Zobacz pełną wersję : D610 dziwny parametr
Witam,
Mam następujący problem, jakiego obiektywu bym nie podłączył to D610 robi mi każde zdjęcie inne w kroku co trzy, bracketing jest na off, mam wrażenie jak by przy okazji w połowie zdjęcia był inny balans bieli
Kilka Nefów znajdziecie pod tym adresem by pokazać jak to się dzieje (https://1drv.ms/f/s!Ak_ScnZk6NussGxm1lEMLEn5qzOk) proszę o poradę i z góry dziękuję :)
Tak na wyczucie strzele. Masz to tylko w pomieszczeniu? Pewnie problem źródła światła.
Szczerze to nie sprawdzałem czy na powietrzu jest podobnie...,
Problem źródła światła, ale D750 w tym samym pomieszczeniu nie robi takich dziwnych zdjęć biorąc pod uwagę, że zdjęcia robię serią by jak najmniejszy był odstęp czasu między zdjęciami...
Czyżby się coś sypało ??
Przejrzałem zdjęcia i wygląda to na problem ze światłem ze świetlówek.
Akurat przy robieniu zdjęć serią problem może być bardziej wyraźny. Sprawdź jak wyglądają zdjęcia przy czasie migawki 1/50s lub dłuższym - jeśli problem zniknie, to znaczy, że to kwestia światła.
Sprawdzę to dzisiaj wieczorem w domu i dam znać jak to wygląda.
Sprawdziłem, na zewnątrz nie robi tego, w pomieszczeniu i jak słusznie zauważyliście problem jest z oświetleniem, dziwi mnie fakt robienia pasów cieni na zdjęciach gdzie przy pierwszym zdjęciu jest u góry kadru, drugim na środku, a trzecim na dole...
Jak poradzić sobie z taką ułomnością puszki ?
To nie jest ułomność puszki, tylko źródeł światła. Stosuj czasy poniżej 1/50s lub wymień oświetlenie
Pozycja pasów jest zależna od tego w którym momencie cyklu światła (świetlówki czy diody migają) rozpoczniesz robienie zdjęcia.
A pasy powstają przez migawkę szczelinową - czas przebiegu migawki nie jest nieskończenie mały i zrobienie zdjęcia trochę zajmuje. A przez to, że ustawiłeś czasy migawki dość krótkie (np. 1/400s) to migawka nie otwiera się całkowicie, a jedynie przed matrycą przesuwa się niewielka szczelina - skutkiem czego jest naświetlanie fragmentów matrycy w różnych fazach cyklu światła.
Rozwiązania problemu są 3:
1. Używać czasów najlepiej dłuższych od okresu migania światła (zazwyczaj światło miga 100Hz lub więcej)
2. Zmienić oświetlenie na takie o znacznie większej częstotliwości migania albo na żarowe.
3. Kupić aparat z migawką centralną (jak większość MF)
Koledzy dziękuję serdecznie za odpowiedz i dokładne wyjaśnienie :)
Do rozwiązań dołożył bym czwarte, doświetlenie lampą błyskową :)
P.S. przepraszam, że tak długo zwlekałem z odpowiedzią, ale wywoziłem D750 na serwis - lustereczko zaczęło się zawieszać :(
A to nie słyszałeś, że lampa błyskowa jest beee i to nie profesjonalnie jej używać :razz: