PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z Nikonem D7100

Tomasz.Pob
07-11-2016, 10:17
Witam! Mam problem ze swoim nikonem d7100(+nikkor 55-300) ,otóż aparat zakupiłem w czerwcu tego roku do tej pory nie miałem z nim najmniejszych problemów jednak o jakiegoś czasu na zdjęciach zaczęły pojawiać się dwie/trzy dość spore plamy , pierwsza myśl jaka mi przyszła do głowy to to że ubrudziłem matrycę.Od zakupu obiektyw był przepinany tylko jeden raz !!! po próbie zbadania tematu brudu na matrycy przeżyłem szok , po uniesieniu lustra zauważyłem na matrycy jakieś dziwne kreski/pręgi , jakoś zdjęć ewidentnie spadła a na zdjęciach zaczeły się pojawiać straszne szumy , błagam pomocy co to może być ???

https://zapodaj.net/images/dc2e87069b29c.png

Wybaczcie mistrza painta , kreski ma matrycy wyglądają mniej więcej tak :
https://zapodaj.net/images/6283c05ca3442.png

zgera
07-11-2016, 10:39
Plamy na pierwszym zdjęciu to ewidentne zabrudzenie matrycy, moim zdaniem to jest kurz który bez problemu można wyczyścić.
Co do kresek to trudno powiedzieć bo ja tego nie widzę osobiście, matryca jest błyszcząca i różne refleksy mogą być widoczne.
Zrób test czystości matrycy, zrób zdjęcie białej kartki przy maksymalnie domkniętej przysłonie, np f/22 i zobaczysz czy oprócz plamek okrągłych pojawią się jakieś kreski.
Szum o którym piszesz może być powodem zwiększone ISO, ustaw ISO 100 i zobacz czy widać szum.

GonzoG
07-11-2016, 10:40
To co widzisz gołym okiem na matrycy to efekt rozproszenia światła i nic więcej.

A te plamki na zdjęciach to brud. Trzeba przesłuchać matryce, a jak nie pomoże, to wyczyścić na mokro.

Nic więcej nie można powiedzieć, bo potrzebne dokładne parametry ekspozycji zdjęć.
Szum na zdjęciach to skutek użycia wysokiego ISO.

poste
07-11-2016, 10:47
Na matrycy gołym okiem to żadnych brudów nie zauważysz. Musisz po prostu wyczyścić matrycę i sprawdzić efekt na przysłonie f22 lub wyższej. Lustrzanki tak mają, jedne brudzą się szybciej, inne wolniej. Gwarancja tego nie obejmuje, choć mnie w serwisie Nikona w Warszawie wyczyścili gratis, zarzekając się, że to pierwszy i ostatni raz ;) Możesz to zrobić sam, ale przy aparacie na gwarancji oddałbym raczej do serwisu, taka usługa kosztuje od 30 do 80 zł, mniej więcej.
Szumy o których piszesz, to raczej nic wspólnego z brudną matrycą nie mają, raczej z użytym ISO i ilością światła.

amirez
07-11-2016, 11:11
Uruchomić czyszczenie matrycy. Można kilka razy. Jak nie pomoże, zaopatrzyć się w podstawowy sprzęt fotograficzny, czyli gruszkę z apteki. Bardzo Ważne! - musi być bez talku! Podmuchać sobie troszkę w powietrze. Zdjąć obiektyw, podnieść lustro, obrócić body do dołu - delikatnie! - podmuchać na matrycę. Sprawdzić. Jak nic, to powtórzyć. Nie pomoże, oddać aparat do czyszczenia w serwisie. Powinni zrobić od ręki. Jak brak wprawy, to sam bym się nie zabierał do czyszczenia na mokro.

Tomasz.Pob
07-11-2016, 11:13
Na matrycy gołym okiem to żadnych brudów nie zauważysz. Musisz po prostu wyczyścić matrycę i sprawdzić efekt na przysłonie f22 lub wyższej. Lustrzanki tak mają, jedne brudzą się szybciej, inne wolniej. Gwarancja tego nie obejmuje, choć mnie w serwisie Nikona w Warszawie wyczyścili gratis, zarzekając się, że to pierwszy i ostatni raz ;) Możesz to zrobić sam, ale przy aparacie na gwarancji oddałbym raczej do serwisu, taka usługa kosztuje od 30 do 80 zł, mniej więcej.
Szumy o których piszesz, to raczej nic wspólnego z brudną matrycą nie mają, raczej z użytym ISO i ilością światła.

Dziękuje ślicznie wszystkim!! trochę mnie uspokoiliście , najbardziej mnie przeraziły te kreski na matrycy , mało zawału serca nie dostałem ;) Możecie jeszcze ocenić jakoś tego zdjęcia z tym parametrem ? wcześniej przy podobnych warunkach i parametrach mam wrażenie że jakość jest nieco lepsza , może to wina już nieco spracowanego obiektywu(Nikkor 55-300) może wkońcu czas na coś nowszego :)

http://hostuje.net/file.php?id=6eb0328aae94aafed9b75156543b62fe - plik raw prosto z karty

ksh
07-11-2016, 11:15
Dokładnie jak napisał amirez, ja często znajomym czyszczę matryce, które sami spaprali jakimiś szpatułkami i płynami, lepiej oddać do dobrego serwisu ale unikać łowców jeleni gdzie krzyczą 80zł za czyszczenie bo to kosztuje max 30zł.

Zdebik
07-11-2016, 11:22
Dokładnie jak napisał amirez, ja często znajomym czyszczę matryce, które sami spaprali jakimiś szpatułkami i płynami, lepiej oddać do dobrego serwisu ale unikać łowców jeleni gdzie krzyczą 80zł za czyszczenie bo to kosztuje max 30zł.
Jak kupisz sensor swabs i eclipse to juz moze nie byc tak tanio :).

Syf zawsze sie zbierze, szczegolnie przy dlugich zoomach.

Tomasz.Pob
07-11-2016, 11:48
Udało mi się zrobić zdjęcie tych "kresek" , czy to jest to o czym mówisz ? kreski są widoczne w 2 przedziałkach od dołu zawsze w tym samym miejscu :)
https://zapodaj.net/45ab68cb59322.jpg.html

bic44
07-11-2016, 12:11
Możecie jeszcze ocenić jakoś tego zdjęcia z tym parametrem ? wcześniej przy podobnych warunkach i parametrach mam wrażenie że jakość jest nieco lepsza , może to wina już nieco spracowanego obiektywu(Nikkor 55-300) może wkońcu czas na coś nowszego :)

http://hostuje.net/file.php?id=6eb0328aae94aafed9b75156543b62fe - plik raw prosto z karty

Ale co tu nie odpowiada? W mojej ocenie bardzo udany strzał. F7.1 lekko plamka na niebie widoczna, trzeba się dopatrywać. A jak się dopatrzy to jedno kliknięcie. Jak na D7100 to matryca czyściutka, nie przejmuj się i rób zdjęcia. A jak bardziej się zabrudzi to odpowiednie wskazówki już masz wyżej.

- - - - kolejny post - - - - - -

Udało mi się zrobić zdjęcie tych "kresek" , czy to jest to o czym mówisz ? kreski są widoczne w 2 przedziałkach od dołu zawsze w tym samym miejscu :)
https://zapodaj.net/45ab68cb59322.jpg.html

To są lamelki migawki... Zrób zdjęcie, wtedy zobaczysz jak migawka pracuje. Żeby zobaczyć matrycę musisz użyć opcji uniesienia lustra.

Tomasz.Pob
07-11-2016, 12:19
Ale co tu nie odpowiada? W mojej ocenie bardzo udany strzał. F7.1 lekko plamka na niebie widoczna, trzeba się dopatrywać. A jak się dopatrzy to jedno kliknięcie. Jak na D7100 to matryca czyściutka, nie przejmuj się i rób zdjęcia. A jak bardziej się zabrudzi to odpowiednie wskazówki już masz wyżej.

To są lamelki migawki... Zrób zdjęcie, wtedy zobaczysz jak migawka pracuje. Żeby zobaczyć matrycę musisz użyć opcji uniesienia lustra.

Wybacz moją nieudolność z pojęciami , w technicznym temacie lustrzanek jestem kompletnym laikiem , co do tych kresek to normalne zjawisko czy coś się jednak sknociło ?

Wybacz moją nieudolność w nazewnictwie , w temacie technicznym lustrzanek jestem kompletnym laikiem.Co do kresek czy to jest normalne zjawisko czy coś jednak się sknociło ? Na pewno niezłą polewkę ze mnie macie , ale lepiej tu niż miałbym z tym iść do serwisu :)
żeby nie było wątpliwości nie chodzi mi o pionowe kreski tylko o te które tutaj zaznaczyłem : https://zapodaj.net/d6c2ac430df69.jpg.html

bic44
07-11-2016, 12:47
Tak wygląda (zabrudzona) matryca w D7100 (http://imgur.com/a/bZDSq) klik, analogicznie w innych klik2 (https://www.google.pl/search?q=d7100+matrix&espv=2&biw=1525&bih=929&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjk0b-Iu5bQAhXECywKHdooDZEQ_AUIBigB#tbm=isch&q=nikon+sensor), tak migawka klik3 (https://www.google.pl/search?q=d7100+matrix&espv=2&biw=1525&bih=929&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjk0b-Iu5bQAhXECywKHdooDZEQ_AUIBigB#tbm=isch&q=nikon+migawka), tak natomiast jej praca klik4 (https://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#tbm=vid&q=camera+shutter)

poste
07-11-2016, 12:58
Zrób zdjęcie jasnego nieba na f16 i f22, na niskim ISO. Zobaczysz, czy matryca faktycznie jest mocno zabrudzona. Ja na tym zdjęciu pociągu żadnego niepokojącego brudu nie widzę, ale przy f7.1 tak powinno być, nawet jeśli matryca jest przybrudzona.

zgera
07-11-2016, 21:37
Kolego, nie wiem czym czyścisz, ale jedna dobra szpatułka plus płyn kosztuje 30 zł, a do tego robocizna, szpatułki są jednorazowe i czasami jedna nie wystarczy.
Zgodzę się z Tobą że taniej jest jak się człowiek nauczy samemu czyścić matrycę, raz kupiony płyn starcza na długo, szpatułki można kupić na sztuki i oszczędność jest znaczna w stosunku do cen serwisów.

ksh
07-11-2016, 21:50
Ja nigdy nie używałem szpatułek, płyn mam w bańce 5 litrów za 35zł do innych celów, więc dla mnie koszt jest groszowy, podejrzewam że serwisy robią podobnie, a jeśli już chcą przed klientem zabłysnąć szpatułkami to mają te suche w hurcie po kilka centów za sztukę :)
Żeby porysować matrycę to trzeba by się bardziej postarać, więc nie ma co przesadzać.

amirez
07-11-2016, 22:13
To co... zaznaczyłeś to migawka. "Kreski" nie mają nic wspólnego ze zdjęciami. Trudno wyczuć w wyniku czego powstały.

Nbogdan
07-11-2016, 22:18
One nie powstały, to są krawędzie lamelek, zachodzą na siebie. Tak ma być.
Zdjęcie musiało być zrobione po podniesieniu lustra ręką, a nie funkcją w aparacie.
Mam nadzieję, że autor nie zamierza tak czyścić matrycy.

Spojrzałem jeszcze raz na to zdjęcie, i nie mam pojęcia jak on to zrobił, lustro uniesione a migawka zamknięta.

bic44
07-11-2016, 22:55
Spojrzałem jeszcze raz na to zdjęcie, i nie mam pojęcia jak on to zrobił, lustro uniesione a migawka zamknięta.
Mup.

1234

amirez
08-11-2016, 11:21
Kolega na zdjęciu nie zaznaczył lamelek, bo te są i koniec. Na zdjęciu są zaznaczone ryski na lamelkach. Pionowe. Trudno wyczuć jak powstały. Wyglądają na drobne zarysowania migawki. Tak jakby ktoś, czymś grzebał np. chciał wyczyścić matrycę, tylko trafił na migawkę.

zgera
08-11-2016, 15:23
Migawka pracuje pionowo, może lamelki o siebie ocierają i stąd te ryski.

Tomasz.Pob
08-11-2016, 16:32
Kolega na zdjęciu nie zaznaczył lamelek, bo te są i koniec. Na zdjęciu są zaznaczone ryski na lamelkach. Pionowe. Trudno wyczuć jak powstały. Wyglądają na drobne zarysowania migawki. Tak jakby ktoś, czymś grzebał np. chciał wyczyścić matrycę, tylko trafił na migawkę.

Dokładnie o to mi chodziło ! Aparat kupiłem nowy i od zakupu dosłownie nic nie było grzebane prze.Przez pół roku raz jeden przepinałem szkło na inne stąd też moje ogromne zdziwienie skąd tam się wzięły te rysy.Dzięki wszystkim za odpowiedzi i rady!

One nie powstały, to są krawędzie lamelek, zachodzą na siebie. Tak ma być.
Zdjęcie musiało być zrobione po podniesieniu lustra ręką, a nie funkcją w aparacie.
Mam nadzieję, że autor nie zamierza tak czyścić matrycy.

Odpaliłem tryb Mup i cyknąłem , co do "kresek" nie chodzi mi o krawędzie lamelek tylko o to co zaznaczyłem tzn. pionowe zarysowania , co prawda na zdjęciu ledwo widoczne ale jednak.Nie wiem skąd wniosek że chodziło i o te krawędzie.