PDA

Zobacz pełną wersję : Statyw do panoram...

Radosso
28-05-2007, 15:36
Cześć

Postanowiłem kupić statyw.
Chcę nim robić panoramy, ale nie tylko. Nie chce kupować głowicy panoramicznej, wiem jednak, że przy panoramach obiektyw musi być na wysokości osi jego obrotu. Manfrotto podobno o niebo lepsze od konkurencji. (A może coś z tańszych konkurentów) Myślę o rozwiązaniu: statyw (Manfrotto seria 55prob) głowica z blokadą pion/poziom oraz płytka, która umożliwi cofnięcie obiektywu. Poziom nie istotny, bo przecież D70s ma gniazdo dokładnie po środku obiektywu. Co byście polecili, w kasie nie przekraczającej minimalnej krajowej (z lekkim marginesem w górę).

Dziękuje Wam bardzo za ewentualną pomoc.

shaolin
28-05-2007, 15:59
Ja ostatnio skleilem taki zestawik - 055proB+488+357 [do ktorej przykrecilem rc2 z 488 i wszystko dziala na szybkozlaczke :)]. Nie wiem ile taki zestaw teraz w PL, bo nie kupowalem nic tam dawno... A z tego zestawu panoramki ida calkiem przyjemne zwlaszcza przy robieniu na 10mm - problemy z klejeniem praktycznie spadly do 0.

Wyglada to tak - fota turbopogladowa ;) (http://w1.fotoupload.be/464ab5bbbae24855602085.jpg)

markB
28-05-2007, 17:47
Za obecną średnią krajową to kupisz prawie Gitzo z głowica poziomującą, który to wielu doświadczonych panoramistów używa zamiast głowicy pano na normalnym trójnogu. Ale to tak żartem. Do statywu możesz dokupić szynę makro, niekoniecznie drogą za kilkaset zł. W komisach lub na allegro można kupić za niewielkie pieniądze. Do tego niewielką poziomicę do wsadzenia w stopkę aparatu i już masz zestaw do panoramy.

Radosso
29-05-2007, 09:44
Za obecną średnią krajową to kupisz prawie Gitzo
Minimalną, Mark, minimalną :D

markB
29-05-2007, 17:58
Oh, sorry, za szybko przeczytałem. Tym niemniej druga część mojego postu nadal aktualna, szynę (inaczej zwaną też sankami nastawczymi) dostaniesz za niewielkie pieniądze. Jeszcze niedawno masowo wyprzedawane były z dawnej NRD, nawet, zdaniem wielu, lepsze od Novoflexa za > 500 zł.

tml
29-05-2007, 21:53
mf 488 RC2 masz głowicę kulową opcją "pan" i szybkozłączką prostokątną standardową dla manfrotto

Radosso
01-06-2007, 16:57
dzięki za wypowiedzi, byłem w sklepie, mam teoretycznie posklejany zestaw, opowiem jutro

Radosso
03-06-2007, 23:29
okej, może troszkę nie jest jutro. Mam nadzieje, że wątek jeszcze nie zasnął. Dostałem próbny zestaw do przetestowania (nie ze sklepu oczywiście).
nogi:Manfrotto 055PROB (ten sam, który zamierzam kupić)
głowica: 338 (panoramiczna, z 2 szynami).
Już po dzisiejszo-wczorajszych próbach wiem, że bez głowicy z szynami i regulacją skoku obrotu osi o kąt (sory za słowictwo), widze, że zwykłą głowicą nie dam rady. Tu potrzeba mega precyzji. Na razie sklejam PTGui, Trial. Jestem na etapie organizacji full v. Myślicie, że to dobry program? Poniżej wrzucam linka, to panoramki jaką udało mi się z kolegą skleić. Wiem, że są na niej znaki wodne (Trial), proszę jednak o krytyczne uwagi techniczne. Dziękuje bardzo.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=318463#post318463

markB
04-06-2007, 18:31
PTGui to jeden z najlepszych programów do sklejania panoram. Bardzo popularny w USA.