinii nie przeczytał to bym nie zwrócił uwagi na różnice. Sprawdzałem nawet w nocy przy lampce nocnej w półmroku AF i trafiał szybko. Przynajmniej na etapie wstępnych testów nie widzę zbytnio różnicy.. Może jak dłużej porobię zdjęcia to coś rozpoznam. ISO 6400 przy lampce w pokoju daje także czysty, użyteczny obraz. Myślałem, że będzie gorzej.
Straszyli rozmiarem plików. Baba w Nikonie powiedziała, ze będę musiał kompa wymienić, bo ludzie płaczą jak kupią D810, że kompy im nie ogarniają. Mam I5 tke, 16 giga ramu, grafikę 4 giga. Wrzucam 50 zdjęć do PS, 2-3 sekundy są załadowane. Nie widzę żadnych przeszkód w obróbce, nie czuje ich wagi.
Porozkładałem sobie lampy, poustawiałem zwierzaki do makro, spokojna zabawa w dopracowywanie szczegółów planu i oczekiwanie na zacny obraz. Aparat w sam raz dla lubiących się nie spieszyć, ceniących perfekcje, bo sobie wszystko poustawiają spokojnie, a puszka da im możliwości (ISO64,elektr.migawka etc) .
Jaram się też samym wykonaniem body - zamykany wizjer na pstryczek jest mega rozwiązaniem, żeby go nie pobrudzić/porysować, lub zasłonić, gdy trzeba. ogólnie aparat przerósł moje oczekiwania. Pojedzie ze mną wraz ze statywem na niejedną wycieczkę i będzie także służył studyjnie.
foxepc, - sieknij jakieś dwie fotki tego samego motywu D750 i D810 w identycznych warunkach, wyzeruj wszystko w aparatach, przetwarzanie naturalne i pokaż, co wyszło, .. bez żadnej spinki i udowadniania, nie jestem wrogiem :D, a jedynie ciekawym ludkiem
Nie mam już D750, ale mam zdjęcie makro modliszki jakie nim wykonałem i tej samej modliszce wykonałem D810. Może obróbka nie była identyczna, bo nie pamiętam jak obrabiałem z D750, ale mogę zamieścić jeśli powiesz mi jak tu się wrzuca zdjęcia.
nikoniarz
08-12-2016, 18:28
ludzie płaczą jak kupią D810, że kompy im nie ogarniają. Mam I5 tke, 16 giga ramu, grafikę 4 giga. Wrzucam 50 zdjęć do PS, 2-3 sekundy są załadowane
Interesujące te 2-3 sek, naprawdę...
Jak wróce w pon do domu to mogę nagrać filmik.
nikoniarz
08-12-2016, 18:32
Jak wróce w pon do domu to mogę nagrać filmik.
Bardzo chętnie obejrzę... 2-3 sek to się ładują do ACR a nie do PS...
Miałem na myśli Camera Raw
nikoniarz
08-12-2016, 18:36
Miałem na myśli Camera Raw
Miałeś na myśli ACR, a napisałeś PS ;) Akurat import do ACR nie jest dużym wyzwaniem dla kompa. Załaduj 50 zdjęć do PS, to zobaczysz na czym polega różnica...
Pewnie tak, choć nigdy nie miałem potrzeby.
Nie mam już D750, ale mam zdjęcie makro modliszki jakie nim wykonałem i tej samej modliszce wykonałem D810. Może obróbka nie była identyczna, bo nie pamiętam jak obrabiałem z D750, ale mogę zamieścić jeśli powiesz mi jak tu się wrzuca zdjęcia.
zdjęcia tutaj -> http://imgur.com/
ale zdjęcia tej modliszki bez obróbki, jak możesz, żeby zobaczyć jak te matryce sobie radzą "saute" :)
D810 jest droższy i to jet pewne. Cała reszta o D810 to, podobno lub tak mi się wydaje. Więc dalej czekamy, na pokazanie fotek gdzie D810 deklasuje D750 o całe 4 tysiące zł.:grin:
- - - - kolejny post - - - - - -
Toś zaszalał. Powiadam ci, że wrzucenie zdjęć jest łatwiejsze od obróbki tego, co wypluje D750.
Czekam na te zdjecia, bo jakos nie moge uwiezyc w ten ogoromny skok jakosciowy.
Tylko jak pokazać coś, czego nie ma. http://kenrockwell.com/nikon/comparisons/d810-vs-d750.htm Patrzyłem tu i tam, ale tylko u nas są tacy, że jak się tak napatrzą, napatrzą, to ujrzą, to co chcą. :grin:
W innym wątku na forum ktoś pisze ze D800 i D810 mają słaby obrazek, D500 ma lepszy.
Zaczynają mnie te tematy nie tylko odrzucać od siebie, ale wrecz irytować. Większość z tego piszą osoby, które jarają się nowym sprzętem i porównują fotografie zrobione w odmiennych warunkach. Jeszcze trochę i to wszystko pozamykam. Czuje sie jakbym sluchal dwóch ślepych rozmawiających o kolorach.
W innym wątku na forum ktoś pisze ze D800 i D810 mają słaby obrazek, D500 ma lepszy.
Zaczynają mnie te tematy nie tylko odrzucać od siebie, ale wrecz irytować. Większość z tego piszą osoby, które jarają się nowym sprzętem i porównują fotografie zrobione w odmiennych warunkach. Jeszcze trochę i to wszystko pozamykam. Czuje sie jakbym sluchal dwóch ślepych rozmawiających o kolorach.
Dlaczego odbierasz innym prawo do posiadania swojego zdania(w oparciu o realny kontakt ze sprzętem) gdy sam jesteś internetowym teoretykiem?
Dlaczego odbierasz innym prawo do posiadania swojego zdania(w oparciu o realny kontakt ze sprzętem) gdy sam jesteś internetowym teoretykiem?
Bo to nie jest forum satyryczne. :mrgreen:
Niewykluczone ze to bedzie moj ostatni post...przeraza mnie to co czytam...zachowujac reszte spokoju odpisze tym ktorzy na serio maja dylemat. Nie tym ktorzy wiedza swoje...
Link z porownaniem d750 do d810 jest zasadny. Mowiac ze ja wole d810 nie sugeruje, ze jest we wszystkim lepszy. To co pisza o porownabiach tych aparatow to w wiekszosci prawda. Najlepsze porownanie jakie znalazlem jest tutaj:
http://cameradecision.com/compare/Nikon-D810-vs-Nikon-D750
Przeczytajcie sobie podsumowanie.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Niewykluczone ze to bedzie moj ostatni post...przeraza mnie to co czytam...zachowujac reszte spokoju odpisze tym ktorzy na serio maja dylemat. Nie tym ktorzy wiedza swoje...
Link z porownaniem d750 do d810 jest zasadny. Mowiac ze ja wole d810 nie sugeruje, ze jest we wszystkim lepszy. To co pisza o porownabiach tych aparatow to w wiekszosci prawda. Najlepsze porownanie jakie znalazlem jest tutaj:
http://cameradecision.com/compare/Nikon-D810-vs-Nikon-D750
Przeczytajcie sobie podsumowanie.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Masz wiele racji i jeśli porówna się tylko obrazowanie D750 z D810 wygrywa ten drugi i to nie powinno nikogo dziwić. Link z porównaniem przytoczyłem dla tych, którzy uważają, że D750 to same negatywy. Jeśli poczułeś się dotknięty, to przepraszam i zachęcam do dalszych dyskusji.
- - - - kolejny post - - - - - -
Zobaczcie jak wygląda porównanie obrazowania D810 oraz pozostałych z Sony A99 II.:smile:http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
Co do tego testu podlinkowanego powyżej, to z tą przewagą w fps-ach D750 bym jednak polemizował. Wystarczy przełączyć D810 w tryb 1.2x i mamy 6 klatek na sekundę przy rozdzielczości obrazka nieco większej niż w D750. Także pod tym względem na obu korpusach można osiągnąć zbliżone parametry. Ja tu istotnej przewagi nie widzę.
kurczeblade
10-12-2016, 17:23
hmmm ... idźcie w końcu robić zdjęcia ...
hmm... a ile rozdzielczości zostaje w D810 w trybie DX, tak sobie myślę że to fajna alternatywa np podpiąć sigme 1.8/18-35 bo już na 24MPx w D750 bardzo fajnie to wygląda.
hmm... a ile rozdzielczości zostaje w D810 w trybie DX, tak sobie myślę że to fajna alternatywa np podpiąć sigme 1.8/18-35 bo już na 24MPx w D750 bardzo fajnie to wygląda.
-->> I use it on my d800e, its a beautiful lens. you can use it on the long end in full frame mode, the wide end will have significant and severe vignetting from the smaller image circle, you can take the lens hood off, and use it in 1.2x crop mode and you'll only have vignetting at 18mm. otherwise it still shines in DX mode.
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/1279757/0?keyword=Sigma,18-35#12195775
Tu są zdjęcia z tej sigmy na D800 - https://photographylife.com/reviews/sigma-18-35mm-f1-8/2
Mnie zaskoczyło że jak podpiąłem do D750 to bez tulipana na 1.8/35mm zaskakująco mała winieta, a matryca w D810 w cropie da nadal bardzo dużą rozdzielczość.
Dobra, mam porównanie.
Wpadł do mnie kumpel z D750. Na statyw dalismy szkło 70-200 i zrobiliśmy 2 identyczne zdjęcia z tym, że czas ekspozycji na do 750 jest 1/6, a na d810 1/10 - kumpel wprowadził mnie w błąd jak pytałem jaki czas ustawić. Dopiero to zauważyłem. Mimo to myślę, że warto wrzucić porównanie. Lepiej niż nie wrzucić nic. Możecie sobie rozjaśnić trochę rawa z d750, a i tak widać, że ma mniejszą głebie kolorów.
https://drive.google.com/drive/folders/0B38AasZ5opxJbW1NLTczNkdlX00
Jakaś podpowiedź jak to sprawdzić że jest mniejsza czy większa głębia kolorów ?
Na moim monitorze wystarczy rzucić okiem. Nie widzisz an swoim? Może zoabcz na wyraźnym kolorze. Np żółta książka. D750 ma bardziej w szarość kolory
Obydwa zdjęcia wywołane na identycznych ustawieniach poza EV wyglądają praktycznie identycznie. Różnią się tylko odblaskami na grzbietach.
podbiłem sobie nasycenie i się "głębia" żółtego wyrównała :)
Tu wrzuciłem foty przycięte tak, że nakładają się na siebie
https://www.dropbox.com/sh/lfiuuzjht02gt47/AADrS7Eh3GZrG7ev7u-u8b4Ra?dl=0
Na moim monitorze wystarczy rzucić okiem. Nie widzisz an swoim? Może zoabcz na wyraźnym kolorze. Np żółta książka. D750 ma bardziej w szarość koloryJa różnice w surowym raw jakie dałeś widzę ale napisałeś że ty widzisz różnicę w głębi kolorów, a jak wrzucisz do Lr i wyrównasz ekspozycje to zostaje tylko różnica w wielkości, chyba chodziło ci o nasycenie itp ?
Tak jakby. Kolory są bardziej żywe.
W którym miejscu kolory są bardziej żywe? To oczywiste, że prześwietlona fotka wygląda na wyblakłą. Wie to każdy, kto robił slajdy. Przy wywołaniu na identycznych parametrach i wyrównanej ekspozycji nie ma różnic koloru.
W którym miejscu kolory są bardziej żywe? To oczywiste, że prześwietlona fotka wygląda na wyblakłą. Wie to każdy, kto robił slajdy. Przy wywołaniu na identycznych parametrach i wyrównanej ekspozycji nie ma różnic koloru.
Ale jak to? D810 nie dał lepszych kolorów, a D750 nie ma czerwonki? Jak żyć, jak żyć ;) ;) ;)
Tak jakby. Kolory są bardziej żywe.Bo porównujesz rawy różnie naświetlone, zrób test poprawnie, ja robiłem inny test (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=278138) i też wyszło ciekawie, co prawda nie miałem D810 ale...
A kolory ma całkiem inne. Jednak zrobie jeszcze w przyszłości jeden test. Porównywaliśmy inne zdjęcie z dworu i tam to już mocno inne byly, z tym, że padał śnieg i ostrość ciutkę w innym miejscu padła. A po dodaniu saturation 50% to były 2 całkowicie różne zdjecia jeśli chodzi o barwy.
PS. Jeśli chodzi o to zestawienie zdjęć...zastanawia mnie tylko, że tu faktycznie różnica jest prawie niezauważalna, a u mnie na rawach, niezależnie, jasniej zrobione zdjęcie z d810 ściemnie do poziomu naswietlenia zdjecia d750, czy nawet bardziej to kolory są żywsze, a na zdjęciach "wyrównanych" przez kolegę wygląda to inaczej.....
Bo porównujesz rawy różnie naświetlone, zrób test poprawnie, ja robiłem inny test (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=278138) i też wyszło ciekawie, co prawda nie miałem D810 ale...
Jednak Twój test był z profilami CC pod LR. Tomek zapewne tylko ustawił oba na camera standard.
kurczeblade
08-02-2017, 11:08
Po wyrównaniu ekspozycji i balansu bieli, zmniejszeniu fotek do tego samego rozmiaru - zdjęcia s nie są praktycznie do odróżnienia. ale pewnie znając "forum" znajdą się osoby które będą oglądać zdjęcia pod lupą i stwierdzą jednak że D750 ma problem z kolorem, a D810 nie ma, mimo tego że praktycznie jest identycznie :) działanie autosugestii na niektórych ludzi ma mocny wpływ na myślenie i odbieranie niektórych rzeczy :)
Generalnie fajna sprawa. Dwa w sumie różne aparaty, a wyjściowo zdjęcia można wyprowadzić w prosty sposób do identycznego wyglądu. Ja mam nadzieję że taki D760 nie będzie się znacznie różnił pod względem kolorystycznym do D750.
To jest moje porównanie, bez żadnych kombinacji. Zdjęcie z D810 ścimnione do poziomu D750. Przynajmniej do swojego zestawienia mam zaufanie: https://drive.google.com/open?id=0B38AasZ5opxJUFprXzNEalV6VzA
kurczeblade
08-02-2017, 11:13
foxepc no i praktycznie nie ma różnicy.
foxepc no i praktycznie nie ma różnicy.
Na tym zdjęciu/porównaniu oczywiście nie ma wielkiej różnicy, ale można ją nazwać różnicą zauważalną na 1 rzut oka. Przynajmniej na moim monitorze. Dlaczego tak mówię? Bo jak ktos do mnie przychodzi to mówi "O kurde, na twoim monitorze dopiero widać...." U mojego kumpla np na lapku nie widać było pewnych zafarbów na twarzach przy filmie który montowałem, a na moim wyraźnie.
Popatrz na żółtą okładkę od książki, na czerwone, na czerń.
nikoniarz
08-02-2017, 11:56
Na PA272W różnica jest taka, że można śmiało napisać, że jej nie ma :D
Poniżej dwa zdjęcia przecięte i nałożone na siebie. Gdzie jest linie cięcia i która część jest z D810?
źródło (http://www.top67.pl/Nikon/DSC_2852razem.jpg)
kurczeblade
08-02-2017, 12:19
U mnie na Eizo Cs 240 tak samo jak u kolegi nikoniarza :)
Popatrz na żółtą okładkę od książki, na czerwone, na czerń.
ale na co mam patrzeć, zdjęcia są bardzo podobne, ciężko je odróżnić z którego aparatu było robione. W praktyce jakbyś focił jakąś sesję to osoba której dasz zdjęcia też tego nie zauważy. A jeśli są jakieś różnice, to mikroskopijne (które w ogóle nie mają znaczenia w życiu) te mikroskopijne różnice które Ty zauważasz, też spokojnie można je wyrównać i dalej się przyglądać dwóm podobnym zdjęciom 2 centymetry nosem od monitora w 1:1 i szukać dziury w całym - ale pytam jaki to ma sens ? :)
Poniżej dwa zdjęcia przecięte i nałożone na siebie. Gdzie jest linie cięcia i która część jest z D810?
Co w tych zdjęciach zmieniałeś, że Tobie wychodzą tak spójne, a u mnie widać różnicę większa?
PS. Wydaj mi się, że D810 na górze, D750 na dole.
Przy wywoływaniu NEF skopiowałem ustawienia z jednego i zmieniłem ekspozycję (o 0,5 EV) i minimalnie WB (dokładniej to tintę z -4 na +2). Wszystkie pozostałe parametry są identyczne. Wrzuciłem pliki .xmp na mojego dropboxa. Możesz pobrać i spróbować samemu.
Ponoć więcej detalu. Na pewno większe szumy. Na pewno gorszy AF. Na pewno trzeba dopłacić 4 tysiaki. :lol:
Całe Twoje podejście jest jak "ponoć". I to co jest "na pewno", że nie testowałeś:)
Ponoć więcej detalu. Na pewno większe szumy. Na pewno gorszy AF. Na pewno trzeba dopłacić 4 tysiaki. [emoji38]
Słyszałem drugą wersję:
Na pewno więcej detalu. Podobno większe szumy. Podobno gorszy AF. Podobno trzeba coś dopłacić.
Wersja Jurka jest dla posiadaczy D750, moja dla posiadaczy D800/D810. ;)
http://www.top67.pl/Nikon/DSC_2852razem.jpg
Jeśli ktoś różnicę znajdzie to gratuluję wzroku :)
Dla mnie to jeden plik (no prawie - przecięty w połowie w poziomie, różnice całkowicie pomijalne) i wcale nie dlatego, że nie mam 810 :D
kurczeblade
08-02-2017, 18:35
TOP67 jak zwykle chłodno do tematu podszedł, i bez emocji do danego sprzętu obalił mityczność kolorów w danych puszkach. Mnie się podoba że puszki mają bardzo przybliżony kolor/obrazek - można mieć 810 i 750 równocześnie i później obrabiać bez jakiś większych spięć :)
marekawo
07-06-2017, 11:26
Tak na szybko zapytam się tutaj,jaką wersję pudełkową programu Lightroom,obsłuży D810.Do tej pory miałem CNX2.
Od wersji 5.6, czyli pudełko z L6 powinno działać.
marekawo
07-06-2017, 13:44
Dziękuję za wiadomość.
Trochę czasu upłynęło od założenia tego wątku więc kieruje pytanie.
Czy ktoś z użytkowników D810 mógłby podzielić się spostrzeżeniami używania tego body podczas repo ślubnego, dotychczas użytkuje d600 ale powoli przymierzam się do zakupu drugiego body - rozważam D810 albo D750 ?
Czy ktoś z użytkowników D810 mógłby podzielić się spostrzeżeniami używania tego body podczas repo ślubnego, dotychczas użytkuje d600 ale powoli przymierzam się do zakupu drugiego body - rozważam D810 albo D750 ?
http://fotoblogia.pl/10900,nikon-d820-jeszcze-w-tym-miesiacu-matryca-45-mpix-system-af-z-d5
http://fotoblogia.pl/10900,nikon-d820-jeszcze-w-tym-miesiacu-matryca-45-mpix-system-af-z-d5
Wszystko fajnie, ale cena wyrwie z ...
Dariusz Breś
18-07-2017, 03:07
Próbowałem d810 używać na ślubie ale zwyczajnie nie dawałem rady, przegrywa z d4s. Niesamowicie szumi już na 1000 iso, jest mega wolny, mega nieprzyjemnie się tym foci jak używasz jednocyfrówki. Wydaje mi się że D750 jest lepszym wyborem do repo ślubnego albo skok od razu na jednocyfrówkę.
Próbowałem d810 używać na ślubie ale zwyczajnie nie dawałem rady, przegrywa z d4s. Niesamowicie szumi już na 1000 iso, jest mega wolny, mega nieprzyjemnie się tym foci jak używasz jednocyfrówki. Wydaje mi się że D750 jest lepszym wyborem do repo ślubnego albo skok od razu na jednocyfrówkę.
Z denocyfrówek to D3s lub d4 oczywiście używane bo reszte kasy muszę przeznaczyc na szkiełka, generalnie to iso w d600 jest dla mnie w zupełności wystarczające, kolejna puszka musi mieć na podobnym poziomie ziarno lub lepsze,oczywiście lepszy af, wiecej pól itd, praca na dwóch body to zupełnie inna bajka :-)
Nie pracowałem na sprzecie typu d3,D4 więc pewnie jakbym poszedł na jedną impreze to by został przy mnie.
..Niesamowicie szumi już na 1000 iso,Oczywiste, że D4 jest lepszy, ale co do tych szumów to przesadzasz i to bardzo. Nie patrz na cropy tylko na wydruk. Mam wydruk 40x60 cm z ISO 3200 i tam nie widać szumu.
Bo D810 jest dobry jak się robi wydruki 40x60 albo większe. Jak ktoś robi zdjęcia A4 albo mniejsze to D810 jest pomyłką.
Bo D810 jest dobry jak się robi wydruki 40x60 albo większe. Jak ktoś robi zdjęcia A4 albo mniejsze to D810 jest pomyłką.Oczywiście. Ale to tym bardziej na A4 nie będzie ziarna z D810.
I detalu też już nie będzie takiego jakbyśmy oczekiwali od takiej matrycy.
? Jeśłi nie z tej, to z jakiej matrycy ma być detal? Z innej nie będzie go więcej.
Inna sprawa, że na małych wydrukach wsio ryba, czy to będzie z matrycy 36 Mpx czy 24 Mpx. Nawet przy całkiem sporym kadrowaniu.
No właśnie to miałem na myśli.
Pawel Pawlak
18-07-2017, 13:24
Jeśli się nieumiejętnie przygotuje obrazek to wydruk z d8x0 na A4 może wyglądać gorzej niż z d700 - właśnie za sprawą rozdzielczości - czyli większej ilości detalu.
D8x0 szumią "na piksel" znacznie bardziej niż d4/d4s. Na szczęście detal z racji większej jego ilości lepiej znosi odszumianie. problemem na wysokich iso może być DR czy utrzymanie kolorów - tu matryce D4/d4s/d5(podobno także d3s ;) ) niedoścignione dla wysokorozdzielczoych braci.
No właśnie to miałem na myśli.
Dość specyficznie formułujesz te swoje "myśli". Najpierw piszesz, że z D810 jest pomyłką, mimo tego, że można z niego bez problemu zrobić małe wydruki, a potem że detalu (zgodnego z oczekiwaniami) nie będzie. Może przed napisaniem przemyśl dwa razy to co chcesz nam przekazać?